Millionturf

guide des courses de chevaux

Welk Vlees Is Goed Voor De Lever?

Welk Vlees Is Goed Voor De Lever
Is veel lever eten gezond? – Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.

Welk vlees goed voor lever?

Aanbevelingen voor het krijgen en behouden van een gezondere lever

 • Houd eerst en vooral een uitgebalanceerd dieet aan dat voldoende vitaminen, mineralen en vezels bevat.
 • Verhoog je consumptie van fruit, groenten en peulvruchten.
 • Eet mager wit vlees, vis of kip zonder huid.
 • Kies voor rauwe salades.

Is vlees goed voor je lever?

Te veel vlees schaadt lever

 • Wie te veel dierlijke eitwitten eet, loopt kans op vervetting van z’n lever.
 • Dat blijkt uit een omvangrijke Rotterdamse studie op basis van het langlopende onderzoek ERGO.

Vlees rood rauw slagerProteïnen Dat veel alcohol drinken de lever schaadt, is al langer bekend. Nu blijkt dat te veel dierlijke eiwitten (proteïnen) consumeren hetzelfde gevolg heeft. Dat leidt namelijk tot NAFLD: non-alcoholic fatty liver disease. Deze ontdekking is opmerkelijk, omdat tot nu toe werd verondersteld dat vetten en koolhydraten leiden tot leververvetting, en niet eiwitten.

 • Alarmerend NAFDL wordt beschouwd als een alarmerend snel groeiend gezondheidsprobleem in Westerse landen.
 • De aandoening houdt in dat in de lever een toename van vet plaatsvindt.
 • De lever bevat van nature vetcellen, maar als het percentage boven de 5% van het totale levergewicht komt, kan littekenvorming en verschrompeling (cirrose) ontstaan, en uiteindelijk zelfs leverkanker en leverfalen.

Deze vorm van vervetting verhoogt bovendien het risico op onder meer diabetes en aderverkalking. Overgewicht Onderzoeker dr. Sarwa Darwish Murad: “Dit is de grootste studie ter wereld naar het verband tussen voedselconsumptie en leververvettting. Bijna 3.500 vrijwilligers in de Rotterdamse wijk Ommoord hebben meegedaan.35% van de deelnemers blijkt NAFLD te hebben.

 • Bekend was al dat mensen met overgewicht veel vaker NAFDL hebben.
 • We weten nog niet of dat komt door te veel eten (te hoge inname calorieën) of door de samenstelling van hun dieet.” Matig zijn Het is helaas nog niet bekend welke hoeveelheden dierlijke eiwitten acceptabel zijn, zegt ze.
 • Een maximumgrens waarop dieetaanbevelingen kunnen worden gebaseerd, ontbreekt dus nog.

Het advies tegen NAFDL is daarom algemeen van aard: voldoende bewegen, gevarieerd eten, matig met alcohol en nu dus ook: matig met vlees. Functie lever Een goed werkende lever is onmisbaar bij de reiniging van bloed en vertering van voedsel. Wie beginnende NAFDL heeft, kan dit tegengaan met afvallen en terugkeren naar een gezond gewicht.

 1. Congres De afdelingen MDL (Maag-, Darm-, Leverziekten) en Cardiovasculaire Epidemiologie hebben bovenstaande studieresultaten gepresenteerd in Amsterdam op The International Liver Congress van de EASL.
 2. Bron:
 3. Tags bij dit artikel:

: Te veel vlees schaadt lever

Wat eten om lever te herstellen?

3. Vetten – De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans. Net als bittere voeding, activeren vetten de afgifte van gal in de darmen.

Welk voedsel reinigt de lever?

Gezonde voeding voor een gezonde lever – Uit het voorgaande kan je afleiden dat je lever géén zoetekauw is. Wél houdt hij van bitter, zuur, pittig en groen.

Bittere voeding versnelt de afgifte van gal in de darmen. Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever. Zure producten die je lever graag heeft zijn onder andere citroen, blauwe bessen, frambozen, kurkuma en gember. Omega 3, 6 en 9 haalt je lever uit lijnzaad, donkere bladgroenten, noten, peulvruchten, vette vis en olijfolie. Kies zoveel mogelijk voor puur en onbewerkte producten,

Welk orgaanvlees is het gezondst?

Lang leve de lever! – Dit stukje orgaanvlees van rund is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer. Welk Vlees Is Goed Voor De Lever

Is kip goed voor je lever?

Gezonde balans – Bij de voeding van pluimvee streven we naar een gezonde balans tussen het aanbod en de vraag naar voedingsstoffen, dus tussen de productie en voeropname. Bij jonge hennen die te weinig voer opnemen, zou je als oplossing kunnen denken aan zeer sterk geconcentreerde voeders.

Een overaanbod aan nutriënten is in deze periode echter niet aan te raden, omdat de voeropname hierdoor gedrukt kan worden. Beter is het voor voeders te kiezen die in de hele breedte (lees eiwit, energie, vitaminen en mineralen) precies op de behoefte van deze jonge hennen zijn aangepast. De boodschap is dan ook: niet overdrijven met de concentratie van de voeders en niet te eenzijdig voeren.

We streven naar een evenwichtige voeropname waardoor de kippen in de loop van de legperiode een goed eetgedrag ontwikkelen. Zo komt de voeropname in balans met een hoge productie. De De Heus startvoeders zijn speciaal ontwikkeld voor deze periode. Een gezonde balans houdt ook in een goed voerpakket met de juiste hoeveelheid energie en eiwit.

Is komkommer goed voor je lever?

Waarom is komkommer gezond? – Komkommer bevat een enorme hoeveelheid water. Dit water wordt bovendien op een natuurlijke wijze gezuiverd, waardoor het van hogere kwaliteit is dan gewoon water. Dit water maakt komkommer gezond voor de huid. Het zorgt voor extra hydratatie en dat is goed tegen huidonzuiverheden en huidveroudering.

Vous pourriez être intéressé :  Welk Vlees Bij Diabetes?

Is een ei goed voor je lever?

Is een ei goed voor je lever? – 7: Eieren – Eieren zijn een perfecte bron van hoogwaardige eiwitten. Ze bevatten namelijk alle essentiële aminozuren. Daarnaast zit er ook choline in eieren. Deze stoffen zijn nodig voor de ontgiftende functie van je lever.

Hoe krijg ik mijn Leverwaarden naar beneden?

Wanneer heeft te veel drinken gevolgen voor je lever? 21 december 2015 Veel mensen genieten zo nu en dan van een drankje. Maar wat voor invloed heeft de alcohol op je lichaam? Wanneer je drinkt gaat alcohol in je bloedbaan. Je lever verwerkt wat je eet en drinkt in energie en voedingsstoffen voor je lichaam en filtert schadelijke stoffen, zoals alcohol en giftige stoffen uit het bloed.

 • De beste manier om de gezondheid van je lever in kaart te brengen is door middel van een bloedtest voor leverschade, zoals ALAT.
 • Wat is ALAT?

, voornamelijk gevonden in lever cellen, is een enzym dat een rol speelt in het omzetten van glucose in bruikbare energie. Wanneer levercellen beschadigd zijn, kan de ALAT in je bloedbaan lekken. Normaal gesproken is er slechts een kleine hoeveelheid ALAT in het bloed; hogere niveaus van ALAT zijn meestal een aanduiding van leverschade of ontsteking.

 1. Hoe kan ik mijn verhoogde ALAT verlagen?
 2. Het goede nieuws is dat veel mensen hun verhoogde ALAT kunnen verlagen met veranderingen in hun levensstijl:
 3. Beperk alcoholgebruik, afvallen, stoppen met roken, regelmatige lichaamsbeweging en natuurlijk een gezond dieet.
 4. Welke soorten voedsel kunnen helpen om uw ALAT te verlagen?

Wat je eet heeft ook een effect op je ALAT. Het beperken van vetrijke voedingsmiddelen, met name degenen die zijn afgeleid van dierlijke bronnen, kunnen helpen ALAT te verlagen. Vetrijke voedingsmiddelen verhogen het vetgehalte in je bloed, wat uiteindelijk kan worden afgezet in de lever.

Kies daarom bijvoorbeeld magere eiwitten, zoals kip, vis of bonen en vetarme zuivelproducten. Verminder de geraffineerde koolhydraten en suikers in je dieet. Eet in plaats daarvan voedsel zoals bonen, volkoren granen, bessen, havermout, en groenten, die vezels, vitaminen en antioxidanten. Studies hebben aangetoond dat foliumzuur helpt bij het verlagen van,

: Wanneer heeft te veel drinken gevolgen voor je lever?

Welke groente eet je bij lever?

Welke groente is goed voor de lever? – Groene bladgroenten, zoals rucola, spinazie, paksoi, waterkers, zitten bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Groene bladgroenten bieden bescherming voor de lever en het is vooral chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen zoals zware metalen.

Hoe merk je dat je lever aan het ontvetten is?

Ik heb een vetlever In het kort

Bij een vetlever komt er steeds meer vet in je lever. Als dat lang duurt, kan de lever gaan ontsteken. Je merkt dat vaak niet. Een vetlever kan komen door veel alcohol drinken, diabetes of te zwaar zijn. Je moet iets doen aan de oorzaak. Bijvoorbeeld stoppen met alcohol drinken. Of afvallen en meer bewegen. De lever kan dan weer helemaal beter worden.

Wat is het Bij een vetlever komt er steeds meer vet in de levercellen. Veel meer dan normaal. De lever breekt stoffen uit je bloed af. Dat kunnen bepaalde medicijnen zijn. Of stoffen die je lichaam niet meer nodig heeft, zoals afvalstoffen. Maar ook slechte stoffen zoals alcohol of drugs.

 1. Moet je lever te veel slechte stoffen of afvalstoffen afbreken? Of ben je te zwaar of heb je diabetes (suikerziekte)? Dan kan je lever minder goed gaan werken.
 2. Je lever slaat te veel vet op in de levercellen.
 3. Wat merk je Meestal geeft een vetlever geen klachten.
 4. Bij sommige mensen gaat de lever na een tijd ontsteken.

Je kunt dan ziek worden met deze klachten:

misselijk zijn moe zijn pijn rechtsboven in de buik jeuk geel oogwit Als je een lichte huid hebt, kan ook je huid geler worden (geelzucht). bij onderzoek kan je huisarts merken dat je lever groter is.

Oorzaken Je kunt een vetlever krijgen door deze dingen:

Je drinkt een lange tijd veel alcohol. Alcohol is slecht voor je lever. Eerst zorgt het voor meer vet in de levercellen. Als je stopt met alcohol, gaat dat weg. Blijf je toch alcohol drinken? Dan gaan levercellen kapot. Op die plek komen littekens in de lever. Je hebt dan erge leverschade. De lever werkt dan niet goed meer. Slechte stoffen worden niet meer afgebroken. Ze blijven in je lichaam. Als je dan nog alcohol blijft drinken, kun je dood gaan. Je hebt diabetes (suikerziekte). Bij diabetes kan de bloedsuiker lange tijd te hoog zijn. De lever maakt vet van de suiker. Het vet komt in de levercellen. Je bent te zwaar. Ook als je te zwaar bent, kun je te veel vet in de lever krijgen. Je hebt te veel slechte vetten in je bloed. Het cholesterol in je bloed is bijvoorbeeld te hoog.

Onderzoeken Je merkt meestal niets van een vetlever. Daarom wordt het bij veel mensen toevallig ontdekt. Bijvoorbeeld op 1 van deze manieren:

Je huisarts onderzoekt je bloed, omdat je medicijnen gebruikt die schade kunnen geven aan de lever. Je voelt je al een tijd niet goed en je huisarts denkt dat er iets met je lever kan zijn. Je drinkt veel alcohol en je huisarts wil weten of er schade aan je lever is.

Vous pourriez être intéressé :  Welk Rijbewijs?

Bij het onderzoek van je bloed zijn dan niet goed. Je huisarts kan daarna deze onderzoeken doen om te weten of je een vetlever hebt:

aan je lever voelen: die kan groot of pijnlijk zijn. extra bloedonderzoek: dit is om te kijken of er iets anders is dan een leverprobleem. een laten maken: daarop is dan te zien of er veel vet in de levercellen zit.

Adviezen

De enige manier om het vet uit de levercellen te krijgen is: de oorzaak weghalen. Als je dat doet, kan je lever weer helemaal beter worden.Dit kun je doen:

Als je alcohol drinkt: Dan is het belangrijk om te, Als je diabetes (suikerziekte) hebt: Dan is het belangrijk om de medicijnen goed te gebruiken en, Dat zorgt ervoor dat er niet meer te veel suiker in je bloed zit. Als je een hoge bloeddruk hebt of veel slechte vetten in je bloed: Dan helpt, Daardoor wordt je bloeddruk lager en krijg je minder slechte vetten in je bloed. Als je te zwaar bent: Probeer af te vallen. Elke kilo helpt al. Lukt het niet om af te vallen?, Je kunt hulp krijgen van je huisarts, praktijkondersteuner, leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut. Je kunt ook,, Bijvoorbeeld elke dag een uur. En kies iets dat je leuk vindt. Bijvoorbeeld fietsen, wandelen, zwemmen of dansen.

Het vet in je lever gaat niet weg met medicijnen. Hoe gaat het verder Drink je te veel alcohol en stop je daarmee? Dan controleert de huisarts je bloed na 1 maand. Meestal zijn de levertesten dan al beter. Zorg ervoor dat je daarna ook geen alcohol meer gaat drinken.

Hoe lang duurt het voor je lever weer schoon is?

Herstel van de lever – De lever is echter een sterk orgaan. Herstel van de lever na het stoppen met alcohol of stabilisatie van het functioneren van een deels beschadigde lever is dan ook meestal mogelijk als je de drank voortaan laat staan. Dat heeft wel zijn tijd nodig.

Iedere week dat je niet drinkt, neemt het levervet af. Het kan echter wel maanden duren voordat je lever weer echt helemaal schoon is. Om de lever te helpen bij het herstel, is het erg belangrijk om een streng vetarm dieet te volgen. Dit moet bovendien rijk zijn aan vitaminen en voedingsstoffen. Wil jij stoppen met alcohol en werken aan het herstel van je lever? Fundamentum biedt een unieke detox om jouw lever te ontgiften.

Bel vandaag nog voor informatie of een afspraak naar 0800 2345 800. : Herstel lever na stoppen met alcohol

Welk fruit ontgift je lever?

Welk Vlees Is Goed Voor De Lever Met welke voeding kunnen we de lever herstellen? – Verse groente Probeer elke dag zoveel mogelijk (verse) groente en een paar stukken fruit te eten. Neem bijvoorbeeld een salade of soep mee als lunch. Dat vormt al een groot deel van de hoeveelheid gewenste groente.

Gedroogd fruit Trek in snoep in de middag? Neem een bakje mee met gedroogd fruit (cranberries, appel, banaan, abrikozen etc.) gemengd met wat noten, Bittere groenten Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever. Denk daarbij aan lof (hartje niet weg snijden), artisjok, groene groenten als snijbiet, spinazie en rucola, maar ook avocado en koolsoorten als broccoli, boerenkool, spruiten en rode kool.

Fruit Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Hoogwaardige vetstoffen Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3. We vinden deze in ongebrande noten, in vette vis zoals ansjovis, sardientjes, zoute haring, makreel, paling en zalm en in koudgeperste, plantaardige oliën,

Welke noten zijn goed voor je lever?

Geplaatst op 27 Maart 2023 Door Geenaardappels.nl Geplaatst in Informatief 0

Welk Vlees Is Goed Voor De Lever Hier is een lijst met 11 gezonde voedingsmiddelen voor de lever die mensen aan hun dieet kunnen toevoegen om de leverfunctie te verbeteren en het risico op leverbeschadiging te verminderen. De lever is een van de belangrijkste organen in het lichaam, verantwoordelijk voor het ontgiften en metaboliseren van voedingsstoffen uit het voedsel dat we eten.

Het is essentieel om dit vitale orgaan gezond te houden, en een van de beste manieren om dat te doen is via onze voeding. Hier zijn 11 voedingsmiddelen die uitstekend zijn voor de gezondheid van de lever. Koffie : De cafeïne en antioxidanten in koffie kunnen het risico op leverkanker helpen verminderen en de leverfunctie verbeteren.

Groene thee : net als koffie is groene thee rijk aan antioxidanten die de lever kunnen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Druiven : Druiven bevatten een stof genaamd resveratrol, waarvan is aangetoond dat het de lever beschermt tegen schade en ontsteking.

 1. Bosbessen : De antioxidanten in bosbessen kunnen ontstekingen en oxidatieve stress in de lever helpen verminderen.
 2. Vette vis : Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren.
 3. Noten : Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.

Olijfolie : De enkelvoudig onverzadigde vetten in olijfolie kunnen het risico op niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) helpen verminderen en de leverfunctie verbeteren. Knoflook : Knoflook bevat verbindingen die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de leverfunctie te verbeteren.

 1. Urkuma : Kurkuma bevat een stof genaamd curcumine, waarvan is aangetoond dat het de lever beschermt tegen schade en ontstekingen.
 2. Bladgroenten : Groenten zoals spinazie en boerenkool zijn rijk aan vitamines en antioxidanten die de leverfunctie kunnen helpen verbeteren.
 3. Citrusvruchten : Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits zijn rijk aan vitamine C, wat ontstekingen en oxidatieve stress in de lever kan helpen verminderen.
Vous pourriez être intéressé :  Ipad Model A1458 Welk Jaar?

Deze voedingsmiddelen in uw dieet kunnen aanzienlijke voordelen hebben voor uw levergezondheid. Het is echter ook essentieel om voedingsmiddelen en dranken te vermijden die de lever kunnen beschadigen, zoals alcohol, bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken.

Welke thee om lever te zuiveren?

Detox en kruiden – Ook kruiden worden van oudsher veel gebruikt om het lichaam te helpen ontgiften. Hippocrates, de grondlegger van de natuurgeneeskunde geloofde erg in de heilzame werking van kruiden. Een wijs man, en niet voor niets wordt de Hippocrates eed wordt nog steeds afgelegd door (reguliere) dokters.

Wat doet gember met je lever?

Lever ontgiften met gember – Je lever ontgiften gaat een stuk makkelijker met behulp van gember. Gember versnelt namelijk de stofwisseling en zorgt ervoor dat je lever het minder zwaar heeft om alle gifstoffen af te voeren. Vaak zie je na enkele maanden al een sterke verbetering van de leverwaarden. Daarnaast heeft gember ook een positief effect op de insulinegevoeligheid.

Kan een slechte lever herstellen?

Wat kan ik doen? – Stoppen met het drinken van alcohol De enige gerichte behandeling bij leveraandoeningen door alcoholgebruik, is stoppen met het drinken van alcohol. Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik.

 • Bij fibrose en levercirrose kan het proces worden afgeremd door te stoppen met alcohol.
 • Levercirrose kan niet genezen.
 • De levercellen zijn bij levercirrose onherstelbaar beschadigd.
 • Zorg voor een gezonde voeding Als er sprake is van ondervoeding, is het belangrijk om op jouw voeding te letten.
 • Voor advies over voeding kun je terecht bij een diëtist.

Vaak gaat levercirrose gepaard met ondervoeding. Als algemeen advies geldt een voeding met:

Hoog aantal calorieën (minstens 2500 kcal per dag) Veel eiwitten Eventueel aanvulling met voedingssupplementen in verband met tekorten aan vitamines en mineralen

Advies van de Gezondheidsraad De Gezondheidsraad geeft in de richtlijnen goede voeding uit 2015 het volgende advies over alcoholgebruik:

Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas alcohol per dag. En hou twee alcoholvrije dagen per week. Voor jouw algehele gezondheid en om leveraandoeningen te voorkómen is het advies niet drinken of wees matig met het drinken van alcohol.

Hoe kan een lever herstellen?

Behandeling – Bij de behandeling van levercirrose proberen artsen te voorkomen dat de levercirrose erger wordt. Het is niet mogelijk om de beschadiging van de lever terug te draaien. Mensen ontdekken leverproblemen vaak laat, omdat ze geen pijn of andere klachten hebben.

 • De schade aan de lever kan dan al groot en niet meer te herstellen of te genezen zijn.
 • Als levercirrose in een vroege fase wordt opgemerkt door artsen en iemand stopt met drinken, kunnen de functies van de lever weer beter worden.
 • Het is daarom belangrijk om je bloedwaardes te laten controleren als je veel drinkt.

Komt de levercirrose door een ziekte zoals hepatitis B of C? Dan wordt deze ziekte met medicijnen behandeld. Komt de levercirrose door lange tijd veel alcohol drinken? Dan is stoppen met drinken het enige wat kan helpen.

Wat mag je eten als je lever ontstoken is?

Het voorkomen van besmetting – Het hepatitis-virus is erg besmettelijk. Om besmetting met het hepatitis-virus te voorkomen gelden de volgende adviezen:

Eet geen rauwe vis of rauwe schaal- en schelpdieren, zoals oesters en mosselen. Eet geen rauw vlees. Bak vlees door en door gaar. Was groente en fruit grondig onder stromend water. Was je handen goed met warm water en zeep na toiletgebruik, voor het klaarmaken van je eten, voor het eten en vooral na het opruimen van braaksel en ontlasting.

Voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, baby’s en kleine kinderen, zieken en ouderen is het extra belangrijk om bovenstaande voorzorgsmaatregelen te treffen. Voor hen kunnen de gevolgen ernstiger zijn.

Is kip goed voor je lever?

Gezonde balans – Bij de voeding van pluimvee streven we naar een gezonde balans tussen het aanbod en de vraag naar voedingsstoffen, dus tussen de productie en voeropname. Bij jonge hennen die te weinig voer opnemen, zou je als oplossing kunnen denken aan zeer sterk geconcentreerde voeders.

Een overaanbod aan nutriënten is in deze periode echter niet aan te raden, omdat de voeropname hierdoor gedrukt kan worden. Beter is het voor voeders te kiezen die in de hele breedte (lees eiwit, energie, vitaminen en mineralen) precies op de behoefte van deze jonge hennen zijn aangepast. De boodschap is dan ook: niet overdrijven met de concentratie van de voeders en niet te eenzijdig voeren.

We streven naar een evenwichtige voeropname waardoor de kippen in de loop van de legperiode een goed eetgedrag ontwikkelen. Zo komt de voeropname in balans met een hoge productie. De De Heus startvoeders zijn speciaal ontwikkeld voor deze periode. Een gezonde balans houdt ook in een goed voerpakket met de juiste hoeveelheid energie en eiwit.

Welk orgaanvlees gezond?

Is veel lever eten gezond? – Het stukje orgaanvlees runderlever is waarschijnlijk het gezondste vlees wat u kunt eten. De runderlever is namelijk dé opslagplaats geweest voor allerlei belangrijke voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine A, B-12, D, E, K, foliumzuur en mineralen als koper en ijzer.