Millionturf

guide des courses de chevaux

Welk Fruit Mag Niet Met Bloedverdunners?

Welk Fruit Mag Niet Met Bloedverdunners
Welk fruit mag niet met bloedverdunners? – Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen.

Wat kun je beter niet eten bij bloedverdunners?

Wat is het? – Een bloedklonter die in het lichaam gevormd wordt, kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Het kan ter plaatse een bloedvat verstoppen ( trombose ) of meegevoerd worden met de bloedstroom en verderop een kleiner bloedvat afsluiten (embolie).

  1. Een hartaanval (hartinfarct), beroerte, trombose in het been of longembolie worden veroorzaakt door zo’n gestolde prop bloed in een bloedvat.
  2. Om bloed te stollen beschikt het lichaam over grofweg twee systemen.
  3. Een eerste systeem, het bloedplaatjessysteem, zorgt voor een snelle bloedstolling doordat de bloedplaatjes aan elkaar gaan kleven.

De klonter die zo gevormd wordt is niet echt stevig. Daarvoor zijn eiwitten nodig die van de prop een stevig stolsel maken. Deze stollingseiwitten vormen het tweede systeem. Ze vormen een netwerk zodat de prop goed vast komt te zitten. Om bloedstolling tegen te gaan, kunnen we op elk van deze twee systemen inwerken.

Door inname van bloedplaatjesremmers, zoals aspirine: dit gaat de bloedstolling slechts in beperkte mate tegen. Het verhindert dat de bloedplaatjes aan elkaar kleven en remt zo de vorming van een bloedklonter. Aspirine wordt nog vaak in lage dosis voorgeschreven na bijvoorbeeld een hartaanval,

Door toediening van stollingsremmers, Dit zijn geneesmiddelen die de werking van de stollingseiwitten tegengaan. Er zijn in België twee grote klassen van producten op de markt. Zij werken in op verschillende stappen van de aanmaak van stollingseiwitten:

Coumarines, waaronder warfarine (Marevan®), fenprocoumon (Marcoumar®) en acenocoumarol (Sintrom®). Elk product werkt even goed, maar het ene product heeft meer tijd nodig om door het lichaam afgebroken te worden dan het andere. Directe orale anticoagulantia (DOAC’s): deze nieuwe klasse werkt in op andere eiwitten in de bloedstolling. Voorbeelden zijn Apixaban (Eliquis®), Dabigatran (Pradaxa®), Edoxaban (Lixiana®) en Rivaroxaban (Xarelto®). Het grote voordeel is dat deze producten minder onderhevig zijn aan de schommelingen in het bloed, waardoor je het minder moet controleren. Een nadeel is dat er geen echt ‘tegengif’ bestaat. Dit kan een probleem zijn bij het optreden van een bloeding.

Het effect van coumarines wordt gecontroleerd met bloedtesten. De stolling moet immers tussen vrij nauwkeurige grenzen blijven. Daarom wordt regelmatig de stollingsgraad gemeten: deze geeft aan hoe lang iemand bloedt alvorens zijn stollingssysteem het bloeden stopt.

  • Dit gebeurt met een test, de protrombinetijd (PTT).
  • Het resultaat wordt uitgedrukt in INR (International Normalized Ratio), een internationaal aanvaard cijfer dat de toestand van de bloedstolling weergeeft.
  • Een INR hoger dan twee betekent dat de bloedingstijd verlengd is, het bloed is ‘te dun’.
  • Een INR lager dan twee betekent dat de bloedingstijd verkort is,het bloed is ‘te dik’.

Bloedverdunning moet goed geregeld zijn: te veel bloedverdunning verhoogt het risico op gevaarlijke bloedingen, te weinig verhoogt de kans op bloedklonters. Bloedverdunners worden vaak in wisselende dosissen ingenomen, omdat iedereen er anders op reageert.

Welke groenten niet eten bij bloedverdunners?

2. Wintergroente en zomergroente – Het zijn met name bladgroenten zoals sla, spinazie en waterkers, en koolsoorten als broccoli, spruitjes en die veel vitamine K bevatten. Andere groenten zoals tomaten, komkommer, pepers, aardappelen bevatten juist weer weinig vitamine K.

Eenvoudig gesteld komt het erop neer dat Nederlanders in de winter meer kool eten en dus een hogere vitamine K-intake hebben dan in de zomer, wanneer juist veel saladegroenten op het menu staan. Patiënten die antistollingsmiddelen toegediend krijgen, moeten in de winter vaak een hogere dosis krijgen.

In de zomer, als er veel tomaten en komkommers gegeten worden, moet de dosis vaak omlaag worden bijgesteld.

Welke vitamine mag je niet met bloedverdunners?

Mensen die antistollingsmiddelen gebruiken moeten goed letten op vitamine K. De meeste antistollingsmiddelen danken hun werking namelijk aan het feit dat ze vitamine K tegenwerken; het zijn zogenoemde vitamine K antagonisten.

Welke kruiden mag je niet gebruiken met bloedverdunners?

Knoflook en kurkuma 6 juli 2019 09:08 Aangepast 6 juli 2019 09:46 Wie medicijnen gebruikt, moet oppassen met kruidenproducten. Die lijken misschien onschuldig, maar zijn dat in combinatie met sommige medicijnen niet altijd. Dat zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat een waarschuwingscampagne begint. Welk Fruit Mag Niet Met Bloedverdunners Lees ook: Kan ik nog sint-janskruid nemen? 5 vragen over kruidenpreparaten Enkele voorbeelden:

Sint-janskruid en kurkuma kunnen er voor zorgen dat medicijnen tegen kanker sneller worden afgebroken, waardoor zij minder effect hebben. Sint-Janskruid zorgt ook voor een sterkere werking van antidepressiva. De kruidenproducten ginseng en ginkgo hebben invloed op de bloedstolling. Bij gebruik met een bloedverdunnend medicijn neemt het risico op trombose of een hart- of herseninfarct toe. Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben. Wanneer knoflookcapsules tegelijkertijd met reguliere bloedverdunners wordt gebruikt, kan het effect op de bloedstolling daarom groter zijn dan verwacht. Hierdoor wordt de kans op blauwe plekken en inwendige bloedingen groter.

Bron: CBG

Wat is de beste tijd om bloedverdunners in te nemen?

Wanneer neem ik mijn bloedverdunners in? – De antistollingsmedicijnen fenprocoumon en acenocoumarol worden volgens een vast schema gedoseerd, het zogenaamde doseerschema. Op dit doseerschema, dat u de dag na de INR controle van de trombosedienst ontvangt, staat aangegeven hoeveel tabletten u iedere dag moet innemen.

Het is belangrijk dat u alle tabletten tegelijk op een vast tijdstip inneemt (bij voorkeur rond 18.00 uur ‘s avonds). Hierdoor kunnen wijzigingen in de antistollingsmedicatie nog dezelfde dag worden nageleefd. Het kan namelijk voorkomen dat op de dag van uw controle direct uw dosering moet worden aangepast.

Als dit het geval is, dan wordt dit dezelfde dag telefonisch aan u doorgegeven door de trombosedienst. De waarden waarbinnen de INR zich moet bevinden (de streefwaarden) staan rechts boven op uw doseringsformulier vermeld.

Kan je duizelig worden van bloedverdunners?

Als u een DOAC gebruikt, kunt u last krijgen van deze bijwerkingen: misselijk zijn. hoofdpijn. duizelig zijn.

Vous pourriez être intéressé :  Welk Wasmiddel Is Het Beste?

Kun je een trombosebeen krijgen als je bloedverdunners slikt?

Bloedverdunners gebruiken en toch trombose krijgen 6 maart 2018 In onze rubriek Stel uw vraag vroeg Arno zich af: Kun je als je bloedverdunners gebruikt alsnog trombose krijgen ? Dr. Victor Gerdes is internist in het MC Slotervaart (Amsterdam) en geeft antwoord. Het korte antwoord: ja, dat kan. “Als iemand bloedverdunners gebruikt voor de behandeling van trombose, longembolie of boezemfibrilleren, en diegene neemt de medicatie zorgvuldig alle dagen in, is de kans om trombose of longembolie te krijgen laag”, aldus dr.

Kun je paracetamol met bloedverdunners gebruiken?

Slik je bloedverdunnende medicijnen? Pas dan op met pijnstillers. Bij langdurig gebruik (langer dan vier dagen) en in hoge dosering (4g per dag) van paracetamol kan de werking van orale bloedverdunners worden versterkt.

Waarom geen gember bij bloedverdunners?

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen – Gember kan de suikerspiegel in het bloed verlagen (3) en bloedverdunnend effect hebben (3). Aan mensen die hier al ‘klassieke’ medicatie (vooral bij warfarine, fenprocoumon en salicylaten als aspirine) (4) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.

Andere voedingssupplementen kunnen ook de suikerspiegel in het bloed verlagen (aloë vera, betaglucanen, ginkgo biloba, ginseng, knoflook, kurkuma en Q1O) of een bloedverdunnend effect hebben (druivenpitextract/resveratrol, ginkgo biloba, ginseng, knoflook/quercetine, kurkuma, lijnzaad, visolie/omega-3 vetzuren en vitamine E).

Wees dus voorzichtig bij het gebruik en meld dus ook combinatiegebruik zeker aan uw arts. Stop het gebruik van gember enkele dagen voor een chirurgische ingreep.1 uur voorafgaand aan de ingreep kan wel het equivalent van 1 g gember ingenomen worden om misselijkheid en braken na de ingreep te verminderen (4).

Heeft vitamine D invloed op bloedverdunners?

Cardiovasculaire middelen: Calcium-antagonisten – Voorbeelden: diltiazem, verapamil, amlodipine, nifedipine. Werkingsmechanisme: blokkeren de calciumkanalen in de celmembranen van spiercellen. Hiermee wordt instroom van calcium-ionen bemoeilijkt en zullen de spieren (zoals het hart en de spiertjes in de wanden van de bloedvaten) minder krachtig samentrekken.

  • Minder krachtige contracties van het hart en vaatverwijding resulteren in een verlaging van de bloeddruk.
  • Tevens verlagen calcium-antagonisten de prikkelgeleiding in het hart wat de hartfrequentie vertraagt (kan gunstig zijn bij bepaalde hartritmestoornissen of om de zuurstofbehoefte van het hart te verlagen bij angina pectoris).

Indicaties: o.a. hypertensie, bepaalde hartritmestoornissen en angina pectoris. Meestal geen middelen van eerste keus i.v.m. bijwerkingen en mogelijke veiligheidsaspecten bij langdurig gebruik (verhoogde kans op morbiditeit en mortaliteit). Bijwerkingen: o.a.

duizeligheid, moeheid, hoofdpijn, roodheid in het gezicht, hypotensie, maagdarmklachten (zoals obstipatie), vochtophoping (m.n. in de enkels), hartkloppingen, depressie. Belangrijke interacties met voedingsstoffen en/of kruiden: Negatief: Calcium: extra inname van calcium via calciumrijke voeding of supplementen verhoogt de beschikbaarheid van calcium in het lichaam en kan de effectiviteit van calcium-antagonisten tegengaan (m.n.

wat betreft hun bloeddrukverlagend effect). Niet combineren. Magnesium: magnesium is een antagonist van calcium en kan de biologische beschikbaarheid van calcium verder verlagen en hierdoor de werking van calcium-antagonisten versterken (en het risico op bijwerkingen vergroten).

Niet combineren. Vitamine D: vitamine D suppletie verhoogt de opname van de calcium uit de voeding, waardoor er meer calcium beschikbaar komt in het lichaam. Hiermee kan het de werking van calcium-antagonisten tegengaan. Deze interactie is theoretisch en in de praktijk zijn er vooralsnog maar weinig bewijzen voor gevonden.

Voorzichtigheid is echter geboden. Deze combinatie dient zorgvuldig gemonitord te worden. Positief: Vitamine B6 (pyridoxine, P-5-P): er is waarschijnlijk geen sprake van een directe interactie van vitamine B6 met calcium-antagonisten, maar vanwege de rol die vitamine B6 speelt in het homocysteïne-metabolisme zijn aanvullende gunstige effecten van vitamine B6 op de cardiovasculaire gezondheid te verwachten bij mensen die calcium-antagonisten gebruiken.

Liefst in combinatie met andere stoffen die het HCy-metabolisme ondersteunen zoals foliumzuur en vitamine B12. Foliumzuur: calcium-antagonisten verlagen mogelijk de opname van foliumzuur. Daarnaast is van foliumzuur een aanvullend effect te verwachten op de cardiovasculaire gezondheid vanwege de ondersteuning van het HCy-metabolisme (in combinatie met vitamine B6 en vitamine B12, zie boven).

Vitamine B12: zie vitamine B6. L-carnitine: er zijn aanwijzingen dat gelijktijdig inzetten van L-carnitine in combinatie met calcium-antagonisten een gunstige synergetische werking oplevert. Er zijn echter nog geen specifieke wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan.

Kun je oud worden met bloedverdunners?

Ook ouderen boven de negentig kunnen veilig gebruikmaken van bloedverdunners. Dat concluderen internist in opleiding Hilde Kooistra en Karina Meijer, hoogleraar stolling van het UMCG. Het promotieonderzoek van Kooistra is deze week gepubliceerd in JAMA Internal Medicine, “Dit betekent dat we vaker herseninfarcten bij ouderen kunnen voorkomen.”

Kun je van bloedverdunners een hersenbloeding krijgen?

21 oktober 2021 Bij patiënten met boezemfibrilleren, een hartritmestoornis, lijkt het op het eerste gezicht geen verschil te maken of zij na een hersenbloeding wel of geen medicijnen krijgen om de kans op een nieuwe beroerte of overlijden te verkleinen. Dit resultaat blijkt uit onderzoek onder leiding van het Radboudumc en UMC Utrecht, nu gepubliceerd in The Lancet Neurology,

  1. De studie vraagt om een grote vervolgstudie, die inzicht moet geven of in bepaalde groepen patiënten juist wel of juist niet bloedverdunners moeten worden gegeven na een hersenbloeding.
  2. Patiënten met boezemfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en vaak sneller klopt dan normaal, krijgen hiervoor vaak bloedverdunners om ervoor te zorgen dat bloed minder snel stolt, wat de kans op een herseninfarct (schade door zuurstoftekort in de hersenen als gevolg van een verstopt bloedvat) verkleint.

Bloedverdunners vergroten echter de kans op een hersenbloeding, die ontstaat als een bloedvat in de hersenen knapt of scheurt.

Kun je met bloedverdunners in de zon?

Jazeker. De antistollingsbehandeling op zichzelf is geen reden om de zon te vermijden. Wel kunnen eventuele extreem hoge temperaturen die daar soms mee gepaard gaan indirect invloed hebben, bijvoorbeeld door veel vochtverlies.

Vous pourriez être intéressé :  Uit Welk Land Komt Toyota?

Welke vitamine bij bloedverdunners?

De meeste antistollingsmedicatie werken door vitamine K tegen te werken; het zijn vitamine K antagonisten. Doordat vitamine K zijn werk niet kan doen worden er minder stollingsfactoren aangemaakt en stolt het bloed minder snel. Zo daalt de kans op trombose.

Is knoflook een bloedverdunner?

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen – Knoflook kan een suikerverlagend en bloedverdunnend (2,3) effect hebben. Aan mensen die hier al ‘klassieke’ medicatie (vooral bij warfarine (3,5) en salicylaten zoals aspirine (6) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.

Andere voedingssupplementen kunnen ook een suikerverlagend (aloë vera, betaglucanen, gember, ginkgo biloba, ginseng, kurkuma en Q1O) en een bloedverdunnend (druivenpitextract/resveratrol, gember, ginkgo biloba, ginseng, kurkuma, lijnzaad, quercetine, visolie/omega-3 vetzuren en vitamine E) effect hebben.

Wees dus voorzichtig bij het gebruik en meld dus ook combinatiegebruik zeker aan uw arts. Stop het gebruik van knoflooksupplementen 14 dagen voor een chirurgische ingreep (2,3,5). Mensen met maagzweren en schildklierproblemen gebruiken knoflook beter niet zonder voorafgaand overleg met hun arts (2).

Welke pijnstillers mag je gebruiken bij bloedverdunners?

Paracetamol en aspirine leidt tot gehoorverlies Het regelmatige gebruik van bijzonder reguliere pijnstillers zoals aspirine en paracetamol en ontstekingsremmers zoals ibuprofen vergroot de kans op gehoorverlies. Dat blijkt uit recent onderzoek. Opvallend genoeg is dat risico het grootst voor mensen onder de zestig.

  1. Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers.
  2. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan.
  3. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend.
  4. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo’n goed idee is.

In het geval van aspirine hebben mannen onder de zestig die deze pijnstiller regelmatig tot zich nemen 33 procent meer kans op gehoorproblemen. Mannen die ouder zijn dan zestig lopen geen groter risico. In het geval van paracetamol zijn de risico’s nog groter.

  1. Mannen onder de vijftig hebben een twee keer zo grote kans op gehoorverlies.
  2. Mannen in de vijftig hebben met een risico dat 38 procent groter is, te maken.
  3. Naarmate de gebruikers ook hier ouder worden, neemt het risico af.
  4. Ook in het geval van de ontstekingsremmers – zoals bijvoorbeeld ibuprofen – neemt het risico op gehoorverlies toe.

Voor mannen onder de vijftig met 61 procent, voor mannen in de vijftig met 32 procent en voor mannen ouder dan 60 met 16 procent. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat het veelvuldig gebruik van aspirine tot gehoorverlies kon leiden. Dat paracetamol en ontstekingsremmers zich ook in dat rijtje scharen, is nieuw en verontrustend.

Kun je alcohol drinken met bloedverdunners?

Mag je alcohol drinken met bloedverdunners? – Je kunt het beste niet te veel alcohol drinken als je bloedverdunners gebruikt. Alcohol is van zichzelf een bloedverdunner en zorgt ervoor dat het langer duurt voordat je bloed stolt. Als je alcohol en bloedverdunners combineert, zou dat proces nog langer duren.

Wat is een lichte bloedverdunner?

Antistollingsmiddelen – Antistollingsmiddelen worden voorgeschreven bij bijvoorbeeld:

trombosebeen of longembolie hartinfarct herseninfarct rondom een operatie om trombose te voorkomen vaatlijden hartritmestoornis kunsthartklep

Er zijn verschillende soorten antistolling. Bij medicatie worden altijd twee namen gebruikt; de merknaam en de stofnaam. Onderstaand worden de diverse soorten kort toegelicht, waarbij we de stofnaam hanteren en de merknaam er in haakjes achter geschreven staat:

Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de ‘lichte’ bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven. Deze tabletten worden vaak voorgeschreven ter voorkoming van of na een arteriële trombose (hartinfarct, herseninfarct) of bij vaatlijden van de benen. Voorbeelden van deze tabletten zijn acetylsalicylzuur (Aspirine), clopidogrel (Plavix), ticagrelor (Brilique), prasugrel en persantin (Dipyridamol). Directe orale anticoagulantia, ook wel DOAC. Dit zijn relatief nieuwe medicijnen, ze worden sinds ongeveer 2015 voorgeschreven. Een DOAC heeft een remmend effect op een van de stollingseiwitten in het bloed. Het voordeel van deze tabletten is dat er dagelijks een vaste dosering wordt ingenomen, en de bloedstolling stabieler blijft dan de oudere bloedverdunners vitamine K antagonisten. In Máxima MC wordt veelal rivaroxaban (Xarelto) voorgeschreven, maar ook apixaban (Eliquis), dabigatran (Pradaxa) en edoxaban (Lixiana) worden gebruikt. Vitamine K antagonisten. Dit zijn tabletten waarbij de dosis per persoon en per dag kan verschillen. De werking wordt beïnvloed door bepaalde factoren in de gezondheid van de patiënt. De trombosedienst coördineert de dosering van deze medicatie. De dikte van het bloed moet in de gaten gehouden worden middels bloedcontrole van de INR, dit kan eventueel ook zelf aangeleerd worden. In het begin moet dit vaak, zelfs wekelijks, gecontroleerd worden. Fenprocoumon (Marcoumar) en acenocoumarol (Sintrom) worden sinds de komst van de DOAC steeds minder vaak voorgeschreven. Laag moleculair gewicht heparine, ook wel LMWH, Deze vorm van antistolling wordt in spuitjes gegeven. In Máxima MC wordt dalteparine (=Fragmin) voorgeschreven, dit is een dosering van 1x per dag een spuitje in de buik of het bovenbeen. Deze spuitjes zijn goed zelf toe te dienen. Deze medicatie wordt ook geregeld gebruikt als “bridging”(zie: onderzoek aandoening/behandeling.

Kan je hoofdpijn krijgen van bloedverdunners?

Persantin (Dipyridamol): Dit is een bloedverdunner die in combinatie met Ascal wordt gegeven. Bijwerkingen kunnen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, diaree, lage bloeddruk en spierpijn.

Kan je buikpijn krijgen van bloedverdunners?

Plaatjesremmers – De plaatjesremmers zorgen ervoor dat de bloedplaatjes (trombocyten), die verantwoordelijk zijn voor het klonteren van bloed, minder goed werken. De bloedplaatjes kunnen niet goed meer samenklonteren of aan de wand van de bloedvaten hechten.

Hierdoor treedt minder snel ongewenste stolling op in de vorm van trombose of embolie. De plaatjesremmers schrijven we voor na een hartinfarct om de kans op een tweede hartinfarct te verkleinen. Ook na een herseninfarct (beroerte) schrijven we deze middelen voor. Bij bepaalde vormen van hartkramp (instabiele angina pectoris) en bij boezemfibrilleren gebruiken we soms ook plaatjesremmers.

Vous pourriez être intéressé :  Van Welk Gebied Was De Romeinse Pontius Pilatus Stadhouder?

In Nederland gebruiken we onder andere acetylsalicylzuur (Aspirine®) en carbasalaatcalcium (Ascal®) als plaatjesremmers. Carbasalaatcalcium is een vorm van acetylsalicylzuur die beter in water oplost en daarom minder bijwerkingen geeft. Bijwerkingen Er is slechts een kleine hoeveelheid acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium nodig om de klontering van bloedplaatjes te remmen.

Stofnaam In de handel als
Acetylsalicylzuur Acetylsalicylzuur; Acetylsalicylzuur Cardio; Acetylsalicylzuur Neuro; Accod; Alka-Seltzer®; APC®; Aspirine Protect®; Aspegic®; Aspro®; Chefarine®; Migrafin®
Carbasalaatcalcium Ascal®; Ascal Cardio®; Carbasalaatcalcium
Clopidogrel Plavix®; Iscover
Dipyridamol Persantin®
Dipyridamol/Acetylsalicylzuur Asasantin®

Wat moet je doen als je heel erg duizelig bent?

Ik ben duizelig, alles draait en beweegt In het kort

Bij draai-duizeligheid ziet u alles draaien of bewegen. U kunt ook misselijk en angstig zijn. U kunt het beste gaan zitten of liggen tot de duizeligheid voorbij is. Uw huisarts kan onderzoeken waar de draai-duizeligheid door komt. Bel direct uw huisarts of de huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of slikt of geen kracht in een arm of been heeft.

Wat is het Bij draai-duizeligheid ziet u alles om u heen draaien of bewegen. U kunt ook het gevoel hebben dat u zelf rond draait of beweegt (terwijl u stil ligt of zit). Draai-duizeligheid is heel vervelend. U kunt ook misselijk en angstig zijn. Oorzaken Draai-duizeligheid komt meestal door een probleem met een evenwichtsorgaan.

U heeft er 2: ze zitten binnen in het oor. Het zijn buisjes met vloeistof erin. Als zo’n buisje niet goed werkt, krijgen uw hersenen verkeerde informatie. Daardoor ziet u alles draaien. Of krijgt u het gevoel dat u zelf beweegt, valt of draait. Heel soms komt draai-duizeligheid door een probleem in de hersenen.

Bijvoorbeeld een, Dan zijn er meestal ook andere klachten, zoals dubbelzien, moeilijk praten of slikken, en minder kracht in een arm of been. Ook sommige medicijnen kunnen als bijwerking draai-duizeligheid geven. Bijvoorbeeld sommige medicijnen tegen bacteriën, tegen epilepsie of tegen hoge bloeddruk.

Komt de duizeligheid als u uw hoofd opeens beweegt? Duurt het een paar seconden tot minuten? Dan is het waarschijnlijk ). Bent u een paar dagen de hele tijd duizelig? Kunt u alleen maar met uw ogen dicht in bed liggen? En bent misselijk en moet u overgeven? Dan is het waarschijnlijk, Heeft u aanvallen van erge draaiduizeligheid die 20 minuten tot 12 uur duren? Dit kan de zijn. Bij de aanval hoort u minder, uw oren voelen vol of u hoort een piep of brom (oorsuizen). U kunt ook misselijk worden en overgeven. Na 1 of 2 uur zijn de klachten het ergst. Heeft u migraine of heeft u migraine gehad? Dan kunt u hebben. Een aanval duurt vaak een paar uur. U kunt er hoofdpijn bij hebben, maar dat hoeft niet.

Adviezen

Probeer rustig door te gaan met waar u mee bezig was. Als het zo erg is dat dat niet lukt, ga dan liggen en wacht tot het minder wordt. Misschien merkt u dat u sommige bewegingen of activiteiten liever niet meer doet. U bent bang dat u er weer duizelig van wordt. Dat helpt niet: probeer toch om ook die dingen rustig weer te gaan doen.

Medicijnen Er zijn geen medicijnen die helpen tegen draai-duizeligheid. Bij misselijkheid en overgeven helpen de medicijnen metoclopramide of domperidon, Metoclopramide is er ook als zetpil. Uw huisarts kan u een recept geven. Er zijn geen medicijnen die helpen tegen minder horen of oorsuizen.

  • Domperidon stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen en versnelt de passage van voedsel van de maag naar de darmen.
  • Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken.
  • Soms schrijven artsen het ook voor bij misselijkheid bij migraine, problemen bij borstvoeding, een bepaalde vorm van lage bloeddruk bij de ziekte van Parkinson en te langzame maag.

Voor meer informatie zie, Metoclopramide werkt tegen misselijkheid en braken. Verder zorgt metoclopramide ervoor dat voedsel minder lang in uw maag blijft. Daardoor voelt u zich ook minder misselijk. Artsen schrijven het voor bij misselijkheid en braken en bij migraine.

Waarom geen gember bij bloedverdunners?

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen – Gember kan de suikerspiegel in het bloed verlagen (3) en bloedverdunnend effect hebben (3). Aan mensen die hier al ‘klassieke’ medicatie (vooral bij warfarine, fenprocoumon en salicylaten als aspirine) (4) voor nemen, wordt aangeraden het gebruik zeker te melden aan hun arts.

Andere voedingssupplementen kunnen ook de suikerspiegel in het bloed verlagen (aloë vera, betaglucanen, ginkgo biloba, ginseng, knoflook, kurkuma en Q1O) of een bloedverdunnend effect hebben (druivenpitextract/resveratrol, ginkgo biloba, ginseng, knoflook/quercetine, kurkuma, lijnzaad, visolie/omega-3 vetzuren en vitamine E).

Wees dus voorzichtig bij het gebruik en meld dus ook combinatiegebruik zeker aan uw arts. Stop het gebruik van gember enkele dagen voor een chirurgische ingreep.1 uur voorafgaand aan de ingreep kan wel het equivalent van 1 g gember ingenomen worden om misselijkheid en braken na de ingreep te verminderen (4).

Kan je drinken met bloedverdunners?

Anti coagulerende werking van alcohol – Door de combinatie van alcohol met antistollingsmiddelen kan de anti coagulerende werking namelijk worden versterkt en het risico op bloedingen daardoor toenemen. Door inname van (een grote hoeveelheid) alcohol bestaat echter ook nog eens de kans dat de afbraak van geneesmiddelen – waaronder die van uw ‘bloedverdunner’ – minder goed verloopt, waardoor er een (gevaarlijke) ophoping van betreffend(e) middel(en) in uw lichaam kan ontstaan.

Welke thee bij bloedverdunners?

Interacties met andere geneesmiddelen en voedingssupplementen – Groene thee kan interageren met bloedverdunnende medicatie en ze net meer (bij aspirine) of minder (bij warfarine) (6) effectief maken. Overleg dit met uw arts en stop het gebruik van groene thee in ieder geval een aantal dagen voor een chirurgische ingreep.

Kun je paracetamol met bloedverdunners gebruiken?

Slik je bloedverdunnende medicijnen? Pas dan op met pijnstillers. Bij langdurig gebruik (langer dan vier dagen) en in hoge dosering (4g per dag) van paracetamol kan de werking van orale bloedverdunners worden versterkt.