Millionturf

guide des courses de chevaux

Ossenhaas Welk Dier?

Ossenhaas Welk Dier
Ossenhaas is vlees van een rund. Dit stuk rundvlees is het malste en mooiste deel van het rund. Een hele ossenhaas weegt ongeveer twee tot vijf kilo. Er is wel eens verwarring over het verschil tussen biefstuk van de haas en ossenhaas, dit zijn twee benamingen voor hetzelfde stuk rundvlees.

Is ossenhaas koe?

De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken (tournedos).

Waar is een ossenhaas van gemaakt?

Ossenhaas aan 1 stuk (1 kilo) – De ossenhaas is het malste deel van een rund. Dit is hét stuk waar ook de tournedos ofwel biefstuk van de haas uit gesneden worden. In totaal weegt een ossenhaas 2-5 kilo en is afkomstig uit de lende op de rug van het rund.

 1. De ossenhaas is geen werkvlees en is het meest malse deel doordat er geen vet en bindweefsel in zit.
 2. Wij snijden de ossenhaas met zorg in een mooi stuk van 1 kilo.
 3. Een echte smaakmaker op tafel! Ook verkrijgbaar als ossenhaas steak (tournedos) of ossenhaaspuntjes,
 4. Bereidingstip : Ossenhaas is bij uitstek geschikt om als groot vlees te bereiden omdat de zachte structuur zo het best tot z’n recht komt.

Gesneden worden het tournedos genoemd Ossenhaas Welk Dier

Is ossenhaas biefstuk van de haas?

Haasbiefstuk: Tournedos, Châteaubriand & Ossenhaas – Haasbiefstuk, of biefstuk van de haas, is een mooie steak uit de haas, de lende op de rug van het rund. Dit is ronduit het meest malse en zachte deel van het rund en heeft bovendien een fijne structuur.

 • Voor velen geldt dit als het lekkerste stukje vlees van het rund! Er is echter nogal wat verwarring als het aankomt op haasbiefstuk.
 • Zo noemen veel mensen de haasbiefstuk ook wel Tournedos, Châteaubriand of Ossenhaas.
 • Maar hoe zit het nu echt? Ossenhaas en haasbiefstuk zijn feitelijk precies hetzelfde, het zijn simpelweg twee benamingen voor hetzelfde stuk rundvlees.

De haasbiefstuk (of ossenhaas) is echter wel op te delen in verschillende soorten: de chateaubriand (het beginstuk), de tournedos ( de mooie stukken uit het middendeel), de ossenhaaspuntjes (de laatste stukjes van de punt). Het middelste gedeelte van de ossenhaas wordt tevens gebruikt voor Beef Wellington.

Welke spier is de ossenhaas?

Ossenhaas Ossenhaas De ossenhaas ook wel runderhaas genoemd is de benaming voor een deel van de lende (rug) van het, Aangezien dit vleesdeel uit het rund wordt gesneden en slechts zelden uit een gecastreerde stier of, vinden sommigen de benaming runderhaas nauwkeuriger.

 1. Deze spier, de, ligt op de lendenwervels, in de buikholte en loopt via het bekken door tot het bovenbeen bij de heup.
 2. Het heeft een fijne structuur en vrijwel geen of ; dit maakt het dan ook het meest malse vlees van het rund.
 3. Het vleesdeel wordt nog opgesplitst in vier delen: de kop van de haas, het middenstuk, de punt en de (minder goed eetbare) ketting van de runderhaas.

De kop, het dikste stuk, wordt chateaubriand genoemd en is het meest malse deel van de ossenhaas. Het middelste deel wordt tournedos genoemd en hier worden dan ook tournedos van gesneden. De punt, het smalste stuk, heet filet mignon en wordt over het algemeen gebruikt voor ossenhaasstukjes.

Is ossenhaas van varken?

Ossenhaas is vlees van een rund.

Waarom is ossenhaas zo duur?

Wat is steak eigenlijk? – Van het woord beefsteak komt het woord biefstuk. Een steak of stuk van een rund dus. Biefstuk is de algemene benaming voor malse stukken vlees welke afkomstig zijn van verschillende delen van een rund. Elk deel heeft zijn eigen mate van malsheid, smaak en prijs.

 • Hoe mals het vlees is, wordt bepaald door de hoeveelheid bindweefsel.
 • Minder bindweefsel betekent malser vlees.
 • Dit bevindt zich vooral in de bil en de rug van het rund.
 • Er zijn heel veel verschillende rassen met allemaal hun eigen bijzondere smaak.
 • De kwaliteit en prijs worden niet alleen bepaald uit welk deel van het rund de biefstuk gesneden wordt.

Het ras, de mestwijze, de voeding, de leeftijd en kwaliteit van leven van het rund zijn ook medebepalend. Het wordt wel een heel lang artikel als we alle delen van het rund nader gaan beschrijven, daarom hierbij een greep uit de meest voorkomende stukken beef die grotendeels in ons assortiment terug te vinden zijn en uitermate goed te bereiden zijn op de grill, de BBQ of in de pan.

In bovenstaande afbeelding kun je terugvinden waar het betreffende stuk vlees zich bevindt. Ossenhaas De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.

Delen van de ossenhaas zijn: chateaubriand (het begin van het stuk), de tournedos (de stukken uit het middelste deel) en de ossenstaartpuntjes (de laatste stukjes van de punt). Ossenhaas heeft geen zenen en is daarom geschikt om er mooie ronde biefstukken van te snijden.

 1. In Nederland is de ossenhaas favoriet.
 2. Dit vanwege de malsheid en omdat het vlees mager is.
 3. In andere landen is de ossenhaas minder geliefd omdat de ossenhaas weinig marmering heeft.
 4. Marmering van vlees wil zeggen dat er in het spiervlees sprake is van dooradering van streepjes vet.
 5. Vet is een belangrijke drager van smaak.

Weinig marmering betekent weinig smaak. Dat het vlees toch tot de favorieten behoort, heeft dus vooral te maken met de malsheid niet met de smaak. Entrecote Entrecote (striploin) komt uit de dunne lende van het rund. Een lange eenvormige spier met een randje vet en een beetje vetmarmering.

 1. Dat randje vet is belangrijk omdat het meer smaak geeft met het bakken.
 2. Na het bakken kun je overwegen om het eraf te halen.
 3. Het is mals vlees, wel iets steviger dan de ossenhaas maar meer smaak door de vetdooradering.
 4. T-Bone steak De T-bone steak is afkomstig van de dunne lende én de ossenhaas, waarbij het bot is mee gesneden.
Vous pourriez être intéressé :  Welk Eindcijfer Valt Het Meest?

De steak kenmerkt zich door het T-vormige bot waaraan het zijn naam te danken heeft. Tomahawk De Tomahawk is een “Côte de boeuf” met het bot er nog aan. De Tomahawk wordt gesneden uit de dikke en fijne rib in het ribstuk van een rund. Ribeye De ribeye steak zit aan de voorkant van de rug en zit vast aan de lende.

 • Het vlees is zachter dan dat van de lende, omdat de voorkant van het rund minder gespierd is en daardoor malser.
 • Enmerkend voor de ribeye is een vetader die door het vlees loopt.
 • Met een klein beetje fantasie lijkt het op een oog.
 • Vandaar de naam ribeye.
 • Côte de boeuf De côte de boeuf is een ribeye met het been er nog aan.

Het vlees heeft een fijne draad, is zeer mals en bevat slechts een dun laagje vet. Kogelbiefstuk Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil van het rund of van de kogel van het spierstuk. Dit vlees wordt zo genoemd omdat het bij het kogelgewricht zit.

Door de mindere spieren is de kogelbiefstuk malser dan de “gewone” oftewel Hollandse biefstuk. (Hollandse) biefstuk De Hollandse of gewone biefstuk wordt gesneden van de dikke delen van de bovenbil. Deze steak is vetloos, mals en sappig. Vaak is deze biefstuk aan de bovenkant met een ruitpatroon ingekerfd als versiering.

Vergeten biefstuk Dat zijn stukken beef die vroeger veel gebruikt werden voor gehakt of filet americain, maar steeds vaker als één stuk bij de slager worden aangeboden. Zoals bijvoorbeeld bavette, longhaas en diamanthaas. – Bavette Bavette (flank steak of ook wel halvemaan vlees) is bezig met een opmars.

Dit “vergeten” stuk vlees komt uit de zogenaamde vang (stuk werkvlees aan de onderkant van de koe) en wordt daarom ook wel vanglap genoemd. De bavette is “mager werkvlees” dat veel beweging heeft gehad. Daarom heeft het een wat grovere structuur, hierdoor een echte bite maar veel meer smaak. – Longhaas Ook de longhaas (onglet) wordt steeds bekender.

Dit stuk vlees is een plat, langwerpig stuk dat wordt uitgesneden ter hoogte van heet ribstuk achter de schouder. Het heeft de naam longhaas omdat het vlakbij de longen ligt. Longhaas lijkt een beetje op ossenhaas, maar is meer gemarmerd en heeft daarom veel meer smaak.

Wat is malser biefstuk of ossenhaas?

Ossenhaas – De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel; dit maakt het dan ook het meest malse vlees van het rund. Delen van de ossenhaas zijn: de chateaubriand (het begin van het stuk), de tournedos ( de mooie biefstukken uit het middelste deel) en de laatste stukjes van de punt worden verkocht als ossenhaaspuntjes.

Het middelste gedeelte van de ossenhaas wordt ook wel gebruikt voor Beef Wellington. Ossenhaas heeft geen zenen en is daarom geschikt om er mooie ronde biefstukken van te snijden. Het lekkerst is om een ossenhaas in zijn geheel te bereiden, waardoor de malsheid nog beter bewaard blijft. Ook kan je het stuk prima marineren en daarna bereiden.

In Nederland is de ossenhaas het meest favoriete stuk vlees, vanwege zijn malsheid en omdat het vlees mager is. In andere landen is de ossenhaas iets minder gewaardeerd, omdat de ossenhaas weinig marmering heeft. De ossenhaas heeft weinig smaak, omdat de spier niet actief is. Ossenhaas Welk Dier

Wat is beter diamanthaas of ossenhaas?

Diamanthaas, ook bekend als jodenhaas, van 100% natuurvlees Is diamanthaas hetzelfde als ossenhaas? Het antwoord is nee. De diamanthaas komt uit het schouderblad van de voorpoot van het rund en de ossenhaas uit het schouderblad van de achterpoot. Het zijn beide wel de meest malse stukken uit de schouderbladen bovenaan de poten.

Wat is het Malste stuk biefstuk?

Biefstuk met rodekoolrisotto en hazelnoten – Hoofdgerecht Rund Vlees 4 personen 20-40 minuten Bakken Nederlands Biefstuk van de haas staat ook bekend als ossenhaas of haasbiefstuk. Het is het meest delicate stuk rundvlees. Het is sappig, mals en mager en heeft een volle, pure vleessmaak.

Châteaubriand wordt uit de kop van een ontvliesde ossenhaas gesneden. Het vlees is geplet tot ± 3 cm dikte. In restaurants wordt châteaubriand altijd geserveerd voor twee personen. Tournedos komt uit het middenstuk en het (dunnere) uiteinde van de ossenhaas. Het is een eenpersoons stuk vlees van ± 150 gram. De Keurslager kan hem snijden als torentje of als platter stuk. Ossenhaaspuntjes komen uit de laatste stukjes van de staart van de ossenhaas. Daarmee wordt de gehele ossenhaas benut. De Keurslager snijdt ze alvast in kleinere stukjes en verkoopt ze als ossenhaaspuntjes of biefstukpuntjes.

Wil je lekker snel aan tafel? Kies dan voor een Duitse biefstuk. Dit is gemalen biefstuk dat de Keurslager al voor je op smaak heeft gebracht. Over het algemeen gebruikt hij bieslook en fijn gesneden ui. En wat ei voor de binding. Je bakt een Duitse biefstuk net als een ‘gewone’ biefstuk: na ongeveer 5 minuten bakken is het vlees nog mooi rood van binnen. Deze ‘wilde’ biefstuk komt niet van een rund, maar van een hert. Hertenbiefstuk heeft een fijne structuur, een donkerrode kleur en een meer uitgesproken smaak dan gewone biefstuk. Vergeleken met andere wildsoorten heeft hertenvlees een milde smaak. En het is licht verteerbaar.

 1. De meeste delen van het hert kun je rosé eten.
 2. Rood zelfs! Dat gaat zeker op voor hertenbiefstuk.
 3. Door de fijne structuur hoef je hertenbiefstuk maar even om en om te bakken.
 4. Een klassieke begeleider is cranberrysaus.
 5. Deze website plaatst functionele en analytische cookies.
 6. Daarmee maken wij onze website gebruiksvriendelijker.
Vous pourriez être intéressé :  Iphone 12 Welk Jaar?

Je blijft anoniem, omdat in deze cookies geen persoonsgegevens worden opgeslagen. Voor meer informatie verwijzen wij je naar onze privacy- en cookiepolicy. Meer informatie Akkoord

Wat is het verschil tussen tournedos en ossenhaas?

Het verschil De tournedos wordt uit de ossenhaas gesneden. De ossenhaas zit in de rug van de koe en is een langvormige niet-actieve spier. Kogelbiefstuk komt uit de bil van de koe. Om precies te zijn uit de kogel van het bovenbeen van de koe.

Is ossenhaas rood vlees?

Ik heb al veel geschreven over het bakken van verschillende soorten rood vlees zoals rib-eye en ossenhaas.

Hoe krijg je ossenhaas mals?

1. Zout – Het geheim van de perfecte steak: Bestrooi de steak ruim met grof zeezout en laat het 1 uur intrekken buiten de koelkast. Doordat het zout het vlees intrekt breken de eiwitten af en verbeterd de structuur. Voordat de steak de pan in gaat uiteraard eerst het zout van de steak afhalen.

Is ossenhaas hetzelfde als filet pur?

Beschrijving – Filet pur of ossenhaas is zowat het beste, meest malse stukje van het rund en daardoor vaak ook het duurste stuk. Een volledige filet pur kan wel zo’n 4 kg wegen, wat het een prachtig stuk braadvlees maakt. De steak die ervan gesneden wordt is nog steeds heerlijk mals en perfect wanneer je hem niet te lang in een hete pan bakt.

Is biefstuk van varken?

Biefstuk Biefstuk met frieten Biefstuk is een benaming voor mals spier. Biefstuk is van het of het, Van verschillende soorten runderen worden verschillende soorten vlees gemaakt; beroemde soorten zijn en de, De naam biefstuk wordt ook wel gebruikt voor vlees van bijvoorbeeld,,,, en,

 • het deel van het rund waarvan de biefstuk wordt gesneden, waarbij biefstuk van de haas als de meest malse soort geldt.
 • de mestwijze, leeftijd, voeding, levenskwaliteit en rijping van het rund;
 • het ras van het dier.
 • De kwaliteit, c.q. malsheid van de spier wordt bepaald door de -waarde en het percentage intermusculair vet.

Is biefstuk varken?

Wat voor vlees is biefstuk? – Biefstuk is een benaming voor mals spiervlees van het rund of kalf. Het vlees komt van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van de koe. Alleen als het van deze delen komt mag het biefstuk heten. De dikke lende van de koe zit vlak boven de bil van de koe.

In de bovenbil van de koe zit ook het spierstuk. Het bestaat uit een grote spier, waaruit de gewone biefstuk (of de Hollandse biefstuk) wordt gesneden en een kleine spier, de kogel. En ja, daar komt de kogelbiefstuk vandaan. De kogelbiefstuk is de meest malse van de twee. De gewone biefstuk komt verder uit de andere delen van de bovenbil en uit de dikke lende.

Het zijn dikke, malse biefstukken die erg sappig zijn. Uitermate geschikt om bijvoorbeeld te roosteren op de barbecue.

Is rundvlees van een varken?

Wat is varkensvlees? – Varkensvlees is het vlees van een varken. Varkens worden gehouden voor het vlees op varkenshouderijen. Het zijn zoogdieren die worden gerekend tot de omnivoren. Varkens eten dus planten én dieren eten. Varkensvlees is rood vlees, net als het vlees van rund, geit en schaap.

Wat is de duurste biefstuk?

Het prijskaartje – Wagyu-rundvlees wordt beschouwd als een van de duurste vleessoorten ter wereld. De prijs voor authentiek Japans A5 Wagyu ligt tussen €300 en €550 per kilo. Er zijn echter enkele redenen waarom het zo duur is. Ten eerste duurt het jaren om de juiste genetica te ontwikkelen om het perfecte wagyu-rundvlees te maken.

Ten tweede moeten de koeien speciaal voer eten dat een hoog gehalte aan eiwitten en omega-vetzuren bevat. Ten derde moeten de koeien leven in een klimaat dat ideaal is voor de productie van vlees van de hoogste kwaliteit. Ten slotte moeten de koeien met een waanzinnige zorg en aandacht worden grootgebracht.

Japan heeft ook een aantal strenge regels uitgevaardigd met betrekking tot de beoordeling van de kwaliteit van het geproduceerde rundvlees. Overheidsambtenaren bezoeken regelmatig de Wagyu-boerderijen om alle kwaliteitsfactoren van het rundvlees te controleren.

Wat is malser entrecote of ossenhaas?

Biefstuk is de algemene benaming – Biefstuk komt van beefsteak. Een steak van een rund (of kalf) dus. Een hertenbiefstuk is dus een rare benaming voor een steak van een hert, maar dat terzijde. Biefstuk is de algemene benaming voor malse stukken en wordt gesneden uit verschillende delen van een rund.

Daarom zijn er ook evenzovele vormen van malsheid, smaak en prijs. En daarom hebben ze ook allemaal een andere naam. Dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt blijkt als ik toevallig aan het tafeltje naast mij dezelfde vraag hoor stellen. Tijd om eens naar de echte slager te gaan en een paar benamingen op een rij te zetten, voor mijzelf en voor ieder ander die dit leest en denkt: “ja, dat heb ik nou ook altijd!” Ossenhaas : het meest malse stuk vlees van een rund, waar verschillende steaks uit gesneden kunnen worden.

Geen werkspier, dus geen randje vet bij dit stuk vlees. Dit is meteen ook het magerste, maar ook vaak duurste stuk. Er worden kunnen verschillende stukken gesneden worden van de ossenhaas, maar wordt soms ook in zijn geheel bereid. Chateaubriand : het dikste deel van de ossenhaas, met een gewicht tussen de 200-250 gram wordt vaak bereid voor 2 personen.

Vous pourriez être intéressé :  Welk Font Is Dit?

Tournedos : het middelste deel van de ossenhaas en wordt daarom ook wel biefstuk van de haas genoemd. Ossenhaaspuntjes : lijkt me logisch, dit zijn de kleine stukjes van de ossenhaas die uit het dunste deel gesneden worden. Te klein om een steak van te snijden, maar net zo mals als een tournedos. Filet Mignon?! Een ander stukje waarvan soms gezegd wordt, dat het uit de ossenhaas wordt gesneden is de Filet Mignon.

Toen ik dat vroeg aan de slager had hij iets van: “Hè? Wacht even, dit klopt niet. De Filet Mignon ligt onder het heupdeel op de dikke lende en wordt niet uit de ossenhaas, die onder de ruggenwervels ligt, gesneden” en hij dook achter de computer om te kijken hoe ik aan dat verhaal kwam.

 1. Toen toch nog maar wat collega-slagers benaderd en dat maakte duidelijk dat bij de echte slager de officiële Filet Mignon geen ossenhaaspuntje is.
 2. Dat heet daar namelijk gewoon een ossenhaaspuntje.
 3. Entrecote : De entrecote komt van een spier met een randje vet, de dunne lende.
 4. Dit randje blijft aan de rand van het vlees zitten en wordt meegebakken.

Na het bakken kan je ervoor kiezen om het eraf te halen. Het vlees heeft meer smaak dan een tournedos door de vetdooradering, maar is iets steviger. Ribeye : Uit het verlengde van de dunne lende waar de entrecote uit gesneden wordt, wordt de ribeye gesneden.

 1. Het vetrandje loopt door het vlees heen, met een beetje fantasie lijkt het op een oog.
 2. Vandaar de naam ribeye.
 3. Een ribeye is door dat randje midden in het vlees wat vetter, maar ook super mals.
 4. Een dikke ribeye of entrecote met bot wordt ook wel een côte de boeuf genoemd.
 5. En om de verwarring compleet te maken: in Frankrijk noemt men dit deel van het rund de entrecote.

“Onze” entrecote noemen ze daar contre fille t of faux fillet, Kogelbiefstuk : wordt gesneden uit een deel van de bovenbil en het spierstuk (de kogel) van een rund, maar ook uit de zijlende. Deze steak is minder mals dan een tournedos maar malser dan een gewone biefstuk.

Klinkt alsof je misschien een wat taai stukje vlees zou kopen, maar is absoluut een mooie biefstuk. Het ligt qua prijs een stuk lager dan een tournedos, maar bij een goede slager is dit zeker een fijn stuk vlees. Carpaccio wordt vaak gesneden van de kogelbiefstuk. Biefstuk : en hoe zit het dan met de “gewone” biefstuk? Dat is de biefstuk die gesneden wordt van de dikke delen van de bovenbil.

Deze steak is vetloos en mits gehaald bij de goede slager mals en sappig. Vaak is deze biefstuk aan de bovenkant met een ruitpatroon ingekerfd als versiering. Soms zie je de benaming Hollandse biefstuk voorbij komen, maar waarom zouden we dat doen? Biefstuk is biefstuk! Duitse biefstuk : Een vreemde eend, want het heeft de benaming biefstuk, maar van één stuk is geen sprake.

Kan je ossenhaas medium-rare eten?

Ossenhaas bakken – Je kunt een ossenhaas op diverse manieren bereiden waar bakken er eentje van is. Dep eerst het vlees droog met keukenpapier. Bak de ossenhaas rondom bruin in een beetje olijfolie in een hete pan. Daarna zet je het vuur lager en voegt boter toe en eventueel verse kruiden zoals tijm en rozemarijn.

 • Dit is de ideale bereidingen voor een ossenhaas die gesneden is als een tournedos.
 • De dikte en de begin temperatuur van de ossenhaas bepaald de duur van de bereiding.
 • Het is niet noodzakelijk om het vlees vooraf uit de koeling te halen maar kruid het vlees met zout ongeveer een half uur van te voren zodat het zout in het vlees kan trekken.

Het is belangrijk om het vlees eerst rondom bruin te bakken en als het vuur lager staat gaar je het vlees langzaam naar de gewenste garing. Schep tijdens de bereiding de gesmolten boter over het vlees en draai regelmatig. Je kunt deze methode ook toepassen op een ossenhaas aan het stuk echter is het beter om de ossenhaas verder te garen in een oven. Ossenhaas Welk Dier

Wat voor vlees van de koe?

De volgende soorten kom je tegen: Steaks: Tournedos, entrecôte, côte de boeuf, ribeye, bavette, kogelbiefstuk, biefstukpuntjes, (minute) steak, biefstuk en rosbief. Stoof: Stooflap, riblap en poulet. Hak: gehakt,(Chipolata)worstjes en hamburgers. Hieronder volgen de basisbereidingen voor de vleesstukken uit je pakket.

Is rundvlees varken of koe?

Rundvlees is afkomstig van runderen.

Is biefstuk varken?

Wat voor vlees is biefstuk? – Biefstuk is een benaming voor mals spiervlees van het rund of kalf. Het vlees komt van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van de koe. Alleen als het van deze delen komt mag het biefstuk heten. De dikke lende van de koe zit vlak boven de bil van de koe.

In de bovenbil van de koe zit ook het spierstuk. Het bestaat uit een grote spier, waaruit de gewone biefstuk (of de Hollandse biefstuk) wordt gesneden en een kleine spier, de kogel. En ja, daar komt de kogelbiefstuk vandaan. De kogelbiefstuk is de meest malse van de twee. De gewone biefstuk komt verder uit de andere delen van de bovenbil en uit de dikke lende.

Het zijn dikke, malse biefstukken die erg sappig zijn. Uitermate geschikt om bijvoorbeeld te roosteren op de barbecue.