Millionturf

guide des courses de chevaux

Welk Antibioticum Bij Blaasontsteking?

Welk Antibioticum Bij Blaasontsteking
Uitgangspunten – Een pyelonefritis, acute prostatitis of urosepsis kan ernstig verlopen, behandeling met antibiotica is daarom altijd noodzakelijk. Bij iemand met dit type urineweginfectie wordt altijd een kweek met resistentiebepaling uitgevoerd. Zo kan bij eventueel falen van de therapie worden overgeschakeld naar een ander antibioticum op basis van de kweekuitslag.

De antibiotische behandeling wordt daarna wel al ‘blind’ gestart met een antibioticum uit het stappenplan, dat wil zeggen voordat de uitslag van de ingezette kweek en de resistentiebepaling bekend zijn. Bij een urineweginfectie met tekenen van weefselinvasie is het van belang een antibioticum te geven dat voldoende in de weefsels penetreert en dat bij blinde behandeling (‘empirische behandeling’) een grote trefkans heeft, gezien het ernstigere karakter van de infectie.

Ook het resistentiecijfer (van zowel E. coli als alle uropathogenen tezamen) speelt een belangrijke rol bij de keuze voor een middel. Volgens SWAB is het niet altijd mogelijk een onderscheid te maken tussen acute prostatitis, pyelonefritis en urosepsis 3,

Daarnaast heeft het onderscheid geen gevolgen voor de keuze van de empirische (‘blinde’) antimicrobiële behandeling. De behandelopties bij een urineweginfectie met tekenen van weefselinvasie zijn beperkt, met name door het bestaan van antibiotica-resistentie 1 3, Bij een urineweginfectie met tekenen van weefselinvasie wordt onderscheid gemaakt tussen vrouwen en mannen.

De keuze voor het antibioticum is gelijk, maar bij mannen is de behandelduur over het algemeen langer. Deze tekst bespreekt de behandeling van urineweginfecties met tekenen van weefselinvasie of met systemische symptomen in de eerste- en tweedelijnszorg.

Het behandelplan Eerstelijnszorg bespreekt de behandelopties bij patiënten onder behandeling van de huisarts, op basis van de NHG-Standaard Urineweginfecties 1, Het behandelplan Tweedelijnszorg bespreekt de behandelopties voor patiënten die onder behandeling zijn van de uroloog in het ziekenhuis en is gebaseerd op de SWAB-richtlijn Urineweginfecties met systemische symptomen bij volwassenen 3,

Zet op geleide van de uitslag van de kweek en het resistentiepatroon de initiële ’empirische’ behandeling voort of pas deze aan, zo mogelijk naar een antibioticum met een smaller werkingsspectrum.

Welke antibiotica is het beste bij blaasontsteking?

Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum geven. Artsen kiezen hierbij meestal voor het medicijn nitrofurantoïne. Nitrofurantoïne doodt bacteriën die blaasontsteking veroorzaken. Het werkt binnen een paar uur na inname.

Is amoxicilline ook voor blaasontsteking?

Een blaasontsteking kan vanzelf overgaan. Als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Meestal is dit nitrofurantoïne. Als u nitrofurantoïne niet kunt gebruiken of als u een nierbekkenontsteking of een prostaatontsteking heeft, kan uw arts amoxicilline voorschrijven.

Kun je blaasontsteking behandelen met antibiotica?

Een blaasontsteking is meestal onschuldig en kan eenvoudig met medicijnen (antibioticum) worden behandeld. Wordt een blaasontsteking niet op tijd behandeld, dan kunnen de bacteriën vanuit de blaas ‘opstijgen’ naar de nier. Er kan dan een nierbekkenontsteking (pyelonefritis) ontstaan.

Welke antibiotica bij blaasontsteking E coli bacterie?

E.coli bijna altijd gevoelig voor nitrofurantoïne Onderzoek liet zien dat geïsoleerde stammen van E. coli uit urinemonsters van vrouwen met een vermoedelijke urineweginfectie (UWI) nagenoeg voor 100% gevoelig waren voor nitrofurantoïne. In totaal werden 3191 urinemonsters onderzocht van vrouwen tussen de 2 en 104 jaar (gemiddelde leeftijd 51 jaar), die zich met 1 of meer van de volgende symptomen meldden bij de huisarts: dysurie, strangurie, frequent urineren en/of loze aandrang zonder koorts. Bij 80% van deze vrouwen was de kweek positief (=10 kve/ml). Bij oudere vrouwen was het percentage positieve kweken het hoogst. De klachten geven al een goede voorspelling van een UWI. Nitrofurantoïne blijft dus een goede eerste keus bij UWI. Trimethoprim was slechts bij 80% van de E. coli-isolaten gevoelig en dus minder geschikt. Fluorchinolonen hebben vooral in de groep oudere vrouwen (>70 jaar) een geringer effect door resistentie.

1. Nys S, et al. Acute ongecompliceerde urineweginfectie: antibiotische therapie en antibioticumresistentie. Infectieziekten bulletin 2005;16:291-5.

: E.coli bijna altijd gevoelig voor nitrofurantoïne

Wat moet je niet doen bij een blaasontsteking?

Don’t: je plas ophouden Maar wanneer de nood hoog is, is het belangrijk om je plas vooral niet op te houden, maar meteen naar het toilet te hollen. Wanneer je hiermee (te lang) wacht blijven ook de bacteriën in dat gebied rondzwerven. En dat wil je nou juist niet.

Hoe lang duurt een blaasontsteking zonder antibiotica?

Wanneer een arts raadplegen? – Bij een lichte, ongecompliceerde blaasontsteking zonder antibiotica gaan de klachten binnen de week vanzelf over. Als de symptomen na 24 uur nog niet verbeterd zijn of als de klachten verslechten, contacteer dan zeker je huisarts.

Hoeveel dagen amoxicilline bij blaasontsteking?

Hoeveel dagen antibiotica bij urineweginfecties? – TvPO Vaak plassen, kleine beetjes, pijn bij het plassen, vrouw. Aanvullend onderzoek bevestigt het: blaasontsteking. Maar dan? Nurse practitioners die ook acute klachten behandelen, vragen zich dan af of ze medicijnen moeten geven.

En zo ja, welk middel en hoe lang? De NHG-Standaard adviseert een kuur van 5 dagen trimethoprim of nitrofurantoïne of een eenmalige dosering van een weinig gebruikt middel (fosfomycine). Onlangs hebben onderzoekers in de VS nog eens gekeken hoe lang de optimale kuur moet zijn. Systematisch zochten ze naar onderzoeken waarin gekeken werd hoe lang een kuur voor blaasontsteking bij vrouwen zou moeten duren.

Drie dagen, vijf dagen, of nog langer? Doordat in al deze onderzoeken verschillende geneesmiddelen gebruikt werden, doen ze geen uitspraken over welk middel het meest geschikt is. De onderzoekers telden de uitkomsten van 32 onderzoeken in hun meta-analyse bij elkaar op.

  1. Ze vonden twee uitkomsten van belang: het verdwijnen van de symptomen en het verdwijnen van de bacteriën.
  2. Wat blijkt? Als je symptomen wilt laten verdwijnen, zijn drie dagen voldoende.
  3. Als je alle bacteriën wilt doden, zijn die twee extra dagen nuttig.
  4. De kans op het terugkomen van de klachten op langere termijn (4-6 weken) is iets groter bij de korte kuur; de kans op bijwerkingen is weer iets groter bij de lange kuur.

Het lijkt niet veel uit te maken, maar het stelt je wel voor een keus. Behandel ik de patiënte en kijk ik vooral naar het verdwijnen van de symptomen? Of behandel ik de ziekte en kijk ik naar bacteriën? Als je er zo naar kijkt, ligt achter een simpel probleem toch een fundamentele vraag.

Kun je aan urine zien of je nierbekkenontsteking hebt?

Acute nierbekkenontsteking symptomen – Bij een acute nierbekkenontsteking ontstaat in de meeste gevallen een plotselinge en hevige pijn, in je rug of zij, vlak boven de middel. De pijn zit meestal aan één kant en verplaatst zich langzaam naar beneden, richting je lies.

  1. Je hebt dan ook vaak last van koorts met koude rillingen en misselijkheid.
  2. Bovenstaande symptomen komen vaak heftig en pijnlijk op.
  3. Oorts hoeft niet altijd aanwezig te zijn.
  4. Vooral bij ouderen komt een nierbekkenontsteking nogal eens voor zonder dat er koorts optreedt.
  5. Acute nierbekkenontsteking komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Het kan op elke leeftijd voorkomen, zelfs al in de kindertijd. Bij kinderen en baby’s zijn de symptomen wel iets anders. Baby’s zullen vaak last hebben van koorts, spugen, huilen en problemen met voeden. Kinderen hebben vaak last van koorts, pijn bij het plassen en troebele en niet aangenaam ruikende urine.

Kan een blaasontsteking weggaan zonder antibiotica?

Blaasontsteking – Een blaasontsteking kan vanzelf verdwijnen. Een behandeling met antibiotica zal de klachten vlugger doen afnemen. Als je slechts weinig symptomen ervaart kan je, in overleg met je arts, soms kiezen om af te wachten met de behandeling.

Wat is het verschil tussen een urineweginfectie en een blaasontsteking?

Een urineweginfectie is een infectie (ontsteking) van de urine- wegen. Een blaasontsteking is een vorm van een urineweg- infectie. Een urineweginfectie komt regelmatig voor bij kwetsbare ouderen.

Wat mag je niet drinken bij een blaasontsteking?

Voedingstips bij blaasontsteking Blaasontsteking is vooral voor veel vrouwen een vervelend, regelmatig terugkerend probleem. Veelal wordt antibiotica voorgeschreven die helaas ook de weerstand tegen een volgende infectie vermindert.

  • Gebruik minder verzurende voeding die ontstekingen in de hand werkt – dat geldt voor alle ontstekingen – zoals koffie, zwarte thee, vlees, vleeswaren, soja, suiker, granen, frisdranken en kaas. Zo’n 75-80% van je voeding bestaat idealiter uit basen: groente, fruit, water, wat zure zuivel, kruidenthee etc. Zie ook het uitgebreide overzicht op blz.295 van ‘Weten van (h)eerlijk eten’ deel 1.
  • Wees zeer matig in het gebruik van, of nog beter, schrap de volgende voedingsmiddelen: suikers/snelle koolhydraten als tarwe/bloem/frisdranken, die een flinke insuline-aanmaak vergen. Insuline is niet alleen een hormoon dat bloedsuikers ‘wegwerkt’ naar onze cellen, het zorgt voor buikvet en het is een sterk ontstekingsbevorderend hormoon. Advies: eet dus laag glycemisch, zie tabel Glycemische Lading in mijn boek ‘Weten van (h)eerlijk eten 1′. En zie deze link: Niet voor niets hebben diabeten/pre-diabeten een hogere kans op blaasontsteking: los van het ontstekingsbevorderende effect van insuline, zorgen suikers ook voor verlaging van de weerstand, ook in onze darm (zie verderop voor de connectie tussen darmen en blaasontsteking). Ook hardnekkige Candida infecties (die gedijt bij overmatige suikers) kunnen steeds terugkerende blaasontstekingen veroorzaken.
  • Drink regelmatig over de dag verdeeld wat citroensap met water of gebruik 3-4 keer per dag een vitamine C supplement (bij voorkeur 500 of 1000 mg in de ascorbinezuur vorm, dus niet de ontzuurde versie). Dit maakt het milieu in de blaas minder geschikt voor foute bacteriën.
  • Door voldoende water/kruidenthee te drinken, krijgen bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen in de blaas. Zorg wel dat je je vocht verdeeld over de dag drinkt.
  • De overgang (voor, in en na de overgang) kan een belangrijke veroorzaker zijn van blaasontstekingen, veroorzaakt door de hormonale disbalans tussen oestrogeen en progesteron. Oestrogeen houdt de slijmvliezen in de vagina en urinewegen intact en sterk zodat bacteriën er geen vat op kunnen krijgen. Bij een oestrogeen tekort worden deze slijmvliezen dunner en kunnen ze minder weerstand bieden tegen ‘foute bacteriën’. Zie hierover uitgebreide informatie + recepten in mijn boek
  • Heb je regelmatig blaasontsteking omdat je urineproductie te gering is, overweeg dan eens vochtafdrijvende kruiden en of -groenten extra te verwerken in je voeding of in een kruidenthee. Goede vochtafdrijvers zijn paardenbloem, maisharen*, bleekselderij, jeneverbes, Javaanse nierthee, solidago/guldenroede, venkel, peterselie, brandnetel, berkenblad, munt en paardenstaart/equisetum. Let op dat je dit niet ongebreideld of in hoge mate doet, dat is te heftig voor je nieren. Als je er thee van maakt zorg dan altijd dat je meerdere kruiden erin verwerkt. Ook Buchu thee drinken is een goede manier om het milieu in je blaas te corrigeren (2). * Maisharen (maisstempels) hebben naast hun vochtafdrijvende werking ook een verzachtende invloed op geïrriteerde slijmvliezen.
  • Preventief is ook ongezoete, biologische cranberrysap een goed idee. Er zijn ongelooflijk veel onderzoeken die de werking van cranberry bij blaasontsteking aantonen. Voor de optimale werking is het wel belangrijk om ongezoet cranberry sap te kopen; suikerhoudende drankjes werken ontstekingen juist weer in de hand. Drink er wel minimaal 300 ml per dag van. Een heel goed idee kan zijn om cranberry sap zonder suiker te laten fermenteren met waterkefir korrels. Zo heb je twee vliegen in een klap: in onderzoeken lijkt de combinatie cranberry + lactobacillen (in kefir) + vitamine C over goede preventieve kwaliteiten te beschikken bij terugkerende blaasontstekingen (6). Zie hieronder bij kefir. Kefir korrels kun je eenvoudig zelf bestellen via internet, bijvoorbeeld bij de
  • Vind je ongezoet cranberry sap echt niet lekker, dan kun je er een beetje (Manuka) honing door doen. Manuka honing lijkt goede kwaliteiten te hebben als het gaat om de bestrijding van resistente bacteriën (4)(5).
  • Dagelijks een teen rauwe knoflook – niet meer dan 1 – kan ook meehelpen om bacteriën als de E-Coli, de grootste veroorzaker van blaasontsteking, het leven zuur te maken. Bij blaasontstekingen t.g.v. de E-Coli bacterien is er vaak een tekort aan Bifodo bacteriën in de darm. Deze kun je natuurlijk via een probioticum aanvullen maar blijvend je vezelinname verhogen is een structuelere oplossing. Kies voor vezels als kokos, lijnzaad, peulvruchten, noten, zaden, groente, fruit, inuline, psyllium etc.
  • Zorg voor gezonde darmen die ook dagelijks ontlasting produceren! Recepten staan volop in mijn boek, Een gezonde darm is een basisvoorwaarde om blaasontstekingen te voorkomen: het gros (80-90%) van de bacteriën die blaasontsteking veroorzaken zijn pathogene bacteriën die onze darm de kans hebben gehad om zich te sterk te vermenigvulldigen. Deze ‘verhuizen’ (zeker bij vrouwen) heel gemakkelijk van de anus naar de urinebuis. Gezondere bacteriën in onze darm bieden dus bescherming! Gebruik daarom dagelijks iets van probiotische voeding: water- of yoghurtkefir, Biogarde, zure ongezoete yoghurt zoals Demeter Yomia met probiotica of karnemelk. Ook is een goede manier om de hoeveelheid goede bacteriën in je darm te verhogen. Let op: de commerciële flesjes probiotische zuiveldrank in de supermarkt zijn niet alleen heel duur, ze bevatten ook heel veel suikers. Kies zoveel mogelijk voor (rauwe) biologische of biologisch-dynamische zuivel vanwege het fermentatieproces. Zeker als je al meerdere keren antibiotica hebt moeten gebruiken om je blaasontsteking onder controle te krijgen is dit zeer belangrijk. Gebruik tijdens of na een antibioticakuur ook het liefst een supplement met probiotische bacteriën om je immuunsysteem zo snel mogelijk weer te versterken. Vooral de lactobacillen (allerlei soorten) zijn goed onderzocht als het gaat om het tegengaan van terugkerende blaasontstekingen (1)(3). Zie ook het artikel over
  • Andere fermentatieproducten zoals zuurkool, miso, tamari, brooddrank, melkwei, kefir, gefermenteerde groentesappen en met mate koffie en thee zijn prima om de goede bacteriën in de darm goed te laten functioneren en te laten overleven.
  • Zorg ook voor dagelijks prebiotica in je voeding. Deze voedingstoffen zorgen ervoor dat de goede darmbacteriën kunnen groeien/overleven zodat foute/ziekmakende bacteriën in hun groei worden belemmerd. Mooie voedingsbronnen van prebiotica zijn:
  1. Inuline : artisjok, asperge, prei, ui, arrowroot, witlof, zoete aardappel, knoflook, aardpeer en cichoreiwortel.
  2. Pectines : geraspte appel (biologische met schil) en het witte schilletje van citrusvruchten.
  3. Arabinogalactanen worden o.a. gevonden in Arabisch gom (van bomen en planten). Ook komen arabinogalactanen voor in tomaten, wortel en medicinale paddenstoelen zoals de reishi, verder in kokosmeel, wortel, zwarte bonen, peer, tomaat, kokosnoot, curcuma longa (geelwortel) en in salie. Als je geen kans ziet om ze in je voeding te verwerken kun je altijd nadenken over een supplement zoals Inuline of Psyllium of een supplement met arabinogalactanen
Vous pourriez être intéressé :  Welk Cijfer Moet Je Halen Voor De Rekentoets?

Essentiële suikers: Al jaren horen we van alles over essentiële aminozuren (uit eiwitten) en essentiële vetzuren (de onverzadigde vetzuren Omega-3, -6 en -9). Pas sinds een aantal jaren wordt er ook regelmatig gepubliceerd over essentiële suikers. De wetenschap die zich hiermee bezig houdt is de Glycobiologie, de wetenschap over suikers. Het woord essentieel geeft aan dat deze stoffen van wezenlijk belang zijn, maar we ze zelf niet kunnen maken en dus zijn aangewezen op onze voeding.

Twee specifieke belangen van deze essentiële suikers voor onze gezondheid (de rest van het artikel staat in, bijlage Essentiële suikers):

  1. Net als essentiële vetzuren en aminozuren zijn ook essentiële suikers van groot belang voor het goed functioneren van al onze cellen, dus voor ALLE lichaamsprocessen.
  2. Essentiële suikers zijn specifiek nodig om alle communicatie tussen cellen in ons lichaam en ons brein mogelijk te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan ons immuunsysteem: als er een foute bacterie is, moeten alle cellen die hiermee te maken hebben zo spoedig mogelijk weten wat ze moeten doen. Essentiële suikers vormen als het ware ‘antennes’ op onze celwanden zodat cellen met elkaar kunnen ‘praten’ en elkaar kunnen informeren zodat de juiste ‘acties’ in werking worden gezet.

Dit komt voor in groene bonen, linzen en groenten: kool, broccoli, aubergine, tomaten, paddenstoelen, shiitake en fruit: zwarte, blauwe en rode bessen, kruis- en veenbessen, cranberries, perziken, appels, sinaasappelen en ananas. Ook komt het voor in Aloë Vera bladeren, kelp, cayenne en fenegriek.

Dit komt voor in moedermelk, kelp, zeewier, Japanse bruine algen, champignons, medicinale paddenstoelen (Reiskhi, Shiitake, Mai take, Coriolus Vesicolor) en zaden. Kelp bevat fucose, xylose, mannose en galactose. Xylose remt de groei van schadelijke bacteriën. De hoogste tijd dus om essentiële suikers weer toe te voegen aan ons eten.

Dat is niet heel ingewikkeld, zie recepten in ‘. Voor een goede algemene gezondheid is het belangrijk om alle essentiële suikers weer in ons eetpatroon toe te voegen en niet alleen de hierboven genoemde. Vraag dan eventueel bij een natuurarts/therapeut om een gerichter voedingsadvies of ondersteuning met een homeopathisch middel/supplement/kruidenpreparaat om uit de vicieuze cirkel van blaasontsteking > antibiotica > blaasontsteking > antibiotica te komen. Deze zijn er namelijk volop en zijn ook eeuwenlang door de mensheid gebruikt, maar vanwege de wetgeving in Nederland mag er niets over gezegd worden op straffe van een boete. Super simpel recept natuurlijk. Waarom ik hem deel is omdat er heel wat mensen met steeds terugkerende blaasontstekingen rondlopen. Deze informatie vervangt geen enkele medische of voedingskundige behandelingen of adviezen. Het is niet bedoeld als therapie, maar als ondersteuning in de breedste zin van het woord. De auteur is niet verantwoordelijk voor eventuele klachten en bijwerkingen. Mensen die deze informatie opvolgen doen dit op eigen risico. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd om zich te wenden tot zijn arts als hij/zij twijfels heeft over zijn persoonlijke gezondheidssituatie. Hoewel de informatie met grote zorg en na gedegen onderzoek is samengesteld, stelt de auteur zich niet aansprakelijk voor eventuele schade als gevolg van eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden in deze informatie. Zeker niet als u ook medicijnen gebruikt. Raadpleeg ook dan een deskundige. De informatie op deze website gaat over voeding, soms met een link naar voedingssupplementen. Houd er s.v.p rekening mee dat:

  • Voeding slechts één van de pijlers is waarmee onze gezondheid te beïnvloeden is. Ontspanning, beweging, omgeving (in de brede zin van het woord) en voldoende slaap zijn even belangrijke pijlers.
  • Informatie over voedingsstoffen niet een-op-een kan worden doorvertaald naar supplementen. Andersom kunnen onderzoeken die worden aangehaald op basis van supplementen niet een-op-een worden doorvertaald naar voeding.
  • Voeding die als gezond te boek staat is slechts gezond als jij het kunt verteren. (Denk ook aan eten wat je slecht verteert als je eigenlijk geen trek hebt).
  • In bepaalde periodes van je leven kunnen voedingstoffen die als gezond te boek staan (tijdelijk) minder geschikt zijn.
  • Alle grote onderzoeken die over voeding gepubliceerd zijn gaan over voedingspatronen, niet over losse voedingsstoffen. Ook al worden er soms individuele voedingsstoffen genoemd, ze hebben pas effect als ze onderdeel worden van een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl.
  • Op deze website wordt GEEN specifieke voedselstroming gevolgd. Daarom zijn sommige recepten of weetjes niet geschikt bij specifieke dieten.

: Voedingstips bij blaasontsteking

Wat lijkt op een blaasontsteking maar is het niet?

Over de aandoening wat is het? – Interstitiële cystitis (IC) noemen we ook wel blaaspijnsyndroom. Het is een chronische goedaardige aandoening van de urineblaas, die niet wordt veroorzaakt door bacteriën. Het gaat om een ontstekingsreactie van de blaaswand. Het lijkt op een blaasontsteking, maar antibiotica helpen niet. IC veroorzaakt vaak lichamelijke klachten, zoals:

Pijn in de onderbuik, die soms naar de rug, liezen of flanken trekt. Bij vrouwen: pijn in de vagina. Bij mannen: pijn in de penis, testikels en scrotum. Pijn die toeneemt als de blaas voller is. Plassen verlicht de pijn en geeft een opgelucht gevoel. Bij vrouwen: vóór de menopauze verergeren de klachten vaak net voor de menstruatie. Continue aandrang tot plassen. Vaak plassen, ook ‘s nachts.

Het kan zijn dat u niet alle klachten heeft. De klachten komen na een operatie of komen uit het niets en worden langzaam erger. Kenmerkend voor IC is het spontaan toe- of afnemen van de klachten.

Hoe snel werkt ciprofloxacine bij blaasontsteking?

Ciprofloxacine doodt vele soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten verminderen. Meestal is een kuur van 3 tot 7 dagen nodig bij vrouwen. Soms is het mogelijk om dit medicijn 1 keer te gebruiken.

Hoe herken je een beginnende blaasontsteking?

Ik heb een blaasontsteking (man) In het kort

Bij blaasontsteking kunt u deze klachten hebben: pijn bij het plassen, vaker kleine beetjes plassen, pijn in uw rug of onder in uw buik. Bel en breng dezelfde dag een potje plas naar de praktijk. Meestal krijgt u antibiotica. Bel uw huisarts of huisartsenpost bij blaasontsteking met koorts of zieker worden. Drink veel, plas zodra u moet plassen, en plas uw blaas helemaal leeg. Dit helpt blaasontsteking te voorkomen.

Wat is het Welk Antibioticum Bij Blaasontsteking Bij een blaasontsteking is de binnenkant van de blaas ontstoken. Dat komt door bacteriën. Wat merk ik Een man met blaasontsteking kan 1 of meer van deze klachten hebben:

Plassen doet pijn of geeft een branderig gevoel. U voelt vaker dat u moet plassen. Maar u plast elke keer maar een klein beetje. Het gevoel te moeten plassen kan al pijn doen. U kunt ook pijn hebben in uw onderbuik of rug. De plas ziet er anders uit (troebel) of er kan bloed in zitten. De plas kan sterk ruiken of slecht ruiken.

Ook andere klachten? Bij een blaasontsteking kunt u een krijgen. Ook kunt u er een bij krijgen. U krijgt er dan 1 of meer van deze klachten bij:

een ziek gevoel koorts (38 graden of hoger) pijn tussen de anus (poepgat) en de balzak pijn in uw zij

Oorzaken Een blaasontsteking komt door bacteriën.

Bacteriën komen via de plasbuis in de blaas. Ze gaan aan de binnenkant van de blaas vastzitten. Die gaat ontsteken.

Vaak is het de bacterie die bij iedereen in de darm leeft. Deze zit ook rond het poepgat (anus) en de plasbuis. Als u uw, is de kans op blaasontsteking groter. Dat speelt bij oudere mannen vaak een rol. U heeft ook meer kans op een blaasontsteking als:

u blaas- of nierstenen heeft uw weerstand minder is, zoals bij diabetes of door medicijnen die de weerstand verminderen als u een urinekatheter heeft (een slangetje door de plasbuis naar uw blaas)

Een blaasontsteking is niet besmettelijk. Onderzoeken

Bel en breng uw plas (urine) voor onderzoek naar de prakijk. Vang het liefst ‘s ochtends de eerste plas op. Andere maatregelen zijn niet (meer) nodig om uw plas op te vangen. Plas in een schoon potje. Sluit dit goed af. Breng het potje met plas binnen 2 uur naar de assistente van de huisarts. Kunt u het pas later brengen? Zet het potje dan na het plassen meteen in de koelkast en breng het binnen 24 uur. Vul in en geef deze samen met het potje plas aan de assistente. De uitslag is er meestal binnen 1 dag. Bel de assistente en vraag naar de uitslag.

Soms is het nog onduidelijk of het blaasontsteking is. Dan kan de assistente soms een extra onderzoek doen. Dit onderzoek heet ‘dipslide’

Is ibuprofen goed voor blaasontsteking?

Voor de praktijk – De NHG-standaard stelt dat, indien gekozen wordt voor een afwachtend beleid, pijnstillende medicatie kan aangeraden worden ( 4 ). Ibuprofen zou een alternatief kunnen zijn voor een antibiotische behandeling bij vrouwen met milde tot matige symptomen van een ongecompliceerde urineweginfectie, na het uitsluiten van risicofactoren voor NSAID-gebruik en van gecompliceerde infecties of SOI’s.

  1. Christiaens T, De Meyere M, Verschraegen G, et al. Randomized controlled trial of nitrofurantoin versus placebo in the treatment of uncomplicated urinary tract infection in adult women. Br J Gen Pract 2002;52:729-734.
  2. Falagas ME, Kotsantis IK, Vouloumanou EK, Rafailidis PI. Antibiotics versus placebo in the treatment of women with uncomplicated cystitis: a meta-analysis of randomized controlled trials. J infect 2009;58:91-102. DOI: 10.1016/j.jinf.2008.12.009
  3. Christiaens T, Callewaert L, De Sutter A, Van Royen P. Cystitis bij de vrouw, WVVH-Aanbeveling voor goede medische praktijkvoering. Huisarts Nu 2000;29:282-97,
  4. Van Pinxteren B, Knottnerus BJ, Geerlings SE, et al. NHG-Standaard Urineweginfecties (derde herziening). Huisarts Wet 2013;56:270-80,
  5. Bleidorn J, Gágyor I, Kochen MM, et al. Symptomatic treatment (ibuprofen) or antibiotics (ciprofloxacin) for uncomplicated urinary tract infection? – results of a randomized controlled pilot trial. BMC Med 2010;8:30. DOI: 10.1186/1741-7015-8-30
  6. Ibuprofen, Gecommentarieerd Geneesmiddelenrepertorium. BCFI, 2016.
  7. Chevalier P. Non-inferioriteitsstudies: het nut, de beperkingen en de valkuilen. Minerva 2009;8(6):88,
  8. Chevalier P. Equivalentiestudies tegenover inferioriteits- en superioriteitsstudies. Minerva 2009;8(7):104,
  9. Chevalier P. Non-inferioriteitsstudies: de keuze van de non-inferioriteitsmarges. Minerva 2013;12(5):64,
  10. Dirven K, De Sutter A, Van Royen P, et al. Herziening bestaande praktijkrichtlijnen, Good Clinical Practice (GCP). Brussel: Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE); 2006. KCE reports 43A (D/2006/10.273/48).
  11. Vik I, Bollestad M, Grude N. Ibuprofen versus mecillinam for uncomplicated cystitis – a randomized controlled trial study protocol. BMC Infect Dis 2014;14:693. DOI: 10.1186/ s12879-014-0693-y
  12. Leydon GM, Turner S, Smith H, Little P; UTIS Team. Women’s view about management and cause of urinary tract infection: qualitative interview study. BMJ 2010;340:c279. DOI: 10.1136/bmj.c279
Vous pourriez être intéressé :  Welk Fruit Is Het Gezondst?

Welk natuurlijk middel tegen blaasontsteking?

Blaasontsteking voorkomen –

Wacht niet met plassen. Ga bij aandrang naar het toilet en plas de blaas helemaal leeg.Zorg voor een goede hygiëne. Wc-papier van voor naar achteren gebruiken, voor het vrijen zorgen dat de gebieden rond de vagina en anus schoon zijn en na het vrijen de urinewegen schoonspoelen. Dit alles zonder zeep.Drink veel water. Zeker als je een (beginnende) blaasontsteking hebt ‒ ook omdat je anders niets te plassen hebt en het alleen pijnlijker wordt en de bacteriën niet weggespoeld worden. Ook als je geen blaasontsteking hebt, is het goed voldoende (minstens 2 liter) te drinken. Dat is vooral (mineraal) water, maar ook blaas- en nierkruidenthee, brandnetelthee, maar je kunt ook vocht binnenkrijgen door soep te nemen of bijvoorbeeld komkommer.Laat suiker en producten met (verborgen) suiker staan. Suiker is een voedingsbron voor bacteriën en bevordert de groei ervan.Verbeter je weerstand. Bij een lage weerstand kan het immuunsysteem zich niet goed tegen bacteriën verdedigen. Je weerstand kun je verhogen met echinacea en vitamine C, vitamine D, beta-glucaan en door je darmflora te verbeteren.Verbeter je darmflora. Een groot deel van je immuunsysteem zit in je darmen. Belangrijk dus om te zorgen dat je darmen gezond zijn. Neem voeding die gunstig is voor je darmflora zoals biogarde, karnemelk, zuurkool, kefir, tempeh, natto, augurk en olijven. Slik eventueel aanvullend ook een goed probioticum, zeker als je behandeld bent met antibioticum.

Kun je van inlegkruisjes blaasontsteking krijgen?

De vakanties zijn begonnen en een bekend fenomeen bij vrouwen op vakantie is een blaasontsteking. Wat kun je doen om dat te voorkomen? Ik adviezen op een rijtje over blaasontstekingen. Sommige vrouwen hebben ze nooit, maar bij anderen komt het steeds weer terug en lijkt het niet onder controle te krijgen.

  • Maar eerst, hoe komt het dat je een urineweginfectie krijgt en wat zijn de signalen? Bij urineweginfecties is er een infectie van de blaas of de blaashals.
  • We noemen dat ook wel de lagere urinewegen.
  • In 90 % van de gevallen is er sprake van een infectie met de Escherichia coli (ook wel de E.coli bacterie genoemd) Deze bacterie zit in de darm, maar dan heb j er geen last van.

Nu snap je vast ook direct waarom vrouwen vaker een urineweginfectie hebben. Als je dus ontlasting hebt gehad kunnen deze bacteriën je makkelijk je plasbuis bereiken Door zweet, via een inlegkruisje of gewoon al als je je afveegt van achter naar voren.

  • Zo komt het ook dat vrouwen die urineverlies hebben en verband hiervoor dragen vaker en infectie hebben dan vrouwen die geen verband dragen.
  • Wat zijn de signalen? Als je het wel eens gehad hebt, herken je het direct: een brandend gevoel bij het plassen dat tot extreme pijn kan ontwikkelen.
  • Bloed bij de urine en heel vaak plassen voor bijna niets, behalve de pijn dan.

Het kan dus ook nog zijn dat bij een urge (aandrangsincontinentie) er een chronische urineweginfectie zit die de oorzaak is van alles. Wat kan ik doen om het te voorkomen? Ik heb even een aantal praktische tips op een rijtje gezet: 1. als je ontlasting hebt gehad, zorg dan je je rectale gebied daarna even goed schoon wordt gemaakt.

  • Dat kan door een waterdouche, of een doekje maar met daarna ook goed droog deppen 2.
  • Gebruik ongeparfumeerde zeep, ook geen speciale vaginale zeepjes 3.
  • Was je handen regelmatig, zowel voor als na de toiletgang 4.
  • Gebruik voor je onderkant een aparte handdoek en verschoon die iedere dag 5.
  • Drink cranberrie sap of gebruik cranberrie pillen 6.

Gebruik extra vitamine C, citroensap als er klachten ontstaan en drink meer 7. Was het vaginale en rectale gebied voordat je gaat vrijen 8. Drink een groot glas water voordat je gaat vrijen en ga direct nadien plassen 9. Pas extra op bij een coitus langs de achterkant (op zijn hondjes).

Vanuit de uitgang van de anus kunnen bacteriën meegenomen worden naar de ingang van de plasbuis 10. Verwissel inlegkruisjes, maandverband regelmatig. Het is een uitstekende bron van bacteriën 11. Was je ondergoed apart zodat je deze heet kunt wassen 12. Wissel je ondergoed iedere dag of twee keer per dag 13.

Als je je onderbroekje aantrekt zorg dan dat je niet met je voet het kruisje raakt.14. Als ondergoed op de grond heeft gelegen: niet meer gebruiken maar naar de wasmand 15. Ook je bikinibroekje of badpak moet je na gebruik met een zeep wassen 16. Draag alleen katoenen ondergoed.

  • Dat ademt goed 17.
  • Zorg om dezelfde reden dat je ondergoed niet te strak zit 18.
  • Draag katoenen pyama’s 19.
  • Douche iedere dag (meest ideale moment is nadat je ontlasting hebt gehad 20.
  • Gebruik iedere dag een schoon washandje.
  • Als je een puff gebruikt, gebruik dan een aparte voor je onderkantje of gebruik alleen de douchekop maar dan met een zachte straal die je vaginale gebied niet irriteert 21.

Zorg dat je kleren niet te strak in je kruis zitten: panty, string, spijkerbroek etc.22. Sinaasappelsap kan goed werken, maar ook je plasbuis irriteren 23. Koffie kan eveneens irriterend werken evenals alcohol 24. Als je gaat plassen, maak de bril schoon en ga zitten 25.

Welk fruit is goed voor blaasontsteking?

Veel fruit is heel gezond en de vitamines en mineralen die hier in zitten hebben wij nodig als aanvulling op onze dagelijkse voeding. Er zijn echter fruitsoorten die extra gezond zijn. De cranberry is zo’n fruit soort. Wat maakt de cranberry nou zo bijzonder? Voor mijn gevoel is de cranberry in korte tijd heel populair geworden.

Ik kom het steeds meer tegen in verschillende koeken, bij restaurants in taarten, verwerkt in salades, etc. Het is een soort superfood geworden en niet zonder reden. Deze vrucht bevat ontzettend veel vitamines en mineralen en dit heeft een goede uitwerking op ons lichaam. Cranberries zijn zo gezond omdat er onder andere ontzettend veel vitaminen in zitten.

Ze zijn rijk aan vitamine C, E, vitamine B1, B2, B5, B6, B11 en vitamine K. Dit alles zorgt voor groei, herstel en een betere weerstand. Naast de vitamines bevatten cranberries ook veel mineralen. Zo zit er in het kleine besje bijvoorbeeld koper, mangaan, ijzer, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink.

Dit hebben we nodig om goed te kunnen functioneren want mineralen transporteren zuurstof en energie. Mineralen zijn verder goed voor onze hersenen, botten en ons zenuwstelsel. Bij De Buurman hebben wij in onze webwinkel heerlijke producten waar de cranberry in verwerkt is. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Vondelkoek of Cranberry Krachtsap ? Of kies jij voor ons cranberry pakket met cranberry krachtsap, cranberry brood, 200 gram cranberry’s, 200 gram cranberry notenmix en cranberry dip? 1.

Versterkt het immuunsysteem Wanneer je cranberries opneemt in je eetpatroon en ze dus regelmatig eet, heeft dit een goede uitwerking op je immuunsysteem. De schadelijke stoffen die je immuunsysteem kunnen verzwakken worden hierdoor namelijk uit je lichaam gespoeld.

  1. Dit zorgt voor versterking van de weerstand.2.
  2. Goede mentale gezondheid In cranberries zit tryptofaan en dit is een aminozuur waarvan bekend is dat het een voorloper op serotonine is.
  3. Het is bewezen dat het eten van voedingsmiddelen met tryptofaan de productie van serotonine verhoogt en dat je je daardoor mentaal beter gaat voelen.

Ook is dit kleine vruchtje goed voor onze hersenen. Het verbetert ook ons geheugen.3. Tegen blaasontsteking Een natuurlijke wondermiddel tegen blaasontsteking. De cranberry bevat naast vitamine C ook zogenoemde proanthocyanidinen. Die zorgen er niet alleen voor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten, maar ook dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt.

De bessen zijn hierdoor effectief bij het voorkomen van blaasontsteking. Over of cranberry ook daadwerkelijk blaasontsteking kan verhelpen, zijn de meningen verdeeld.4. Huidverbetering en anti-aging De cranberries staan er ook bekend om te helpen bij huidproblemen zoals eczeem, acne, psoriasis en dermatitis.

Het kan geen kwaad om het regelmatig te eten en wie weet kan het je helpen. Verder vertraagt het ook het huidverouderingsproces. Dit komt door de antioxidanten die ervoor zorgen dat het bloed wordt ontdaan van gifstoffen. De huid blijft er langer jong uitzien.5.

Detoxen van het lichaam De antioxidanten in cranberries helpen ook bij het zuiveren van het lichaam. Ze verbeteren de stofwisseling en de spijsvertering.6. Een gezond en schoon gebit Ook zijn de besjes heel goed voor ons gebit. Als je het regelmatig eet, kan het helpen bij het voorkomen van tandplak en tandsteen.

Dit komt door de zuiverende stoffen.7. Goed voor ons hart Cranberries kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte. Dit is heel belangrijk omdat een te hoog cholesterol ervoor kan leiden tot hart- en vaatziekten.8. Het maakt maaltijden lekkerder Naast dat cranberry heel veel goede functies heeft, is het ook gewoon heel lekker.

  • Het kan ons eten lekkerder maken en net even een bijzondere smaak geven.
  • Het is dan wel geen superkracht, maar door het te eten zorg je er wel voor dat dit vruchtje zijn werk kan doen en het doet ook iets extra’s voor ons eten.
  • Hoe verwerk je dit in je eetpatroon? Cranberries zijn heel lekker en ook een beetje zuur.

Je kunt ze op heel veel manieren in je eetpatroon verwerken. Een aantal voorbeelden: maak een lekkere salade en doe hier wat cranberries doorheen. Dit zorgt voor een lekker contrast in smaak. Het is ook heerlijk in combinatie met yoghurt met muesli of havermout in het ontbijt.

  1. Je kunt er ook heerlijke taarten mee bakken of ze verwerken in koekjes.
  2. Daarnaast kun je ze ook heel goed verwerken in lekkere verse vruchtensapjes of smoothies.
  3. Cranberry als beauty product Cranberries zijn natuurlijk eigenlijk bedoeld om te eten, maar je kunt ze ook verwerken in een beauty product.
  4. Maak er bijvoorbeeld een gezichtsmaskertje van.
Vous pourriez être intéressé :  Pulled Pork Welk Vlees?

Je huid wordt er heerlijk zacht van. Je hebt het volgende nodig: een handje cranberries, 2 el honing, klein scheutje olijfolie en een paar lepels yoghurt. Kook de cranberries even in een klein laagje water totdat ze openspringen. Doe ze dan in een bakje en prak ze fijn.

Welke Thee is goed bij een blaasontsteking?

7. Zet een warme kop thee – Warmte doet je blaas en buik goed, zeker bij een blaasontsteking. Guldenroedethee helpt om blaasontsteking te voorkomen; het heeft een sterk reinigende werking. Zet dus lekker een pot – dan moet je vaker plassen – en drink het gedurende de dag.

Wat is de sterkste antibiotica?

Zijn superbacteriën bestand tegen de sterkste antibiotica? · Gezondheid en wetenschap Het einde van het tijdperk van de antibiotica en de terugkeer van een wereld waarin mensen sterven aan ordinaire infecties. Zo pessimistisch reageren dokters op de resultaten van onderzoek in China.

Chinese onderzoekers identificeren bacteriën die bestand zijn tegen de sterkste antibiotica. Wanneer de verspreiding ervan niet wordt aangepakt, riskeren mensen inderdaad opnieuw te overlijden aan banale infecties, zoals honderd jaar geleden. Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, dan moeten sterkere antibiotica worden ingezet om infecties te genezen.

Chinese onderzoekers melden dat ze bacteriën hebben gevonden die ook resistent zijn tegen de sterkste antibiotica die er vandaag bestaan, namelijk polymyxinen (1, 2). Bij routinecontrole van bacteriën in levend vee in China werden bacteriën (E Coli-stammen) geïsoleerd die niet meer reageren op de sterkste klasse antibiotica die er zijn.

De Chinese onderzoekers ontdekten de oorzaak van deze resistentie: het gaat om een welbepaald gen (MCR-1) dat op een geïsoleerd stukje DNA zit, een zogenaamde plasmide. Bacteriën kunnen plasmiden aan elkaar doorgeven: op die manier kunnen ze de antibioticaresistentie verspreiden. Onderzoekers wilden weten hoe ver deze resistente bacteriën reeds verspreid zijn en namen stalen in slachthuizen voor varkens, op marktjes en supermarkten waar rauw vlees verhandeld wordt en bij patiënten in ziekenhuizen.

Ze stelden vast dat het MCR-1-gen, dat ervoor zorgt dat de bacterie weerstandig is aan de sterkste antibiotica, reeds ver verspreid is: bij 21% van de 804 onderzochte varkens, bij 15% van de stalen rauw vlees en bij 1% van de gehospitaliseerde patiënten.

Wat is beter doxycycline of amoxicilline?

Advies – In het algemeen: Bij de behandeling van algemene infecties gaat bij de tetracyclinen de voorkeur uit naar doxycycline en minocycline op grond van bijwerkingen, interacties en farmacokinetische parameters. Een acute rinosinusitis geneest vrijwel altijd vanzelf. Pijnstillers (paracetamol), stomen en de nasale toediening van een zoutoplossing of een decongestivum kunnen verlichting geven van de klachten. Antibiotica zijn doorgaans niet nodig. Geef antibiotica bij vermoeden van een bacteriële ontsteking en ernstig ziek zijn en overweeg antibiotica bij een verminderde weerstand en bij koorts die langer dan5 dagen aanhoudt of opnieuw optreedt. Amoxicilline is eerste keus, doxycycline komt in aanmerking als er sprake is van een penicilline-allergie; in geval van zwangerschap óf bij kinderen < 8 jaar is het alternatief echter cotrimoxazol. Bij acute faryngotonsillitis is bestrijding van de pijn met paracetamol, eerste keus. Antibiotica zijn zelden geïndiceerd. Bij ernstige faryngotonsillitis, bij immuundeficiëntie of op advies van de GGD kan gekozen worden voor een smalspectrum penicilline zoals feneticilline of fenoxymethylpenicilline. Bij een penicilline-overgevoeligheid is azitromycine gedurende 3 dagen eerste keus. Bij een peritonsillair infiltraat of bij onvoldoende effect van een behandeling met smalspectrum penicillinen wordt gekozen voor amoxicilline/clavulaanzuur. Doxycycline is minder effectief tegen Streptococcus pneumoniae, Groep A-streptokokkeninfecties (GAS) en anaeroben dan amoxicilline/clavulaanzuur. Daarom heeft amoxicilline/clavulaanzuur de voorkeur bij onvoldoende effect van smalspectrum penicillinen. Bij een bacteriële community-acquired pneumonie (CAP) is behandeling met antibiotica altijd aangewezen. De verwekker van een pneumonie is bepalend voor de keuze van het antibioticum, maar bij een onbekende verwekker is de ernst van de pneumonie bepalend voor de initiële keuze van het antibioticum. Bij behandeling van een milde pneumonie (C(U)RB-65 score: 0–1, PSI-klasse: I–II) heeft orale toediening van amoxicilline de voorkeur. Als er bij volwassenen echter een vermoeden is dat Legionella de verwekker is, is oraal doxycycline één van de middelen van voorkeur (echter 3 e keus); wanneer men denkt aan Coxiella burneti (Q-koorts) als verwekker is het de eerste keus. Doxycycline is ook eerste keus bij een overgevoeligheid of contra-indicatie voor amoxicilline (bij volwassenen en kinderen > 10 jaar). Bij een matig-ernstige pneumonie (CURB-65 score: 2, PSI-klasse: III–IV) is intraveneuze toediening van benzylpenicilline of amoxicilline aangewezen; vanwege toegenomen resistentie van de pneumokok tegen doxycycline en macroliden worden deze in dit geval afgeraden. Bij een ernstige pneumonie (CURB-65 score: > 2, PSI-klasse: V) die op een normale afdeling wordt behandeld is monotherapie met een i.v. cefalosporine (cefotaxim, ceftriaxon of cefuroxim) aangewezen. Bij een ernstige pneumonie (CURB-65 score: > 2, PSI-klasse: V) die op een intensivecare-afdeling wordt behandeld is monotherapie met i.v. moxifloxacine dan wel i.v. combinatietherapie van antibiotica aangewezen (ciprofloxacine met ofwel cefotaxim of ceftriaxon of cefuroxim). Bij deze mate van ernst is er bij de empirische behandeling geen rol meer voor doxycycline. Bij een nosocomiale pneumonie wordt de keuze voor een specifiek antibioticum bepaald door de lokale situatie met betrekking tot de aard en de resistentie van de ziekenhuisflora. Otitis media acuta, urineweginfecties : Doxycycline komt pas voor behandeling van een urineweginfectie of otitis media acuta in aanmerking op basis van onderzoek naar de aard en de gevoeligheid van de verwekker; dit onderzoek is noodzakelijk bij onvoldoende effect van de middelen die geadviseerd worden voor de initiële empirische behandeling ervan (zie hiervoor de links in deze alinea). De behandeling van acne vulgaris wordt bepaald door de ernst van de acne en de eerder toegepaste (zelf)behandeling. Behandel milde acne in eerste instantie met benzoylperoxide 5% of een lokaal retinoïde; combineer dit bij onvoldoende effect met een lokaal antibioticum. Start direct met een lokaal antibioticum in combinatie met benzoylperoxide 5% of een lokaal retinoïde bij matig-ernstige acne. Vervang bij onvoldoende effect het lokaal antibioticum door een oraal antibioticum. Start direct met een oraal antibioticum in combinatie met benzoylperoxide 5% of een lokaal retinoïde bij ernstige acne. Bij onvoldoende effect van een oraal antibioticum kan bij (matig-)ernstige acne als laatste alternatief isotretinoïne worden voorgeschreven, waarbij de lokale therapie vervalt. Combineer lokale en orale antibiotica altijd met benzoylperoxide of een lokaal retinoïde; de combinatie werkt sneller en is effectiever en voorkomt of reduceert hiermee bacteriële resistentie. Van de orale antibiotica heeft doxycycline 100 mg de voorkeur boven tetracycline in verband met de eenmaaldaagse toediening en gebruik tijdens de maaltijd. Bacteriële huidinfecties : Probeer met hygiënische maatregelen uitbreiding van bacteriële huidinfecties of besmetting van anderen tegen te gaan. Behandel oppervlakkige bacteriële huidinfecties met een lokaal antimicrobieel middel. Bij impetigo en impetiginisatie heeft lokaal fusidinezuur de voorkeur. Bij diepe huidinfecties zijn meestal orale antibiotica geïndiceerd of is operatief ingrijpen noodzakelijk. Bij orale antimicrobiële behandeling heeft een smalspectrum-penicilline de voorkeur. Macroliden zijn een alternatief wanneer bijvoorbeeld penicillinen niet worden verdragen. Bij bijtwonden heeft een breedspectrum-penicilline de voorkeur. Na een tekenbeet kan worden afgewacht óf preventief worden behandeld met een eenmalige dosering doxycycline of azitromycine. Erythema migrans behandelen met doxycycline. Amoxicilline of azitromycine zijn een alternatief indien doxycycline gecontra-indiceerd is. Profylaxe van malaria: Bij het bestrijden van malaria staat voorkómen van muggenbeten voorop, in gebieden met een lage transmissie van malaria is dit de enige te nemen maatregel. Bij reizen van meer dan 7 dagen naar gebieden met een middelmatige transmissie wordt aanbevolen een noodbehandeling mee te nemen; kies artemether/lumefantrine of atovaquon/proguanil. Bij reizen naar gebieden met een hoge transmissie wordt de keuze van de profylactische behandeling bepaald door de reisbestemming, karakteristieken van de persoon en de duur van het verblijf. In aanmerking komen atovaquon/proguanil, doxycycline en mefloquine. Bij zwangere en lacterende vrouwen en bij kinderen < 5 kg eventueel ook chloroquine. De GGD's en overige bij het LCR aangesloten gespecialiseerde centra beschikken over de meest recente gegevens van resistentie in malariagebieden. De behandeling van malaria wordt bepaald aan de hand van de aangetoonde verwekker, en de ernst van de ziekte, en gebeurt in overleg met een gespecialiseerd centrum. Doxycycline heeft een beperkte plaats in de behandeling van malaria; het kan in combinatie met kinine als vierde keus in aanmerking komen bij niet-ernstige malaria tropica (bij niet-zwangeren). Start bij de behandeling van rosacea met papels en/of pustels, met lokaal metronidazol, azelaïnezuur of ivermectine. Voeg bij onvoldoende werkzaamheid doxycycline toe aan de lokale behandeling. Bij onvoldoende effect kan in de tweedelijnszorg minocycline (offlabel) of isotretinoïne (offlabel) worden toegepast. Bij erythemateuze klachten staat het geven van niet-medicamenteuze adviezen, zoals het vermijden van vasomotorische prikkels, op de voorgrond. Overweeg bij onvoldoende verbetering een proefbehandeling met brimonidine-gel. Behandel hinderlijke klachten van teleangiëctasieën en/of erytheem in de tweedelijnszorg met laser of ‘intense pulsed light' (IPL). Behandeling van oculaire rosacea en ernstige rhinophyma vindt plaats in de tweedelijnszorg. Voor de behandeling van verschillende kenmerken van rosacea zoals papulopustels, erytheem en teleangiëctasieën kunnen diverse behandelingen worden gecombineerd, zoals lokale behandeling met orale behandeling of laserbehandeling. De medicamenteuze behandeling van soa's is afhankelijk van het type verwekker en het resistentiepatroon. Geef voorlichting over veilig vrijen en partnerwaarschuwing. Eerste keus bij een urogenitale chlamydia-infectie bij mannen is azitromycine. Tweede keus is doxycycline. Eerste keus bij mannen met een rectale chlamydia-infectie en vrouwen (ongeacht locatie) is doxycycline. Tweede keus is azitromycine. Bij contra-indicaties komen amoxicilline, levofloxacine en ofloxacine (allen offlabel) in aanmerking. Bij een chlamydia-infectie tijdens de zwangerschap is azitromycine eerste keus en amoxicilline tweede keus. Behandel syfilis met benzathinebenzylpenicilline (i.m.) of benzylpenicilline (i.v.), afhankelijk van het stadium. Bij een penicilline-allergie is doxycycline een alternatief. Overweeg na eerdere, (mogelijk) IgE-gemedieerde, ernstige overgevoeligheidsreacties, bij behandeling van neurosyfilis of behandeling van syfilis tijdens de zwangerschap penicilline-desensibilisatie gevolgd door benzylpenicilline of, na ernstige (waarschijnlijk) niet-IgE-gemedieerde of na eerdere niet-ernstige overgevoeligheidsreacties, ceftriaxon (i.v.). Overweeg bij mannen met persisterende urethritisklachten (> 4 weken) en een positieve test op Mycoplasma genitalium, als gonorroe en chlamydia zijn uitgesloten, azitromycine (offlabel). Overweeg azitromycine ook als een vaste partner van een man met persisterende urethritisklachten drager blijkt te zijn van Mycoplasma genitalium, Er is onvoldoende evidence voor behandeling met doxycycline in combinatie met andere geneesmiddelen bij Mycoplasma genitalium, Als monotherapie wordt doxycycline ontraden omdat het onvoldoende effectief is. Zie voor het eerstekeusmiddel: seksueel overdraagbare aandoeningen,

Wat is de beste antibiotica?

Smal- en breedspectrum antibiotica – Een eerste onderverdeling in soorten antibiotica is smal- en breedspectrum antibiotica. Smalspectrum antibiotica zijn specifiek geschikt voor infecties door een bepaalde groep bacteriën. Breedspectrum antibiotica werken op meer soorten bacteriën tegelijk.

De voorkeur ligt bij het gebruik van smalspectrum antibiotica. Bij smalspectrum antibiotica raken minder onschuldige bacteriën beschadigd bij de behandeling van de ziekteverwekkende bacterie. Daarnaast hebben smalspectrum antibiotica minder bijwerkingen dan breedspectrum antibiotica. Smalspectrum antibiotica kunnen alleen worden voorgeschreven als bekend is welke bacterie de infectie veroorzaakt.

Als de bacterie onbekend is, bieden breedspectrum antibiotica soms uitkomst. Het voordeel dat deze antibiotica tegen zoveel verschillende bacteriën werken, is direct ook het nadeel. De antibiotica tasten namelijk ook heel veel goede bacteriën aan. Door deze brede werking hebben breedspectrum antibiotica vaak bijwerkingen als diarree of spruw.

Hoe snel werkt ciprofloxacine bij blaasontsteking?

Ciprofloxacine doodt vele soorten bacteriën. Na een paar dagen merkt u dat de klachten verminderen. Meestal is een kuur van 3 tot 7 dagen nodig bij vrouwen. Soms is het mogelijk om dit medicijn 1 keer te gebruiken.