Millionturf

guide des courses de chevaux

Wit Kenteken Zwarte Letters Welk Land?

Wit Kenteken Zwarte Letters Welk Land
UA kenteken – UA kenteken op een kentekenplaat laten drukken door Kentekenplaatdrukken.nl ? De letters UA staan voor de landcode van Oekraïne. Het betreft een wit nummerbord met zwarte letters. Op een kentekenplaat uit Oekraïne staan twee cijfers, twee letters en opnieuw twee letters.

Welk land witte kentekenplaat?

Zwitserland – Kentekenplaat uit Zwitserland Zie voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Het Zwitserse kenteken bestaat uit twee letters en tot zes cijfers. De twee letters geven het kanton aan waar de wagen staat geregistreerd (op de afbeelding Zürich).

 1. De zwarte letter- en cijfercombinatie staat op een witte achtergrond.
 2. Aan de linkerkant van het kenteken staat een schild met de Zwitserse vlag en aan de rechterkant een schild van het kanton.
 3. Bij officiële voertuigen wordt de tweeletterige code vervangen door de letter A (federale administratie), P (publieke diensten) of M (militaire voertuigen).

Het kenteken hoort in Zwitserland niet bij het voertuig maar bij de eigenaar. Bij verkoop wordt de kentekenplaat verwijderd van het voertuig. Een eigenaar die verschillende auto’s in zijn bezit heeft mag de kentekenplaat om beurt aan al zijn auto’s bevestigen.

Wat betekent een wit nummerbord op een auto?

Transito- of doorvoerkentekenplaat – De transitokentekenplaat is voor voertuigen die wel verplicht zijn een kenteken te hebben, maar die geen Nederlands kenteken (gehad) hebben. Deze voertuigen mogen hiermee over de weg door alle landen –wereldwijd – rijden.

 1. Voorbeeld:
 2. Afmeting voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.: 520 x 110 mm of 340 x 210 mm
 • Handelaarskentekenplaten zijn kentekenplaten voor RDW erkende bedrijven in de voertuigbranche. De handelaarskentekenplaat is lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden onder meer gebruikt om proefritten te maken.
  • Voorbeeld:
  • Afmeting voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.: 520 x 110 mm of 340 x 210 mm
  • Afmeting voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren: (aanhangwagens niet).310 x 110 mm
 • De taxikentekenplaat is lichtblauw met zwarte letters en cijfers. Voertuigen die gebruikt worden voor taxivervoer zijn verplicht lichtblauwe taxikentekenplaten te voeren.
  1. Voorbeeld:
  2. Afmeting voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.: 520 x 110 mm of 340 x 210 mm
  3. Afmeting voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren:310 x 110 mm
 • De zogenoemde Amerikaanse kentekenplaat is uitsluitend bedoeld voor voertuigen waarbij kentekenplaten model 18.2 zijn toegestaan.
  • Heeft u een papieren kentekenbewijs, dan staat er op het Voertuigbewijs (Deel IA) bij bijzonderheden ‘model 18.2 toegestaan’.
  • Heeft u een kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard), dan kunt u met de nakijken of deze kentekenplaten voor uw voertuig toegestaan zijn. U ziet dan bij ‘Bijzonderheden’ onder het kopje ‘Basis’: code 55: kentekenplaat model 18.2 toegestaan. Staat dit er niet bij, dan is het niet toegestaan.
  • Moet het voertuig 2 kentekenplaten voeren, dan moet het voertuig aan de voor- en achterzijde voorzien zijn van een Amerikaanse kentekenplaat.
  • Voorbeeld:
  • Afmeting: 310×110 mm
 • De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto’s, bedrijfsauto’s en motoren) met een ‘datum eerste toelating’ (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. Voor aanhangwagens boven 750 kg is het voldoende dat het voertuig vóór 1 januari 1978 is toegelaten. Bromfietsen komen niet in aanmerking voor een donkerblauwe kentekenplaat.
  1. Voorbeeld:
  2. Afmetingen onder andere:
  3. 445 x105 mm (langwerpig)
  4. 275 x195 mm(rechthoekig)
  5. Voor motorfiets: 200×145 mm (maximaal 200 mm)
  6. Afmetingen voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren.310 X 110 mm
 • : Soorten kentekenplaten

  Wat is een wit kenteken?

  Witte kentekenplaat voor lichte aanhangers – Is uw aanhangwagen 750 kilo (toegestane maximummassa) of lichter? Dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt. De kentekenplaat is wit en heeft zwarte letters. De plaat heeft geen EU-symbool en NL-teken.

  Welk land komt kenteken?

  De landcode op een sticker of nummerplaat Op voertuigen uit de Unie staat, meestal links, op de kentekenplaat een klein blauw vak, waar een cirkel van Europese sterren staat. Binnen de cirkel zie je de landcode staan. Voor België is die landcode B, voor Nederland NL, voor Duitsland is dat D.

  Wat is een blanco kenteken?

  Auto op blanco kenteken U kunt een auto kopen met blanco kenteken. Dat betekent dat het kenteken door de importeur is aangevraagd en door de RDW is toegekend, maar nog niet is tenaamgesteld. Dat noemen ze ook wel een ‘1A’. De auto krijgt op die datum ook de cijfer-lettercombinatie die op de kentekenplaten komt.

  De datum eerste tenaamstelling is nog blanco, die komt als er zich een gegadigde meldt die de auto koopt. De datum tenaamstelling is in feite het geboortekaartje, maar aan de cijfer-lettercombinatie is de auto te herkennen als van 2020 in plaats van 2021. De auto is feitelijk een jaar oud. Hij is wel nieuw in de zin dat er nog niet mee gereden is.

  Het is geen occasion, maar het kan wel een ‘oud model’ zijn dat al niet meer in productie is of waarvan er in tussentijd een facelift of heel nieuw model is uitgekomen. Dan gaat het om een ‘overjarig model’. Daar is op zich niks op tegen, maar een nieuwer model kan ook verbeterd zijn of couranter bij inruil.

  U noemt geen specifieke auto, maar dat is wel merk en type afhankelijk. U zult bij inruil van een oud model desgevraagd geen ‘last’ krijgen, maar het is voor de handel wel een mogelijkheid om als argument te gebruiken bij inruil/inkoop van de auto. Uw argument is dat de auto al een jaar ergens overkoopbaar staat.

  Om welke reden dan ook, de auto zal er niet méér waard van worden en de verkoper moet er toch een keertje vanaf. Dan komen we op korting. Die moet interessant zijn ten opzichte van de prijs van een nieuwe, want anders koopt u wel een nieuwe. Als de korting én de auto voor u helemaal in orde zijn dan is er niks op tegen.

  Vooral als de auto voor u écht interessant is kunt u profiteren van de situatie dat niemand anders hem wil. Daar moet een mooie deal uit te halen zijn. Check bij de verkoper ook nog even wanneer de fabrieksgarantie/carrosseriegarantie en lakgarantie is ingegaan, of dat deze ingaat op datum tenaamstelling.

  Vous pourriez être intéressé :  In Welk Fruit Zit Vitamine C?

  : Auto op blanco kenteken

  Hoe kom je aan een wit kenteken?

  Witte kentekenplaat kopen? – Witte kentekenplaten koop je bij een door het RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Op de website van het RDW kan je een lijst vinden met alle kentekenplaatfabrikanten in Nederland. Je moet dan het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) tonen, of het Voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs van het trekkende/voerende voertuig.

  Waarom heeft Nederland geen wit kenteken?

  Het is weer zwarte zaterdag: vakantiegangers belanden zaterdag massaal in de file op de Europese wegen. Op zoek naar vertier op de achterbank tijdens het kijken naar al die andere auto’s en hun nummerborden? Een spoedcursus kentekenkennis. Belgische kentekens: rood of donkerrood? Belgische nummerplaten zijn al sinds mensenheugenis uit duizenden herkenbaar: rood op wit, toch? Niet helemaal.

  Sinds 2010 zijn Belgische kentekenplaten namelijk donkerrood op wit. Een op het oog klein verschil, maar daar is veel om te doen geweest. Lees ook: Ondanks corona toch zwarte zaterdag in Frankrijk Omdat rood op wit weinig contrastrijk is en daarmee moeilijk zichtbaar op foto’s van flitscamera’s, wilde de Belgische regering overstappen op zwarte tekens op een gele achtergrond, die beter leesbaar zijn.

  Nu zijn zwart en geel ook de kleuren van de Vlaamse vlag en het mag geen verrassing heten dat hier onmiddellijk protest tegen ontstond aan de andere kant van de taalgrens, in Wallonië. Uiteindelijk kwam men tot een Belgisch compromis: de achtergrond van de nummerplaat bleef wit, maar de tekens kregen voortaan een donkerder kleur rood (robijnrood).

  • Anders had België nu dezelfde kentekenplaten gehad als Nederland Is HAHAHA een toegestaan kenteken in België? Jazeker – en HIHIHI ook.
  • Sinds 2014 is het in België mogelijk om gepersonaliseerde nummerplaten te nemen.
  • Dit is niet voor iedereen weggelegd: je mag er 1000 euro voor aftikken.
  • Toch heeft dat de Belgen niet belet om in vijf jaar tijd in totaal al meer dan 45.000 gepersonaliseerde nummerplaten aan te vragen.

  Sommige lettercombinaties zijn om voor de hand liggende redenen verboden, zoals FUC en PIS. Maar vondsten als HAHAHA, HIHIHI, WAF-WAF, VRRROEM, SUPERCAR en NR-PLAAT kun je gewoon tegenkomen. Probeer onderweg naar je vakantiebestemming maar eens zo’n grappig kenteken te spotten; goede kans dat het lukt.

  Waarom zijn Nederlandse kentekenplaten geel? Vanwege de veiligheid: gele kentekenplaten met zwarte tekens zijn ‘s nachts beter leesbaar dan de donkerblauwe met witte tekens die vroeger gangbaar waren. De eerste gele platen konden in 1975 op vrijwillige basis worden aangevraagd. Toen Nederlanders dat massaal bleken te doen, werden per 1 januari 1978 alle auto’s verplicht uitgegeven met gele kentekenplaten.

  Lees ook: Veilig op pad met de caravan: ‘Vergeet het nieuwe rijden!’ Aan de samenstelling van de letters en cijfers kun je ook zien hoe oud de auto ongeveer is. De meest recente combinatie voor nieuwe Nederlandse auto’s (sinds augustus 2019) is één letter – drie cijfers – twee letters.

  Op een kenteken staan in principe geen klinkers, zodat er geen woorden gemaakt kunnen worden met de letters. De letters C en Q gebruikt de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) ook niet, omdat deze te veel op een nul lijken. Ook lettercombinaties als GVD en NSB zijn uitgesloten. Langer geleden, tussen 1906 en 1951, kon je aan de nummerplaat zelfs zien waar de bestuurder vandaan kwam.

  Elk Nederlands kenteken begon namelijk met een letter die de provincie van herkomst aangaf. Zo stond A voor Groningen, B voor Friesland en K voor Zeeland. Daarover gesproken: Kun je aan een Duits of Frans kenteken zien waar iemand vandaan komt? Dat kan inderdaad, maar dan moet je wel de bijbehorende codes weten.

  • Duitse kentekenplaten beginnen met een lettercode die aangeeft in welke regio het voertuig geregistreerd is.
  • Er zijn honderden codes en veel Duitsers kennen er tientallen uit hun hoofd: A staat voor Augsburg, B voor Berlijn, C voor Chemnitz, D voor Düsseldorf, E voor Essen, enzovoort.
  • H staat voor Hannover en niet voor het grotere Hamburg.

  De Duitse Hanzesteden hebben namelijk allemaal een code die begint met H (voor Hanze). De code voor Hamburg is daarom niet H, maar HH (Hanzestad Hamburg). In Frankrijk eindigden de kentekens lange tijd met een cijfercode die het departement van herkomst aangaf, bijvoorbeeld 59 voor het Département du Nord.

  Sinds 2009 hebben de Fransen echter een nieuw kenteken zonder plaatsaanduiding. De code van het departement is nu nog terug te vinden in een aparte blauwe strip aan de rechterkant van de kentekenplaat, vergezeld van het logo van de regio waarin het departement ligt. En wat betekent toch die sticker A op sommige Franse auto’s? Als bonus nog het antwoord op een vraag die ook deze zomervakantie weer in menig auto zal worden gesteld: waarom hebben sommige Franse auto’s een sticker met een rode A op de achterruit? De A staat voor apprentice (leerling) en is bedoeld om andere automobilisten te laten weten dat ze te maken hebben met een beginnend bestuurder.

  De eerste twee jaar na je rijexamen is het verplicht om deze op je auto te plakken. Als apprentice mag je gedurende deze twee jaar ook nog niet zo hard rijden: op de snelweg moet je 20 kilometer per uur langzamer gaan dan andere weggebruikers.

  Waarom een witte kentekenplaat?

  Transito- of doorvoerkentekenplaat – De transitokentekenplaat is voor voertuigen die wel verplicht zijn een kenteken te hebben, maar die geen Nederlands kenteken (gehad) hebben. Deze voertuigen mogen hiermee over de weg door alle landen –wereldwijd – rijden.

  • Voorbeeld:
  • Afmeting voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.: 520 x 110 mm of 340 x 210 mm
 • Handelaarskentekenplaten zijn kentekenplaten voor RDW erkende bedrijven in de voertuigbranche. De handelaarskentekenplaat is lichtgroen met zwarte letters en cijfers. Deze platen worden onder meer gebruikt om proefritten te maken.
  1. Voorbeeld:
  2. Afmeting voor auto’s, bedrijfsauto’s, voertuigen op drie wielen en aanhangwagens boven 750 kg.: 520 x 110 mm of 340 x 210 mm
  3. Afmeting voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren: (aanhangwagens niet).310 x 110 mm
  Vous pourriez être intéressé :  Welk Sterrenbeeld Past Bij Steenbok?
 • De donkerblauwe kentekenplaat is bestemd voor historische voertuigen (auto’s, bedrijfsauto’s en motoren) met een ‘datum eerste toelating’ (datum waarop het voertuig in gebruik genomen is) van vóór 1 januari 1978 en waarvan het kenteken bestaat uit 2 groepen van 2 cijfers en 1 groep van 2 letters. Voor aanhangwagens boven 750 kg is het voldoende dat het voertuig vóór 1 januari 1978 is toegelaten. Bromfietsen komen niet in aanmerking voor een donkerblauwe kentekenplaat.
  • Voorbeeld:
  • Afmetingen onder andere:
  • 445 x105 mm (langwerpig)
  • 275 x195 mm(rechthoekig)
  • Voor motorfiets: 200×145 mm (maximaal 200 mm)
  • Afmetingen voor voertuigen die Amerikaans model kentekenplaten mogen voeren.310 X 110 mm
 • : Soorten kentekenplaten

  Wat kost een wit nummerbord?

  Witte kentekenplaat voor je fietsendrager of aanhanger nodig? KentekenplaatOnline.nl is een erkende RDW fabrikant en mag officiële witte kentekenplaten produceren. Voorkom boetes en bestel snel een legale kentekenplaat! Witte kentekenplaat Wanneer je een fietsendrager of aanhanger hebt met een maximaal gewicht van 750 kilogram ben je verplicht om een goedgekeurde witte kentekenplaat te laten maken.

  1. Dit gewicht bestaat uit de lege aanhanger en het maximale laadvermogen van de aanhanger.
  2. Voorwerpen die het zicht op het kenteken belemmeren moeten ook een witte kentekenplaat voeren.
  3. Het bekendste voorbeeld hiervan is de fietsendrager achter op je auto.
  4. Wanneer je aanhanger inclusief maximaal laadvermogen meer dan 750 kilogram weegt, dien je een officiële euro gele kentekenplaat te nemen.

  Deze kentekenplaten kun je niet online bij ons bestellen, maar zijn wel op onze locatie af te halen. Informatie over nieuwe kentekenplaten laten maken, Een witte kentekenplaat moet voorzien zijn van een fabrikantsstempel boven het rechterstreepje op de kentekenplaat.

  • Alleen RDW-erkende fabrikanten mogen witte nummerplaten drukken en verkopen.
  • EntekenplaatOnline.nl is een erkend RDW bedrijf, waardoor wij gerechtigd zijn om deze witte nummerplaten te produceren.
  • Je bent dan te allen tijden verzekerd dat je met een legale witte nummerplaat rondrijdt, zonder het risico te lopen dat je een boete krijgt.

  De boete bedraagt maar liefst €140,- wanneer je zonder witte kentekenplaat rijdt of met een niet-goedgekeurde witte nummerplaat. Ook mag er geen blauw NL logo aan de linkerzijde op je witte kentekenplaat staan. Dit is bij wet verboden. Er zit geen maximum aan het aantal te bestellen witte kentekenplaten. Formaat witte nummerplaat Het formaat van de witte kentekenplaat is 52×11 cm. Dit is ook het standaard formaat wat op de auto zit. Ook is het formaat 34×21 cm mogelijk. Helaas kunnen wij dit type kentekenplaat niet produceren met onze pers. Voor aanhangers van motoren bestaan nog kleinere witte kentekenplaten.

  • Dit betreft het formaat 21×14 cm, welke we ook niet zelf kunnen maken.
  • Er zijn zelfs ook aparte witte bordjes voor aanhangers van scooters.
  • De afmetingen hiervan zijn 10×17,5 cm of 14,5×12,5 cm.
  • Al onze witte kentekenplaten hebben dus een grootte van 52×11 cm.
  • Deze witte nummerborden verpakken we zeer goed en worden via GLS Pakketservice bij je aangeboden.

  De levertijd is één werkdag; wanneer je de order voor 15:00 uur plaatst, wordt deze nog dezelfde dag verzonden. Witte NL sticker in combinatie met witte kentekenplaat Wanneer je met een aanhanger of fietsendrager in het buitenland rijdt is de kentekenplaat aan de achterzijde van de auto niet te zien.

  1. Dat is de reden dat je een witte kentekenplaat op een zichtbelemmerend voorwerp dient te plaatsen.
  2. Echter, in het buitenland is dan niet te zien dat de auto uit Nederland komt.
  3. Immers, alleen de witte kentekenplaat aan de achterzijde is zichtbaar.
  4. Om die reden is het verplicht om in het buitenland een witte NL sticker op de aanhanger of fietsendrager te plakken.

  In dat geval weet men in het buitenland dat je met een Nederlandse auto rijdt. Wanneer niet duidelijk is dat een auto uit Nederland komt dient er dus altijd een NL aanduiding te zijn. Deze witte NL stickers zijn bij KentekenplaatOnline.nl eenvoudig in combinatie met een witte nummerplaat te bestellen.

  1. Witte nummerplaat als tijdelijk kenteken Er zijn ook situaties wanneer u een witte kentekenplaat voor een ander doeleinde kunt gebruiken.
  2. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u een auto wilt exporteren naar het buitenland.
  3. In dat geval kunt u een uitvoerkentekenplaat of exportkentekenplaat aanvragen.
  4. Deze nummerplaat is 14 dagen geldig en kunt u eventueel zelf maken.

  Voorwaarde is wel dat de kentekenplaat dan altijd goed leesbaar moet zijn. Uiteraard kunt u zo’n kentekenplaat ook bij een kentekenplaatfabrikant bestellen. Transito kentekenplaten hebben nog geen Nederlands kenteken gehad. Hiervan is sprake wanneer je een auto via Nederland naar een ander land exporteert.

  • Ook deze kentekenplaat moet dan wit zijn.
  • Deze kentekenplaten beginnen met een cijfer, gevolgd door 2 letters, een streepje, 1 letter en eindigen met 2 cijfers.
  • 1MJ-F62).
  • Auto’s worden ook vaak geïmporteerd, welke gekeurd moeten worden bij een RDW keuringsstation.
  • Deze auto’s beschikken dan nog niet over een kenteken.

  Met een witte eendagskentekenplaat mag je dan voor één dag met die kentekenplaat naar het keuringsstation rijden. Deze tijdelijke kentekenplaat kun je aanvragen bij het RDW, Deze witte eendagskentekenplaten kun je dan bij ons laten maken. Wat kost een witte kentekenplaat? De kosten van een witte kentekenplaat liggen doorgaans zo rond de €9,-.

  Wat is een zwart kenteken?

  Waarvoor dienen zwarte kentekenplaten? – Nu bent u vast benieuwd welke voertuigen zijn uitgerust met zwarte kentekens. Zwartkleurige kentekenplaten vallen onder de speciale kentekens: ze hebben een militaire achtergrond. Deze nummerborden worden gebruikt voor privévoertuigen van Nederlandse en Duitse militairen die werkzaam zijn onder BFG-NATO-verband.

  Wie hoort bij welk kenteken?

  Eigenaar van een kenteken zoeken buiten de politie om – Je kunt in een situatie terechtkomen dat je geen aangifte kan of wil doen, maar je wil wel informatie over de eigenaar van een auto. Dit soort gegevens zijn niet openbaar gemaakt. Kun je er niet op een andere manier achter komen? Nee, dat kan niet. : Is de eigenaar te achterhalen middels het kenteken?

  Wat betekent l op kenteken?

  Eerste kenteken met beginletter L uitgegeven – De RDW is vorige week gestart met de L als beginletter in de huidige kentekenserie voor personenvoertuigen. Nieuwe auto’s krijgen een kenteken met één letter, drie cijfers en twee letters. Het eerste kenteken in de L-serie (L-001-BB) is voor een Volvo, maar die is nog niet op naam van een nieuwe eigenaar gezet.

  Vous pourriez être intéressé :  Ipad Pro 3e Generatie Welk Jaar?

  Wat betekenen de letters op een kenteken?

  Witte kentekenplaat, zwarte letters : Daar zijn twee varianten van. De eerste wordt gebruikt bij voertuigen voor export of doorvoer en is maar 14 dagen geldig. De tweede variant wordt gebruikt voor aanhangers tot 750 kilo en fietsendragers, en heeft altijd dezelfde cijfers en letters als de auto waar hij aanvast zit.

  Waarom gele en witte kentekens?

  Waarom zijn Nederlandse kentekens eigenlijk geel? En waarom waren ze vroeger blauw? Nederland was het derde land ter wereld dat de kentekenplaat introduceerde, al in 1898. De juiste vraag is daarom misschien niet waarom onze kentekenplaten geel zijn, maar waarom niet álle kentekenplaten in die kleur zijn uitgevoerd.

  Het eerste nummerbord was trouwens simpelweg het cijfer ‘1′ en kwam op naam van meneer Van Dam uit Groningen. De kentekenplaat met het cijfer ‘2′ ging naar zijn broer. Dat opeenvolgend nummeren ging door tot 1906; toen kwamen de blauwe kentekens. Deze bestonden uit een letter die correspondeerde met een provincie en daarna maximaal vijf cijfers.

  Vanaf 1951 gingen we over naar de kentekenplaten met de zogenoemde sidecodes – dit is het systeem dat we nu kennen. De kentekenreeks van ‘sidecode 1′ was ‘XX-99-99′. De eerste drie kentekenreeksen waren nog donkerblauw. Wit Kenteken Zwarte Letters Welk Land In 1976 veranderde de kleur van donkerblauw naar een iets lichtere blauwe kleur, en ook het lettertype veranderde. Maar vanaf 1975 kon je al een verzoek doen voor een gele kentekenplaat met zwarte bedrukking. Dat bleek een zeer populaire optie, en daarom besloot Nederland in 1978 compleet over te stappen naar de gele kentekenplaat. Wit Kenteken Zwarte Letters Welk Land Vanaf februari 2000 werd de GAIK-nummerplaat (Gecontroleerde Afgifte en Inname van Kentekenplaten) geïntroduceerd. Deze had een unieke code en echtheidskenmerken zodat het namaken van kentekenplaten een stuk lastiger werd. Deze kentekenplaat kreeg ook het blauwe deel met ‘NL’ erop.

  Als een auto met een oude plaat voor de APK ging, werd de plaat vervangen door een GAIK-plaat. Dat is, Al in 1937 voerde dr.R.A. Biegel een onderzoek uit. Zij publiceerde het Rapport betreffende een onderzoek over kleurencombinaties en indeeling van nummerborden en concludeerde dat gele letters op zwarte platen en witte letters op blauwe platen het beste zichtbaar waren onder de meeste omstandigheden.

  De combinatie van zwarte letters op een gele plaat bleek het slechtst leesbaar. Inderdaad – onze huidige combinatie scoorde het slechtst. Vanwege dat onderzoek hadden we aanvankelijk dus donkerblauwe nummerplaten met witte letters. In de jaren zestig gaf de Minister van Verkeer en Waterstaat de opdracht om opnieuw onderzoek te doen naar de zichtbaarheid van kentekens.

  1. Zowel de gele als de witte kentekenplaat was volgens het onderzoek goed zichtbaar, maar er kleefde een groot nadeel aan de witte kentekenplaat.
  2. Bij de witte plaat was er een kans op overbelichting door de reflectie.
  3. Bij geel was dit minder.
  4. Maar de uiteindelijke doorslag was een internationaal verdrag dat aangaf dat een reflecterende witte kentekenplaat achterop gemakkelijk te verwarren zou zijn met naderende koplampen, en dus onveilig.

  Nagenoeg alle andere Europese landen voeren wél witte platen achterop, maar wij dus niet – we willen het maar gezegd hebben. Even in het kort: waarom zijn Nederlandse kentekenplaten geel? Geel is, samen met wit, de kleur die het best zichtbaar is op auto’s.

  Maar witte kentekenplaten reflecteren te sterk, wat voor onveilige situaties kan zorgen. Daarom koos Nederland voor de gele kentekenplaat met zwarte letters. Het laatste autonieuws, de meest recente tests en exclusieve auto-content rechtstreeks in je mailbox. En als je wilt kunnen wij je ook op de hoogte houden van aanbiedingen van onze partners.

  : Waarom zijn Nederlandse kentekens eigenlijk geel? En waarom waren ze vroeger blauw?

  Wat is een NATO plaat?

  Antwoord van Leo – ANWB Expert U heeft vragen over de aanschaf van een auto met zogenaamd BFG kenteken. Deze kentekens worden gebruikt voor particuliere voertuigen van Nederlandse en Duitse militairen die werkzaam zijn in BFG-NATO-verband ( British Forces Germany ).

  1. De afgifte vindt plaats door het Ministerie van Defensie / KMAR te Driebergen.
  2. Lsqb;17] [18] Ze hebben in tegenstelling tot Nederlandse kentekenplaten een ander lettertype: FE-Schrift, herkenbaar van Duitse kentekenplaten,
  3. Voor zover ons bekend moet bij het overschrijven naar een Nederlands kenteken BPM betaald worden en mogelijk BTW.

  Het beste kunt u informeren bij de belastingdienst of Ministerie van defensie Driebergen. U kunt ook met de verkoper een prijs afspreken inclusief BTW/BPM, dus op Nederlands kenteken.

  Wat kost een luxe kentekenplaat?

  De LUXE witte kentekenplaat, speciaal bedrukt met dikke opgelegde kunststof letters en NL EURO logo en KENTEKENPLAATHOUDER. Nu voor de actieprijs van slechts € 17,95 per stuk!

  Welke nummerplaat mag niet?

  De gepersonaliseerde kentekenplaat – De nummerplaat telt negen plaatsen, waarvan er één gereserveerd is voor de reliëfstempel van de DIV. De automobilist beschikt dus over acht plaatsen – cijfers en/of letters – om zijn nummerplaat te personaliseren. Maar de procedure is wel omslachtig:

  Contacteer de DIV om de beschikbaarheid van de gevraagde combinatie te controleren. Is je combinatie beschikbaar? Dien dan een reservatieformulier in bij de DIV. Validatie door de DIV. Je betaalt 1.000 euro. Definitieve validatie van je inschrijvingsaanvraag door de DIV.

  Niet alles mag! Kentekenplaten die xenofobe, racistische of beledigende combinaties bevatten, zijn verboden. De DIV beperkt ook het aantal gebruikte karakters bij ‘bijzondere’ kentekenplaten, zoals voor diplomaten (CD), taxi’s (TX) of commerciële platen (Z en ZZ).

  Hoe kom je aan een wit kenteken?

  Witte kentekenplaat kopen? – Witte kentekenplaten koop je bij een door het RDW erkende kentekenplaatfabrikant. Op de website van het RDW kan je een lijst vinden met alle kentekenplaatfabrikanten in Nederland. Je moet dan het kentekenbewijs op creditcardformaat (kentekencard) tonen, of het Voertuigbewijs (Deel IA) van het papieren kentekenbewijs van het trekkende/voerende voertuig.