Welke houtsoorten zijn geschikt voor buiten? – Om te weten welk houtsoort geschikt is voor buiten, is het goed om te weten dat vocht de grootste bedreiging is van hout. Vocht creëert de ideale omstandigheden voor schimmels om het hout aan te tasten, oftewel te ontbinden.
- Dit noemen we ook wel houtrot.
- Houtrotschimmels zijn altijd in hout aanwezig, maar zolang het hout ‘droog’ genoeg is, zorgen ze niet voor celafbraak of rotting van de houtstructuur.
- Houtsoorten die goed bestand zijn tegen vocht zijn daardoor meer geschikt voor buiten.
- Sommige houtsoorten, zoals red cedar, beschikken over natuurlijk eigenschappen die het hout resistent maakt tegen vocht.
Naast de natuurlijke eigenschappen van hout, kun je de natuur ook een handje helpen door het hout te behandelen. De mate waarin de houtsoort en de behandeling weerstand bieden tegen schimmels is gecategoriseerd in duurzaamheidsklassen. De laagste klasse is het meest resistent, waar de hoogste klasse juist het minst is. De meest bekende houtsoort voor buiten is, Doordat het eenvoudig te bewerken is, zie je het vaak terug in terrasoverkappingen, schuttingen en tuinmeubels. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 3, gaat onbehandeld ongeveer 10 – 15 jaar mee en is goedkoper in verhouding tot andere houtsoorten voor buiten. is verkrijgbaar in verschillende duurzaamheidsklassen, maar alleen meranti hout met duurzaamheidsklasse 2 is het geschikt voor buiten. Meranti hout met duurzaamheidsklasse 2 heeft onbehandeld een gemiddelde levensduur van 15 – 25 jaar. Het impregneren van meranti hout wordt, gezien de levensduur, niet aangeraden. Bij geldt dat je voor buitentoepassingen enkel gebruik kunt maken van behandeld of geïmpregneerd vurenhout. Geïmpregneerd vurenhout heeft duurzaamheidsklasse 2 – 3 en heeft een gemiddelde levensduur van 10 – 15 jaar. Meer weten over het verlengen van de levensduur van vurenhout? Lees dan ons advies over het, heeft een duurzaamheidsklasse van 2 – 3 en een gemiddelde levensduur van 10 – 15 jaar. Deze houtsoort kan zowel behandeld als onbehandeld gebruikt worden en hoeft niet te worden geïmpregneerd. Wanneer deze houtsoort in contact komt met vocht verschijnen er donkere vlekken op het hout. valt in duurzaamheidsklasse 5 en heeft een gemiddelde levensduur van 5 jaar. We raden het dan ook aan om het grenenhout te impregneren om de levensduur te verlengen. Geïmpregneerd grenen heeft een levensduur van 10 – 15 jaar. Grenen wordt veel gebruikt voor of betimmeringen buitenshuis, zoals kozijnen en deuren. : Hout voor buiten: wat te gebruiken?
Welk hout hoef je niet te behandelen?
Hardhout – Hardhout is uiterst geschikt voor buiten. Het is namelijk bestand tegen vocht en hoeft in de tussentijd niet behandeld te worden. Bovendien gaat het jarenlang mee en staat daarom bekend als de meest duurzame houtsoort.
Is vuren geschikt voor buiten?
Op welke manieren kunt u vurenhout behandelen voor buiten? – Wanneer u vurenhout buiten wilt gebruiken, is het noodzakelijk dat u het hout behandelt. Op deze brengt u een vochtwerende laag aan op het vurenhout, zodat het beter beschermd is tegen houtrot, schimmels en algen.
- Na behandeling verlengt u de levensduur van het hout en kunt u dus langer van uw vurenhout genieten.
- U kunt vurenhout behandelen op verschillende manieren.
- Zo kunt u kiezen voor een behandeling met olie, beits of verf (lak).
- Iedere behandeling heeft zo zijn voor- en nadelen.
- Bij de ene behandeling blijft de natuurlijke uitstraling van het hout bijvoorbeeld beter zichtbaar, terwijl bij de andere behandeling het hout langer beschermd wordt.
De keuze voor het behandelen met een olie, beits of verf zal dus afhangen van hetgeen u belangrijk vindt. Hieronder leggen wij de verschillen tussen de behandelingen uit.
Wat is het beste hout voor een overkapping?
Welke typen hout kunt u gebruiken voor uw overkapping? – Voor een overkapping kunt u verschillende soorten hout gebruiken. De meest gebruikte soorten hout voor tuintoepassingen zijn Douglas, Vurenhout of Grenenhout. De keuze voor je overkapping is afhankelijk van de duurzaamheidsklasse van de verschillende typen hout.
De klasse waarin het type hout zich bevind geeft aan wanneer het hout wordt aangetast. Omdat hout van oorsprong een biologisch materiaal is, kan het onder bepaalde condities worden aangetast door schimmels, insecten, mariene, boorders en bacteriën. Niet elke houtsoort is gevoelig voor houtaantasting. Bepaalde stoffen in het hout kunnen de weerstand tegen aantasting sterk vergroten.
Wij focussen ons enkel op kernhout. Dit is wat donkerder en zwaarder en het binnenste van een boom. Een duurzaamheidsklassering heeft enkel betrekking over kernhout. De verschillende duurzaamheidsklassen van kernhout hebben we hieronder opgesomd, met uitzondering van de eerste twee klassen omdat deze niet van toepassing zijn op tuinmeubelen en overkappingen.
De duurzaamheidsklasse van Grenenhout is klasse 5 De duurzaamheidsklasse van Vurenhout is klasse 4 De duurzaamheidsklasse van Douglas is klasse 3
De verschillende klassen hout met de bijbehorende levensduur is als volgt:
Klasse 5: Minder dan 5 jaar levensduur Klasse 4: 5 tot 10 jaar levensduur Klasse 3: 10 tot 15 jaar levensduur
Welk hout voor in het water?
Hout in de watertuin | MijnTuin.org Hout in de watertuin Waterpartijen en zwembaden brengen leven in uw tuin en zorgen tegelijk voor momenten van rust en ontspanning. Beide nodigen ze uit tot genieten: van baantjes trekken of een boek lezen in de zon tot lekker nietsdoen aan de rand van het water. Een zwembad- of vijverterras geeft een meerwaarde aan uw woning en tuin.
- Wie houdt van natuurlijke materialen kiest voor een houten vijver- of zwembadterras.
- Met hout zit u op rozen.
- Niet alleen doordat dit fraaie materiaal in elk seizoen harmonieert met de tuinomgeving, maar ook doordat het een ecologische aanrader is, onder andere door zijn lange levensduur en zijn vermogen om CO2 op te slaan en daardoor rechtstreeks het broeikaseffect te verminderen.
Water en hout kunnen het uitstekend vinden met elkaar op voorwaarde dat u enkel voldoende stabiele en duurzame houtsoorten gebruikt. Hout voor buitentoepassingen zoals vijver- en zwembadterrassen staat bloot aan weer, wind en extreme temperatuurverschillen, en komt daarenboven in contact met water.
- Houtsoorten worden op basis van hun natuurlijke duurzaamheid onderverdeeld in 5 klassen.
- Lasse I staat voor zeer duurzaam hout, klasse V voor hout dat niet duurzaam is.
- Naaldhoutsoorten zijn van nature onvoldoende duurzaam maar worden het wel door verduurzaming of hittebehandeling.
- Tropische houtsoorten beschikken van nature over een hoge(re) duurzaamheid.
Voor de aanleg van vijver- en zwembadterrassen komen vakkundig verduurzaamde (procédé A.4.1) en hittebehandelde naaldhoutsoorten zoals grenen, vuren en oregon ( foto 1 ) of tropisch hardhout zoals Afrikaans padoek, ipé, itauba, teak en cumaru in aanmerking.
· Afrikaans padoek valt op door zijn koraalrode kleur die onder invloed van zonlicht snel vergrijst en toch zijn uitgesproken houttekening behoudt. TIP : vraag uw houtvakman voor deze specifieke buitentoepassing naar Afrikaans padoek dat vakkundig gedroogd is tot een houtvochtgehalte van 18 à 20 %, · Het Midden- en Zuid-Amerikaanse ipé heeft een donkerbruine kleur en een gesloten houtstructuur. Het hardhout met een natuurlijke hoge duurzaamheid (klasse I) krijgt na verloop van tijd een zilvergrijze kleur
TIP : kies voor deze buitentoepassing voor rechtdradig ipé, waarbij de houtvaten zichtbaar recht lopen in de lengterichting. Rechtdradig ipé is synoniem voor hout van hoge kwaliteit dat in alle vochtige omstandigheden in prima conditie blijft. Ipé · Ook itauba, een Zuid-Amerikaanse houtsoort, beschikt over een natuurlijke hoge duurzaamheid (klasse I) en een gesloten houtstructuur. De warmbruine kleur vergrijst onder invloed van het zonlicht.
Itauba · Het in Zuidoost-Aziatische bossen groeiende teak (Moulmein Teak) heeft van nature een hoge duurzaamheid (klasse I). De midden- tot donderbruine kleur met opvallend houtpatroon wordt zilvergrijs onder invloed van zonlicht. TIP: Het verschil tussen Moulmein Teak en plantageteak (klasse I-III) zit in de natuurlijke duurzaamheid.
Teak · De natuurlijke duurzaamheid van het Zuid-Amerikaanse cumaru valt in klasse I. Het hardhout heeft een gevlamd houtpatroon en een middenbruine kleur die na verloop van tijd zilvergrijs wordt.
Cumaru Deze houtsoorten voldoen niet alleen ruimschoots aan hoge vereisten qua duurzaamheid, ook inzake sterkte, stabiliteit en slijtvastheid staan ze hun mannetje. Dat maakt dat u vele tientallen jaren lang onbekommerd zal kunnen genieten van uw houten vijver- en zwembadterras.
Houtsoorten zoals rechtdradig ipé en itauba zijn bovendien volledig splintervrij, wat een extra troef is voor vijver- en zwembadterrassen. Omwille van hun intrinsieke kwaliteiten kunnen deze houtsoorten ook gebruikt worden voor de aanleg van vlonders boven waterpartijen en tuindouches. Volgens de regels van de kunst Zoals de plaatsing van elk ander terras vereist een houten zwembad- of vijverterras een stabiele ondergrond.
Dat kan een lichte, waterdoorlatende stabilisé of een betonnen ondergrond met een degelijke afwatering zijn. Voor de tussenafstand van de onderliggers rekent u 30 tot 55 cm, afhankelijk van de dikte van de terrasplanken. De terrasplanken schroeft u vast met een tussenafstand van 4 à10 mm, afhankelijk van de gekozen houtsoort.
- Gebruik steeds roestvrij stalen schroeven.
- Ijzeren, stalen of verzinkte schroeven corroderen en veroorzaken in het hout verkleuringen die moeilijk te verwijderen zijn.
- De ideale plaats voor het aanbrengen van de schroeven is op ongeveer 3 cmvan het uiteinde van de planken.
- Voor de meeste houtsoorten is het nodig de schroefgaten voor te boren.
Minimaal onderhoud Houten zwembad- en vijverterrassen vragen een minimum aan onderhoud. Door blootstelling aan zonlicht en regen vergrijst het hout op een natuurlijke en gelijkmatige manier. Dit proces heeft geen enkele invloed op de levensduur en de eigenschappen van het hout.
- Door het aanbrengen van een kleurlaag die de uv-straling tegenhoudt, kan u de vergrijzing voorkomen.
- Wie zich geroepen voelt om aan de lenteschoonmaak te beginnen en het vijver- of zwembadterras grondig onder handen te nemen met de hogedrukreiniger, doet er goed aan om een zachte waterstraal te gebruiken.
Een (te) krachtige waterstraal (te) dicht op het hout beschadigt namelijk het houtoppervlak. Dat geribbelde houten vijver- of zwembadterrassen bij regenweer minder glad zijn, is een misvatting. Het tegendeel is waar. In de ribbels zetten zich gemakkelijk(er) vuildeeltjes en vocht vast, wat algengroei stimuleert.
Wat is beter Douglas of hardhout?
Duurzaamheidsklasse – Het verschil tussen Douglas hout en hardhout zit hem ook in de duurzaamheidsklasse. Douglashout heeft duurzaamheidsklasse 3 en gaat wel 10 tot 15 jaar mee! Hardhout heeft een duurzaamheidsklasse 1 is gaat zo’n 25 jaar mee. Hardhout heeft een mooie roodbruine klaar, maar helaas zal ook zijn unieke kleur langzaam wat vergrijzen.
Hoe voorkom je dat hout gaat rotten?
2. Drogen is het beste middel tegen houtrot – Hout dat vochtig blijft is vatbaar voor aantasting, zorg er dus voor dat hout zo droog mogelijk blijft. Dit kan met door het hout te bewerken met verf, lak of beits. Impregneren is ook een manier om vocht voor een langere tijd uit de houtnerven te houden.
Wat is het nadeel van vurenhout?
Hout afkomstig van de fijnspar wordt ook wel vurenhout genoemd. Niet te verwarren met hout afkomstig van de den, dat grenen wordt genoemd. De fijnspar is de algemene naam voor de Picea abies, de den is de Pinus sylvestris, deze bomen worden gemakkelijk met elkaar verward.
- In Nederland is vurenhout de meest gebruikte naaldhoutsoort en daarmee ook gelijk de meest gebruikte houtsoort.
- Een van de redenen waarom vurenhout zoveel wordt gebruikt, is omdat het makkelijk te bewerken en relatief goedkoop is.
- Werkelijk (vrijwel) alles kan gemaakt worden van vurenhout! Afkomst In Nederland en België wordt vurenhout verkocht dat uit verschillende landen afkomstig is.
Kwalitatief goed vurenhout komt meestal uit bergachtige gebieden in Zweden of Finland, dit is dan ook het meest verkochte vurenhout in Nederland en België. Er is echter ook vurenhout te koop uit Rusland, Tsjechië en Polen. Over het algemeen geldt dat vurenhout uit bergachtige gebieden kwalitatief beter is dan hout uit vlakke gebieden.
- Dit komt doordat de bomen in bergachtige gebieden langzamer groeien, waardoor ze een fijnere nerfstructuur krijgen en steviger hout geven.
- Enmerken Vurenhout wordt gekenmerkt door een witachtige kleur met vaak fijne, vlamachtige tekeningen in het hout.
- Het is licht en sterk materiaal, waardoor het breed toepasbaar is.
Vurenhout is vrij zacht hout, waardoor het makkelijk te bewerken is. Een nadeel van dit zachte hout is echter wel dat er vrij snel beschadigingen in komen, waardoor er voorzichtig mee omgegaan dient te worden. Door het hout goed voor te behandelen, kan de gevoeligheid ervan echter flink verminder worden, zodat het vurenhout veel langer meegaat.
- Een ander nadeel van vurenhout is dat het niet erg duurzaam materiaal is.
- Het hout is, onbehandeld, erg gevoelig voor vocht, vervuring, houtrot en aantasting door insecten.
- Wanneer vurenhout echter goed behandeld wordt, kan het materiaal aanzienlijk duurzamer worden gemaakt.
- Het gaat er dan om dat het hout goed in een beschermende lak wordt gezet.
Daarnaast kan vurenhout ook geïmpregneerd worden gekocht, waardoor je een aanzienlijk duurzamer stuk verduurzaamd hout hebt. Gebruik Doordat vurenhout makkelijk te bewerken en relatief goedkoop is, wordt het breed toegepast. Je ziet het materiaal bijvoorbeeld terug in meubels en verpakkingen, maar ook onder andere in gevels, constructies en renovaties.
Vurenhout is zelfs vaak de grondstof voor verschillende soorten papier. Balken van vurenhout kun je makkelijk gebruiken voor bijvoorbeeld het maken van constructies. Zaag de balken op de juiste maat en bevestig ze simpelweg aan elkaar met bijvoorbeeld hoekprofielen. Gebruik vervolgens vurenhouten planken om de constructie dicht te timmeren.
Zo kun je bijvoorbeeld heel gemakkelijk je eigen tafels, stoelen, kasten, plantenbakken en ga zo maar door maken. Door het hout met een kwalitatief goede beits af te werken, kun je jarenlang plezier hebben van vurenhout. Vurenhout wordt verkocht in verschillende kwaliteiten.
Vurenhout klasse C is de meest gangbare kwaliteit en is vrijwel voor elke klus geschikt. Klasse C wordt dan ook aangeduid als de standaard bouwkwaliteit voor hout. Wanneer je vuren klasse C koopt, weet je zeker dat je een goed product hebt. Certificeringen Al het hout dat verkocht wordt, dient voorzien te zijn van een certificering.
Er zijn in de houtindustrie verschillende certificeringen in omloop. De meest bekende is FSC. Bij hout met een FSC-certificering weet je zeker dat het hout afkomstig is uit een verantwoord beheerd bos, met alle aandacht voor mensen en dieren die van dit bos afhankelijk zijn.
- Daarnaast is er nog de PEFC certificering voor vurenhout.
- Ook met deze certificering weet je dat je te maken hebt met hout dat afkomstig is uit duurzame bossen.
- Tevens bestaat er het SLS-keurmerk.
- Dit staat voor “Scandinavian Lumber Standard” en geeft aan dat het gaat om kwaliteitshout uit Scandinavië.
Je doet er dus goed aan om te letten op de keurmerken en certificeringen van het hout, voor je op aankoop overgaat. Vergelijking met andere houtsoorten Ondanks dat vurenhout een goed alternatief is, wordt er in de bouw toch vaak nog liever voor tropisch hardhout gekozen.
Veel mensen zijn van mening dat dit hout langer meegaat, steviger is en minder snel gaat rotten. Het is zeker waar dat tropisch hardhout makkelijker te verwerken is en met minder behandeling langer mee gaat, maar de keuze voor tropisch hardhout is een zeer milieuonvriendelijke keuze. Tropische bomen groeien namelijk erg traag, waardoor er vaak meer hout gekapt moet worden dan er bomen groeien.
Op deze manier verdwijnen er in de tropen jaarlijks duizenden vierkante kilometers bos. Naaldbomen groeien echter een stuk sneller. In de helft van de tijd waarin een boom in de tropen groeit, is de fijnspar al volgroeid en kan hij al gekapt worden. Doordat deze bomen zo snel gekweekt kunnen worden, is de keuze voor vurenhout veel milieuvriendelijker dan de keuze voor tropisch hardhout.
Daarnaast is het goedkoper en simpel te bewerken. En goed afgewerkt gaat het jaren mee. Wij leveren uw vurenhout bij u thuis af. Natuurlijk kunt u ook bij ons de andere benodigde materialen bestellen. We nodigen u graag uit onze webshop te bezoeken. De bouwmaterialen, zoals het vurenhout bieden we tegen zeer scherpe prijzen aan.
Hebt u vragen of wilt u graag informatie, neemt u dan contact met ons op. We helpen en adviseren u graag.
Wat is beter Douglas of vuren?
Douglashout heeft een duurzaamheidsklasse 3 en daarmee heeft Douglas een levensduur van 10 tot 15 jaar als u het onbehandeld laat. Vuren heeft onbehandeld een levensduur van zo’n 4 tot 7 jaar en heeft daarmee duurzaamheidsklasse 5. Geïmpregneerd gaat Vuren nog wat langer mee dan Douglas hout.
Wat is beter voor buiten vuren of grenen?
Het is niet aan te raden het hout zonder behandeling buiten te gebruiken. Onbehandeld zit er dus geen verschil in duurzaamheid tussen Grenen en Vurenhout. Door Grenen en Vuren onder hoge keteldruk te impregneren (ook wel Celfix impregneren) krijgt het een duurzaamheidsklasse van 3.
Welk hout gaat het langst mee buiten?
Hardhout – De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee.* Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Wat is beter Lariks of Douglas hout?
De verschillen – Het verschil tussen en Lariks is niet groot. Toch zijn er wel verschillen. Het belangrijkste verschil is duidelijk de kleur. Daarnaast is er ook de duurzaamheid. De kans dat het hout gaat splijten is ook een puntje om op te letten. Zeker wanneer je gaat schroeven is het belangrijk.
Welk hout is het hardst?
Page 2 –
Botanische naam : | Dipteryx Odorata |
*Gewicht (kg/m 3 ) : | 1050 kg/m 3 |
Groeigebied : | Zuid-Amerika |
Het gewicht van 1050 kg/m 3 is gemeten bij een vochtpercentage van circa 12%. Het kernhout van Cumaru varieert van geelbruin tot roodbruin. Vaak is het een combinatie tussen beiden kleuren Cumaru die aangeboden wordt.Beiden zijn zeer duurzaam, hoewel rode Cumaru wel iets minder.
Het spint is duidelijk te onderscheiden van de kern vanwege zijn lichtgele kleur. Cumaru behoort zonder twijfel tot de hardste en zwaarste houtsoorten ter wereld. Het wordt vooral gebruikt voor buitenconstructies. Wist u dat? * De zaden van Cumaru als smaakvervanger van vanille worden gebruikt? Dit is overigens ook goed te ruiken aan het hout.
Lees meer over ons aanbod Cumaru 4-zijdig geschaafd. Afmetingen – Cumaru – Bekantrecht – KD
Afmetingen (dxb) |
21 x 145 mm |
27 x 80 mm |
27 x 205 mm |
Ook als het houtsoort of de maat die u zoekt niet vermeld is, vernemen wij graag uw aanvraag. Wellicht is de voorraad gewijzigd of verwachten/bewerkstelligen wij op (korte) termijn de juiste maten. Afmetingen – Cumaru – 4-zijdig geschaafd
Afmetingen (dxb) |
21 x 145 mm |
Ook als het houtsoort of de maat die u zoekt niet vermeld is, vernemen wij graag uw aanvraag. Wellicht is de voorraad gewijzigd of verwachten/bewerkstelligen wij op (korte) termijn de juiste maten. Sfeerimpressies Vlonderplanken Cumaru. Zonder profiel, zonder groeven. Gedeeltelijk bewerkt met olie om het verschil te kunnen zien. (Homé Hout BV, 2023) : Cumaru
Welk hout rot niet onder water?
Populier, els en spinthout van den (vurenhout) en eik zijn het meest kwetsbaar. Spar en kernhout van den en eik zijn wat beter bestand tegen de aantasting. Het kernhout van de eik is het meest resistent. Het maakt ook uit of het grondwater in één richting stroomt of oscilleert.
Welk hout rot niet in water?
Robinia – Als u liever niet voor tropisch hardhout kiest, bijvoorbeeld uit milieuoverwegingen, dan is Robinia ook een goed alternatief. Robinia komt namelijk uit duurzaam beheerde bossen in Hongarije. Deze houtsoort heeft duurzaamheidsklasse 1 – 2 en is onbehandeld goed te gebruiken.
- Robinia staat bekend om de goede weerstand tegen water.
- Zo kunt u planken van Robinia onbehandeld in het water plaatsen, ideaal voor een beschoeiing,
- Qua duurzaamheid komt Robinia dicht in de buurt van Azobe en Angelim Vermelho, alleen deze houtsoort is zeer gunstig geprijsd.
- Het nadeel van Robinia is dat het kruisdradig is en dat het dus graag wil trekken.
Met vakkundige montage hoeft dit geen probleem te zijn. Bij het maken van een beschoeiing van Robinia raden wij u aan om elke 50 cm stevige palen te plaatsen. Dit kan met grillige palen van Robinia, maar ook met meer rechte varianten van Azobé of een andere hardhoutsoort. Voor de winter begint uw beschoeiing op orde maken? Bekijk dan ons hele aanbod aan beschoeiingshout, Bekijk voor meer informatie onze blog over de meest gestelde vragen over beschoeiingen
Hoe maak je hout waterdicht?
Hout lakken – Voor de houtbescherming in je tuin raden we in principe steeds beits en houtverf aan voor zachthout, en oliën voor hardhout. Lak kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Het dringt niet door in het hout maar vormt wel een stabiele waterdichte beschermlaag op het houtoppervlak.
- Toch blijft lak ook gevoelig.
- Als er later toch vocht binnendringt via een beschadigde plek, zoals een krasje, dan zet het hout uit en barst de laklaag.
- Daarom raden wij aan om lak vooral binnenshuis te gebruiken, of op afgedekte plekken.
- Beits en olie beschermen ook, maar laten het hout wel ademen.
- Aangezien lak ook oplosmiddelen bevat, zul je bij het lakken de nodige beschermingsmiddelen moeten gebruiken.
Mondbescherming, een veiligheidsbril en handschoenen beschermen goed tegen ontsnappende dampen. Ook hierbij geldt: lak het hout in de open lucht. Zo kunnen eventuele dampen gewoon ontsnappen. Lak
Kan douglas hout goed tegen regen?
Over het algemeen is Douglas hout erg goed bestand tegen vocht of regen. Douglas houten palen kunnen na lange tijd wel rotten onder de grond. Door slimme manieren toe te passen waarbij het hout toch boven de grond blijft, of door het hout te behandelen met verduurzamingsmiddelen, kunt u toch mooie sterke constructies maken die lang mee gaan! Natuurlijk is Douglas hout zoals eerder genoemd goed bestand tegen water.
- Geen enkele houtsoort kan tegen langdurige vochtigheid.
- Zorg dus ook dat uw hout niet constant aan nattigheid wordt blootgesteld, en dat het ook de tijd krijgt om te drogen.
- Dat zal de levensduur flink verlengen.
- Na het drogen van het Douglas hout wordt het hout zelfs harder.
- Elke keer nadat Douglas hout nat wordt, en weer opdroogt wordt het steeds een stuk harder.
Omdat Douglas hout een duurzame houtsoort is gaat het onbehandeld zeker 10 tot 15 jaar mee in een buitenomgeving. Douglas hout is een houtsoort die buiten boven de grond makkelijk gebruikt kan worden. Wanneer u palen van Douglas hout in de grond wilt steken raden wij zeker aan om deze eerst in te smeren met bijvoorbeeld zwarte teer.
Is douglas hout waterdicht?
Douglas hout droog houden – Natuurlijk is Douglas hout goed bestand tegen water. Er is echter geen enkele houtsoort die bestand is tegen langdurige vochtigheid, Dus ook douglas hout is niet waterbestendig als het lang in contact staat met water. Zorg dus dat het hout ook de tijd krijgt om goed te drogen en dat het niet contant nat is.
- Dat zal de levensduur van het hout flink verlengen.
- Bovendien staat hout buiten continu bloot aan vocht; regen, dauw, condens enzovoort zorgen voor een verhoging van het vochtgehalte van het hout.
- Bij verdamping daalt het vochtgehalte weer.
- Het resultaat; scheurvorming aan het oppervlak.
- Hierdoor moet opgenomen vocht of door diffusie ingedrongen vocht, ook weer naar buiten, anders ontstaat er verzadiging onder het oppervlak en een voedingsbodem voor houtrot.
Dus komt het Douglas op een plek waar het gegarandeerd vochtig wordt? Dan is het impregneren van het Douglas hout een absolute must! Dan is douglas hout meer waterbestendig dan wanneer het niet is behandeld.
Waarom scheurt douglas hout?
Geplaatst op 24 Maart 2017 0
Scheuren in douglas hout of eikenhout? Dit wordt ook wel de werking van hout genoemd en is een eigenschap van ons hout. Ons hout zoals douglas hout en eikenhout werkt door vochtverlies. Hout is een natuurproduct. Wanneer hout nat wordt dat zwelt het. In de zomer verliest het hout vocht waardoor er door de toenemende spanning in het hout duidelijk zichtbare krimpscheuren kunnen ontstaan.
Soms kun je dit zelfs horen en hoor je het hout scheuren! Ga je daarna weer richting een nattere periode dan zullen de scheuren kleiner worden of zelfs weer verdwijnen doordat het hout vocht opneemt. Dit wordt ook wel de werking van hout genoemd. Wij verkopen vrijwel alleen douglas hout dat buiten het hart is gezaagd.
Hierdoor verminder je scheurvorming en kromtrekken van het hout. Een uitzondering hierop is de douglas balk 200x200mm, Scheurvorming is een eigenschap van hout en bij eikenhout vaak ook gewenst. Het geeft een constructie een ‘oud’ en robuust uiterlijk.
Kan geïmpregneerd hout rotten?
Geïmpregneerd tuinhout, hoe gaat dat in zijn werk? – Impregneren van hout gebeurd vaak onder hoge druk waarmee het proces aanzienlijk wordt versneld. Hout dat voor buiten wordt toegepast, wordt vaak in een drukvat behandeld. Het hout wordt onder een vacuüm gebracht en daarna wordt het impregneermiddel toegevoegd.
Doordat het onder vacuüm staat, wordt het impregneermiddel in de poriën van het hout getrokken. Het zijn niet alleen de palen die voor het maken van een constructie geïmpregneerd moeten worden maar zeker ook de planken. Door het hout met een schimmel-, houtrot- en insectenwerend middel te impregneren kan een aanzienlijke houtverduurzaming worden bereikt.
Wanneer de duurzaamheid van hout verbeterd wordt, zal een bouwelement niet snel vervangen hoeven te worden. Door de verduurzaming van het hout te verbeteren is het mogelijk om minder duurzame houtsoorten te gebruiken. Minder duurzame houtsoorten zijn goedkoper in aanschaf dan de hardere houtsoorten.
Wanneer u geïmpregneerd tuinhout wilt gebruiken, moet u niet alleen kijken naar de koopjes die aangeboden worden. Er dient gekeken te worden naar kwaliteit van het geïmpregneerde hout. Indien het hout niet goed is behandeld, kan het binnen de kortste keren gaan rotten als het buiten wordt gebruikt. U kunt voor het hout, wat u buiten wilt gebruiken ook hardhout gebruiken.
Dat gaat veel langer mee dan vurenhout. Palen die in de grond moeten worden geplaatst moeten extra behandeld worden. Het is belangrijk dat de delen die in de grond komen extra behandeld met een vochtwerend materiaal. Dat kan bijvoorbeeld teer zijn, maar ook eventueel een rubbersoort.
Kan droog hout rotten?
Houtrot repareren & stoppen – Dan hebben wij de juiste producten in huis om het hout weer in topconditie te krijgen. Wat nog wel even belangrijk is: Zorg altijd dat de oorzaak verholpen wordt. Anders kunnen we volgend jaar weer gaan repareren. Loop kitnaden na en kijk of deuren vrij kunnen draaien.
Is dit niet het geval, dan is het mogelijk dat de bestaande verflaag beschadigd en kan er vocht in het hout dringen. Als de boosdoener verholpen is gaan we repareren. Hieronder staat een kort stappenplan hoe je dat kunt doen: Stap 1: Haal het rotte hout weg. Doe dit met een krabber of een frees, maar wees hier zeer nauwkeurig in.
Doe je dit niet? Dan zullen de schimmels die achterblijven zich weer gaan verspreiden. Haal daarom ook altijd een ruim deel gezond hout weg om de rotte plek heen. Want rot hout verder als het droog is? Ja dat kan! Ook op het droge stuk kan nog wat houtrot zitten.
- Dit moet dat wel weggehaald worden.
- Tip: Houtrot ten grote van een vuist kan zelf gerepareerd worden.
- Is het aangetaste gebied echter een stuk groter? Laat dan dit deel vervangen door nieuw hout.
- Rot hout vervangen kan soms een betere oplossing zijn dan repareren.
- Stap 2: Laat de reparatieplek goed drogen.
Op z’n minst een aantal dagen en controleer of de plek goed droog is. Stap 3: Maak de ondergrond en de intacte verflagen goed schoon en vetvrij, bijvoorbeeld met St. Marc Allesreiniger en laat het geheel wederom goed drogen. Stap 4 : Breng een houtrot impregneer aan.
- Dit middel dringt diep in het hout en zorgt ervoor dat alle schimmelsporen in het hout worden aan gepakt.
- Laat deze zo’n 6 uur drogen.
- Stap 5: Breng een twee componenten houtrotvuller aan.
- Let op dat je niet teveel aanmaakt i.v.m.
- Uitharden.
- Maak wat je binnen 20 minuten kunt verwerken) Laat dit volgens de gebruiksaanwijzing goed uitharden.
Gebruik bijvoorbeeld Alabastine Houtrotvuller Professioneel. Stap 6: Breng de houtrotvuller aan met een plamuurmes. Laat het middel minimaal 6 uur drogen alvorens te schuren, schaven of schilderen. Stap 7: Als laatste is het belangrijk om het bewerkte oppervlak te schuren.
Hoe snel verrot hout?
Hoe ontstaat houtrot? – Houtrot kan al snel ontstaan bij een vochtpercentage boven 25%, zuurstof en een temperatuur boven de 4 a 5 graden. Dit is dus al snel en daarom komt houtrot al snel voor. Ook houtworm kan voor flinke schade zorgen aan het hout. De verschillende kevers en torren met hun larven eten het hout op en laten zo steeds meer gaatjes achter. houtrot
Hoe weet je of hout behandeld is?
2. Behandeld hout – Behandeld hout is een houtsoort dat is afgewerkt met een lak-, was- of olielaag. Of uw meubel uit behandeld hout bestaat, krijgt u meestal te horen tijdens de aanschaf, of kunt u lezen in de productbeschrijving. Indien u niet zeker weet waarmee uw meubels zijn behandeld, kunt u onderstaande beschrijving als leidraad nemen.
Kan eikenhout onbehandeld buiten?
In welke gevallen moet u eikenhout behandelen? – Eikenhout kan zowel behandeld als onbehandeld gebruikt worden. Gaat u eikenhout voor buitentoepassingen gebruiken? Dan raden wij aan het hout te behandelen, zodat u er extra lang van kunt genieten. Door middel van de juiste behandeling verlengt u de levensduur van het hout.
- Daarnaast zal eikenhout na verloop van tijd door weersomstandigheden en UV-stralen donkerder verkleuren of vergrijzen.
- Hierdoor wordt de uitstraling van het hout doffer.
- Door eiken te behandelen, kunt u de authentieke kleur van het hout zoveel mogelijk behouden.
- U kunt eikenhout behandelen op drie manieren: door te oliën, beitsen of verven.
Als u eikenhout gaat gebruiken voor buitentoepassingen, kunt u het hout het beste behandelen met beits. Door beits wordt het hout beschermd tegen UV-straling, waardoor het materiaal minder snel verkleurt. Daarnaast is beits vochtregulerend. Dit beschermt het hout tegen rot, schimmel en regen.
Olie trekt, net als beits, in het eikenhout en beschermt het van binnenuit. Met een transparante olie accentueert u de houtnerf van het eikenhout. Wilt u het hout echt een andere uitstraling geven? Daarvoor kunt u verf gebruiken. Behandel het eikenhout eerst met een grondverf op terpentinebasis, voordat u begint met verven.
Zo gaat u het bloeden (activeren van kleurstoffen) van het hout tegen. Let op: eikenhout bevat van zichzelf looizuur en van nature aanwezige schimmels. Afgewerkt eiken kan daarom toch zwarte verkleuringen gaan vertonen. Onbehandeld eikenhout zal uit zichzelf na een tijdje vergrijzen en verouderen.
Heeft u gekozen voor eikenhout omdat u juiste deze vergrijzing zo mooi vindt? Maak dan gebruik van een transparante grey wash beits of verf. Hiermee creëert u eenvoudig een vergrijsde look. U kunt het vergrijzingsproces ook versnellen door baksoda te gebruiken. Meng de baksoda met water en breng het vervolgens aan op het eikenhout.
Wacht tot het mengsel is opgedroogd, dit duurt ongeveer 6 uur. Verwijder daarna de laatste restjes en spoel het hout na met water. Tip: voor deze klus uit op een zonnige dag, zodat het mengsel sneller droogt. Bij PontMeyer vindt u, zoals en en in diverse afmetingen.
Welke houtsoort is duurzaam?
Duurzaamheidsklasse hout
Duurzaamheids-klasse | Omschrijving | Houtsoorten |
---|---|---|
1 | Zeer duurzaam | Azobé, robinia |
2 | Duurzaam | Bangkirai, keruing, kastanje, eiken, Nobifix |
3 | Matig duurzaam | Geïmpregneerd hout, douglas |
4 | Weinig duurzaam | Blank vuren |
Is beukenhout wel of niet duurzaam?
Beukenhout
|
gecommercialiseerd als ‘beuken’; sterke, harde en splintervrije houtsoort; gemakkelijk bewerkbaar; witachtig tot lichtbruin kernhout dat verdonkert; soms gestoomd, wat het hout roze maakt; niet duurzaam en gebruikt voor binnentoepassingen; talloze binnentoepassingen zoals trappen, (intensief belopen) parket en plankenvloeren, stoelen en andere meubelen, kleine gebruiksvoorwerpen; schilfineer en multiplex voor interieurinrichting, (gebogen) paneelbekleding, werktafels, (school)meubelen; dé houtsoort voor buigwerk; geklasseerd op basis van uitzicht volgens Europese norm ( NBN EN-975-1 : 1996. Gezaagd hout – Indeling van loofhout op uiterlijk – Deel 1: Eik en beuk ). |
Herkomst Het beukengeslacht Fagus telt weinig botanische soorten. België commercialiseert bijna uitsluitend hout van de gewone beuk ( Fagus sylvatica ).De beuk groeit het best op leemhoudende gronden met voldoende vocht, humus en kalk. Hij komt voor van op het Europese vasteland tot aan de Zwarte Zee, met twee optimale groeigebieden: het Franse Centraal Massief en de zuidelijke Bosnische Karpaten.
Ook in Belgisch en Frans Lotharingen en de Vogezen groeien beuken. ‘Rode’ beuken Sommige beuken hebben een ‘valse’ rode kern. Een vlies (thyllen) sluit dan de houtvaten af. De begrenzing ervan loopt soms parallel met de jaarringen, maar kan ook grillig zijn. ‘Rode’ beuken zijn minderwaardig aan de gewone ‘witte’.
Er is nog geen eenduidige verklaring waarom in sommige streken meer ‘rode’ dan ‘witte’ beuken voorkomen. Uitzicht De meeste beuken worden geveld na 80, maximaal 120 jaar. Dan is zijn diameter ongeveer 1,2 meter. De stam is gemiddeld 30 meter hoog, waarvan 9 meter takkenvrij.
Kleur en tekening Het kern- en spinthout van de beuk verschillen weinig van kleur. Versgezaagd is het kernhout witachtig of heel lichtbruin. Het verdonkert tot licht geelbruin onder invloed van lucht en licht. Gestoomd beukenhout is veel rozer. Beukenhout heeft een rechte, soms golvende draad en een fijne nerf.
Het heeft een gelijkmatige structuur met weinig tekening. Op dosse vertoont het vage vlammen, op kwartier geen speciale tekening op kleine spiegels na (overlangs doorgesneden stralen). Op onzuivere kwartiervlakken vallen de aangesneden stralen op als min of meer lusvormige lijntjes van 1 tot 4 mm.
- Duurzaamheid Beukenhout is niet duurzaam en dus gevoelig voor aantasting door insecten en schimmels.
- Boktorlarven maken na het vellen soms ovale gangen van 5 tot 8 mm hoog in de stammen.
- Daarom is het aangewezen het versgekapte hout meteen te verwerken.
- Droging en vochtgehalte Beukenhout droogt meestal snel, maar met een grote kans op scheuren en vervormingen.
Dat komt door het grote verschil tussen de radiale en tangentiële krimp. Droog het boolhout eerst in de openlucht voor het in de droogkamer gaat. Blijft de temperatuur enige tijd constant boven de 60 °C? Dan krijgt het hout een rozeachtige kleur. Bewerking Beukenhout is gemakkelijk bewerkbaar, zowel machinaal als met de hand.
Toch gaat dat iets beter met hout uit de optimale groeigebieden (Frankrijk, Centraal- en Oost-Europa). Dat heeft een mildere structuur en is gemakkelijker bewerkbaar dan het hardere en splinterige hout uit de noordelijke groeigebieden. Door het te schaven, krijgt het een fraai glad oppervlak. Versgezaagd hout of inwendige droogspanningen doen zaaggereedschap soms klemmen in de lengte.
Gebruik scherp gereedschap in gunstig weer. Anders veroorzaakt het schuren van de zaag donkere brandplekken. Stomen Stomen geeft beukenhout een rozeachtige kleur en verzacht de soms grote kleurverschillen in het kernhout. De stoomtijd bepaalt de kleur. Bij hout met een vochtgehalte van 20% duurt het stomen maximaal drie dagen bij 80 à 90 °C.
Dun gezaagd hout of fineer wordt in mallen gelijmd en tot de gewenste vorm geperst. Massief hout wordt eerst gestoomd om het elastisch te maken, waarna een buigmachine het in de gewenste vorm buigt. Als het afkoelt, verliest het hout zijn plasticiteit en behoudt het zijn vorm.
Schilfineer Gestoomd beukenhout is gemakkelijk te schillen voor fineer- of multiplextoepassingen. Met een fineermes stript u de ronddraaiende stam. Zo krijgt het hout een licht golvende tekening. Snijfineer Niet-gestoomd wit beukenhout wordt ook gesneden tot fineer.
Daarvoor is het aangewezen hout te kiezen zonder waarneembaar hart. De gekantrechte en hartgekloofde blok wordt dan laag voor laag afgesneden, wat een vlamtekening oplevert op dosse. Kwartiers snijden? Dat kan ook. De kwartronde blok wordt dan laag voor laag afgesneden in de richting van de stralen. Dat maakt de spiegels zichtbaar.
Bevestigen Wilt u het hout nagelen of schroeven? Boor het dan voor. Afwerking en behandeling Lijmen, lakken, politoeren of beitsen leveren geen problemen op. Beukenhout neemt wel onregelmatig product op. Wilt u een egaal gekleurd oppervlak? Laat het kleuren dan over aan een vakman.
(intensief belopen) parket en plankenvloer voor sportzalen, vergaderzalen, banken, hotels; schilfineer en multiplex voor interieurinrichting, (gebogen) paneelbekleding, werktafels, (school)meubelen; trappen; stoelen en andere zitmeubelen (zowel de zichtbare als onzichtbare delen); tafelpoten en onderstellen (soms tafelbladen); lattenbodems; kindermeubelen, -boxen, -stoeltjes; speelgoed, schaakspelen, blokkendozen; kleine houten voorwerpen; draaiwerk; keukengerei zoals eetplanken, eierdopjes, schepjes, zandlopers; tandenstokers; borstels; schrijfgerief, latten, pennendozen; decoratieve gadgets.
Beukenhout | ||
Gemiddelde volumieke massa* | 700 kg/m³ | |
Radiale krimp | 60 tot 30% r.v.** | 0,9% |
90 tot 60% r.v.** | 1,2% | |
Tangentiële krimp | 60 tot 30% r.v.** | 1,5% |
90 tot 60% r.v.** | 2,5% | |
Werken | 60 tot 30% r.v.** | 2,4% |
90 tot 60% r.v.** | 3,7% | |
Buigsterkte | 113 N/mm² | |
Elasticiteitsmodulus | 13.000 N/mm² | |
Druksterkte (evenwijdig met de vezel) | 54 N/mm² | |
Schuifsterkte | 10 N/mm² | |
Hardheid (Janka) – Kops | 8430 N | |
Hardheid (Janka) – Langs | 7060 N |
bij houtvochtgehalte van 15 procent / ** relatief luchtvochtgehalte Commerciële afmetingen
Boolhout | |
Dikte | 26/32/34/40/41/52/65/70/80 mm |
Diameter | 40 cm en meer (meestal 57 cm en meer) |
Lengte | minimaal 250 cm |
Bekantrecht hout | |
Dikte | 16/20/26/40/52 mm |
Breedte | 8 cm en breder |
Lengte | 50 cm en langer |
Bekantrecht trappenhout | |
Dikte | 40/52 mm |
Breedte | 23 cm en breder |
Lengte | 50 tot 110 cm en langer, 350 cm en langer |
Friezen | |
Dikte | 26 mm |
Breedte | 80/105/130 mm |
Lengte | 50 cm en langer |
Kepers | |
Dikte x breedte | 50×50/60×60/70×70/80×80/90×90 mm 100×100/105×105/120×120/140×140 mm150×150 mm |
Fineer | |
Dikte | 0,6 mm (van 0,3 tot 2,8 mm op aanvraag) |
Breedte | 10 cm en breder |
Lengte | 210 tot 250 cm (deuren), 250 tot 300 cm (plaatmateriaal), 340 cm (lange panelen) |
Beukenhout