Millionturf

guide des courses de chevaux

Welk Niveau Heb Je Nodig Voor Advocaat?

Welk Niveau Heb Je Nodig Voor Advocaat
Bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal recht – Om advocaat te kunnen worden, moet je eerst meester in de rechten zijn. Hiervoor volg je in de eerste plaats de bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal recht, Tijdens een van deze studies kun je al meteen ervaren hoe het is om als advocaat te opereren. In de Amsterdam Law Firm ga je onder begeleiding van professionals aan de slag met échte zaken.

Kun je met MBO advocaat worden?

Rechten en Administratie opleidingen – Een administratieve functie brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee, die je niet moet onderschatten. Jij bent een kenner in jouw vakgebied, of dat nu op het medische, financiële of het juridische secretariaat is.

Je maakt afspraken voor je baas, organiseert vergaderingen, schrijft zelfstandig verslagen of controleert declaraties. En als administratieve duizendpoot heb je ook nog een behoorlijke kans op een baan. Met een mbo-rechten opleiding kun je nog geen advocaat worden, maar kun je wel als juridisch medewerker aan de slag op een juridische afdeling van een organisatie.

Als commercieel medewerker in de binnen- of buitendienst kun je bij veel verschillende bedrijven terecht; zie dat als een extra manier om richting te geven aan je carrière. Ook mogelijk is het om je te richten op bedrijfskunde of de financiële wereld, door te kiezen voor accountmanagement of het bank- en verzekeringswezen.

Kun je met een HAVO diploma advocaat worden?

Kun je met HBO advocaat worden? – Je kunt met een havodiploma ook advocaat worden. Kies ervoor om de HBO-studie Rechten te volgen. Na het behalen van je propedeuse kun je doorstromen naar de universitaire bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid. Je kunt ook de hbo-opleiding afmaken en via een extra schakeljaar verder studeren aan de universitaire master.

Kan je met een hbo diploma advocaat worden?

Doorstuderen na je opleiding? De bachelor HBO-Rechten leidt je niet op tot een togaberoep, zoals advocaat of rechter. Voor een togaberoep kun je verder studeren.

Kun je met vmbo advocaat worden?

Hoe word je advocaat? — Meester Leonie, Strafrechtkantoor in Eindhoven Vanmiddag is weer zo’n moment. Om 17.00 uur mag ik mijn stageverklaring in ontvangst gaan nemen. Zeker weten dat ik dan normaal gesproken in tientallen privéberichten de vraag zou krijgen wat dat dan precies betekent, want hoezo ‘stage’, en ‘advocaat, dat ben je toch al jaren’? Zo’n moment dat ik me realiseer dat iets wat voor mij vanzelfsprekend is, voor anderen vragen oproept.

Hetzelfde gebeurde met de uitreiking van mijn diploma van de Beroepsopleiding. Dat moment ben ik deze keer voor, dus ga ik jullie op voorhand uitleggen wat er vanmiddag precies gaat gebeuren, wat het betekent dat mijn advocaatstage officieel ten einde is, en waarom dat dus zeker (weer!) een mijlpaal is.

Vandaag het antwoord op de vraag: “Hoe word je advocaat?”.1) OpleidingDe eerste eis: een WO-opleiding. Om advocaat te kunnen worden moet je eerst meester in de rechten zijn, en dat ben je zodra je een master rechten hebt afgerond. Je kunt ook prima opklimmen vanaf een VMBO/MBO/HBO-opleiding, zolang je uiteindelijk maar een master rechten in de pocket hebt.

 • En een verklaring civiel effect, zoals dat heet.) 2) Advocaat-stageMeester in de rechten? Mooi, dan kan je op zoek gaan naar een vacature binnen de advocatuur.
 • De functie waar naar je zoekt is die van advocaat-stagiaire.
 • Voordat je geheel zelfstandig aan de slag kunt gaan moet je een advocaat-stage afronden.

Deze stage duurt ca.3 jaar, en voltooi je onder supervisie van een patroon. Een patroon is een ervaren advocaat die je in die 3 jaar onder zijn of haar hoede neemt.9 van de 10 keer is de patroon op hetzelfde kantoor werkzaam als jij, maar het is ook mogelijk om gelijk een eigen kantoor te beginnen en een zogenaamde buitenpatroon in de arm te nemen.3) BeëdigingHelemaal aan het begin van je stage word je beëdigd tijdens een zgn.

Beëdigingszitting en word je ingeschreven op het tableau. Vanaf dat moment ben je advocaat, behoor je tot de balie, en maak je onderdeel uit van de beroepsgroep van advocaten. Het is dus niet zo dat je als advocaat-stagiair (zoals de naam ‘stage’ misschien doet vermoeden) alleen maar meekijkt; je gaat gelijk aan de slag.

In mijn geval werd ik op vrijdag beëdigd en had ik die week erop al 3 zittingen achter de rug. Het enige verschil met een niet-stagiaire is dat je onder begeleiding werkt van een patroon en dat je de Beroepsopleiding moet voltooien. Zie voor meer info:,4) BeroepsopleidingOnderdeel van de advocaat-stage is de Beroepsopleiding.

 1. De Beroepsopleiding duurt 2,5 jaar en dient (op risico van schrapping van het tableau!) binnen 3 jaar na beëdiging te zijn afgerond.
 2. Gedurende de Beroepsopleiding krijg je inhoudelijke vakken (waarbij je kunt kiezen tussen leerlijn civiel, bestuurs of straf) en algemene vakken zoals Vaardigheden, Beroepsattitude en Beroepsethiek en Jaarrekeninglezen.

Ook krijg je een mentor, dien je tentamens te maken (bij mij was dat op zaterdag :)), en zijn huiswerkopdrachten een belangrijk onderdeel van het programma. Zie voor meer info:,5) Advocaat-medewerkerHeb je de Beroepsopleiding én je stage met goed resultaat afgerond (let op: naast de Beroepsopleiding moet je namelijk ook nog aan de plaatselijke vereisten voldoen van jouw balie), dan mag je jezelf na afronding van die stage (dus na ca.3 jaar) advocaat-medewerker noemen.

 • Vanaf dat moment mag je geheel zelfstandig, dus zonder begeleiding van een patroon, een praktijk runnen.
 • In mijn geval was dat op 30 april 2018 (op 1 mei 2018 ben ik mijn eigen kantoor gestart).
 • Dat moment moet natuurlijk gevierd worden, en precies dát is wat er vanmiddag gaat gebeuren.
 • De Orde van Advocaten organiseert een plechtigheid waar de stageverklaring door de deken aan de verschillende gloednieuwe advocaat-medewerkers wordt uitgereikt, en eentje daarvan ben ik :)!.

Ik heb er ongelofelijk veel zin in. Meekijken kan via Instagram-stories! : Hoe word je advocaat? — Meester Leonie, Strafrechtkantoor in Eindhoven

Wat is het salaris van een advocaat?

Welk Niveau Heb Je Nodig Voor Advocaat Salaris Tarief Jaar Maand Tweewekelijkse Week Dag Uur Hoeveel verdient een Advocaat in Nederland? Gebaseerd op 194 salarissen Het gemiddelde advocaat salaris in Nederland is € 61.803 per jaar of € 31,69 per uur. De aanvangsposities beginnen vanaf € 50.400 per jaar, maar meer ervaren werknemers verdienen tot € 77.500 per jaar. Welk Niveau Heb Je Nodig Voor Advocaat

Is het moeilijk om advocaat te worden?

Waarom advocaten zo ongelukkig zijn Het beroep van advocaat is zwaar. De werkdruk is hoog, cliënten zijn veeleisend en de druk van het declarabele uur doet zich voelen. Intussen is de cultuur op veel kantoren er één van survival of the fittest. Wie niet mee kan, wordt vaak als zwak gezien of ongeschikt.

 1. Het gevolg: psychische klachten of zelfs verslaving aan drugs en alcohol.
 2. Geluk blijkt in de advocatuur allesbehalve gewoon.
 3. Hoe komt dat en wat moet er aan gebeuren? Mr.
 4. X kreeg een dekenbezwaar en voorlopige maatregel op zijn bord wegens overmatig alcoholmisbruik.
 5. Het is een berichtje tussen de tuchtzaken uit het meinummer van het Advocatenblad.

Mr. X is in therapie voor zijn alcoholverslaving en erkent dat de enige werkbare route voor hem is om in het geheel geen alcohol meer te gebruiken. Hij belooft verbetering. Het verhaal van X staat niet op zichzelf. Het gaat te ver om te stellen dat advocaten een gevaarlijk beroep hebben, maar zeker is dat ze een professie beoefenen met een grote kans op psychische klachten (burn-out, depressie) of zelfs het ontwikkelen van een verslaving aan alcohol of drugs, zoals X.

De advocatuur maakt niet altijd gelukkig, zo lijkt het. Volgens arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir vormen psychische aandoeningen en gedragsstoornissen (burn-out, depressie) de afgelopen zes jaar de belangrijkste oorzaak voor uitval van advocaten. Movir schrijft op haar website: ‘De advocatuur gaat gebukt onder een veelheid aan werkgerelateerde problemen zoals stress, werkdruk, werkbelasting, samenwerkingsproblemen en een moeizame balans tussen werk en privé.’ Van de advocaten die zich in 2011 bij de arbeidsongeschiktheidsverzekeraar meldden, kampte 41 procent met een psychische aandoening.

Cijfers over 2013 van Movir laten zien dat ‘psychische klachten’ op de eerste plaats staan als reden voor arbeidsongeschiktheid. In 2011, 2012 en 2013 ligt het aantal meldingen door psychische klachten zelfs zo’n dertig procent hoger dan in de twee jaren ervoor, meldt de verzekeraar.

 1. Ze geeft geen absolute aantallen.
 2. Concurrentiegevoelige informatie,’ laat de woordvoerder weten.
 3. Meer dan de cijfers van Movir is er in Nederland niet bekend over de (geestelijke) gezondheid van advocaten.
 4. In het buitenland is er meer onderzoek, en erkenning voor beroepsspecifieke psychologische problematiek waar advocaten mee kampen.

Een ouder (1990), maar vaak geciteerd onderzoek bijvoorbeeld is dat van de Johns Hopkins Universiteit in de Verenigde Staten. Onderzoekers vergele-ken 104 beroepen en daarvan bleken drie beroepen een verhoogd risico op depressie te geven. Advocaten stonden op de eerste plek met ruim drieënhalf keer zoveel kans op een depressie dan andere beroepen.

Echtscheiding kwam ook veel vaker voor, vooral onder vrouwelijke juristen. De Amerikaanse Orde van Advocaten schatte in dat vijftien tot twintig procent van de balie kampt met alcoholisme en middelenmisbruik. In Australië noemt de Legal Services Commission psychische problematiek The Elephant in the Room.

De commissie schat in dat psychische klachten een rol spelen in één op de drie tuchtzaken, en eenzelfde aantal in zaken die beroepsaansprakelijkheidsverzekeraars voor advocaten behandelen. Verder is het opvallend dat er in het buitenland op advocaten gerichte hulpgroepen zijn en flink op internet gediscussieerd wordt over depressie en verslaving.

 1. De Amerikaanse Orde heeft links naar groepen voor verslaafde of depressieve advocaten op haar website.
 2. Maar in Nederland is er dus weinig te vinden.
 3. Omt dat door schaamte en taboe? Gordijnen ‘Dat de problemen daar wel bespreekbaar zijn, en hier niet, heeft alles te maken met de cultuur,’ stelt Don Schothorst, oprichter van private verslavingskli-niek SolutionS.

‘Zodra het hier over verslaving of psychische problematiek gaat dan gaan eerst de gordijnen dicht en gaat de deur op slot. Hier schaamt men zich, want er kleeft een stigma aan. In de Angelsaksische wereld prijst men je als je hulp zoekt.’ Schothorst schat in dat de genoemde Amerikaanse aantallen van vijftien tot twintig procent probleemgevallen ook voor Nederland gelden.

En dat groeit volgens hem: ‘Ik zie de afgelopen jaren een opvallende toename van het aantal advocaten in onze bewonerspopulatie. Meestal jonge mannen. Alcohol en cocaïne, en vaak de combinatie daarvan zijn de meest voorkomende problemen. Het is duidelijk dat advocaten een risicogroep vormen waar het aankomt op ontvankelijkheid voor middelengebruik.’ De advocaten die SolutionS behandelt, noemen hoge werkdruk als voornaamste oorzaak voor hun verslaving, zegt Schothorst.

Volgens Movir gaat zeker 33 procent van de advocaten gebukt onder een verhoogd of hoog stressniveau. Nu is het beroep van advocaat uiteraard niet het enige stressvolle vak met hoge werkdruk. Maar een vergelijking van Movir met medici leert dat advocaten wel meer uitvallen door psychische klachten.

Bij medici staan fysieke klachten op de eerste plaats. Hoe komt het toch dat juist advocaten een verhoogd risico lijken te hebben op middelenmisbruik en psychische klachten? Een zoektocht door psychologische literatuur laat zien dat advocaten een geval apart zijn, en dat het uitoefenen van het vak risico’s met zich meebrengt.

Why lawyers are unhappy is een paper geschreven door psycholoog Martin Seligman, voormalig president van de American Psychological Association. Hij onderzocht de hoge mate van ontevredenheid onder Amerikaanse advocaten en dan vooral de medewerkers, de groep dus die ook in Nederland de grootste uitstroom en ontevredenheid kent zoals onder meer bleek uit een onderzoek begin 2014 van Stichting 4YoungPeople en Careerwise.nl.

Seligman identificeerde drie hoofdoorzaken. De eerste is dat advocaten worden geselecteerd, en zichzelf selecteren, op de eigenschap van pessimisme. ‘Op bijna alle vlakken presteren pessimisten minder goed in het leven. Er is één grote uitzondering,’ schrijft Seligman: ‘Ze doen het beter in de rechtsbeoe-fening.

Maar deze karaktertrek nemen ze mee hun privéleven in.’ De tweede reden is volgens Seligman het Amerikaanse (adversarial) rechtssysteem zelf, dat alleen winnaars en verliezers kent. Dat zero-sum systeem brengt een hoop negatieve emoties teweeg, volgens Seligman.

De laatste reden voor het ontstaan van ongelukkige advocaten die Seligman noemt, is het gebrek aan invloed om het werkende leven zelf vorm te geven. Advocaten worden geleefd. Seligmans opsomming leert dat het dus niet alleen externe factoren zijn als werkdruk die de gezondheid bedreigen. Ook aan de persoon van de advo-caat zelf kleven risico’s.

Want: welk menstype is bij uitstek geschikt voor werk dat een negatieve instelling vereist? ‘Dat is iemand die zeer analytisch, sceptisch en individualistisch is, een hoge sense of urgency heeft. Daarnaast zijn slechte sociale vaardigheden, een dunne huid en hoge intelligentie de kenmerken van mensen die voor het beroep advocaat kiezen,’ stelt Larry Richard, een autoriteit op het gebied van de persoonlijkheidskenmerken van ad-vocaten.

 • De in Washington DC werkzame psychiater en ex-advocaat onderzocht de persoonlijkheidskenmerken van meer dan veertigduizend mensen onder wie 25.000 juristen.
 • Richard: ‘De wereld van de advocatuur is enorm veranderd de afgelopen decennia, maar de mensen die voor het vak kiezen totaal niet.
 • Het zijn steevast dezelfde types.’ Richard, legt uit wat het werk met de hersenen van de advocaten doet: ‘Je denkt veel op negatieve wijze.

Je denkt voortdurend: wat kan er mis gaan? Wiens schuld is het? Wat zijn de problemen? Dat gaat dag in dag uit zo, en dat versterkt neurale paden en de hersengebieden die de probleem-herkenning regelen. Er is onderzoek dat uitwijst dat deze ontwikkeling er in toenemende mate voor zorgt dat positief denken onmogelijk wordt gemaakt door de staat waarin de hersenen terechtkomen.’ Je hersenen kun je niet als een dossier achterlaten op het werk.

 • Dus is het niet zo vreemd dat advocaten hun werkhouding én wereldbeeld meenemen hun privéleven in.
 • Mensen met een pessimistisch wereldbeeld zijn ook gevoeliger voor depressie.
 • Maar het goede nieuws is dat deze vorm van depressie is aangeleerd.
 • Optimisme kun je ook aanleren,’ zegt Richard.
 • Verander je de cognitieve patronen, dan verander je ook de emoties.’ Masculien In het buitenland is het bewijs duidelijk minder anekdotisch door onderzoeken van mensen als Richard.
Vous pourriez être intéressé :  Op Welk Niveau Vind Je Diamonds Minecraft?

Een goed beeld vormen van de problemen in Nederland is moeilijker. Maar een rondgang langs de Jellinek kliniek en enkele coaches die vaak advocaten begeleiden, bevestigen het beeld, en het gebrek aan openheid. De Jellinek kliniek houdt geen beroepsspecifieke cijfers bij, maar merkt op dat het met name de groep 55+ is die nu met toenemende verslavingspro-blematiek kampt.

 • Dat betreft Amsterdam-Zuid, niet de probleemwijken, zo meldt de woordvoerder.
 • Perfectionisme, hoge eisen die aan de mensen worden gesteld in combinatie met een masculiene bedrijfscultuur is een reden die problematiek in de hand werkt.
 • Maar de bedrijfsartsen uit het zakenleven worden nog maar weinig getraind op omgaan met verslaving, volgens de instelling.

Voormalig advocate Caroline Bun heeft een grotendeels op de advocatuur gerichte coachingspraktijk en merkt op dat de problematiek rond verslaving, burn-out en depressie in de advocatuur al jaren speelt. Bun wijst op de rol die advocaten beroepsmatig spelen, en maar moeilijk af kunnen leggen.

Er is veel repressie van emoties die niet bij die rol horen volgens haar, dat kan tot depressie leiden. Marie-José Gilsing is naast advocate ook een in de advo-catuur gespecialiseerde coach met coachingsbureau De Cirkel Coaching. Ook zij wijst op het culturele taboe om gevoelens te delen, uit angst om als zwak gezien te worden.

Om die reden pleit ze voor meer compassie en betrokkenheid tussen beroepsgenoten onderling en richting cliënt. Dick Freriks coacht maatschappen en individuele advocaten. Hij is psycholoog, psychotherapeut en oprichter van Ascender, een psychologisch ad-viesbureau dat zich op professionals richt.

 1. Het heeft zestien vestigingen in Nederland en vangt advocaten op die worden doorgestuurd door onder andere Movir.
 2. Hij ziet de burn-outs, de verslavings- en psychische problematiek dagelijks.
 3. Onderschat niet hoe groot de alcoholconsumptie en -afhankelijkheid is bij professionals die onder grote druk staan en werken,’ waarschuwt hij.

‘Daarnaast vragen professionele hulpverleners als advocaten niet snel hulp voor zichzelf. Dat ziet men als een brevet van onvermogen. Dus men komt vaak te laat.’ Movir meldt expliciet ook samenwerkingsproblemen als oorzaak voor arbeidsongeschiktheid. Freriks herkent dat.

Werkdruk is een factor voor advocaten aan het begin van de carrière, ziet hij, maar voor advocaten met management- en bestuursverantwoordelijkheden spelen andere zaken. Freriks: ‘Bij de kan-toren die ik coach, meestal middelgroot met twintig tot dertig partners, zie je deze dilemma’s langskomen: positioneren in de markt, beleid en visie uitzet-ten, investeren in de relatie met de cliënten, kennis van de omgeving, het zoeken naar een manier om in deze moeilijke tijd het eens te worden over de visie, waar je naartoe moet.

Binnen kantoren zie ik dat dit punt druk zet op de samenwerkingsrelaties. Stress zit hem niet primair in de werkdruk, maar meer in de onderlinge verhoudingen binnen kantoor. Net als bij maatschappen in ziekenhuizen.’ Het empathisch tekort van ‘De Advocaat’ naar de cliënt toe is al vaak beschreven, maar in het eigen huis is dus net zo goed sprake van dat tekort.

In de bedrijfscultuur, maar ook individueel lijkt er weinig aandacht te zijn om goed te zorgen voor jezelf. Wel ziet Freriks meer openheid ontstaan over de proble-matiek: ‘Het taboe begint nu eindelijk doorbroken te worden. Ik krijg nu meer partners die zeggen dat ze niet goed voor hun bedrijf kunnen zorgen als ze niet goed voor zichzelf zijn.’ Het zijn met name middelgrote kantoren waar de behoefte ontstaat, zegt Freriks.

Die vragen hem om laagdrempelige toegang tot hulpverleners. Dat ondanks de verbeteringen hulp zoeken nog steeds moeilijk ligt en er een schaamtecultuur heerst, wordt duidelijk door de werkwijze die Ascender moet hanteren om de advocaat sneller uit de ontkenningscultuur te halen en te bewegen om eerder hulp te zoeken.

In Amsterdam is Freriks’ bureau bij een kantoor gestart met een Employee Assistant Program. Daar kunnen advocaten, zonder zich eerst bij iemand te melden van het eigen kantoor, direct terecht bij een psycholoog. Psycholoog Seligmans derde reden voor het ontstaan van unhappy lawyers is controle over de agenda ofwel betere work-life balance.

Voor Gerda Aufderhaar en haar twee andere compagnons was dat een belangrijke beweegreden om voor zichzelf te beginnen. Ze verliet de maatschap van een groot commercieel kantoor, en startte met twee collega’s Marquant advocaten in Hardenberg, waar nu vijf compagnons werken.

De advocate voelde zich soms een roepende in de woestijn als ze een pleidooi hield om meer in mensen te investeren en een gezondere cultuur tot stand te brengen bij haar voormalige kantoor. Als mensen gezonder en gelukkiger zijn, dan verdien je dat vanzelf terug, was haar redenering. Maar dat had weinig effect.

Aufderhaar: ‘Ik kon me niet vinden in hoe er met medewerkers werd omgegaan als ze door omstandigheden even minder goed presteerden. Dan werden ze vrij snel afgeserveerd. Het ging te veel om wat er onder aan de streep overbleef. Vaak hebben maatschappen hun eigen gouden kooi gecre-eerd met het inkomen dat ze krijgen.

 • Maar de gezondheidsrisico’s die ze lopen, burn-out, hartinfarcten, noem het allemaal maar op, die blijven ze ontken-nen.
 • Zelfs als het een collega overkomt.’ Aufderhaar: ‘Iedereen heeft de ervaring weleens dat het even niet zo lekker gaat.
 • Aan de buitenkant zie je dat collega-partners zich dan bikkels tonen: zo van het doet me niks, mijn omzet blijft op peil.

Maar ondertussen hangen ze wel aan de hulplijn van Movir en vragen ze hoe ze zich in godsnaam moeten handhaven. Dat is geen goed voorbeeld voor degenen die er op een menselijkere manier mee om willen gaan.’ Nog een reden dat de cultuur moeizaam verandert volgens Aufderhaar is dat maatschappen hun eigen organisatieadviseurs in de arm nemen.

Die leveren niet de boodschap die een maatschap niet wil horen, zegt ze: ‘Mensen die verandering teweeg willen brengen binnen grotere kantoren lukt dat niet en haken af. Die beginnen voor zichzelf of gaan werken bij een kantoor dat wel meer aandacht heeft voor welzijn. De schaalgrootte in de advocatuur neemt af en dat is ook omdat men voor zichzelf begint.

Geld is niet alles. Wij heb-ben een stapje teruggedaan wat inkomen betreft, maar er veel goeds voor teruggekregen.’ Zo blijf je psychisch gezond • Neem meerdere rollen in, naast die van advocaat. Zowel privé als maatschappelijk. Wie die rollen goed naast elkaar invult, leeft gezonder, blijkt uit onderzoek.

• Mensen die veel tijd doorbrengen met hun dierbaren zijn gelukkiger. • Mensen met een drukke baan en kinderen ervaren juist minder stress dan diegenen zonder kinderen. • Vergroot je emotionele intelligentie. Advocaten hebben emotioneel werk, maar worden getraind afstandelijk en rationeel te zijn. Mindfulnes-soefeningen kunnen helpen de emotionele intelligentie te vergroten en beter met stress om te gaan.• Begrijp de relatie tussen (negatieve) gedachten en je emoties.

Leer deze ook te uiten. Dat is belangrijk voor het gezond houden van relaties op het werk en privé. • Kweek mentale veerkracht. Advocaten scoren bewezen slecht op deze eigenschap, maar die is belangrijk bij het verdragen van stress en veran-dering. Negatief denken verlaagt de mentale veerkracht.

• En onthoud: gelukkige mensen presteren beter en draaien een hogere omzet. Juriaan Mensch

Tags

Kan je zonder diploma advocaat worden?

Vooropleiding in Nederland (produit infini) Om te kunnen worden beëdigd als advocaat is een afgeronde opleiding (bachelor en master of doctoraalexamen) op het gebied van het recht aan een Nederlandse universiteit nodig. In de opleiding moeten een minimaal aantal onderdelen zijn afgerond op grond van het Besluit beroepsvereisten advocatuur die verder zijn uitgewerkt in het convenant civiel effect,

Het convenant civiel effect is tot stand gekomen in samenwerking tussen de Nederlandse orde van advocaten, de Raad voor de rechtspraak, het Openbaar Ministerie en de rechtenfaculteiten van de Nederlandse universiteiten. Met civiel effect wordt bedoeld dat de rechtenopleiding zodanig is samengesteld zodat het diploma voldoet aan de eisen voor toegang tot (onder andere) de advocatuur.

Voor vragen over het civiel effect kunt u terecht bij de rechtenfaculteit van uw universiteit. Vooropleiding (deels) buiten Nederland maar binnen de EU (produit infini) Het is ook mogelijk dat een deel van de opleiding in het buitenland is gevolgd en afgerond.

Daarvoor gelden bepaalde vereisten op grond van de Advocatenwet. Als in een EU-lidstaat, de EER of Zwitserland een gelijkwaardige rechtenstudie is voltooid, maar u bent nog niet (volledig) gekwalificeerd om beroepswerkzaamheden uit te oefenen (produit infini), dan onderzoekt de algemene raad de gelijkwaardigheid van de afgeronde rechtenopleiding in het buitenland.

Er wordt getoetst aan het Besluit beroepsvereisten advocatuur. Bij een verschil is het mogelijk dat aanvullende examens worden gevraagd (zie artikel 2, vierde lid, van de Advocatenwet ). Dit artikel is een uitwerking van het arrest Morgenbesser (C-313/01) van het Hof van Justitie van de EU.

Een verzoek tot onderzoek gelijkwaardigheid kan worden ingediend via het formulier op grond van artikel 2, vierde lid, van de Advocatenwet, Dit formulier kan worden ingediend via [email protected], Vooropleiding (deels) buiten de EU (produit infini) Als u buiten een EU-lidstaat, de EER of Zwitserland een rechtenstudie heeft voltooid, dan is een bachelor en master op het gebied van het recht aan een Nederlandse universiteit nodig.

Soms zijn daarbij vrijstellingen mogelijk op grond van een diplomawaardering. Als dit op u van toepassing kan zijn, wordt u aangeraden hierover eerst contact op te nemen met een universiteit in verband met het al dan niet verkrijgen van civiel effect.

Beëdiging Na beëdiging als advocaat worden advocaten voorwaardelijk ingeschreven op het tableau. Beroepsopleiding Voorwaardelijk ingeschreven advocaten moeten de beroepsopleiding van de Nederlandse orde van advocaten volgen. Deze advocaten ontvangen de informatie voor de aanmelding bij de Beroepsopleiding Advocaten van de lokale orde van advocaten in het desbetreffende arrondissement.

Voor de daadwerkelijke start van de beroepsopleiding moet een advocaat-stagiair zijn beëdigd en een basistest hebben afgelegd. Na afronding van de beroepsopleiding ontvangt de advocaat-stagiair een certificaat. Stage en patroon Beginnende advocaten moeten een bepaalde periode werken onder begeleiding van een andere advocaat, de patroon.

veelgestelde vragen – toetreden tot de balie – algemeen veelgestelde vragen – toetreden tot de balie – produit fini veelgestelde vragen – toetreden tot de balie – produit infini

Welke vakken nodig advocaat?

Je hebt geen speciaal vakkenpakket nodig om advocaat te worden. Je moet alleen rechten gaan studeren later en daarvoor heb je een VWO-diploma nodig. Dus geen stress, je kan bij elk vak dat je maar kiest advocaat worden zolang je maar VWO-diploma haalt.

Kan iedereen advocaat zijn?

Bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal recht – Om advocaat te kunnen worden, moet je eerst meester in de rechten zijn. Hiervoor volg je in de eerste plaats de bachelor Rechtsgeleerdheid of Fiscaal recht, Tijdens een van deze studies kun je al meteen ervaren hoe het is om als advocaat te opereren. In de Amsterdam Law Firm ga je onder begeleiding van professionals aan de slag met échte zaken.

Hoe lang duurt hbo advocaat?

De opleiding De studie HBO-Rechten duurt 4 jaar.

Hoelang om advocaat te worden?

Om advocaat te worden moet je een universitaire opleiding volgen (4 jaar). Na deze studie Rechten ben je jurist, maar nog geen advocaat. Je kunt dan de Beroepsopleiding Advocatuur gaan doen. Deze opleiding duurt 3 jaar en doe je bij een advocatenkantoor.

Wat verdient een hbo advocaat?

Functie en salaris Advocaten geven clienten advies over een breed scala van onderwerpen, stellen juridische documenten op, vertegenwoordigen hun clienten voor administratieve rechtbanken of tribunalen, zijn pleitbezorger, aanklager of instrueren vakgenoten hoe te pleiten in gerechtshoven. Kwalificatieniveau: Hooggeschoold

Minimum en maximum salaris voor Advocaten – van € 2.804 tot € 5.992 per maand – 2023. Het aanvangssalaris van een Advocaten bedraag meestal tussen de € 2.804 en € 3.807 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 3.420 en € 4.719 per maand bij een werkweek van 38 uur.

Clienten met juridisch advies terzijde staan over een breed scala aan onderwerpen en namens hen optreden in juridische aangelegenheden Onderzoek doen naar juridische beginselen, wetten en jurisprudentie in specifieke gevallen Bewijsvoering voor de verdediging of om juridische zaken aan te spannen, door middel van het interviewen van clienten en getuigen om de feiten in een zaak vast te stellen Uitkomsten evalueren, strategieen en argumentaties ontwikkelen ter voorbereiding en presentatie van rechtszaken Pleiten namens clienten voor administratieve rechtbanken of tribunalen, of vakgenoten instrueren hoe te pleiten in gerechtshoven Instructies ontvangen en pleiten in gerechtshoven Optreden als openbaar aanklager/officier van justitie Juridische onderhandelingen voeren om zaken in der minne te schikken Wetsteksten opstellen en regelgeving voorbereiden gebaseerd op bestaande wetten Juridische documenten opstellen, zoals contracten, onroerend goed transacties, testamenten en juridische positiebepalingen voorbereiden

: Functie en salaris

Wat kun je met mbo rechten?

📝 MBO Rechten Heb jij altijd al rechten willen studeren? Dat kan ook op mbo-niveau. Tijdens Mbo Rechten leer jij over het recht in Nederland, zoals strafrecht, arbeidsrecht, sociale zekerheidsrecht en bestuursrecht. Hierna kun jij werken als medewerker bij een notaris- of advocatenkantoor, gemeente of bank.

 • Deze opleiding is van naam veranderd.
 • De opleiding heette vorig jaar Juridisch-Administratieve Beroepen.
 • Overal in de maatschappij heb je te maken met rechten.
 • Op school, op het werk en binnen je familie.
 • Jij wil weten wat deze rechten zijn, zodat je dingen kunt uitzoeken voor mensen en hen verder kunt helpen.
Vous pourriez être intéressé :  Welk Ziekenhuis Heeft Een Open Mri-Scan?

Mensen vinden jou vaak betrouwbaar en zorgvuldig. Die eigenschappen komen goed van pas tijdens én na je opleiding Mbo Rechten. Met deze opleiding kun je het diploma Legal, Insurance & HR Services Specialist behalen. Natuurlijk vormt theorie een groot onderdeel van deze opleiding.

 • Je leert veel wetten en regels kennen en duikt dieper in arbeidsrecht, sociale zekerheidsrecht, bestuursrecht en strafrecht.
 • Gelukkig is er ook voldoende ruimte voor de praktijk.
 • Want daar leer je pas echt wat je kunt doen met al jouw kennis.
 • Je wordt uitgedaagd met challenges.
 • Via deze challenges leer je om echte problemen uit het bedrijfsleven op te lossen.

Je krijgt bijvoorbeeld trainingen of je kruipt in de rol van advocaat tijdens de oefenrechtbank. Deze challenges zijn bedacht samen met 50 Rotterdamse bedrijven. Zo sluiten de vakken en de lessen altijd aan bij jouw toekomstige baan. Je gaat tijdens deze opleiding vier tot acht keer per jaar een challenge aan.

 1. Een challenge bestaat uit verschillende realistische praktijkopdrachten.
 2. Je leert bijvoorbeeld jezelf te presenteren als merk, helpt klanten aan de balie en je speelt een rol in een strafzaak als advocaat, verdachte of rechter.
 3. Bij elke challenge horen theorievakken en trainingen, waardoor theorie en praktijk echt samenkomen.

Leren is zo een stuk leuker. Wat kan jij al? En wat wil je leren? Tijdens deze opleiding staan jouw persoonlijke én professionele ontwikkeling centraal. Niet alleen op vaste mentoruren, maar tijdens je hele opleiding. We dagen je namelijk uit om buiten je comfort zone te treden.

 • Jij doet ertoe
 • Jij hebt regie
 • Jij hebt impact

Bij het Business College krijg jij alle ruimte om het maximale uit jezelf en je opleiding te halen. De opleiding Mbo Rechten duurt 3 jaar. In deze 3 jaar leer je alles wat met rechten en administratie te maken heeft. Je ontwikkelt allerlei professionele vaardigheden, zoals presenteren, zakelijk schrijven en samenwerken met collega’s.

 • Inleiding recht
 • Privacyregels
 • Strafrecht
 • Sociale zekerheid
 • Arbeidsrecht
 • Belastingrecht
 • Bestuurs- en staatsrecht
 • Verzekeringsrecht

En je volgt trainingen, zoals:

 • Telefoon- en baliegesprekken
 • Zakelijke communicatie
 • Verslagleggen
 • Omgaan met naslagwerken
 • Omgaan met digitale systemen

Daarnaast volg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaanbegeleiding en burgerschap. Keuzedelen zijn vakken die je voor een groot gedeelte zelf kunt kiezen. Bijvoorbeeld omdat je meer wilt weten over een bepaald onderwerp of omdat je jouw kansen op een baan of vervolgopleiding wilt vergroten.

 • Ondernemend gedrag
 • Verdieping sociale zekerheid
 • Internationaal recht
 • Voorbereiding hbo

Jij leert tijdens deze opleiding:

 • De juridische context van de klant te begrijpen
 • De Nederlandse taal goed te beheersen door grammaticaal correct Nederlands te spreken en te schrijven
 • Over etiquette in de juridische wereld, zoals het aannemen van een respectvolle houding, mensen correct aanspreken en gepaste kleding dragen
 • Je ontwikkelt (meer) zelfvertrouwen
 • Je leert om flexibel te zijn
 • Je wordt zelfstandig en weet jezelf te redden
 • Je weet hoe je feedback geeft en leert omgaan met kritiek
 • Je kunt zelfstandig taken uitvoeren
 • Je weet hoe je een gesprek voert
 • Je leert samenwerken
 • Je leert luisteren
 • Je bouwt een netwerk op met studenten en mensen uit het bedrijfsleven

Fast -track Legal is bedoeld voor ambitieuze studenten van de opleiding MBO Rechten, die versneld door willen stromen naar het hbo. Binnen drie jaar behaal je niet alleen je mbo -diploma, maar ook je propedeuse HBO -Rechten! Dit nieuwe, unieke excellentietraject is speciaal ontwikkeld door Zadkine, Albeda en Hogeschool Inholland. Voor deze opleiding loop je stage op de juridisch-administratieve afdeling van een organisatie. Het is belangrijk dat het leerbedrijf dat jij kiest, is goedgekeurd door SBB. Je kunt dat controleren op de website Stagemarkt.nl

 • In het eerste leerjaar maak je kennis met de praktijk via beroepsoriëntatie
 • In het tweede leerjaar loop je twee periodes stage
 • In het derde leerjaar loop je twee periodes stage

Een stageperiode bestaat uit 4 dagen stage en 1 dag naar school. Met dit diploma kun jij aan de slag bij een notaris- of advocatenkantoor, gemeente, incassobureau, makelaar, verzekeringsmaatschappij of bank. Of je gaat werken op een personeelsafdeling van een organisatie.

Hoe lang duurt het om rechten te studeren?

Toetsen en tentamens – Elk jaar bestaat uit vier perioden van tien weken. Gedurende een vak maak je, ter beoordeling van je kennis en vaardigheden, meerdere toetsen. Vaak is dat een schrijf- of presentatieopdracht tijdens de cursus en een tentamen direct na afloop van de cursus. Je sluit de opleiding af met een bachelorscriptie.

Welk niveau heb je nodig om rechter te worden?

Je kunt rechter worden als je de juiste vooropleiding hebt gehaald, van onberispelijk gedrag bent en na een strenge selectie en pittige opleiding. Aankomend rechters moeten na hun afstuderen bovendien minimaal 2 jaar buiten de rechterlijke organisatie werkervaring hebben opgedaan en in bezit zijn van het Civiel Effect.

Wat is de best betaalde advocaat?

Salarissen advocatenkantoren 2021 Zoals jullie van ons gewend zijn publiceren wij elk jaar de salarissen van de top 50 advocatenkantoren in Nederland. Niet elk kantoor geeft deze informatie prijs, maar het overgrote deel gelukkig wel. Dit geeft wederom een goed beeld van het financiële plaatje in de advocatuur.

Welke kantoren staan bovenaan? De lijstaanvoerders dit jaar zijn De Brauw en Linklaters: zij betalen de hoogste salarissen voor eerste-, vierde- en zevendejaars advocaten. Een eerstejaars advocaat verdient bij De Brauw EUR 4.166 bruto per maand en bij Linklaters EUR 4.475 bruto per maand. Nadat je advocaat-stagiair-af bent kom je in aanmerking voor het medewerkerssalaris.

Bij De Brauw verdien je als beginnend medewerker EUR 6.386 bruto per maand en bij Linklaters EUR 6.211 bruto per maand. Linklaters voert echter weer de lijst aan voor zevendejaars advocaten, namelijk EUR 9.529 bruto. Hoe groot zijn de verschillen? Ieder jaar komen wij tot de conclusie dat de verschillen in salarishuizen enorm blijven.

Als wij kijken naar de categorie zevendejaars advocaten, dan is er een verschil zichtbaar van EUR 4000 bruto per maand tussen het best betalende kantoor en het minst betalende kantoor. Maakt elk bedrijf het salaris publiekelijk? Wat eveneens opvalt is dat veel partijen hun salarishuis niet kenbaar hebben gemaakt.

Het blijft altijd onduidelijk wat de achterliggende gedachte is van deze keuze, maar het staat een kantoor uiteraard vrij om deze gegevens publiekelijk beschikbaar te stellen of niet. Voor een volledig overzicht verwijs ik je graag door naar de volgende : Salarissen advocatenkantoren 2021

Wat is de meest verdienende baan?

Wat zijn de best betaalde banen in 2023? – De best betaalde beroepen in 2023 zijn als volgt:

 1. Onderzoeker Klinische Chemie (tussen de € 15.000,- en € 20.000,- bruto per maand)
 2. Piloot / gezagvoerder (tussen de € 9.000,- en € 16.5000,- bruto per maand)
 3. Commercieel directeur (tussen de € 5.250,- en € 16.000,- bruto per maand)
 4. Accountant (tussen de € 2.250,- en € 13.500,- bruto per maand)
 5. Medisch specialist (tussen de € 4.500,- en € 11.500,- bruto per maand)
 6. Bedrijfsjurist (tussen de € 6.450,- en € 10.000,- bruto per maand)
 7. Advocaat (tussen de € 4.500,- en € 8.500,- bruto per maand)
 8. Psychiater (tussen de € 4.500,- en € 8.500,- bruto per maand)
 9. Hoogleraar (tussen de € 6.000,- en € 10.500,- bruto per maand)
 10. Belegger (tussen de € 4.000,- en € 5.500,- bruto per maand)

Lees meer over welke banen best betaald zijn

Hoeveel uur per week werkt een advocaat?

Advocaten maken meer uren dan wettelijk toegestaan Dat blijkt uit van BNR Nieuwsradio, gehouden onder circa 140 advocaten. Een op de vijf advocaten haalt weleens de tachtig uur, aldus BNR; twee respondenten maakten soms werkweken van honderd uur. Twee derde van de ondervraagde advocaten werkt structureel meer dan 48 uur per week, zo meldt de nieuwszender.

Is er veel vraag naar advocaat?

Stijgende vraag naar juristen houdt aan | Juridische Banenbank Kantoren hebben moeite aan goede advocaten te komen. De krapte is een logisch gevolg van de juridisering van de samenleving. Het aantal vacatures voor juridische professionals lag in het tweede kwartaal van 2021 ruim zeventien procent hoger dan voor de pandemie, concludeerde recruitmentkantoor Robert Walters recent.

 1. Volgens het bedrijf kampen met name advocatenkantoren met tekorten, doordat advocaten met zo’n drie tot acht jaar werkervaring de voorkeur geven aan het bedrijfsleven.
 2. Scale-ups, fintechs en alles wat duurzaam en renewable is, daar wil deze groep graag werken,’ zegt Joyce Toeset, senior manager legal division bij Robert Walters.

In het tweede kwartaal van 2021 liep het aantal juridische vacatures op naar 3.103, een stijging van bijna 24 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. In kwartaal vier van 2019, het laatste volledige kwartaal voor de uitbraak van de coronacrisis, lag het aantal juridische vacatures op 2.651.

‘De wereld wordt meer juridisch,’ verklaart Toeset de toenemende krapte op de arbeidsmarkt voor legal professionals. Volgens haar is er met name binnen het bedrijfsleven een enorme groei in de vraag naar commerciële juristen in het algemeen en naar professionals gespecialiseerd in corporate governance en privacy in het bijzonder.

Daar komt het gunstige Nederlandse vestigingsklimaat nog eens overheen. ‘Want een van de eerste rollen die je als nieuwe organisatie of scale-up nodig hebt, is toch weer een jurist.’ ‘Vanuit alle sectoren is er nu veel vraag naar juristen’ Ook binnen andere sectoren zoals wetenschappelijke organisaties en semipublieke instellingen is de juridische component de laatste jaren flink verzwaard.

‘Het notariaat, de advocatuur, het bedrijfsleven, de overheid en wetenschappelijke en semipublieke instellingen; vanuit alle sectoren is er nu veel vraag.’ Christ’l Dullaert van uitzendbureau voor advocaten Le Tableau (interim voor advocaten en notarissen) noemt de krapte een logisch gevolg van de juridisering van de samenleving.

‘Er zijn buiten de advocatuur om simpelweg meer juristen nodig.’ Verder ziet Dullaert dat bedrijven de laatste jaren kritischer zijn geworden op de kosten en daardoor meer inhouse doen. ‘Daarbij is het aantal vacatures gestegen door de coronacrisis. Het heeft even stilgestaan en nu is een inhaalslag merkbaar.’

 • Linda Nekeman-IJdema (40) Sinds 2012 werkzaam bij ABN AMRO in Amsterdam, inmiddels als Executive Legal Reward Consultant
 • Daarvoor zes jaar werkzaam als arbeidsrechtadvocaat bij Boekel De Nerée en Kennedy Van der Laan
 • ‘JE HELPT ACTIEF MEE AAN HET NEMEN VAN EEN BESLISSING’ Linda Nekeman-IJdema

‘Ik wilde dichter bij het vuur zitten. Als arbeidsrechtadvocaat gaf ik geregeld adviezen zonder te weten hoe dat intern “landde”. Nu zit ik daar met mijn neus bovenop. De cultuur van de advocatuur heb ik als positief ervaren. De ambitie en gedrevenheid en de wil om kwaliteit te leveren.

Ik wist niet goed wat ik op dat vlak kon verwachten in het bedrijfsleven, maar de cultuur bleek gelukkig niet anders. Wel word je als bedrijfsjurist anders bekeken dan als advocaat. In de advocatuur bellen mensen je als ze een probleem hebben. In het bedrijfsleven ben je een onderdeel van een proces, dus dan moet men “langs de jurist” voor advies.

Je wordt dan weleens als obstakel gezien. Het belangrijkste verschil tussen de advocatuur en het bedrijfsleven is dat in het bedrijfsleven je cliënten ook je collega’s zijn. Je helpt actief mee aan het nemen van een beslissing. Dat brengt een andere verantwoordelijkheid met zich mee, die ik prettig vind.

 • En er wordt van je verwacht dat je concreet bent in je advisering.
 • In de advocatuur heb je te maken met verschillende cliënten.
 • Dat zorgt voor afwisseling.
 • Het uren schrijven vond ik een nadeel.
 • Op dit moment bevalt het bedrijfsleven mij nog goed, maar wie weet maak ik ooit nog eens de overstap terug.’ WERK-PRIVÉBALANS Een trend die volgens Toeset niet lijkt te keren, is het verminderde animo om bij advocatenkantoren te werken, zeker onder ‘midlevel professionals’ met drie tot acht jaar werkervaring.

Enerzijds hecht deze generatie aan een goede werk-privébalans die binnen het bedrijfsleven gangbaarder is, anderzijds zijn juristen bang te specialistisch of een onetrickpony te worden, meent ze. Volgens Dullaert is het bedrijfsleven voor die groep een aantrekkelijk alternatief.

 • Wanneer je zes jaar bij een groot advocatenkantoor hebt gewerkt, verdien je goed.
 • Maar je bent specialistisch bezig en kunt ook veel dingen niet.
 • Dan biedt het bedrijfsleven kansen.
 • Stel, iemand is gespecialiseerd in het vennootschapsrecht, maar kan eigenlijk geen dagvaarding of verzoekschrift maken.
 • Leinere advocatenkantoren willen zo iemand niet hebben, want niet praktisch genoeg.

Zo’n advocaat kan wel prima bij Ahold, Philips of AkzoNobel aan de slag. Die zien hem of haar graag komen. En de werk-privébalans speelt natuurlijk mee. Het is geen geheim dat dit bij grote kantoren een probleem is.’ Ook voor Ilona Tjon Poen Gie van executive search bureau Legal Hunters is het moeilijker advocaten te vinden met drie tot zes jaar werkervaring.

Net als bij het bureau van Dullaert zijn bij Tjon Poen Gie alle interimmers onder de pannen. ‘Sinds ongeveer een jaar is het lastiger. Kantoren zijn afhankelijker geworden van bureaus omdat ze zelf geen zijinstromers kunnen vinden. Sommige hebben al jaren een vacature op de site staan waar geen enkele reactie op komt.’ ‘De keuze voor het bedrijfsleven, een kleiner kantoor of de rechterlijke macht wordt sneller gemaakt’ AKD, met Nederlandse vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Breda en Eindhoven, herkent het probleem op midlevelniveau.

Deze groep wisselt volgens recruiter Coosje Knape makkelijk van baan en denkt bewust na over vervolgstappen in de carrière. ‘Het is een kritische generatie. Daarnaast heeft corona ervoor gezorgd dat mensen extra stil hebben kunnen staan bij de vraag wat nu echt belangrijk voor ze is.

 • De keuze voor het bedrijfsleven, een kleiner kantoor of de rechterlijke macht wordt sneller gemaakt.
 • We kunnen nog wel aan zijinstromers komen, maar je moet actief achter kandidaten aan.
 • Je moet er aan trekken en veel beter dan voorheen luisteren en inspelen op wat zij willen.’ Sabine van Andel, recruiter bij Wijn & Stael Advocaten in Utrecht, ziet dat advocaten vaker een andere weg ambiëren.
Vous pourriez être intéressé :  Welk Bedrag Mag Je Belastingvrij Schenken?

Wij werken al langer samen met headhunter Robert Walters en we merken dat ze meer moeite hebben om goede, met name advocaat-medewerkers, met ons in gesprek te brengen. Deze categorie is afgeknapt op de advocatuur en kiest eerder voor het bedrijfsleven.

 1. Dat is jammer, want overstappen van een groot kantoor naar kleiner kan een goede manier zijn om het werkplezier terug te krijgen.
 2. Het is lastig om mensen nog een keer te spreken te krijgen en hen te laten zien wat de voordelen zijn van een middelgroot kantoor.’ Van Andel ziet het als een generatiekwestie.

‘Die generatie zoekt andere dingen. Partner worden is niet altijd meer het ultieme doel. Het werk moet niet te stressvol zijn. Ze willen ook sporten, een terrasje pakken en maatschappelijke projecten kunnen doen. Dit kan ook in de advocatuur.’

 1. Olivier Wolters (46) Sinds 2017 General Counsel bij ERIKS in Utrecht, eerder Legal Counsel bij Nutreco en Simed Health Care Group
 2. Van 1999 tot 2007 advocaat bij De Brauw Blackstone Westbroek
 3. ‘ALS BEDRIJFSJURIST MOET JE JE VOLDOENING MEER UIT DE BREEDTE HALEN’ Olivier Wolters

‘Als advocaat werd ik nieuwsgieriger naar het bedrijfsleven. Ik wilde zien hoe de processen, waarvoor wij uiteindelijk de contracten opstelden, in de praktijk lopen. De oplossingsgerichtheid in het bedrijfsleven bleek groter dan gedacht. Het doen van een deal is minstens zo belangrijk als de voorwaarden waaronder dat gebeurt.

Daar zijn commerciële mensen goed en creatief in. Wat me tegenviel, is dat je je als bedrijfsjurist meer moet bewijzen. Als advocaat luisteren mensen naar je vanuit je reputatie en functie. Als advocaat bij een groot kantoor weet je veel van weinig, als bedrijfsjurist weet je weinig van veel. Je moet je tijd nuttig besteden en dat is een voortdurende risico-inschatting.

Als advocaat behandel je simpelweg alle vragen die cliënten bij je neerleggen. Advocaten zijn experts die zaken tot op de bodem uitzoeken. Als bedrijfsjurist moet je je voldoening uit de breedte halen. Dat ligt mij beter. Hoewel ik een prachtige tijd heb gehad als advocaat wil ik niet terug.

 1. Het zijn van een generalist, het zelf meedoen aan transacties en meedenken over de strategie van het bedrijf past beter bij mij dan het op afstand adviseren en het tot op het bot uitzoeken van juridische vragen.
 2. Daarnaast trekt het internationale karakter van het bedrijfsleven mij meer dan het adviseren over Nederlands recht.

Verder is de werk-privébalans in het bedrijfsleven beter, al werken bedrijfsjuristen ook erg hard en moeten ze 24/7 beschikbaar zijn.’ PERSOONLIJKE ONTWIKKELING De krappe arbeidsmarkt zorgt ervoor dat kantoren extra zuinig zijn op hun personeel. Er wordt beter gekeken naar de wensen van de eigen mensen en meer ingezet op ruimte voor eigen ontwikkeling.

 • Onze partnergroep is daar actief mee bezig en gelukkig gaan advocaten nauwelijks weg als ze eenmaal binnen zijn,’ zegt Van Andel.
 • We maken mede daarom gebruik van een lang sollicitatieproces.
 • We willen weten of iemand bij ons past en zoeken naar die mensen die voor een lange relatie tekenen.’ Ook DVDW Advocaten met vestigingen in Den Haag en Rotterdam richt zich op de ontwikkeling van hun mensen.

‘Er is ruimte voor groei,’ zegt HR-adviseur bij het kantoor Andrea Blok. ‘Je ziet dat er wordt getrokken aan de advocaten, vooral op midlevelniveau. Het is dus belangrijk onze eigen mensen te behouden.’ Dat er de laatste jaren meer verloop is geweest, is volgens Marjan Oskam (Head of HR) van AKD niet opvallend.

 1. Het is normaal dat je na zeven of acht jaar gaat nadenken over waar je staat en wat je wilt.
 2. Dat is zelfs goed.
 3. Het is natuurlijk wel zo dat advocatenkantoren drie jaar in je opleiding investeren.
 4. Dat moet wel een x-periode renderen.
 5. Daarom geven wij juist bewust aandacht aan de ambities op midlevelniveau.

We gaan met ze in gesprek, kijken wat ze willen, waar de talenten liggen en waar ze blij van worden. Het traditioneel beoordelen hebben we losgelaten. Zo investeren we in de binding en daarnaast moet deze werkwijze uiteindelijk nieuwe mensen aantrekken.’ NAAMSBEKENDHEID Die nieuwe aanwas moet met name uit de startersgroep komen.

 1. Om de uitstroom richting het bedrijfsleven op te vangen, werft de advocatuur vooral starters in de hoop dat die doorgroeien en aan het kantoor verbonden blijven, blijkt uit het rapport van Robert Walters.
 2. Ook Paula ter Beek en Maarten van der Kwaak van Legal Top Talent herkennen dit.
 3. Zij richten zich met hun bedrijf op de werving van excellente rechtenstudenten en koppelen die onder andere aan de grote Zuidas-kantoren.

‘Kantoren proberen nu vooral aan de onderkant te versterken door extra advocaat-stagiairs aan te nemen,’ vertelt Van der Kwaak. ‘Het probleem op midlevel is ontstaan in de vorige crisis,’ denkt hij. ‘Toen hebben kantoren te weinig mensen aangenomen aan de onderkant.

 • Die pijn is nu duidelijk zichtbaar.
 • Studenten geven vaker aan bij middelgrote of nichekantoren te willen werken, terwijl grote kantoren en internationale Angelsaksiche kantoren minder vaak de voorkeur krijgen.’ Uit onderzoek van het bureau blijkt dat 81 procent van zijn studentendoelgroep voor de advocatuur kiest als eerste stap.

Een juridische functie binnen het bedrijfsleven staat met 36 procent op de tweede plek. ‘De interesse in middelgrote, nichekantoren en het bedrijfsleven neemt overduidelijk toe,’ aldus Van der Kwaak. ‘De groep studenten die twijfels heeft bij een start binnen de advocatuur stijgt.

Deze twijfels hebben vooral te maken met de werk-privébalans, maar een gebrek aan “purpose” en uitdagendere alternatieven worden steeds vaker genoemd.’ ‘De starter van nu wil leuk werk en dat vinden ze eerder bij de wat kleinere kantoren’ ‘Studenten vinden andere dingen belangrijker,’ vult Ter Beek aan.

‘Sfeer, uitdagend werk, begeleiding, carrièreperspectief en werk-privébalans zijn het meest bepalend bij de keuze voor een werkgever. Grote Nederlandse kantoren worden verreweg het meest geprefereerd (66 procent), maar het aandeel studenten dat voor een kleiner kantoor kiest stijgt ten opzichte van voorgaande jaren.

 1. We werken daarom nu vaker samen met middelgrote en nichekantoren.
 2. De starter van nu wil leuk werk en dat vinden ze eerder bij de wat kleinere kantoren.
 3. Die hebben een meer ondernemende uitstraling en zijn breder maatschappelijk betrokken.
 4. Het probleem bij de kleinere kantoren is alleen de naamsbekendheid.

Daarom schakelen ze ons in.’ Blok van DVDW bevestigt dat de naamsbekendheid een lastig punt is. ‘De grote kantoren zijn vaak meer en ook eerder in beeld bij de studenten. Door onder meer een aparte “werken bij” website en de inzet van sociale media werken wij aan onze zichtbaarheid.

We delen de verhalen en ervaringen van onze medewerkers om een goed beeld te geven van hoe het er écht aan toe gaat bij onze kantoren. Je ziet dat werkzoekenden zich vroeger de vraag stelden “pas ik bij jullie?” Nu kijken ze naar de vraag “passen jullie wel bij mij?” Daar moeten we op focussen.’ Volgens Blok is de respons op vacatures op midlevelniveau matig, maar op het niveau van advocaat-stagiairs goed.

‘Wij proberen ons te onderscheiden met een goede werk-privébalans, ruimte voor ontwikkeling en opleiding en een fijne werksfeer. Je merkt dat studenten dat interessant vinden.’ Bron: : Stijgende vraag naar juristen houdt aan | Juridische Banenbank

Kan je advocaat worden zonder universiteit?

Advocaat worden via het HBO – Ook als je niet direct een universitaire opleiding volgt is het mogelijk om advocaat te worden. Als je de opleiding HBO rechten volgt, zijn er twee mogelijkheden:

Na het afronden van je HBO propedeuse kan je worden toegelaten tot de universitaire opleiding rechten. Als je je gehele HBO opleiding rechten hebt afgerond, kan je via een extra schakeljaar worden toegelaten tot universitaire masteropleidingen.

Controleer altijd bij de universiteit van jouw keuze of de mogelijkheid bestaat, dit kan namelijk per locatie verschillen. : Hoe word je advocaat?

Is advocaat een goed beroep?

Een carrière als advocaat krijg je niet zomaar. Om advocaat te worden zal je hard moeten studeren en veel van je vrije tijd moeten investeren in jezelf. Dat dit prachtige beroep een buitengewone roeping is, dat staat voor menig advocaat wel vast. Benieuwd waarom de advocatuur volgens de beroepsbeoefenaars zo geweldig is? Deze top 10 van beweegredenen verklaren het.1.

 1. De mogelijkheid om anderen te helpen Advocaten hebben een unieke positie om individuen, groepen en organisaties te helpen met juridische vraagstukken.
 2. Advocaten kunnen echt een verschil maken in zowel het leven van hun klanten als in toekomstige rechtszaken door middel van jurisprudentie.
 3. Als advocaat wordt het harde werken dus niet alleen beloond in geld maar vooral ook in het gevoel van voldoening.2.

Sociale contacten en klantcontact Als advocaat kom je in contact met heel veel verschillende mensen. Netwerken is namelijk een groot onderdeel in de advocatuur. Wekelijks bezoeken vele advocaten netwerkborrels en bijeenkomsten. Die bijeenkomsten zijn het ideale moment om kennis en ervaringen te delen met beroepsgenoten.

 • Daarnaast is het contact met klanten heel erg belangrijk.
 • Lantbelang en de samenwerking met klanten staan centraal voor het gezamenlijk boeken van successen.
 • Advocaten willen graag met de cliënt meedenken om samen de problemen zo goed mogelijk op te lossen.3.
 • Dynamische uitdaging De advocatuur is een dynamische omgeving die wordt gekenmerkt door onvoorspelbare veranderingen en geen dag die hetzelfde is.

Een advocaat wordt elke dag weer met nieuwe vraagstukken geconfronteerd. Daarnaast zijn het de wet- en regelgeving die alsmaar veranderen en zal de advocaat moeten blijven leren en meebewegen met die veranderingen. Het is een beroep waarin al de talenten van de advocaat worden aangesproken.

 1. Natuurlijk op sociaal vlak, zoals de twee bovenstaande punten beschrijven.
 2. Maar ook de mogelijkheid om je volledig in het recht te verdiepen.
 3. Dit alles in het belang van de klanten.4.
 4. Werkomgeving Als advocaat kan je ervoor kiezen om in verschillende omgevingen werkzaam te zijn.
 5. De meerderheid van de advocaten werkt bij advocatenkantoren, voor overheden in de publieke sector en bij bedrijven.

Hierdoor krijgen ze dus de kans om te werken met grote klanten aan uitdagende zaken. Een advocaat krijgt vaak de gelegenheid om bij andere bedrijven tot op het hoogste niveau, binnen te kijken. Zo bekleed je als advocaat een unieke vertrouwenspositie bij klanten en binnen bedrijven.5.

Salaris Al generaties lang wordt de carrière als advocaat gekenmerkt door maatschappelijk aanzien. Advocaten behoren tot de best betaalde professionals in de juridische sector en de meeste advocaten verdienen salarissen ver boven het landelijk gemiddelde. Topadvocaten van de grootste advocatenkantoren op deze aarde verdienen soms wel miljoenen euro’s per jaar.

Toch verdient niet elke advocaat dit soort extreme bedragen en is voor veel advocaten de hoogte van salarissen in de advocatuur niet de belangrijkste beweegreden om te kiezen voor dit beroep. Echter is het natuurlijk wel heel fijn dat het harde werken in deze sector goed beloond wordt.6.

Educatie en kennis van wet- en regelgeving. Als advocaat zal je constant blijven leren en doorontwikkelen. Zelfs als je geen vervolgopleidingen of bepaalde cursussen volgt, zal het werken aan uitdagende zaken ervoor zorgen dat je kennis blijft groeien. Wet- en regelgeving veranderen namelijk ieder jaar.

Hierdoor moeten advocaten zorgen dat hun kennis op peil blijft.7. Flexibiliteit Hoge targets, werkdruk, lange werkdagen en weinig vrije tijd zijn enkele aspecten waar veel advocaten weleens tegenaan zijn gelopen. De wens om een beter evenwicht tussen werk en privé te bereiken heeft veel bedrijven aangemoedigd om hun werknemers meer flexibiliteit te bieden.

 • Veel advocatenkantoren zijn begonnen met het aanbieden van alternatieve werkroosters, nieuw werkplekbeleid en thuiswerken via een virtuele werkplek.
 • Het verstrekken van extra flexibiliteit door de werkgevers kan juist voor een verhoogde productiviteit en efficiency zorgen.8.
 • Intellectuele uitdaging Een van de mooie uitdagingen die een advocaat ondervindt is de mentale stimulatie door het werken aan complexe juridische vraagstukken en veranderende wet- en regelgeving.

De meeste advocaten beschikken over uitzonderlijke analytische vaardigheden, waaronder lees- en schrijfvaardigheden. Deze vaardigheden zal de advocaat elke dag effectief moeten inzetten om problemen op te lossen voor de klanten. Omdat elke zaak uniek is, moet een advocaat zijn volledige mentale vermogen gebruiken voor onderzoek, speculeren, veronderstellen en het formuleren van juridische strategieën om problemen op te lossen.9.

 • Bijzondere vaardigheden In de praktijk ontwikkelt een advocaat een aantal bijzondere vaardigheden.
 • Deze vaardigheden zoals onderzoeken, adviseren en presenteren zullen goed van pas blijven komen in de toekomstige loopbaan.
 • Zelfs als het voelt om jaren later, buiten de juridische sector een nieuwe uitdaging te zoeken, komen deze vaardigheden heel goed van pas.

Een grote dosis ervaring uit de advocatuur opent weer tal van deuren naar nieuwe kansen in verschillende beroepsgebieden.10. Mode en Italiaanse maatpakken! Het is in de advocatuur heel belangrijk om jezelf te presenteren en het kantoor waarvoor je werkt goed te vertegenwoordigen.

Hoe lang duurt mbo niveau 4 juridisch?

Je studie duurt 3 of 4 jaar, dit verschilt per opleiding.

Waar kan je mbo rechten studeren?

Volg deze opleiding dan bij Albeda. Wij helpen je een goede legal, insurance & HR services specialist te worden! Binnen deze opleiding is het mogelijk het excellentietraject Fast-track Legal te volgen: binnen drie jaar behaal je niet alleen je mbo-diploma, maar ook je propedeuse HBO-rechten.

Hoelang duurt mbo rechten?

Niveau 3 en 4

Hoelang recht
Basisbeurs 4 jaar
Aanvullende beurs 4 jaar
Rentedragende lening 7 jaar
Studentenreisproduct 7 jaar

Hoe lang moet je naar school om advocaat te worden?

Om advocaat te worden moet je een universitaire opleiding volgen ( 4 jaar ). Na deze studie Rechten ben je jurist, maar nog geen advocaat. Je kunt dan de Beroepsopleiding Advocatuur gaan doen. Deze opleiding duurt 3 jaar en doe je bij een advocatenkantoor.