Millionturf

guide des courses de chevaux

Welk Schuurpapier?

Welk Schuurpapier
Schuurpapier is er in allerlei soorten, met verschillende korrels en van diverse merken. Hoe weet u nu welk schuurpapier nodig is voor welke klus en waarop moet u letten als u schuurpapier aanschaft? Graag leggen wij in het kort uit welke korrel schuurpapier u moet gebruiken.

Waarom is schuren zo belangrijk? Schuren is nodig om een goede hechting tussen ondergrond (de ondergrond wordt door het schuurpapier opgeruwd) en verf te garanderen. Daarnaast kan ook oppervlakkig roest en verweerd hout verwijderd worden door schuurpapier te gebruiken. Ten slotte kunnen lasnaden, ruwe ondergronden zoals laklagen glad gemaakt worden, waarna een strakker resultaat behaald kan worden.

Als schuren achterwege gelaten wordt dan kan dat tot gevolg hebben dat het oppervlak ruw aanvoelt en de overgang tussen verschillende materialen zichtbaar is. Bovendien kan de verf in sommige gevallen minder goed hechten en zou er zelfs sprake kunnen zijn van een zichtbaar kleurverschil.

 • Om dit alles te voorkomen is het dus noodzakelijk om tijd en energie te steken in het schuren van de te gebruiken materialen.
 • Welke materialen kunnen geschuurd worden Afhankelijk van het gebruikte schuurpapier kunnen de volgende materialen geschuurd worden: hout, metaal, staal, kunststof en steen.
 • Voor de vervaardiging van schuurpapier wordt gebruik gemaakt van kunstmatige of natuurlijke materialen.

Bij natuurlijke materialen kan gedacht worden aan graniet, kwarts, keisteen en amaril. Dit schuurpapier is van nature zachter en wordt gebruikt voor het schuren van kunststof en hout. Kunstmatige materialen voor het vervaardigen van schuurpapier zijn onder andere diamant, korund en silicumcarbide.

Deze materialen zijn hard en kunnen gebruikt worden voor het schuren van metaal, staal en steen. Schuurkorrels van superfijn tot grof Zoals eerder aangegeven is schuurpapier met verschillende korrels verkrijgbaar. Om het makkelijker te maken zijn deze ingedeeld in: superfijn, fijn, medium en grof. Op de achterkant van het schuurpapier is ook een nummer aangegeven.

Dit nummer komt overeen met de grofte van de korrels en is vastgesteld door de Europese Associatie van Schuurmaterialen Fabrikanten (kortweg de FEPA). De eerder aangegeven indeling van superfijn tot grof wordt officieel aangeduid met cijfers en ziet er als volgt uit: Fijn: P180, P220, P240, P320, P400, P600 Medium: P100, P120, P150 Grof: P60, P80 Bekijk vellen schuurpapier Bekijk rollen schuurpapier Bekijk schuurpapier voor machines Welke korrel schuurpapier gebruiken Voor het beste resultaat is het van groot belang om de juiste korrelgrootte te kiezen.

Materiaal Grof schuren Fijn schuren
RVS (roestvrij staal) P120 P240
Licht schuren (geschilderd oppervlak) P180 P400
Roest verwijderen dmv schuren P 40 P120
Verf verwijderen P 40 P80
Herstellen van verf P120 P240
Staal P 60 P240
Aluminium P80 P240
Hardhout P60 P180
Zachthout P60 P240
Fineer P240 P320

De keuze voor de juiste grootte korrel is dus van een aantal factoren afhankelijk. U kunt het beste zelf even controleren welke korrel schuurpapier het mooiste resultaat voor u oplevert,

Wat is fijner schuurpapier 120 of 180?

Grof of fijn schuurpapier? – Alle schuurmiddelen bestaan uit een onderlaag met daarop een deklaag van slijpmateriaal. Dit materiaal bepaalt niet alleen de kwaliteit van het schuurpapier, maar ook hoe lang het meegaat. Goedkoper glaspapier slijt sneller dan de duurdere varianten.

Grof schuurpapier (korrel 60) is geschikt voor het grove schuurwerk. Bijvoorbeeld het verwijderen van roest of het verwijderen van een oude, bladderende verflaag. Middelgrof schuurpapier (korrel 80 – korrel 120) gebruik je voor het afronden van hoeken en het fijner schuren vóór het schilderen. Fijn schuurpapier (korrel 120 – korrel 180) komt van pas na het aanbrengen van een laag grondverf. Zeer fijn schuurpapier (korrel 200 – korrel 600) gebruik je na het aanbrengen van een laklaag.

Bekijk de schildersbenodigdheden

Wat is het verschil tussen K en P schuurpapier?

Wil je grof of fijn schuren? – Schuurpapier heeft een ‘eigen’ getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een ‘p’ of ‘k’ staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier. Welke je nodig hebt, is afhankelijk van het type klus:

40 t/m 60: oude verflagen of roest verwijderen 80 t/m 100: schuren van nieuw hout 120 t/m 150: opschuren bestaande, redelijke verflagen 180 t/m 220: opschuren bestaande, goede verflagen 240: opschuren nieuwe verflagen

Welk schuurpapier voor verf?

Oude verflagen verwijder je met grof schuurpapier; begin met korrel P80 en ga vervolgens over op korrel P120. Voor het schuren van houten vloeren gelden iets andere regels. Om tot een mooi strak eindresultaat te komen begin je hier met korrel P60, vervolgens P80 en als laatste P120.

Is schuren tussen verflagen nodig?

Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.

Wat is licht opschuren?

Teveel schuren – Schuren (na het reinigen, natuurlijk) is goed. Maar teveel, te lang of te hard schuren geeft juist weer veel extra werk. Het schuren met grote schuurmachines lijkt sneller te gaan, maar brengt achteraf vaak veel meer werk met zich mee.

Vous pourriez être intéressé :  Uit Welk Land Komt Dacia?

Bij teveel schuren, en helemaal met schuurmachines, ga je namelijk al snel door de oude verflaag heen. Dan moet je de kaal geschuurde plekken eerst weer behandelen met grondverf, die moet eerst weer drogen en dan moet je alsnóg schuren voordat je kunt schilderen. Dat kost extra tijd en extra werk. Is het bestaande schilderwerk van je kozijnen of deuren aan een nieuw verfje toe, en heeft de oude verflaag nog geen bladderende delen of scheuren? Dan heb je geluk.

Je hoeft namelijk alleen maar goed te reinigen en dan licht te schuren. Dus niet door de lak heen! Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk. Welk Schuurpapier

Wat is het fijnste schuurpapier?

Fijn schuurpapier voor tussendoor – De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt.

Is schuren na grondverf nodig?

Waarom moet je na grondverf weer schuren? – Moet je grondverf schuren? Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd.

Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid. Daarnaast zorgt het schuren van grondverf ervoor dat de lak zich beter kan hechten op het oppervlak. Dit zorgt voor een mooier eindresultaat. Vlekken en andere oneffenheden worden zo voorkomen. Niet alleen op hout is schuren na grondverf een goed idee. Zo kun je ook schuren na een primer op metaal te hebben aangebracht.

Zo wordt het metaal opgeruwd en kan de volgende verflaag zich beter hechten.

Welk nummer heeft grof schuurpapier?

Bouwbestel

Materiaal Grof schuren Fijn schuren
Aluminium P80 P240
Hardhout P60 P180
Zachthout P60 P240
Fineer P240 P320

Welk schuurpapier voor deuren en kozijnen?

Wat gebruik je om te schuren? – Welke korrel schuurpapier voor deuren geschikt is? Fijn schuurpapier (korrel 240) is prima te gebruiken voor het schuren tussen verflagen. Middel schuurpapier (korrel 120) kun je gebruiken voor het goed opschuren van intacte verflagen.

Hiermee schuur je het oppervlak even goed ruw, maar hoef je niet helemaal door te schuren. Grof schuurpapier (korrel 60 of 80) kun je gebruiken als het schilderwerk heel slecht is. Hiermee kun je de verflaag er helemaal afschuren. Bekijk dus vooraf goed in wat voor staat je deuren zijn en bepaal als je een deur gaat schuren welke korrel bij deze klus past.

Daarna kun je dit schuurpapier heel gemakkelijk online kopen bij Verfwinkel.nl. Hoe je houten deuren schuren moet, weet je nu. Heb je echter kunststof deuren en wil je deze verven? Ook deze moeten goed geschuurd worden. Hiervoor kun je het beste een fijn schuurpapier gebruiken of een schuurmatje, omdat de ondergrond al behoorlijk glad is.

Welk schuurpapier voor staal?

De poten van het krukje demonteren – Als je, zoals in ons voorbeeld, de metalen poten van een krukje wilt schuren, kun je ze beter eerst losschroeven. Om de metalen poten goed te kunnen schuren en vooral reinigen, schroef je ze los met een accuschroefboormachine. Nu is het tijd om de metalen poten te schuren. Schuur het metaal licht op met schuurpapier korrel 180. Met grover schuurpapier maak je snel krassen en groeven. Voor moeilijk bereikbare plekjes zoals rondingen en hoeken kun je het beste een speciale schuurspons gebruiken. Tip

Welk schuurpapier voor watergedragen verf?

Oude verflaag schuren voor schilderen met watergedragen verf – Wanneer je een ondergrond gaat voorbehandelen om vervolgens met watergedragen verf te schilderen, verdient schuren extra aandacht. Watergedragen, acrylaat- of PU-verf dringen minder goed door in de ondergrond.

 • Daarom is goed schuren extra belangrijk.
 • Goed schuren bevordert namelijk de hechting van de nieuwe verflaag.
 • Wij raden aan om ‘open’ schuurpapier te gebruiken wanneer je met watergedragen verf gaat schilderen.
 • Er zijn tegenwoordig ook schuurmachines verkrijgbaar die minder warmte opwekken tijdens het schuren.

Hierdoor wordt de oude verflaag minder plakkerig en hecht er minder schuurstof aan het schuurpapier. Ook dat is een aanrader wanneer je een ondergrond gaat schuren die je met watergedragen verf wilt behandelen.

Wat is dood schuren?

Als de afwerking van je houtwerk in zo’n slechte staat is dat overschilderen geen optie is, moet je eerst de huidige verflaag verwijderen. Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de verflaag die erop zit ‘dood’ schuren zoals dat heet. Door te schuren met verschillende schuurpapieren van grof naar fijn.

Welke korrel schuurpapier voor stucwerk?

Een schuurmachine huren – Welk Schuurpapier Het schuren van stucwerk is dus onvermijdelijk om echt een goed resultaat te kunnen bereiken. Het succes van iedere schilderklus is hechting, en dat geldt ook voor het lijmen van behang of tegels. Een nieuw vers stucwerk hoeft niet te worden ontvet. De muur is gloednieuw en de kans is klein dat er iets ernstigs met een muur gebeurt waardoor er minder hechting zou kunnen ontstaan.

Vous pourriez être intéressé :  Welk Padel Racket?

Wij verhuren ook een schuurmachine, dit is de Flex GE 5 R met VCE 44 Lac stofzuiger, Dit is een profesionele schuurmachine voor zowel muren als plafonds. Het is niet mogelijk om zomaar een willekeurige schuurmachine op een muur te gebruiken. Dit zal te grote schuurverschillen gaan vertonen zodat er niets meer overblijft van de prachtige nieuwe muur.

Goed gereedschap is inderdaad het halve werk, en dat geldt zeker voor een muur-/plafondschuurmachine. Welk Schuurpapier Of het nu om het schuren van een muur of een plafond gaat, met een schuurmachine gaat zoiets natuurlijk honderd keer beter dan wanneer je met de hand aan het werk gaat. Ook op het plafond is een goede hechting belangrijk om te voorkomen dat de verf van het plafond valt wanneer iemand de deur iets te hard dichtdoet.

 1. Verf in de koffie of thee is natuurlijk niet de bedoeling.
 2. De stappen van het voorbehandelen zijn dus superbelangrijk en mogen niet worden overgeslagen.
 3. Bij het schilderen van raamkozijnen neemt goed schuren de meeste tijd in beslag, het daadwerkelijke schilderen met de kwast is maar een klein onderdeel van het gehele stappenplan.

Een muur-/plafondschuurmachine huren is niet duur en is zeker de moeite waard om te doen omdat het snel, schoon en grondig werken is. En dat is vereist, of er nu geschilderd of behangen gaat worden, om een optimaal resultaat te bereiken. Het juiste gereedschap is natuurlijk belangrijk om ook geen schade te veroorzaken aan het stucwerk wat met zoveel aandacht is aangebracht.

 • Schade is zo gemaakt en om nu gelijk op vers stucwerk te gaan plamuren is ook zo wat.
 • Het is absoluut een aanrader om plamuurmessen en staalborstels in de gereedschapskoffer te laten en alleen met het juiste schuurpapier op een muur te komen.
 • Bij het huren van een machine wordt er geadviseerd over het grofte van het schuurpapier.

Gaas om te schuren geeft geen 100% egaal resultaat en kan ook sporen achterlaten. Een medium en een fijne korrel maken een glad geheel door deze achter elkaar te gebruiken. Korrel 180 en 220 zijn ideaal om mee te werken op een gestucte muur. Te grof schuurpapier zoals korrel 80 laat krassen achter en te fijn schuurpapier zoals bijvoorbeeld korrel 400 heeft weer geen effect.

Welke korrel voor kozijnen schuren?

Welke korrel schuurpapier gebruik je? – Welk schuurpapier je gebruikt voor kozijnen is afhankelijk van de leeftijd van het kozijn. Voor nieuw hout gebruik je korrel 80-120. Voor het schuren van een goede verflaag en het schuren van de eerste laag grondverf gebruik je korrel 150 of 180.

Wat is beter 2x gronden of 2x aflakken?

6. Eindafwerking – Roer de verf goed door voor een egale glans en egale kleur. Schud de verf over in een verfbakje of strijkvaatje. Het meest professionele eindresultaat krijg je door minimaal 2 lagen aan te brengen. Hierdoor komt de glans van het product tot zijn recht en door de laagdikte kan de verf een goede bescherming bieden.

In sommige gevallen of bij een zware belasting (bv traptredes) kan een extra laag nodig zijn. Verdeel in je hoofd het oppervlak in vlakken en werk vlak voor vlak van boven naar beneden. Begin met vlak 1 en breng de verf op. Breng de verf eerst aan op de dieper gelegen delen, daarna op de ‘vlakke’ delen en verdeel vervolgens de verf kruislings over het vlak en strijk of rol af van beneden naar boven.

Ga verder met vlak 2 en zorg ervoor dat je nat in nat werkt. Bewerk vlak 2 hetzelfde als vlak 1. Werk zo het volledige oppervlak af en strijk dan nog 1 keer alles af door in dezelfde richting te kwasten of rollen. Rol de laatste keer alles naar dezelfde kant af zodat je geen verschil krijgt bij strijklicht.

Wat is belangrijker schuren of ontvetten?

Waar moet je op letten bij schuren? – Voordat je gaat schuren is het belangrijk om de ondergrond te ontvetten. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de milieuvriendelijke Universol Verfreiniger en een spons. Het ontvetten is belangrijk, omdat je anders vuil dat op het oppervlak zit het oppervlak in schuurt.

Na het schuren dien je al het schuurstof te verwijderen voordat je verf aanbrengt. Zo voorkom je dat er stof in de verflaag komt. Gebruik hiervoor een stoffertje en voor het fijne stof een kleefdoek. Je kunt schuren met handmatig schuurpapier of met machinaal schuurpapier. Welk schuurpapier je gebruikt is afhankelijk van de klus.

Kleine oppervlakken kun je bijvoorbeeld het best handmatig schuren met schuurpapier en een houten vloer schuren kun je beter doen met een schuurmachine.

Vous pourriez être intéressé :  In Welk Jaar Kwam De Iphone 13 Uit?

Wat gebeurd er als je verf zonder schuren?

Verven zonder te schuren – Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden.

Hoeveel tijd tussen schuren en schilderen?

Tweede laag verf; wel of niet schuren tussendoor? – Moet je schuren tussen 2 verflagen? Hierover zijn de meningen in de verfwereld nogal verdeeld. Of het nu wel of niet nodig is om tussen twee lagen te schuren, hangt samen met de tijd die tussen de verflagen in zit en het soort verf dat je gebruikt.

 1. Bij watergedragen verf is schuren belangrijk, omdat deze verf minder goed hecht aan een gladde ondergrond.
 2. Schilder je binnen 1 dag de tweede laag over de eerste laag, dan is niet schuren tussen 2 laklagen soms een prima oplossing.
 3. Zitten er oneffenheden op je eerste laag, dan is schuren na de eerste laklaag uiteraard wel nodig.

Je wilt immers een strak eindresultaat. Maar wat je keuze ook is, tussen twee lagen schuren doe je nooit met een schuurmachine. Doe dit altijd met de hand met een schuurblokje en heel fijn schuurpapier of een schuurmatje, Zorg ervoor dat je zorgvuldig schuurt en niet door de verflaag heen schuurt.

Waarom eerst ontvetten en dan schuren?

Moet ik eerst schuren of schoonmaken als ik ga schilderen?

Sikkens Online Specialist Snelle levering (mits op voorraad) Uitgebreid assortiment Gratis verzending vanaf €100,- euro door heel Nederland

Moet ik eerst schuren of schoonmaken als ik ga schilderen. Dat is een vraag die vaak gesteld wordt bij ons.Het is beter om eerst alles goed schoon te maken en te ontvetten. Dit kan met, Als je eerst schoonmaakt schuur je niet het eventuele vuil in de ondergrond. Verder schuurt een schone ondergrond veel mooier en makkelijker. Ook het schuurpapier zit dan minder snel vol met vuil en stof.

Kun je over oude verf heen schilderen?

Welke verf zit er op jouw muren? – Er zijn twee verfsoorten:

Watergedragen verf Verf op solventbasis

De meeste oude verven zijn watergedragen muurverven en kun je makkelijk opnieuw schilderen.  Oude verflagen op solventbasis kunnen helaas voor problemen zorgen bij het overschilderen: ze vormen een veel hardere toplaag na het drogen. Deze schuur je dan ook beter grondig op voor je de grondlaag aanbrengt.

Wat is het fijnste schuurpapier?

Fijn schuurpapier voor tussendoor – De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt.

Welk schuurpapier voor staal?

De poten van het krukje demonteren – Als je, zoals in ons voorbeeld, de metalen poten van een krukje wilt schuren, kun je ze beter eerst losschroeven. Om de metalen poten goed te kunnen schuren en vooral reinigen, schroef je ze los met een accuschroefboormachine. Nu is het tijd om de metalen poten te schuren. Schuur het metaal licht op met schuurpapier korrel 180. Met grover schuurpapier maak je snel krassen en groeven. Voor moeilijk bereikbare plekjes zoals rondingen en hoeken kun je het beste een speciale schuurspons gebruiken. Tip

Hoe hoger de korrel schuurpapier?

Verschillende soorten schuurpapier – Schuurpapier kan op twee manieren worden onderverdeeld: naar het materiaal waarvan het gemaakt is en naar de korrelgrootte van het schuurpapier. Schuurpapier bestaat uit een laag papier waarop slijpmateriaal is aangebracht.

Bij de goedkoopste variant zijn dat glasdeeltjes. Een unieke schuurpapiersoort is het waterproof schuurpapier. Dit schuurpapier is dus bestand tegen water. Standaard schuurpapier verliest namelijk zijn werking wanneer het nat wordt. De korrel van het schuurpapier wordt aangeduid met een P en dan een getal van 80 tot 600.

Hoe hoger het getal, hoe fijner de korrelgrootte van het schuurpapier. Schuurpapier met korrelgrootte P100 heeft dus 100 korrels (Particles) per vierkante centimeter.

Is schuren na grondverf nodig?

Waarom moet je na grondverf weer schuren? – Moet je grondverf schuren? Het is aan te raden om altijd te schuren tussen grondverf en aflakken. Fijn schuren levert het beste resultaat op. Na grondverf schuren zorgt ervoor dat de houtvezels die omhoogkomen na het verven weg kunnen worden geschuurd.

Vooral bij kaal hout is dit een mogelijkheid. Daarnaast zorgt het schuren van grondverf ervoor dat de lak zich beter kan hechten op het oppervlak. Dit zorgt voor een mooier eindresultaat. Vlekken en andere oneffenheden worden zo voorkomen. Niet alleen op hout is schuren na grondverf een goed idee. Zo kun je ook schuren na een primer op metaal te hebben aangebracht.

Zo wordt het metaal opgeruwd en kan de volgende verflaag zich beter hechten.