Millionturf

guide des courses de chevaux

Welk Toetsenbord Instellen?

Welk Toetsenbord Instellen
– Als u een invoertaal toevoegt, kunt u een voorkeursvolgorde voor talen instellen voor websites en apps en uw toetsenbordtaal wijzigen.

 1. Selecteer de Startknop en selecteer vervolgens Instellingen > Tijd en taal > Taal,
 2. Selecteer onder Voorkeurstalen de taal die het gewenste toetsenbord bevat en selecteer vervolgens Opties,
 3. Selecteer Een toetsenbord toevoegen en kies het toetsenbord dat u wilt toevoegen. Als u het gewenste toetsenbord niet ziet, moet u mogelijk een nieuwe taal toevoegen om extra opties te krijgen. Ga door naar stap 4 als dit het geval is.
 4. Ga terug naar de pagina Taalinstellingen en selecteer Een taal toevoegen,
 5. Selecteer de gewenste taal in de lijst en klik op Volgende,
 6. Kijk welke taalfuncties u wilt instellen of installeren en selecteer Installeren,

Sneltoets ‘Een toetsenbord toevoegen’ Voor sommige talen zijn extra taalfuncties vereist Sommige talen werken alleen goed als u een beheerder op uw pc nodig hebt om de taalfuncties te installeren. Hier volgt een lijst met de talen die worden beïnvloed:

 • Microsoft IME – Primair toetsenbord van Japans
 • Microsoft Pinyin – Primair toetsenbord van Chinees (Vereenvoudigd, China), Primair toetsenbord van Chinees (Vereenvoudigd, Singapore)
 • Microsoft Wubi – Secundair toetsenbord van Chinees (Vereenvoudigd, China), Secundair toetsenbord van Chinees (Vereenvoudigd, Singapore)
 • Microsoft Bopomofo – Primair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Taiwan), Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Hongkong SAR), Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Macau SAR)
 • Microsoft ChangJie – Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Taiwan), Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Hongkong SAR), Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Macau SAR)
 • Microsoft Snel – Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Taiwan), Primair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Hongkong SAR), Primair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Macau SAR)
 • Bangla Fonetisch – Secundair toetsenbord van Bengali (India)
 • Gujarati Fonetisch – Secundair toetsenbord van Gujarati
 • Hindi Fonetisch – Secundair toetsenbord van Hindi
 • Kannada Fonetisch – Secundair toetsenbord van Kannada
 • Malayalam Fonetisch – Secundair toetsenbord van Malayalam
 • Marathi Fonetisch – Secundair toetsenbord van Marathi
 • Odia Fonetisch – Secundair toetsenbord van Odia
 • Punjabi Fonetisch – Secundair toetsenbord van Punjabi (Gurmukhi)
 • Tamil Fonetisch – Secundair toetsenbord van Tamil (India)
 • Telugu Fonetisch – Secundair toetsenbord van Telugu

Welk toetsenbord gebruiken we in Nederland?

QWERTY – QWERTY is een indeling van toetsen op het computertoetsenbord en typemachines waarvan de eerste rij letters (gerekend van linksboven) begint met de Q,W,E,R,T en Y. QWERTY wordt in veel landen gebruikt. Onder andere in NL en de US, Maar in vrijwel alle andere landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt is QWERTY gebruikelijk.

QWERTY-NL In Nederland wordt eigenlijk altijd het toetsenbord gebruikt. (Zie de onderstaande afbeelding.) Dit type is te herkennen aan de verticale Enter/Return-toets. Verder bevindt de Backslash (\) zich linksonder de Enter/Return-toets en zit er een kleinere Shift-toets op met een tilde/grave accent-toets (`) ernaast.

Bovendien heeft een Nederlands toetsenbord een euroteken op de 2 zitten. Om deze te gebruiken dien je Alt+2 in te drukken.

Wat is de juiste keyboard layout?

Stap 4: toetsenbord layout gebruiken –

Klik rechtsonder het scherm om de toetsenbord layout taal. Deze optie herken je door een afkorting van de taal die in hoofdletters staat. Selecteer de taal die je wil.

Wijzig je vaak van de layout en wil je de optie sneller wijzigen? Gebruik dan deze methode:

Druk de Windows toets in op je toetsenbord en houd deze ingedrukt. Druk nu ook op de spatiebalk. Het venster met de layouts verschijnt. Je selecteert met elke druk op de spatiebalk de juiste taal.

Wat is het meest gebruikte toetsenbord?

QWERTY of AZERTY? – Ga je een nieuw toetsenbord kopen? Houd er dan rekening mee dat er naast verschillende soorten toetsen, er ook verschillende typen toetsenbordindelingen bestaan: QWERTY en AZERTY. De QWERTY indeling wordt internationaal het meeste gebruikt.

Ook in Nederland is dit het geval. Je kunt dit type toetsenbord herkennen aan de volgorde van de letters linksbovenin: QWERTY. Naast deze indeling, is er ook nog keuze uit de UK of US lay-out. De UK lay-out herken je aan een grote ‘enter’ en kleine ‘shift’. De US lay-out herken je door de kleine ‘enter’ en de grote ‘shift’.

De AZERTY indeling wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk, Franstalige Afrikaanse landen en in België. Koop je een AZERTY toetsenbord? Dan heb je de keuze uit een FR of BE lay-out. Is het een FR lay-out? Dan herken je je het aan de benaming van de enter toets ‘Entrée’ en de shift toets ‘Maj’.

Welk toetsenbord in welk land?

Standaard wordt in Nederland een toetsenbord gebruikt met een Amerikaanse indeling. Al bestaan ze wel, slechts zelden zie je toetsenborden met Nederlandse indeling. De toetsenbord indeling is vooral van belang voor de spellingscontrole en de speciale tekens. Windows is multi-lingual.

Wat is beter AZERTY of QWERTY?

Wat is het verschil tussen een laptop met QWERTY en AZERTY toetsenbord? Geschreven door Jan 20 december 2021 12.28 In België is het normaal om met een AZERTY toetsenbord te werken. Veel andere landen gebruiken laptops met een QWERTY toetsenbord, zoals Nederland en de VS. Als Belgische gebruiker is het soms handiger om voor een laptop met QWERTY toetsenbord te kiezen. Wij leggen je uit waarom. De volgorde van de toetsen op een toetsenbord verschilt per land. De toetsenbordindeling herken je aan de eerste 6 letters op het toetsenbord: dit zijn de letters AZERTY of QWERTY. Bij een laptop met AZERTY toetsenbord gebruik je de SHIFT-toets anders. Ook in België is het soms handiger om voor een QWERTY laptop te kiezen. Werk je voor een internationale of Nederlandse organisatie? De kans is groot dat zij op kantoor QWERTY toetsenborden gebruiken. Kies dan voor een QWERTY laptop, zodat je aan de toetsenbordindeling van kantoor went.

Hoe pas ik mijn toetsenbord aan?

Open Regio en taal door te klikken op de knopStart, klik op Configuratiescherm, klik op Klok, Taal en Regio en klik vervolgens op Regio en taal. Klik op het tabblad Toetsenborden en talen. Kies onder Weergavetaal een taal in de lijst en klik vervolgens op OK.

Vous pourriez être intéressé :  Iphone 12 Welk Jaar?

Is een Nederlands toetsenbord AZERTY?

In Nederland wordt de QWERTY toetsenbord-indeling gebruikt, in België voornamelijk de AZERTY toetsenbord-indeling. Onderling verschillen de plaatsen van de toetsenbord.

Welke landen hebben QWERTY toetsenbord?

In zowat heel Europa en in de VS typt iedereen op een qwerty-toetsenbord. In Duitsland, Luxemburg, Zwitserland en in enkele voormalige Oostbloklanden gebruiken ze dan weer de qwertz-indeling. Azerty is alleen gangbaar in België, Frankrijk en enkele Afrikaanse landen.

Welke taal is een QWERTY toetsenbord?

Toetsenbordindeling – QWERTY is de standaard- in verreweg de meeste landen waar het Latijnse schrift wordt gebruikt. De qwerty-indeling die in veruit het meeste voorkomt, is de Amerikaanse.

/ ()
/ /

Er bestaat een aparte Nederlandse variant van de qwerty-indeling, met onder andere een toets voor de ‘IJ’, maar deze wordt zelden gebruikt. Er bestaan vele andere qwerty-indelingen die speciaal aangepast zijn voor specifieke talen en/of landen. Zo heeft het Spaanse qwertytoetsenbord onder andere aparte toetsen voor de Spaanse letter Ñ, voor de Catalaanse letter Ç en voor de Spaanse leestekens ¿ en ¡.

 • in en ;
 • in en een aantal landen;
 • (DSK), bedacht door, omdat het ergonomisch beter zou zijn;
 • , een moderner alternatief voor Dvorak.

Hoe kies ik een ergonomisch toetsenbord?

Wat is een ergonomisch toetsenbord? Door het gebruik van een toetsenbord met de focus op ergonomie voorkom je vervelende RSI klachten aan de pols en/of arm. Een ergonomisch toetsenbord vormt samen met een ergonomische muis de basis voor een ergonomisch verantwoorde werkplek.

Welke toetsenbordindeling is AZERTY?

AZERTY – Toetsenborden met een AZERTY indeling worden onder meer in België en Frankrijk gebruikt. Dit toetsenbord verschilt op meerdere vlakken van de veel gebruikte QWERTY indeling. Zo zijn de Q en A omgewisseld, zijn de W en Z omgewisseld en is de M omhoog geschoven. Speciale karakters zoals het uitroepteken, vraagteken en het euroteken zijn ook op andere plekken te vinden. Welk Toetsenbord Instellen Voorbeeld AZERTY

Waarom krijg ik andere tekens op mijn toetsenbord?

1. Toetsen weer herstellen: de oplossing. – Doet je toetsenbord raar en wil je het weer herstellen naar de oude instellingen zodat de ‘gewone’ tekens worden weergegeven? Druk de toetsen CTRL+SHIFT tegelijkertijd in. Heb je een Belgisch toetsenbord? Druk dan ALT+SHIFT in om de tekens terug te zetten naar de oorspronkelijke staat.

Als het goed is, is jouw toetsenbord nu weer hersteld naar de oorspronkelijke instellingen en zijn de tekens weer normaal. Zoniet, bekijk dan even de oplossing onder stap 2. Nederlandse toetsenborden vallen onder de zogenaamde QWERTY toetsenborden. De bovenste rij toetsen bestaat uit deze letters en de eerste zes letters vormen van links gezien dit woord.

Is de ‘q’ veranderd in een ‘a’? Dan is je toetsenbord per ongeluk omgeschakeld naar een AZERTY toetsenbord. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan doordat je de alt + shift toets per ongeluk als combinatie hebt ingedrukt. Belgische toetsenborden vallen onder de AZERTY toetsenborden.

Welke twee soorten toetsenborden bestaan er?

Dat wij in Nederland niet het juiste toetsenbord gebruiken werd mij duidelijk tijdens een YouTube filmpje, De indeling van de toetsen ofwel layout van het QWERTY of AZERTY-toetsenbord is niet optimaal ingedeeld voor onze teksten. Ik begrijp nu dat de indeling niet ontworpen is om sneller te werken en niet ergonomisch is.

Er wordt gezegd dat in 8 uur de vingers van een QWERTY-typiste ongeveer 25 km afleggen, maar slechts 1,6 km bij een Dvorak typiste. Het antwoord is simpel. De ouderwetse typmachines waren mechanisch en de lettertangetjes kwamen tegen elkaar, plakten en blokkeerden. Door de toets volgorde aan te passen hadden we daar minder last van.

Dat was in 1873. De Nederlandse QWERTY is heden ten dage nog steeds algemeen gangbaar. Is er niemand die opnieuw naar de indeling heeft gekeken en deze optimaliseerde? Eigenlijk kunnen we beter naar een andere indeling overstappen. We zouden 32 % minder afstand op een toetsenbord afleggen wanneer we de Dvorak gaan gebruiken en deze is ergonomisch beter.

AZERTY in Frankrijk en België, ook wel AZERTY-klavier genoemd QWERTZ in Duitstalige en een aantal Oost-Europese landen Dvorak (DSK), bedacht door August Dvorak, omdat het ergonomisch beter zou zijn Colemak, een moderner alternatief voor Dvorak

Karaktertoetsen Het kerngedeelte van een toetsenbord bestaat uit tekentoetsen, die kunnen worden gebruikt om letters en andere tekens te typen. A, B of een cijfer. Modificatietoetsen Naast de tekentoetsen bevat een toetsenbord speciale toetsen die op zichzelf niets anders doen dan de functies van andere toetsen wijzigen. Welk Toetsenbord Instellen Purekeys toetsenborden voor medische doeleinde, zowel AZERTY als QWERTY Het AZERTY-toetsenbord is van Franse oorsprong. Op een AZERTY-toetsenbord of Klavier kan men gemakkelijk alle speciale karakters zoals é,è,à etc. typen. Ook bij Nederlandse toetsenborden komen een aantal van deze karakters regelmatig voor.

Op een QWERTY-toetsenbord zijn deze karakters niet terug te vinden. In Engelstalige gebieden is dit geen probleem, omdat men in het Engels vrijwel geen gebruik maakt van deze speciale karakters. De reden waarom we in België een AZERTY layout gebruiken is dus een gevolg van het feit dat in België veel Frans wordt gesproken en getypt.

Het Belgische AZERTY klavier is een aangepaste versie van het Franse AZERTY toetsenbord. Overigens gebruikt men in de meeste landen niet het originele QWERTY-toetsenbord, maar wel een lokaal aangepaste versie, juist omdat allerlei speciale karakters in de originele layout niet voorkomen. Dvorak toetsenbord De meeste Dvorak-toetsenborden gebruiken gewoon de speciale lettertekens van de US-QWERTY-layout. Deze meest voorkomende Dvorak-toetsenbordvariant is makkelijk te maken door een aantal toetsen van een US-QWERTY-toetsenbord van plaats te veranderen.

Vous pourriez être intéressé :  Welk Btw Tarief?

Het is wel nodig om dat in te stellen wanneer men een Dvorak-layout wil gebruiken in plaats van een ander, aangezien een computer dit niet zomaar kan zien. De klinkers bevinden zich allemaal op de zogenaamde ‘home row’ (dit is de regel met de toetsen waar de vingers ‘in rust’ op staan) en zijn dus zonder veel moeite bereikbaar met de linkerhand.

Het aantal woorden dat met enkel de home row kan worden gevormd ligt bij het Dvorak-toetsenbord dan ook veel hoger dan bij de gangbare layouts. Ongeveer 70% van de woorden in het Engels worden op de ‘home row’ getypt, in tegenstelling tot 32% bij een QWERTY-indeling, en meer woorden worden met twee handen getypt.

 • Er wordt gezegd dat in 8 uur de vingers van een QWERTY-typiste ongeveer 25 km afleggen, maar slechts 1,6 km bij een Dvorak typiste.
 • Er bestaat ook een Dvorak-toetsenbord layout voor mensen met enkel een rechterhand (“Dvorak right hand layout”) en een voor mensen met enkel een linkerhand (“Dvorak left hand layout”).

Deze layouts zijn speciaal aangepast voor mensen die maar één hand ter beschikking hebben, waardoor deze layouts voor enkelhandigen veel beter typen dan een layout voor mensen met twee handen. Colemak toetsenbord Colemak is een alternatief toetsenbord layout voor QWERTY ontwikkeld door Shai Coleman. De Colemak-toetsenbordindeling is, net zoals het Dvorak-toetsenbord, gericht op een comfortabele en ergonomische tikhouding, en is daardoor 20 tot 30% efficiënter dan QWERTY.

 • De toetsenindeling houdt rekening met het overschakelen van QWERTY en probeert ook enkele problemen van de Dvorak-toetsenborden te voorkomen.
 • Een van de uitgangspunten tijdens de ontwikkeling van Colemak was dat het makkelijk aan te leren moest zijn voor mensen die QWERTY gewend zijn.
 • Shai heeft er daarom voor gekozen om slechts 17 toetsen te verplaatsen.

Colemak is tegenwoordig inbegrepen in alle Linux-distributies en Mac OS X. Voor Windows is een klein installatieprogramma vereist, dat van de Colemak website kan gedownload worden Workman toetsenbord Workman-indeling voor de Engelse taal, met gemarkeerde hometoetsen. Workman is een Engelse layout die out-of-the-box wordt ondersteund in Linux/ X11-systemen. De Workman-layout hanteert een hypothese over de voorkeursbeweging van elke vinger in plaats van categorisch de onderste letterrij als minst toegankelijk te beschouwen.

 • Specifiek, de wijsvinger geeft er de voorkeur aan om naar binnen te krullen dan naar buiten te strekken.
 • Dus voor de wijsvinger gaat de positie van de tweede voorkeur naar de onderste rij in plaats van de bovenste rij.
 • De middelvinger en ringvinger daarentegen zijn relatief lang en strekken zich liever uit dan naar binnen te krullen.

Op basis hiervan wordt specifiek aan elke toets gewogen in plaats van aan elke rij in het algemeen. Een ander toegepast principe is dat het natuurlijker is en minder moeite kost om de vingers in te krullen of uit te strekken in plaats van de pols naar binnen of naar buiten te draaien.

Dus de Workman-layout kent een lagere prioriteit toe aan de twee binnenste kolommen tussen de home-toetsen (G- en H-kolommen op een QWERTY-layout), vergelijkbaar met de Colemak-DH- of “Curl” -modi. Workman verdeelt de last ook vrij gelijkmatig tussen beide handen. De Workman-layout blijkt over het algemeen minder reisafstand van de vingers voor de Engelse taal te bereiken dan zelfs Colemak.

Het leidt echter over het algemeen tot hogere n-gramfrequenties van dezelfde vinger; of met andere woorden: één vinger moet vaker achter elkaar op toetsen drukken dan in andere layouts. JCUKEN-layout wordt in de USSR gebruikt voor alle computers. Canada gebruikt het CSA-toetsenbord.

De QWPR-layout is ontworpen voor programmeurs en meertalige gebruikers. Turkmeense toetsenborden gebruiken een layout die bekend staat als ÄWERTY. Azerbeidzjaanse toetsenborden gebruiken een indeling die bekend staat als QÜERTY. Bengaals, Dhivehi, InScript, Khmer, Thais, Lao, Singalees, Tibetaans, Dzongkha (Bhutan), Arabisch, Armeens, en zo kan ik nog meer dan 30 diverse layouts benoemen.

Misschien herkenbaar wanneer je in een internetcafé buiten Europa een mailtje stuurt en je stoeit met de toetsen. Welk Toetsenbord Instellen *heatmap, welke toetsen het meest gebruikt zijn bij deze blog. Op de site van Patorjk laat hij de verschillen van de meest gebruikte toetsenborden zien en analyseert hij de tekst die je inbrengt. Deze blog met 1566 woorden is door zijn analyse gehaald.

Rang Indeling Score
# 1 Vereenvoudigde Dvorak 64.34
# 2 Programmeur Dvorak 64.11
# 3 Colemak 62,76
# 4 Gepersonaliseerd 57,98
# 5 QWERTY 50.04
# 6 AZERTY 47.87

De optimale layout score is gebaseerd op een gewogen berekening die rekening houdt met de afstand die je vingers hebben bewogen (33%), hoe vaak je bepaalde vingers gebruikt (33%) en hoe vaak je tijdens het typen van vinger en hand wisselt (34%). Qua afstanden komt de AZERTY en daarna de QWERTY het slechts ervan af.

Een gepersonaliseerd toetsenbord Dvorak zou het beste zijn geweest. Ook je teksten analyseren op afstand? Analyse teksten De QWERTY-layout is gemaakt in de vroege jaren 1870 vóór blind typen en zonder snelheid of comfort in gedachten. De layout van Dvorak is gemaakt in de jaren 30 en is gebaseerd op jarenlang onderzoek.

Het houdt rekening met snelheid en comfort. Gemiddeld voert de linkerhand 56% van het typen uit wanneer een QWERTY-indeling wordt gebruikt. Met een Dvorak-layout doet de rechterhand 56% van het typen. De Dvorak-layout dwingt je om vaker van hand te wisselen tijdens het typen, dit zorgt ervoor dat je sneller typt.

 • Gebruikers typen het snelst op de startrij.
 • Met een QWERTY-indeling vindt slechts 32% van het typen plaats op de startrij.
 • Met een Dvorak-layout vindt 70% van het typen plaats op de startrij.
 • Er wordt verondersteld dat de Dvorak-layout het minder waarschijnlijk maakt dat je een carpaal tunnelsyndroom (CTS) ontwikkelt Volgens zeggen lijken mensen die carpaal tunnelsyndroom ontwikkelen, verlichting te vinden wanneer ze overschakelen van een QWERTY-layout naar een Dvorak-layout.

Omdat ik spraakherkenning gebruik, is een gepersonaliseerde de beste oplossing. Ik typ namelijk met 2 vingers en wordt ondersteund door duim en enkele andere vingers. Helaas mezelf aangeleerd ondanks een 10-vingerblind typdiploma. Of eigenlijk heb ik geen toetsenbord nodig, met de stem gaat het nog sneller.

Wat is het verschil tussen een normaal toetsenbord en een mechanisch toetsenbord?

Mechanische toetsenborden registreren je acties beter – Mechanische toetsenborden zijn ook de betere keuze voor gaming door hun hogere ‘n-key rollover’. Dat drukt uit hoeveel toetsen je op jouw toetsenbord tegelijk kunt indrukken en ze nog steeds correct geregistreerd worden.

Als je toetsenbord bijvoorbeeld een ‘2-key rollover’ heeft, dan kunnen maar twee toetsen tegelijk ingedrukt en geregistreerd worden. Een lage ‘n-key rollover’ vind je vooral bij bij membrane toetsenborden. Mechanische toetsenborden gaan doorgaans veel hoger. Daardoor heb je in games ook echt meer opties.

Speel je bijvoorbeeld Rainbow Six Siege, dan is het niet ondenkbaar dat je voorwaarts wil bewegen met W, ‘leant’ met Q, hurkt met CTRL, en iets tagt op je scherm. Met mechanische toetsenborden lukt dat perfect; de enige limiet is hoe behendig je vingers zijn. Welk Toetsenbord Instellen Voor games als Rainbow Six Siege heb je best een hoge n-key rollover

Is Apple altijd QWERTY?

Andere toetsenborden instellen op je Mac – Wisselen van toetsenbord kan op iedere Mac, Het maakt niet uit welke standaardindeling je gebruikt en je hoeft niets te installeren, want alles werkt via de software die in macOS zit. Het lukt dus ook met het Chinese toetsenbord zoals je hieronder kunt zien. Welk Toetsenbord Instellen Via de onderstaande stappen kun je een ander toetsenbord instellen.

 1. Open Systeemvoorkeuren via  > Systeemvoorkeuren of door de gelijknamige app te openen in de map Programma’s op je computer.
 2. Klik op Toetsenbord en daarna op het tabblad Invoerbronnen,
 3. Nu verschijnt de lijst met toetsenbord-indelingen. Op een Nederlandse Mac staat hier altijd standaard alleen het toetsenbord ‘Nederlands’ met de bekende QWERTY-toetsenbordindeling. Druk op de plus-knop om een toetsenbordindeling toe te voegen.
 4. Nu verschijnt de lijst met mogelijke talen die macOS ondersteunt qua toetsenbordindeling. Klik op het toetsenbord dat je wilt hebben en druk op Voeg toe, Het Duitse toetsenbord heeft bijvoorbeeld een QWERTZ-indeling, het Franse een AZERTY-indeling en het Arabische een ضصثقفغ-indeling.

Welk Toetsenbord Instellen

Welke toetsenbordindeling Windows 10?

– Als u een invoertaal toevoegt, kunt u een voorkeursvolgorde voor talen instellen voor websites en apps en uw toetsenbordtaal wijzigen.

 1. Selecteer de Startknop en selecteer vervolgens Instellingen > Tijd en taal > Taal,
 2. Selecteer onder Voorkeurstalen de taal die het gewenste toetsenbord bevat en selecteer vervolgens Opties,
 3. Selecteer Een toetsenbord toevoegen en kies het toetsenbord dat u wilt toevoegen. Als u het gewenste toetsenbord niet ziet, moet u mogelijk een nieuwe taal toevoegen om extra opties te krijgen. Ga door naar stap 4 als dit het geval is.
 4. Ga terug naar de pagina Taalinstellingen en selecteer Een taal toevoegen,
 5. Selecteer de gewenste taal in de lijst en klik op Volgende,
 6. Kijk welke taalfuncties u wilt instellen of installeren en selecteer Installeren,

Sneltoets ‘Een toetsenbord toevoegen’ Voor sommige talen zijn extra taalfuncties vereist Sommige talen werken alleen goed als u een beheerder op uw pc nodig hebt om de taalfuncties te installeren. Hier volgt een lijst met de talen die worden beïnvloed:

 • Microsoft IME – Primair toetsenbord van Japans
 • Microsoft Pinyin – Primair toetsenbord van Chinees (Vereenvoudigd, China), Primair toetsenbord van Chinees (Vereenvoudigd, Singapore)
 • Microsoft Wubi – Secundair toetsenbord van Chinees (Vereenvoudigd, China), Secundair toetsenbord van Chinees (Vereenvoudigd, Singapore)
 • Microsoft Bopomofo – Primair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Taiwan), Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Hongkong SAR), Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Macau SAR)
 • Microsoft ChangJie – Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Taiwan), Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Hongkong SAR), Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Macau SAR)
 • Microsoft Snel – Secundair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Taiwan), Primair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Hongkong SAR), Primair toetsenbord van Chinees (Traditioneel, Macau SAR)
 • Bangla Fonetisch – Secundair toetsenbord van Bengali (India)
 • Gujarati Fonetisch – Secundair toetsenbord van Gujarati
 • Hindi Fonetisch – Secundair toetsenbord van Hindi
 • Kannada Fonetisch – Secundair toetsenbord van Kannada
 • Malayalam Fonetisch – Secundair toetsenbord van Malayalam
 • Marathi Fonetisch – Secundair toetsenbord van Marathi
 • Odia Fonetisch – Secundair toetsenbord van Odia
 • Punjabi Fonetisch – Secundair toetsenbord van Punjabi (Gurmukhi)
 • Tamil Fonetisch – Secundair toetsenbord van Tamil (India)
 • Telugu Fonetisch – Secundair toetsenbord van Telugu

Welke landen werken met AZERTY?

AZERTY – Toetsenborden met een AZERTY indeling worden onder meer in België en Frankrijk gebruikt. Dit toetsenbord verschilt op meerdere vlakken van de veel gebruikte QWERTY indeling. Zo zijn de Q en A omgewisseld, zijn de W en Z omgewisseld en is de M omhoog geschoven. Speciale karakters zoals het uitroepteken, vraagteken en het euroteken zijn ook op andere plekken te vinden. Welk Toetsenbord Instellen Voorbeeld AZERTY

Hoe zet je je toetsenbord van AZERTY naar QWERTY?

Tip 1: De toetsenbordcombinatie – De invoertaal van het toetsenbord is eenvoudig te wijzigen door kortstondig de CTRL-toets en de SHIFT-toets tegelijkertijd in te drukken (CTRL + SHIFT). Hiermee wissel je tussen de verschillende invoertalen van Windows. Gek genoeg is dit vaak ook de oorzaak van de verwarring, omdat je deze combinatie tijdens het typen per ongeluk gebruikt.

Hoe kies ik een ergonomisch toetsenbord?

Wat is een ergonomisch toetsenbord? Door het gebruik van een toetsenbord met de focus op ergonomie voorkom je vervelende RSI klachten aan de pols en/of arm. Een ergonomisch toetsenbord vormt samen met een ergonomische muis de basis voor een ergonomisch verantwoorde werkplek.