Millionturf

guide des courses de chevaux

Spareribs Welk Dier?

Spareribs Welk Dier
Herkomst van de Sparerib – Waar denk je dat de naam spareribs vandaan komt? Het heeft niets te maken met het Engelse woord ‘spare’, wat reserve of overtollig betekent. De naam ‘spareribs’ komt juist van een plek dichter bij huis. Het is afkomstig van het Oudnederlandse of Nederduitse woord ribbesper, ofwel ‘rib aan het spit’.

 • De Engelsen namen het over, husselden de woorden een beetje en zo ontstond het woord spareribs.
 • Dat woord waaide de Noordzee over.
 • Ironisch genoeg gebruiken we nu een Engels woord dat hier ontstond.
 • Uit welk gedeelte van het dier komen de spareribs? De naam zegt het al: het zijn de ribben van een varken.

Om precies te zijn van de flank van het varken, namelijk het vlees dat onder de borst, schouders en maag zit. Het middelste deel van de ribben dus. Dit zijn de “klassieke” spareribs. Daarnaast kennen we ook de baby back ribs of vleesribben, die komen van het gedeelte dat tegen de ruggengraat aan ligt.

Heb je ook spareribs van een koe?

Beef Ribs | de mooiste kwaliteit direct uit voorraad online bestellen Spareribs Welk Dier Beef short ribs zijn een prachtige zachte variatie op de bekende spareribs en je kunt ze gemakkelijk online kopen. Iedereen kent spareribs, maar meestal alleen van het varken. Filter Tonen als Foto-tabel Sorteer op Positie Prijs: laag naar hoog Minder bekend zijn de spareribs van het rund.

Is Sparerib koe of varken?

Vlees informatie – Spareribs ofwel ‘magere ribbetjes’. Dit is een gerecht dat over de hele wereld gegeten wordt. Het zijn de delen van de varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Het vlees zit op en tussen de botjes, afhankelijk van de grootte. Spareribs zijn vaak al gemarineerd en voor gegaard. ‘Pure’ ribbetjes worden veel gebruikt in erwtensoep.

Wat zijn halal spareribs?

Malse Spare Ribs – Spare Ribs worden op vele plekken van de wereld gegeten en daarom is het ook fijn dat er verkrijgbaar zijn. Spare Ribs kunnen zowel op de grill bereikt worden maar ook in de oven, Het is maar net wat de wens is van de gene die ze eet en hoe de chef bedacht heeft dat ze gemaakt dienen te worden.

Wat is kip spareribs?

Kip spareribs zijn niet de kleine ribbetjes van een kip, want dat is moeilijk kluiven. Kip spareribs zijn malse kippendijen, die je lekker kunt marineren en langzaam laat garen, zodat je de spareribs smaak in je kip weten te krijgen. Wanneer je de kippendijtjes in de lengte doormiddel snijd, krijg je de aparte ribben look.

Zo lijken ze en smaken ze als echte spareribs (maar zijn wel iets gezonder dan de varkensvariant ;). Deze marinade is zoet, maar ook met een beetje pit. Om de smaak goed in de kip te krijgen, wil je deze ruim van tevoren marineren (24 – 48 uur). Maak de marinade en meng deze met de kippendijen, dek deze vacuüm af en laat in de koelkast staan tot gebruik.

Ingrediënten voor 2 personen 500 gram kippendij 2 teentjes knoflook fijngehakt 1 blikje tomatenpuree 1 eetlepel wittewijnazijn 3 eetlepels ketjap 3 eetlepels basterdsuiker 2 eetlepels zonnebloemolie 1 eetlepel chilisaus 1 limoen (geperst) 2 theelepels sambal 1 theelepel gerookte paprikapoeder 1 theelepel chilipeper vlokken Meng de ingrediënten van de marinade samen in een kom en wrijf de kip spareribs goed in.

 • Houd een klein beetje marinade over voor het aflakken.
 • Verwarm de oven op 180 graden.
 • Leg de kip spareribs in een ovenschaal en bak ze gedurende 25 minuten.
 • Voor een extra lekkere bite, smeer je 5 minuten voor het eind de kip spareribs nog eens in met de overgebleven saus.
 • Je kunt deze kipspareribs zowel in de oven, BBQ, slowcooker of in de pan bereiden.

Ook kan je natuurlijk verschillende marinades aanbrengen. BesteRibs heeft veel tips rondom bereidingswijzen van spareribs. Kijk eens op onze andere pagina’s voor nog meer spareribs inspiratie!

Waarom zijn spareribs zo duur?

blast from the past | Smulweb Blog (onderdeel Jumbo)

 • ik las een oud artikel uit het NRC, en dacht huhh, dat lag vroeger bij ons op de,
 • uit de tijd dat krabbetjes, want daar gaat dit over nog geen heten, en naar nu blijkt ( daarom waren die dingen altijd zo zwart en taai ) op een verschrikkelijke manier mishandeld zijn door mijn pa, maar dat terzijde.
 • een goede slager weet het verschil schijnbaar tussen krabbetjes en spareribs, ik nu ook
 • quote NRC “

Die legde uit dat vroeger de voorste drie ribben van het met omhullend, die bij het uitsnijden op de schouder achterbleven, werden ‘afgelicht’. Dat waren de krabbetjes van mijn moeder. De rest van de ribben werd meestal uitgebeend, maar sinds de opmars van de spareribs worden de ronde(re) buikribben met tussen- en onderliggend vlees als spareribs verkocht en de plattere delen van de ribben als krabbetjes.

 1. unquote NRC “
 2. feit : krabbetjes bevatten meer vlees, feit krabbetjes zijn taaier en verdienen een langzame garing.
 3. feit: spareribs zijn belachelijk duur voor wat het eigenlijk is, het vlees bot gehalte is natuurlijk helemaal scheef en ik gok dat diverse marinades bij de slagers qua ingrediënten duurder is dan de inkoop prijs van het vlees.
 4. krabben zijn dus uitermate geschikt voor stoofpotten, en dat soort zaken.
 5. mijn eerst volgende project zal dan ook pulled krab zijn, heel lang, en heel langzaam gesudderd,
 6. kunt u iets met deze informatie? geen idee,
 7. online ff zoeken naar diverse slagers, levert wel wat op namelijk echte krabbetjes zijn goedkoper, dan ribs, laat je dus niet neppen !

gemiddeld kosten ze zo,n 9 euro per kilo, ribs naturel 11.- en ribs voorgegaard en gemarineerd 14.- das 5 euro voor meer vlees, minder bot, maar ook iets meer werk, en dat ga ik je besparen.

 • door te koken, 1 liter water met een runder blokje, 15 minuten op laag vuur, en voilla, 30 minuten grill tijd besparing, afdeppen, marinade, in je gril pan of op je winter/herfst bbq,
 • serveer met een goede bock of bok
 • een ander heerlijk krabbetjes recept vindt u op smul

: blast from the past | Smulweb Blog (onderdeel Jumbo)

Hoeveel ribben heeft een koe?

Ribstuk – Ribstuk is een zacht en smaakvol stuk vlees dat wordt gesneden uit de ribben van een rund. In totaal heeft het rund 13 paar ribben. Een compleet ribstuk, zonder de hals, bestaat uit 7 ribben en wordt gesneden tot aan de lende. Hiervan zijn de voorste delen zijn het dikst en de achterste het dunst. Spareribs Welk Dier

Is rib eye varken?

Zoogdieren zitten vergelijkbaar in elkaar. Voor elk stukje rundvlees zijn wel vergelijkbare stukken varkensvlees te noemen. Voor ribeye is dat de karbonade (ribeye met been) of het filetlapje (ribeye zonder been). Bij beiden dieren is dit de lange rugspier.

Welk varken beste vlees?

Het haasje (filet) is mager en zeer mals. Het haasje is het superieure stukje van het varken, maar ook het duurste. De braadtijd kort houden.

Wat is het verschil tussen spareribs en krabbetjes?

of krabbetjes? – Kom je nog dichter bij het borstbeen, dan noemen we deze ribs ‘krabbetjes’. Het vlees is nog steviger van structuur en er zit meer vet omheen, wat vraagt om een iets langere bereiding. Krabbetjes herken je aan een stukje kraakbeen aan het uiteinde. Van oudsher worden ze ook wel gekookt en gebruikt in de erwtensoep. : Spareribs

Vous pourriez être intéressé :  Bij Welk Werelddeel Horen Groenland En Bermuda?

Hoeveel spareribs zitten er in een varken?

Spareribs of ‘magere ribben’ bestaan meestal uit 11 tot 13 ribbetjes van het varken (12 €/kg). Spareribs of ‘magere ribben’ bestaan meestal uit 11 tot 13 ribbetjes van het varken.

Hoeveel vlees zit er aan spareribs?

Zo doe je dat: thuis spareribs bereiden 11 maart 2019 Spareribs Welk Dier Laten we even voorop stellen: spareribs zoals je ze bij ons eetdat gaat em thuis nooit worden natuurlijk ;-). Maar zelf bereiden is lang niet zo intimiderend als het lijkt. Lees hier hoe je te werk gaat, van spareribs kopen tot je tanden erin zettenen gewoon in de oven!

 • Waar moet je op letten bij het kopen van spareribs?
 • Er is geen twijfel over mogelijk, spareribs zijn populair en om heel goede redenen: ribvlees mag dan wel de reputatie hebben dat het taai en soms vet is, als het de tijd krijgt om mooi te garen verandert het in bijzonder mals en smaakvol vlees waar je je vingers bij af likt.

Alhoewel iedereen het heeft over spareribs in het algemeen moet je onderscheid maken tussen wat feitelijk de spareribs zijn en de baby back ribs. Spareribs worden gesneden van het onderste deel van de ribben en het borstbeen, de zogeheten baby back ribs komen dan weer van het bovenste deel.

Spareribs hebben langere en krommere botten, baby back ribs hebben kortere en rechtere botten. Als je ribs koopt bij de slager of supermarkt zie je dat deze verkocht worden aan één stuk. Ga uit van een gewicht van ongeveer 1,5 kg met minimaal 11 botten per stuk, dit moet voldoende zijn voor twee personen (tenzij je met HEEL hongerige mensen te maken hebt).

Een heel stuk ribben kan veel lijken maar onthoud dat minstens de helft van dat gewicht (als het niet meer is) bestaat uit bot. Om er zeker van te zijn dat je een mooi stuk mee naar huis neemt let je op de kleur van het vlees: mooie ribs zijn roze-rood van kleur met een subtiele vetadering (vet zorgt voor smaak dus maak niet de fout om voor mager te gaan).

Oop vooral geen ribs die heel bleek van kleur zijn of donkere plekjes in het vet hebben. Het beste is om de ribs te gebruiken op de dag van aankoop, maar ze blijven in ieder geval 2 tot 3 dagen goed in de koelkast. Als je van plan bent om ze pas na 3 dagen of langer te bereiden kan je ze het beste invriezen: in de vriezer kan je ze tot wel 6 maanden bewaren.

Neem ruim de tijd om de ribs te ontdooien (in de koelkast natuurlijk) voor je ze bereidt: ga uit van zo’n 12 tot 14 uur. En nu aan de slag! Meteen een filmpje bekijken? Scroll dan naar beneden. Of lees eerst hier de gouden tips! Begin 1 dag van tevoren met een ‘dry rub, of marinade Vanuit smaak oogpunt is het sowieso heel belangrijk om de ribs te coaten met een dry rub of een marinade, maar het moment waaróp bepaalt het uiteindelijke smaakresultaat.

Hoe meer tijd de smaak van de rub of marinade heeft om in het vlees door te dringen, hoe intenser de smaak zal uitpakken – vooral omdat de meeste rubs en marinades genoeg zout bevatten om het vlees mals te maken. Het beste is om deze smaakmakers dan ook al een dag van te voren op het vlees aan te brengen.

Bereid de ribs niet als ze net uit de koelkast komen In plaats van de ribs klaar te maken direct vanuit de koelkast adviseren wij om ze eerst 30 minuten in kamertemperatuur te laten rusten. De iets hogere temperatuur van het vlees zorgt ervoor dat het gelijkmatiger zal garen.

 1. Voeg een barbecuesaus pas toe tegen het einde van de kooktijd Als je van plan bent om de ribs tijdens de bereiding ook nog te bedekken met een barbecuesaus, wacht dan tot het eind.
 2. De saus pas aan het einde toevoegen zorgt ervoor dat je opschietende vlammetjes in de oven en verbrande stukken voorkomt.

Een beetje roze is okay Echt waar, een heel klein beetje roze binnenin is niet om van te schrikken: de kerntemperatuur, en niet de kleur, is de beste indicatie van gaarheid. Houdt een kerntemperatuur aan van minimaal 63-65 °C De beste manier om de garing van de ribs in de gaten te houden is door te meten met een vleesthermometer.

Varkensvlees moet gegaard worden tot een minimale kerntemperatuur van 63-65 °C. Door de relatief hogere taaiheid van ribs en de langere bereidingstijd echter zal de uiteindelijke temperatuur van het vlees meestal nog hoger uitpakken. Spareribs uit de oven Spareribs kun je het beste bereiden op een lage temperatuur (ongeveer 149 °C) en er ruim de tijd voor nemen.

De oven is dan ook, zeker voor thuis, eigenlijk de perfecte methode. Je begint met een paar minuten direct onder de ovengrill om het vlees eerst aan te laten bruinen, daarna worden de ribs in de oven meerdere uren gebakken op een lage temperatuur (149 °C) totdat ze super mals zijn.

 1. (Let op: de genoemde temperatuur in dit filmpje is in Fahrenheit, houdt daarom 149 °C aan)
 2. Photos courtesy of TheKitchn
 3. Door Sevi Rutgrink

: Zo doe je dat: thuis spareribs bereiden

Is spareribs goed voor je?

De voedingswaarde van spareribs » » De voedingswaarde van spareribs Spareribs Welk Dier

Per 100 g Bereid ADH*
kcal 249 12,45%
Kj 1039 12,37%
Water (g) 54,8 2,74%
Eiwit (g) 29,5 52,68%
Koolhydraten (g) 0,1 0,04%
Suiker (g) 0,1
Vet (g) 14,5 20,71%
Verzadigd (g) 5
E.O.V. (g) 5,9
M.O.V. (g) 2,4
Omega 6 (g) 2,2
Omega 3 (g) 0,2
Cholesterol (mg) 87,4
Transvet (g) 0
Vezels (g) 0,1 0,29%
A (mg) 0,024 2,67%
B1 (mg) 0,7 63,64%
B2 (mg) 0,22 14,67%
B3 (mg) 7,9 49,38%
B5 (mg) 0,00%
B6 (mg) 0,47 31,33%
B11 / Foliumzuur (ug) 3 1,00%
B12 (ug) 0,71 25,36%
C (mg) 1 1,33%
D (ug) 0,2 2,00%
E (mg) 1,9 19,00%
Vitamine K (ug) 0,00%
Natrium (mg) 114 11,40%
Kalium (mg) 484 13,83%
Calcium (mg) 33 3,30%
Fosfor (mg) 253 31,63%
IJzer (mg) 1,2 15,00%
Jodium (ug) 1,2 0,80%
Magnesium (mg) 29 9,67%
Koper (mg) 0,1 11,11%
Selenium (ug) 21 38,18%
Zink (mg) 4,1 27,33%

Bron:,,, * Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Over spareribs Spareribs zijn de geroosterde ribben gesneden uit de buik en het borstbeen van het varken. Deze bestaan uit 11 tot 13 cm lange ribben met een klein laagje vlees aan de bovenzijde en tussen de ribben.

 • Spareribs worden in verschillende keukens over de hele wereld bereid en gegeten.
 • Ze zijn vooral populair in de Chinese en de Amerikaanse keuken.
 • In Nederland zijn er veel restaurants en afhaalrestaurants gespecialiseerd in spareribs.
 • Spareribs worden zonder bestek gegeten, dus met de vingers.
 • Daarom leveren de meeste restaurants een bakje citroenwater of een vochtig doekje bij de maaltijd.

Zijn spareribs gezond? Spareribs zijn populair bij aanhangers van het koolhydraatarme dieet. Spareribs zijn namelijk van nature vrij van koolhydraten. De calorieën komen voornamelijk uit eiwit en vet. Het vet in spareribs is merendeels van het type enkelvoudig onverzadigd, dat wordt gezien als ‘gezond vetzuur’.

Ze bevatten echter ook veel verzadigd vet. Spareribs bevatten veel mineralen, waaronder flinke hoeveelheden ijzer en zink. Beide mineralen spelen een belangrijke rol bij immuniteit en bovendien helpt ijzer ook je cellen en weefsels van zuurstof te voorzien door zuurstof in je bloedbaan te transporteren.

Een portie spareribs bevat ongeveer 40% van je dagelijkse zinkbehoefte en al gauw 10% van je ijzerbehoefte. Daarnaast zijn spareribs ook rijk aan de vitamines B12 en D. Vitamine D is een hormoonachtige vitamine die je lichaam helpt calcium op te nemen, wat cruciaal is voor sterke botten en tanden.

 1. Vitamine B12 houdt je zenuwstelsel gezond en het speelt ook een rol bij de zuurstofvoorziening.
 2. Elke portie spareribs van 3 ons levert 30% van je dagelijkse vitamine B12 en 7% van je vitamine D-behoefte.
 3. Vanwege het hoge gehalte aan eiwitten en de flinke hoeveelheid ijzer, zijn spareribs populair onder bodybuilders en mensen die aan krachtsport doen.
Vous pourriez être intéressé :  In Welk Werelddeel Ligt Het Grootste Tropische Regenwoud?

Zo nu en dan spareribs eten hoeft niet ongezond te zijn, maar houd er wel rekening mee dat ze vaak op smaak zijn gebracht met een marinade die rijk is aan suiker en zout. Daarom is het beter de spareribs thuis te bereiden, zodat je de hoeveelheid zout en suiker in de marinade zelf kan bepalen.

Biologische spareribs zijn te verkiezen boven de gangbare, omdat deze niet alleen hoger scoren op dierenwelzijn, maar ook meer nutriënten zoals omega 3 kunnen bevatten. Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek:

: De voedingswaarde van spareribs

Waar komt spareribs vandaan?

Gastropedia Spareribs Herkomst : Amerika. Hoofdbestanddelen : varkensribben met vlees. Toevoegingen : marinade op basis van ketjap, sambal, suiker, uien, paprika. Bereiding : marineren – grillen of braden. Structuur : natuurlijk vleesmodel. Variaties : afhankelijk van de marinade samenstelling kunnen diverse smaakvarianten gemaakt worden.

Hoe zijn spareribs ontstaan?

Amerikaanse wetenschap – In de Amerikaanse BBQ wereld hebben ze van hun ‘ribs’ een complete wetenschap gemaakt. Toch is de naam oorspronkelijk, Duitse slagers introduceerde hun ‘Ribbesper’, gepekelde ribben aan het spit geroosterd, op de Amerikaanse markt.

Sindsdien zijn spareribs een noodzakelijk gerecht bij de Central Texas (Dry Rub) en en verdwijnen ze uren lang in reusachtige ‘smokers’. De Amerikanen onderscheiden verschillende soorten. De (baby) back ribs komen van de buikkant van de ribbenkast. Ze zijn relatief krom en bevatten veel botten en kraakbeen.

Spare ribs zijn niet alleen wat rechter ze bevatten meer vlees en vet en zijn daardoor smakelijker. Bij St. Louis Cut Ribs, worden het kraakbeen (rib tips) verwijdert en de spare ribs verder schoongemaakt. Ook achter de schouders zitten nog enige ribbetjes.

Wie heeft de lekkerste spareribs?

De beste spareribs van ons land komen uit Sliedrecht. Slagerij Van Tilburg heeft dinsdagavond de Spareribs Trophy 2023 gewonnen. Het is de tweede keer dat de slagerij van John van Tilburg met deze prijs naar huis gaat.

Is 1 kilo spareribs veel?

All-meat BBQ – Vrees niet, lieve vleestariërs. We slaan jullie niet over. Er zijn ook zeker genoeg bbq’ers die alleen maar focussen op vleesch. Bijgerechten, voorgerechten, stokbroodjes? Zonde van de ruimte in je maag. Hoewel het misschien angstaanjagend klinkt, kan je bij een goede all-meat bbq prima rekenen op 1 kilo vlees per persoon.

Wat kost een kilo spareribs?

AFHAALKORTING

Price € 109,50
Herkomst Spanje
Ingrediëntendeclaratie 100% varkensvlees
Opslagconditie Diepvriesproduct ≤ -18ºC
Rijping Niet gerijpt

Wat is het beste stukje vlees van de koe?

Ossenhaas is het meest malse stukje van de koe, dat ook als tournedos, chateau briand of ossenhaaspuntjes verkocht wordt. Gastronomisch genieten!

Hoeveel ribben heeft een vrouw?

De ribben | Het beschermende korset van het skelet De ribben: het beschermende korset van het skelet De ribben zijn platte beenderen die in gebogen vorm van de wervelkolom in de rug naar het borstbeen lopen. Deze zogenaamde ribbenkast omsluit de borstholte en beschermt daarmee kwetsbare organen zoals de longen en het hart.

 • De ribben zijn via gewrichten aan de wervelkolom verbonden en bevatten tevens twee lagen tussenribspieren.
 • Hierdoor is de ribbenkast beweeglijk.
 • Deze heeft dan ook een belangrijke functie bij in- en uitademing omdat deze mogelijk maakt dat de borstholte groter (inademing en dus gevulde longen) en kleiner (uitademing) wordt.

Aantal ribben bij een mens De ribbenkast bestaat uit 24 ribben. Twaalf aan elke kant dus. Het bovenste zeven paar zitten via kraakbeen vast aan het borstbeen ( sternum ). Het achtste, negende en tiende paar ribben zijn op hun beurt weer verbonden aan het zevende paar.

 1. Het elfde en twaalfde paar hebben aan de voorkant geen aanhechting op andere ribben of het borstbeen en worden daarom zwevende ribben genoemd.
 2. Gebroken en gekneusde ribben Een rib is natuurlijk gemaakt van bot en kan daarom breken.
 3. Ditzelfde geldt voor het borstbeen.
 4. Dergelijke botbreuken ( fracturen ) ontstaan door bijvoorbeeld een ongeluk of val.

De botbreuk kan zo ernstig zijn dat er een scherp stuk ontstaat dat schade toebrengt aan de organen. Als het borstbeen breekt, wat bijvoorbeeld mogelijk is bij een klap op een fietsstuur of autostuur, is de kans op letsel aan de organen groter. Deskundige hulp is dan ook altijd noodzakelijk.

De pijn bij een gebroken rib is acuut en bevindt zich op een duidelijke plek. Door het bewegen van de ribben tijdens het ademen wordt de pijn vaak heviger. Ook inspanning, het veranderen van houding, niezen, hoesten en lachen verergeren de pijn. Bij gekneusde ribben, waarbij vooral het omliggende weefsel is beschadigd, zijn de pijnklachten hetzelfde.

Behandeling ribben Er is weinig te doen aan gebroken of gekneusde ribben. Meestal herstel het letsel zich vanzelf en neemt de ergste pijn na een paar dagen af. Er kan echter nog maandenlang sprake zijn van pijnklachten. Een voorspoedig herstel vereist rust en pijnstilling.

Dit laatste is belangrijk, want iemand met een pijnlijke borstkas zal minder diep en goed ademen. Het gevolg is dat er longontsteking kan ontstaan. Pijnstilling zorgt ervoor dat de ademhaling goed blijft verlopen. Een kan de gebroken of gekneusde ribben intapen met kinesiotape/medical tape volgens bepaalde tapecombinaties die de juiste ondersteuning bieden.

Zo wordt ademhalen gemakkelijker en wordt de onderhuidse druk van kneuzingen afgenomen. De ribbenkast voelt steviger aan en de pijn wordt minder. De fysiotherapeut kan tevens inschatten welke oefeningen bijdragen aan herstel en helpen met ontspanning ondanks pijnlijk letsel.

Welk vlees is ribeye?

De ribeye steak is onmisbaar in ieder restaurant dat vlees serveert. Door zijn dikke laag vet wordt het door velen gezien als het meest smaakvolle stukje vlees van het rund. Het vet dat door de steak geregen is, smelt zodra de steak heet wordt en maakt het vlees heerlijk zacht.

 • Het vlees is ook zacht doordat de ribeye uit een gedeelte van de rund komt dat weinig spierweefsel heeft.
 • Met de ribeye steak haal je het restaurantgevoel in huis! De naam verraad het al: een ribeye steak is afkomstig van de ribben van een koe.
 • Dit zit aan de voorkant van de rug, tussen de lende en de schouder.
Vous pourriez être intéressé :  Uit Welk Land Komt Volvo?

De ribeye wordt gesneden uit het middelste gedeelte van de ribben; dit is het smalste deel. Als de ribeye nog de rib bevat, wordt het een côte de boeuf genoemd. Een ribeye steak is dus eigenlijk een côte de boeuf zonder bot. Omdat de ribben nauwelijks tot niet in beweging komen, ontstaat er in de loop van tijd veel vet. Spareribs Welk Dier Dit enorm populair stukje vlees is eenvoudig thuis te bereiden. Door de mooie hoeveelheid vet in het vlees, zal het vlees zal tijdens het bakken vrijwel geen smaak verliezen. Dat is één van de redenen dat de ribeye zeer geschikt is voor mensen die niet houden van rare- of medium gegaard vlees.

Waar komt de spareribs vandaan?

Herkomst: Amerika. Hoofdbestanddelen: varkensribben met vlees.

Hoe zijn spareribs ontstaan?

Amerikaanse wetenschap – In de Amerikaanse BBQ wereld hebben ze van hun ‘ribs’ een complete wetenschap gemaakt. Toch is de naam oorspronkelijk Duits, zoals zoveel BBQ gerechten, Duitse slagers introduceerde hun ‘Ribbesper’, gepekelde ribben aan het spit geroosterd, op de Amerikaanse markt.

Sindsdien zijn spareribs een noodzakelijk gerecht bij de Central Texas (Dry Rub) en Kansas City BBQ (Sticky Ribs) en verdwijnen ze uren lang in reusachtige ‘smokers’. De Amerikanen onderscheiden verschillende soorten. De (baby) back ribs komen van de buikkant van de ribbenkast. Ze zijn relatief krom en bevatten veel botten en kraakbeen.

Spare ribs zijn niet alleen wat rechter ze bevatten meer vlees en vet en zijn daardoor smakelijker. Bij St. Louis Cut Ribs, worden het kraakbeen (rib tips) verwijdert en de spare ribs verder schoongemaakt. Ook achter de schouders zitten nog enige ribbetjes.

Hoeveel procent van spareribs is vlees?

Zo doe je dat: thuis spareribs bereiden 11 maart 2019 Spareribs Welk Dier Laten we even voorop stellen: spareribs zoals je ze bij ons eetdat gaat em thuis nooit worden natuurlijk ;-). Maar zelf bereiden is lang niet zo intimiderend als het lijkt. Lees hier hoe je te werk gaat, van spareribs kopen tot je tanden erin zettenen gewoon in de oven!

 • Waar moet je op letten bij het kopen van spareribs?
 • Er is geen twijfel over mogelijk, spareribs zijn populair en om heel goede redenen: ribvlees mag dan wel de reputatie hebben dat het taai en soms vet is, als het de tijd krijgt om mooi te garen verandert het in bijzonder mals en smaakvol vlees waar je je vingers bij af likt.

Alhoewel iedereen het heeft over spareribs in het algemeen moet je onderscheid maken tussen wat feitelijk de spareribs zijn en de baby back ribs. Spareribs worden gesneden van het onderste deel van de ribben en het borstbeen, de zogeheten baby back ribs komen dan weer van het bovenste deel.

Spareribs hebben langere en krommere botten, baby back ribs hebben kortere en rechtere botten. Als je ribs koopt bij de slager of supermarkt zie je dat deze verkocht worden aan één stuk. Ga uit van een gewicht van ongeveer 1,5 kg met minimaal 11 botten per stuk, dit moet voldoende zijn voor twee personen (tenzij je met HEEL hongerige mensen te maken hebt).

Een heel stuk ribben kan veel lijken maar onthoud dat minstens de helft van dat gewicht (als het niet meer is) bestaat uit bot. Om er zeker van te zijn dat je een mooi stuk mee naar huis neemt let je op de kleur van het vlees: mooie ribs zijn roze-rood van kleur met een subtiele vetadering (vet zorgt voor smaak dus maak niet de fout om voor mager te gaan).

 1. Oop vooral geen ribs die heel bleek van kleur zijn of donkere plekjes in het vet hebben.
 2. Het beste is om de ribs te gebruiken op de dag van aankoop, maar ze blijven in ieder geval 2 tot 3 dagen goed in de koelkast.
 3. Als je van plan bent om ze pas na 3 dagen of langer te bereiden kan je ze het beste invriezen: in de vriezer kan je ze tot wel 6 maanden bewaren.

Neem ruim de tijd om de ribs te ontdooien (in de koelkast natuurlijk) voor je ze bereidt: ga uit van zo’n 12 tot 14 uur. En nu aan de slag! Meteen een filmpje bekijken? Scroll dan naar beneden. Of lees eerst hier de gouden tips! Begin 1 dag van tevoren met een ‘dry rub, of marinade Vanuit smaak oogpunt is het sowieso heel belangrijk om de ribs te coaten met een dry rub of een marinade, maar het moment waaróp bepaalt het uiteindelijke smaakresultaat.

Hoe meer tijd de smaak van de rub of marinade heeft om in het vlees door te dringen, hoe intenser de smaak zal uitpakken – vooral omdat de meeste rubs en marinades genoeg zout bevatten om het vlees mals te maken. Het beste is om deze smaakmakers dan ook al een dag van te voren op het vlees aan te brengen.

Bereid de ribs niet als ze net uit de koelkast komen In plaats van de ribs klaar te maken direct vanuit de koelkast adviseren wij om ze eerst 30 minuten in kamertemperatuur te laten rusten. De iets hogere temperatuur van het vlees zorgt ervoor dat het gelijkmatiger zal garen.

 1. Voeg een barbecuesaus pas toe tegen het einde van de kooktijd Als je van plan bent om de ribs tijdens de bereiding ook nog te bedekken met een barbecuesaus, wacht dan tot het eind.
 2. De saus pas aan het einde toevoegen zorgt ervoor dat je opschietende vlammetjes in de oven en verbrande stukken voorkomt.

Een beetje roze is okay Echt waar, een heel klein beetje roze binnenin is niet om van te schrikken: de kerntemperatuur, en niet de kleur, is de beste indicatie van gaarheid. Houdt een kerntemperatuur aan van minimaal 63-65 °C De beste manier om de garing van de ribs in de gaten te houden is door te meten met een vleesthermometer.

Varkensvlees moet gegaard worden tot een minimale kerntemperatuur van 63-65 °C. Door de relatief hogere taaiheid van ribs en de langere bereidingstijd echter zal de uiteindelijke temperatuur van het vlees meestal nog hoger uitpakken. Spareribs uit de oven Spareribs kun je het beste bereiden op een lage temperatuur (ongeveer 149 °C) en er ruim de tijd voor nemen.

De oven is dan ook, zeker voor thuis, eigenlijk de perfecte methode. Je begint met een paar minuten direct onder de ovengrill om het vlees eerst aan te laten bruinen, daarna worden de ribs in de oven meerdere uren gebakken op een lage temperatuur (149 °C) totdat ze super mals zijn.

 1. (Let op: de genoemde temperatuur in dit filmpje is in Fahrenheit, houdt daarom 149 °C aan)
 2. Photos courtesy of TheKitchn
 3. Door Sevi Rutgrink

: Zo doe je dat: thuis spareribs bereiden

Wat zijn Runderribben?

Runderribben of hoe ook wel veel andere het noemen short ribs. Het is een stuk vlees dat wordt gesneden uit het onderste gedeelte van een rund. Er zijn verschillende soorten runderribben te verkrijgen maar waar je vooral op moet letten is de hoeveelheid intramusculair vet.