Behandeling van misselijkheid Misselijkheid en braken kunnen een ernstige belemmering vormen voor je levenskwaliteit maar zijn vaak goed te verhelpen of zelfs te voorkomen. Als het niet mogelijk is om de oorzaak weg te nemen, kunnen antimisselijkheidsmedicijnen de klachten voorkomen of onderdrukken.
- Er bestaan ook behandelingen zonder medicijnen.
- Misselijkheid en braken kunnen met medicijnen vaak sterk verminderd worden.
- Veelgebruikte middelen tegen misselijkheid en braken zijn metoclopramide (merknaam Primperan) en domperidon (Motilium).
- Andere middelen die soms gebruikt worden zijn haloperidol (merknaam Haldol) en dexamethason.
Als je een kankerbehandeling krijgt waarvan bekend is dat je er waarschijnlijk misselijk van wordt, krijg je al meteen medicijnen. Chemotherapie veroorzaakt vaak misselijkheid en braken. Om dat te voorkomen, worden vooraf, tijdens en na de chemotherapie preventief antimisselijkheidmedicijnen gegeven.
- Voorbeelden zijn aprepitant (Emend), dexamethasone, en methylprednisolone (Medrol), netupitant/palonosetron (Akynzeo), ondansetron (Zofran) en palonosetron (Aloxi).
- Als je last hebt van anticiperende misselijkheid, zal je arts mogelijk benzodiazepinen (bijv.
- Temesta) voorschrijven.
- Word je ondanks de inname van preventieve antimisselijkheidmedicijnen toch misselijk? Dan kun je op voorschrift van je arts metoclopramide (zie hoger), domperidon (zie hoger) of een ander geneesmiddel innemen.
De antimisselijkheidmedicijnen worden meestal in pilvorm toegediend, maar soms ook via een inspuiting in de bloedbaan, langs een katheter. In dat laatste geval krijg je eerst een inspuiting of een infuus met het medicijn tegen misselijkheid en daarna het infuus met cytostatica (de eigenlijke chemotherapie).
Vraag aan je behandelend arts welk medicijn je het best neemt, in welke dosis, in welke toedieningsvorm en op welke tijdstippen. Neem je medicijnen tegen misselijkheid tijdig in. Wacht niet tot je misselijk bent om preventieve antimisselijkheidmedicijnen in te nemen. Ze zijn juist bedoeld om misselijkheid te voorkomen. Het effect van geneesmiddelen tegen misselijkheid en/of braken verschilt van persoon tot persoon. Vaak is het zoeken naar de medicijnen die het best werken voor jou. Geef niet op, maar probeer in overleg met je arts verschillende middelen of verschillende combinaties van middelen uit. Laat aan je arts weten als de misselijkheid vermindert of verergert. Bespreek eventuele bijwerkingen met je behandelend arts. De belangrijkste medicijnen tegen misselijkheid en braken kunnen constipatie of verstopping veroorzaken. Je kunt medicatie tegen constipatie meekrijgen uit het ziekenhuis of die zelf afhalen bij je apotheek, gebruik ook deze middelen tijdig. Moet je binnen het uur dat je een geneesmiddel tegen de misselijkheid neemt, overgeven? Meld dit aan je arts.
Bepaalde behandelingen zonder medicijnen helpen misselijkheid voorkomen of bestrijden en/of verbeteren de werking van geneesmiddelen tegen misselijkheid en braken. Enkele voorbeelden:
Voldoende drinken (minstens 1,5 liter per dag gespreid over kleine hoeveelheden). Dit hoeft niet alleen water te zijn, ook frisdrank, sportdrank, thee of bouillon mag. Tijdelijke of blijvende maaghevel. Dit is een speciale sonde via de neus of de buikwand om maagsappen af te voeren. Acupunctuur. Wetenschappelijke studies wereldwijd bevestigen de werkzaamheid van acupunctuur bij misselijkheid en braken. Als één bepaald acupunctuurpunt op de pols gestimuleerd wordt, neemt de misselijkheid bij veel patiënten af. Afleiding en/of relaxatie. Ontspannende activiteiten kunnen je helpen om even minder aan je misselijkheid te denken. Zoek wat jou het meest ontspant. Gedragstherapie. Dit kan zinvol zijn voor mensen die door eerdere onaangename ervaringen al last krijgen van misselijkheid of braken nog voor de behandeling start die de misselijkheid veroorzaakt (anticiperende misselijkheid). De psycholoog van het oncologisch team van jouw ziekenhuis kan jou daarbij helpen.
Met dank aan Annemarie Coolbrandt, verpleegkundig specialist oncologie UZ Leuven Laatst aangepast op 10 september 2020 : Behandeling van misselijkheid
Wat is het beste middel tegen misselijkheid?
Wat te doen tegen misselijkheid? – Als je last hebt van misselijkheid, dan is het belangrijk om de volgende adviezen op te volgen:
Probeer te blijven drinken, zeker als de misselijkheid gepaard gaat met overgeven. Zo verklein je de kans op uitdroging, Vooral baby’s, kleine kinderen en ouderen drogen snel uit. Je kunt het beste water, slappe thee of bouillon drinken. Als je voelt dat je moet overgeven, houd dat dan niet tegen. Zeker als je moet overgeven omdat je iets verkeerds hebt gegeten of gedronken, is overgeven de beste remedie. Zo raakt je lichaam snel de boosdoener kwijt. Zoek afleiding. Dit zorgt ervoor dat je niet constant denkt aan het misselijke gevoel. Neem voldoende rust.
Kan je ibuprofen nemen tegen misselijkheid?
Als paracetamol niet voldoende werkt, kan de arts ibuprofen voorschrijven, ook in combinatie met een medicijn tegen misselijkheid. Ibuprofen werkt pijnstillend binnen een uur na inname. Het effect houdt ongeveer 8 uur aan.
Kun je domperidon zonder recept krijgen?
Domperidon, een middel tegen misselijkheid, is voortaan alleen nog op doktersrecept verkrijgbaar. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft hiertoe besloten vanwege klachten over (zeldzame) bijwerkingen, zoals hartritmestoornissen en andere hartproblemen.
Wat helpt tegen misselijkheid cola?
Conclusie – De stelling ‘Cola helpt tegen misselijkheid’ moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden. : Feit of Fictie: Helpt cola tegen misselijkheid?
Wat is de oorzaak van misselijkheid?
Wat veroorzaakt misselijkheid? – Misselijkheid heeft vaak geen aanwijsbare oorzaak. Het gevoel kan komen door vieze geuren of het zien van bepaalde dingen, reizen, zwangerschap, migraine of door stress of angst. Maar ook te veel eten of overmatig alcohol gebruik kunnen de oorzaak van je misselijkheid zijn.
Wat helpt tegen misselijkheid Kruidvat?
Cinnarizine behoort tot de groep van antihistaminica. Deze middelen worden toegepast bij o.a. allergieën of misselijkheid en braken. Wordt uw klacht na 14 dagen niet minder, of wordt hij zelfs erger* Neem dan contact op met uw arts.
Wat is slechter voor je maag paracetamol of ibuprofen?
Ibuprofen – Ibuprofen kan daarentegen wel voor maag- en darmklachten zorgen. Wanneer u hier gevoelig voor bent is het misschien niet verstandig om ibuprofen op een lege maag te slikken. Ibuprofen kan echter wel helpen bij het onderdrukken van ontstekingen, iets wat paracetamol niet doet.
Wanneer u geen last heeft van maag- of darmklachten zoals een maagzweer, kunt u deze pijnstiller in principe ook veilig slikken op een lege maag. Dit zelfde advies geldt ook voor medicijnen als diclofenac en naproxen. Bent u ouder dan 70 jaar, heeft u eerder een maag- of darmzweer gehad of gebruikt u bloedverdunners? Dan heeft u vaak wel medicijnen nodig die de maag beschermen.
Vraag uw arts of apotheker om advies.
Waarom overgeven als maag leeg is?
Misselijkheid en braken Misselijkheid uit zich in een wee gevoel in de maagstreek, soms krijg je water in de mond of het gevoel te moeten overgeven tevens kun je gaan zweten. Misselijkheid gaat soms gepaard met braken. Bij braken trekken de maagspieren samen en komt de maaginhoud omhoog, om vervolgens via de mond naar buiten te komen.
- Bij een lege maag komt er niet veel uit, soms slijm of gal.
- Het overgeven wordt aangestuurd door het braakcentrum in de hersenstam.
- Acute misselijkheid is vaak van korte duur.
- Misselijkheidsklachten kunnen de hele dag aanhouden, wanneer het wekenlang aanwezig blijft, spreken we van chronische misselijkheid.
Bacteriële infectie In veel gevallen heeft acute misselijkheid te maken met het eten van voedsel dat bedorven is. De misselijkheid treedt meestal 2 tot 4 uur op nadat je iets verkeerds gegeten hebt. Braken is een manier om de maag weer te legen en begint vaak 6 uur na de consumptie van bedorven voedsel.
Een reflux of slokdarm irritatie. De slokdarm kan geïrriteerd raken door voedsel dat vanuit de maag omhoog komt. Het maagzuur irriteert de slokdarm, er is dan geen bacteriële infectie. Misselijkheid wordt veroorzaakt door een aandoeningen van de slokdarm bijvoorbeeld een allergische reactie, waardoor je geen zin hebt om te eten. Dat komt vaker voor bij kinderen en jongeren. Misselijkheid eventueel gecombineerd met braken, maagklachten of diarree:
Slokdarmirritatie. Maagirritatie of een ontsteking door Helicobacter pylori. Deze maagbacterie kan misselijkheid veroorzaken en maagklachten, vooral maagpijn. Bij een infectie kunnen de klachten na verloop van tijd spontaan afnemen, maar ook jaren lang aanhouden.
Een gebrek aan maagzuur gaat in veel gevallen samen met een tekort aan vitamine B12 en een verminderde vetopname van vitamine D. Maagzuurremmers kunnen deze klachten veroorzaken Gebruik van pijnstillers zoals Diclofenac kan irritatie van het slijmvlies en een ontsteking van de maag veroorzaken.
Een voedselallergie bijvoorbeeld voor soja, noten Bepaalde soorten groenten of fruit Een glutenintolerantie (coeliakie). Wanneer het eten van brood de klachten doet verergeren, wordt geadviseerd een op antilichamen tegen gluten aan te vragen.
Besmetting met parasieten kan misselijkheid veroorzaken, Giardia lamblia, Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis. Vaak een opgezette buik is hier een symptoom van Darmontstekingen, Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn; markers zoals calprotectine zijn verhoogd Galstenen, een gal-aandoening, gaat samen met vettige ontlasting Een blindedarmontsteking, appendicitis Darmobstructie Prikkelbare darm syndroom Aandoening van de alvleesklier of alvleesklierkanker. Elastase in de ontlasting is afwijkend.
Onaangename geuren Wanneer je onsmakelijke of schokkende dingen ziet moet je soms overgeven Reisziekte kan optreden door beweging in de auto of op zee op een boot Vergiftiging en gebruik van bepaalde medicijnen Ochtendmisselijkheid is een teken van de vroege zwangerschap Alcohol overconsumptie Bestralingstherapie en chemotherapie Anorexia nervosa Boulimia nervosa Diabetische ketoacidose Gebruik van pijnstillers zoals Diclofenac, anticonceptiva, hartmedicatie, antibiotica Hepatitis Hersenschudding Hersentumor of hersenvliesontsteking Hevige pijn Hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) Hypoparathyroïdie (traag werkende bijschildklier) Migraine Koorts (vaker bij kinderen) Overactieve bijschildklieren Oorontsteking (middenoor) Voorhoofdsholte ontsteking; elke infectie kan met misselijkheid gepaard gaan In zeldzame gevallen kan misselijkheid en braken duiden op een ernstige of zelfs levensbedreigende probleem. Bijvoorbeeld hartfalen, leverfalen of leverkanker
Vertering Bacteriën Helicobacter pylori Glutenmarkers Giardia lamblia, Dientamoeba fragilis en Blastocystis hominis Calprotectine Elastase Galzouten
Bij aanhoudende misselijkheid is het belangrijk een arts te raadplegen. Denk hierbij aan braken dat langer dan twee dagen aanhoudt bij volwassenen. Voor kinderen geldt 24 uur. Of bij perioden van misselijkheid en braken die langer dan enkele weken aanhouden.
Specifiek bloedonderzoek uitgevoerd door de huisarts of specialist is noodzakelijk om ernstige aandoeningen op te sporen. In eerste instantie is het belangrijk om genoeg te drinken. Munt thee en gember kunnen helpen. Vermijd bij misselijkheid sterke geuren, parfum, rook, benauwde kamers, hitte en vochtigheid.
Gebruik bouillon en licht verteerbaar voedsel en vermijd vet en gekruid voedsel. Diagnostiek is belangrijk, de oorzaak moet worden opgespoord, zodat er gericht kan worden behandeld. Darmklachten.nl is een initiatief van MGlab, een laboratorium die gespecialiseerd is in ontlastingsonderzoek.
: Misselijkheid en braken
Wat zijn de bijwerkingen van domperidon?
De bijwerkingen kunnen lijken op de verschijnselen van de ziekte van Parkinson: stijve spieren, beven, moeite met lopen of praten, rusteloosheid en plotselinge spiertrekkingen.
Is Primperan vrij te verkrijgen?
Ja, u heeft een recept nodig. Metoclopramide is sinds 1964 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Primperan en als het merkloze Metoclopramide. Het is te verkrijgen in tabletten, drank, zetpillen en injectievloeistof.
Wat kost een domperidon?
Kostenoverzicht domperidon
DOMPERIDON | ||
---|---|---|
DDD | Gemiddelde prijs per dag | |
GENERIEK, SMELTTABLET 10 mg | 30 mg | € 0,46 |
GENERIEK, TABLET 10 mg | 30 mg | € 0,37 |
MOTILIUM, SUSPENSIE VOOR ORAAL GEBRUIK 1 mg / ml | 30 mg | € 1,28 |
Is Fanta goed voor misselijkheid?
Cola tegen misselijkheid: dit zegt de wetenschap – Helaas, er is geen wetenschappelijk bewijs dat cola werkt tegen misselijkheid. En volgens het Voedingscentrum heeft het ook bij diarree of buikpijn geen zin om een glas cola te drinken. De frisdrank zou je klachten vanwege de grote hoeveelheid suiker juist erger kunnen maken.
Kan misselijkheid Corona zijn?
Patiënten met COVID-19 hebben regelmatig last van misselijkheid en braken. Misselijkheid is een symptoom met een grote impact op het welbevinden. Misselijkheid en braken hebben beide een sterk negatieve invloed op de kwaliteit van leven. Patiënten geven vaak aan misselijkheid erger te vinden dan bijvoorbeeld pijn.
de oorzaak van misselijkheid en braken bij patiënten met COVID-19 wat zie je aan de patiënt en wat zijn de klachten? medicamenteus en niet-medicamenteus beleid
Dit onderwijsmateriaal is bedoeld voor artsen en verpleegkundigen die betrokken zijn bij de zorg voor COVID-19-patiënten in het ziekenhuis, maar kan ook geschikt zijn voor zorgverleners die werken in een andere setting zoals het verpleeghuis, hospice of thuis.
Welk orgaan veroorzaakt misselijkheid?
Overgeven en misselijkheid worden vanuit de hersenen (het braakcentrum) aangestuurd. De klachten wijzen erop dat in een bepaald deel van de hersenen alarm is geslagen. Dit gebied in de hersenen staat onder andere onder invloed van je evenwichtsorgaan en het maag-darmkanaal. Misselijkheid is vaak niet ernstig, maar wel erg vervelend. Misselijkheid en overgeven kunnen het gevolg zijn van:
Prikkeling van het evenwichtsorgaan ( reisziekte / wagenziekte ) Nervositeit of stress Overmatig (vet) eten Overmatig drinken (alcohol) Zwangerschap Migraine Griep Menstruatie Pijn Medicijnen (bijvoorbeeld chemotherapie)
Gal braken heeft niets met de galblaas te maken. Wanneer het braaksel ‘gal-bruin’ van kleur is, betekent dit dat de maag leeg was tijdens het braken. Het gevolg is dat gal uit de twaalfvingerige darm wordt uitgebraakt. Misselijkheid heeft bijna altijd een oorzaak.
- Ben je vaak misselijk, heb je vaak buikpijn of moet je vaak overgeven? Dan is het belangrijk om je huisarts te bezoeken.
- Die kan je helpen om uit te zoeken wat de oorzaak kan zijn.
- Misselijkheid is bijvoorbeeld één van de symptomen van zwangerschap (ochtendmisselijkheid).
- Maar ook een ziekte kan misselijkheid veroorzaken.
De omstandigheden waaronder klachten optreden, zijn van invloed op de keuze van een medicijn of middel tegen misselijkheid. Bij kortdurende misselijkheid kan een middel met cyclizine of meclozine worden gebruikt. Op deze pagina lees je meer over maagklachten.
- Wil je meer weten over dit onderwerp, jouw gezondheid of de geneesmiddelen die je gebruikt? Kom dan gerust eens langs bij Alphega apotheek.
- Wij zijn je graag van dienst.
- Ook voor geneesmiddelen die je zonder recept koopt, raden we aan te laten controleren of ze samengaan met eventuele andere geneesmiddelen die je al gebruikt.
Geef het gebruik van deze zelfzorgmiddelen dan ook altijd door aan jouw apotheek.
Kan misselijkheid psychisch zijn?
Ontstaan misselijkheid – Je hersenen hebben een braakcentrum. Dit centrum ontvang verschillende informatie uit verschillende delen van de hersenen. Reuk, zicht of bijvoorbeeld geur of smaak kunnen ervoor zorgen dat jij je misselijk gaat voelen. Maar hoe zit het dan met mensen die misselijk worden van teveel stress? Uit onderzoek is gebleken dat waarschijnlijk een lagere activiteit van de nervus vagus ervoor zorgt dat iemand misselijkheid ervaart.
Welke zij moet je liggen als je misselijk bent?
Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt.
Wat moet je doen om niet over te geven?
Er zijn een paar dingen die je kunt doen om braken te voorkomen en misselijkheid te verminderen. Het drinken van thee (met honing) helpt bij veel mensen de maag te kalmeren. Ook het drinken van cola kan helpen. Daarnaast kan het verstandig zijn vast voedsel te vermijden tot het misselijke gevoel weg is.