Millionturf

guide des courses de chevaux

Welk Hout Voor Houtkachel?

Welk Hout Voor Houtkachel
Welk hout kan ik het beste gebruiken in de houtkachel? De meest gebruikte houtsoort in de haard is eikenhout. Een elastische en harde houtsoort die makkelijk te verkrijgen is. Praktisch elke bouwmarkt heeft eikenhout voor de houthaard op voorraad. Het duurt even om het hout brandend te krijgen, maar het brandt daarna wel lang.

Welk hout is beste voor houtkachel?

Soorten haardhout – Welke soort je het beste kunt gebruiken, hangt af van je voorkeuren en van je, Een speksteenkachel brandt bijvoorbeeld heel goed op elzenhout, omdat die sneller warmte afgeeft. Zo kan het speksteen eerder beginnen met opwarmen. Verder kun je denken aan essenhout, eikenhout en berkenhout.

Berkenhout – extra schoon, veel warmte Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af

Dit kun je beter niet in de houtkachel gooien: pallethout, populierenhout, kastanjehout, naaldbomenhout, vuren en grenen, en tropisch hardhout.

Welk hout mag niet in de houtkachel?

Stookhout mag niet behandeld, geverfd of gelakt zijn. Bij verbranding komen er schadelijke stoffen vrij. Dit kan gevaar opleveren voor jezelf en voor je omgeving. Bovendien ontstaat hierdoor meer aanslag in je houtkachel of houthaard en in het rookkanaal.

Wat is het beste brandhout voor kachel?

Het beste hout voor in de kachel of openhaard is hardhout zoals beuk, eik, kastanje en acacia. Dit hout brandt lang en geeft mooie vlammen af. Zachte houtsoorten zoals berk, linde, wilg en populier branden minder lang.

Waarom geen pallethout in houtkachel?

Houtsoorten die je niet kunt gebruiken – We geven je hieronder ook een opsomming over de houtsoorten die we je afraden om te gebruiken. Dit komt omdat de meeste houtsoorten hieronder harshoudend hout zijn en die zijn niet geschikt voor houtkachels.

Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen. Populierenhout. Deze houtsoort verspreidt een nare stank. Kastanjehout. Deze houtsoort is niet aan te raden, omdat het heel lang moet drogen en als het niet goed droog is kan het roetdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken. Deze roetdeeltjes kunnen tot een schoorsteenbrand leiden als het rookkanaal niet minimaal één keer per jaar wordt schoongemaakt. Naaldbomenhout. Dit is een houtsoort die zorgt voor vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel. Vuren en grenen. Deze houtsoort zorgt voor een vervuiling van het rookkanaal bij een houtkachel. Tropisch hardhout. Deze houtsoort kan net als bij kastanjehout rookdeeltjes in het rookkanaal veroorzaken, wat uiteindelijk kan leiden tot een schoorsteenbrand.

Is pallethout goed om te stoken?

Af te raden: fruitkisten en paletten – Alhoewel de verbranding van droog onbehandeld houtafval zoals o.a. fruitkisten en paletten wel wettelijk is toegelaten, wordt dit vanuit het voorzichtigheidsprincipe toch afgerade n, Paletten en fruitkisten zullen niet steeds zuiver zijn, en het is voor de gebruiker vaak niet duidelijk of zichtbaar of zulk hout onbehandeld of voldoende droog is.

Hoe kom ik aan gratis brandhout?

Afval als gratis brandhout voor de houtkachel – Om aan gratis brandhout te komen kun je verschillende maatregelen overwegen. Je zou bijvoorbeeld langs de bouwmarkt of een houtzagerij kunnen gaan. Vaak hebben dit soort bedrijven een hoop restanten van het zaagwerk waar ze van af moeten.

Kan hout te droog zijn om te stoken?

Hoe droog je stukhout? – Onder drogen van hout wordt verstaan het verdampen, persen of lekken van vloeistoffen uit hout. Stukhout welke is gekloofd uit schijven die uit een boomstam zijn gezaagd, hebben een houtnerf die in de lengte van de oorspronkelijke boom loopt.

Dit zijn de transportkanalen van de boom. Bij stukhout die uit wortelhout of uit vergroeiingen is gezaagd verloopt de nerf grillig. In beginsel verloopt het transport van vloeistoffen en gassen tijdens de droging hetzelfde als tijdens de groeifase van de boom. Vocht treedt dus hoofdzakelijk uit aan de uiteinden van de kanalen, aan de kopse hangt van de houtnerf, de kopse kant van het stukhout uit het hout.

Bij hout met een hoge dichtheid zoals beukenhout, zijn de kanalen erg nauw en verloopt het transport traag. Alleen dicht onder de bast van een stam verloopt het transport sneller. Hout droogt niet van de zon maar van de wind! Zonlicht dat direct op de kopse kant van het hout valt kan zelfs de droging sterk vertragen doordat de kanaaltjes aan de buitenkant sterk drogen, zich sterk vernauwen en zelfs afsluiten.

  • Wanneer dat gebeurd is, kan het hout alleen nog aan de schaduwzijde drogen.
  • Tijdens het droogproces verplaatst zich water onder invloed van dampdruk door de kanaaltjes naar buiten waar het water in de atmosfeer oplost.
  • Het is belangrijk dat het kopse hout vrij ligt en de waterdamp weg kan.
  • Voor de droging is niet direct warmte nodig.

Droge vrieslucht, zoals in de wintermaanden, werkt beter bij de droging dan vochtige warme lucht in de zomermaanden. Anders dan bij houtpellets kan stukhout nooit geheel droog en vochtvrij zijn. Er is altijd sprake van fysisch en chemisch gebonden vocht.

Kan dennenhout in houtkachel?

Het juiste soort hout. –

  1. de beste houtsoorten zijn eiken, beuken, essen. Dit zijn de hardere houtsoorten die lang branden, Waarom dat belangrijk is leg ik in de blog “hoe stook ik mijn goed” uit. Fruitbomen hout is op zich heel goed hout maar, zeker met de tegenwoordige laagstam bomen, is goed kloven niet makkelijk. Ik adviseer daarom fruitbomen hout liever niet. Berken hout wordt heel veel gebruikt. Geeft hele mooie vlammen, meer dan beuken, eiken essen. Beuken hout verbrand wel sneller waardoor je de kachel vaker moet bijvullen.
  2. Dennenhout bevelen we ook niet aan, in de tijd was het een hele vette “nee!” omdat het dennenhars in een open haard niet goed verbrande. In de moderne houtkachel is dat niet meer belangrijk. Toch bevelen wij het niet aan omdat het hout dan wel echt perfect gekloofd en droog (max12% vocht) moet zijn. Onze ervaring is dat de meeste stokers het perfect gedroogde en gekloofde hout niet hebben.
  3. Hout van de (tamme) kastanje en esdoorn is ook minder geschikt
  4. gezaagd hout, ook onbehandeld, is minder geschikt als haardhout. Vaak is het te droog (ja dat kan ook!) en het is makkelijker te stapelen. Een goede houtstapel heeft tussen en rond het hout voldoende ruimte voor de vlammen om te “groeien”
Vous pourriez être intéressé :  Welk Model Ipad Heb Ik?

Hier ziet u een overzicht van verschillende houtsoorten en of die geschikt zijn voor de houtkachel. Wat de meeste mensen niet weten (ik wist het ook niet) dat kastanje, tamme kastanje en esdoorn hout niet zo geschikt zijn. Qua hout is het heel goed hout maar de meeste mensen vinden de houtrook geur van deze soorten niet fijn.

Vinden het sneller stinken. Dus sneller klachten. De moderne houtkachel is heel erg zuinig. Vroeger had je een kruiwagen vol hout op een avond nodig. Daar doe je nu 2-3 avonden mee. Een kuub gedroogd eikenhout weegt 750kg, daar kun je dus 400-500 uur op stoken als je goed stookt. De van Skantiek houtkachel (link) is er helemaal op gericht op goed te leren stoken.

Dat kachel,, haardhout en stoker heel goed zijn. Goed gekloofd haardhout zijn blokken hout die polsdik gekloofd zijn, liever 5 cm dan 8 cm. Weeg de blokken voor de zekerheid. Een blok van 30 cm moet niet meer wegen dan 500gr Haardhout moet ook gekloofd zijn.

  • Droog haardhout
  • Hout moet max 15%, en liever 12% vocht bevatten, een houtvochtmeter is heel handig om dat te meten.
  • Goed droog hout :
  1. brand (veel) sneller en zonder overlast
  2. geeft veel meer warmte
  3. veel minder hout nodig
  4. brand veel mooier

te droog hout ( Meer weten over goed haardhout? Op de en het vertel ik veel meer. Als klant van Skantiek zijn deze gratis. Schrijf u hier in. : wat is goed haardhout voor een houtkachel, de 3 belangrijkste tips goed haardhout voor uw houtkachel

Hoe lang mag je nog hout stoken?

Hoelang mag je nog hout stoken? – Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.

Scherpere eisen voor houtkachels Betere voorlichting over de gezondheidsaspecten van houtrook Aanpak van overlast

Hoe weet je of hout goed droog is?

Hoe is goed brandhout te herkennen – Zoals hierboven besproken is goed en droog hout essentieel voor een optimale verbranding en om de beste resultaten uit uit haard of kachel te bereiken. Brandhout dient ongeveer 24 maanden te drogen vóór gebruik. Splijten en in kleinere blokken te hakken van grote houtblokken versneld het droogproces.

  • Door de bovenkant af te dekken is het beschermt tegen regen en met de zijkanten open zorgt de luchtstroom voor een goed droogproces.
  • Als hout tegen een gebouw wordt opgestapeld kan dit het drogen vertragen en de luchtstromen belemmeren en dit houdt het vocht vast wat kan zorgen voor rot of andere pesten.

Lees in de instructies van uw kachel voor de maat houtblokken die u kunt gebruiken. Hieronder een aantal kenmerken van gedroogd hout:

Droog hout heeft aan de uiteinden een donkere kleur en deze zijn soms gebarsten Droog hout is lichter in gewicht dan nat hout Droog hout geeft een hol geluid al u twee stukken tegen elkaar aanslaat De barst van droog hout is gemakkelijk te pellen Nat hout is vaak nog groen van kleur Vochtgehalte droog hout is 20% of minder

Om zeker te zijn adviseren wij om een vochtmeter te gebruiken, dit kan een doorslag geven in het vaststellen dat hout echt droog genoeg is. Er zijn veel verschillende houtsoorten met verbrandseigenschappen. Bijvoorbeeld, zachthout zoals pijnbomen hebben een korte en intense verbranding, hardhout daarentegen, zoals eik, as en beuk, is langzamere verbranding (goed voor de koudere avonden).

  1. Zacht hout is goed om een vuur op termperatuut te krijgen terwijl hard hout beter gebruikt kan worden als het vuur op termperatuur is.
  2. Verbrandt nooit afvalhout, hout wat is geverfd, geïmpregneerd of op een andere manier is behandeld, plaatproducten of hout van pallets.
  3. De chemische stoffen die gebruikt zijn komen vrij in de verbranding die leidt tot luchtvervuiling en is slecht voor de gezondheid voor u en uw naasten, Dit kan er zelfs toe leiden dat u moet gebruiken orthopedische schoenen ! Gebruik een goede lokale houtleverancier om duurzame bosbouw in uw omgeving te ondersteunen, de economie en voor een hernieuwbare energiebron in uw huis.

Voor meer advies en informatie kunt u contact opnemen met een lokale Stovax dealer,

Is vurenhout geschikt voor houtkachel?

Vurenhout – Vurenhout is een houtsoort die erg veel voorkomt en vooral als timmer- en pallethout gebruikt wordt. Het is een zachte houtsoort, die alleen geschikt is om in een houtkachel gestookt te worden. Er kunnen bij het stoken vonken afspringen en het brandt snel op.

Waarom geen hardhout in kachel?

Hardhout heeft een langere brandduur en produceert meer warmte. Aan de andere kant bevat zachthout een hoger vochtgehalte. Ze zijn meestal plakkerig en zullen waarschijnlijk de ophoping van deze stoffen in de schoorsteen veroorzaken. Ze branden echter sneller dan droge en produceren een indrukwekkende vlam.

Welk hout geeft mooiste vlammen?

Beste haardhout kleine kachel – Elzenhout is wat ons betreft de beste keuze qua haardhout voor de kleine kachel, u heeft maar een paar blokken nodig om een mooi vuur te krijgen. Daarnaast is berkenhout een goede optie. Essenhout is voor middelgrote kachels en haarden een geschikte houtsoort.

Welk hout brandt het warmst?

Welk hout is het beste om te stoken? – Beuken- & essenhout Beuken- en essenhout drogen relatief snel en zijn makkelijk te vinden. Het is taai en hard en zorgt voor een trage verbranding en een goede warmte, daarom zijn de soorten vooral ook geschikt voor grotere kachels.

  1. Met dit hout heb je mooie, heldere vlammen.
  2. Berkenhout Een loofboom met zacht hout dat gedroogd een grijzige tint krijgt.
  3. Ovengedroogd berkenhout is bijzonder fraai zowel om te zien als om te branden.
  4. Een houtsoort die door zijn schone verbranding weinig vervuiling van het rookkanaal geeft.
  5. Ook brandt het hout makkelijker, vooral de schors vat snel vlam, makkelijk hout dus dat ook een mooi vuur geeft met 1 of 2 blokken in de kachel of haard.

Een groot voordeel van berkenhout is dat het niet spat, een veilig gevoel. Eikenhout Deze houtsoort moet je eerst twee jaar onafgedekt bewaren en dan nog twee jaar drogen voor het brandbaar is. Maar dan kun je er ook echt van genieten. Eikenhout brandt erg lang, zorgt voor mooie gloeiende kooltjes en geeft een rustig vuur.

  • Elzenhout Een lichtere houtsoort die prima brandt, maar sneller dan andere zwaardere soorten.
  • Het geeft daardoor wel sneller zijn warmte af aan de omgeving.
  • Dat maakt Elzenhout uitermate geschikt voor speksteenkachels die uitsluitend voor de warmte gestookt worden.
  • Hout van fruitbomen Dit is gewild hout, want het is prima brandstof, maar moeilijk verkrijgbaar.
Vous pourriez être intéressé :  Welk Zand Voor Bestrating?

Een nadeel zijn de relatief kleine stammen die zich lastig laten kloven. Hierdoor duurt het veel langer voordat het hout goed droog is. Fruitbomenhout geeft een fraai en rustig vuur. Naaldhout Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op.

Kan Douglas hout in de kachel?

Een traditionele houtkachel heeft als voordeel dat deze een erg aangename warmte levert. Bovendien vinden wij het erg fraai om naar de vlammen te kijken. Wij beleven er in de wintermaanden veel plezier aan om de kachel weer warm te stoken. Houtkachels staan erom bekend dat ze veel vervuiling veroorzaken. Welk Hout Voor Houtkachel Hoeveel energie levert een houtkachel? Ook dit kunnen we uitrekenen. Als eerste de stookwaarden van hout. Op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1960594 staat hier veel informatie over. De volgende informatie heb ik van een webpagina overgenomen die er niet meer is: Hout wordt bijna nooit per gewichtseenheid (kg) verkocht.

Het gewicht hangt immers sterk af van de vochtigheidsgraad en die is moeilijk in te schatten. Meer gebruikelijk is dan ook de verkoop per gestapelde of gestorte kubieke meter (m³). In dit deel gaan we de stookwaarde van hout berekenen per volume-eenheid. Hiervoor maken we gebruik van het soortelijk gewicht.

Het soortelijk gewicht geeft het gewicht in kg weer van 1 m³ hout. Het soortelijk gewicht van hout is afhankelijk van de houtsoort, het vochtgehalte en in in minder mate van de jaarringbreedte en de categorie hout (rondhout of gekliefd). In de onderstaande tabel vindt je het soortelijk gewicht terug voor enkele houtsoorten in luchtdroge toestand (een vochtgehalte van 15 %) Reeds vroeger bepaalden we de stookwaarde per gewichtseenheid.

Soortelijk gewicht (kg/m³)> Stookwaarde (GJ/m³) Stookwaarde (kWh/m³)
Loofhout
Haagbeuk 850 12,9 3583
Valse acacia 800 12,2 3389
Beuk, eik, es 750 11,4 3167
Kastanje, notelaar, olm 700 10,6 2750
Kerselaar, esdoorn 650 9,9 2333
Berk 600 9,1 2528
Linde, wilg 550 8,4 2333
Els 500 7,6 2111
Populier 450 6,8 1888
Gemiddelde 10,4 2889
Naaldhout
Lork 600 9,2 2556
Douglas, gewone den 550 8,4 2333
Fijnspar 450 6,9 1917
Gemiddelde 8,2 2278

Zware houtsoorten zijn haagbeuk, valse acacia, beuk, eik, es, kastanje, notenboom, olm, kers en esdoorn. Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Uit de tabel blijkt duidelijk hoe zwaarder de houtsoort, hoe groter de stookwaarde per m³.

De gemiddelde stookwaarde van 1 m³ loofhout (10,5 GJ) is veel hoger dan de stookwaarde van 1 m³ naaldhout (8,2 GJ) Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels. Het is absoluut noodzakelijk haagbeuk te vellen in de rustperiode, voordat de sapstroom op gang komt en het hout direkt te korten en te klieven en in een goed verluchte ruimte te bewaren.

Kastanje en valse acacia hebben een hoge stookwaarde per m³ maar ze hebben het nadeel bij het verbranden vonken te veroorzaken. Kleine brandende stukjes hout vliegen weg tijdens het verbranden; niet echt aangenaam als je hout verbrand in een open haard.

Een bijkomende nadeel van valse acacia is dat deze houtsoort zeer asrijk is en veel rookt tijdens het verbranden. Beuk, eik en es leveren het beste brandhout, op de voet gevolgt door esdoorn en kers. Een bijkomend voordeel van beukehout is dat het makkelijk klieft. Berk, els en populier hebben slechts een geringe waarde als brandhout.

Het hout bevat veel poriën en ontvlamt hierdoor makkelijk. Het zijn dan ook interessante soorten om de houtkachel aan te maken. Ook schors heeft een hoge stookwaarde en kan gebruikt worden om de kachel aan te steken.

Wat stookt goedkoper hout of pellets?

Op de stookkosten besparen ? – De kWh prijs van houtpellets ligt iets lager dan die van aardgas of stookolie. Op de stookkosten besparen met pellets kan dus, maar in vergelijking tot brandhout ligt het besparingspotentiëel een pak lager. Brandhout is immers ongeveer de helft goedkoper per kWh dan pellets en dikwijls zijn er ook gratis bronnen.

Hoeveel hout nodig voor de winter?

Hoe lang stoken met 1 kuub hout? – Gemiddeld zul je per jaar zo’n zes maanden moeten stoken (herfst en winter). Als je woning goed geïsoleerd is, heb je aan 7.5 kuub genoeg. : Blog – Hoe lang kun je stoken met 1 kuub hout?

Wat is beter pallet of houtkachel?

Voordelen pelletkachel –

Hoog rendement, Ten opzichte van een houtkachel heeft een pelletkachel een hoger rendement. Dit komt doordat de houtpellets gemaakt worden van zuiver houtafval. Dit maakt pellets de ideale brandstof voor maximale warmte. Daarnaast hebben ze een schone verbranding. Er blijft dus vrijwel gaan as over. Gebruiksvriendelijk, De bediening van een pelletkachel is bijzonder makkelijk. Na het instellen van de gewenste temperatuur volgt de ontsteking en het aanvullen van de pellets automatisch. Soms is het zelfs mogelijk om de kachel op afstand te bedienen. Minder tillen, Bij een houtkachel moet er regelmatig even hout gehaald worden. Bij een pelletkachel hoef je de voorraadkamer slechts eens per dag te vullen.

Kan bankirai in de kachel?

1. Maak gebruik van een ECO-Design toestel – Meest bepalend in de hoeveelheid uitstoot van een houtkachel is het toestel. Een toestel kan voor wat betreft design en gebruiksgemak perfect aansluiten aan uw wensen, maar is het technisch wel een goed toestel? De ouderwetse open haard is bijvoorbeeld anno nu not done.

  • Ook oudere kachels of inzethaarden zijn veroorzakers van een slechte verbranding en een onnodig hoge uitstoot van fijnstof.
  • Logischerwijs zijn moderne haarden veel schoner voor wat betreft uitstoot dan oudere haarden.
  • Dit komt omdat de verbrandingstechniek de laatste jaren een enorme groeispurt heeft meegemaakt.

Een lage uitstoot is niet het enige voordeel van een moderne kachel of haard. Het rendement ligt vele malen hoger. Zo draagt u niet alleen bij aan een lagere uitstoot, maar verbruikt u ook nog eens veel minder brandstof. Het mes snijdt aan twee kanten! In Europa is om bovenstaande redenen de ECO-Design richtlijn opgesteld.

  • Europees gaat deze richtlijn vanaf 1 januari 2022 gelden, maar dat is in onze ogen en die van de (NHK) absoluut niet snel genoeg! Daarom is er besloten om deze richtlijn in Nederland al vanaf 2020 te gaan hanteren.
  • Benieuwd welke toestellen voldoen aan de nieuwe ECO-Design richtlijn? Ons gehele assortiment voldoet hier al aan.
Vous pourriez être intéressé :  Uit Welk Jaar Komt De Iphone Xr?

Merken als, en slagen dus met vlag en wimpel voor deze richtlijn! Veel consumenten denken vooral aan het perfecte plaatje wanneer men een kachel of haard uitzoekt. Er komt echter veel meer bij kijken! Het is daarom van belang om u goed te laten informeren over de installatie en daar kunnen wij u bij helpen! Een kachel of haard is namelijk een onderdeel van een goed werkende warmtehuishouding in uw woning.

  1. Een kachel of haard presteert pas goed wanneer deze ook op de juiste manier geïnstalleerd is.
  2. Zo moet er rekening gehouden worden met de woningventilatie én uw woonomgeving.
  3. Hierbij neemt men het bouwbesluit als richtlijn.
  4. Als erkend DE-bedrijf kunnen wij u alles leren over het stoken en het juiste gebruik van brandstoffen.

Hierbij gebruiken we uitsluitend goedgekeurde materialen. Hout is niet ‘zomaar’ hout. Hier zit onderling veel verschil in. Zo zijn er verschillende houtsoorten die u kunt gebruiken. Denk daarbij aan soorten als Eiken, Beuken, Dennen, Berken en Essen. Ook zijn er diverse houtsoorten ongeschikt.

  • Hardhoutsoorten als Meranti en Bankirai zijn bijvoorbeeld schadelijk voor de kachel of haard.
  • Ook het vochtgehalte van het hout is belangrijk.
  • Controleer dit altijd door middel van een vochtmeter! Het komt vaak voor dat zogenaamd gedroogd hout veel te vochtig is.
  • Een ideaal percentage aan vocht is tussen de vijftien en twintig procent.

Dit geeft het hoogste rendement en het minste uitstoot. Onze partner kan u helpen met het bestellen van kwalitief goede houtsoorten. Een kundige stoker is net zo belangrijk als een goed toestel, de goede installateur en de juiste brandstof. Smoort u het vuur oneindig? Of laat u juist alle bedieningsmogelijkheden van de kachel links liggen om het vuur maar zo hard mogelijk te laten branden? Dan zijn alle bovengenoemde stappen voor niets geweest.

  • Goed stoken is een kunst.
  • Stoken anno nu is overigens ook héél wat anders dan stoken in het verleden.
  • Goed stoken begint al bij het opstarten van de haard.
  • De perceptie bestaat dat er zo veel mogelijk brandstof in één keer ontbrand moet worden.
  • Tijdens één van onze laten wij zien hoe u het beste kunt omgaan met de houtkachel.

U zult zien dat u hier het gehele stookproces profijt van heeft. Zelfs de grootste (zelfverklaarde) ervaren stokers kunnen nog veel leren! Als geven wij een aantal keer per jaar een stooktraining aan klanten die al hebben gekozen voor een houtkachel met lage uitstoot.

Zo bereiken we niet alleen dat de houtstoker kundig is, maar creërt men ook ambassadeurs voor het schone en zuinige stoken. Meer weten over beter stoken? Bezoek dan gerust onze showroom aan de Thorbeckestraat 80 in Oldenzaal. Onze gepassioneerde adviseurs helpen u graag bij het kiezen van de juiste haard of kachel voor uw woning.

Kom kachels kiek’n bie Boudrie! Heeft u een storing aan uw kachel of haard, of is deze aan onderhoud toe? Ons ervaren service team zorgt dat uw haard in topconditie blijft! Moeite met het stoken van uw houtkachel? Onze stookexpert laat zien hoe het moet en geeft tips over het aanmaken, aanhouden en onderhouden.

Hoe duur is pallethout?

Europallet (ook wel EPAL europallet genoemd) prijs ligt op dit moment tussen de €15 en €21 per stuk.

Welk hout brandt het warmst?

Welk hout is het beste om te stoken? – Beuken- & essenhout Beuken- en essenhout drogen relatief snel en zijn makkelijk te vinden. Het is taai en hard en zorgt voor een trage verbranding en een goede warmte, daarom zijn de soorten vooral ook geschikt voor grotere kachels.

Met dit hout heb je mooie, heldere vlammen. Berkenhout Een loofboom met zacht hout dat gedroogd een grijzige tint krijgt. Ovengedroogd berkenhout is bijzonder fraai zowel om te zien als om te branden. Een houtsoort die door zijn schone verbranding weinig vervuiling van het rookkanaal geeft. Ook brandt het hout makkelijker, vooral de schors vat snel vlam, makkelijk hout dus dat ook een mooi vuur geeft met 1 of 2 blokken in de kachel of haard.

Een groot voordeel van berkenhout is dat het niet spat, een veilig gevoel. Eikenhout Deze houtsoort moet je eerst twee jaar onafgedekt bewaren en dan nog twee jaar drogen voor het brandbaar is. Maar dan kun je er ook echt van genieten. Eikenhout brandt erg lang, zorgt voor mooie gloeiende kooltjes en geeft een rustig vuur.

Elzenhout Een lichtere houtsoort die prima brandt, maar sneller dan andere zwaardere soorten. Het geeft daardoor wel sneller zijn warmte af aan de omgeving. Dat maakt Elzenhout uitermate geschikt voor speksteenkachels die uitsluitend voor de warmte gestookt worden. Hout van fruitbomen Dit is gewild hout, want het is prima brandstof, maar moeilijk verkrijgbaar.

Een nadeel zijn de relatief kleine stammen die zich lastig laten kloven. Hierdoor duurt het veel langer voordat het hout goed droog is. Fruitbomenhout geeft een fraai en rustig vuur. Naaldhout Het hout van naaldbomen geeft veel warmte af, maar brandt erg snel op.

Welk soort hout brandt het langst?

En zachthout (berk, els, linde,). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen. Anderzijds is het ook goedkoper.

Wat brand beter eiken of beuken?

Schone verbranding – Sommige houtsoorten hebben een schonere verbranding dan andere soorten. Zo is beukenhout extreem schoon, maar wel wat schaarser. Eikenhout daarentegen bevat nog altijd tannine wat de afvoer op den duur kan vervuilen.

Waarom geen hardhout in kachel?

Hardhout heeft een langere brandduur en produceert meer warmte. Aan de andere kant bevat zachthout een hoger vochtgehalte. Ze zijn meestal plakkerig en zullen waarschijnlijk de ophoping van deze stoffen in de schoorsteen veroorzaken. Ze branden echter sneller dan droge en produceren een indrukwekkende vlam.