Een koperen blaasinstrument – De hoorn is een koperen blaasinstrument waarvan de buis is opgerold tot een cirkel. De totale buislengte van het instrument is ongeveer 4 meter! Oorspronkelijk werd de hoorn (zonder ventielen) gebruikt voor het geven van signalen, bijvoorbeeld bij de jacht, of bij het brengen van de post.
De hoorn kwam voor het eerst in klassieke orkesten voor om het geluid van de jachthoorn te imiteren. Hoorniste Wendy Lelieveld: Het lastige van de hoorn is dat je – zonder ventielen in te drukken – meerdere natuurtonen kan spelen. Als je je hand helemaal in de beker stopt, heet dat ‘gestopt spelen’ en wordt de hoorn een halve toon verhoogd.
En je kan verschillende tonen spelen door je ventielen in te drukken. Als je de hoorn helemaal zou uitrollen, dan zou je een buis van wel vier meter lang zien. Je blaast de lucht door je lippen in een mondstuk. Doordat je warme lucht in je instrument blaast, krijg je condens.
- Het is dus condens wat we altijd uit onze instrumenten gooien.
- De beker heeft invloed op de klank.
- Als je ‘m zou afzagen zou het geluid veel minder groot zijn.
- De beker maakt ook dat het instrument warmer en voller klinkt.
- Ik vind het een prachtig instrument; ik hou gewoon heel erg van de klank en ik zou niet zonder de hoorn kunnen.
Ik zou het heel erg missen als ik geen hoorn zou spelen. Voice over: De hoorn is een koperen blaasinstrument. De hoornist laat in het mondstuk haar lippen trillen, waardoor het hoorngeluid ontstaat. Dat kan op verschillende manieren klinken: Hoog? Laag? Stevig, hard? Of fluweelzacht? Ze kan korte klanken (staccato)? Of lange tonen (legato)? Gedempt met een demper in de beker.
Wat is de oorspronkelijke betekenis van de Last Post?
Geschiedenis – Oorspronkelijk werd het gespeeld als afsluiting van de dag, tijdens de inspectie van de posten, net als het -signaal. In de 17e eeuw namen Engelse soldaten dit signaal uit de Nederlanden mee naar huis, waar het geleidelijk de huidige vorm aannam. In wordt er geblazen en in Nederland Taptoe. In de Verenigde Staten wordt de hiervan ook afgeleide gebruikt.
Waarom heet het Taptoe?
De geschiedenis van de Taptoe Het taptoe-signaal is een trompetsignaal dat oorspronkelijk werd gespeeld als afsluiting van de dag. Tegenwoordig wordt het signaal taptoe in Nederland vooral gebruikt bij militaire herdenkingen en begrafenissen. Zo wordt het op 4 mei voorafgaand aan de twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking gespeeld.
Van Delft naar Rotterdam De aanduiding taptoe is gebaseerd op het commando ‘Tap toe!’ dat vroeger in kazernes werd gebruikt om het einde van de dag aan te kondigen. Het signaal zou in de tijd van prins Maurits zijn ontstaan, aan het begin van de 17e eeuw.De Britse Last Post is verwant aan het Nederlandse signaal Taptoe.
De Last Post is in de 17e eeuw ontstaan uit de taptoe, toen Britse soldaten in de Nederlanden gelegerd waren. In de Verenigde Staten wordt een vergelijkbaar signaal gebruikt, de Taps.Deze drie stukken bestaan geheel uit natuurtonen waardoor ze gespeeld kunnen worden zonder het gebruik van ventielen.Tegenwoordig is het taptoe-signaal een trompet-signaal waarmee een taptoe-show wordt afgesloten, en daarmee een onderdeel van de finale van de show. De bekendste militaire Nederlandse taptoe is de Nationale Taptoe die 21 jaar lang in Delft is gehouden en daarna 29 jaar in Breda. Deze taptoe werd in 2005 verplaatst naar de Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch en sinds 2006 in het Ahoy complex in Rotterdam georganiseerd.
Defensie hoopte op die manier meer bezoekers te trekken. Samen met de Edinburgh Military Tattoo en de Canadese Nova Scotia International Tattoo behoort de Nationale Taptoe tot de top van de wereld. In 1952 nam de Koninklijke Militaire Kapel (KMK) – samen met het Tamboerkorps van de Grenadiers – deel aan de befaamde Taptoe in Schotland, The Edinburgh Military Tattoo.
De Kapel stond toen onder leiding van de bekende dirigent Rocus van Yperen. Eenmaal terug in Nederland werd uitbundig over die eerste “taptoe-ervaring” verteld. En zo ontstond de gedachte: “dat kunnen wij ook”. We hadden in Nederland zoveel militaire beroepsorkesten, fanfare- en tamboerkorpsen in huis, en van een goede muzikale kwaliteit, dat wij vrij simpel in staat moesten zijn onze eigen “Nationale Taptoe” te organiseren, ook zonder buitenlandse deelname.
Nadat de Minister van Defensie in 1953 een feest op de Koninklijke Militaire Academie in Breda had bijgewoond waar onder andere ook de Koninklijke Militaire Kapel optrad, was hij overtuigd van het nut van een dergelijke “Nationale Taptoe”. Met ondersteuning van lichteffecten (een paar foefjes die men in Edinburgh geleerd had) schiep men op de KMA een taptoe-achtige sfeer.
De Minister was danig onder de indruk. En toen de KMK nog in datzelfde jaar op de Markt in Delft een soortgelijk concert verzorgde, was de basis gelegd voor wat zou worden “De Nationale Taptoe”. In 1954 ging de Nationale Taptoe officieel van start in Delft als “Taptoe Delft”. Het evenement werd georganiseerd door een Comité bestaande uit vertegenwoordigers van Defensie, de Gemeente Delft en de Stichting Delfesta onder auspiciën van de Inspectie Militaire Muziek van het Ministerie van Defensie.
De Taptoe werd gehouden op de Markt, in een historische omgeving, tegen de achtergrond van de Nieuwe Kerk. Aanvankelijk had de Taptoe een zuiver militair karakter en was zij sterk nationaal gericht. Het doel was om jaarlijks éénmaal de totale militaire muziek en de diverse krijgsmachtdelen van de Nederlandse Defensie aan het brede publiek te presenteren.
In die beginfase werd dan ook uitsluitend deelgenomen door de Nederlandse militaire beroepsorkesten en een aantal toen nog bestaande militaire tamboer- en fanfarekorpsen, veelal bestaande uit dienstplichtige militairen. Voorts vormde regelmatig een militaire exercitie, zoals bijv. In 1976 werd de Nationale Taptoe voortgezet in Breda, een stad met een rijke militaire traditie. Aanvankelijk werd het evenement gehouden op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie, vervolgens op de Chassé-kazerne en later op het terrein van de Trip van Zoudtlandtkazerne.
De verhuizing naar Breda ging tevens gepaard met een wijziging in de organisatiestructuur van de Taptoe. Zo werd onder meer besloten dat de Nationale Taptoe niet langer een uitsluitend militaire aangelegenheid zou zijn. De organisatie werd formeel in handen gegeven van de speciaal daarvoor opgerichte “Stichting Nationale Taptoe”.
De sterke band met Defensie bleef echter bestaan. Het bestuur van de Stichting bestond deels uit burgers, deels uit militairen. Namens Defensie maakte de Inspecteur Militaire Muziek Krijgsmacht deel uit van het bestuur en de muzikale leiding van de Taptoe berustte tevens bij hem.
De organisatie van de Taptoe geschiedt sindsdien op basis van een samenwerkingsovereenkomst tussen de Stichting Nationale Taptoe en de Staat der Nederlanden (Ministerie van Defensie). Deze in 1976 doorgevoerde “privatisering” hield echter niet in dat de Nationale Taptoe haar militaire karakter verloren heeft.
Weliswaar werd het sindsdien mogelijk dat ook burgerorkesten aan het programma deelnemen, maar de Nationale Taptoe behield haar oorspronkelijke doelstelling: presentatie van de Krijgsmachtdelen en Nederlandse militaire muziek aan het brede publiek en aandacht voor inzet van de krijgsmacht in het verleden met name ook voor de veteranen, en voorts aandacht voor de moderne vredestaken in diverse gebieden, waaraan de Nederlandse krijgsmacht een bijdrage levert. Gedurende de periode in Breda werden enkele belangrijke jubilea gevierd. Zo werd de Nationale Taptoe in het jaar 2000 voor de 25 e keer in Breda gehouden. In 2002 stond de Taptoe voor een belangrijk deel in het teken van het 750-jarig bestaan van de stad Breda.
- En in 2004 werd een belangrijke mijlpaal bereikt: de 50e Nationale Taptoe.
- Bij die gelegenheid werd de Taptoe vereerd met een bezoek van H.M.
- De Koningin.
- Het zou tevens de laatste Nationale Taptoe in Breda worden, want door vermindering van de mogelijkheden tot materiële steunverlening en het inkrimpen van faciliteiten door Defensie, zag de Taptoe zich genoodzaakt tot het uitkijken naar een andere locatie, buiten Defensieterrein.
Die nieuwe locatie werd gevonden in De Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Het was de eerste “indoor-taptoe”. Tevens werd de periode en het aantal voorstellingen bekort tot 5 dagen en 7 voorstellingen. Sinds 2006 wordt de Nationale Taptoe gehouden in Ahoy Rotterdam met een Streetparade door het centrum van de stad Rotterdam. In verband met de toenemende internationale samenwerking is de Nationale Taptoe zich tevens gaan presenteren onder de namen “The Netherlands Military Tattoo” respectievelijk “The Dutch Military Tattoo.” Er werd een scheiding aangebracht tussen bestuur en werkapparaat.
Er werden nieuwe bestuursleden benoemd, het oude bestuur ging functioneren als management- team, waarvan ook de Inpecteur Militaire Muziek Krijgsmacht (IMMK) als vertegenwoordiger van Defensie deel uitmaakt.Daarmee kwam tevens een eind aan een lange traditie, sinds 1954, waarin de Nationale Taptoe steeds een evenement in de open lucht is geweest.
Gedurende die lange reeks jaren werd de Taptoe steeds 9 dagen lang gehouden met in totaal 10 voorstellingen. Sinds 2011 bestaat de functie van IMMK niet meer. De militaire muziek valt nu onder verantwoordelijkheid van de Commandant Militaire Muziek Krijgsmacht (CMMK).
Wat betekent Taptoe?
Wat betekent het taptoe-signaal? – Het taptoe-signaal is een trompetsignaal dat oorspronkelijk werd gespeeld als afsluiting van de dag. Het militaire commando ontstond in de zeventiende eeuw. De aanduiding taptoe is gebaseerd op het commando ‘Tap toe!’.
Wat wordt er geblazen op 4 mei?
Taptoe 1:08 Het taptoe -signaal is een signaal voor pijperfluit, trommel en trompet dat oorspronkelijk werd gespeeld als afsluiting van de dag. In de 21e eeuw wordt de taptoe in Nederland vooral gebruikt bij militaire herdenkingen en begrafenissen, meestal gespeeld op trompet.
Zo wordt het op 4 mei voorafgaand aan de twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking gespeeld. De aanduiding taptoe is gebaseerd op het commando ‘Tap toe!’ dat vroeger in kazernes werd gebruikt om het einde van de dag aan te kondigen. Het signaal zou aan het einde van de 16e eeuw in Vlaanderen zijn ontstaan en later in de tijd van prins Maurits zijn overgedragen aan Britse soldaten, aan het begin van de 17e eeuw,
De taptoe is verwant aan het Britse signaal Last Post, De Last Post is in de 17e eeuw dan ook ontstaan uit de taptoe, toen Britse soldaten in de Nederlanden gelegerd waren. In de Verenigde Staten wordt een vergelijkbaar signaal gebruikt, de Taps, De Last Post, Taps, en de trompetversie van de Taptoe bestaan geheel uit natuurtonen waardoor ze gespeeld kunnen worden zonder het gebruik van ventielen,
Welk instrument Last Post?
Voorafgaand aan de twee minuten stilte wordt bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam, maar ook op veel andere plekken in het land, de Taptoe gespeeld. Altijd op een trompet of een hoorn. De melodie wordt ook geregeld gespeeld bij (militaire) begrafenissen. Bladmuziek van het Taptoe-trompetsignaal Soms wordt beweerd dat tijdens de Dodenherdenking The Last Post wordt gespeeld. De Taptoe lijkt inderdaad sterk op die melodie, maar wijkt er toch enigszins van af. Vermoedelijk ontstond het Signaal Taptoe in de zeventiende eeuw, in de tijd van prins Maurits,
Wat was de oorspronkelijke bedoeling om 1928 aan de Menenpoort de Last Post te blazen?
Drukte onder de Menenpoort tijdens de Last Post De Last Post Association is een Ieperse vrijwilligersorganisatie. De vereniging werd opgericht in 1928 op initiatief van het toenmalige hoofd van de politie, Pierre Vandenbraambussche, en organiseert sindsdien elke avond de Last Post -plechtigheid in de Ieperse Menenpoort,
- Zij stelt zich tot doel deze traditie onbeperkt in stand te houden.
- De Last Post Association wil bijdragen tot alles wat de betekenis van het eerbetoon aan de in de Eerste Wereldoorlog gesneuvelde geallieerde militairen kan versterken.
- Ze wil ook eerbied opwekken voor alles wat de Menenpoort vertegenwoordigt: het offer en het lijden, maar ook de solidariteit, het plichtbewustzijn en de heldhaftigheid van de soldaten die aan de strijd deelnamen.
De klaroenblazers van de organisatie zijn traditioneel vrijwilligers van de lokale brandweer en dragen daar het uniform van.
Was het vroeger 1 minuut stilte dodenherdenking?
Nationale Dodenherdenking | ||
---|---|---|
De Koning en Koningin leggen de eerste krans vlak voor de twee minuten stilte bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, | ||
Gehouden in | Nederland | |
Data | 4 mei | |
Organisator | Nationaal Comité 4 en 5 mei | |
Thema | Herdenking van alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties, | |
Officiële website | ||
|
/td>
1:11 Polygoon-journaal uit 1958: Dodenherdenking met beelden van de herdenking op de Waalsdorpervlakte en bij het Nationaal Monument op de Dam De Nationale Dodenherdenking, Nationale Herdenking of Dodenherdenking is oorspronkelijk de herdenking van tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Nederlandse militairen en verzetsstrijders,
Zij vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei, met onder andere twee minuten (vroeger een minuut) stilte om 20.00 uur. De definitie is sinds 1961: Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties,
— Memorandum De landelijke herdenking is op de Dam in Amsterdam en wordt in de huidige vorm sinds 1988 georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Honderden andere comités organiseren tegelijkertijd plaatselijke herdenkingen, met een eventueel eigen invulling waar ze zelf de verantwoordelijkheid voor dragen.
Hoe heet trompet 4 mei?
Taptoe. Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door trompet of hoorn, die de twee minuten stilte inluidt tijdens de Dodenherdenking. Het commando ‘Tap toe! ‘ (‘Sluit de biertap!
Is Taptoe een strip?
Geschiedenis – Van oorsprong was Taptoe een katholiek blad, gericht op de catechisatie, Het eerste nummer, destijds uitgegeven door Spaarnestad, verscheen aan het begin van het schooljaar 1953-1954, tegelijk met de eerste uitgave door Spaarnestad van Okki, en wel op 1 oktober 1953,
- Daarna volgden wekelijks een tijdschrift in kleur en zwart-wit en gedrukt op glad papier.
- Omdat de nummering van de jaargangen werd doorgeteld op basis van de twee voorgaande bladen waar Taptoe een voortzetting van was, kreeg de eerste jaargang nummer 35.
- In de eerste jaren had het tijdschrift nog een erg stichtelijk karakter, dat later gaandeweg helemaal zou verdwijnen.
Onder de redactieleden was ook een bisschoppelijk censor, In 1958 ging het katholieke jeugdtijdschrift De Engelbewaarder op in de Taptoe, In de jaren 60 was Taptoe een katholiek jeugdtijdschrift voor de Benelux, De uitgifte liep parallel met het schooljaar en veel abonnementen werden via de lagere school gedistribueerd.
Onder meer de striptekenaars Jan Steeman, Jan Kruis, Piet Jansen en Fred Julsing werkten mee. In deze periode verschenen er ook veel vertaalde buitenlandse strips in het tijdschrift, zoals de Amerikaanse strip Yogi Beer, Oscar en Isidoor (van Frédéric-Antonin Breysse ) en Mikkie de Mot (van Dick Millington ).
Andere vaste (gag-)strips in die tijd waren Rik, Clio en Pluk en de achterkantstrip Julius Hofnar, Na de overname van het blad door Malmberg in 1966 verdween het katholieke karakter van Taptoe vrijwel geheel. In oktober 1983 overwoog Malmberg om met de uitgifte van Taptoe te stoppen vanwege het teruglopende lezersaantal.
- Uiteindelijk veranderde Taptoe van een wekelijks in een tweewekelijks verschijnend blad.
- Vaste strips in de Taptoe waren in de jaren 80 en 90 onder andere Cor Daad (van Hanco Kolk ) en Oktoknopie (van Gerard Leever ), een strip die jarenlang op de achterkant verscheen.
- De laatste herziening stamt uit 2009.
Het tijdschrift werd toen ingrijpend herzien en conceptueel gebaseerd op een adventuregame, Website en tijdschrift waren sindsdien onlosmakelijk met elkaar verbonden, en daagden kinderen volgens de makers op een slimme manier uit om zichzelf, hun kennis en hun talenten te ontwikkelen.
Hoe laat Taptoe?
De Taptoe wordt traditioneel gelopen op 2 oktober en vormt hiermee de aftrap van de 3 oktober viering. Omdat dit jaar 2 oktober op zondag valt, is dit jaar de taptoe op zaterdag 1 oktober. De Taptoe vertrekt om exact 19.30 uur van de Kaasmarkt. De Taptoe is zaterdag 1 oktober live te zien op Sleutelstad TV.
Waar en wanneer wordt de Last Post geblazen?
Verloop van de ceremonie – Een standaard ceremonie duurt niet lang, een kleine 5 a 10 minuten. Er kunnen wel onderdelen aan de ceremonie toegevoegd worden. Eregenodigden kunnen de Exhortation of de Kohima Epitaph uitspreken. Er worden kransen neergelegd en soms zijn er ook (militaire) muziekkorpsen en/of koren die een muziekstuk spelen tijdens de ceremonie.
Geef Acht Last PostExhortation (aanmaning) They shall grow not old, as we that are left grow old: Age shall not weary them, nor the years condemn. At the going down of the sun and in the morning We will remember them.1 minuut stilteKransneerleggingenKohima Epitaph Dit onderdeel maakt niet standaard deel uit van de ceremonie. Deze kan toegevoegd worden bij een grotere plechtigheid in aanwezigheid van meerdere prominenten. When You Go Home, Tell Them Of Us And Say, For Your Tomorrow, We Gave Our Today Reveille
Al sinds 1928 wordt elke avond om 20u stipt de “Last Post” geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Dit gedenkteken, in de vorm van een Romeinse triomfboog, draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium.
Wie mag Taptoe spelen?
Home Nieuws De taptoe en de Last Post: wat is de traditie, wat is het verschil?
Gepubliceerd op: 5-5-2018 Afbeelding verwijderd De stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers die zijn gevallen sinds de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesmissies wordt ingeleid door een trompetsolo. Foto: ANP De twee minuten stilte worden vrijdagavond zoals altijd ingeluid door het Taptoe-signaal.
Het trompetgeluid moet niet verward worden met de Last Post. Wat is de Taptoe? Het Taptoe-signaal is de muziek die op trompet of hoorn wordt gespeeld voorafgaand aan de twee minuten stilte bij de Dodenherdenking op 4 mei. De Taptoe neemt in de militaire muziek een zeer bijzondere plaats in. Het signaal heeft door de jaren heen een sterke ceremoniële traditie opgebouwd.
Waar komt de Taptoe vandaan? Oorspronkelijk was het een signaal dat werd geslagen op de trom of geblazen op de pijperfluit, trompet of hoorn. Dit signaal, ook wel Retraite (terugtocht) genoemd, vindt zijn oorsprong omstreeks het jaar 1600. Het spelen van signalen stond gelijk met het doorgeven van een bevel.
Het Taptoe-signaal was voor de soldaten ook het bevel om zich naar de nachtverblijven te begeven, want de ‘tap’ ging ‘toe’. Wanneer wordt het Taptoe-signaal gespeeld? Het Taptoe-signaal wordt door militaire musici altijd live gespeeld. Het is de onmiskenbare begeleider van herdenkingen en begrafenissen met militaire eer.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei adviseert daarom om ook bij herdenkingen op 4 mei altijd het Taptoe-signaal te spelen. Wat is het verschil met de Last Post? De Last Post is de Britse evenknie van de Taptoe. In de zeventiende eeuw namen Engelse soldaten dit signaal vanuit Nederland mee naar huis.
Geleidelijk nam het zijn huidige vorm aan, gecomponeerd op basis van het Nederlandse Taptoe-signaal. Veel Nederlandse militairen die in de Prinses Irene Brigade vochten of hun opleiding in Engeland volgden, koesteren groot respect voor de Last Post. Kennen ze de Last Post wereldwijd? De Last Post is volgens het Nationaal Comité 4 en 5 geen algemeen internationaal signaal.
Het is voornamelijk verbonden aan de Britse traditie van herdenken. Amerikanen spelen The Taps en de Fransen Au Morts. De Last Post is in Nederland wel bekend door overlevering van de Britse geallieerden. De Nederlandse militairen pleiten er echter voor bij officiële ceremonies het Nederlandse Taptoe-signaal te gebruiken vanwege de lange traditie.
Hoe lang moet je stil zijn op 4 mei?
2 minuten stilte dodenherdenking – De 2 minuten stilte zijn in Nederland van 20:00 tot 20:02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18:00 tot 18:02 uur. Op andere plaatsen in de wereld zijn de 2 minuten stilte op een geschikt moment. Meestal is dit in de vroege avond van 4 mei. Andere plaatsen zijn bijvoorbeeld:
Nederlandse ambassades; uitzendgebieden waar Nederlandse militairen werken; de erevelden met graven van oorlogsslachtoffers.
Wat te doen 4 mei Amsterdam?
4 mei: Dodenherdenking – Op een 50-tal plekken in Amsterdam wordt er een Dodenherdenking georganiseerd, zoals bij het Homomonument of op het Anton de Komplein. Daarnaast zijn er andere activiteiten zoals de stille tocht die om 18.00 uur op het Stadhuisplein begint en bij de Nationale Herdenking op de Dam eindigt.
Hoe viert België Bevrijdingsdag?
Vandaag 8 mei is het Bevrijdingsdag of Wapenstilstand, de dag waarop het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd in de meeste Europese landen. Op “Victory in Europe Day” herdenkt men de overwinning op Duitsland. lvl Woensdag 8 mei 2013 om 06:55 Meestal wordt de overwinning op 8 mei gevierd omdat Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde, waardoor in Europa een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
- Dicht bij ons is er de 8 meiviering in Westerlo waarop ook oudstrijders uit de omliggende gemeenten aanwezig zijn.
- Onze oudstrijders, die vorige vrijdag nog de Carabiniers uit Leopoldsburg in Vorst Centrum ontvingen, zullen in Westerlo ook van de partij zijn voor een herdenkingsmis, een optocht met veel vlaggen en een bloemenhulde aan het monument.
In Nederland vierde men die dag al op 5 mei omdat het Duitse leger in Nederland op 5 mei capituleerde. In de voormalige Oostbloklanden wordt 9 mei als de Dag van de Overwinning aangehouden omdat Duitsland tegenover de Sovjetunie een dag later capituleerde.
Met de capitulatie van Duitsland was de Tweede Wereldoorlog in Europa afgelopen, maar, Het definitieve einde van de Tweede Wereldoorlog kwam echter pas ruim drie maanden later, op 15 augustus 1945, toen uiteindelijk ook Japan als laatst overgebleven asmogendheid de strijd staakte, nadat de geallieerden hadden gedreigd met meer atoombommen na die op Hirosjima en Nagasaki.
De formele capitulatie van Japan vond plaats op 2 september 1945. Slechts 18 dagen strijd In feite duurde WO II voor België amper 18 dagen. De Achttiendaagse veldtocht van het Belgisch leger vond plaats in mei 1940, toen België onder de voet gelopen werd door het veel te sterke Duitse leger.
- De veldtocht liep van 10 mei 1940, de dag van de Duitse inval, tot 28 mei 1940, toen koning Leopold III capituleerde.
- Van dan af was België bezet gebied en bleef dat tot 8 mei 1945.
- Met alle miseries vandien.
- IRISDAG In België is 8 mei geen officiële feestdag meer sinds de federalisering van het land.
- De scholen hebben geen vrije dag, maar sommige overheidsinstellingen (provincie- of gemeentebesturen) en ministeries geven wel een vrije dag.
In Brussel is 8 mei Irisdag, feestdag van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. -ludo vervloet-
Waarom Menenpoort?
De Menenpoort is een herdenkingsmonument dat probeert uitdrukking te geven aan de enorme schaal waarop in de wijde Ieperboog bloed is vergoten, een gigantisch schrijn voor bijna 55.000 doden van het Britse Rijk die geen graf hebben.
Waarom was Ieper zo belangrijk in de Eerste Wereldoorlog?
Opruimen van bommen uit de Eerste Wereldoorlog – Datum 26 mei 2020 Leeftijd Kijkwijzer 12 ANGST Duur 09:09 min Bekeken 2.267 Vak Bron De Belgische plaats Ieper was tijdens de Eerste Wereldoorlog omsingeld door soldaten. Rondom de plaats lagen talloze loopgraven met daarin Engelsen, Fransen, Duitsers en soldaten van allerlei andere nationaliteiten. Met allerlei munitie en gassen werd er geschoten en er vielen talloze doden.
- De erfenis van die oorlog zijn enorme begraafplaatsen en een heleboel mijnen en munitie, die 100 jaar later nog steeds niet allemaal zijn opgeruimd.
- Aan het begin van 1915 was er 40.000 kilometer loopgraven gegraven, dwars door Noord-Frankrijk tot aan de grens met Zwitserland.40.000 kilometer.
- De omtrek van de aarde.
Vanuit die loopgraven zouden beide legers elkaar bijna vier jaar lang bestoken. Dag in dag uit, 24 uur per dag. In Engeland, Duitsland en Frankrijk draaide de oorlogsindustrie aan het thuisfront intussen op volle toeren. Per trein, auto, paard en wagen en soms gewoon op de rug van de soldaten werden dag in dag uit duizenden projectielen aangevoerd.
- Iemand rekende eens uit dat bij de Slag om Passendale, vlakbij Ieper, alleen al in iedere vierkante meter tien projectielen moeten zijn neergekomen.
- Bommen, mortieren, granaten, kogels.
- De aarde werd in vier jaar tijd omgeploegd door een dodelijke regen van staal.
- Van die tien bommen en granaten per vierkante meter explodeerden er maar zeven.
Een stuk of drie ontploften niet. Wat in vier jaar tijd over het land rondom Ieper werd uitgestort, is na negentig jaar nog steeds niet opgeruimd. Een legertje Belgische mijn-opruimers is vandaag de dag altijd nog bezig om de niet ontplofte munitie weg te halen.
Dag in, dag uit. Dat doen ze al sinds 1920. Ze halen zo’n 250 ton per jaar op. Een projectiel kan in twee toestanden zijn; gewapend of niet gewapend. Zo’n ding is wel afgevuurd. Het heeft niet gewerkt, maar ik kan onmogelijk zeggen wat de toestand is. Dus moesten we het uitrekenen wat de gevaargraad is van dat projectiel.
Dat kan hoog zijn, dat kan laag zijn. Ieper was het stadje waar het allemaal om draaide. Als de Duitsers daar zouden doorbreken, waren ze zo bij de havens van Duinkerke en Calais. En dat moest natuurlijk koste wat kost voorkomen worden. Voor die strategische rol heeft het stadje duurbetaald.
- In 1918, toen de oorlog afgelopen was, stond er geen steen meer op de andere.
- Na de oorlog is Ieper weer geheel zo opgebouwd als het voor 1914 was.
- Piet Chielens, is de coördinator van het museum In Flanders Fields.
- Uiteindelijk is alles wat ik doe is eigenlijk het opbouwen van een privé demoon af te geraken.
Je woont in de grootste begraafplaats ter wereld. En daar moet je wat mee. Dat is het denk ik wel ja. Je moet je daar een gêne aan geven alsnog een gêne aan geven. Vooral naarmate je de verhalen leest, zie je dat oorlog is eigenlijk iets heel prozaïsch hè? Je moet daar in in het juiste schutters-putje zitten en niet in het foute.
En dan overleef je het. En voor de rest euh. Dan merk je dat dat begrippen als als heldendom en opoffering en vaderlandsliefde enzo. Dat zijn eigenlijk allemaal dingen die achteraf verzonnen zijn in een kantoortje en helemaal niets te maken hebben met met het feitelijke gebeuren. Bij Ieper werd voor het eerst gas gebruikt.
De Duitsers lanceerden het in 1915. In het begin draaiden ze als de wind uit de goede richting kwam, gewoon een aantal cilinders open, maar dat was link als de wind plotseling omsloeg. Dus vulden ze al snel hun granaten ermee, zodat ze het naar de vijand konden schieten.
- Daarna werd het gas steeds gemener, van gewoon traangas tot het uiteindelijke mosterdgas, dat bij aanraking met de huid gigantische blaren achterliet.
- De geallieerden hadden geen idee wat ze overkwam.
- Het duurde maanden voor ze de beschikking kregen over primitieve gasmaskers.
- Van de duizenden projectielen die rondom Ieper in de grond liggen te roesten, is een onbekend aantal gevuld met die gassen.
Maar of er gas in zit? En wat voor gas? Dat kun je van de buitenkant niet zien. Negentig jaar later draait de chemische ontmantelingsfabriek van het legerkamp Steenstrate nog elke dag op volle toeren. In een zwaar beveiligde bunker wordt de kop van het projectiel, met daarin het ontstekingsmechanisme, er voorzichtig afgefreesd.
En zo ziet het er dus uit: mosterdgas even onschuldig als water. Dit was dit veld hier tot aan die hopvelden en nog voorbij tot aan de voormalige spoor. Allemaal barakken van Casualty Clearing Station. Ze worden aangevoerd met de trein. Hier worden ze hier verzorgd. Maar wat je ook probeert, je houdt het niet tegen.
En dan uiteindelijk, vijf jaar later, sta je met deze. Het is een zee van dood. Bijna elfduizend graven, allemaal dag na dag erbij gekomen. Dat is.14 augustus 1915, 16 augustus, 17 augustus. En dan wordt 18 augustus. En zo loopt het door. Dag na dag. Je kunt hier de kalender van de oorlog aflopen.
- Dit is een veel wranger, duidelijker beeld van de oorlog dan die plaatsen waar Amerikanen doen dat Britten en Fransen doen dat.
- Maar Britten doen het het minst.
- Waar men de doden achteraf weer gaat ordenen om een andere zaak te dienen, namelijk niet het verhaal te vertellen van de prozaïsche, smerige oorlog van elke dag sterven, maar die van de grote heldendaden waar men nog gereglementeerd staat opgesteld.
Zelfs in de dood. Waarom is dit zo’n verschrikkelijk droevige plek? Ja ik heb verschillende missies in het buitenland gedaan.2004 zat ik in Afghanistan. Zes maanden daar gezeten, twee maanden in Joegoslavië. Rwanda gezeten, Laos gezeten. Een beetje de hele wereld gezien en overal is het het zelfde.
- Problemen met munitie.
- Wat is het daar, is het voornamelijk mijnen? Afghanistan is mijnen, munitie.
- Een oorlog duurt meestal zeer kort.
- De Eerste en de Tweede Wereldoorlog was vijf jaar.
- We zijn nu nog altijd bezig met de Eerste Wereldoorlog op te ruimen en dat is negentig jaar geleden.
- Een oorlog duurt meestal maar één generatie, meestal.
Het opruimen meerdere generaties. Maar geldt dat ook voor Afghanistan? Dat zal. Dus binnen 2 3 4 5 generaties zal men nog altijd munitie van die tijd vinden. Voor Piet Chielens van het In Flanders Fields Museum in Ieper zijn de doden uit de Eerste Wereldoorlog nog springlevend.
Soms liep hij na zijn werk nog een rondje langs de verzakte oorlogsgraven onderaan de kerktoren van zijn dorp. Ik vraag me af hoe hij het in godsnaam volhoudt. Dag in dag uit die treurigheid van een al lang vergeten oorlog. Ik heb vorig jaar mijn echtgenote verloren en ik. Ik weet hoe bezig zijn op een professionele manier met die dood altijd.
Hoe enorm mij dat geholpen heeft om haar dood te kunnen een plaats geven. Echt waar. Hoe dat kanker op acht maand bedoel. Vreselijk. Verschrikkelijk. En toch waren we er beiden toe gekomen dat dat dit een dood was waar je niet tegen kon vechten omdat er geen schuldige bij was terwijl die dood waar ik mee bezig ben, daar is een schuldige voor.
Welk instrument kiezen?
Zich oriënteren op de smaak van muziek – Je kinderen zijn niet alleen individuen, ze zijn uniek. Dat wil zeggen: het juiste instrument kiezen begint niet bij het instrument, maar bij het kind. De belangrijkste vraag is: naar wat voor soort muziek luisteren ze het liefst? In de meeste gevallen is dit de muziek die ze willen leren bespelen.
Hoeveel namen staan op de Menenpoort in Ieper?
In de Menenpoort staan de namen gegraveerd van meer dan 55.000 vermiste Britse soldaten.
Wie heeft de Menenpoort gemaakt?
Het monument is een ontwerp van Sir Reginald Blomfield. Hij ontwierp dit gedenkteken als een klassieke triomfboog. Maar de Menenpoort is ook een ‘memorial to the missing’. Aan de binnenzijde zijn de namen van ongeveer 55.000 Commonwealth soldaten aangebracht, die voor 15 augustus 1917 als vermist werden opgegeven.
Wat is een Last Post?
lastpost – iemand die lastig is. iemand die lastig is of als lastig ervaren wordt. Voorbeelden: Als jongen was hij een lastpost, ongezeglijk, brutaal, een ‘brandal’, die met ongewenste vrienden de stad onveilig maakte en op avontuur ging in het bergland van de Preanger. Hella S. Haasse, Sleuteloog, 2002 De leerkracht is niet v. Lees verder
Wat wordt bedoeld met post?
(m.) Uitspraak: Verbuigingen: post|en (meerv.) 1) alles wat via de brievenbus wordt bezorgd Verbuigingen: g.mv.
Wat is de Last Post in Ieper?
Verloop van de ceremonie – Een standaard ceremonie duurt niet lang, een kleine 5 a 10 minuten. Er kunnen wel onderdelen aan de ceremonie toegevoegd worden. Eregenodigden kunnen de Exhortation of de Kohima Epitaph uitspreken. Er worden kransen neergelegd en soms zijn er ook (militaire) muziekkorpsen en/of koren die een muziekstuk spelen tijdens de ceremonie.
Geef Acht Last PostExhortation (aanmaning) They shall grow not old, as we that are left grow old: Age shall not weary them, nor the years condemn. At the going down of the sun and in the morning We will remember them.1 minuut stilteKransneerleggingenKohima Epitaph Dit onderdeel maakt niet standaard deel uit van de ceremonie. Deze kan toegevoegd worden bij een grotere plechtigheid in aanwezigheid van meerdere prominenten. When You Go Home, Tell Them Of Us And Say, For Your Tomorrow, We Gave Our Today Reveille
Al sinds 1928 wordt elke avond om 20u stipt de “Last Post” geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Dit gedenkteken, in de vorm van een Romeinse triomfboog, draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium.
Wat is het verschil tussen Taptoe en Last Post?
Dit nationale signaal heet de Taptoe en bestaat waarschijnlijk al vanaf het begin van de 17e eeuw. Later werd het signaal ook door Groot-Brittanië gebruikt; de Britten gaven het de naam Last Post. Het gehele taptoesignaal duurt 1.13 minuut en de Last Post 1.40 minuut.