De juiste combinatie van een matras- of lattenbodem en een matras zorgt ervoor dat je matras zo lang mogelijk meegaat. Kies je voor een pocketveren- of binnenveringsmatras, kan je kiezen voor een matras- of lattenbodem. Kies je voor een foammatras, dan kan je deze combineren met een (verstelbare) lattenbodem.
- Een matrasbodem met binnenveringskern Een matrasbodem heb je nodig om een boxspringcombinatie te maken.
- Je kan dan kiezen voor een pocketveren- of binnenveringsmatras.
- Een lattenmatrasbodem of lattenbodem Alle matrassen zijn geschikt om met een lattenbodem / lattenmatrasbodem te combineren.
- Er is wel een uitzondering als het gaat om een verstelbare lattenbodem.
Een verstelbare lattenbodem Als je kiest voor een verstelbare lattenbodem kan je alleen een combinatie maken met een foammatras. Vond je dit nuttig? Bedankt for je feedback!
Wat is een goed matras voor een lattenbodem?
Een lattenbodem kan een goede individuele ondersteuning geven. Zij kunnen elk, onafhankelijk van elkaar, omhoog of omlaag bewegen. Er zijn wel hele grote kwaliteitsverschillen in lattenbodems. Over het algemeen geldt: hoe meer latten er in een lattenbodem zitten, des te beter is de ondersteuning. Een 42-lats lattenbodem verdeelt het gewicht een stuk beter dan een 24-lats. Het maakt het uit of de latten binnen het frame zijn gemonteerd of juist eroverheen hangen. Wanneer deze over het frame hangen, heeft u over de gehele breedte van uw bed ongeveer dezelfde ondersteuning. Dit is niet het geval wanneer de latten binnen het frame gemonteerd zijn.
Als de latten binnen het frame zitten dan is er geen eigen vering aan de zijdes. Lattenbodems zijn het meest geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Op een lattenbodem kunt u beter geen binnen- of pocketvering matrassen gebruiken, tenzij de bodem meer dan 24 latten bevat. Dit komt omdat, waar geen lat zit, de veren in de matras (de pocketveer) geen tegendruk krijgen.
Lattenbodems kunt u in diverse uitvoeringen (vlakke bodems, hand- en elektrisch-verstelbare bodems) en kwaliteiten in winkels vinden. De kwaliteitsverschillen tussen lattenbodems zijn enorm wat zich veelal uit in de prijs.
Kan een pocketvering matras wel op een lattenbodem?
Welke lattenbodem bij een pocketvering matras? – Een pocketvering matras is zeer geschikt voor een boxspring bed. Het matras kan ook geplaatst worden op een spiraalbodem of een lattenbodem met voldoende latten. Dit omdat de veren voldoende tegendruk moeten krijgen.
Kan een koudschuim matras op een lattenbodem?
Welk matras kies je bij je lattenbodem? – Bovenop een lattenbodem leg je een matras. Dat zorgt er niet alleen voor dat je lekker ligt, maar ook dat zowel je lattenbodem als je matras zo lang mogelijk meegaan. Een lattenbodem kan gecombineerd worden met verschillende soorten matrassen, waaronder pocketveer matrassen, koudschuim matrassen, traagschuim matrassen en latex matrassen,
- Wij krijgen dagelijks tal van vragen over welk matras het beste is bij een lattenbodem.
- Van ‘Welk matras is geschikt voor een elektrische lattenbodem?’ tot ‘Welke lattenbodem past het beste bij een pocketveer matras?’ Je kunt alle matrassen combineren met een lattenbodem, ook wanneer je voor een verstelbare lattenbodem kiest,
Tot voor kort kon je alleen een foam matras combineren met een verstelbare lattenbodem, dat is verleden tijd. Alle matrassen zijn geschikt voor (verstelbare) lattenbodems. Wel adviseren we je – ongeacht welk matras je bij je lattenbodem kiest – om een matrasbeschermer te kopen.
Kun je een boxspring matras op een lattenbodem leggen?
Kan een Boxspring Matras op Lattenbodem? | Boxspring Gekte Wanneer mensen hun boxspring onderstel gaan vervangen voor een ledikant met lattenbodem, wordt ons wel eens gevraagd: ‘ Kan een boxspring matras op lattenbodem ?’. Je zou misschien denken; Ja! Maar dit is dus niet altijd het geval.
Welke lattenbodem voor pocketvering?
Wat voor bedbodem is geschikt voor een pocketmatras? – Een pocketmatras heeft een egaal terugverende bedbodem nodig die goed ventileert. Het beste werkt een boxspring of spiraalbodem voor een pocketveer matras. Deze bedbodems bieden een evenredige tegendruk over de gehele breedte.
Wat is beter voor je rug boxspring of lattenbodem?
Rugklachten: boxspring of lattenbodem? Welke bedbodem kies je best bij rugklachten: boxspring of lattenbodem? Het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is voor rugpijn dan een lattenbodem, of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide types bedbodem een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Wat is het voordeel van pocketvering?
Wat is beter een pocketvering of een binnenvering matras? – Een matras gemaakt van stalen veren noemt men een binnenveringmatras, een grote veer (ouderwetse bonell veer) heeft een groot oppervlak en moet een groot oppervlak dragen. Het liggevoel is daardoor altijd een stuk harder dan op een matras met kleinere veren (pocketveer).
Waarom geen koudschuim matras?
De nadelen van koudschuim – In dit blog vertellen we je over de nadelen van koudschuim. Dat is nog niet zo gemakkelijk, want beddenspecialisten zijn het er over eens: er zitten maar weinig nadelen aan dit materiaal. Toch zijn koudschuimmatrassen niet voor iedereen geschikt, omdat ze net wat minder zacht en bouncy aanvoelen, vrij zwaar zijn en altijd een beschermhoes nodig hebben.
- Wat is een koudschuimmatras eigenlijk? Nee, het is geen extra koud matras, al doet de naam dat misschien wel vermoeden.
- Dit materiaal ontleent haar naam aan de manier van produceren: het schuim wordt in koude vormmallen gegoten in plaats van in warme.
- De officiële naam van koudschuim is 3D Polyethaanschuim.
De belangrijkste eigenschap van dit materiaal? De veerkrachtigheid! Door de open structuur van de koudschuimcellen laat het schuim lucht en vocht door zodra er kracht op wordt uitgeoefend. Die honingraatstructuur zorgt er ook voor dat het materiaal goed ventileert en lekker koel is.
Kan een Tempur matras op een lattenbodem?
MATRASSEN
- 1.1 NIET TEVREDEN OVER MIJN TEMPUR MATRAS / KUSSEN, WAT NU?
- Wat vervelend om te vernemen dat uw TEMPUR ® product niet meer naar wens bevalt. Wij adviseren u om contact op te nemen met de winkel waar u de aankoop destijds heeft gedaan. Hiervoor dient u uw aankoopnota te weerleggen. De verkoper kan namelijk uw matras en bedbodem controleren en samen met u kijken naar een mogelijke oplossing. TEMPUR ® biedt u 90 dagen omruilgarantie om uw matras 90 nachten lang uit te proberen. Mocht u na verloop van tijd dus toch niet geheel tevreden zijn, dan kunt u uw matras omruilen voor een ander matras (verschil in prijs moet worden bijbetaald). Garanties en klachten lopen in de basis ten alle tijden via de betreffende winkel. De klantenservice neemt een claim in behandeling in het geval dat de winkel niet meer in staat is om de klant verder te helpen i.v.m. gestopte dealerschap of sluiting van de winkel. Wanneer u uw aankoop via de webshop heeft gedaan, kunt u voor vragen over garanties en/of klachten terecht bij de TEMPUR ® klantenservice,
- 1.2 MIJN MATRAS IS NIET MEER GOED EN DE WINKEL IS ER NIET MEER, WAT NU?
- Het spijt ons te moeten vernemen dat u dermate last heeft lichamelijke klachten na het beslapen van uw TEMPUR ® matras. U heeft destijds het TEMPUR ® matras aangekocht bij een TEMPUR ® dealer. Zij zijn geen TEMPUR ® dealer meer dus zullen wij uw klacht verder behandelen. Op basis van de maatregelen en richtlijnen tegen verspreiding van COVID-19, heeft TEMPUR ® Sealy Benelux besloten om geen huisbezoeken te doen tot nader orde. Wij realiseren ons dat dit besluit enkele onzekerheid met zich meebrengt en daarom willen wij u zo goed mogelijk helpen om te bepalen of uw klacht binnen de garantievoorwaarden valt. Hierbij willen wij u vragen om de klacht zelf te beoordelen middels de volgende instructies:
- Leg het matras waarbij u de klacht ondervindt, op een vlakke ondergrond (op een bedbodem is niet geldend)
- Leg een lat op het matras zodat de kuil zichtbaar wordt
- Neem een meetlat en houdt deze verticaal vanaf het matras naar boven
- Maak hiervan duidelijke foto’s en stuur deze aan ons toe
Indien de klacht enkel alleen voelbaar is, adviseren wij u om 2 gelijkwaardige gewichten te plaatsen op ieder matras en hiervan een duidelijke foto toe te sturen. Op deze manier zal het verschil in hardheid dat enkel alleen voelbaar is, zichtbaar worden. *De garantie geldt alleen voor natuurlijke gebreken of veranderingen die een zichtbare kuilvorming (groter dan 2cm) in het TEMPUR ® materiaal veroorzaken. Normale veranderingen in hardheid, die de drukverlagende eigenschappen niet aantasten, vallen niet onder de garantievoorwaarden. Bovendien dient het TEMPUR ® product conform de richtlijnen te worden gebruikt en behandeld.
- 1.3 HOELANG GAAT EEN TEMPUR ® MATRAS MEE?
- Een Tempur matras kent een unieke garantie van 10 jaar. Een kwalitatief goed matras ken een gemiddelde levensduur van 8 a 10 jaar. Het advies is na deze 10 jaar een nieuw matras aan te schaffen, al is het maar uit hygiënische oogpunt. De geadviseerde vervangingstermijn is daarom ook gesteld op 10 jaar.
- 1.4 ER KOMT EEN NARE (FABRIEKS)GEUR UIT HET MATRAS, IS DIT NORMAAL / SCHADELIJK?
- Het kan voorkomen dat de nieuwe TEMPUR ® matrassen de “fabrieksgeur” bevatten. Dit ontstaat doordat de kern van de matras direct wordt geseald. Wij adviseren u om de TEMPUR ® matras een tijdje te laten luchten. Denk hierbij aan de hoes los te ritsen zodat de kern maximaal kan ventileren. De typische geur van een nieuwe matras zal dan snel verdwijnen. Daarnaast willen wij u erop attenderen dat de fabrieksgeur geen schadelijke stoffen bevat en dus geen effect heeft op uw gezondheid. Indien de fabrieksgeur zich te lang aanhoudt, kunt u zich het beste wenden tot uw TEMPUR ® dealer. De verkoper kan uw matras namelijk beoordelen en een mogelijke oplossing aanbieden.
- 1.5 MIJN MATRAS IS TE HARD, WAT KAN IK HIER TEGEN DOEN?
- Nieuw matras Een nieuw matras heeft altijd even tijd nodig om als het ware ‘ingeslapen’ te worden. De celstructuur in het TEMPUR ® materiaal dient zich namelijk geheel te gaan openen waardoor de specifieke druk verlagende eigenschappen pas na verloop van tijd optimaal zullen zijn en het matras zachter zal aanvoelen. Winterprobleem TEMPUR ® staat voor temperatuurgevoeligheid – dat betekent dat het matras gedurende koude winterse nachten harder kan aanvoelen. Het lichaam genereert warmte wat wordt opgenomen door het dekbed. Het dekbed zorgt ervoor dat de warmte uiteindelijk door de matras wordt opgenomen. Men kan een elektrische deken gebruiken om de matras op te warmen alvorens het slapen gaan. Let op! Het gebruik van een elektrische deken in combinatie met een TEMPUR ® matras wordt tot een maximale tijd van 60 minuten geadviseerd.
- 1.6 MIJN MATRAS VOELT KOUD AAN BIJ HET NAAR BED GAAN, IS HIER EEN OPLOSSING VOOR?
- TEMPUR ® materiaal reageert op de omgevingstemperatuur. Bij koudere dagen wordt het materiaal steviger en kouder. Wanneer je in bed stapt ervaar je dat het materiaal zeer compact is en wellicht ietwat koud kan aanvoelen. Door de overdracht van de lichaamstemperatuur gaan de traagschuim cellen langzaam opwarmen en openstaan. Het schuim wordt dus lichaamstemperatuur en wordt zachter op de plaatsen waar je lichaam het meeste druk uitvoert. Deze eigenschappen zijn essentieel voor de werking van het matras. Het moet een goede ondersteuning bieden. Stevig waar je het nodig hebt en zacht waar je het wenst! Om het koude gevoel tegen te gaan, kun je ervoor zorgen dat je dekbed altijd is dichtgeslagen. Tevens kan het helpen om een uurtje voordat je gaat slapen, heel even de verwarming op de slaapkamer aanzet. Uiteraard niet slapen met de verwarming aan. Hierdoor zal het matras zich aanpassen aan de omgevingstemperatuur.
- 1.7 MIJN MATRAS VOELT WARM AAN, WAT KAN IK HIER TEGEN DOEN?
- De CoolTouch lagen zijn bedoeld om het slaapklimaat te verbeteren. De blauwe onderlaag is zo een laag. De bovendeksel (witte afritsbare gedeelte) is ook voorzien van de CoolTouch techniek. In het geval van moltongebruik adviseren wij u om de witte bovenlaag terug te plaatsen en de molton niet gebruiken. Door gebruik te maken van een molton, sluit u de extra ventilerende breeze laag extra af waardoor de verkoelende werking afneemt.
- 1.8 KAN EEN TEMPUR ® MATRAS OP ELK TYPE BEDBODEM?
- Tempur matrassen kunnen in principe op elke ondergrond geplaats worden. De invloed van de bodem op het totale slaapcomfort is ongeveer 20%. Dus een goede combinatie tussen bodem en matras is essentieel voor een goede nachtrust. Verschillende bodems hebben uiteraard verschillende eigenschappen. Over het algemeen kun je stellen dat een standaard lattenbodem of een spiraal bodem de minst goede combinatie is met een Tempur matras. Deze zojuist genoemde bodems bieden beperkte veerkracht. De veerkracht die ze bieden, concentreert zich met name op het middengebied van de bodem.
KUSSENS
- 2.1 HOELANG GAAT EEN TEMPUR ® KUSSEN MEE?
- De geadviseerde vervangingstermijn voor het hoofdkussen ligt tussen de 3 en 5 jaar gezien de werking en hygiëne. Overmatig transpireren en/of frequent medicijngebruik kunnen het kussen sneller doen verouderen.
- 2.2 HOE WEET IK WELK HOOFDKUSSEN IK MOET KIEZEN?
- Het uitzoeken van het juiste hoofdkussen is soms nog lastiger dan de zoektocht naar het juiste matras. Zeker gezien het enorme aanbod en de verschillende variaties. De hoogte van het kussen dat u nodig heeft, is van vele factoren afhankelijk. Een aantal factoren zijn bijvoorbeeld: het type matras waarop u slaapt, uw slaappositie, zijn er fysieke klachten, uw lichaamsbouw, etc. Om deze reden adviseren wij u om een virtuele afspraak in te plannen voor passend advies over onze TEMPUR ® hoofdkussens: https://nl.tempur.com/afspraakplanner.html, Er zal telefonisch contact met u worden opgenomen; live vanuit de winkel, gewoon thuis!
- 2.3 KAN IK EEN KUSSEN TESTEN?
- Idealiter bieden wij het TEMPUR ® testkussen uitleenprogramma aan via één van onze TEMPUR ® dealers die hieraan deelnemen. Op dit moment is dit programma stop gezet in verband met de huidige maatregelen omtrent COVID-19 die zijn getroffen. Indien u meer informatie wenst te ontvangen over onze TEMPUR ® hoofdkussens, adviseren wij u om een virtuele afspraak in te plannen: https://nl.tempur.com/afspraakplanner.html, Er zal telefonisch contact met u worden opgenomen; live vanuit de winkel, gewoon thuis!
COMFORTPRODUCTEN
- 3.1 HOE GEBRUIK IK HET PREMIUM DEKBED OPTIMAAL?
- Het premium dekbed is 2-zijdig te gebruiken. De koelere zijde ( met de bolletjes structuur) naar het lichaam gericht voor de warmere dagen. Deze zijde zorgt ervoor dat de overtollig warmte wordt afgevoerd. De andere zijde kunt u gebruiken tijdens de koudere dagen. Deze zijde houdt de lichaamswarmte vast.
- 3.2 KAN IK MIJN TEMPUR ® SLAAPMASKER WASSEN?
- Het is helaas niet mogelijk het slaapmasker te wassen. Het TEMPUR ® materiaal is namelijk niet bestand tegen langdurige blood stelling aan water. Dit zou onherroepelijk resulteren in een verharding van het schuim en uiteindelijk een verkorreling van het schuim. Wat u zou kunnen doen is het slaapmasker goed te laten luchten. Wanneer het bijvoorbeeld lekker koud is, een paar uurtjes in de droge lucht laten hangen. Vergelijkbaar met het luchten van een dekbed. Oppervlakkige vlekjes kunt wel verwijderen met een licht vochtige doek, zolang het schuim maar niet drijfnat wordt.
DIVERSE VRAGEN
- 4.1 IS EEN ZERO G BED MAKKELIJK IN ONDERHOUD EN WORDT HET STOF OPGENOMEN?
- De stof die we gebruiken voor de bekleding is een synthetische stof, met enige vorm van stretch, daar het een beweegbare, gestoffeerde bodem betreft. Het is altijd aan te raden af en toe een stofzuiger met textielborstel eroverheen te halen. Het trekt niet perse stof aan, alleen zal er uiteraard altijd wat stof op het bed komen te liggen. We kiezen hier bewust voor om de bodem en het bed goed moet kunnen ventileren, een leder- variant houdt deze luchtstroom tegen. Verder is de stof zo samengesteld dat het ook met een licht vochtige doek is af te nemen.
- 4.2 HOELANG GAAT EEN TEMPUR ® BEDBODEM GEMIDDELD MEE?
- Twee “matraslevens”.
- 4.3 KAN IK EEN MOLTON GEBRUIKEN OM MIJN TEMPUR ® MATRAS?
- U kunt een molton gebruiken om uw TEMPUR ® matras. Let wel, door de molton kan de verkoelende werking afnemen.
- 4.4 KAN IK EEN ELEKTRISCHE DEKEN GEBRUIKEN?
- Een elektrische deken kan en mag uitsluitend gebruikt worden als voorverwarmer op een TEMPUR matras. U kunt deze 30 tot 60 minuten minuten voor het slapen gaan aanzetten en los op de TEMPUR Matras leggen met het dekbed dichtgeslagen. Als u naar bed gaat verwijdert u de elektrische deken, zodat de drukverlagende eigenschappen niet verloren gaan. Permanent gebruik van een elektrische deken raden wij af, omdat het matras dan zijn specifieke drukverlagende eigenschappen verliest en zich niet meer zal kunnen vormen naar de lichaamstemperatuur. In dit geval kunt u geen beroep doen op de garantie.
- 4.5 WAAR MOET IK REKENING MEE HOUDEN ALS IK TEMPUR ® BEDBODEMS WIL COMBINEREN MET EEN ANDER MERK BEDFRAME?
- De motor “steekt” 12cm onder de bedbodem uit. Dit is dus de minimale ruimte die nodig is tussen de bedbodem en de vloer. Een aantal aandachtspunten bij het uitzoeken van het bedframe wat niet van TEMPUR ® zelf is, als er gebruik wordt gemaakt van een Tempur schotelbodem:
- – De totale dikte van de bodem is ca.18cm (excl. motor). De flexbodem, is een lattenbodem voorzien van schotels. Deze schotels staan dus bovenop de lattenbodem. Het bedframe moet dus een voldoende diepe ophanging hebben, anders steken de schotels boven het kader uit.
- – Let op dat er geen dwarsbalken in het bedframe aanwezig zijn. Dit om te voorkomen dat de bodem niet of niet volledig kan
Wanneer u een willekeurige bodem zou nameten is deze altijd een fractie kleiner dan de beschreven maat. Voorbeeld: De bedbodem afmetingen zijn 100x220cm – In de praktijk zal de bodem de volgende afmetingen hebben: 99,8 x 219,5cm. Dit is bewust gedaan zodat de bodems in verschillende frames passen.
Waar moet je opletten bij een lattenbodem?
Lattenbodems kopen: Waar moet je op letten? | Kieskeurig.nl Iedereen geniet graag een goede nachtrust en daarom is het belangrijk om te zorgen voor een bed dat lekker slaapt. De bedbodem bepaald voor het grootste deel het comfort van een bed, het ondersteunt namelijk het matras.
- Wanneer de bedbodem versleten is zal het matras daardoor ook sneller achteruitgaan.
- Dus koop je een nieuwe matras, vergeet dan ook de bedbodem niet! Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van lattenbodems, dus hoe kies je dan de juiste? Op deze informatiepagina kun je er alles over lezen.
- Naast de lattenbodem zijn er ook andere bedbodems die je kunt kiezen om het matras te ondersteunen.
De combinatie van de bedbodem en het matras bepaald het slaapcomfort van je bed, ze moeten elkaar versterken. Welk type bedbodem je kiest hangt af van de mate van ondersteuning die nodig is. Ook zorgt de ene bedbodem voor meer demping dan de ander en kan de mate van ventilatie verschillen.
- • Vlavro bedbodem :
- • Spiraalbodem :
- • Lattenbodem :
- • Schotelbodem :
- • Multi-motion bodem :
- • Boxspring :
Dit wordt ook wel een boardbodem genoemd. Het is eigenlijk gewoon een boardplaat met ventilatiegaatjes. Deze bodem is niet comfortabel en heeft een slecht ademend vermogen. Deze bodems zijn herkenbaar aan de grote hoeveelheid ijzerdraden die allemaal aan elkaar verbonden zijn.
- Deze bodem kan geen individuele ondersteuning bieden.Bestaat uit een aantal losse latten in of op een houten frame.
- Het aantal latten bepaalt het comfort van het bed.
- Doordat de latten verschoven kunnen worden kan de bodem wel individuele ondersteuning bieden.
- Een schotelbodem bestaat uit een houten frame met daarop losse kunststof schotels, bijvoorbeeld met een rechthoekige vorm.
Dit type bedbodem is goed vochtregulerend, want in de schotels zitten meestal openingen die zorgen voor meer ventilatie. Daarnaast kunnen de schotels individueel bewegend, waardoor deze bodem meer ondersteuning biedt.Deze bodem benadert het comfort van een boxspring door de montage van korte veren op een buigzame lat.
- Deze bedbodem heeft vering over het gehele vlak en heeft een goede ventilatie.Een boxspring is het meest luxe bed dat je kunt kiezen.
- In de boxspring zitten allemaal veren die naar boven of beneden kunnen bewegen, daardoor biedt het nauwkeurige ondersteuning.
- Een lattenbodem bestaat uit een houten frame met latten erop of erin.
Hoe meer latten de lattenbodem heeft, hoe meer ondersteuning hij biedt. Deze ondersteuning ontstaat door de onafhankelijke beweging van de latten. Sommige bodems bieden de mogelijkheid de latten te verschuiven om zo te zorgen voor optimale ondersteuning.
- • Formaat :
- • Soort matras :
- • Aantal latten :
- • Montage van de latten :
- • Materiaal :
- • Zones :
- • Verstelbare lattenbodem :
Heb je een bodem nodig voor een eenpersoons- of een tweepersoonsbed?Lattenbodems zijn geschikt voor latex-, lucht-, en watermatrassen. Heb je een binnen- of pocketveringmatras dan kun je beter een ander soort bedbodem aanschaffen.Een goede lattenbodem heeft minimaal 28 latten.
Hoe meer latten de bodem heeft, hoe meer ondersteuning hij biedt. Op zijn hoogst heeft een lattenbodem 42 latten, dit is nodig wanneer de bodem zwaar belast wordt. Kies het liefst voor een bodem waarbij de latten doorlopen tot aan de buitenzijde van de bodem. Daardoor krijgt het lichaam over de hele breedte van het bed ononderbroken evenwichtige ondersteuning.
De latten kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Het ene materiaal buigt beter dan het ander en biedt daardoor meer ondersteuning. Beukenhouten latten zijn vaak de beste keuze.Sommige lattenbodems zijn verdeeld in verschillende zones om het lichaam optimaal te ondersteunen.
Bij veel lattenbodems is het mogelijk de latten te verstellen om ze zo op je eigen lichaam aan te passen. Op die manier stel je het bed zo in zoals je het zelf comfortabel vindt liggen. Ook al is een boxspring erg luxe, een lattenbodem kan soms toch een betere keuze zijn. Natuurlijk moet je wel opletten dat je een kwalitatief goede lattenbodem aanschaft om van alle voordelen te profiteren.
Een groot voordeel is dat lattenbodems gemakkelijk zijn in onderhoud. Ook zijn ze – in tegenstelling tot boxsprings – minder vatbaar voor stof en vuil. Daarnaast kun je bij de meeste lattenbodems zelf de comfortzone instellen, zoals jij het prettig vindt liggen.
- Daarnaast zijn ze een stuk betaalbaarder dan boxsprings en hebben ze vaak een langere levensduur.
- Een lattenbodem gaat wel zo’n 10 jaar mee en vervangen is niet moeilijk.
- Verder ventileert een lattenbodem het matras goed, want het kan ademen tussen de latten door.
- Het is het mogelijk om te kiezen voor een lattenbodem met verstelbare latten, waardoor deze aangepast kunnen worden aan de lichaamsbouw.
Deze bodems hebben schuiven waarmee ingesteld kan worden of de bodem op een bepaald punt stugger of soepeler is. Wanneer je de schuiven naar het midden van de lattenbodem beweegt, wordt de lattenbodem stugger. Staan de schuiven bij de buitenste rand van de lattenbodem, dan is de lattenbodem soepeler ingesteld.
Veel mensen vinden het prettig om een verstelbare bedbodem te hebben. Hierbij kunnen bepaalde delen naar boven en naar beneden worden verplaatst. Er bestaan ook bedbodems waarbij dit handmatig gedaan kan worden, maar het is prettiger om een elektrisch verstelbare bedbodem te kiezen. Hiermee is de bodem heel gemakkelijk te verstellen naar hoe jij hem op dat moment wilt hebben.
Met behulp van een afstandsbediening kunnen het hoofd- en voeteneinde – en soms ook het deel bij de nek – worden versteld. Het is uitermate handig wanneer je graag in bed een boek leest of televisie kijkt. Ook kan het voor mensen met rugklachten nuttig zijn om de bodem bij de benen iets omhoog te zetten om zo de rug te ontlasten.
- vidaXL Bedframe stof blauw 90×200 cm
- vidaXL Bedframe stof taupe 120×200 cm
- Viking Choice Lattenbodem 140×70 cm – voor kinderbed
Aanbevolen voor jou : Lattenbodems kopen: Waar moet je op letten? | Kieskeurig.nl
Welke bedbodem bij rugklachten?
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten – De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig, De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
- Dit komt omdat de hefboom bij tillen – en daardoor ook de druk op de tussenwervelschijven en omliggende spieren en weefsels – daar het grootst is.
- Vaak voorkomend is een discusbulging of discushernia tussen de wervels L4 en L5.
- De beste lattenbodem zorgt ervoor dat de wervelkolom niet kan doorhangen op deze gevoelige plek.
Naast de lage rug komt het er op aan de midden rug en hoge rug te ondersteunen in een rechte lijn in zijlig, volgens de natuurlijke s-kromming in ruglig, Bij het gebruik van een ergonomische bedbodem is de matras in principe wat dunner om een beter samenspel te verkrijgen tussen de bedbodem en de matras. Een hoge matras is bedoeld om op een eenvoudige bedbodem te leggen. Dit kan een verende lattenbodem, een boxspring of een spiraalbodem zijn. Bij draaien op de matras (tot 30 keer per nacht) en het in- en uit bed stappen, voegt een goede bedbodem extra comfort toe.
Hoe vaak moet je een lattenbodem vervangen?
Wanneer is je lattenbodem aan vervanging toe? – Een goede lattenbodem en een goede slaaprust gaan hand in hand. Een lattenbodem zorgt voor een goede ondersteuning van je lichaam en vangt schokken op. Bovendien zorgt het voor een goede luchtcirculatie. Wat weer positief is voor de matras en de hygiëne.
- Slapen op een versleten lattenbodem heeft gevolgen voor je lichaam en de kwaliteit van je nachtrust.
- Het begint bij rugklachten.
- Je rug wordt niet meer optimaal ondersteund waardoor je onderrug het hard te verduren krijgt.
- Een slechte slaaphouding is nefast voor je slaaprust.
- Je slaapt minder vast en maakt bijgevolg minder witte bloedlichaampjes aan waardoor je immuunsysteem verzwakt.
Bovendien lijdt je gewicht ook onder een slechte lattenbodem. Een verstoorde nachtrust heeft namelijk een negatief effect op je glucosehuishouding. Op lange termijn zorgt dit voor hogere cijfers op je weegschaal, daar zijn we niet allemaal even blij mee.
Hoe oud is je bed?
De levensduur van je bed speelt een grote rol. Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal slaapuren, je lichaamsbouw of transpiratie moet je sneller of later op zoek naar een nieuw exemplaar.
Welke vorm hebben de latten?
De latten van een lattenbodem moeten bol staan, maar na jarenlange slijtage kunnen ze draag- en veerkracht verliezen. Je test dit door je matras op te tillen. Staan de latten recht of zijn ze vervormd, dan is het tijd om na te denken over een nieuwe lattenbodem. Een hoge vochtigheidsgraad in de slaapkamer kan ervoor zorgen dat de latten sneller doorhangen.
Zijn de draagrubbers versleten?
De latten van een lattenbodem zijn bevestigd in draagrubbers, ook wel rotulen genoemd. Deze zorgen ervoor dat de latten mooi bol blijven staan en goede ondersteuning bieden. Op lange termijn kunnen deze draagrubbers verslijten en uitdrogen of in het ergste geval verpulveren.
Kan een traagschuim matras op een lattenbodem?
Traagschuim is namelijk zeer buigzaam en vormt dus prima mee met een verstelbare lattenbodem. Natuurlijk kun je een traagschui matras ook gebruiken op een lattenbodem of boxspring. Een bedbodem met veren kun je beter vermijden. Deze veren zorgen namelijk voor tegendruk tegen het matras en tegen het lichaam.
Wat is een goed matras bij rugklachten?
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Wat is het voordeel van een lattenbodem?
Voordelen van een lattenbodem – Lattenbodems liggen over het algemeen erg comfortabel. Dit hangt wel af van de kwaliteit van de lattenbodem en zeker ook het schuimmatras op de lattenbodem. Lattenbodems kunnen gemaakt worden met verschillende materialen en technieken.
Een bed met lattenbodem is doorgaans goedkoper dan een boxspring. Een ledikant kan in je slaapkamer vaak afgestemd worden op je kast en nachtkastjes. Je kan de latten makkelijk uit het bedkader halen om eens grondig te stofzuigen.
Waarom heb je een lattenbodem nodig?
Waar moet je op letten bij de aanschaf van een lattenbodem? – De meeste mensen kiezen voor een lattenbodem als bedbodem onder het matras. Deze bodem is de drager van het matras. Een lattenbodem is een frame met houten latten die iets gebogen zijn om de matras optimaal te ondersteunen en het gewicht van het lichaam te dragen.
De keuze voor een lattenbodem als bedbodem is gunstig qua ventilatie. Zeker wanneer je veel transpireert, is dit van groot belang. Ondersteuning door latten Onze tip: geef de nodige aandacht aan de latten. Hoe meer latten, hoe meer ondersteuning. Ze staan iets gebogen voor een optimale ondersteuning. Er bestaan lattenbodems met latten die afzonderlijk te verplaatsen zijn, zodat je ze dichter bij elkaar kunt brengen als je dat nodig vindt.
Inmiddels zijn er bodems waarbij de latten zelfs in hoogte in te stellen zijn. De Nox lattenbodems van Slaapkenner Lute hebben een ander systeem. Deze hebben latten die in stevigheid verstelbaar zijn. Op die manier kunnen ze passend bij de gebruiker gemaakt worden.
Is een lattenbodem goed?
1. Hoe dikker de matras, hoe kleiner het effect van de bedbodem – Comfortmaterialen zijn allemaal continue materialen. Dat betekent dat er altijd een verdeling is van de kracht over verschillende punten, Ook pocketveren (die in wezen niet continu, maar discreet zijn) worden afgedekt met comfortmaterialen om bovenaan een continue vervorming van het matrasoppervlak te bekomen. Punt B, waarop kracht F inwerkt, kan niet vervormen zonder daarbij een invloed te ondervinden van de andere naburige punten A, C, AA, BB en CC. Zo zal de kracht F die op B inwerkt, voor het grootste deel worden doorgegeven aan punt BB. De rest van de kracht wordt verdeeld over de andere naburige punten A, C, AA en CC.
- Als we dit effect op grotere schaal bekijken, is duidelijk te zien dat de kracht die wordt uitgeoefend op één enkel punt van de matras, verdeeld wordt over een veel groter deel van de matras.
- De mate waarin dit gebeurt, is afhankelijk van de gebruikte materialen in elke laag van de matras en van de totale hoogte van de matras.
Hoe dikker/hoger de matras, hoe meer de kracht verdeeld wordt, en hoe kleiner het effect van de bedbodem. Omgekeerd geldt deze redenering ook. De derde wet van Newton (ook wel het principe van actie-reactie genoemd) stelt namelijk dat elke kracht die uitgeoefend wordt op een voorwerp, gepaard gaat met een even grote, maar tegengestelde (reactie)kracht. Wanneer we bijvoorbeeld een zachtere schouderzone in de bedbodem voorzien met daarop een matras met een zekere hoogte, zal het effect van deze zachtere zone verdeeld worden over een veel groter deel van het matrasoppervlak, en dus ook over een veel groter deel van het lichaam.
- Zo wordt het effect van comfortzones in de bedbodem uitgevlakt door de matras,
- De matras geldt hierbij als een soort filter/demper voor de werking van de bedbodem.
- Hoe dikker/hoger de matras, hoe groter het effect.
- Als we anderzijds een zachtere zone in de matras integreren, speelt dit effect veel minder omdat de afstand tot het lichaam veel korter is.
De zone zal dus een meer uitgesproken effect hebben omdat de kracht veel minder verdeeld wordt. Bovendien zal de werking van de zone ook lokaal beperkt worden tot een specifiek lichaamsdeel (bv. de schouders, taille of heup) en niet verdeeld worden over het hele lichaam. De bedbodem heeft op vlak van ergonomie en comfort duidelijk een ondergeschikte rol ten opzichte van de matras. Zeker in combinatie met moderne (dikkere) matrassen is het mechanisch effect van de bedbodem verwaarloosbaar. De bedbodem kan nog wel een beperkt algemeen effect hebben,
Maar het effect van comfortzones in een bedbodem wordt haast volledig uitgemiddeld door de matras. Kies je toch voor een bedbodem met zones in combinatie met een dunne matras, hou er dan rekening mee dat je matras relatief zwaarder belast wordt en dus ook sneller zal verslijten. Zeker niet! Het is namelijk belangrijk dat je matras op de juiste hoogte gehouden wordt zodat je makkelijk in en uit bed kan stappen.
Daarbij moet onderaan de matras mogelijk zijn zodat het vocht in de matras ook weer weg kan. Kies daarom voor een eenvoudige, kwalitatieve, goed ventilerende bedbodem, zoals bv. een lattenbodem, boxspring of spiraalbodem. Kies dus eerder voor een spijkerbed als bedbodem, dan voor een baksteen 😉, Op zoek naar het juiste slaapsysteem?, Die bevat alle producten uit ons assortiment. Je vindt er ook de richtprijzen in terug. Vincent besloot om zijn doctoraat over slaapergonomie niet in de boekenkast te laten liggen en stampte samen met Dorien Equilli uit de grond. Fervent zijslaper die nog steeds op het allereerste prototype van de Equilli Support flex matras ligt.
Wat is een goed matras bij rugklachten?
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Wat is een goed matras?
Best getest: Emma O2 matras – Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot ‘beste uit de test’. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Wat is het verschil tussen koud en traagschuim?
Verschillen tussen koudschuim en traagschuim – Koudschuim en traagschuim worden dus van ander materiaal gemaakt, maar er zijn nog meer verschillen te vinden. Zo voelt koudschuim wat harder aan dan traagschuim. Omdat traagschuim zich door een combinatie van lichaamswarmte en lichaamsgewicht naar je lichaam vormt, is dit een lekker zacht matras om op te liggen.
- Ook wordt de druk van je lichaam gelijkmatig verdeeld door dit matras.
- Oudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen.
- Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper.
Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Wat is de levensduur van een lattenbodem?
Wanneer is je lattenbodem aan vervanging toe? – Een goede lattenbodem en een goede slaaprust gaan hand in hand. Een lattenbodem zorgt voor een goede ondersteuning van je lichaam en vangt schokken op. Bovendien zorgt het voor een goede luchtcirculatie. Wat weer positief is voor de matras en de hygiëne.
- Slapen op een versleten lattenbodem heeft gevolgen voor je lichaam en de kwaliteit van je nachtrust.
- Het begint bij rugklachten.
- Je rug wordt niet meer optimaal ondersteund waardoor je onderrug het hard te verduren krijgt.
- Een slechte slaaphouding is nefast voor je slaaprust.
- Je slaapt minder vast en maakt bijgevolg minder witte bloedlichaampjes aan waardoor je immuunsysteem verzwakt.
Bovendien lijdt je gewicht ook onder een slechte lattenbodem. Een verstoorde nachtrust heeft namelijk een negatief effect op je glucosehuishouding. Op lange termijn zorgt dit voor hogere cijfers op je weegschaal, daar zijn we niet allemaal even blij mee.
Hoe oud is je bed?
De levensduur van je bed speelt een grote rol. Gemiddeld is je lattenbodem na 10 à 15 jaar aan vervanging toe. Toch verschilt de snelheid waarmee je lattenbodem verslijt van persoon tot persoon. Afhankelijk van het aantal slaapuren, je lichaamsbouw of transpiratie moet je sneller of later op zoek naar een nieuw exemplaar.
Welke vorm hebben de latten?
De latten van een lattenbodem moeten bol staan, maar na jarenlange slijtage kunnen ze draag- en veerkracht verliezen. Je test dit door je matras op te tillen. Staan de latten recht of zijn ze vervormd, dan is het tijd om na te denken over een nieuwe lattenbodem. Een hoge vochtigheidsgraad in de slaapkamer kan ervoor zorgen dat de latten sneller doorhangen.
Zijn de draagrubbers versleten?
De latten van een lattenbodem zijn bevestigd in draagrubbers, ook wel rotulen genoemd. Deze zorgen ervoor dat de latten mooi bol blijven staan en goede ondersteuning bieden. Op lange termijn kunnen deze draagrubbers verslijten en uitdrogen of in het ergste geval verpulveren.