10. Gedroogd fruit – Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there, Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben. Vind je pruimen niet te pruimen? Probeer dan gedroogde abrikozen of anders dadels.
Wat kun je het beste eten bij verstopping?
1. Genoeg vezels eten – Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Bekijk tips om meer vezels te eten,
Wat kun je beter niet eten bij obstipatie?
Voedingspatroon – Veel kleuters krijgen vezelarme tussendoortjes zoals rijstwafels en soepstengels. Ook oudere kinderen eten vaak vezelarme producten zoals witbrood, beschuit, witte rijst en macaroni. Deze producten verhogen de kans op vaste ontlasting.
- U kunt een kind met een verhoogde kans op obstipatie beter vezelrijke voeding geven.
- Vezels zijn onverteerbare stoffen die in plantaardige producten zitten (zie de voorbeelden de tabel).
- Twee soorten vezels zijn van belang voor een goede stoelgang: oplosbare en niet-oplosbare vezels.
- Oplosbare vezels zitten in groenten, fruit en peulvruchten.
In de darm werken bacteriën op deze vezels in. Hierbij komen stoffen vrij die de darmen tot beweging aanzetten en de ontlasting smeuïger maken. Tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de ontlasting niet te dun wordt. Niet-oplosbare vezels komen voor in volkoren producten en noten.
Deze vezels zuigen in de darm water op. Hierdoor wordt de ontlasting zacht. Omdat de werking van deze vezels berust op de opname van water, is het van belang dat uw kind voldoende drinkt. Veel chocola en chocolademelk vergroot de kans op obstipatie. Het is verstandig deze producten, net als de vezelarme etenswaren, slechts heel beperkt te geven aan kinderen met obstipatieklachten.
Bruinbrood is dus beter dan wit brood. Groenten en fruit bevatten veel vezels en vergemakkelijken de ontlasting.
Verboden | Aanbevolen |
---|---|
Chocolade | Rauwkost |
Chocolademelk | Sla |
Onrijpe bananen | Fruit |
Frisdrank met prik | Bruinbrood |
Witbrood | Meergranen rijst, macaroni en spaghetti |
Beschuit | Andere meergranen producten |
Tabel 1: De voedingsmiddelen op een rijtje Mocht uw kind ondanks de voorzorgsmaatregelen obstipatie krijgen, dan kunt u beter geen voeding geven die tot gasvorming in de buik kan leiden, zoals uien, prei, spruitjes, koolsoorten (met uitzondering van bloemkool en broccoli), witte bonen, sterk gekruide producten, koolzuurhoudende dranken en kauwgom.
Welke groenten en fruit zijn goed voor de darmen?
Wat zijn voedingsvezels eigenlijk? – Voedingsvezels, ook wel vezels genoemd, zijn plantaardige stoffen die we niet kunnen verteren in de dunne darm en die niet door het lichaam kunnen worden opgenomen. In de dikke darm zijn ze belangrijk voor een goede darmwerking. Er zijn twee soorten voedingsvezel; de fermenteerbare en de niet fermenteerbare vezel.
Welk fruit niet eten bij obstipatie?
Welk fruit werkt niet laxerend? – Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
Wat moet je eten voor te kakken?
4. Beweeg voldoende – Lichaamsbeweging is belangrijk om je darmen in beweging te houden. Als je zelf beweegt, stimuleert dat namelijk de voortstuwende eweging van de darm. Die is nodig voor een goede spijsvertering. Als je niet genoeg beweegt, kan je darm trager gaan werken.
Is yoghurt goed bij obstipatie?
10 tips tegen constipatie – 1: Natuurlijke vezels Vezels werken als een spons. Het trekt water aan uit zijn omgeving, waardoor het op gaat zwellen. Tijdens dit proces worden de vezels zachter en flexibeler en geven ze volume aan de ontlasting. Hierdoor kan het gemakkelijk het darmkanaal passeren om uiteindelijk zonder enige moeite in het toilet te belanden.
Let er wel op dat je de juiste, natuurlijke vezels eet. Die zitten oa in: Peren, pruimen, appels, noten, abrikozen, bessen, broccoli en bonen. Er zijn echter een aantal voedingsmiddelen die juist een omgekeerde werking hebben, en obstipatie juist in de hand werken zoals bananen, beschuiten en toast, bosbessensap, kaneel, witte rijst, langgetrokken thee en rode wijn.
Vergeet niet om ook veel water te drinken. De vezels hebben water nodig om op te zwellen en te weinig water in de darmen zal dan een averechts effect hebben.2: Drink voldoende water Drink 1,5 tot 2 liter per dag., want zonder voldoende vocht kunnen de vezels hun werk niet doen in de dikke darm.
Vezels houden vocht vast waardoor de ontlasting meer volume krijgt en zachter wordt. Drink een glas lauw water op de nuchtere maag (door het volume) dat kan erg behulpzaam zijn. Je kan ook de dag beginnen met een glas warm water met citroen. Het citroenzuur zal vervelende toxines en ander onverteerbaar materiaal verwijderen van je darmwanden.
Want dat is in veel gevallen de oorzaak van de constipatie. Door het toevoegen van het water wordt het citroenzuur snel opgenomen door je lichaam en zal de ontlasting ook wat vloeibaarder worden.3: Zuiveringszout Zuiveringszout is een geweldig huismiddeltje zou niet mogen ontbreken in het medicijnkastje.
Zo is het bijvoorbeeld een geweldig middel tegen problemen in de buikstreek, en dan met name als het gaat om maagklachten. Zuiveringszout werkt zo goed, omdat het bicarbonaat overbodige lucht uit je lichaam verwijdert, op welke manier dan ook. Ditzelfde bicarbonaat kan dus, met hetzelfde mechanisme, de constipatie helpen oplossen.
Om hiervan te profiteren, doe je een theelepel bakpoeder in een kwart kopje water. Drink dit in één keer op en je zult snel het gevoel krijgen dat er beweging in je lichaam komt, en dan met name in je darmen.4: Probiotica Probiotica is één van de beste manieren om je darmflora, en daarmee je darmen, gezond te houden en bevat de juiste bacterieën voor je darmflora.
Het dagelijks innemen van probiotica voorkomt niet alleen obstipatie, maar zal het ook minder erg maken als het toch eens een keer gebeurt. Je kan ze op een natuurlijke manier opnemen door iedere dag een portie pure, magere yoghurt te eten. Kies voor yoghurt zonder enige vorm van toevoegingen, het liefst van de natuurwinkel.
Je kan ook probiotica halen bij de apotheek. Zeker nadat je een antibioticakuur hebt gevolgd raad ik iedereen aan om een probiotica te nemen. Let er wel op dat deze supplementen vaak veel toevoegingen bevatten, onder andere suiker. Dit laatste vindt de fabrikant noodzakelijk om de smaak van probiotica te maskeren.5: Lijnzaad- en olijfolie Lijnzaadolie bevat niet alleen allemaal gezonde vetzuren, maar is ook heel erg effectief als het gaat om obstipatie.
- De lijnzaadolie zorgt voor een soort coating aan de binnenzijde van je darmen, waardoor de ontlasting zonder obstakels zijn weg naar buiten kan vinden.
- Om hiervan te profiteren neem je een glas sinaasappelsap, en meng je hier 1 tot 2 eetlepels lijnzaadolie doorheen.
- Dit drink je in één keer op.
- Neem wel sinaasappelsap met vezels, want die heb je nu juist nodig.
Wordt niet ongeduldig, want het duurt ongeveer 5 uren voordat het zijn werk gaat doen. Neem dus geen glas extra, want dan kan diarree het gevolg zijn. Als je geen lijnzaadolie in huis hebt kun je ook olijfolie gebruiken. Olijfolie is niet alleen een geweldige antioxidant, maar kan ook opluchting geven in het geval van verstopping.
- Als je regelmatig olijfolie inneemt, of gewoon gebruikt bij het bereiden van de maaltijd, is het risico op een verstopping heel erg klein.
- Als je last hebt van obstipatie, neem dan een eetlepel pure olijfolie, en in een mum van tijd merk je dat je ontlasting op gang komt.
- Ook kun je de olijfolie, net als de lijnzaadolie, mengen met 2 theelepeltjes citroensap voor een sneller en beter resultaat, en natuurlijk om de smaak wat aangenamer te maken.6: Lichaamsbeweging We zitten tegenwoordig meer dan dat we bewegen.
Dit is niet alleen luiheid, maar vooral ook de werksituatie. Veel banen worden tegenwoordig zittend ingevuld, dan wel achter het bureau, dan wel in de auto. Des te meer reden om meer moeite te doen om toch te bewegen. Bewegen is niet alleen belangrijk om fit te blijven, om het risico op hart- en vaatziekten zo laag mogelijk te houden, om dat buikje weg te werken.
- Ook is bewegen belangrijk voor het soepel laten werken van het spijsverteringssysteem.
- Een stevige wandeling na de maaltijd is al voldoende om je spijsvertering optimaal te laten werken.
- Wacht wel even een uurtje tussen de maaltijd en de wandeling, anders krijg je weer last van andere problemen.
- Om het even algemeen te houden: Regelmatig bewegen zal sowieso zorgen voor een efficiënt werkend spijsverteringssysteem, waardoor de kans op obstipatie zo klein mogelijk wordt gehouden.
Loop tijdens de lunchpauze eens vaker een blokje om, neem vaker de benenwagen en de trap in plaats van de auto en de lift.7: Koffie Als je een regelmatige koffiedrinker bent, zal het je smorgens zijn opgevallen dat je na je eerste of tweede tas koffie naar het toilet moet.
- Offie is niet alleen een stimulans voor je geest, maar heeft ook een laxerende werking.
- Offie maakt je spijsvertering wakker en zal je ontlasting soepel en snel transporteren zodat je snel naar het toilet kunt.
- Let wel op dat je niet teveel koffie drinkt, want als je heel veel koffie drinkt, zal het effect averechts zijn.
Koffie werkt vocht afdrijvend, zodat je meer moet plassen. Als dan niet genoeg water drinkt, zal je lichaam uitdrogen en zal er dus geen vocht beschikbaar zijn om je ontlasting zachter en soepeler te maken.1 of 2 tassen is prima, maar daar moet het dan ook bij blijven.8: Regelmaat Heb jij een bepaalde regelmaat om naar het toilet te gaan? Dan heb je waarschijnlijk geen last van obstipatie Als je geen vast ritme hebt, zou het goed zijn om daar nu eens mee te beginnen.
- Het is een kwestie van trainen, maar uiteindelijk zal het je lukken.
- Ooit heb je misschien een ritme gehad van één keer per dag naar het toilet voor de grote boodschap.
- Probeer dat ritme weer terug te krijgen door iedere dag op dezelfde tijd, naar het toilet te gaan of je nu aandrang hebt of niet.
- Neem een tijdschrift mee, en neem je tijd.
Maar niet langer dan 20 minuten. Is het dan nog niet gelukt, dan probeer je het morgen weer. Het is wel belangrijk dat je niks gaat forceren. Niet extreem gaan persen, want dat is ook weer niet goed. Als je dit consequent volhoudt, zal je merken dat je lichaam zich na een poosje aangepast heeft.9: Pruimensap Dit is echt een oplossing uit grootmoeders tijd: Pruimensap drinken of het eten van pruimen.
- Het is een klassieke oplossing die al eeuwenlang wordt gebruikt om de stoelgang weer op gang te helpen en regelmatig te houden.
- Niet alleen zijn pruimen heel erg rijk aan vezels, maar bevat het ook sorbitol.
- Sorbitol helpt om de ontlasting zacht en glad te houden.
- De combinatie van de vezels en de sorbitol zorgt er voor dat de ontlasting water opneemt waardoor er meer volume is.
Misschien onnodig te zeggen, maar een overdaad van dit natuurlijke laxeermiddel kan zorgen voor diarree.10: Bij aandrang direct naar het toilet De meest preventieve maatregel tegen constipatie is direct naar het toilet gaan als je aandrang hebt. Je lichaam weet heel goed wat het doet, en wat nodig is.
- Als je lichaam zegt dat je naar het toilet moet, is er dus ook een noodzaak.
- Je lichaam wil de afvalstoffen lozen! Het is belangrijk dat de reflex wordt beantwoord: een prikkel die niet wordt beantwoord, verdwijnt.
- Een prikkel die nooit wordt beantwoord, ontstaat niet meer.
- Het voortdurend negeren van de toiletdrang betekent het telkenmale terugsturen van de stoelgang met alle mogelijke gevolgen van dien voor de gezondheid.
Bovendien zal het lichaam het toegevoegde water weer uit de ontlasting halen, waardoor het steeds moeilijker zal worden om naar het toilet te gaan. Uiteindelijk zal dit leiden tot constipatie. Waarom neem je best geen laxeermiddelen? Iedereen die last gehad heeft van constipatie weet goed dat dit snel moet worden verholpen.
Niet alleen is het ongemakkelijk, maar kan ook nog eens pijn gaan doen. Terwijl veel mensen direct naar de apotheek rennen om een laxeermiddel te kopen, is het veel veiliger om één of meerdere van bovenstaande natuurlijke huismiddeltjes te gebruiken. De laxeermiddelen die vrij verkrijgbaar zijn, hebben een aantal bijwerkingen.
Fruit: Welke Soort Is Het Gezondste?
Sommige zijn niet zo heel erg, andere bijwerkingen kunnen weer grote gevolgen hebben. Wist je bijvoorbeeld dat laxeermiddelen blijvende schade aan kunnen richten aan het rectum? Of dat laxeermiddelen invloed hebben op je zoutgehalte in je lichaam? Dat je mineralen in uit balans kunnen geraken door het gebruik van laxeermiddelen? Dit kan op termijn weer andere problemen geven, dus beslist niet aan te raden.
misselijkheid,winderigheid,buikpijn,opgeblazen gevoel,uitdroging,
Het is dus een goede keuze om een natuurlijke oplossing te zoeken. Deze zijn minstens zo effectief, en hebben geen bijwerkingen. Tot slot Als je regelmatig te maken hebt met verstopping, dan is dat een duidelijk teken dat je iets zal moeten veranderen aan je levenswijze.
Welke yoghurt goed voor stoelgang?
Welke yoghurt is gezond voor de darmen? – Overwegend mild voor je darmen Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Is een appel goed voor de darmen?
Dat appels een van de populairste fruitsoorten zijn, is niet voor niets. De vruchten zijn namelijk – naast lekker natuurlijk – heel gezond. Dit zijn vijf gezondheidsvoordelen van appels: 1.Appels zijn voedzaam Naast vitamines en mineralen bevatten appels gezonde koolhydraten en vezels.
- Om zoveel mogelijk vezels binnen te krijgen, eet je appels met schil en al.
- Tip : maak eens deze lekkere soep met appel, bijzonder smakelijk! 2.Ze zijn goed voor je darmen Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee.
- Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Maak je deze witlofsalade met appel klaar, dan doe je dat dus niet alleen voor je smaakpapillen. Tip : als je wilt afvallen, gebruik je in het hierboven genoemde recept het beste Griekse yoghurt in plaats van crème fraîche, en fetakaas in plaats van blauwschimmelkaas.
- Deze producten zijn net wat voedzamer en vriendelijker voor je darmen.3.Appels versterken je botten Wist je dat appels waarschijnlijk ook goed zijn voor je botten? Dit komt vermoedelijk door hun zuiverende invloed en het feit dat ze antioxidanten bevatten.
- Er is een onderzoek van de California State University waaruit blijkt dat vrouwen die de meeste appels aten, het minste last hadden van kalkverlies.
Dat is nog eens een verrassing voor wie gek is op kerrie-knolselderijsoep met appel. Tip : voeg aan dit recept zoete aardappels toe in plaats van gewone piepers, dan krijg je gezonde koolhydraten binnen.4.Je longen varen er wel bij Wat hebben appels met je longen te maken? Meer dan je denkt! Appels zijn namelijk heel gezond als het om je longen gaat.
Dat ondervonden onderzoekers van de California State University die onderzoek deden naar het effect van appels op je gezondheid. De vrucht zou zelfs het risico op astma verminderen. Voeg dus vooral meer appels toe aan je dagelijkse eetpatroon. Kies bijvoorbeeld voor deze saladebowl,5.Goed voor je brein Je grijze cellen hebben eveneens baat bij appels.
De fruitsoort schijnt een bepaalde neurotransmitter te beschermen. Bovendien helpen appels om je hersenfunctie up-to-date te houden. Alle reden om ze vaker te gaan eten dus. Wat dacht je van deze boekweitbircher met appels? Probeer het eens! Wat is jouw favoriete gerecht met appel? Deel het hieronder in de reacties! Wil je meer tips voor gezonde voeding? Kijk op puurfiguur.nl,
Welke groente en fruit werken laxerend?
Welke groente bij verstopping? – Naast diverse fruitsoorten die je kunt nemen als je te maken hebt met obstipatie, zijn er ook laxerende groenten die jou kunnen helpen gemakkelijker naar het toilet te gaan. Het gaat hier om uien, broccoli, kool, bloemkool, spruiten, boerenkool, asperges, artisjokken, wortelen, bieten, knoflook, zuurkool en tomaten.
Kan je van banaan kakken?
Bananen boordevol vezels – In bananen zitten veel vezels: per stuk zo’n 3 gram. Ter vergelijking, in een appel zit 2,5 gram vezels en in een mandarijn 0,5 gram vezels. Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Wat helpt om beter naar toilet te gaan?
Ik heb last van verstopping In het kort
Bij verstopping gaat poepen moeilijk. U poept minder dan 3 keer per week. Mogelijke klachten zijn buikpijn, buikkrampen, pijn bij het poepen en harde, droge poep. Verstopping komt vaak door weinig drinken, te weinig vezels eten en te weinig bewegen. Dit helpt: drink 1,5 tot 2 liter per dag, eet genoeg vezels en beweeg elke dag. Soms zijn medicijnen nodig.
Wat is het Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. U poept minder dan 3 keer per week. De poep blijft te lang in uw dikke darm en wordt daardoor hard en droog. Soms zijn het losse keutels. Een ander woord voor verstopping is obstipatie. Wat merk ik Door verstopping kunt u deze klachten krijgen:
U poept minder vaak. De poep is hard en droog. Soms zijn het keutels. Het poepen doet pijn. U heeft buikpijn of buikkrampen. Dat komt omdat er veel poep in uw dikke darm blijft zitten. U moet hard persen om er wat uit te krijgen. Na het poepen heeft u het gevoel dat u nog niet klaar bent. Dunne poep lekt soms langs de harde poep naar buiten (diarree). Soms zitten er scheurtjes aan de binnenkant van uw anus (poepgat). Daardoor doet het poepen pijn.
Oorzaken Meestal komt verstopping niet door een ziekte. Verstopping kan komen door 1 of meer van deze dingen:
weinig drinken te weinig vezels eten te weinig bewegen aanleg: bij sommige mensen werken de darmen minder goed spanning u gaat niet meteen naar de wc als u moet poepen zwanger zijn de spieren onder in uw bekken werken niet goed u gebruikt medicijnen met als bijwerking verstopping, bijvoorbeeld:
morfine ijzerpillen medicijnen tegen depressie medicijnen tegen botontkalking medicijnen tegen allergie plaspillen medicijnen bij de ziekte van Parkinson medicijnen tegen epilepsie medicijnen tegen psychose
Soms komt verstopping door iets anders, bijvoorbeeld een ziekte:
prikkelbare darm syndroom een langzaam werkende schildklier diabetes (suikerziekte) overgevoelig zijn voor gluten (coeliakie) depressie ziekte van Parkinson multiple sclerose (MS)
Heel soms komt verstopping door een gezwel in de dikke darm. Morfine is een sterke pijnstiller. Het hoort bij een groep stoffen genaamd opiaten. Deze stoffen lijken allemaal op morfine. Artsen schrijven het voor bij plotselinge ernstige pijn, zoals pijn na een operatie, ernstige verwonding, pijn na een hartinfarct of koliekpijn.
Ook bij langdurige hevige pijn, zoals pijn bij kanker. Artsen schrijven het ook voor bij ernstige benauwdheid door een hart dat minder goed pompt (hartfalen) en bij zorg voor mensen die niet meer beter worden (palliatieve zorg). Voor meer informatie zie, Onderzoeken Als u naar uw huisarts gaat voor verstopping, onderzoekt uw huisarts uw buik.
Uw huisarts kijkt naar uw buik, luistert en voelt. Soms voelt de huisarts in uw anus. Bij de meeste mensen met verstopping zijn verder geen onderzoeken nodig. Een röntgenfoto van de buik en een echo van de buik zijn niet nodig om te kijken of u verstopping heeft.
- Uw huisarts kan wel uw bloed en uw plas (urine) laten onderzoeken.
- Dit is soms nodig om te kijken of er iets anders is.
- Bijvoorbeeld overgevoeligheid voor gluten of een langzaam werkende schildklier.
- Adviezen Drink minstens 1,5 tot 2 liter per dag.
- Drink vooral water, thee en koffie zonder suiker.
- Liever geen vruchtensap en frisdrank.
, met genoeg, Vezels houden vocht vast in de darmen. U krijgt hierdoor meer en zachtere poep en uw darmen gaan beter werken. Vezels zitten vooral in:
volkoren producten zoals volkoren brood, volkoren pasta en zilvervliesrijst groente fruit peulvruchten zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen noten
Hoe kun je sneller naar het toilet?
Beweging – Zorg ervoor dat je iedere dag ten minste een halfuur matig tot intensief beweegt. Drie keer tien minuten of twee keer een kwartier mag ook. Ga bijvoorbeeld wandelen, lopen, fietsen, zwemmen of tuinieren. Dit zet de darmen in beweging waardoor de ontlasting beter op gang komt.
Welke groente en fruit werken laxerend?
Welke groente bij verstopping? – Naast diverse fruitsoorten die je kunt nemen als je te maken hebt met obstipatie, zijn er ook laxerende groenten die jou kunnen helpen gemakkelijker naar het toilet te gaan. Het gaat hier om uien, broccoli, kool, bloemkool, spruiten, boerenkool, asperges, artisjokken, wortelen, bieten, knoflook, zuurkool en tomaten.