De volgende voedingsregels kunnen u zeker helpen en moet u trachten te volgen: – U moet voldoende vezels eten. Er dient gestreefd te worden naar een vezelinname van 30 à 40 gr/dag. Vezels zijn altijd van plantaardige origine: u vindt ze uitsluitend in granen, fruit en groenten, niet in uw steak of een stukje kaas.
- Ze worden in de darmen niet of nauwelijks verteerd.
- Maar hoe kan een voedingsmiddel nuttig zijn als het niet eens verteerd wordt? Heel eenvoudig, omdat het meer volume geeft aan de darm- en stoelganginhoud en de transit versnelt.
- Volgens een wetenschappelijk rapport van een wereldvermaard instituut (FDA) zou onze vezelinname moeten bestaan uit 70 % water onoplosbare en 30 % water oplosbare vezels.
Er bestaan inderdaad 2 soorten vezels, met verschillende fysiologische invloed. Oplosbare vezels ontlenen hun naam aan het feit dat ze oplosbaar zijn in water. Zij slorpen dus in de darmen een grote hoeveelheid water op, wat de darminhoud doet toenemen en hem een stroperige consistentie geeft.
- Deze vezels vertragen de lediging van de maag maar versnellen de doortocht door de darm.
- We vinden ze vooral in haver, gerst, droge groenten (bonen, kikkererwten, linzen), gedroogde vruchten (pruimen, vijgen, abrikozen, dadels ), fruit (aalbessen, frambozen, bessen, peren en ongeschilde appels), groenten (spruitjes, erwtjes, knolselder, broccoli, wortelen, kervel, ui, prinsessenboontjes).
Niet-oplosbare vezels bevatten grote hoeveelheden water, wat het gewicht van de stoelgang en de kneedbaarheid verhoogt. Ze vormen een zeer goede remedie tegen constipatie. Onoplosbare vezels vinden we terug in tarwezemelen, volle granen, graanmengelingen en volkoren produkten.
- Door een toename van de vezelinname, in de juiste verhouding, zorgen zij voor een vergroting van de stoelgangmassa en een normale consistentie (niet te lopend, niet te hard).
- De darm wordt beter gevuld, de te hoge druk in de darm daalt, en geleidelijk verdwijnen de buikkrampen en de pijn.
- Aangezien dit geleidelijk gebeurt, is het belangrijk uw vezelinname niet na 3 of 4 dagen te stoppen, maar deze lange tijd vol te houden.
Soms zal uw arts u een vezelpreparaat voorschrijven. Let wel op! Niet alle vezels zijn op elk moment geschikt. Kies steeds voor “zachte” vezels, d.w.z. bereide groenten zal u vaak beter verdragen dan (teveel) rauwkost, fruit eet u beter geschild, steenfruit (krieken, kersen, ) gebruikt u best niet in te grote hoeveelheden.
Drink elke dag enkele extra glazen water: oplosbare vezels zijn pas “werkzaam” als ze voldoende vocht kunnen opnemen Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is. Onrijp fruit (bv. een harde peer) kan een aanval uitlokken. Vermijd vettig en pikant eten. Vermijd koffie, sterke thee, drink dit ook niet te warm, vermijd te veel cola en tonic. • Vermijd ijskoude drankjes en ijsjes. Alcohol is ook een belangrijke verdachte. Eén glas goede wijn of bier bij voorkeur van hoge gisting, met mate gedronken, kunnen geen kwaad. Tabak is eveneens prikkelend voor uw darm. Eet rustig en op regelmatige tijdstippen. Sla uw ontbijt niet over, integendeel: besteed er voldoende tijd en aandacht aan! Als u na de maaltijd last krijgt, kijk dan na welke groeten, fruit of bereiding dit kon veroorzaken en vermijd deze bij uw volgende maaltijden. U kan uzelf daar het best bij helpen. Wees actief, matige inspanning en sport komt de werking van uw spijsverteringsstelsel ten goede!
De laatste jaren is er duidelijke wetenschappelijke evidentie opgebouwd dat een laag “FODMAP” dieet zorgt voor een significante verbetering van verschillende symptomen die horen bij het prikkelbare darmsyndroom. FODMAP staat voor Fermenteerbare Oligosacchariden (fructanen en galacto-oligosacchariden), Disacchariden (lactose), Monosacchariden (fructose), Polyolen (Sorbitol, Mannitol, Maltitol, Xylitol en Isomalt).
Dit zijn allen bestanddelen die in onze dagelijkse voeding aanwezig zijn. Zij worden mee verantwoordelijk geacht voor een toename van gasproductie in de darm en veroorzaken zo de typische symptomen van prikkelbare darmsyndroom. Via volgende link kan je hierover meer informatie bekomen evenals gratis overzichten van producten met hoge en lage FODMAPS: www.fodmap-dieet.nl Voor smart-phone gebruikers bestaat er ondertussen ook een “app” (“FODMAP Guide”).
Het correct opvolgen van een FODMAP dieet is niet zo eenvoudig en vergt een zekere motivatie, vooral bij aanvang van het dieet. Daarom is het meestal aangewezen om beroep te doen op een diëtiste die vertrouwd is met dit dieet. In de Sint-Jozefkliniek is er bij het team dietiek een diëtiste die hierin expertise heeft opgebouwd.
- Indien aangewezen, zal uw arts u verwijzen.
- Blijf met uw prikkelbare darm niet zitten.
- Uw eigen humeur zal er onder lijden Spreek erover met uw dokter.
- Vermijd zelfmedicatie bij prikkelbare darm! Verkeerd gebruik van laxantia in de verstoppingsfase en anti-diarree middelen bij prikkelbare darm diarree komen al teveel voor.
Met alle gevolgen van dien: uw verstopping wordt diarree en uw diarree stopt op. Raadpleeg bij herhaalde diarree of verstopping uw dokter. Bloedverlies bij de stoelgang vraagt eveneens steeds om doktersadvies. Soms zal uw dokter u naast een vezelpreparaat spasmolytica (darmontspanners) voorschrijven, die de contractiebeweging van de darm verminderen en de pijn doen afnemen.
Welk fruit mag je niet eten bij PDS?
Voedingsmiddelen die PDS-klachten zouden kunnen uitlokken Er is ook fruit zoals appels, peren en gedroogd fruit, dat zeer rijk is aan fructose en bij sommige mensen klachten kan uitlokken. Lactose uit melk kan bij sommige mensen ook symptomen uitlokken.
Wat moet je niet eten bij prikkelbare darm?
PDS en voeding Jouw donatie maakt het verschil Wij bieden betrouwbare informatie en maken onderzoek mogelijk. Steun ons werk. Jouw donatie maakt het verschil Steun betrouwbare informatie en onderzoek. Experts zoeken hard naar dé oplossing voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
- De eerste stappen zijn gezet, maar er is nog altijd veel onduidelijk.
- Veel patiënten leggen een persoonlijke zoektocht af om te ontdekken hoe ze het beste met PDS om kunnen gaan.
- In deze blogreeks over PDS delen we inzichten en tips van experts met je.
- Voedingswetenschapper en diëtist Marianne Rook van de MLDS vertelt over wat je beter wel en niet kunt eten als je PDS hebt.
Marianne: ‘Voeding kan een grote rol spelen bij darmaandoeningen. Voeding kan klachten veroorzaken óf juist verminderen. Bij PDS is er een duidelijk verband tussen voeding en klachten. Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. ‘De eerste impuls van PDS-patiënten is: dan eet ik toch geen knoflook, ui, zuivel, enzovoorts? Begrijpelijk, maar niet verstandig. Ieder mens heeft voedingsstoffen nodig en eten zomaar uitbannen kan leiden tot tekorten. Wees daarom voorzichtig met experimenteren.
Wil je echt goed uitzoeken wat je wel en niet kunt eten? Je huisarts kan je doorverwijzen naar een diëtist. De diëtist zal samen met je naar je voedingspatroon kijken en proberen klachten en voedingsmiddelen aan elkaar te koppelen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een voedingsdagboek bijhouden. Kleine aanpassingen in je voedingspatroon kunnen al helpen klachten te verminderen.’ ‘Als je de diagnose PDS hebt gekregen speelt soms de gedachte ‘is er niet meer aan de hand?’ Vaak is er alleen sprake van PDS.
Wel kan PDS samen voorkomen met andere gevoeligheden voor bepaalde voedingsmiddelen, zoals een gevoeligheid voor gluten, lactose of andere suikers. Uit een test kan bijvoorbeeld blijken dat je geen lactose intolerantie hebt, maar dat er wel sprake is van een gevoeligheid.
- Een gevoeligheid betekent dat je een bepaalde hoeveelheid op een dag tolereert.
- Eet je daar meer van, dan kun je klachten krijgen.
- Samen met een diëtist kun je er achter komen of er bij jou ook sprake is van een gevoeligheid voor een bepaalde voedingsstof.
- Het FODMAP-beperkte dieet kan een vervolg stap zijn.
Dit tijdelijke dieet draait om zes soorten koolhydraten, elke letter in FODMAP staat voor één. Het zijn koolhydraten die slecht of niet opgenomen worden in de dunne darm en in de dikke darm terecht komen. In de dikke darm gaan bacteriën deze koolhydraten fermenteren (opeten) en dit kan gasvorming en klachten veroorzaken.
Deze koolhydraten zitten onder andere in bepaalde fruitsoorten, groente of melkproducten. Je ontdekt of het dieet voor je werkt door deze koolhydraten zes weken lang niet te eten. Ben je op dat moment buikpijnvrij, dan voeg je stap voor stap elke koolhydraat weer toe. Zo ontdek je van welke soort je pijn krijgt en welke niet.
En daarnaast leer je van hoeveel je van deze koolhydraten tolereert op een dag. Echter, het is nog onduidelijk of dit dieet op langere termijn beter is dan andere behandelingen voor PDS. Hier is meer onderzoek voor nodig.’Ook hier geldt: wees voorzichtig met experimenteren – het is belangrijk dat je dit dieet volgt onder begeleiding van een diëtist.’ ‘Een simpel antwoord op de vraag wat je wel of niet kunt eten met PDS? Dat is er helaas niet, omdat de klachten per persoon zo verschillen.
Het is en blijft jouw persoonlijke zoektocht. Zorgt dit voor een moeilijke relatie met eten? Praat erover met je diëtist of huisarts. Om toch af te sluiten met een positieve noot: er zijn genoeg voedingsmiddelen waarvan je geen klachten krijgt. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer lactose- of glutenvrije producten te vinden in schappen van de supermarkt.
Met andere woorden: Ook met PDS is het mogelijk om lekker en gezond te eten.’ Let op: Wil jij wat doen aan je PDS? Laat je dan altijd eerst informeren door een expert (huisarts, arts en/of diëtist) Let op: Wil jij wat doen aan je PDS? Laat je dan altijd eerst adviseren door een expert (huisarts, arts en/of diëtist).
Is banaan goed voor prikkelbare darm?
PDS en vezels Jouw donatie maakt het verschil Wij bieden betrouwbare informatie en maken onderzoek mogelijk. Steun ons werk. Jouw donatie maakt het verschil Steun betrouwbare informatie en onderzoek. Experts zoeken hard naar dé oplossing voor Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).
De eerste stappen zijn gezet, maar er is nog altijd veel onduidelijk. Veel patiënten leggen een persoonlijke zoektocht af om te ontdekken hoe ze het beste met PDS om kunnen gaan. In deze blogreeks over PDS delen we inzichten en tips van experts met je. Voedingswetenschapper Hanneke Olthuis vertelt over hoe je als PDS-patiënt om kunt gaan met vezels.
Die kunnen je én het leven behoorlijk zuur maken én helpen. Hanneke: ‘Vezels dragen bij aan een goede werking van je darmen en zijn dus enorm belangrijk voor je spijsvertering. Voor de meeste mensen zorgen voldoende vezels voor een soepele ontlasting, een verzadigd gevoel – belangrijk omdat je dan minder zin hebt om te snacken – en minder kans op overgewicht of ziektes zoals darmkanker. ‘PDS-patiënten hebben vaak een haat-liefdeverhouding met vezels. Ze zijn dan wel broodnodig voor je spijsvertering, maar kunnen bij PDS ook buikklachten veroorzaken. Hoe kan iets wat goed voor je is je vijand worden? Voor het antwoord maken we een reisje naar de darmen.
Een voedingsvezel is een piepklein deeltje van een plant (groenten en fruit) of een plantaardig product (onder andere volkorenproducten). Hij wordt niet verteerd in de dunne darm, maar komt onverteerd aan in de dikke darm. Sommige vezels nemen daar vocht op en zwellen op als een spons. Zo maken ze de ontlasting soepel en kun je makkelijker poepen.
Andere vezels zijn voedsel voor de bacteriën in de darm. Met name de ‘goede’ bacteriën doen het daar goed op. ‘Er zijn verschillende soorten vezels: oplosbare, niet oplosbare, fermenteerbare en niet-fermenteerbare. Ze hebben allemaal een ander effect. Fermenteerbare vezels worden bijvoorbeeld door de bacteriën in je darm afgebroken.
Onoplosbare vezels trekken als een spons water aan. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de onoplosbare vezels voor buikklachten kunnen zorgen bij sommige mensen met PDS. Deze vezels zitten in veel gezonde producten, zoals aardappelen, bananen, maïs, wortels, bonen, koolsoorten, bepaalde tarweproducten en appels.
Onoplosbare vezels worden niet afgebroken door de bacteriën in je darm en kunnen je darmen prikkelen. Dat zou dan klachten kunnen veroorzaken. Maar niet iedereen krijgt last van dezelfde producten. En daarnaast kunnen sommige mensen met PDS juist veel baat hebben bij vezelrijke voeding.
Zo zijn er bijvoorbeeld aanwijzingen dat oplosbare vezels de klachten kunnen verminderen bij sommige mensen met PDS. Zomaar bepaalde vezelrijke producten uit je eetpatroon skippen, is dus niet nodig. Overleg altijd eerst met je huisarts of een diëtist.’ ‘Hoe krijg je als PDS-patiënt een betere band met vezels? Door je te realiseren dat vezels óók goed kunnen doen voor mensen met PDS.
En dat het vaak specifieke vezelrijke producten zijn die je klachten kunnen verergeren. Een goed beginpunt kan zijn eens goed naar je inname van vezels te kijken. Krijg je er genoeg van binnen? Je krijgt er onder andere inzicht in met de Vezelmeter van MLDS.Als je denkt dat bepaalde vezelrijke producten bij jou klachten veroorzaken, dan kun je altijd samen met een diëtist kijken hoe je dan toch voldoende vezels kunt binnenkrijgen.
Een andere belangrijke vraag is: Drink genoeg je op een dag? Vezels nemen vocht op, dus moet je dat aanvullen met bij voorkeur gezonde dranken, zoals koffie, thee en water – minstens anderhalve liter per dag. Wie vezelrijk eet, heeft twee liter op een dag nodig. Ook als je PDS hebt, is twee liter genoeg.’ ‘Ontdek je dat je te weinig vezels binnenkrijgt, ga dan niet zomaar veel meer vezels eten.
Dat lijkt op het eerste oog verstandig, maar te snel opbouwen kan ook weer leiden tot buikklachten. Ook dit is dus weer een persoonlijke zoektocht. Steeds meer PDS-patiënten hebben ook goede ervaringen met het FODMAP-dieet. Met dit dieet ontdek je welke voedingsstoffen bij jou voor klachten zorgen.
Welk fruit is goed tegen buikpijn?
1. Fruit – De meeste fruitsoorten zijn licht verteerbaar voedsel. Dit komt voornamelijk doordat er veel water in zit. Ook bevat fruit vaak de nodige vezels! Vezels zelf zijn niet verteerbaar, maar ze bevorderen wél de opname van voedingsstoffen in je lichaam.
Wat doet kiwi met je darmen?
Conclusie – Onderzoekers stelden vast dat twee kiwi’s per dag de klachten bij constipatie kunnen verlichten. Maar er waren in de studie weinig verschillen tussen het effect van kiwi’s en dat van voedingsvezels. Ander onderzoek toont aan dat fruit in het algemeen wel kan helpen bij verstopping.
Welk brood bij prikkelbare darm syndroom?
Welk Brood Bij Prikkelbare Darm? (Best solution) Maar áls je er last van hebt, kun je wel beter volkorenbrood kiezen. Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Welke Thee is goed voor prikkelbare darm?
3. Wat te eten bij een spastische darm? Pak je voeding aan – Met je voeding kun je veel invloed uitoefenen op je klachten van een spastische darm. Die voeding komt immers in de darm terecht.
- Allereerst is het heel belangrijk rustig te eten en goed te kauwen, Als je gaat eten wanneer je heel gestrest bent, loopt de vertering niet optimaal. Je kunt dan beter wachten met eten als je gekalmeerd bent. Kauw je eten altijd goed, de vertering begint namelijk al in de mond. Deze simpele maatregel kan veel verschil maken.
- Gluten en melkproducten (lactose) kunnen de oorzaak van darmkrampen en diarree. Het kan zinvol zijn om 2 weken gluten en melkproducten te vermijden en te kijken wat er gebeurt.
- Er wordt ook vaak geadviseerd veel vezels te eten, maar het type vezels maakt nog al uit. – Liever wat minder: Onoplosbare vezels, in bijvoorbeeld volkoren brood, kunnen de darmwand die al geprikkeld is nog verder irriteren. – Liever wat mee: Oplosbare vezels in groenten en fruit zijn veel milder voor de darmwand en dienen als voedselbodem voor de darmflora. Zorg elke dag voor minimaal 300 à 400 gram groenten en 2 stuks fruit.
- Verder kunnen alcohol en sterke kruiden zoals paprikapoeder en chilipoeder ook krampen uitlokken. Andere kruiden zoals gember en kurkuma hebben juist een gunstig effect op de spijsvertering. Gebruik bijvoorbeeld verse gemberwortel door je smoothie, of maak er thee van. Vermijd frisdranken en koolzuurhoudende dranken.
- Drink ook liever niet bij het eten, dit verdunt de spijsverteringssappen. Drink ook geen ijskoude dranken, dit geeft een shock-effect in de darmen. Drink alles op kamertemperatuur en begin je dag met een glas lauwwarm water met wat citroensap. Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.
Sterkte!
Hoe kom je van een prikkelbare darm syndroom af?
Behandeling van PDS – Er is niet één specifieke behandeling die werkt voor alle PDS-patiënten. Er zijn veel verschillende behandelingen mogelijk. Vaak is het een kwestie van uitproberen. Je (huis)arts kan helpen bij het maken van keuzes in de verschillende behandelingen.
- De laatste jaren zijn er veel nieuwe inzichten ontstaan over de oorzaken van PDS en over verschillende mogelijkheden om klachten te verminderen.
- PDS is niet te genezen, maar wel te behandelen.
- Veranderingen in leefstijl en voeding zoals een regelmatig en evenwichtig eet- en beweegpatroon, kunnen al helpen bij de behandeling van PDS en klachten verminderen.
Helaas worden de meeste mensen met PDS niet volledig klachtenvrij met een behandeling. Zij ervaren vaak wel een duidelijke vermindering van klachten. Hieronder bespreken we een aantal behandelingen die effectief kunnen zijn bij PDS.
Kun je iets doen tegen prikkelbare darm syndroom?
Probeer te blijven doen wat je normaal doet – Probeer overal aan mee te blijven doen, zoals werk, hobby’s en feestjes. Dit zorgt vaak voor afleiding en ontspanning. Door ontspanning kunnen je klachten minder worden. Soms is dat moeilijk. Als je niet zeker weet of er een wc in de buurt is, kan dat stress geven.
Vraag van tevoren waar de wc’s zijn. Dan weet je dat je daar zo nodig snel naartoe kunt. Vraag vooraf wat voor eten er is. Misschien kan iemand eten regelen waar je geen klachten van krijgt. Of kun je zelf eten meenemen. Spreek vooraf af dat je wat korter blijft. Zo kun je toch aan leuke en belangrijke dingen blijven meedoen.
Welk fruit helpt tegen opgeblazen buik?
Voorbeelden van fruit waarbij je volgens diëtist Jessie Wong het minste kans loopt op een opgeblazen gevoel, zijn kiwi’s, papaja’s, blauwe bessen, sinaasappels, druiven en aardbeien.
Is banaan goed als je buikpijn hebt?
3. Van bananen krijg je verstoppingen: fabel – Niks van waar. Bananen zitten juist bomvol vezels. Die vezels houden de massa in de darmen soepel en je stoelgang op gang. ‘Toch zijn er gevallen wanneer bananen klachten als buikpijn of winderigheid kunnen geven’, zegt Rook.
Wat verergert PDS?
Waardoor ontstaat PDS? – Hoe PDS ontstaat is niet precies bekend, mogelijk komt het door een combinatie van factoren.
- Het lijkt erop dat bij mensen met PDS de hersenen en de darmen extra alert zijn voor wat er in de darmen gebeurt. Uw hersenen merken prikkels in de darmen direct op.
- Uw darmen zijn bijzonder gevoelig. Daardoor voelt u bewegingen van de darmen heel goed, zoals kneden en knijpen. Bij krampen in de darmen ervaart u meer pijn dan mensen zonder PDS.
- Uw darmen reageren sterk op prikkels. Zo geeft een darminfectie bij mensen die geen PDS hebben vaak bijna geen prikkels. Bij mensen met PDS kan een darminfectie er ineens voor zorgen dat de darmen heftig samenknijpen. Een darminfectie kan dan een nieuwe periode van darmklachten uitlokken. Daarnaast weten we dat sommige mensen met PDS sterk reageren op bepaalde voedingsmiddelen.
- De bewegingen van de darmen (kneden en knijpen) zijn bij PDS onregelmatig en wisselend. Daardoor verandert ook de doorstroomsnelheid in uw darmen. De darminhoud staat stil (verstopping) of stroomt juist te snel door (diarree).
- De samenwerking tussen uw hersenen en uw darmen gaat twee kanten op. Dingen die in uw hersenen gebeuren, kunnen ook een reactie geven in uw darmen. Stress, spanningen, opwinding, angst, somberheid, zorgen en ook enthousiasme kunnen zo typische PDS-klachten uitlokken of verergeren. Stress kan de klachten verergeren maar is niet de oorzaak van de klachten.
Is yoghurt goed voor prikkelbare darm?
1.1 Leefstijladviezen bij PDS Een kop koffie of een bakje yoghurt is niet voldoende ; Sla geen maaltijd over. Verstoring van de regelmaat (bijvoorbeeld in het weekend) kan de klachten verergeren; Neem voldoende de tijd om rustig te eten en goed te kauwen; Zorg voor veel lichaamsbeweging.
Wat voor brood kun je het beste eten bij PDS?
Welk Brood Bij Prikkelbare Darm? (Best solution) Maar áls je er last van hebt, kun je wel beter volkorenbrood kiezen. Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Welke Thee helpt tegen PDS?
3. Wat te eten bij een spastische darm? Pak je voeding aan – Met je voeding kun je veel invloed uitoefenen op je klachten van een spastische darm. Die voeding komt immers in de darm terecht.
- Allereerst is het heel belangrijk rustig te eten en goed te kauwen, Als je gaat eten wanneer je heel gestrest bent, loopt de vertering niet optimaal. Je kunt dan beter wachten met eten als je gekalmeerd bent. Kauw je eten altijd goed, de vertering begint namelijk al in de mond. Deze simpele maatregel kan veel verschil maken.
- Gluten en melkproducten (lactose) kunnen de oorzaak van darmkrampen en diarree. Het kan zinvol zijn om 2 weken gluten en melkproducten te vermijden en te kijken wat er gebeurt.
- Er wordt ook vaak geadviseerd veel vezels te eten, maar het type vezels maakt nog al uit. – Liever wat minder: Onoplosbare vezels, in bijvoorbeeld volkoren brood, kunnen de darmwand die al geprikkeld is nog verder irriteren. – Liever wat mee: Oplosbare vezels in groenten en fruit zijn veel milder voor de darmwand en dienen als voedselbodem voor de darmflora. Zorg elke dag voor minimaal 300 à 400 gram groenten en 2 stuks fruit.
- Verder kunnen alcohol en sterke kruiden zoals paprikapoeder en chilipoeder ook krampen uitlokken. Andere kruiden zoals gember en kurkuma hebben juist een gunstig effect op de spijsvertering. Gebruik bijvoorbeeld verse gemberwortel door je smoothie, of maak er thee van. Vermijd frisdranken en koolzuurhoudende dranken.
- Drink ook liever niet bij het eten, dit verdunt de spijsverteringssappen. Drink ook geen ijskoude dranken, dit geeft een shock-effect in de darmen. Drink alles op kamertemperatuur en begin je dag met een glas lauwwarm water met wat citroensap. Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.
Sterkte!