Millionturf

guide des courses de chevaux

Welk Dier Heeft De Meeste Tanden?

Welk Dier Heeft De Meeste Tanden
– Van alle dieren hebben naaktslakken de meeste tanden. Sommige soorten kunnen tot 750.000 tanden hebben.

Welk dier heeft meer dan 25.000 tanden?

Waar of niet waar? – Misschien geloof je het niet, maar het is echt waar. Een slak kan meer dan 25.000 tanden hebben en de haai heeft er maar 3000. De tong van een slak is bedekt met heel veel kleine tandjes. Net een zaag! Hiermee schraapt hij heel kleine stukjes van de blaadjes af. Die eet hij op.

Wie heeft de meeste tanden een slak of een haai?

Slakken: Krachtpatsers – Slakken zijn de enige weekdieren die op het land kunnen leven. In de wereld zijn er wel 60.000 tot 75.000 soorten bekend. Slakken worden ook wel buikpotigen genoemd. Dit is omdat de spieren aan de buik (onderkant van de slak) voor de voortbeweging zorgen.

 1. De meeste slakken zijn hermafrodiet, dit betekent dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen bezitten.
 2. Sommige slakken zijn zelfs solitair en kunnen zich voortplanten zonder dat ze daar een andere slak bij nodig hebben! Geloof het niet of niet, maar een slak heeft meer tanden dan een haai! Een slak kan wel meer dan 25.000 tanden hebben en haaien hebben er ‘maar’ 3.000.

De slak verstopt al deze kleine tandjes op zijn tong en schraapt hiermee kleine stukjes van de blaadjes af die hij zo opeet. Ooit afgevraagd waarom er zoveel gaten in de bladeren van je planten zitten? Een slak kan in een dag wel de helft van zijn eigen lichaamsgewicht opeten! Het maakt slakken verder niet veel uit wat ze eten.

Welk dier heeft de minste tanden?

Wat zijn tandarmen? – Eén van de ordes binnen de zoogdieren is die van de tandarmen, ook wel xenarthra genoemd. Kenmerkend voor deze groep dieren is dat het vrij inactieve dieren zijn. Een uiterlijk kenmerk is dat ze weinig of geen tanden hebben. Daarnaast hebben de dieren die tot deze groep behoren een soort vreemde bijgewrichten in hun wervelkolom.

Tot de tandarmen behoren miereneters, gordeldieren en luiaards. Gordeldieren en luiaards hebben weinig tanden, miereneters zelfs helemaal geen. Van deze drie dieren bestaan weer verschillende soorten, zoals de reuzenmiereneter, de kapucijnluiaard (een drievingerige luiaard), de Hoffmannluiaard (een tweevingerige luiaard), het negenbandgordeldier, het kogelgordeldier en het bruinbehaard gordeldier.

Drievingerige luiaards hebben aan elke poot drie klauwen, tweevingerige luiaards hebben aan de voorpoten twee klauwen en aan de achterpoten drie. Eerder werden ook schubdieren tot de tandarmen gerekend omdat zij er uiterlijk op lijken, maar schubdieren bleken taxonomisch niet verwant te zijn.

Welke dier heeft 300 tanden?

De witte haai – Deze grote vis heeft een slechte reputatie. Door films zoals Jaws staat hij bekend als de enge, moordzuchtige haai die op jacht is naar mensen, maar niks is minder waar. Er worden per jaar ongeveer 100 mensen aangevallen door haaien, en ongeveer de helft hiervan is door witte haaien.

Gelukkig zijn de meeste aanvallen niet dodelijk. Onderzoek heeft aangetoond dat witte haaien gewoon erg nieuwsgierig zijn en zich soms vergissen. Mensen staan niet op hun menu, dus als ze per ongeluk een mens bijten laten ze weer los. Andersom maken mensen meer dan 100 miljoen haaien per jaar dood, wij zijn dus gevaarlijker voor haaien dan haaien voor mensen.

De dieren eten wel grotere zeedieren, zoals zeeleeuwen, zeehonden, kleine walvissen, zeeschildpadden en dode dieren. Witte haaien hebben ongeveer 300 gekartelde tanden die in rijtjes achter elkaar staan, maar ze kauwen hun eten niet. Ze zijn één van de weinige vissen die geur gebruiken om hun prooi te vinden.

Ook hebben ze een sensor waarmee ze elektromagnetische velden ‘voelen’, die hun prooien maken bij beweging. Witte haaien zijn ongeveer vijf meter lang en zijn, in tegenstelling tot andere haaien, warmbloedig. Ze hebben een grijs bovenlichaam, om op te gaan in de omgeving, maar ze hebben hun naam te danken aan de witte onderbuik.

Hun gestroomlijnde lichaam en sterke staart geeft ze een snelheid van ongeveer 25 kilometer per uur. Wanneer ze hun prooi van onderen aanvallen, kunnen ze zelfs helemaal uit het water omhoog komen. Wildlife Pictures / Jêrome Mallefet / WWF Witte haaien zijn grote dieren: hun jongen kunnen al 25 kilogram wegen bij de geboorte.

Hoeveel tanden heeft een haai?

Bek vol tanden – Alsof één rij tanden nog niet eng genoeg is, heeft de witte haai in totaal zes rijen vol met scherpe tanden. In totaal heeft een volwassen haai zelfs 300 tanden in zijn bek. Omdat zijn tanden een beetje naar voren staan kan een haai zijn prooi, zoals een glibberige vis, goed vastgrijpen. Welk Dier Heeft De Meeste Tanden

Welk dier heeft de scherpste tanden?

Hoe de hoektanden van vleesetende zoogdieren geëvolueerd zijn om van hen efficiënte moordmachines te maken Tijgers hebben lange hoektanden met een scherpe punt en scherpe snijkanten. ArtMechanic/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 Vleesetende zoogdieren vind je in alle maten en gewichten, van een 500 gram wegende buidelmarter tot een 500 kilogram wegende ijsbeer.

 1. Wat ze allemaal gemeen hebben, zijn hoektanden vooraan in hun kaken.
 2. Die hoektanden zijn lang en puntig, vaak met een scherpe punt, in sommige gevallen ook met scherpe snijkanten, en die geduchte wapens maken van carnivoren zulke efficiënte doders.
 3. Uit een nieuwe studie blijkt nu hoe de evolutie de hoektanden unieke vormen gegeven heeft die perfect aangepast zijn aan de levenswijze van de roofdieren.

Onderzoekers van de Australische Monash University gebruikten de nieuwste 3D-methodes om de hoektanden van meer dan 60 roofdieren op te meten, waaronder leeuwen, jachtluipaarden, grizzlyberen, dingo’s en Tasmaanse duivels. Het onderzoek was de eerste uitgebreide analyse van de vorm van de hoektanden van vleesetende zoogdieren en er bleek uit dat de hoektanden op bijzondere manieren geëvolueerd zijn om elke soort te helpen zijn favoriete prooi te doden en te verslinden. Veelvraten hebben eerder botte tanden die de grote krachten kunnen weerstaan die de dieren uitoefenen als ze de schedel van hun prooi verbrijzelen. Roland Osbeck Als vleesetende zoogdieren dreigen – of gapen -, laten ze 4 lange hoektanden zien aan de voorkant van hun kaken – 2 bovenaan en 2 onderaan.

 • Die hoektanden vormen het eerste contactpunt tussen het roofdier en zijn prooi en ze worden gebruikt om de vangst steekwonden toe te brengen, ze te doden en uiteen te rijten.
 • Niet alle carnivoren hebben echter hetzelfde dieet.
 • Grizzly’s eten vlees, fruit en planten, terwijl stokstaartjes zich voornamelijk voeden met ongewervelden als schorpioenen en kevers.

De grote katachtigen houden het uitsluitend bij vlees. De vleesetende zoogdieren kunnen hun prooien ook doden op ontelbare verschillende manieren. Tijgers en leeuwen verstikken hun prooien met een gerichte beet in de keel, terwijl wolven op hun prooi inhakken door verschillende beten toe te brengen en zo de prooi uit elkaar te scheuren. Leeuwen en tijgers verstikken hun prooien met een gerichte beet in de hals, meestal in de keel. Photo by Thomas Evans on Unsplash Er is nog niet veel onderzoek verricht naar de verbanden tussen de vorm, de functie en de evolutie van de hoektanden en dus wilden de onderzoekers achterhalen welke vormen van hoektanden het best geschikt zijn voor elk dieet van de roofdieren.

Daarvoor scanden en vergeleken ze dus de hoektanden van meer dan 60 carnivoren, onder meer van tijgers, coyotes, ijsberen, veelvraten, wasberen en ook buidelmarters. Vervolgens keken ze naar het verband tussen de vorm van de hoektanden en hun functie. Ze stelden vast dat de vorm varieert afhankelijk van in welke soorten voedsel een carnivoor regelmatig zijn tanden zet – net zoals wij verschillende keukenmessen kiezen afhankelijk van wat we willen in stukken snijden.

Grote katachtigen als leeuwen, tijgers en jachtluipaarden hebben van de scherpste hoektanden in het dierenrijk. Die lange, dolkachtige wapens dienen om mee te steken – om diep in de keel van prooien te bijten om hen op hun knieën te dwingen. Andere soorten, zoals de coyote en de vos, hebben dunne, gebogen hoektanden.

 • Die tanden doen dienst als haken om kleine prooien vast te houden en te verhinderen dat die uit de mond glippen terwijl de vleeseters hun prooi door elkaar schudden.
 • Dieren die veel ‘zachte’ prooien eten, of de carnivoren die in de keel bijten, hebben vaak scherpe, dunne hoektanden.
 • De scherpe punt doorboort het vel van de prooi en als de dieren doorbijten, helpen de lange, scherpe snijkanten de tand diep in de vangst door te dringen.
Vous pourriez être intéressé :  Cito Score 3 Welk Niveau?

Soorten met een harder of meer gevarieerd dieet hebben dikkere, stevige tanden die niet breken als de dieren beenderen of ander hard voedsel verbrijzelen. Tot die soorten behoren aaseters zoals de Tasmaanse duivel en soorten met een weinig gespecialiseerd dieet zoals de honingdas.

 1. De bovenste hoektanden met de botste punten die het team onderzocht heeft, behoorden toe aan de krabbenetende mangoeste.
 2. Zoals zijn naam laat vermoeden, voedt die soort zich met krabben en andere harde prooien zoals reptielen, slakken en insecten.
 3. Hoektanden met botte punten en randen kwamen ook voor bij dieren die hun prooi doden met beten die de schedel verbrijzelen, zoals de Amerikaanse marter en de veelvraat.

Botte punten kunnen beter dan scherpe punten de druk aan die door zo’n grote kracht veroorzaakt wordt. Een overzicht met een zijaanzicht en een doorsnede van een aantal verschillende hoektanden. Bovenaan een leeuw met een lange hoektand met een scherpe punt en een scherpe snijkant, in het midden een dingo met een gebogen, op een haak lijkende hoektand en onderaan een Tasmaanse duivel met een stevige hoektand met een ronde doorsnede en een botte punt. Thalia Pollock Een ‘quoll’ of buidelmarter, in dit geval een vlekstaartbuidelmarter, in een wildpark in Australië. JJ Harrison/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0 De nieuwe verbanden die uit de studie blijken tussen de vorm van de hoektanden en de levenswijze van de dieren, kunnen ook helpen om licht te werpen op het dieet en het gedrag van uitgestorven soorten, zeggen de onderzoekers.

Zo had de buidelwolf of Tasmaanse tijger bijvoorbeeld gebogen hoektanden, wat laat vermoeden dat hij kleinere prooien oppakte en door elkaar schudde. Die vaststelling bevestigt recent onderzoek van de schedel van de buidelwolf waarvan – in tegenstelling met eerdere theorieën – de conclusie was dat het dier waarschijnlijk op kleine prooien jaagde en niet op grote.

Door de hoektanden nauwgezet te bestuderen, hebben we ontdekt hoe goed evolutie zelfs de kleinste kenmerken van dieren vorm geeft, zodat ze passen bij de ecologische niches die ze innemen in de natuur, zo zeggen de onderzoekers. De, Dit artikel is gebaseerd op een artikel van de drie onderzoekers in The Conversation. Aaseters als de Tasmaanse duivel hebben dikke, stevige hoektanden die niet breken als ze beenderen verbrijzelen. Chen Wu/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0 De Amerikaanse marter heeft botte hoektanden die de druk kunnen weerstaan van de krachtige beet waarmee hij de schedel van zijn prooi kan verbrijzelen. Tim Gage/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0 Een dingo met een vis op het strand van Fraser Island. Dingo’s hebben gebogen hoektanden waarmee ze hun prooi kunnen vasthouden terwijl ze die heftig door elkaar schudden. Marc Tarlock/Wikimedia Commons/CC BY-SA 2.0 : Hoe de hoektanden van vleesetende zoogdieren geëvolueerd zijn om van hen efficiënte moordmachines te maken

Wie heeft de mooiste tanden?

(Novum) – Chantal Janzen is de Nederlandse ster met het mooiste gebit. De 27-jarige televisiepresentatrice heeft de verkiezing van de BN’er met de gezondste lach gewonnen. Ze kreeg 44 procent van de stemmen en liet daarmee Jochem van Gelder, Bridget Maasland en Jeroen Post achter zich.

Hoeveel mensen worden gedood door slakken?

De dodelijkste dieren ter wereld We hebben het maar fijn hier in Nederland. Geen haaien, geen slangen en geen grote roofdieren. Het meest dodelijke dier dat we hier gaan vinden is niets meer dan de agressieve pitbull van je buurman Piet wanneer je per ongeluk een voetbal in zijn achtertuin hebt getrapt.

Nee, van dieren hoeven we niet bang te zijn hier, tenzij je natuurlijk de mens als deel van het dierenrijk beschouwd (en dat zou ook moeten). Maar stel dat je op vakantie gaat, wat voor gevaren mag je daar verwachten? Wat zijn de dodelijkste dieren ter wereld? Muggen, Honden en Zoetwater Slakken Je vraagt je misschien af wat de connectie is tussen deze dieren en waarom ze zo dodelijk zijn.

Het is niet het dier zelf dat zo dodelijk is voor mensen, maar wat ze met zich mee dragen. Muggen zijn berucht als dragers van malaria, honden met rabiës en zoetwater slakken met parasieten. Malaria is verantwoordelijk voor 750.000 sterftegevallen per jaar, Rabiës 35.000 en zoet water slakken voor 10.000 (bronnen verschillen erg in cijfers).

 • Het is daarom ook dat de meeste bronnen muggen als meest dodelijke dieren neerzetten.
 • Ik vind die titel niet geheel verdient.
 • De malaria parasiet is wat mensen doodt, niet de mug, en parasieten maken niet deel uit van het dierenrijk.
 • Voor een betere kandidaat moeten we dus weggaan van deze infectieuze boosdoeners.

Haaien Voor jaren hebben films als Jaws een horror beeld geschept over haaien, vooral de grote witte haai. De meeste mensen weten inmiddels dat dit complete onzin is. Tussen 1958 en 2019 zijn er 439 fatale haaien aanvallen gerapporteerd. Elk jaar sterven er 13 mensen doordat er snoepautomaat op ze vallen.

Hier sterven dus meer mensen aan dan haaien aanvallen. Nu is dit een feit dat je weet, alsjeblieft. Toch hebben mensen een irrationele angst voor het diepe water, misschien omdat de oceaan nog zo mysterieus en duister is. Maar het is niet de haaien waar we daar bang voor moeten zijn. Box Jellyfish Deze kwal is het meest dodelijke dier onderwater.

Een echte terror van de oceaan, heeft het verschillende angstaanjagende kenmerken die het onderscheid van andere kwallen. Ten eerste heeft het aan alle kanten ogen, terwijl de meeste kwallen blind zijn, geen verstoppen mogelijk dus. Ook kan het zwemmen, met snelheden van wel 8 kilometer per uur, waar de meeste kwallen zweven door het water.

 • Deze kenmerken zorgen dat het actief op jacht kan gaan naar prooi, maar zijn op zichzelf nog niet gevaarlijk.
 • Dat komt van hun laatste kenmerk: nematocysten, kleine pakketjes van geconcentreerd gif dat het hele oppervlak van de kwal bedekt.
 • Elke van deze cysten bevat genoeg gif om acute paralyse bij een mens teweeg te brengen, hetgeen absoluut dodelijk is in open water.

Golden Poison Dart Frog Ook buiten de oceaan is gif meester en deze kikker heeft de meest potente. De naam komt daarom ook van de gewoonte van stammen om het gif te gebruiken in gifpijlen. Deze dieren zijn extreem klein, gemiddeld slechts 3 centimeter.

 • Het gif, genaamd batrachotoxine zorgt voor snelle paralyse en de dood doordat de ademhalingsorganen worden uitgeschakeld.
 • Echter is het totaal geen probleem om deze kikker in je hand vast te pakken.
 • Dit is het belangrijke verschil tussen “poisonous” en “venomous”.
 • Venomous is wanneer het dier jou bijt en je sterft, poisonous is wanneer jij het dier bijt en je sterft.
Vous pourriez être intéressé :  Iphone X Welk Jaar?

Dus je hoeft niet bang te zijn voor deze kikkers wanneer je door de jungle loopt, zolang je maar geen trek krijgt. Mensen Op elk lijst van meest dodelijke dieren staat ook de mens hoog. Ik conformeer me braaf hier ook aan. Echter kijk ik liever niet naar hoeveel dieren de mens wel niet heeft geslacht in onze periode op de aardbol.

 • De rest van dit artikel heeft gekeken naar hoe dodelijk dieren waren op mensen.
 • Derhalve kijk ik hier ook naar hoe dodelijk de mens is op de mens: moord.475.000 mensen per jaar sterven door directe aanval van een mens.
 • Terwijl de meeste dieren snelheid, gif of brute kracht gebruiken tegen hun prooi, gebruikt de mens hun intelligentie en sociale eigenschappen tot hun voordeel.

Ze hebben gereedschappen uitgevonden (messen, geweren, bommen) die geen equivalent kennen binnen het dierenrijk. De sociale hi ë rarchie die er voor heeft gezorgd dat de mens zo hoog in de voedselketen kon komen, heeft er ook voor gezorgd dat de hoeveelheid mens-op-mens aanvallen forst is toegenomen.

Kan een slak mensen bijten?

Kan een slak bijten? – Op deze pagina leest u achtergrondinformatie en wetenswaardigheden over de slak. De functie van de slak in de natuur Elk dier en elke plant heeft een functie in de natuur; slakken dus ook. Slakken verzorgen opruimingswerk in de natuur.

 1. Eigenlijk eten ze alles, van planten tot kleine diertjes.
 2. Op hun beurt vormen slakken ook voedsel voor andere dieren.
 3. Hun natuurlijke vijanden zijn egels, spitsmuizen, vogels, eenden, kippen, amfibieën (kikkers en padden), reptielen (hagedissen en hazelwormen), sommige insecten (loopkevers, vliegenlarven, glimwormen, libellenlarven) en de hooiwagen.

Waar voelen slakken zich thuis? Slakken voelen zich thuis in vochtige omstandigheden. Wordt een slak aan droogte blootgesteld, dan droogt z’n slijmlaag en lichaam uit. Slakken verbergen zich overdag onder planten en aardkluiten, vooral in gras, slootkanten, gazon of onkruidrijke plaatsen.

 • En ‘s nachts of bij regenachtig weer overdag gaan ze op pad.
 • Hoe dichter een graskant bij groentepercelen ligt, hoe gemakkelijker slakken van daaruit de percelen kunnen bereiken.
 • Vooral in hoog gras en onkruid vinden ze uitstekende schuilplaatsen.
 • Welke slakken eten uw groenten, kruiden en fruit op? Mocht u zich afvragen welke slakken de verwoesting in uw tuin aanrichten, dan kunnen we duidelijk zijn: dat zijn voor een belangrijk deel naaktslakken.

Naaktslakken vreten aan bladeren van vrijwel alle groenten. Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.

Ze zijn verzot op alle jonge kiemplanten, sla, andijvie, kolen, rapen, komkommer, meloen, aardbeien, radijs, pompoen en rode biet. Oogstklare gewassen die niet meer verder groeien, vormen ook een geliefde vreetplaats. Opvallend is dat de vreterij zeer onregelmatig en grillig is, niet aan alle planten en vaak onverwacht.

Vooral bij vochtig weer en na een zachte winter kunnen slakken tot een echte plaag uitgroeien. Wat zijn slakken nu eigenlijk? Slakken zijn weekdieren, net als mosselen en oesters. Ze zijn koelbloedig en tweeslachtig. Hun lichaam bevat veel water en is bedekt met slijm.

Poten hebben ze niet. Ze bewegen zich traag voort op hun buik. We onderscheiden twee soorten: naakt- en huisjesslakken. Huisjesslakken zijn weinig schadelijk, en ze bestaan in alle maten, van minder dan 1 cm tot 5 of 6 cm, en in diverse kleuren en soorten zoals de Arion, Limax- en Derocerassoorten. Hoe planten naaktslakken zich voort? Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden.

Eén slak kan 500 eitjes leggen. Bij vochtig weer en bij afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire groei van het aantal slakken leiden. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend. Ze worden in hoopjes van 20 tot 30 gelegd. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur duurt het weken tot maanden voordat ze uitkomen.

Hoeveel tanden heeft de megalodon?

Megalodon tand – Van de reuzenhaai zijn verschillende tanden gevonden. De grootte van de tanden verschilden, maar de voorste tanden konden wel 18 centimeter lang worden! Net zo groot als de hand van een volwassene! Megalodon betekent dan ook ‘grote tand’.

Wat is het domste dier van de wereld?

En de domste: de kakapo – Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.

 • Ook loopt hij nietsvermoedend op zijn vijanden af.
 • Lange tijd kwamen er namelijk geen natuurlijke vijanden voor in Nieuw-Zeeland, waar de vogel leeft.
 • Sinds de kolonisten honden, ratten en hermelijnen introduceerden, is de kakapopopulatie flink gekrompen.
 • This content is imported from YouTube.
 • You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

: Wat zijn heel slimme dieren? En welke zijn dom?

Welk dier heeft 500 tanden?

Een rare dino met 500 tanden De koe onder de dinosauriërs, 110 miljoen jaar geleden. Zo typeren Amerikaanse wetenschappers het buitenissige dier dat zij hebben gereconstrueerd. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het novembernummer van het wetenschappelijke internettijdschrift Plos ONE.

 • De 30 centimeter brede rechthoekige bek van Nigersaurus taqueti oogt als een mechanische grijper.
 • Die grijper is volgepropt met meer dan 500 snijtanden.
 • In het oog springen twee kaarsrechte tandenrijen van elk circa 60 stuks in de boven- en onderkaak van het fossiel.
 • Achter elke zichtbare tand schuilt een batterij reservetanden, soms wel tien.

Slijtsporen op de tanden laten zien dat ze gebruikt werden als een soort scharen om vegetatie mee af te ‘knippen’. Veel langer dan een maand gingen de tanden waarschijnlijk niet mee. Volgens het team van paleontologen onder leiding van de Amerikaanse fossielenjager Paul Sereno is Nigersaurus een extreem gespecialiseerde sauropode.

Tot deze groep van dinosauriërs met olifantspoten, lange nekken en lange staarten behoren de grootste landdieren die ooit op aarde geleefd hebben. Nigersaurus was in deze categorie een kleintje: niet veel zwaarder dan een Indische olifant. Volgens Sereno was Nigersaurus niet in staat om zijn kop ver van de grond te tillen.

Net als een koe graasde hij op de grond. Op het menu stonden paardenstaarten en varens, want gras bestond 110 miljoen miljoen jaar geleden niet of nauwelijks. Interessant is de conclusie van Sereno dat ook andere, bekendere sauropoden zoals Diplodocus hun kop niet ver konden optillen.

Ten onrechte zijn deze dieren lang afgeschilderd als een soort giraffen met een lange nek om hoog in de bomen naar bladeren te reiken. Nigersaurus had een herseninhoud van 53 kubieke centimeter, niet veel meer dan die van een schaap. Zijn brein was daarmee veel kleiner dan dat van vleesetende dinosauriërs en zelfs relatief klein in vergelijking met andere sauropoden.

De eerste botten van Nigersaurus werden in de jaren vijftig uitgegraven in de woestijn van Niger door een team onder leiding van de Franse paleontoloog Philippe Taquet. Sereno’s medewerker Didier Dutheil zag in 1997 een schedel van het dier boven het woestijnzand uitsteken en nu is het fossiel met moderne technieken uitgebreid doorgelicht.

Mede-auteur Lawrence Witmer van de universiteit van Ohio bracht de reservetanden aan het licht op een CT-scan van de schedel. ‘CT’ staat voor computer tomography. Het is een reeks röntgenfoto’s waaruit de computer een driedimensionaal beeld opbouwt. Met de CT-scanner bracht Witmer ook details van de binnenkant van de schedel van Nigersaurus in kaart.

Vous pourriez être intéressé :  Welk Toestel Heb Ik?

Het onderzoek richtte zich in het bijzonder op de zogeheten halfcirkelvormige kanalen, onderdeel van het binnenoor. Die zijn belangrijk voor richtinggevoel en balans van gewervelde dieren. Uit de positie van de kanalen leidde Witmer de positionering van de kop af.

Nigersaurus hield die bijna loodrecht naar beneden, in de richting van de grond. Uit de structuur van de dertien nekwervels viel af te leiden dat het dier nauwelijks omhoog kon kijken. Volgens Sereno en Witmer graasden ook andere sauropoden, zoals Diplodocus, op de grond, al wijst de positionering van hun binnenoor erop dat zij hun kop iets meer rechtop hielden.

Dinosauriërexpert Martin Sander van de universiteit van Bonn kan goed leven met de bizar ogende reconstructie van de schedel van Nigersaurus. De reconstructie van de halfcirkelvormige kanalen noemt hij het krachtigste punt uit de studie. Maar de neerwaartse kop van Nigersaurus zegt volgens Sander weinig over de houding van sauropoden in het algemeen.

 • We hebben hier te maken met een uitzonderlijk gespecialiseerd dier”, zegt hij in een telefonische toelichting.
 • Toch zijn wetenschappers het er volgens Sander wel over eens dat ook Nigersaurus’ grote verwant Diplodocus zijn nek bij voorkeur omlaag hield.
 • Dat geldt niet noodzakelijkerwijs voor andere sauropoden zoals Camarasaurus en Brachiosaurus.

Uit de littekens van gewrichtsbanden op de nekwervels van Brachiosaurus is volgens Sander de conclusie te trekken dat Brachiosaurus wél ver boven zijn omgeving uittorende. Sander speculeert dat sauropoden hun lange nekken in de loop van de evolutie ontwikkelden om zuinig te kunnen doen met hun energie.

Dat is, denkt hij, ook het nut van een olifantsslurf. Het heen en weer zwaaien van een lang uitsteeksel is een efficiëntere manier om voedsel te benaderen dan rondstappen op lompe olifantspoten. National Geographic Magazine toont in het decembernummer reconstructies van Nigersaurus en andere dinosauriërs.

De enorme tandenbatterij van Nigersaurus huist in een klein en fragiel schedeltje. De paar botjes die de knipsnuit verbinden met de rest van de schedel zijn slechts een paar millimeter dik. Nigersaurus heeft een uitzonderlijke bouw. „Plantenetende zoogdieren zouden nooit toekunnen met zo’n kleine kop”, zegt de Duitse dinosauriërexpert Martin Sander.

 • Dat komt doordat zij voedsel in hun bek vermalen.
 • Daarvoor zijn enorme kiezen nodig.” Bij grote plantenetende zoogdieren is de kop van het dier disproportioneel groot.
 • Bij grote plantenetende dinosauriërs ligt het anders, zegt Sanders.
 • Zij verteerden hun voedsel door het eindeloos te laten gisten in hun enorme lichamen.

Een versie van dit artikel verscheen ook in, : Een rare dino met 500 tanden

Hoe veel tanden heeft een wolf?

Gemiddeld 18 tot 50kg zwaar. ► Hij kan uitstekend zien in het donker. ► Het gebit van een wolf bestaat uit 42 tanden.

Welke Dino heeft 900 tanden?

Nigersaurus

Rijk: Animalia (Dieren)
Superorde: Dinosauria ( Dinosauriërs )
Orde: Saurischia
Onderorde: Sauropodomorpha
Infraorde: Sauropoda

Hoeveel tanden heeft een tijger?

Azië – Tijgers leven in Azië. Dat is een heel groot werelddeel. In sommige Aziatische landen kan het heel koud zijn, zoals in Siberië. Het vriest er soms wel dertig graden. De Siberische tijger heeft een dikke vacht en kan daar tegen. Op het eiland Sumatra is het juist vaak heel warm, wel meer dan dertig graden boven nul. Een tijger-moeder voedt haar jongen alleen op. Een vrouwtjes-tijger is volwassen als ze drie jaar oud is. Ze kan jongen krijgen als ze met een mannetje paart. Als het vrouwtje zwanger wordt, noemen we dat drachtig. De tijd dat het vrouwtje de jongen in haar buik draagt, heet de draagtijd en duurt vier maanden.

 • Ze krijgt één tot vier jongen per worp.
 • De welpen zijn klein en kwetsbaar.
 • Ze zijn een gemakkelijke prooi voor slangen en jakhalzen.
 • De moeder zal de jongen zes maanden lang zogen.
 • Ze drinken dan melk uit haar tepels.
 • Na twee maanden leren ze ook vlees eten.
 • Een sterk gebit is belangrijk voor roofdieren.
 • Ze doden hun prooi ermee, en scheuren die aan stukken.

Tijgers hebben dertig tanden en kiezen. De hoektanden van een volwassen tijger zijn zo scherp als een mes. Soms worden ze wel tien centimeter lang! Tijgers zijn zeldzaam tegenwoordig. Ze hebben eigenlijk maar één vijand: de mens. Mensen kapten de bossen waar tijgers leefden.

 1. En veel tijgers werden dood geschoten.
 2. Omdat mensen dachten dat tijgers mensen-eters waren.
 3. Maar ook als een soort sport.
 4. Wie een tijger doodde, was een held.
 5. Een tijgervacht leverde veel geld op.
 6. Sinds veertig jaar mag niemand meer op tijgers jagen.
 7. Dat staat in de wet.
 8. Maar het gebeurt nog illegaal, want jagers doen het stiekem.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) beschermt de tijgers. De organisatie zorgt voor beschermde leefgebieden voor wilde dieren. Daar mogen geen bossen gekapt worden.

Hoeveel tanden hebben nijlpaard?

Wist je dat. – Nijlpaarden hun staart gebruiken als propeller tijdens het poepen. Op die manier markeren ze hun territorium. Volwassen nijlpaarden hebben opvallend grote hoektanden, vooral in de onderkaak. Dat kan je goed zien wanneer ze weer eens uitgebreid geeuwen.

 • De hoektanden blijven doorgroeien en kunnen maar liefst zestig centimeter worden.
 • Ze zijn heel scherp en groeien naar buiten.
 • Het zijn geduchte wapens.
 • Tussen de hoektanden zitten snijtanden.
 • Sommige nijlpaarden hebben tussen de hoektanden twee snijtanden, andere nijlpaarden hebben er vier.
 • In de bovenkaak kunnen dus vier of zes tanden zitten.

In de onderkaak ook vier of zes. Tel je alle hoek- en snijtanden bij elkaar op, dan kom je dus uit op acht of twaalf tanden. Daarnaast hebben nijlpaarden 28 kiezen: in iedere kaakhelft van de boven- en onderkaak zitten er zeven. De eerste melkkies kan nog jarenlang in de kaak blijven zitten, omdat er geen andere kies is die ‘m van z’n plek afstoot.

Hoeveel tanden heeft de megalodon?

Megalodon tand – Van de reuzenhaai zijn verschillende tanden gevonden. De grootte van de tanden verschilden, maar de voorste tanden konden wel 18 centimeter lang worden! Net zo groot als de hand van een volwassene! Megalodon betekent dan ook ‘grote tand’.

Hoeveel tanden heeft een tijger haai?

Bek vol tanden – Alsof één rij tanden nog niet eng genoeg is, heeft de witte haai in totaal zes rijen vol met scherpe tanden. In totaal heeft een volwassen haai zelfs 300 tanden in zijn bek. Omdat zijn tanden een beetje naar voren staan kan een haai zijn prooi, zoals een glibberige vis, goed vastgrijpen. Welk Dier Heeft De Meeste Tanden

Wat voor tanden heeft een krokodil?

Hoe houdt een krokodil in de dierentuin zijn tanden schoon? Krokodillen hebben een bek met grote, puntige tanden. Die tanden zijn bedoeld om een prooi te vangen en te verscheuren. Zonder verder te kauwen schrokken ze het vlees in grote brokken naar binnen.

 • Echt vies worden de tanden daarbij niet.
 • Het gebeurt wel eens dat bij het kraken van botten een tand afbreekt.
 • Dat is geen probleem, want krokodillen gaan hun hele leven door met tanden wisselen.
 • Bij sommige tanden komt wel twee of drie keer per jaar een nieuwe door.
 • Een krokodil hoeft zijn gebit dus niet te poetsen.

Wij moeten dat wel, omdat we allerlei zoete en zure dingen eten en drinken die ons tandglazuur aantasten. Denk maar aan snoepgoed en frisdrank. Een speciaal geval is de nijlkrokodil. Die maakt gebruik van een levende tandenstoker: de Krokodillenwachter.