Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Wat is beter voor je rug traagschuim of koudschuim topper?
Heb je last van rugklachten en ben je op zoek naar de juiste matras? Je vraagt je misschien of: wat is beter voor je rug: traagschuim of koudschuim? Het is belangrijk om eerst te weten welk type slaper je bent. De realiteit is dat niet alle mensen op dezelfde manier slapen en dat niet alle matrassen voor iedereen geschikt zijn.
Je hebt dus een matras nodig die past bij jouw lichaam en slaapvoorkeuren. Dat een koudschuimmatras goed voor je rug is, klopt gedeeltelijk. Een koudschuimmatras geeft meer ondersteuning en werkt tegelijkertijd drukverlagend, Daarom is het een uitstekende keuze voor mensen die last hebben van chronische rugpijn of andere gerelateerde problemen.
Waarom we traagschuim afraden, lees je verderop.
Wat is beter voor je rug traagschuim of pocketvering?
En de winnaar is – Na het lezen van dit artikel zult u ongetwijfeld tot de zelfde conclusie zijn gekomen als wij. Een pocketveren matras is erg achterhaald en kan juist voor klachten zorgen. Daarnaast bieden pocketveren geen goede ondersteuning en oefenen ze juist druk uit op het lichaam.
Is een topper goed voor je rug?
Traagschuim – De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Heb ik een medium of hard matras nodig?
Kan u rugklachten krijgen door een te zachte matras? – Een zachte matras levert veel comfort maar minder ondersteuning. Doordat het lichaam gaat doorhangen bij een te zachte of doorlegen matras komen bepaalde tussenwervelschijven onder druk te staan van de omliggende wervels.
- Dat zorgt voor een slechte vochtopname en recuperatie van de tussenwervelschijf tijdens de nacht.
- Ook naar spierspanning toe zal een slechte slaaphouding door een te zachte matras ervoor zorgen dat de rugspieren zich opspannen, met een onrustige slaap en een zwaar gevoel (een band) en lage rugpijn ‘s morgens tot gevolg.
Lange tijd aanhouden van een slechte slaaphouding kan de rug beschadigen. Voor lichtgewichten kan een heel zachte matras wel, Voor wat zwaardere mensen raden we eerder een medium of een harde matras aan. Het kan een keuze zijn om liever op een zachte matras te liggen, maar ze dan wat vroeger te vervangen na 7 of 8 jaar. De gemiddelde levensduur van een matras is 10 jaar.
Mensen met spierklachten zoals fibromyalgie zijn soms ook gebaat bij een zachte matras waar ze wat meer in liggen. Een zachte matras kan een aanrader zijn om de spieren te ontlasten en stressopbouw in de spieren te minimaliseren. Meer contact met de matras houdt de spieren bovendien warmer en warmte verbetert de bloedsomloop in het spierweefsel.
Weet dat een orthopedische matras anno 2021 zacht kan aanvoelen en toch ondersteuning kan bieden, Dit komt doordat de nieuwste generatie matrassen opgebouwd is uit verschillende lagen, waarbij de toplaag heel zacht en comfortabel kan zijn. Dieper in de kern zitten ondersteunende lagen en de zonering ter hoogte van schouders en heupen zorgt ervoor dat ook die lichaamsdelen wat meer in de watten worden gelegd.
Wat is beter een harde of zachte matras?
Hard of zacht matras, wat is het beste? – Matrassen zijn meestal verkrijgbaar in verschillende hardheden. Dat is maar goed ook. Maar wat is nou beter een hard matras of een zacht matras? Vroeger werd altijd aangenomen dat een stevig tot hard matras het beste was.
Men ging er van uit dat dit het beste voor je rug was. Het is echter nu duidelijk dat dit niet klopt. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat vooral mensen met rugklachten beduidend minder last van hun rug hadden op zachtere medium matrassen, Een zachter matras blijkt beter de natuurlijke houding (ergonomie), ook wel de S-curve, te kunnen volgen en te ondersteunen.
Ook blijkt men op een zachter matras rustiger te slapen. Wel is een zachter matras altijd iets warmer omdat je er meer in ligt en het matras zich dus meer om het lichaam sluit.
Is traagschuim goed voor je rug?
Welk matras bij rugklachten? – Allereerst: een matras is persoonlijk, maar er zijn wel een aantal matrassen die meer geschikt zijn voor mensen met rugklachten. Hieronder beschrijven we de belangrijkste soorten matrassen. Niet of minder geschikt:
Matrassen van polyether hebben geen comfortzones en bieden weinig ondersteuning. Deze matrassen zijn dan ook niet aan te raden voor mensen met rugklachten. Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten. Matrassen van traagschuim (NASA/Visco) reageren op lichaamswarmte en daardoor komt u in een soort kuil te liggen. Dit is niet bevorderlijk voor uw rug en maakt draaien in bed lastig.
Wel geschikt:
Pocketvering matrassen bestaan vaak uit verschillende comfort zones. Matrassen met bij voorkeur veel pocketveren zijn geschikt voor mensen met rugklachten. Latex matrassen zijn ook geschikt voor mensen met rugklachten. Talalay Latex matrassen zijn de Rolls Royce onder de matrassen. Talalay matraskernen zijn de meest duurzame en comfortabele interieurs voor in het topsegment van kwaliteitsmatrassen. De open celstructuur garandeert een uitstekende luchtcirculatie. De flexibiliteit maakt het draaien op het matras licht en gemakkelijk. Uw lichaam wordt gelijkmatig ondersteund, wat de bloeddoorstroming bevordert en prikkeling in ledematen tegengaat.
Wat slaapt beter koudschuim of traagschuim?
Verschillen tussen koudschuim en traagschuim – Koudschuim en traagschuim worden dus van ander materiaal gemaakt, maar er zijn nog meer verschillen te vinden. Zo voelt koudschuim wat harder aan dan traagschuim. Omdat traagschuim zich door een combinatie van lichaamswarmte en lichaamsgewicht naar je lichaam vormt, is dit een lekker zacht matras om op te liggen.
- Ook wordt de druk van je lichaam gelijkmatig verdeeld door dit matras.
- Oudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen.
- Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper.
Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Welk Emma matras is het beste voor rugklachten?
Hard of zacht matras? – Over het algemeen geldt dat een hard matras minder geschikt is bij rugklachten, omdat het matras zich minder makkelijk aanpast naar jouw lichaamsvormen. De lage rug krijgt te weinig steun, waardoor er lage rugpijn kan ontstaan.
Welke topper is het beste bij rugklachten?
Koudschuim topper – In plaats van een natuurlatex topper kun je ook gaan voor een matrastopper van HR-koudschuim. Dit materiaal zorgt voor perfecte ondersteuning en ligcomfort. Een koudschuim topper kan de beste topper voor jouw rugklachten zijn. Wil je weten of dit materiaal iets voor jou is? Je bent van harte welkom om te komen proefliggen in onze showroom.
Is een boxspring goed voor je rug?
Rugklachten: boxspring of lattenbodem? Welke bedbodem kies je best bij rugklachten: boxspring of lattenbodem? Het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is voor rugpijn dan een lattenbodem, of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide types bedbodem een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Hoe dik moet een matras topper zijn?
Wat is een goed dekmatras? – Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex,
Wat is beter voor je rug liggen of zitten?
Adviezen bij rugklachten – Adviezen bij rugklachten:
Lang op bed liggen, helpt niet. Doe dat alleen als uw dokter of uw fysiotherapeut zeggen dat u dit moet doen. Loop regelmatige kleine stukjes. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van uw rug. U voorkomt ook dat u stijf wordt of minder makkelijk kunt lopen. Buk niet voorover! Moet u iets van de grond oprapen? Doe dit dan met een holle rug en buig zo goed mogelijk in de heupen en knieën. Zit zo weinig mogelijk. Moet u zitten, kies dan een stevige rechte stoel en gebruik een zogenaamde lumbale rol in uw onderrug. Die rol kunt u maken door een handdoek op te vouwen. Wanneer u opstaat, schuif dan eerst zoveel mogelijk naar voren en sta dan pas op. Ga niet op zachte stoelen en lage dikke kussens zitten. Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels. Heeft u een acute fase van rugpijn? Til niets. Zelfs lichte voorwerpen kunnen te veel druk op uw wervels geven. Vraag hulp aan anderen bij het verplaatsen van voorwerpen. Moet u niezen of hoesten? Ga dan staan en leun met u rug iets achterover en plaats uw handen op uw rug. Ga niet zitten als u moet hoesten en buk niet voorover.
Welke matras hardheid bij welk gewicht?
Lichaamsbouw – Een matras kopen begint met je gewicht. Ben je licht van gewicht, dan heeft je lichaam minder ondersteuning nodig en volstaat een matras met een middelzachte hardheid (H2). Die is namelijk geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 65 en 80 kg.
Hoe merk je dat je matras te hard is?
Op een te harde matras kunnen je schouders en heupen niet voldoende doorzakken, waardoor je met een stijf gevoel wakker wordt. Lage rugpijn, heuppijn, schouderpijn of pijn tussen de schouderbladen zijn de meest voorkomende klachten.
Hoe weet je welk matras je nodig hebt?
Waar moet je op letten als je een matras koopt? – Als je eenmaal bepaald hebt welke materialen bij jou passen, is dit nog niet alles. Matrassen komen in verschillende stevigheden en zijn anders opgebouwd. Voordat je een matras koopt, is het zinvol om verschillende factoren eerst na te gaan Je lichaamsgewicht Vooral als je zwaarder bent, is het het beste om een harder matras te kopen.
- Een zacht matras is voor zware mensen vaak een miskoop, omdat ze last krijgen van rugklachten.
- Je lichaamslengte Als je lang bent, heb je meer ruimte nodig.
- Dit heeft niet alleen te maken met de lengte van het matras, maar ook met de breedte.
- Als jij lang bent, lig je al snel met je benen en armen buiten je matras.
Lange mensen kunnen dus het best een wat breder én langer matras kopen. Je lichaamsbouw Niet alleen lichaamsgewicht, maar ook lichaamsbouw is belangrijk. Je moet in een matras zo recht mogelijk liggen. Als jij bijvoorbeeld brede heupen hebt, kan een zachter matras een betere keuze zijn, omdat je heupen dan beter kunnen doorzakken.
- Je lichaamstemperatuur Bedenk of jij het ‘s nachts vaak warm hebt of veel zweet.
- Een latexmatras is bij veel zweten bijvoorbeeld geen goed idee.
- Je slaaphouding Ook de manier waarop je slaapt is van belang.
- Als jij op je buik slaapt, heb je een harder matras nodig, anders zak je door en kun je onderrug- en nekklachten krijgen.
Zijslapers hebben een iets zachter matras nodig, zodat de heupen kunnen wegzakken. Voor rugslapers is een harder matras vaak beter.
Wat is beter een hard of medium matras?
Onze matrassen zijn verkrijgbaar in vier verschillende hardheden – Een Soft versie voor lichte mensen of mensen die van een bijzonder zacht matras houden. De Medium voor nog steeds lichte mensen die van een relatief stevig matras houden. De Firm voor de gemiddelde mensen die van een redelijk stevig matras houden.
- En de Extra Firm voor zwaardere mensen die stevigheid nodig hebben.
- Een zacht matras biedt in de regel minder ondersteuning dan een iets steviger matras.
- Een hard matras zorgt als gauw voor een afknelling van de doorbloeding en ook voor een mindere rustigere nachtrust.
- Bijna iedereen moet wennen aan zijn of haar nieuwe matras.
In het begin ontstaan er ook bijna altijd pijnen door de nieuwe houding. Meestal duren die aanvangsklachten niet langer dan 4 a 5 weken. In elk geval is de juiste stevigheid van uw nieuwe matras van groot belang. Geschreven door Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is. Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.
Kan een topper doorzakken?
Contourvorming of doorgezakt? – Je vermoedt dat je matras is doorgezakt. Maar is dat wel echt zo? Naarmate een matras verouderd, is het namelijk normaal dat het op sommige plaatsen een beetje doorzakt. Countourvorming noemen we dat. Contourvorming is helemaal niet erg en zelfs goed in sommige gevallen.
Er is een diepe kuil ontstaan waar je lichaam deels in weg zakt De kuil is zichtbaar wanneer je er niet op ligt Er ontstaat spanning in je rug tijdens het liggen Je wordt niet fit wakker
Twijfel je of jouw matras is doorgezakt? Oefen dan eens druk uit met je hand in het midden van het matras en daarna langs de zijkant. Wanneer je een groot verschil merkt, is het matras waarschijnlijk doorgezakt. Het is aan te raden om deze test ‘s avonds uit te voeren, voor je naar bed gaat.
Welke hardheid matras heb ik nodig?
Welke matras hardheid voor welke slaaphouding? – Over het algemeen kunnen we stellen dat zijslapers een zachter matras nodig hebben. Voor rug- en buikslapers is een harder matras beter. Dit kunnen we simpel vertalen we naar onze hardheidsschaal:
Een matras met een hardheid tussen de 1 en 6 (zacht tot medium-stevig) is geschikt voor zijslapers Een matras met een hardheid tussen de 5 en 9 (medium-stevig tot hard) is geschikt voor rugslapers Een matras met een hardheid tussen de 5 en 10 (medium-stevig tot extra hard) is geschikt voor buikslapers
De afbeelding hieronder laat dit nog duidelijker zien: Matras hardheid per slaaphouding / Foto: © Matrassencheck Voor zijslapers is het belangrijk dat het matras wat zachter is. Zo zinken de schouders en bekken dieper in het matras. Dit helpt bij een gezonde, rechte uitlijning van de wervelkolom, Foto: © Matrassencheck Voor rug- en buikslapers is het daarentegen belangrijk dat het matras meer stevigheid biedt. Dit voorkomt een doorzakking van het bovenlichaam – en daarmee een ongezonde slaaphouding – in het matras.
Hoe merk je dat je matras te hard is?
Op een te harde matras kunnen je schouders en heupen niet voldoende doorzakken, waardoor je met een stijf gevoel wakker wordt. Lage rugpijn, heuppijn, schouderpijn of pijn tussen de schouderbladen zijn de meest voorkomende klachten.
Wat is beter een hard of medium matras?
Onze matrassen zijn verkrijgbaar in vier verschillende hardheden – Een Soft versie voor lichte mensen of mensen die van een bijzonder zacht matras houden. De Medium voor nog steeds lichte mensen die van een relatief stevig matras houden. De Firm voor de gemiddelde mensen die van een redelijk stevig matras houden.
- En de Extra Firm voor zwaardere mensen die stevigheid nodig hebben.
- Een zacht matras biedt in de regel minder ondersteuning dan een iets steviger matras.
- Een hard matras zorgt als gauw voor een afknelling van de doorbloeding en ook voor een mindere rustigere nachtrust.
- Bijna iedereen moet wennen aan zijn of haar nieuwe matras.
In het begin ontstaan er ook bijna altijd pijnen door de nieuwe houding. Meestal duren die aanvangsklachten niet langer dan 4 a 5 weken. In elk geval is de juiste stevigheid van uw nieuwe matras van groot belang. Geschreven door Het bedrijf Royal Health Foam is opgericht in 1998 door Chris Nederhorst waarbij het ontwikkelen van matrassen die heerlijk liggen het uitganspunt is. Uitsluitend de meest kwalitatief hoogwaardige materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van onze matrassen.