Miltaandoening De milt bevindt zich in de buik aan de linkerkant van het lichaam. De milt zorgt voor een goede samenstelling van het bloed. Het is een belangrijk orgaan en behoort tot de bloed- en lymfevormende organen, waar ook de lymfeklieren en de lever bij horen.
- De milt zuivert het bloed en voert dode bloedcellen uit het bloed af.
- De milt gaat harder werken als u ziek bent.
- Bij een miltaandoening werkt de milt niet goed.
- Dit is erg pijnlijk en kan soms ook gevaarlijk zijn.
- Als de milt verwijderd moet worden, kunnen de andere organen in het lichaam de functies van de milt overnemen.
: Miltaandoening
Welke organen zitten er in de onderbuik?
Of het nu een kramp is, een opgeblazen gevoel of een steek in de onderbuik: je hebt vast weleens te maken met buikpijn, In sommige gevallen lucht het openritsen van je broek of een warme kruik ertegenaan op. In andere gevallen biedt alleen een foetushouding nog comfort.
Op de bank. Met liters ijs. En een romcom. This content is imported from, You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site. Vaak wordt pi jn in de onderbuik veroorzaakt door menstruatie of obstipatie. En kun je dit makkelijk in toom houden met een paracetamol of een pilletje tegen het opgeblazen gevoel.
Maar: soms is er iets anders aan de hand en is het moeilijk de exacte locatie van de buikpijn én de oorzaak ervan te traceren. Er zitten nogal wat organen in dat middelste deel van ons lijf, namelijk: de baarmoeder, darmen, blaas en de appendix. Daarom hebben we de drie grootste oorzaken van buikpijn opgesomd.
Hoe weet je dat er iets mis is met je darmen?
1. Heb je vaak maag- of darmklachten? – Klachten als buikpijn, maagkrampen, winderigheid, diarree, een opgeblazen gevoel of obstipatie zijn de duidelijkste aanwijzingen dat je darmen niet naar behoren werken en zetten je immuunsysteem onder druk. Ook kan een verstoorde darmflora het gevolg zijn van bijvoorbeeld een voedselvergiftiging of het gebruik van medicijnen.
Welke darm zit linksonder?
Het descendens (dalende deel) van de dikke darm – Na het transversum gaat de darm over in het dalende deel van de dikke darm. Dit hoort bij het ‘linkszijdig colon’. Dit stuk darm zit aan de linkerkant van je lichaam. Het voedsel gaat door dit stuk darm naar beneden, naar het laatste stuk van de dikke darm via het sigmoïd en endeldarm naar de anus.
Wat heb je als je links onder in je buik pijn hebt?
Buikpijn linksonder –
Buikpijn linksonder kan wijzen op een ontsteking in de dikke darm, ook wel culitis ul ce rosa genoemd, Als je buikpijn links onderin je buik hebt dan kan dat ook duiden op diverticulitis, Als je diverticulitis hebt dan is een divertikel (uitgerekt stukje van de dikke darm) ontstoken., Als je last hebt van je eierstokken dan kun je rechtsonder, maar ook linksonder pijn in je buik hebben, Het kan zijn dat je een eierstokcyste hebt, vaak zijn eierstokcystes onschuldig. Mocht je twijfelen neem dan altijd contact op met je gynaecoloog, Als je last hebt van prikkelbaar darm syndroom (PDS ) dan kan dit ook zorgen voor buikpijn onderin j e buik. Endometriose kan ook buikpijn linksonder veroorzaken. Als je end o metriose hebt, dan groeit weefsel buiten je baarmoeder. Dit kan dan bijvoorbeeld op je eierstokken of je darmen groeien.
Wat is een stress buik?
Waarom krijg je buikpijn van stress? – Je lichaam en geest zijn veel meer verbonden met elkaar dan je misschien denkt. Een stressreactie is namelijk óók een lichamelijke reactie. Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten.
Wat voel je als je last hebt van je milt?
#3 De milt kan opzwellen als reactie op ziektes – Als gevolg van een aandoening elders in je lichaam, kan je milt te veel bloedplaatjes en bloedcellen vasthouden. Hierdoor zwelt hij op. Dat is bijvoorbeeld het geval bij infectieziektes als hepatitis, tuberculose en malaria.
Hoe lang mag je buikpijn hebben?
Meestal gaat buikpijn vanzelf over en hoeft u zich geen zorgen te maken. U bent er meestal binnen een week vanaf. Buikpijn kan ook langer duren of veroorzaakt worden door een ernstige ziekte, zoals darmkanker. Daarom is het goed om alert te zijn en direct contact op te nemen met uw huisarts als één of meerdere van de volgende situaties op u van toepassing zijn:
U geeft bloed over U bent zwanger en heeft buikpijnEr zit bloed bij uw ontlasting Uw ontlasting is zwart. Hiermee bedoelen wij echt zwart, zoals de kleur van dropU heeft erge buikpijn, de buikpijn wordt erger en neemt niet afU heeft zoveel pijn dat u niet meer stil kunt zitten. Als de pijn boven in uw buik zit, kan dit wijzen op een blindedarmontsteking. U heeft pijn in uw onderbuik, u heeft pijn bij het plassen en u moet vaak plassen. Dit kan wijzen op een blaasontsteking. U heeft naast de buikpijn ook koorts, Uw lichaamstemperatuur is dan 38 °C of hoger.
De huisarts onderzoekt vervolgens wat de oorzaak is van uw buikpijn en past de behandeling daarop aan. In het uiterste geval wordt u doorgestuurd naar een specialist in het ziekenhuis, zoals een maag-darm-leverarts of een internist. Overzicht gezondheidsklachten
Wat heeft darmen rust?
Tip #1: Regulatie van de ontlasting als basis – De afwisselende ontlasting bij het Prikkelbare Darm Syndroom brengt veel ongemakken met zich mee. Zo ben je de ene dag geconstipeerd en de volgende dag moet je vluchten naar het toilet vanwege spontaan opkomende diarree.
- Regulatie van de ontlasting is dan ook de basis voor het verlichten van je prikkelbare darm klachten.
- Reguleer je ontlasting met een gezond en gevarieerd eetpatroon, voldoende water drinken en regelmatig lichte tot matige fysieke inspanning,
- En denk erom: als je moet, dan moet je.
- Stel nooit een toiletbezoek uit en blijf niet langer dan 10 minuten zitten.
Te lang op het toilet zitten verstoort je natuurlijke aandrang waardoor je aambeien kunt ontwikkelen.
Hoe voelt een ontstoken darm?
Klachten darmontsteking – Meestal gaat enteritis gepaard met buikpijn, buikkrampen en diarree. Is er tegelijkertijd ook sprake van een ontsteking van de maag dan spreekt men van gastro-enteritis. Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid en overgeven. Iemand met een gastro-enteritis heeft last van krampende buikpijn en waterige, soms bloederige, diarree.
Wat betekent het als je steken hebt in je onderbuik?
Wat is het? – Pijn in de onderbuik is een veel voorkomende klacht. Meestal wordt die veroorzaakt door een darmprobleem. Maar bij vrouwen kan de pijn ook afkomstig zijn van een aandoening van de inwendige geslachtsorganen (vagina, baarmoeder, eierstokken).
Kan je een divertikel voelen?
Klachten en symptomen bij divertikels en diverticulitis – Meestal geven divertikels zelf geen klachten. Heel soms hebben mensen last van een vage buikpijn of een opgeblazen gevoel. Ook kan een divertikel gaan bloeden, waardoor er bloed uit de anus kan komen. Meestal treden klachten pas op als divertikels gaan ontsteken (diverticulitis). Diverticulitis geeft vaak de volgende klachten:
buikpijn en buikkrampen. De pijn kan direct hevig zijn of eerst wat zeurend en na een paar dagen hevig. De pijn zit vaak linksonder in de buik. koorts een opgezette buik een veranderd ontlastingspatroon: hevige diarree of ernstige verstopping misselijkheid, soms met braken soms bloedverlies en slijmverlies uit de anus
Bij diverticulitis kan bloedverlies uit de anus voorkomen, soms zelfs in grote hoeveelheden. Deze bloeding ontstaat doordat een bloedvaatje in het divertikel scheurt. Dit kan ook gebeuren als een divertikel niet ontstoken is. Heel soms kan de darm op de plaats van de ontsteking openbarsten.
- Dit wordt een darmperforatie genoemd.
- De kans op een darmperforatie is groter als je heel veel ontstoken divertikels in jouw dikke darm hebt.
- Een darmperforatie kan erg gevaarlijk zijn omdat hierdoor ontlasting in de buikholte terecht kan komen.
- Er kan dan een buikvliesontsteking (peritonitis) ontstaan.
Een darmperforatie en/of buikvliesontsteking geeft acute, hevige pijnklachten, meestal in combinatie met hoge koorts.
Wat is een hormonale buik?
Buikvet en hormonen – Vet kan op verschillende plekken van je lichaam terecht komen. Waar het vet uiteindelijk terecht komt wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder erfelijkheid en hormonen. Vetcellen, vooral viscerale vetcellen zijn biologisch actief.
Vet is eigenlijk een orgaan dat hormonen en andere stoffen produceert en daardoor onze gezondheid sterk kan beïnvloeden. Hoewel de rollen van individuele hormonen nog niet allemaal bekend zijn, wordt het wel steeds duidelijker dat overtollig buikvet het normale evenwicht en de functie van deze hormonen verstoort.
Hormonen regelen de werking van organen, waaronder groei, ontwikkeling en voortplanting. Hormonen circuleren door je hele lichaam, en elk hormoon beïnvloedt specifieke organen en weefsels. Bovendien zijn alle hormonen aanwezig zowel bij mannen als bij vrouwen.
- Maar het niveau, de werking en plaatsing van deze hormonen variëren per geslacht.
- Verhoogde of verlaagde niveaus van elk hormoon kunnen grote veranderingen veroorzaken.
- Buikvet is een belangrijke indicator van een hormonale disbalans.
- Als je moeite hebt om gewicht te verliezen of om het weg te houden, dan spelen hormonen meestal een rol.
Je hormonen hebben controle over elk aspect van het gewichtsverlies inclusief je stofwisseling, je vetopslag en je eetlust. Dit betekent dat elke vorm van hormonale disbalans moeite zal kosten bij het afvallen. Een teveel aan buikvet kan komen door één of meer van de volgende hormonale situaties: hoog oestrogeen, laag androgeen, hoog cortisol, laag menselijk groeihormoon en hoge insuline.
Welke emoties zitten in je buik?
Welke emoties zitten in je buik? – Onderbuik – In je onderbuik gaat het niet om de gevoelens over wat je van jezelf laat zien aan de wereld, maar om de gevoelens over wie je daadwerkelijk bent. Over je bestaan, over je ZIJN. Hier ligt je oorsprong, je kern.
De onderbuik loopt van vlak onder je navel tot aan de onderkant van je bekken. In dit gebied bevinden zich de geslachtsorganen, je blaas en het onderste deel van de darmen. Hier resoneren de diepste klanken in je buik: je oer gevoelens. In je onderbuik ervaar je gevoelens van veiligheid of – tegengesteld – (doods)angst.
Hier kan je je thuis voelen op de plaats waar je bent, of juist ‘unheimisch’. Je onderbuik weet of je onbevangen kan ZIJN of juist op je hoede. Dit is je onderbuikgevoel, je instinct. Bij negatieve ervaringen kan de echo van de diepe, trage klanken van de onderbuik nog heel lang door blijven klinken, terwijl de daadwerkelijke ‘onveilige’ situatie misschien allang voorbij is.
Waarom is mijn onderbuik opgezwollen?
Zwelling in de onderbuik Een lichte zwelling in de onderbuik heeft meestal een onschuldige oorzaak. Het kan te maken hebben met schommelingen in de hormoonhuishouding. Bijvoorbeeld vlak voor- of tijdens de menstruatie. Ook komt het voor dat (tijdelijke) darmproblemen de oorzaak zijn. Men ervaart dan vooral een ‘opgeblazen gevoel’. Als het goed is, gaat dit gevoel binnen enkele dagen voorbij.
Wat merk je als je milt niet goed werkt?
Leven zonder milt of met slechtwerkende milt De milt zorgt voor een goede afweer tegen bacteriën. Leven zonder milt of met een slechtwerkende milt brengt een verhoogd kans op (levensbedreigende) infecties met zich mee. Hier leest u welke maatregelen u kunt nemen om het risico op een infectie zo klein mogelijk te maken.
- antistoffen te maken tegen bepaalde bacteriën;
- bacteriën en andere ziektekiemen direct uit het bloed te verwijderen.
Als u geen milt heeft (asplenie) of als uw milt niet goed werkt (hyposplenie) loopt u een grotere kans op levensbedreigende infecties. De kans dat u een infectie krijgt is het hoogst tijdens de eerste twee jaar na het verwijderen van uw milt. Daarna blijft er ook een verhoogde kans op ernstige infecties bestaan.
- Gelukkig krijgen de meeste mensen geen infectie.
- Levensbedreigende infecties worden vooral veroorzaakt door bacteriën die omgeven zijn door een kapsel.
- Dit zijn pneumokokken, de Haemophilus influenzae-bacterie en meningokokken.
- Wordt u gebeten door een dier, dan kun u in zeldzame gevallen ook een ernstige infectie krijgen.
Wanneer u in het buitenland bent geweest heeft u een verhoogde kans om malaria of babesiose te krijgen.
- Vaccinaties: laat u vaccineren.
- Neem antibiotica wanneer u koorts heeft of zich koortsig voelt. Zorg er daarom voor dat u deze antibioticumkuur thuis heeft liggen en neem deze ook mee op reis. Soms krijgen mensen het advies van de arts twee jaar lang antibiotica te gebruiken.
- Zorg ervoor dat u, uw omgeving, en uw huisarts op de hoogte is dat u verhoogde kans op infecties heeft omdat u geen milt hebt.
- Gaat u op reis? Neem dan contact op met de GGD voor advies op reis.
Hieronder leggen we deze maatregelen uit.
Wat doet alcohol met je milt?
Bij de mens bevindt de milt zich in de linker bovenhelft van de buik, onder het middenrif en achter de maag. De zogenaamde witte pulpa van de milt maakt deel uit van het afweersysteem. De rode pulpa zorgt voor de verwijdering van beschadigde, geïnfecteerde en/of verouderde rode bloedcellen en bevat tevens een extra voorraad bloedplaatjes voor de bloedstolling.
Voor zover bekend is er geen directe relatie tussen alcohol en de milt. Wel kan door overmatig drinken de milt vergroten (splenomegalie, hypersplenie). De miltvergroting door alcohol is onderdeel van het proces van het ontstaan van levercirrose, Hierdoor is de afvloei van bloed vanuit benen en onderlichaam verstoord.
Dit leidt tot een verhoogde druk in de bloedvaten naar milt en lever en tot miltvergroting. Door overmatig alcoholgebruik of door een alcoholische levercirrose kunnen rode bloedlichaampjes ontstaan met een vormafwijking. Deze bloedlichaampjes worden verzameld in de milt en snel weer afgebroken.
- Als er te veel bloed en bloedlichaampjes in de milt aanwezig zijn kan een tekort daaraan ontstaan in de bloedcirculatie.
- Bovendien kan de milt verstopt raken.
- Hierdoor ontstaat een verdere toename van de hoeveelheid bloed en bloedlichaampjes in de milt en er ontstaat een vicieuze cirkel.
- Naast dat de rode bloedcellen sneller afgebroken worden treedt ook een hoge afbraak van bloedplaatjes in de milt op bij miltvergroting.
Deze trombopenie (verlaagd aantal bloedplaatjes) kan bijdragen aan bloedingen. Bloedplaatjes zijn betrokken bij de stolling. Helaas is dit proces, als eenmaal cirrose is opgetreden, niet meer herstelbaar. Buiten dit vermindert de natuurlijke afweer door een vergrote milt.
Kan milt herstellen?
Bij een licht letsel aan de milt met geen of geringe verschijnselen (omdat het kapsel van de milt bijvoorbeeld nog intact is) en een stabiele hartslag en bloeddruk, kan de arts beslissen om af te wachten of de milt spontaan herstelt.
Welk orgaan ligt onder de navel?
Blindedarmontsteking – Franciscus Gasthuis & Vlietland De blindedarm wordt ook wel appendix (letterlijk: aanhangsel) genoemd. Deze bevindt zich meestal daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, rechtsonder in de buik. Een blindedarmontsteking (appendicitis) is een meestal plotseling ontstane, ontsteking van de blindedarm.
- De ontsteking geeft pijnklachten rechtsonder in de buik.
- De ontsteking kan soms zeer heftig zijn en leiden tot buikvliesontsteking.
- In dat geval zit de pijn in uw hele buik.
- Waarom een appendix ontstoken raakt, is niet duidelijk.
- Bij een blindedarmontsteking beginnen de pijnklachten meestal op, rond of boven de navel, die daarna afzakken richting rechtsonder in de buik.
De pijn rechtsonder wordt soms voorafgegaan door misselijkheid, braken, lichte temperatuurverhoging en het gevoel ziek te zijn. Hoesten en lachen is soms pijnlijk. Soms beginnen de klachten met vage buikklachten die steeds erger worden. Als u een blindedarmontsteking heeft, is een operatie meestal de beste oplossing.
Wat kan het zijn als je pijn hebt rechts onder in je buik?
Buikpijn | Darmklachten.nl | Symptomen, oorzaken & oplossingen Een verzamelterm voor alle pijnklachten die zich in de buik afspelen is buikpijn, De pijn komt meestal uit de darm, maar kan ook het gevolg zijn van stress, verkeerde voeding, galstenen, een maagontsteking, een blaasontsteking of bij vrouwen een gynaecologisch probleem.
Buikpijn presenteert zich op verschillende manieren en de reactie van het lichaam op de pijn kan ook variëren. De pijn kan altijd aanwezig zijn of in aanvallen komen en de ene keer is de pijn te voelen op een vaste plek of wisselt de locatie steeds. Bij een buikvliesontsteking wil je het liefst zo stil mogelijk blijven liggen, terwijl je bij een galstenenaanval juist zoveel mogelijk wil bewegen om de pijn te verlichten.
De locatie waar de pijn zich bevindt is belangrijk, omdat dit informatie geeft over het orgaan dat ontstoken of geïrriteerd is:
Maagstreek of onder het borstbeen:
Pijn in de maag Zuurbranden Reflux
Galblaas:
Pijn rechts in de bovenbuik Plakkerige ontlasting na een vette maaltijd
Alvleesklier:
Buikpijn linksonder de ribben Misselijkheid Opgeblazen buik Vette ontlasting
Dunne darm:
Buikpijn rond de navel Een plotseling aanval van buikpijn in combinatie met misselijkheid en diarree Dagelijks buikpijn en vermoeidheid Diarree en buikpijn na het innemen van zuivelproducten
Dikke darm:
In wisselende mate krampen en pijn op verschillende locaties Brijachtige ontlasting afgewisseld met verstopping Winderigheid Opgezette buik Slijm bij de ontlasting Bloed bij de ontlasting Gewichtsverlies
Infectie van de maag met de bacterie Helicobacter pylori Pijn rechtsonder de ribbenboog en plakkerige ontlasting na een vette maaltijd duidt op galklachten Buikpijn linksonder de ribben kan worden veroorzaakt door een aandoening van de alvleesklier Chronische ontstekingen:
De ziekte van Crohn Colitis ulcerosa
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm:
Bacteriële infectie: Een plotseling aanval van buikpijn in combinatie met misselijkheid en diarree kan wijzen op een darminfectie met bacteriën, bijvoorbeeld Salmonella of Campylobacter Parasitaire infectie met Giardia lamblia of Cryptosporidium spp. Glutenintolerantie: Bij kinderen die elke dag buikpijn hebben en moe zijn – en volwassenen die op jonge leeftijd buikpijn hadden – denk je aan coeliakie Allergie: Buikpijn rond de navel kan ook ontstaan door het eten van voedsel waar je allergisch voor bent (bijv. tarwe, noten of sojaproducten) en de pijn kan uren aanhouden Lactose-intolerantie: In Nederland kan 15% van de mensen melksuiker (lactose) niet afbreken en krijgen diarree en buikpijn wanneer zij een glas melk drinken Relatie met voeding: Pijn in de maag of dunne darm kan optreden wanneer je zwaar voedsel eet zoals noten, brood of pasta met kaas en vlees of wanneer je te veel cafeïne houdende dranken gebruikt of voedingsmiddelen die gezoet zijn met fructose of sorbitol kunnen diarree, een opgeblazen buik en krampen optreden
Dikke darm:
Parasitaire infectie met Dientamoeba fragilis en/of Blastocystis hominis Ontstoken blinde darm (appendix) Darmkanker Verminderde doorbloeding
Ontsteking aan de eierstokken bij vrouwen Ontsteking aan de prostaat bij mannen Geneesmiddelen zoals antibiotica, bloeddrukverlagende middelen of metformine kunnen buikpijn veroorzaken Antidepressiva en morfine kunnen obstipatie, en als gevolg daarvan, buikpijn veroorzaken.
Bij regelmatig aanhoudende buikpijn kan ontlastingsonderzoek via Darmklachten.nl helpen bij het zoeken naar de oorzaak. De volgende testen zijn van toepassing:
Dientamoeba fragilis – Dikke darmparasiet – Blastocystis hominis – Dikke darmparasiet – Giardia lamblia – Dunne darmparasiet – Cryptosporidium spp. – Dunne darmparasiet – lees meer Helicobacter pylori – Maagzweer veroorzakende bacterie – Bacteriële infectie met Salmonella, Campylobacter, Shigella, Yersinia en Clostridioides diffile – Antigliadine en anti-ht-Transglutaminase – Markers voor glutenintolerantie – Secretoir IgA – Bescherming bij infecties – lees meer Verteringsparameters pH, vet, zetmeel, kleur en consistentie van de ontlasting – Lees meer Calprotectine – Ontstekingsmarker voor Ziekte van Crohn en colitis ulcerosa – Galzuren – Vertering van vet – Pancreas elastase – Afbraak van vet, zetmeel en eiwitten – lees meer Lactose-intolerantie – Genotypering – lees meer
Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab&Advies, een laboratorium dat gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek. : Buikpijn | Darmklachten.nl | Symptomen, oorzaken & oplossingen
Wat is een Alarmsymptoom?
De alarmsymptomen die zullen worden besproken zijn : orale en mondmotorische afwijkingen, dysfagie, odynofagie (=pijn bij slikken), spugen, recidiverende KNO- en luchtwegproblematiek, afwijkende defecatie zoals diarree, obstipatie, ontkleurde ontlasting, bloedbijmenging en neurologische symptomen zoals hoofdpijn,