Millionturf

guide des courses de chevaux

Welk Uurtarief Zzp Vergelijkbaar Loondienst?

Welk Uurtarief Zzp Vergelijkbaar Loondienst
Uurtarief zzp vs loondienst – Probeer in te schatten hoeveel loon je zou moeten krijgen als werknemer op basis van je ervaring en leeftijd. Tel daarbij 8 procent vakantiegeld en de werkgeverslasten op. Werkgeverslasten bedragen zo’n 25 procent van het brutoloon.

Dat betekent dat een werkgever zo’n 3.750 euro kwijt is aan een werknemer die 3.000 bruto verdient.750 euro gaat naar sociale premies en dergelijken. Voorbeeld zzp tarief berekenen Salaris omrekenen naar zzp tarief: hoe doe je dat? Een gemiddelde werkmaand telt 21,67 dagen. Wanneer je 3.750 euro deelt door het aantal uren in zo’n werkmaand kom je uit op ruim 21,50 euro per uur.

Dit verdubbel je en dan kom je uit op jouw uurtarief: 43 euro. De rekensom is dan: brutoloon + vakantiegeld x 1,25 : (21,67×8=173,36) = uurtarief in loondienst x 2 = uurtarief zzp’er. Maar, misschien is die 43 euro uurtarief zzp voor jou wel te weinig.

Wat is een redelijk uurtarief ZZP?

Wat is het uurtarief voor zzp? – Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het uurloon van een zzp’er is over het algemeen hoger dan van iemand in loondienst. Dit komt omdat jij je eigen uurtarief als zzp’er kunt bepalen. Maar het vaststellen van je uurtarief als zzp’er is niet altijd even makkelijk.

  • Je moet namelijk rekening houden met een aantal zaken die een werkgever normaal gesproken zou regelen en waar jij nu zelf voor moet zorgen.
  • Dat heeft financiële gevolgen.
  • Bereid je dus voor op wisselende inkomsten.
  • Zo heb je als zzp’er te maken met andere belastingen en premies, aftrekposten en subsidies en moet je bijvoorbeeld btw in rekening brengen en betaal je premie voor de Zorgverzekeringswet,

Ben je ziek en wil je op vakantie? Geen probleem, maar in deze periode heb je dan geen inkomsten. Je werkt immers niet voor een werkgever die jou gewoon doorbetaald. Maar wat jij waarschijnlijk vooral wil weten: hoeveel bedraagt een gemiddeld uurloon van zzp’ers dan? Het uurtarief van zzp’ers kan onderling flink variëren.

Wat verdient beter ZZP of loondienst?

Ben jij geschikt om zzp’er te zijn? – De vraag die jij jezelf moet stellen, voordat je kiest tussen zzp of loondienst is: Beschik jij over de juiste vaardigheden en ben jij geschikt om de verantwoordelijkheden te kunnen dragen die komen kijken bij het zijn van zzp’er? Misschien is kleine baas (zzp’er) zijn wel helemaal niet veel beter dan het zijn van een grote knecht (loondienst)? Onderaan de streep zal een gemiddeld verdienende zzp’er netto niet veel meer verdienen dan een werknemer in loondienst.

Ik heb discipline Ik kan goed en overzichtelijke doelen stellen Ik wil resultaatgericht werken Ik kan heel goed met geld omgaan Ik kan onderhandelen Zelfstandig werken vind ik fijn Ik ben een kei in plannen Ik kan in drukke tijden goed het overzicht bewaren Ik heb zakelijk inzicht Ik ben een echte doorzetter Ik ben communicatief sterk Ik kan goed voor mezelf opkomen Ik kan mijn tijd goed indelen Ik kan goed prioriteiten stellen Ik heb een solide thuisbasis Ik zie kritiek als opbouwende feedback Ik ben leergierig

Wat is goedkoper loondienst of ZZP er?

Verschil uurtarief en uurloon – Een van de eerste dingen die direct opvallen als het gaat over loondienst of zelfstandig ondernemen is het uurtarief. Het uurtarief dat een freelancer van een opdrachtgever vraagt, is hoger dan het uurloon van een werknemer.

  • Maar hiermee is nog niet alles gezegd.
  • In tegenstelling tot een werknemer moet je als zzp’er in je uurtarief rekening houden met alle kosten om je bedrijf te laten draaien, zoals verzekeringen, pensioen en vakantiedagen.
  • Als je al deze kosten terugrekent per uur blijft er in veel gevallen een beduidend lager bedrag aan persoonlijk inkomen per uur over.

Of je inkomen lager is dan dat van een werknemer in loondienst is vooral afhankelijk van het vakgebied waarin je werkzaam bent.

Wat hou je over als ZZP er per uur?

6. Bereken het uurtarief dat je minimaal moet hanteren als zzp’er – Als je een inschatting hebt gemaakt van jouw zakelijke kosten, kun je berekenen welk uurtarief daarbij past. Stel dat je 30 uur per week declarabel werkt, 45 weken per jaar. Dan zijn 1.350 uren declarabel.

  1. Bereken wat je verdient als jouw uurtarief 40 euro per uur is.
  2. Hierbij dien je ook rekening te houden met de inkomstenbelasting en inkomensafhankelijke bijdrage Zvw die je moet betalen.
  3. Er zijn maar weinig zzp’ers die alle 52 weken per jaar werken.
  4. Je neemt (een paar weken) vakantie, hebt misschien een tijdje geen opdrachten en in geval van een griepje werk je ook zo een week niet (en dan maak je dus geen omzet).

Het is daarom slim om jezelf niet té rijk te rekenen en rekening te houden met in elk geval 4 tot 6 weken per jaar dat je niet werkt. In het voorbeeld houd ik aan dat je 40 weken werkt. Berekening netto besteedbaar inkomen Omzet (45 x 30 uur p.w. x 40 euro) 54.000 Bedrijfskosten – 15.000 ———– Bruto winst 39.000 Zelfstandigenaftrek – 6.670 ———– Winst na ondernemingsaftrek 32.330 MKB-winstvrijstelling – 4.526 ———– Belastbaar inkomen 27.804 Belasting voor korting 10.315 Algemene heffingskorting – 2.432 Arbeidskorting – 4.004 ———– Verschuldigde inkomstenbelasting 3.879 Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw 1.599 Besteedbaar netto inkomen = 33.522 euro Dat is 33.522 : 12 = 2.793,50 euro per maand In dit voorbeeld is een uurtarief van 40 euro meer dan voldoende voor het netto besteedbaar inkomen dat je wenst (2.000 euro).

Is 45 euro per uur veel?

Om je een beeld te geven: wat is het gemiddelde uurtarief van een zzp’er? – Het gemiddelde uurtarief van zzp’ers ligt tussen de 45 en 60 euro per uur, exclusief btw. Dit is het gemiddelde van alle zelfstandigen dus van de zzp’ers met lage tarieven en de zelfstandigen die een hoger tarief in rekening brengen.

  1. Daarnaast is een groep van ongeveer 12% van de zzp’ers die niet op uurbasis werken maar factureren per opgeleverd project of een deel daarvan.
  2. Je kunt je voorstellen dat het gemiddeld uurtarief voor een data scientist die als zzp’er werkt anders zal zijn dan voor een tekstschrijver en dat het gemiddelde zzp tarief voor mensen die in de ICT werkzaam zijn, hoger is dan de tarieven die in de zorg gerekend worden.

Om een beeld te geven zetten we hieronder de gemiddelde tarieven van zzp’ers die werkzaam zijn in de diverse branches voor je op een rij.

Hoeveel uur ZZP naast loondienst?

Aan urencriterium voldoen – Wie loondienst en zzp combineert, moet er rekening mee houden dat er mogelijk niet aan het urencriterium kan worden voldoen. Je moet namelijk 1.225 uren per kalenderjaar aan je onderneming besteden om gebruik te kunnen maken van fiscale voordelen, specifiek de zelfstandigenaftrek en startersaftrek.

Omgerekend betekent dit dat jij gemiddeld 25 uur per week (in 49 weken) aan je bedrijf moet werken. Ook indirecte uren als reistijd, netwerken, acquisitie, het actualiseren van je website en administratie tellen eveneens mee. Haal je het urencriterium niet, dan vervallen de belastingvoordelen. TIP : Het is belangrijk om je uren goed bij te houden om bewijs te hebben richting de Belastingdienst dat je de uren echt hebt gehaald.

De fiscus kan je nog wel aanmerken als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als dit het geval is, dan heb je recht op MKB-vrijstelling van 14% van je bruto inkomsten en kan je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), In geval van ‘resultaat uit overige werkzaamheden’, vervallen deze aftrekposten.

Wat moet een ZZP er minimaal verdienen 2023?

Hoewel er geen minimum uurtarief zzp 2023 bestaat, is het uurtarief waar je van kunt leven in het algemeen €15.

Kan je naast loondienst ook ZZP?

– Is je situatie precies andersom: je bent nu in loondienst en je wilt daarnaast werken als zzp’er? Dat kan ook. Bespreek wel eerst met je werkgever of hij extra werkzaamheden als zzp’er bij een andere opdrachtgever toestaat. Check of je een concurrentiebeding of relatiebeding hebt getekend en wat daar precies in staat.

Wat is het nadeel van ZZP er?

3. De nadelen van zzp – Die voordelen klinken goed toch? Maar zeg niet meteen je baan op om enthousiast naar de Kamer van Koophandel te rennen. Check ook even deze nadelen, want ook daar moet je rekening mee houden.

Onzekerheid Je hebt als zzp’er vaak een onregelmatig inkomen. Daarnaast heb je het risico dat een klant wegvalt of je opeens minder werk krijgt. Daarom is een buffer belangrijk! Geen collega’s Als zzp’er ben je veel en vaak alleen. De teamspirit en het sociale contact van een vast team om je heen zul je dus moeten missen. Veel regelwerk Het ondernemerschap is veel regelwerk. Als je net gaat beginnen, maar ook als je al een tijdje bezig bent. Je leest er verderop in dit artikel meer over. Keihard werken Freelancen is ook gewoon keihard werken. Als beginner kun je niet meteen het hoogste tarief vragen en je hebt ook niet direct veel werk. Tijd investeren en je onderneming opbouwen kost energie! Zelf pensioen opbouwen Bij een vaste baan bouw je vaak automatisch via je werkgever pensioen op. Als zzp’er werkt dat anders en moet je zelf pensioen opbouwen, Bijvoorbeeld via een fonds of met een eigen spaarpot. Zelf verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid Een arbeidsongeschiktheidsverzekering wordt bij een vaste baan door je werkgever geregeld. Als zzp’er is zo’n verzekering nu nog niet verplicht. De regering werkt wel aan een plan om een arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht te maken. Zelf alle andere verzekeringen regelen Daarnaast zijn er ook andere verzekeringen die belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Check hier welke verzekeringen er zijn voor zzp’ers. Niet doorbetaald tijdens vakantie of ziekte Ziek of even een paar dagen weg? Dan heb je op die dagen ook geen inkomen. Als zzp’er geldt: niet werken = geen geld. Klanten? Zelf regelen! Werk komt je als zzp’er niet zomaar aanwaaien. Je moet een netwerk opbouwen, reclame maken voor jezelf en soms flink zwoegen om klanten te krijgen. Administratie Omzetbelasting, facturen, offertes, inkomstenbelasting, bonnetjes Tja, als zzp’er krijg je er een hele lading administratie bij. Niet het leukste onderdeel van freelancen!

Vous pourriez être intéressé :  In Welk Water Ligt Het Eiland Madagaskar?

Laat je niet meteen afschrikken door die belastingen. Als zzp’er kun je gebruik maken van allerlei kortingen zoals de zelfstandigenaftrek of de starterskorting. Hierdoor betaal je minder belasting. Check wel goed of je in aanmerking komt voor deze kortingen! Bovendien kun je de btw van producten die je voor je onderneming koopt, weer terugkrijgen.

  • Ik heb een paar jaar gefreelancet als muziekdocent en muziekproducer onder de naam LowaddictsSoundsystem.
  • Het leven als zzp’er vond ik fijn, omdat je veel vrijheid hebt en je je investeringen deels terug kunt krijgen.
  • Het administratieve deel vond ik minder.
  • Ook het uitbreiden van mijn leerlingenbestand ging langzaam.

Ik droomde niet perse van een vaste baan, maar werk sinds kort toch als bijstuurder personeel bij de NS. Dit kwam op mijn pad en komt heel goed uit. Ik ga meer verdienen en vind het werk erg leuk. De vrijheid van zelf je uren indelen ga ik wel missen, maar de financiële zekerheid daartegenover is toch wel fijn.

Is het verstandig om ZZP er te worden?

Veelgestelde vragen over starten als zzp’er en de voordelen –

  • Wat zijn de voordelen om als zzp’er te starten? Een van de grootste voordelen van zelfstandig ondernemen, is dat jij je eigen tijd kunt indelen. Jij bent nu de baas en jij bepaalt hoe je dag eruit ziet. Verder levert werken als zzp’er veel afwisseling op omdat je diverse klanten en opdrachtgevers hebt.
  • Wat zijn de fiscale voordelen als zzp’er? Om de risicofactor van het ondernemerschap te compenseren kunnen zzp’ers gebruikmaken van fiscale aftrekposten. De bekendste is de zelfstandigenaftrek, maar ook de startersaftrek, mkb-vrijstelling en de kleine ondernemersregeling zijn interessant.
  • Hoe start ik als zzp’er? In dit artikel over starten als zzp’er lees je hoe je in 6 stappen een sterke start als zzp’er kunt maken. volg je een spoedcursus zzp’er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven en administratie opzetten tot het openen van een zakelijke rekening.

Wat is je netto inkomen als ZZP er?

Wat verdient een ZZP er netto? – Hoeveel verdienen zzp’ers en hoeveel vermogen hebben ze?

Bedrijfstak Inkomen
Verhuur en handel van onroerend goed 70,3
Alle economische activiteiten 59,5
Onderwijs 20
Cultuur, sport en recreatie 18,4

Hoeveel uur mag je als ZZP er werken voor 1 opdrachtgever?

U mag voor meerdere opdrachtgevers werken zolang u maar bij elke opdrachtgever aan de voorwaarden voldoet. U kunt bijvoorbeeld 2 dagen bij opdrachtgever A werken, 3 dagen bij opdrachtgever B en ook nog 2 dagen bij opdrachtgever C. Omdat de afgesproken vergoeding volledig wordt uitbetaald, moet u aangifte doen over uw inkomsten,

Welke ZZP ers verdienen het meest?

Gemiddeld Inkomen ZZP’er In 2021 ZZP’er zijn heeft zijn voor- en nadelen. Een voordeel is vaak dat je veel vrijheid hebt en dat is natuurlijk ontzettend fijn. Een nadeel is dat je inkomsten onregelmatig zijn en dat je jezelf kunt afvragen of je wel genoeg verdient.

  1. Laten we daarom vandaag kijken naar het gemiddelde inkomen van ZZP’ers.
  2. Wat verdient een ZZP’er gemiddeld? Gemiddeld verdient een ZZP’er €38.100 bruto per jaar.
  3. Wel hangt dit sterk af van de sector waarin je werkt.
  4. ZZP’ers die in de cultuur- en sportsector werken verdienen gemiddeld €17.100 per jaar.
  5. ZZP’ers in de financiële dienstverlening doen het met €61.300 per jaar.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat in meer detail naar te kijken. Als eerste kijken we naar het gemiddelde inkomen van ZZP’ers per sector. Daarna kijken we welke sectoren het meest en het minst verdienen en waarom. Tot slot nemen we het mediane vermogen van ZZP’ers onder de loep en vergelijken we het inkomen van ZZP’er met ZMP’ers.

  1. Wat het gemiddelde salaris is per leeftijd in Nederland.
  2. Wat een ZZP’er gemiddeld verdient hangt natuurlijk voor een groot gedeelte ook af van de sector waarin iemand werkzaam is.
  3. Gelukkig heeft het de inkomens van ZZP’ers in verschillende sectoren op een rijtje gezet.
  4. Die zie je in onderstaande tabel.

Wat mij opviel in de gegevens van het CBS is dat er ook verschillende sectoren zijn die niet in de lijst voorkomen. Het gaat dan om de delfstoffenwinning, energievoorziening, waterbedrijven en afvalbeheer en openbaar verstuur en overheidsdiensten. De reden daarvoor is dat er in deze sectoren maar enkele tientalen of enkele honderden zzp’ers actief zijn.

Sector Gemiddelde inkomen
Alle economische activiteiten € 38,100
Landbouw, bosbouw en visserij € 36,400
Industrie € 36,000
Bouwnijverheid € 41,100
Handel € 27,400
Vervoer en opslag € 35,700
Horeca € 24,400
Informatie en communicatie € 51,700
Financiële dienstverlening € 66,500
Verhuur en handel van onroerend goed € 49,800
Specialistische zakelijke diensten € 52,600
Verhuur en overige zakelijke diensten € 33,100
Onderwijs € 25,800
Gezondheids- en welzijnszorg € 36,400
Cultuur, sport en recreatie € 23,800
Overige dienstverlening € 16,400

Laten we dan nu kijken naar welke ZZP’ers het meeste verdienen en waarom dat zo is. Wat mij in deze categorie opviel is dat de verdeling van de hoogte van het salaris eigenlijk gelijk is aan wat werknemers gemiddeld in die sectoren verdienen. Zo verdienen ZZP’ers in de financiële dienstverlening verreweg het meest met €66.500 bruto per jaar.

  1. Mensen in de specialistische zakelijke diensten (€52.600), informatie en communicatie (€51.700) en verhuur en handel van onroerend goed (€49.800) doen het daarentegen ook niet slecht.
  2. Toch ben ik benieuwd of ZZP’ers dan ook daadwerkelijk meer verdienen dan mensen die in loondienst werken in dezelfde sector.

Het gemiddelde salaris van hbo’er en WO’ers per sector heb ik in al eens uitgezocht. Laten we even uitgaan van de gemiddelde leeftijd van een zzp’er (dat is jaar) en het salaris van een ZZP’er vergelijken met het salaris van een 45-jarige werknemer.

Sector ZZP’er Werknemer Verschil
Financiele dienst. € 66.500 € 93.500 -41%
Spec. Zak. Diensten € 52.600 € 74.600 -42%
Info. & Commun. € 51.700 € 79.800 -54%
Onroerend Goed € 49.800 € 66.300 -33%

Wat hier opvalt is dat ZZP’ers het over de hele linie een stuk slechter doen dan werknemers in dezelfde sectoren. Hoe dat kom is niet zo 1-2-3 uit te leggen. Het zou kunnen dat ZZP’ers in deze sectoren gemiddeld een stuk jonger zijn dan 45 jaar. Al met al lijken ze er niet zo goed vanaf te komen.

  1. Verder kijken we ook nog even naar hoe het de ZZP’ers in de minst verdienende sectoren vergaat.
  2. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen als ik zeg dat het hier gaat om de sectoren cultuur/sport (€19.700), horeca (€24.400) en helaas ook onderwijs (€25.800).
  3. Wat hier opvalt is dat het verschil tussen ZZP’ers en werknemers alleen maar groter wordt.

Zo verdienen ZZP’ers in de horeca gemiddeld 63% minder dan mensen in loondienst. In het onderwijs is het daarentegen helemaal verrassend. ZZP’ers verdienen 85% minder dan werknemers. Dit zou natuurlijk ook weer kunnen komen doordat ZZP’ers misschien jonger zijn maar ook hier is geen data van beschikbaar.

Sector ZZP’er Werknemer Verschil
Cultuur/Sport/Recreatie € 23.800 € 37.200 -56%
Horeca € 24.400 € 39.800 -63%
Onderwijs € 25.800 € 47.800 -85%

Naast het inkomen zijn er natuurlijk andere financiële factoren waar je als ZZP’er rekening mee moet houden. Een daarvan is hoeveel eigen vermogen je op de bank hebt staan. Als de werkgelegenheid in je sector namelijk eens een keer tegenzit dan moet je dit natuurlijk wel kunnen opvangen.

Sector Mediaan Vermogen
Landbouw, bosbouw en visserij €389,900
Delfstoffenwinning €54,800
Industrie €19,800
Energievoorziening €259,500
Waterbedrijven en afvalbeheer €9,800
Bouwnijverheid €13,100
Handel €22,200
Vervoer en opslag €15,300
Horeca €16,100
Informatie en communicatie €24,200
Financiële dienstverlening €301,800
Verhuur en handel van onroerend goed €77,500
Specialistische zakelijke diensten €28,800
Verhuur en overige zakelijke diensten €12,700
Openbaar bestuur en overheidsdiensten €25,700
Onderwijs €9,300
Gezondheids- en welzijnszorg €15,500
Cultuur, sport en recreatie €8,100
Overige dienstverlening €5,000

Wat direct duidelijk wordt is dat ZZP’ers in de landbouw, bosbouw en visserij een gigantisch vermogen hebben opgebouwd. De reden daarvoor is natuurlijk dat het hier onder andere gaat over boeren. Die hebben natuurlijk hele hoge materiële kosten en runnen vaak in hun eentje toch een relatief grote onderneming.

Verder hebben ZZP’ers in de energievoorziening het op drie na hoogste vermogen van allemaal. Dit komt waarschijnlijk ook weer doordat deze groep met zwaar materiaal werkt en dat moet je natuurlijk op den duur wel kunnen vervangen. Een groep waarvan ik niet direct had verwacht dat ze een groot vermogen zouden hebben zijn de mensen die in de financiële dienstverlening werken.

Tenzij er veel zelfstandigen zijn die zelf kredieten en hypotheken verstrekken is het moeilijk te achterhalen waarvoor dit vermogen nodig is. Tot slot kijken we ook nog even naar het verschil tussen ZZP’er en ZMP’ers (zelfstandigen met personeel). Als het om inkomsten gaat dan is het verschil groot te noemen.

Vous pourriez être intéressé :  In Welk Vakje Moet Waspoeder?
Sector Inkomen ZZP’er Inkomen ZMP’er Procentueel Verschil
Landbouw, bosbouw en visserij € 36,400 € 52,400 43,96%
Industrie € 36,000 € 62,500 73,61%
Bouwnijverheid € 41,100 € 62,900 53,04%
Handel € 27,400 € 53,400 94,89%
Vervoer en opslag € 35,700 € 60,000 68,07%
Horeca € 24,400 € 42,100 72,54%
Informatie en communicatie € 51,700 € 67,000 29,59%
Financiële dienstverlening € 66,500 € 79,800 20,00%
Verhuur en handel van onroerend goed € 49,800 € 75,300 51,20%
Specialistische zakelijke diensten € 52,600 € 71,800 36,50%
Verhuur en overige zakelijke diensten € 33,100 € 58,300 76,13%
Onderwijs € 25,800 € 54,300 110,47%
Gezondheids- en welzijnszorg € 36,400 € 101,300 178,30%
Cultuur, sport en recreatie € 23,800 € 48,800 105,04%
Overige dienstverlening € 16,400 € 38,900 137,20%

Wat hier direct opvalt is dat er vooral grote verschillen te zien zijn in de sectoren waar normaal gesproken het minst verdient wordt. Onder andere ZMP’ers die in het onderwijs (110,47% verschil), de gezondheidszorg (178,30%) en in de cultuur, sport en reactie (105,04%) werken verdienen veel meer dan hun ZZP collega’s.

Sectoren waar de verschillen het kleinst zijn, zijn onder andere de financiële dienstverlening (20,00%), informatie en communicatie (29,59%) en de specialistische zakelijke diensten (36,50%). Dat de verschillen in deze sectoren een stuk kleiner zijn zou goed kunnen komen doordat de personeelskosten hier dus een stuk hoger liggen.

Dat zal een hoge kostenpost zijn voor ZMP’ers en dat is terug te zien in het verschil tussen beide groepen. : Gemiddeld Inkomen ZZP’er In 2021

Wat verdient een gemiddelde zzp er?

Hoeveel verdiend een ZZP er per maand? – Hoeveel verdienen zzp’ers en hoeveel vermogen hebben ze? Zzp’ers verdienen gemiddeld minder met hun werk als zelfstandige dan zmp’ers. Het van een zzp’er (voor wie het zzp-inkomen het hoofdinkomen is) bedroeg in 2020 gemiddeld 39,5 duiz end euro.

  • Dat voor beide groepen het gemiddelde en mediane inkomen relatief ver uit elkaar liggen, geeft aan dat er ook grote verschillen zijn binnen de groepen zzp’ers en zmp’ers in het inkomen dat ze verdienen met hun werk als zelfstandige.
  • Dit blijkt uit cijfers over inkomen en vermogen van zelfstandigen in 2020.

De hoogte van het jaarinkomen hangt met veel factoren samen. Zo is de bedrijfstak van belang. Zzp’ers in de financiële dienstverlening verdienen het meest, het mediane inkomen ligt hier op 63,0 duize nd euro. Daarna volgen de bedrijfstak verhuur van en handel in onroerend goed en de informatie en communicatie.

Het minst verdienen zzp’ers in de bedrijfstak cultuur, sport en recreatie, de horeca en de overige dienstverlening. In deze bedrijfstakken is het mediane jaarinkomen als zelfstandige lager dan 15 duizend euro. Naast het soort werk spelen ook factoren mee als het aantal gewerkte uren, ervaring en het beroepsniveau.

Het runnen van een bedrijf als zelfstandige vergt veelal investering van kapitaal, ofwel, Dit kan bijvoorbeeld gaan om het aankopen van landbouwgrond of het inkopen van voorraden voor een winkel. Met het inkomen dat men verdient, kan men het vermogen ook verder uitbouwen.

  • Zzp’ers beschikken over een mediaan bedrijfsvermogen van 27,2 duiz end euro.
  • Voor zmp’ers ligt dit op 111,6 duiz end euro.
  • Evenals bij het inkomen dat zelfstandigen verdienen zijn er ook hier grote verschillen tussen bedrijfstakken.
  • Het grootste bedrijfsvermogen hebben zzp’ers in de landbouw.
  • Het mediane vermogen is hier 452,3 duiz end euro.

Het kleinste bedrijfsvermogen is er vooral bij zzp’ers in dienstverlenende bedrijfstakken waar kapitaalinvesteringen minder noodzakelijk zijn, zoals het onderwijs, de bedrijfstak cultuur, sport en recreatie en de overige dienstverlening. Het mediane bedrijfsvermogen van zzp’ers bedraagt hier minder dan 13 duize nd euro. Link StatLine –

: Hoeveel verdienen zzp’ers en hoeveel vermogen hebben ze?

Is ZZP uurtarief inclusief btw?

1. Btw – Als zzp’er moet je meestal belasting betalen over de omzet die je behaalt. Dat is de belasting over toegevoegde waarde (btw), ook wel omzetbelasting genoemd. Hoeveel je moet betalen hangt af van de goederen/diensten die je levert. Standaard moet je 21% afdragen, maar in sommige gevallen betaal je 9% of ben je zelfs helemaal vrijgesteld van de btw.

Onder welke tarieven jouw producten en/of diensten vallen, vind je op de website van de Belastingdienst, Vrijwel alle zzp’ers rekenen deze btw direct door aan de klant. Je zet de btw dus als aparte post op de factuur. Uitgangspunt is dat je per kwartaal je btw afdraagt aan de Belastingdienst. De btw die je ontvangt, geldt dus ook niet als inkomsten, omdat je het als het ware int voor de Belastingdienst.

Let op: Je moet je btw-aangifte in de maand na afloop van elk kwartaal indienen bij de Belastingdienst. Ook als je (nog) geen omzet hebt gedraaid. Doe je dit niet, dan krijg je een boete. Automatisch btw opzijzetten bij Knab Klanten met Knab Zakelijk kunnen Btw Sparen aanzetten.

Met deze handige functie gaat de btw van elke inkomende transactie automatisch naar een aparte spaarrekening. Zo heb je altijd precies genoeg geld opzijgezet op het moment dat je de btw moet afdragen aan de Belastingdienst. Btw verrekenen als voorbelasting Doe jij zelf een zakelijke aankoop? Bijvoorbeeld een laptop of softwarepakket? Dan betaal je zelf ook btw.

Die betaalde btw mag je ‘verrekenen als voorbelasting’. Dat betekent dat je dat bedrag mag aftrekken van het btw-bedrag dat jij moet afdragen aan de Belastingdienst. Zo vorder je de btw over je zakelijke aankopen dus terug. Niet vergeten, want dit scheelt je veel geld.

Wat is een goed bruto uurloon?

18 jaar: € 4,91 tot € 5,46 bruto per uur.19 jaar: € 5,89 tot € 6,55 bruto per uur.20 jaar: € 7,86 tot € 8,73 bruto per uur.21 jaar of ouder: € 9,82 tot € 10,91 bruto per uur.

Wat hou je netto over van 3000 bruto?

Voorbeelden van bruto naar netto berekeningen – Op Jobbird zijn wij de beroerdste niet. Dus wij hebben al een aantal berekeningen voor je gemaakt. Deze vind je in de onderstaande tabel. Dit bedrag kan natuurlijk verschillen van jouw netto uurloon, afhankelijk van de premies en kosten van je werkgever. Van bruto naar netto uurloon

10 euro per uur bruto is 9,34 euro per uur netto
11 euro per uur bruto is 10,72 euro per uur netto
12 euro per uur bruto is 10,68 euro per uur netto
13 euro per uur bruto is 11,32 euro per uur netto
14 euro per uur bruto is 11,91 euro per uur netto
15 euro per uur bruto is 12,51 euro per uur netto

Van bruto naar netto maandloon 2023

1.000 euro per maand bruto is 991,67 euro per maand netto
1.500 euro per maand bruto is 1.456,42 euro per maand netto
2.000 euro per maand bruto is 1.897,08 euro per maand netto
2.500 euro per maand bruto is 2.197,67 euro per maand netto
3000 euro per maand bruto is 2.498,17 euro per maand netto
3.500 euro per maand bruto is 2764,58 euro per maand netto

Nog niet kunnen vinden wat je zoekt? Misschien staat jouw vraag hieronder in de FAQ:

Wat ga ik meer verdienen in 2023?

De wettelijke veranderingen op de loonstrook van 2023 Voor het eerst sinds 1969 voert het kabinet een extra verhoging door van het minimumloon, omdat zij werken lonender willen maken. Het minimumloon stijgt op 1 januari 2023 in één keer met 10,15% en komt daardoor uit op €12,40 bruto per uur bij een 36 urige werkweek.

Hierdoor stijgen de inkomens van werknemers met een minimumloon fors. Vanwege de hoge inflatie en de gevolgen daarvan op ons besteedbaar inkomen, heeft het kabinet op Prinsjesdag besloten om het minimumloon in één keer te verhogen. Eerder dit jaar had het kabinet al besloten om alle aan het minimumloon gekoppelde uitkeringen (zoals de AOW, bijstand en Wajong) mee te verhogen.

Hierdoor heeft de verhoging van het minimumloon ook positieve gevolgen voor het inkomen van AOW’ers en uitkeringsgerechtigden. Naar verwachting zullen de cao lonen ook flink stijgen in 2023. In de branche waar jij werkzaam bent kan dus een hoger minimumloon gelden.

Wat verdient een 45 jarige?

Gemiddeld salaris per leeftijd (netto)

Leeftijd Gemiddeld salaris per maand (netto) Gemiddeld salaris per jaar (netto)
35 tot 45 jaar 2.783,33 euro 33.400 euro
45 tot 55 jaar 3.100 euro 37.200 euro
55 tot 65 jaar 3.133,33 euro 37.600 euro
65 tot 75 jaar 2.641,67 euro 31.700 euro

Wat verdient een gemiddelde zzp er?

Hoeveel verdiend een ZZP er per maand? – Hoeveel verdienen zzp’ers en hoeveel vermogen hebben ze? Zzp’ers verdienen gemiddeld minder met hun werk als zelfstandige dan zmp’ers. Het van een zzp’er (voor wie het zzp-inkomen het hoofdinkomen is) bedroeg in 2020 gemiddeld 39,5 duiz end euro.

  • Dat voor beide groepen het gemiddelde en mediane inkomen relatief ver uit elkaar liggen, geeft aan dat er ook grote verschillen zijn binnen de groepen zzp’ers en zmp’ers in het inkomen dat ze verdienen met hun werk als zelfstandige.
  • Dit blijkt uit cijfers over inkomen en vermogen van zelfstandigen in 2020.

De hoogte van het jaarinkomen hangt met veel factoren samen. Zo is de bedrijfstak van belang. Zzp’ers in de financiële dienstverlening verdienen het meest, het mediane inkomen ligt hier op 63,0 duize nd euro. Daarna volgen de bedrijfstak verhuur van en handel in onroerend goed en de informatie en communicatie.

Het minst verdienen zzp’ers in de bedrijfstak cultuur, sport en recreatie, de horeca en de overige dienstverlening. In deze bedrijfstakken is het mediane jaarinkomen als zelfstandige lager dan 15 duizend euro. Naast het soort werk spelen ook factoren mee als het aantal gewerkte uren, ervaring en het beroepsniveau.

Het runnen van een bedrijf als zelfstandige vergt veelal investering van kapitaal, ofwel, Dit kan bijvoorbeeld gaan om het aankopen van landbouwgrond of het inkopen van voorraden voor een winkel. Met het inkomen dat men verdient, kan men het vermogen ook verder uitbouwen.

  • Zzp’ers beschikken over een mediaan bedrijfsvermogen van 27,2 duiz end euro.
  • Voor zmp’ers ligt dit op 111,6 duiz end euro.
  • Evenals bij het inkomen dat zelfstandigen verdienen zijn er ook hier grote verschillen tussen bedrijfstakken.
  • Het grootste bedrijfsvermogen hebben zzp’ers in de landbouw.
  • Het mediane vermogen is hier 452,3 duiz end euro.
Vous pourriez être intéressé :  Ipad 4 Welk Jaar?

Het kleinste bedrijfsvermogen is er vooral bij zzp’ers in dienstverlenende bedrijfstakken waar kapitaalinvesteringen minder noodzakelijk zijn, zoals het onderwijs, de bedrijfstak cultuur, sport en recreatie en de overige dienstverlening. Het mediane bedrijfsvermogen van zzp’ers bedraagt hier minder dan 13 duize nd euro. Link StatLine –

: Hoeveel verdienen zzp’ers en hoeveel vermogen hebben ze?

Wat moet een ZZP er minimaal verdienen 2023?

Hoewel er geen minimum uurtarief zzp 2023 bestaat, is het uurtarief waar je van kunt leven in het algemeen €15.

Wat is je netto inkomen als ZZP er?

Wat verdient een ZZP er netto? – Hoeveel verdienen zzp’ers en hoeveel vermogen hebben ze?

Bedrijfstak Inkomen
Verhuur en handel van onroerend goed 70,3
Alle economische activiteiten 59,5
Onderwijs 20
Cultuur, sport en recreatie 18,4

Welke ZZP ers verdienen het meest?

Gemiddeld Inkomen ZZP’er In 2021 ZZP’er zijn heeft zijn voor- en nadelen. Een voordeel is vaak dat je veel vrijheid hebt en dat is natuurlijk ontzettend fijn. Een nadeel is dat je inkomsten onregelmatig zijn en dat je jezelf kunt afvragen of je wel genoeg verdient.

  • Laten we daarom vandaag kijken naar het gemiddelde inkomen van ZZP’ers.
  • Wat verdient een ZZP’er gemiddeld? Gemiddeld verdient een ZZP’er €38.100 bruto per jaar.
  • Wel hangt dit sterk af van de sector waarin je werkt.
  • ZZP’ers die in de cultuur- en sportsector werken verdienen gemiddeld €17.100 per jaar.
  • ZZP’ers in de financiële dienstverlening doen het met €61.300 per jaar.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier wat in meer detail naar te kijken. Als eerste kijken we naar het gemiddelde inkomen van ZZP’ers per sector. Daarna kijken we welke sectoren het meest en het minst verdienen en waarom. Tot slot nemen we het mediane vermogen van ZZP’ers onder de loep en vergelijken we het inkomen van ZZP’er met ZMP’ers.

  • Wat het gemiddelde salaris is per leeftijd in Nederland.
  • Wat een ZZP’er gemiddeld verdient hangt natuurlijk voor een groot gedeelte ook af van de sector waarin iemand werkzaam is.
  • Gelukkig heeft het de inkomens van ZZP’ers in verschillende sectoren op een rijtje gezet.
  • Die zie je in onderstaande tabel.

Wat mij opviel in de gegevens van het CBS is dat er ook verschillende sectoren zijn die niet in de lijst voorkomen. Het gaat dan om de delfstoffenwinning, energievoorziening, waterbedrijven en afvalbeheer en openbaar verstuur en overheidsdiensten. De reden daarvoor is dat er in deze sectoren maar enkele tientalen of enkele honderden zzp’ers actief zijn.

Sector Gemiddelde inkomen
Alle economische activiteiten € 38,100
Landbouw, bosbouw en visserij € 36,400
Industrie € 36,000
Bouwnijverheid € 41,100
Handel € 27,400
Vervoer en opslag € 35,700
Horeca € 24,400
Informatie en communicatie € 51,700
Financiële dienstverlening € 66,500
Verhuur en handel van onroerend goed € 49,800
Specialistische zakelijke diensten € 52,600
Verhuur en overige zakelijke diensten € 33,100
Onderwijs € 25,800
Gezondheids- en welzijnszorg € 36,400
Cultuur, sport en recreatie € 23,800
Overige dienstverlening € 16,400

Laten we dan nu kijken naar welke ZZP’ers het meeste verdienen en waarom dat zo is. Wat mij in deze categorie opviel is dat de verdeling van de hoogte van het salaris eigenlijk gelijk is aan wat werknemers gemiddeld in die sectoren verdienen. Zo verdienen ZZP’ers in de financiële dienstverlening verreweg het meest met €66.500 bruto per jaar.

  • Mensen in de specialistische zakelijke diensten (€52.600), informatie en communicatie (€51.700) en verhuur en handel van onroerend goed (€49.800) doen het daarentegen ook niet slecht.
  • Toch ben ik benieuwd of ZZP’ers dan ook daadwerkelijk meer verdienen dan mensen die in loondienst werken in dezelfde sector.

Het gemiddelde salaris van hbo’er en WO’ers per sector heb ik in al eens uitgezocht. Laten we even uitgaan van de gemiddelde leeftijd van een zzp’er (dat is jaar) en het salaris van een ZZP’er vergelijken met het salaris van een 45-jarige werknemer.

Sector ZZP’er Werknemer Verschil
Financiele dienst. € 66.500 € 93.500 -41%
Spec. Zak. Diensten € 52.600 € 74.600 -42%
Info. & Commun. € 51.700 € 79.800 -54%
Onroerend Goed € 49.800 € 66.300 -33%

Wat hier opvalt is dat ZZP’ers het over de hele linie een stuk slechter doen dan werknemers in dezelfde sectoren. Hoe dat kom is niet zo 1-2-3 uit te leggen. Het zou kunnen dat ZZP’ers in deze sectoren gemiddeld een stuk jonger zijn dan 45 jaar. Al met al lijken ze er niet zo goed vanaf te komen.

  1. Verder kijken we ook nog even naar hoe het de ZZP’ers in de minst verdienende sectoren vergaat.
  2. Het zal je waarschijnlijk niet verbazen als ik zeg dat het hier gaat om de sectoren cultuur/sport (€19.700), horeca (€24.400) en helaas ook onderwijs (€25.800).
  3. Wat hier opvalt is dat het verschil tussen ZZP’ers en werknemers alleen maar groter wordt.

Zo verdienen ZZP’ers in de horeca gemiddeld 63% minder dan mensen in loondienst. In het onderwijs is het daarentegen helemaal verrassend. ZZP’ers verdienen 85% minder dan werknemers. Dit zou natuurlijk ook weer kunnen komen doordat ZZP’ers misschien jonger zijn maar ook hier is geen data van beschikbaar.

Sector ZZP’er Werknemer Verschil
Cultuur/Sport/Recreatie € 23.800 € 37.200 -56%
Horeca € 24.400 € 39.800 -63%
Onderwijs € 25.800 € 47.800 -85%

Naast het inkomen zijn er natuurlijk andere financiële factoren waar je als ZZP’er rekening mee moet houden. Een daarvan is hoeveel eigen vermogen je op de bank hebt staan. Als de werkgelegenheid in je sector namelijk eens een keer tegenzit dan moet je dit natuurlijk wel kunnen opvangen.

Sector Mediaan Vermogen
Landbouw, bosbouw en visserij €389,900
Delfstoffenwinning €54,800
Industrie €19,800
Energievoorziening €259,500
Waterbedrijven en afvalbeheer €9,800
Bouwnijverheid €13,100
Handel €22,200
Vervoer en opslag €15,300
Horeca €16,100
Informatie en communicatie €24,200
Financiële dienstverlening €301,800
Verhuur en handel van onroerend goed €77,500
Specialistische zakelijke diensten €28,800
Verhuur en overige zakelijke diensten €12,700
Openbaar bestuur en overheidsdiensten €25,700
Onderwijs €9,300
Gezondheids- en welzijnszorg €15,500
Cultuur, sport en recreatie €8,100
Overige dienstverlening €5,000

Wat direct duidelijk wordt is dat ZZP’ers in de landbouw, bosbouw en visserij een gigantisch vermogen hebben opgebouwd. De reden daarvoor is natuurlijk dat het hier onder andere gaat over boeren. Die hebben natuurlijk hele hoge materiële kosten en runnen vaak in hun eentje toch een relatief grote onderneming.

  1. Verder hebben ZZP’ers in de energievoorziening het op drie na hoogste vermogen van allemaal.
  2. Dit komt waarschijnlijk ook weer doordat deze groep met zwaar materiaal werkt en dat moet je natuurlijk op den duur wel kunnen vervangen.
  3. Een groep waarvan ik niet direct had verwacht dat ze een groot vermogen zouden hebben zijn de mensen die in de financiële dienstverlening werken.

Tenzij er veel zelfstandigen zijn die zelf kredieten en hypotheken verstrekken is het moeilijk te achterhalen waarvoor dit vermogen nodig is. Tot slot kijken we ook nog even naar het verschil tussen ZZP’er en ZMP’ers (zelfstandigen met personeel). Als het om inkomsten gaat dan is het verschil groot te noemen.

Sector Inkomen ZZP’er Inkomen ZMP’er Procentueel Verschil
Landbouw, bosbouw en visserij € 36,400 € 52,400 43,96%
Industrie € 36,000 € 62,500 73,61%
Bouwnijverheid € 41,100 € 62,900 53,04%
Handel € 27,400 € 53,400 94,89%
Vervoer en opslag € 35,700 € 60,000 68,07%
Horeca € 24,400 € 42,100 72,54%
Informatie en communicatie € 51,700 € 67,000 29,59%
Financiële dienstverlening € 66,500 € 79,800 20,00%
Verhuur en handel van onroerend goed € 49,800 € 75,300 51,20%
Specialistische zakelijke diensten € 52,600 € 71,800 36,50%
Verhuur en overige zakelijke diensten € 33,100 € 58,300 76,13%
Onderwijs € 25,800 € 54,300 110,47%
Gezondheids- en welzijnszorg € 36,400 € 101,300 178,30%
Cultuur, sport en recreatie € 23,800 € 48,800 105,04%
Overige dienstverlening € 16,400 € 38,900 137,20%

Wat hier direct opvalt is dat er vooral grote verschillen te zien zijn in de sectoren waar normaal gesproken het minst verdient wordt. Onder andere ZMP’ers die in het onderwijs (110,47% verschil), de gezondheidszorg (178,30%) en in de cultuur, sport en reactie (105,04%) werken verdienen veel meer dan hun ZZP collega’s.

  1. Sectoren waar de verschillen het kleinst zijn, zijn onder andere de financiële dienstverlening (20,00%), informatie en communicatie (29,59%) en de specialistische zakelijke diensten (36,50%).
  2. Dat de verschillen in deze sectoren een stuk kleiner zijn zou goed kunnen komen doordat de personeelskosten hier dus een stuk hoger liggen.

Dat zal een hoge kostenpost zijn voor ZMP’ers en dat is terug te zien in het verschil tussen beide groepen. : Gemiddeld Inkomen ZZP’er In 2021