Millionturf

guide des courses de chevaux

Welk Materiaal Kan In De Magnetron?

Welk Materiaal Kan In De Magnetron
In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk of porselein gebruiken. Aan onderstaande symbolen kun je zien of iets in de magnetron kan. Het symbool links betekent dat je servies in de magnetron kan. Het rechter symbool betekent dat dit niet mag.

Hoe weet je of iets in de magnetron kan?

Deze bakjes kunnen wél in de magnetron – De meeste glazen en aardewerk bakjes kunnen gewoon in de magnetron. Met plastic moet je echter extra goed opletten, want voor je het weet smelt het bakje en is ‘ie rijp voor de vuilnisbak. Om erachter te komen of je een bakje (of serives) hebt dat geschikt is voor de magnetron kun je zoeken naar een icoontje dat meestal op de onderkant afgebeeld staat. Welk Materiaal Kan In De Magnetron De witte bakjes die je vaak meekrijgt bij afhaalrestaurants of toko’s kunnen ook in de magnetron of in de vriezer. Deze zijn gemaakt van polypropeen (ook wel polypropyleen ) wat een stevige en wendbare eigenschap heeft. Je kunt ze daardoor gebruiken om eten in warm te houden en te bewaren of om een kliekje in op te warmen in de magnetron.

Welke stof kan in de magnetron?

Veel is al aangegeven, metaal mag onder speciale omstandigheden wel in de magnetron. Wat naast het reeds genoemde NIET mag. Alle geleidende producten die een wikkeling (of meerdere) vormen. Ook als de einden van de wikkeling NIET gesloten is, mag het NIET in de magnetron.

Kan elk plastic bakje in de magnetron?

Plastic bakjes in de magnetron – We gebruiken ze allemaal wel eens: plastic bakjes om voedsel te bewaren. Soms krijg je je maaltijd in een plastic bakje bij afhaal- en bezorgmaaltijden, of je gebruikt ze om een overgebleven kliekje in de koelkast te bewaren.

Die plastic bakjes zijn lang niet altijd geschikt om in de magnetron weer op te warmen. De kleurige van Joseph en Joseph (zie hieronder) zijn bijvoorbeeld wel geschikt en ze zijn ook nog leuk om te zien. keukenspullen die magnetron-geschikt zijn Je weet al dat de magnetron niet geschikt is voor alle materialen.

Metaal gaat vonken en water wordt enorm snel warm. Als je niet oppast kan er er zelfs een flinke luchtbel in de soep ontstaan, die met een plofgeluidje de hele binnenkant van de magnetron besmeurt met soep. Plastic is een heel ander verhaal: omdat de microgolven zo krachtig zijn kunnen sommige plastics gaan smelten.

Kan een metalen rekje in de magnetron?

Waarom vonkt mijn magnetron? Voordat je verder gaat

 • Gebruik geen metaal, aluminium of andere geleidende materialen in je magnetron, Uitgezonderd zijn de combimagnetrons waarvan onderdelen zoals zijrekjes, het draaiplateau, of het grill rooster mogelijk van dit materiaal zijn. Deze onderdelen kun je gebruiken bij deze apparaten,
 • Controleer of je servies geschikt is voor de magnetron. Bijvoorbeeld aan de onderkant van het servies.
 • Twijfel je over het materiaal? Lees dan in de van jouw magnetron of je dit kunt gebruiken.

Hoe los ik dit probleem op?

 1. Haal ongeschikte materialen uit de magnetron.
 2. Controleer de binnenkant van de magnetron:
  • Maak de binnenkant schoon en haal etensresten weg.
  • Controleer, maak het schoon en vervang het als het beschadigd is.
  • Is de emaillelaag beschadigd? Gebruik dan de magnetron niet meer en plan een afspraak met onze monteur,
 3. Controleer of de zijrekjes goed zijn geplaatst. Lees in de handleiding hoe je deze geleiders monteert.

Maak een afspraak met een als de magnetron blijft vonken of als de ovenbehuizing is beschadigd. Goed om te weten Bij magnetrongebruik ontstaan vonken doordat er tussen geleidende materialen energieverschil ontstaat. Daarom mogen er in de magnetron geen of zeer beperkt metalen delen worden gebruikt.

Wat kan je niet opwarmen in de magnetron?

Hoe gebruik ik de magnetron? –

De magnetron is geschikt voor. Materiaal?
.groente, aardappelen, vis, kipfilet en gehakt. Ook erg handig voor het opwarmen van kliekjes, kant-en-klaargerechten en het ontdooien van diepvriesproducten. In een magnetron kun je het beste glas, geglazuurd aardewerk, porselein of eventueel bepaalde soorten kunststof, karton en papier gebruiken.

table>

Vermogen magnetron (in watt) +/- Actie 1.000 Verwarmen van vloeistoffen en verwarmen van kliekjes. 650 Koken van groente en aardappelen. 500 Bereiden van kip, vis, gerechten met kaas. 350 Bereiden van vlees, eiergerechten, doorkoken van bijvoorbeeld soep of vlees in saus en snel ontdooien. 250 Ontdooien, stoven en sudderen. 100 Warmhouden van gerechten, zacht maken van boter en ijs, langzaam ontdooien en ontdooien van gevoelige producten, zoals vis.

Meer informatie op

Kunnen Afhaalbakjes in de magnetron?

Als plastic bakjes of folie in de magnetron of in de vaatwasser worden gezet, is er een groter risico dat de chemicaliën uit het plastic in het eten lekken. De onderzoekers adviseren dan ook om dat niet te doen: schep het voedsel altijd op een bord en zet dat in de magnetron.

Kun je aluminiumfolie in de magnetron doen?

Magnetrons en metaal zijn over het algemeen geen goede combinatie, Een veelgebruikt materiaal als aluminium geleid de microgolf straling, wat in veel gevallen zorgt voor vonken tijdens het opwarmen in de magnetron. Standaard aluminium bakjes zijn veilig voor de magnetron zolang het deksel wordt verwijderd, het voedsel het bakje grotendeels bedekt, en het bakje in het midden van de magnetron wordt geplaatst zonder de binnenwanden aan te raken.

Kan plastic folie in de magnetron?

Folie in de microgolfoven – Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.

Het probleem is dat de stoom die ontstaat dan niet optimaal wordt geregeld. Ofwel ontsnapt er te veel stoom, ofwel stapelt er zich te veel op. Geen van beide situaties zorgt voor goede omstandigheden om etenswaren op te warmen. Het gevolg is dat ze zullen uitdrogen of net papperig zullen worden. Veel plezier valt er dan niet meer aan te beleven.

Toppits ® heeft speciale 2in1-folie ontwikkeld, zodat je lekkere gerechten perfect kan opwarmen in de microgolfoven. Wil je de microgolffolie 2in1 gebruiken om voedsel te ontdooien of op te warmen? Prik er dan kleine gaatjes in. Op die manier kan overtollige hete lucht gemakkelijk ontsnappen en kun je het eten in de microgolfoven onder ideale omstandigheden opwarmen.

Kan dubbel glas in de magnetron?

PAVINA dubbelwandige glazen zijn geschikt voor gebruik in de vriezer, oven en magnetron.

Welke schalen zijn geschikt voor de magnetron?

Magnetron weetjes Categorie: 19797 Welk Materiaal Kan In De Magnetron Voor de magnetron kunt u gemakkelijk orginele hapjes bedenken en wordt het klaarmaken van voorgerechten eenvoudig en plezierig. Soepen Soepen kunnen in de magnetron uitstekend worden gekookt, opgewarmd of ontdooid. Rijst en pasta Het opwarmen van gerechten op basis van pasta of rijst is gemakkelijk en het resultaat is verzekerd.

 • Bij het koken van rijst en pasta moet de vloeistof die toegevoegd wordt altijd heet zijn, anders wordt de kooktijd aanzienlijk verlengd.
 • Wild en gevogelte Kip, kalkoen, eend en gevogelte kunnen op alle mogelijke manieren in de combi-magnetron worden bereid (gekookt, gebraden, gestoofd, enz.) met zeer goede resultaten.

Gebraden kip wordt bijvoorbeeld optimaal bereid met de functies “magnetron” plus “hete lucht”. Vis Vis in de combi-magnetron wordt niet alleen snel gaar maar behoud ook zijn smaak en consistentie. De bereiding is eenvoudig. Het is voldoende de vis te wassen, boter of olie toe te voegen, de vis op een bord te leggen en af te dekken met magnetronfolie.

Gerookte vis bereidt u met de functies “magnetron” plus “grill”. Groenten Verse groenten die in de magnetron worden gekookt, behouden hun smaak, voedingswaarde en een vers en smakelijk uiterlijk. Diepgevroren groente kan rechtstreeks worden gekookt zonder dat ze eerst ontdooid hoeft te worden. Voeg weinig zout toe, want groenten die in de magnetron worden gekookt behouden al hun minerale zouten.

Vlees Vlees dat in de combi-magnetron wordt bereid, heeft slechts eenderde tot de helft van de tijd nodig ten opzichte van de tradionele manier van klaarmaken. Om het vlees gelijkmatig gaar te laten worden, draait u het vlees halverwege de bereidingstijd om.

 • Sauzen In de magnetron kunnen sauzen snel en eenvoudig worden bereid.
 • En u loopt bovendien geen risico dat ze gaan klonteren of aanbranden.
 • De sauzen moeten een paar keer worden doorgeroerd tijdens het verwarmen.
 • Ook sauzen op eierbasis op het laagste vermogen, dit om schiften te voorkomen.
 • Tips Bijna alle gerechten moeten bij het bereiden afgedekt worden om uitdroging te voorkomen.

Dit kan met magnetronfolie. Er zijn ook speciale magnetronschalen in de handel; deze worden standaard geleverd met een deksel. Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken. Bij het bakken in een combi-magnetron worden de gerechten niet afgedekt, omdat dan geen korstje gevormd kan worden.

 1. Alleen geglazuurd serviesgoed, zonder zilveren of gouden versieringen, kunnen in de magnetron gebruikt worden.
 2. Bij het gebruik van de ovenfunctie moeten altijd ovenvaste schalen gebruikt worden.
 3. Water in bijvoorbeeld een glas kan al koken zonder dat je het kunt zien; als je het glas eruit pakt kan het plotseling overkoken (dit noemen we kookvertraging) en brandwonden veroorzaken.

Dat kan voorkomen worden door een roerstaafje of een niet metalen lepeltje in het glas te zetten. Gebruik nooit aluminiumfolie om gerechten af te dekken. Aluminium is metaal en weerkaatst de microgolven van de magnetron. Gevolg: vuurwerk in uw oven! Kroepoek en papadums kunnen in plaats van in frituurvet ook heel goed knapperig worden in de magnetron.

 • Verpak ze in wit keukenpapier en laat ze in ongeveer 30 seconden (circa 600 Watt) gaar worden.
 • Producten die een velletje hebben (zoals aardappelen in de schil of een eidooier), moeten voor de bereiding enkele malen ingeprikt worden met bijvoorbeeld een sateprikker.
 • Dit om de stoom te kunnen laten ontsnappen.

Een ei mag nooit met schaal in de magnetron, want dan ontploft het. Let op dat schalen in de magnetron erg heet kunnen worden. Gebruik altijd pannenlappen bij het eruithalen. Bijna alle gerechten moeten bij het bereiden afgedekt worden om uitdroging te voorkomen.

 1. Dit kan met magnetronfolie.
 2. Er zijn ook speciale magnetronschalen in de handel; deze worden standaard geleverd met een deksel.
 3. Ook een glazen ovenschaal met deksel is goed te gebruiken.
 4. Bij het bakken in een combi-magnetron worden de gerechten niet afgedekt, omdat dan geen korstje gevormd kan worden.
 5. Alleen geglazuurd serviesgoed, zonder zilveren of gouden versieringen, kunnen in de magnetron gebruikt worden.

Bij het gebruik van de ovenfunctie moeten altijd ovenvaste schalen gebruikt worden. Water in bijvoorbeeld een glas kan al koken zonder dat je het kunt zien; als je het glas eruit pakt kan het plotseling overkoken (dit noemen we kookvertraging) en brandwonden veroorzaken.

 • Dat kan voorkomen worden door een roerstaafje of een niet metalen lepeltje in het glas te zetten.
 • Gebruik nooit aluminiumfolie om gerechten af te dekken.
 • Aluminium is metaal en weerkaatst de microgolven van de magnetron.
 • Gevolg: vuurwerk in uw oven! Kroepoek en papadums kunnen in plaats van in frituurvet ook heel goed knapperig worden in de magnetron.

Verpak ze in wit keukenpapier en laat ze in ongeveer 30 seconden (circa 600 Watt) gaar worden. Producten die een velletje hebben (zoals aardappelen in de schil of een eidooier), moeten voor de bereiding enkele malen ingeprikt worden met bijvoorbeeld een sateprikker.

 • Dit om de stoom te kunnen laten ontsnappen.
 • Een ei mag nooit met schaal in de magnetron, want dan ontploft het.
 • Let op dat schalen in de magnetron erg heet kunnen worden.
 • Gebruik altijd pannenlappen bij het eruithalen.
 • Te bereiden producten moeten zodanig in de schaal worden gelegd dat de delen die het minst snel gaar worden, aan de buitenkant liggen (bijvoorbeeld bij broccoli de steeltjes naar buiten).

De buitenkant van een schaal vangt namelijk de meeste microgolven op, zodat het gerecht gelijkmatig gaar wordt. Voor het uitpersen van een sinaasappel of citroen kun je deze 20 seconden in de magnetron (700 Watt) leggen, waardoor de vrucht aanzienlijk meer sap zal geven.

Gebruik voor het inpakken van groenten, aardappelen of andere producten nooit keukenpapier met afbeeldingen of iets dergelijks. Deze zullen in de magnetron verbranden. Om bijvoorbeeld koolbladeren te “blancheren” verpak je ze in wit keukenpapier en laat ze in de magnetron 2 tot 3 minuten zacht worden.

Blancheer niet meer dan 4 bladeren tegelijk, want dan worden ze niet zacht. Een fles rode wijn is in de magnetron (30 seconden op circa 700 Watt) snel op temperatuur. Laat hem daarna voor het openen even rusten. Als een avocado niet rijp is, kun je het rijpingsproces versnellen door hem circa 1 � 2 minuten op ongeveer 700 Watt in de magnetron te “rijpen”.

 • Laat de vrucht daarna enkele uren liggen op kamertemperatuur voordat je hem gebruikt Honing of jam die versuikerd is, kunnen weer zacht gemaakt worden door ze zonder deksel 15 tot 45 seconden (afhankelijk van de hoeveelheid) in de magnetron op een vermogen van ongeveer 700 Watt te zetten.
 • Verras uw gasten eens met een lekker verwarmd doekje om de handen te reinigen.

Dompel kleine gastendoekjes of servetten (niet van papier!) in water met citroensap, wring ze uit, rol ze op en plaats ze in een mandje in de magnetron. Verwarm ze op vol vermogen gedurende 30 seconden per doekje. Wanneer u uien of gehakt in een taart of pizza verwerkt, geeft het voorbakken van deze ingredi�«nten een nog lekkerder en beter resultaat.

 1. Laat dit eerst afkoelen alvorens het in de gerechten te verwerken.
 2. Anders dan bij het traditionele koken, waarbij de warmte door de schaal wordt doorgegeven aan het voedsel, wordt bij de bereiding met microgolven de warmte binnen in het product zelf veroorzaakt en naar buiten doorgegeven.
 3. De bereiding gaat nog enkele minuten door nadat het voedsel uit de oven is gehaald.

Het is daarom van belang de rusttijd die in recepten 60 ten wordt aangegeven, goed in acht te nemen. Houd bij de keuze van een magnetron rekening met de gezinssamenstelling en de functie waarvoor u hem wilt gebruiken: bent u een hobbykok of werkt u allebei en wilt u s-avonds snel een maaltijd klaarmaken? Is de combi-magnetron de enige oven in uw keuken? Neem dan een zo groot mogelijk model.

 1. Anders worden de pizzas wellicht wel erg klein.
 2. Gebruikt u de combi-magnetron naast een andere oven, dan is het handig als de bakplaten uitwisselbaar zijn.
 3. Helaas is dat echter niet altijd mogelijk.
 4. Ijk bij de aankoop ook of er een duidelijke handleiding bij het apparaat zit.
 5. Hier hoort in ieder geval een overzichtelijke tabel in te staan voor het bepalen van tijd en vermogen voor het bereiden van de verschillende gerechten.

Let op of de huidige elektra-installatie voldoende is voor de aansluitwaarde van de magnetron. Wellicht moet er in de meterkast iets aangepast worden.Het kookproces is beter te volgen als de magnetron op ooghoogte wordt ingebouwd. En het is tevens een stuk beter voor uw rug! Magnetrons zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren; bij lichte kleuren kan na verloop van tijd kleurverschil ontstaan.

Tips voor de aankoop van een magnetron Houd bij de keuze van een magnetron rekening met de gezinssamenstelling en de functie waarvoor u hem wilt gebruiken: bent u een hobbykok of werkt u allebei en wilt u s-avonds snel een maaltijd klaarmaken? Is de combi-magnetron de enige oven in uw keuken? Neem dan een zo groot mogelijk model.

Anders worden de pizzas wellicht wel erg klein. Gebruikt u de combi-magnetron naast een andere oven, dan is het handig als de bakplate n uitwisselbaar zijn. Helaas is dat echter niet altijd mogelijk. Kijk bij de aankoop ook of er een duidelijke handleiding bij het apparaat zit.

Hier hoort in ieder geval een overzichtelijke tabel in te staan voor het bepalen van tijd en vermogen voor het bereiden van de verschillende gerechten. Let op of de huidige elektra-installatie voldoende is voor de aansluitwaarde van de magnetron. Wellicht moet er in de meterkast iets aangepast worden.

Het kookproces is beter te volgen als de magnetron op ooghoogte wordt ingebouwd. En het is tevens een stuk beter voor uw rug! Magnetrons zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren; bij lichte kleuren kan na verloop van tijd kleurverschil ontstaan. Een combi-magnetron met email wanden heeft als voordeel dat de warmte beter wordt opgenomen en weer afgegeven dan bij andere materialen. Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide.27 pagina’s woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox! Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose? Ja, stuur mij de gratis styleguide : Magnetron weetjes

Kan roestvrij staal in de magnetron?

Kan ik de mengkom in de oven/magnetron/vriezer doen? Mocht je je afvragen of het veilig is om je KitchenAid mengkom in de oven, magnetron of vriezer te doen, dan hebben we hier het antwoord voor jou. Al onze mengkommen zijn vaatwasserbestendig, dus eenvoudig schoon te maken.

Glazen kommen zijn magnetron-, vriezer- en vaatwasserbestendig. Keramische kommen zijn magnetron-, oven-, vriezer- en vaatwasserbestendig. Roestvrijstalen kommen zijn vaatwasserbestendig en, evenals alles wat van metaal gemaakt is, niet geschikt voor gebruik in de magnetron.

: Kan ik de mengkom in de oven/magnetron/vriezer doen?

Kunnen de bakjes van AH in de magnetron?

Bakjes zijn lucht- en waterdicht Met een volle kaart (10 zegels) en een kleine bijbetaling (tussen de €0.99 – 1.99) kunnen consumenten een van de vijf vershouddozen aanschaffen. De bakjes zijn lucht- en waterdicht, vaatwasserbestendig en geschikt voor de magnetron.

Kan een kartonnen bordje in de magnetron?

Het is een misverstand dat alle soorten papier zomaar vlam vatten in de magnetron. Maar niet alle papiersoorten zijn geschikt om met microgolven te verhitten, het is dus zeker belangrijk om onderscheid te maken, Keukenpapier, bakpapier, papieren borden en papieren bakjes mogen allemaal in de magnetron,

 1. Bedrukt papier of kranten kunnen inkt lekken en zijn dus niet veilig.
 2. Papieren verpakkingen mogen nooit in de magnetron, omdat ze niet hittebestendig zijn en brand kunnen veroorzaken.
 3. Bij bakpapier is het beter als deze is bewerkt met een beschermend siliconen laagje.
 4. Het is mogelijk om dit soort magnetronbestendig bakpapier te kopen, waardoor je zeker weet dat er geen problemen kunnen ontstaan.

In principe is dit type bakpapier geschikt voor airfyer, oven, en magnetron.

Kan een porseleinen bord in de magnetron?

Magnetron veilig keramiek: de ASTM standaard – Zoals gezegd het belangrijkste is dat keramiek geen water opneemt in de scherf. Als dat gebeurd verwarmt de magnetron dit water tot stoom en wordt de keramiek zeer heet (!). Er is daarom een Internationale standaard ontwikkeld door de ASTM, Welk Materiaal Kan In De Magnetron Steengoed en porselein (indien correct gestookt) nemen minder dan 1% water op en zijn daardoor bijna per definitie “magnetron veilig”. Sommige aardewerk keramiek (waarvan de klei speciaal is ontworpen voor een lage absorptie op lagere temperatuur) kan dat ook zijn, maar dat komt minder vaak voor.

Kan een metalen lepel in de magnetron?

Magnetronbestendige metalen bakjes, roosters en bakplaten mogen meestal wel in de magnetron – Sommige kant-en-klaar gerechten zitten in een ondiep metalen bakje. Als op de verpakking staat dat dit bakje in de magnetron mag, dan kun je dit doen. Bij een moderne magnetron kan dat meestal geen kwaad en omdat het bakje ondiep is, kunnen de magnetronstralen het gerecht goed bereiken en verwarmen.

 1. Daarnaast hebben combimagnetrons of combi-ovens vaak metalen roosters of bakplaten.
 2. Deze zijn speciaal voor de magnetron gemaakt en hebben een coating die ervoor zorgt dat ze in de magnetron kunnen.
 3. Gebruik dus alleen de originele metalen roosters die bij het apparaat zaten toen je het kocht.
 4. Meer weten over combimagnetrons en combi-ovens? Lees onze adviespagina! Verder mag je soms een lepel in de magnetron doen, mits je deze in een beker met vloeistof doet.

Dit kan soms helpen om de vloeistof beter te verwarmen. Maar doe nooit een losse lepel in de magnetron. En een vork, of ander bestek mag ook niet; met name een vork kan vonken en brand veroorzaken. Bij twijfel kun je beter geen metalen voorwerpen gebruiken. Welk Materiaal Kan In De Magnetron

Waarom geen lepel in magnetron?

Mag metaal in de magnetron? Geschreven door Marijn 24 maart 2023 09.59 Een magnetron warmt jouw maaltijd op met elektromagnetische golven. Deze golven creëren een elektrisch veld dat constant beweegt. Dit zorgt voor wrijving tussen moleculen en voilà, je hebt warmte. Wanneer je je restje macaroni opwarmt met een lepel, ontstaat er geen vlam in je magnetron. Een lepel is namelijk groot en dik genoeg om de warmte te absorberen. Een vork daarentegen verzamelt de elektrische stroom aan de uiteinden vanwege de lange en spitse vorm.

Welke plaat mag in de magnetron?

Metalen ovenrooster is geen probleem – Bij combimagnetrons krijg je vaak een metalen bakplaat en ovenrooster. Kun je deze wel veilig in je magnetron gebruiken? Ja, dit is geen enkel probleem. Deze bakplaten zijn namelijk voorzien van een speciale coating.

 1. Deze coating is speciaal bedoeld voor gebruik in de combimagnetron en kunnen de warmte goed absorberen.
 2. Zo wordt je eten verwarmd zonder dat er vonken ontstaan en de magnetron in brand vliegt.
 3. Mag metaal in de magnetron? Hoewel we het afraden, kan het niet direct kwaad om een lepel in je magnetron te gebruiken wanneer je een maaltijd opwarmd.

Om vonken te voorkomen en de kans op brand te minimaliseren is het slim om sowieso geen vork of mes in de magnetron te laten liggen. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Haal dan altijd het bestek uit je bord wanneer je de magnetron gebruikt om kliekjes te verhitten.

Waarom mag je rijst niet opwarmen?

Rijst opwarmen: veilig? – Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.

Wat is het nadeel van magnetron?

Mensen vragen zich soms af of het voedsel door de straling van de magnetron van samenstelling verandert en daardoor minder gezond wordt. Bijvoorbeeld doordat er door de straling van de magnetron schadelijke stoffen in het voedsel gevormd worden. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan of de straling van de magnetron de chemische samenstelling van het voedsel anders verandert dan door verwarming van het voedsel (zoals bij gewoon koken).

Dat blijkt niet het geval. In de magnetron treden dezelfde veranderingen op als bij het op traditionele wijze koken of bakken van voedsel. Alle chemische veranderingen die optreden, worden puur veroorzaakt door verhoging van temperatuur van het voedsel. Het voedsel dat uit de magnetron komt is daarmee niet gezonder of ongezonder dan voedsel dat op andere manieren verwarmd is.

Het voedsel in een magnetron wordt blootgesteld aan elektromagnetische straling die sterker is dan waaraan mensen blootgesteld mogen worden. Door de elektromagnetische straling gaan de watermoleculen in het voedsel sneller trillen en wordt het voedsel warm.

 1. Hetzelfde gebeurt als je voedsel in een pan verwarmt op een kookplaat of gasvlam.
 2. Door de toevoer van warmte gaan de moleculen in het voedsel sneller trillen en warmt het voedsel op.
 3. Als je voedsel verwarmt, kunnen er veranderingen optreden.
 4. Als je bijvoorbeeld een ei kookt of bakt verandert het eiwit van een vloeibare, transparante vloeistof in een stevige, witte en ondoorzichtige stof.

Dit is een chemische reactie die optreedt door alleen maar de temperatuur te verhogen. Zo treden er bij het koken, bakken en braden allerlei gewenste veranderingen in voedsel op, zoals het gaar worden van vlees of een taart, maar ook ongewenste veranderingen zoals uitdrogen, aanbakken of verbranden.

Waarom eten niet 2x opwarmen?

Verhit restjes door en door – Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.

Schep het eten tijdens het verwarmen regelmatig om. Zo wordt de hitte goed verdeeld. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt, is het nog steeds belangrijk om eten door te roeren. Verdeel de gerechten in kleine porties. Deze zijn sneller klaar. Een grote portie is ‘vaster’ en kouder en moet daarom langer worden opgewarmd. Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan de maaltijd goed heet worden. Gebruik de juiste combinatie van vermogen en tijd. Als je kiest voor een lager vermogen (bijvoorbeeld 800 watt in plaats van 1000 watt), dan moet je langer verhitten.

Kan roestvrij staal in de magnetron?

Kan ik de mengkom in de oven/magnetron/vriezer doen? Mocht je je afvragen of het veilig is om je KitchenAid mengkom in de oven, magnetron of vriezer te doen, dan hebben we hier het antwoord voor jou. Al onze mengkommen zijn vaatwasserbestendig, dus eenvoudig schoon te maken.

Glazen kommen zijn magnetron-, vriezer- en vaatwasserbestendig. Keramische kommen zijn magnetron-, oven-, vriezer- en vaatwasserbestendig. Roestvrijstalen kommen zijn vaatwasserbestendig en, evenals alles wat van metaal gemaakt is, niet geschikt voor gebruik in de magnetron.

: Kan ik de mengkom in de oven/magnetron/vriezer doen?

Kan plastic folie in de magnetron?

Folie in de microgolfoven – Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.

Het probleem is dat de stoom die ontstaat dan niet optimaal wordt geregeld. Ofwel ontsnapt er te veel stoom, ofwel stapelt er zich te veel op. Geen van beide situaties zorgt voor goede omstandigheden om etenswaren op te warmen. Het gevolg is dat ze zullen uitdrogen of net papperig zullen worden. Veel plezier valt er dan niet meer aan te beleven.

Toppits ® heeft speciale 2in1-folie ontwikkeld, zodat je lekkere gerechten perfect kan opwarmen in de microgolfoven. Wil je de microgolffolie 2in1 gebruiken om voedsel te ontdooien of op te warmen? Prik er dan kleine gaatjes in. Op die manier kan overtollige hete lucht gemakkelijk ontsnappen en kun je het eten in de microgolfoven onder ideale omstandigheden opwarmen.