Millionturf

guide des courses de chevaux

Welk Brood Is Gezond?

Welk Brood Is Gezond
Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe.

 1. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
 2. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
 3. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer.
 4. Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking.
 5. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Welk soort brood is het beste voor je?

Broodsoorten als spelt-, desem- en meergranenbrood worden steeds populairder. Want: minder gluten (?), lichter verteerbaar (?) en gezonder (?). Tenminste dat lijken we zomaar aan te nemen. Maar als je wil kiezen voor de meest gezonde broodvariant, selecteer je die heel anders.

Eerst even een paar fabels uit de wereld helpen. Om gezond te eten hoef je écht niet per se te kiezen voor glutenvrij brood van hippe graancombinaties met een verlaagd koolhydraatgehalte, Of brood nou gemaakt is van tarwe, spelt, rogge, een ander graan of een combinatie daarvan Maakt eigenlijk niets uit.

Mensen denken tegenwoordig vaak dat ze beter bezig zijn door te kiezen voor spelt, maar dat hoeft niet zo te zijn. En ook aan de kleur van het brood kun je niet zien of je het meest gezonde koopt. Hoe donkerder het brood, des te meer vezels het bevat, dachten mensen vroeger.

 1. Maar dat gaat nu niet meer op.
 2. Je kunt diep donkerbruin uitziend brood kopen, dat minder vezels bevat dan een volkorenbrood.
 3. Want de meest gezonde keuze? Dat is volkoren. Altijd.
 4. Volkorenbrood is namelijk gemaakt van volkorenmeel, wat betekent dat de zetmeelrijke kern, kiem en zemel van de hele graankorrel in hun natuurlijke verhouding aanwezig zijn.

Volkorenbrood bevat dus alle voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft. Witbrood wordt gemaakt van bloem dat uitsluitend het binnenste deel van de graankorrel (de meelkern) bevat. Bruinbrood wordt gemaakt van meel, een combinatie van bloem en volkorenmeel.

Voor volkorenbrood wordt dus die hele korrel gebruikt. Het grootste deel van alle voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag (de zemel) van die graankorrel. Een ander belangrijk onderdeel van de graankorrel is de kiem. Deze bevat vooral goede vetten, veel vitamines en mineralen.

Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.

Wat is beter grof of fijn volkoren?

Is donker brood gezonder? Kun je beter grof of fijn volkoren eten? Volkorenbrood is gemaakt van tarwe of toch niet? Volkoren is het gezondste brood omdat het van de hele graankorrel gemaakt wordt. Lees snel verder voor allerlei feiten en fabels: FEIT: volkorenmeel bevat tot 20x meer vitamines en mineralen dan bloem Een graankorrel bestaat uit: binnenin de meelkern, onderin de kiem en het buitenste vlies, de zemel.

 1. De meeste voedingstoffen zitten in de kiem en de zemel.
 2. Bij volkorenmeel wordt de hele kern vermalen.
 3. Bloem krijg je door graan te zeven en enkel de meelkern te vermalen.
 4. Je mist dan dus de vezels, vitaminen en mineralen uit de kiem en de zemel.
 5. Extra tip: let dus bij het lezen van etiketten vooral op het onderscheid tussen meel en bloem (meel is volkoren en bloem is gezeefd).

FABEL: hoe donkerder het brood, des te gezonder Vroeger klopte dit, maar door het gebruik van mout en gekarameliseerde suiker is dat tegenwoordig niet meer. Ook zijn er bijvoorbeeld nieuwe tarwesoorten die een lichte zemel hebben. Het brood is dan ook licht.

 1. Enkel de ingrediënten zeggen iets over het gehalte vezels, vitaminen en mineralen.
 2. Hoe meer volkorenmeel en eventueel zaden, vruchten en noten des te gezonder het brood.
 3. FABEL: grof volkoren is gezonder dan fijn volkoren Beide broden zijn gemaakt van de hele graankorrel dus 100% volkoren.
 4. Dat betekent dat ze beiden alle voedingsstoffen van die hele korrel bevatten.

Geen verschil dus. Het enige wat een klein voordeel zou kunnen zijn van grof volkoren is dat er nog hele korrels in het brood zitten. Dit dwingt je om beter te kauwen en rustiger te eten. Dit is goed voor de vertering en het is goed om bewust te eten. FEIT: meergranenbrood kan gezonder zijn volkoren brood Aan meergranenbrood zijn extra granen en zaden toegevoegd.

 • Als de basis dan ook nog volkorenmeel is dan is het inderdaad nog gezonder dan een gewoon fijn of grof volkoren.
 • Is de basis echter bloem, dan is het niet gezonder.
 • In bloem zitten namelijk niet meer alle vezels, vitaminen en mineralen van de hele graankorrel.
 • FEIT: van alle graansoorten kun je volkoren maken Dit is lastig en blijft verwarrend voor mensen.

Volkoren zegt alleen iets over het gebruik van de hele graankorrel. Niet welke graankorrel. Dat kan dus tarwe zijn, maar ook spelt, rogge, haver, gerst of mais. Niet al deze graansoorten zijn even geschikt om brood van te bakken en worden daarom vaak in combinatie met tarwemeel of bloem gebakken.

Let op; de naam volkoren is beschermd in de bakkerswereld. Een brood mag alleen als volkoren verkocht worden (volkorentarwe, volkorenspelt, volkorenhaver etc.) als het 100% volkoren is. Je kunt dit zien op het etiket of net als bij ons op de ‘ouwel’, het papieren plakkertje op het brood. FABEL: van volkorenbrood krijg je darmverstoppingen Juist niet! Maar je moet wel voldoende drinken.2 liter vocht per dag adviseert het Voedingscentrum.

Vous pourriez être intéressé :  Welk Graszaad Kopen?

In volkorenbrood zitten heel veel vezels. Deze voedingsvezels binden zich met vocht in darmen en zetten de darmen aan tot beweging. Dit zorgt voor een goede stoelgang waardoor afvalstoffen gemakkelijk het lichaam verlaten. FEIT: het is verstandig vaker volkoren te eten Dat is een feit, maar daarmee nog niet gemakkelijk.

Zeker niet als je zo van je witte boterham houdt. En dan zijn de aanbevolen 6-7 sneetjes er best veel. Meer volkoren is altijd beter. Een tarwebrood is gemaakt van tarwebloem en tarwemeel. Daar zit dus ook al volkoren in. Bij ons is dit 50%; dat is al beter iets dan niets! Of je eet 5 volkorenboterhammen en 2 witte.

Bron: voedingscentrum, brood.net en volkorenisaltijdgoed.nl

Wat is het beste brood voor de darmen?

5. Maar áls je er last van hebt, kun je wel beter volkorenbrood kiezen. – Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood, Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.

Waar koop je het gezondste brood?

AH Zaans volkoren –

Beste koop Prijs: €1,20 Testoordeel: 7,0

‘Het smaakt goed, ziet er goed uit en ruikt lekker’, zegt een tevreden proever. Het fijn volkorenbrood van de Jumbo en het biologisch volkorenbrood van de Ekoplaza kwamen qua smaak als slechtste uit de test. Het ging bij Ekoplaza wel om brood van de webshop.

Welk brood maakt niet dik?

Gewicht verliezen kan prima met brood. Brood bevat voedingsvezels en andere voedingsstoffen, terwijl het tevens de koolhydraten levert die je iedere dag nodig hebt als brandstof. Kies bij voorkeur de broodsoorten met veel vezels, deze geven je een prettig, verzadigd gevoel en zijn goed voor je stoelgang.

 1. Volkorenbrood bevat veel vezels.
 2. Dat kan een fijn of grof volkorenbrood zijn, maar ook meergranenbrood, spelt- of desembrood is er in een volkorenvariant.
 3. Vraag er naar bij je bakker, of kijk op de verpakking of er ‘volkoren’ of ‘VK’ op staat.
 4. Voor de variatie kun je ook volkoren roggebrood kiezen, dat bevat ook veel vezels.

Verder is het belangrijk dat je kiest voor mager beleg, niet te dik belegt en voldoende water drinkt. Dit kan per dag al veel calorieën schelen! Neem bijvoorbeeld zuivelspread, 20+ kaas, hummus, sandwichspread, rosbief of ham. Bekijk ook de ideeën van het Voedingscentrum over gezond en lekker broodbeleg,

Welke supermarkt heeft het beste volkorenbrood?

Supermarkt Jan Linders is voor de vijftiende keer door onderzoeksbureau GfK uitgeroepen tot Beste Supermarkt in Brood. Dat werd vanmorgen via het GfK Versrapport 2020 bekend gemaakt.1 Wat is het lekkerste fijn volkorenbrood uit de supermarkt?

Welk brood is 100% volkoren?

FABEL: meergranenbrood is altijd gezonder dan volkorenbrood – Meergranenbrood kan, maar hoeft niet gezonder te zijn dan volkorenbrood. Gewoon volkorenbrood is gemaakt van 100% volkorenmeel: meel van de héle graankorrel dus. Daarom bevat het veel vezels, vitamines en mineralen.

Wat is gezonder brood van de bakker of supermarkt?

Is brood uit de supermarkt even gezond als brood van de warme bakker? Een vraag die we de voorbije weken wel vaker kregen. En dus, gingen we aan de slag. Is brood uit de supermarkt even gezond als brood van de warme bakker? Een vraag die we de voorbije weken wel vaker kregen.

En dus, gingen we aan de slag. Zo wilden we te weten komen waar jullie jullie dagelijks brood kopen? Meer dan 550 mensen hebben onze enquête ingevuld, en wat blijkt: meer dan 12% koopt het dagelijks brood niet bij de bakker, maar in de supermarkt, En dat is absoluut geen probleem, want qua voedzaamheid is er eigenlijk geen verschil.

Als je binnen dezelfde soort brood blijft tenminste. Want het ene brood, is het andere niet. Warme bakker vs. supermarkt: 1-1 Brood van de warme bakker heeft een vergelijkbare voedingswaarde als brood uit de supermarkt. Brood is in feite een heel eenvoudig product gemaakt op basis van tarwe, water, gist, zout en suiker en het zijn die ingrediënten die de voedingswaarde van een brood bepalen.

Natuurlijk zal er wel een verschil zijn tussen de ene soort tarwe en de andere, maar daar staat of valt de voedingswaarde van je brood niet mee. Het type brood is op dat vlak véél doorslaggevender. Volkorenmeel of voltarwemeel is gezonder door de aanwezigheid van mineralen, vitamines en voedingsvezels.

Die stoffen vind je enkel en alleen in zemelen. Bij wit brood worden die er in principe uitgehaald als de tarwe vermalen wordt. Maar bij een volgranen brood blijven die erin. Voorverpakt brood vs. brood uit de bakkerijdafdeling Voorverpakte broden worden in een industriële bakkerij gemaakt en verpakt.

 • Maar je kan vaak ook zelf een brood snijden en verpakken in de supermarkt.
 • Die komen diepgevroren binnen en worden ter plekke afgebakken, dus ze zijn vaak verser dan zo’n voorverpakt brood.
 • En er kunnen al eens synthetische broodverbeteraars in zitten – kunstmatige stoffen dus.
 • Terwijl je bij een warme bakker in de regel natuurlijke verbeteraars mag verwachten.

Broodverbeteraars Broodverbeteraars zijn toevoegingen aan het deeg van de bakker die ervoor zorgen dat het brood langer houdbaar is, dat er een knapperigere korst ontstaat, dat er een malsere kruim is. Zo’n broodverbeteraars zijn natuurlijk, zoals vitamine c, vetstoffen zoals margarine, gist, suiker Maar ze kunnen ook synthetisch zijn.

 1. Dat zijn emulgatoren – da’s een soort additief – die geproduceerd worden.
 2. Er zijn bedrijven die synthetische broodverbeteraars op de markt brengen en bezig zijn met de ontwikkeling van zulke producten om de kwaliteit van ons brood te verbeteren.
 3. Daar is niets mis mee en ze zijn absoluut niet schadelijk.
Vous pourriez être intéressé :  Uit Welk Land Komt Nissan?

Emulgatoren zitten tegenwoordig in veel voedingsmiddelen. Broodprijs Hoeveel een prijs in een artisanale bakkerij precies kost, dat bepaalt de bakker zelf. Tot 2004 bepaalde de Minister van Economie een maximumprijs. Maar sinds 1 juli van dat jaar is die prijs vrijgekomen.

een industriële bakker kan veel goedkoper grondstoffen inkopen (zoals bloem), omdat hij grote hoeveelheden aankoopt in een industriële bakkerij kunnen er op kortere tijd meer broden worden gemaakt dankzij de automatisering dan dat in een artisanale bakkerij het geval is waar de bakker nog veel manueel doeteen bakker moet zijn arbeidstijd en de tijd dat hij instaat voor de verkoop (of personeel daarvoor inschakelt) kunnen verzilvereneen supermarkt heeft nog heel veel andere inkomsten via de verkoop van andere producten. Een bakker is aangewezen op het brood en het gebak dat hij maakt.Vaak concurreren supermarkten onder elkaar met een zeer scherpe broodprijs. Dat doet de prijs extra dalen.Supermarkten gebruiken brood als lokmiddel of ‘traffic builder’. Ze lokken klanten met scherp geprijsde broden en hopen dat de klant er ook andere inkopen doet.

Is volkorenbrood 100% volkoren?

NBC heeft al een aantal jaren geleden een certificeringsprotocol opgesteld waarin richtlijnen staan om te voldoen aan de 100% volkoren eis van volkorentarwemeel en -brood. De bijbehorende certificerings-inspectie op volkorentarwemeel wordt uitgevoerd door stichting Voedselveiligheidsinspecties Wageningen (SVVW).

 • Molens die de inspectie met positief resultaat hebben afgesloten worden vermeld op de site van SVVW,
 • Deze molens kunnen het 100% volkorenlogo op gecertificeerde volkorenproducten voeren.
 • Als u dit volkorentarwemeel afneemt, dan bent u er zeker van dat het om gecertificeerd volkorenmeel gaat.
 • Sinds 1 juli 2020 is het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood in werking getreden.

Het wordt daarmee verplicht om volkorenmeel, maar ook volkorenbrood als zodanig te kenmerken. Een volkorenbrood mag dus alleen volkoren heten als het meelbestanddeel voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Daarmee heeft een 100% volkorenlogo voor brood (als eindproduct) geen toegevoegde waarde meer.

 1. Om deze reden wordt het logo (kenmerk) vanaf 1 augustus 2020 niet langer ondersteund om volkorenbrood (gaat dus om het eindproduct) te waarmerken.
 2. Dit staat echter los van het gebruik bij gecertificeerd volkorentarwemeel.
 3. Mocht u als bakker gebruiksmaterialen in uw bezit hebben waarop het kenmerk is aangegeven en deze gebruiken (bv, broodzakken), dan blijven de huidige gebruiksvoorwaarden gehandhaafd.

Wij adviseren u bij de ontwikkeling van nieuwe gebruiksmaterialen of bij nabestellingen van bestaande gebruiksmaterialen voorzien van het kenmerk, het kenmerk niet langer te gebruiken. Dit omdat het WBMB al garandeert dat een volkorenbrood bestaat uit 100% volkorenmeel en gebruik van het logo de suggestie kan wekken dat er ook volkorenproducten op de markt zijn die niet bestaan uit 100% volkorenmeel.

Het kenmerk is alleen toegestaan op broodproducten waarvan het meelbestanddeel voor 100% uit volkorenmeel bestaat.Het gebruik van meerdere graansoorten is daarbij toegestaan, mits is voldaan aan artikel 16 van het Warenwetbesluit Meel en Brood.Het gebruik van een mix of mengsel is toegestaan wanneer alle daarin gebruikte granen volkoren zijn.

U bent als bakker zelf verantwoordelijk voor het gebruik van het kenmerk conform bovenstaande voorwaarden. Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) heeft het 100% volkoren kenmerk als merk gedeponeerd in het Benelux Merkenregister.

Waarom wordt je van brood eten moe?

De boosdoeners: geraffineerde koolhydraten en slechte suikers – Zaken eten die teveel van deze bestanddelen bevatten, zal de vermoeidheid extra in de hand werken. Vooral omdat het je lichaam nog wat extra aan het werk zet, aangezien het meer moeite heeft om alles verteerd te krijgen.

 • Daarbij moet extraveel insuline worden aangemaakt, om het teveel aan glucose dat je binnenbrengt af te voeren.
 • Typisch daarbij is dat je direct na een maaltijd met slechte suikers en geraffineerde koolhydraten even bomvol energie zit, maar direct daarna serieus moe wordt.
 • Na de piek daalt je bloedsuiker namelijk snel.

En je terug wilt gaan eten, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Een dipje na te veel suikers kan je verder trouwens herkennen aan het feit dat je wat slechter gezind bent. Of zelfs begint te zweten en trillen.

Welk voedsel brengt darmen tot rust?

1. Genoeg vezels eten – Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven. Bekijk tips om meer vezels te eten,

Wat is het gezondste brood bij de Albert Heijn?

Volkorenbrood is een van de gezondste soorten brood. Deze gezonde soort heeft enorm veel vormen brood. Denk aan stevig volkorenbrood, tijger volkorenbrood, grofvolkoren broden, boerenvolkoren brood en Allinson volkorenbrood.

Wat is het beste supermarkt brood?

Jan Linders Beste supermarkt in brood Foto: Onderzoeksbureau GfK heeft Jan Linders Supermarkten uitgeroepen tot de Beste supermarkt in Brood. Consumenten beoordeelde de broodafdeling van de supermarkt met een 7,65. Het is de vijftiende keer dat de supermarktketen de ranglijst aanvoert.

Welk brood bevat de minste suiker?

Hoeveel gram suiker zit er in een brood? – Gemiddeld genomen weegt een boterham 30 gram. Brood bevat volgens de NEVO-tabel gemiddeld 2 tot 3 gram suiker per 100 gram. Dus een snee brood bevat gemiddeld iets minder of meer dan 1 gram suiker. Ter vergelijking: een suikerklontje is ongeveer 4 gram.

Vous pourriez être intéressé :  Welk Fruit Is Goed Voor De Stoelgang?

Wat is beter brood of crackers?

Veel mensen vervangen brood door crackers of rijstwafels als ze willen afvallen. Maar je kunt beter gewoon volkorenbrood eten, aldus het Voedingscentrum. Brood bevat namelijk belangrijke voedingsstoffen die niet of veel minder in crackers en rijstwafels zitten.

Is pindakaas goed om af te vallen?

Past pindakaas in een dieet? – Veel mensen die willen afvallen en gezond willen leven vragen zich af hoe ze dit het beste kunnen doen. Wanneer iets gezond is wil dat niet altijd zeggen dat het ook binnen een verantwoord dieet past. Een pindakaasdieet? Oké dat klinkt raar, maar dat is het niet! Door het eten van pinda’s ben je langer verzadigd en sla je zo dus eerder ongezonde alternatieven af. Pindakaas bevat veel eiwitten en heeft een hoog vezelgehalte. Eiwitten verhogen tevens de thermogenese wat betekent dat de spijsvertering veel energie vergt en de vetverbranding wordt gestimuleerd.

Veel diëtisten moedigen daarom het eten van pindakaas aan. Dit wil niet zeggen dat je oneindig pindakaas moet eten, want pindakaas is hoog in calorieën. Eet daarom pindakaas met mate. Als je wilt afvallen is het verstandiger om pindakaas niet te combineren met (teveel) koolhydraten. Anders kan het positieve verzadigde effect omslaan in het tegenovergestelde en dat wil je natuurlijk niet hebben.

Na het nuttigen van een verstandige portie pindakaas raak je verzadigd en ben je minder geneigd om minder gezonde snacks te eten. Dat betekent dus minder calorieën in het algemeen. Op een gezonde manier gewicht verliezen is zo een stuk makkelijker. Er zit echter wel een verschil in soorten pindakaas.

Hoeveel sneetjes brood per dag?

Wat is het voedingsadvies voor brood? – Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.

 • De bovenkant van de range geldt voor mensen die groter zijn dan gemiddeld of veel bewegen.
 • Om te profiteren van het gezondheidsvoordeel van graanproducten zoals volkorenbrood, en om genoeg vezels, jodium en andere voedingsstoffen binnen te krijgen geldt het advies om elke dag bruin- of volkorenbrood te eten.

Lees meer over brood en vul de Schijf van Vijf voor jou in voor een voedingsadvies op maat.

Welk brood Lidl best getest?

Het Lidl donker meergranen scoort het beste in het onderzoek, wat vooral gebaseerd lijkt op het zoutgehalte van dit brood. Het brood, dat €1,89 kost, krijgt een 7,4. Het brood wordt geproduceerd door Bakkerij Holland.

Is brood van de Aldi gezond?

Kan ik brood laten bezorgen door Aldi – Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om je brood bestelling bij de aldi thuis te laten bezorgen. Je moet daarvoor naar de supermarkt. Wanneer de aldi webshop online zal komen is een goede vraag. Het is nog onduidelijk of de Aldi bakker ooit gaat bezorgen.

 • Wel is de kwaliteit van Aldi brood erg goed.
 • Dit oordeelde de consumentenbond recentelijk nog.
 • Dit geldt bijvoorbeeld ook voor Lidl,
 • Het komt goed uit de test en is bovendien ook gezond en lekker.
 • Extra volkorenbrood van Aldi is iets wat veel mensen online zoeken.
 • Hetzelfde geldt voor de koolhydraatarme broden.

Goedkope prijzen en lage service is wel wat je kunt verwachten bij deze supermarkt. Het brood is vaak verpakt in een klein zakje. Sommige filialen hebben ook een versafdeling waarbij je afgebakken croissants of bollen kunt scheppen.

Wat is gezonder bruin brood of volkorenbrood?

Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood ligt in het gebruik van volkorenmeel en/of bloem. Het meelbestanddeel van volkorenbrood bestaat voor 100 procent uit volkorenmeel, terwijl het meelbestanddeel van bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem.

Wat is beter tarwe of volkoren brood?

Wat is gezonder? Bloem, meel of volkorenmeel? – In zowel bloem als (volkoren)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meestgezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.

Wat is beter wit of bruin brood?

Witbrood bevat dezelfde soorten vitamines, mineralen en voedingsvezels als bruin- en volkorenbrood. Alleen bevatten bruin- en volkorenbrood méér van deze belangrijke voedingsstoffen. Dit komt doordat deze broodsoorten van respectievelijk meel en volkorenmeel zijn gemaakt.

In deze meelsoorten is (bijna) de gehele graankorrel verwerkt. Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de zemel (de buitenste laag van de korrel). Witbrood wordt gemaakt van bloem, dit is het (fijngemalen) middelste gedeelte van de graankorrel. Witbrood bevat belangrijke voedingsstoffen, maar bruinbrood en volkorenbrood bevatten meer van deze belangrijke voedingsstoffen en zijn daarom gezonder.

Hoewel het wel minder makkelijk gaat, kunnen mensen die alleen witbrood eten door gevarieerd te eten voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels binnenkrijgen. Wel zullen zij dan veel andere vezelrijke producten, zoals groente en fruit, volkoren pasta, zilvervliesrijst, noten, zaden, peulvruchten en losse (tarwe)zemelen (bijv.

Wat is beter tarwe of volkoren?

Wat is gezonder: bloem, (tarwe)meel of volkorenmeel? – In zowel bloem, meel als volkoren(tarwe)meel zitten vitamines, mineralen, vezels en koolhydraten. Maar voor het meest gezonde brood, kies je volkoren, dus brood gemaakt van volkorenmeel. Volkorenbrood is gemaakt van de hele graankorrel en bevat dus alle goede voedingsstoffen die de graankorrel te bieden heeft.