Millionturf

guide des courses de chevaux

In Welk Werelddeel Ligt Het Grootste Tropische Regenwoud?

In Welk Werelddeel Ligt Het Grootste Tropische Regenwoud
Warm en vochtig – In de zomer is het in Nederland soms een paar dagen warm en klam. Na een onweersbuitje wordt het weer droog en fris. In een tropisch regenwoud is het áltijd warm en vochtig. Je vindt deze grote wouden in het midden van de aarde, rond de evenaar.

 • Deze bossen bestaan al miljoenen jaren.
 • Het is er warm en het regent er veel.
 • Daarom noemen we ze tropisch regenwoud.
 • Het grootste tropische regenwoud ligt in Zuid-Amerika in het gebied van de rivier de Amazone.
 • In het tropisch regenwoud groeien verschillende soorten bomen en planten.
 • Bomen die veel licht nodig hebben, steken hoog boven alles uit.

Hun grote bladeren laten weinig licht door. De kleinere planten zijn dus planten die niet zo veel licht nodig hebben.

Waar ligt het grootste tropische regenwoud?

#2 Het Amazonewoud – Van de Amazone heb je sowieso gehoord. Het is het bekendste en grootste tropische regenwoud ter wereld, het is ongeveer even groot als Australië en verspreid over de landen Brazilië, Venezuela, Bolivia, Guyana, Suriname, Ecuador, Peru en Frans-Guyana. Foto: Unsplash

Wat is de grootste regenwoud op aarde?

César David Martinez Met een oppervlakte van 6,7 miljoen km2 is de Amazone de grootste nog overgebleven jungle ter wereld.

De rivier loopt van Peru door Brazilië tot de Atlantische Oceaan Regelmatig geteisterd door hevige bosbranden

Waar ligt het tropisch regenwoud?

Regenwouden komen voor op vier werelddelen: in Zuid-Amerika, Afrika (ook op het eiland Madagaskar), Azië en een klein stukje van Australië. In de bossen van elk werelddeel groeien andere planten en bomen en leven andere dieren. En niet in elk werelddeel ziet het regenwoud er hetzelfde uit.

Wat zijn de drie grootste tropische regenwouden in de wereld?

De grootste tropische regenwouden zijn het Amazoneregenwoud in het Amazonebekken, de Congolese regenwouden in Centraal-Afrika en de regenwouden in Indonesië.

Waar ligt het oudste regenwoud ter wereld?

Beste reistijd Taman Negara – Je kunt het Taman Negara park het beste bezoeken in het droge seizoen van februari tot september. De drukste periode is april tot augustus. Bij een bezoek aan het park wordt een goede muggenspray aangeraden, stevige wandelschoenen en een poncho in geval van wat slechter weer (het blijft tenslotte een regenwoud). : Taman Negara (Maleisië) → Het oudste regenwoud ter wereld!

Hoe groot is het tropisch regenwoud?

Weet je dit al over het regenwoud? – DE AMAZONE IN ZUID-AMERIKA IS HET GROOTSTE REGENWOUD TER WERELD. MET ZEVEN MILJOEN VIERKANTE KILOMETER IS HET BIJNA NET ZO GROOT ALS AUSTRALIË! In Welk Werelddeel Ligt Het Grootste Tropische Regenwoud

Wat is het kleinste regenwoud ter wereld?

Foto’s Victoria watervallen 901 Victoria watervallen, Zimbabwe Precies tegenover de Victoria watervallen in Zimbabwe ligt het kleinste tropische regenwoud ter wereld. Het is amper 2 kilometer lang en slechts een paar honderd meter breed. Daar waar het opspattende water van de grote watervallen neerdaalt regent het dus continu.

Wat is het oudste regenwoud ter wereld?

Daintree regenwoud & nationaal park – Het Daintree regenwoud is het oudste op de wereld. Schattingen van 100 tot zelfs 130 miljoen jaar oud maken dit regenwoud een stuk ouder dan de meer beroemde, Deze bevat een ongelofelijke, vele, andere uniek voor dit gebied.

Er zijn zelfs bomen ontdekt hier die volgens wetenschappers al lang uitgestorven waren. De eerste Europeanen kwamen hier pas in 1880 aan en hakten rond het huidige Daintree Village alle om. Pas in 1932 arriveerde de eerste blanke inwoner in het huidige Cape Tribulation. In de jaren 70 ontdekten de dit gebied, in de jaren 80 volgden de toeristen en begon het gebied bewoond te worden.

In 1981 werd de Daintree door de Australische regering in Canberra tot uitgeroepen, onder protest van gemeente en regering van Queensland, en in 1988 op de geplaatst, wederom onder protest van beide. Het Daintreegebied was in de jaren 80 regelmatig in het nieuws toen de plaatselijke gemeente had besloten met bulldozers een weg door het regenwoud naar het noorden aan te leggen.

 • Honderden protestanten blokkeerden de bulldozers, maar dankzij de politie die ook in grote aantallen kwam opdraven is de weg toch afgemaakt.
 • Dit werd bekend als de Bloomfield Track Blockade,
 • Dertig jaar later is de weg nog steeds onverhard en is deze nog steeds een avontuur voor toeristen met,
 • Achter de schermen heeft zich er politiek heel wat afgespeeld over de jaren.

Nadat via corrupte politici er grond was verkocht in het Daintree regenwoud dat in percelen verdeeld werd en mensen hier begonnen te wonen, waren er ook politici met andere gedachten die probeerden de bevolking weer te verdrijven. Mensen die betaald hadden voor hun land vonden dat ze alle recht hadden om er te wonen, maar zowel gemeente als staatsregering probeerden op allerlei manieren om de plaatselijke economie te saboteren.

De burgemeester Mike Berwick wist de staat ertoe over te halen om de aanleg van het elektriciteitsnet te stoppen, met gemengde resultaten. Het vertraagde de economische ontwikkeling van het gebied, maar veroorzaakte een milieuprobleem door vervuiling door en vele oude accu’s. De bevolking leeft in energie-armoede door de hoge kosten van elektriciteit en krijgt geen hulp van de regering.

Desondanks is de Daintree een populaire bestemming voor toeristen, dankzij het indrukwekkende regenwoud, de prachtige stranden en het voor de kust. zwemmen in de rivieren en kreken en de met uitsterven bedreigde loopt hier ook nog steeds rond. Het gebied heeft een aantal resorts, backpackershostels, campings en bed & breakfasts als onderkomen voor toeristen, die zich amuseren met activiteiten zoals begeleide nachtwandelingen, 4-wheel-drive-tours, paardrijden, kajakken, exotisch fruit proeven, junglesurfen en krokodillentours.

 • Er is ook een interessant sculpturenpad te volgen door het regenwoud bij de Rainforest Hideaway B&B in Cape Tribulation.
 • Op 29 september 2021 verkreeg het Kuku Yalanji-volk, afstammelingen van de van het regenwoud, formeel het eigendom terug van 160.213 hectare land, van Mossman tot Cooktown, inclusief het Daintree National Park.

De overdracht was het resultaat van een historisch verzoeningsproces tussen de traditionele hoeders van het woud en de regering van Queensland.

Hoeveel procent van de wereld is tropisch regenwoud?

Geografie – Tropische regenwouden liggen in de tropen, op plaatsen waar de regenval zeer groot is. De tropen liggen tussen de Kreeftskeerkring en Steenbokskeerkring ; de regenwouden situeren zich dus rond de evenaar. Ongeveer 7% van het totale aardoppervlak is bedekt met regenwoud.

Waar op de wereld is jungle?

Tropische regenwouden komen voor langs de evenaar. Het grootste komt voor in Zuid-Amerika zoals het Amazoneregenwoud en in Brazilië. Verder in het midden van Afrika, Zuidoost-Azië zoals in Indonesië en Maleisië en ook is er een oerwoud in Australië.

Welk land heeft de mooiste jungle?

De mooiste jungles vind je in Maleisië (met name Sabah is de moeite), Thailand (natuurgebieden in het binnenland) en Indonesië (Borneo en Sumatra).

Waar ligt de regenwoud in Afrika?

Langs de Congo-rivier slenteren bosolifanten, in de bomen zitten berggorilla’s. Nog wel, want elke dag krimpt het Afrikaanse regenwoud door illegale ontbossing. Om dat te stoppen, komt WUR met een nieuw alarmsysteem dat precies toont waar bomen sneuvelen.

 • Wie op de site van RADD (RAdar for Detecting Deforestation) kijkt, waant zich op Google Maps.
 • Met één groot verschil: dit is geen gewone kaart, maar een alarmsysteem voor ontbossing.
 • Als je inzoomt op het zuiden van de Centraal-Afrikaanse republiek zie je zo’n vijftig kilometer rechtsonder de stad Berbérati een rode structuur: rechte wegen en daarnaast vlekjes.
Vous pourriez être intéressé :  Ipad Air 3e Generatie Welk Jaar?

“Daar is recent bos gekapt”, zegt Johannes Reiche, universitair hoofddocent Radar remote sensing. Reiche’s team maakt gebruik van openbare radarbeelden die satelliet Sentinel-1 van de European Space Agency elke zes tot twaalf dagen verzamelt. Verdwijnen stukjes regenwoud dan komt er een ‘ontbossingsalert’ en kleurt het stukje rood.

 • Op basis daarvan kunnen handhavers ter plaatse veel gerichter en sneller ingrijpen en illegale houtkap stoppen.
 • Het Wageningse RADD-alarmsysteem brengt het gehele Afrikaanse regenwoud in beeld.
 • Het overgrote deel ligt in het Congobekken: het gebied langs de Congo-rivier die landen als Congo, Gabon, Kameroen en de Centraal-Afrikaanse Republiek doorkruist.

Het Congobekken is na de Amazone het grootste tropisch regenwoud ter wereld en herbergt talloze (bedreigde) dier- en plantensoorten. Elk jaar verdwijnt echter ruim 800.000 hectare bos: één vijfde van Nederland. In Welk Werelddeel Ligt Het Grootste Tropische Regenwoud Het RADD-alarmsysteem onthult de ontbossing door selectieve bomenkap: wegen met daarnaast ‘gaten’ in het regenwoud. Beeld: Johannes Reiche

Welk land heeft de grootste bossen?

Het Amazone-woud Het is het grootste tropische bos op aarde, gelegen op het grondgebied van negen landen in Zuid-Amerika, de meeste in Brazilië.

Wat is de bijnaam van het tropisch regenwoud?

De locatie van het Amazoneregenwoud (geel) Het Amazoneregenwoud op 13 juni 2005 De rivier de Amazone baant zich een weg door het regenwoud Het Amazoneregenwoud bij Manaus Het Amazoneregenwoud, ook wel de Selva genoemd, is het grootste regenwoud op Aarde. Het heeft een oppervlakte van 6,7 miljoen km² en is verspreid over negen landen: Brazilië (60%), Peru (13%), Colombia (9%), Venezuela (5%), Bolivia (5%), Guyana (3%), Suriname (2%), Ecuador (1,5%) en Frans-Guyana (1,5%).

Hoeveel procent van de wereld is jungle?

Waar vinden we het tropisch regenwoud? – Het tropisch regenwoud ligt in verschillende landen rond de evenaar. Kijk eens goed op de kaart: we vinden het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika, Centraal-Afrika en in Zuid-Oost-Azië. Welk tropisch regenwoud is volgens jou het grootste? Dat is het Amazonewoud, in Zuid-Amerika,

Hoeveel regenwoud is er nog?

Vóór 1970 bestond 14% van het landoppervlak van de aarde uit regenwoud. Inmiddels is dat 6%. Met de huidige kapsnelheid is de rest van de regenwouden mogelijk halverwege de 21e eeuw verdwenen. Een groot aantal wetenschappers bestrijdt deze laatste inschatting, met name gezien de snelle groei van nieuw tropisch regenwoud in gekapte gebieden.

Hoeveel regenwoud verdwijnt er per dag?

Dagelijks verdwijnen er grofweg 95 duizend voetbalvelden aan bomen, oftewel 1 voetbalveld per seconde. In 2020 is er in totaal 25,8 miljoen hectare aan bos gekapt, blijkt uit cijfers van Global Forest Watch, evenveel als de gehele oppervlakte van het Verenigd Koninkrijk, het gastland van de klimaattop.

Hoe heten de mensen in het regenwoud?

Bewoners | tropisch regenwoud Er leven natuurlijk ook ‘mensen’ in het regenwoud. Die heten in Zuid-Amerika indianen (de meest bekenden), in Afrika pygmeeën en in Zuidoost-Azië Papoea’s bijvoorbeeld. Zij overleven van de dieren en planten. Ze weten precies wat ze wel en niet kunnen eten of drinken.

Ze weten ook hoe ze bepaalde dieren het beste kunnen vangen. Ze dragen niet de kleren zoals wij maar ze dragen meer huiden of lappen stof. De mannen dragen een peniskoker. Zoals de naam al zegt, een koker voor de penis. Meestal is er ook een stamhoofd. Die zorgt ervoor dat de stam veilig is en genoeg te eten en te drinken heeft.

Het stamhoofd heeft meestal de meest gekleurde kleding en is het meest ‘versierd’. De mensen houden met vuur beesten op afstand en ze zoeken er warmte bij. Soms als er een stamhoofd doodgaat maken ze er een mummie van. Als er belangrijke beslissingen in de groep moeten worden gemaakt vragen ze het soms aan hun ‘mummie stamhoofd’.

Ze bewaren hun ‘stamhoofd’ in een kist in een donkere hut. Soms als er toeristen naar hun mummie vragen halen ze de mummie en laten ze hem zien. De bewoners kunnen goed opschieten met andere mensen uit andere ‘groepen’. Ze vallen bijvoorbeeld geen mensen aan wat niet altijd geld voor andere groepen. Sommige bewoners doen ook aan zwerflandbouw.

Dat houd in dat ze stukken bos kappen en dat platbranden zodat daar mest voor de landbouw gemaakt van kan worden. Na een tijdje is de grond niet meer zo vruchtbaar en trekken ze verder en dan gebeurt het proces overnieuw. Het groeit weer bij dus het is niet schadelijk.

Is de Amazone groter dan Nederland?

Kennis FOTO: QUAPAN/FLICKR Houtkap in het Amazonegebied, Brazilië. Al tientallen jaren is de Amazone, de zogenoemde longen van de wereld, het slachtoffer van groeiend mondiaal kapitalisme. Na 2004 leek het een tijd goed te gaan door een natuurbeschermend beleid, maar de nieuwe politiek van Bolsonaro gooit roet in het eten: de afgelopen jaren is de aanval op de Amazone alleen maar groter geworden.

 • De inheemse Braziliaanse bevolking is hiervan het grootste slachtoffer.
 • Het Amazonewoud is 5,5 miljoen vierkante kilometer groot, dat is ruim 130 keer Nederland.
 • Maar in de afgelopen twee jaar is er ruim 13.000 vierkante kilometer bos gekapt.
 • Dit is evenveel als in de vier jaar daarvoor.
 • Afgelopen oktober was de ontbossing van dit oerbos 50 procent meer dan dezelfde maand in 2019.

De huidige president en voormalig militair Jair Bolsonaro is de leider van de conservatieve Sociaal Liberale Partij en heeft het land een betere economie beloofd. In de Amazone zijn de middelen te vinden om een sterke economische groei te garanderen, maar wel ten koste van het oerwoud. BRON: MONGABAY Figuur 1. De laatste twee jaar neemt de ontbossing weer toe na een succesvolle periode van afname tussen 2004 en 2018. Twee vicieuze cirkels Er zijn twee belangrijke mechanismen die zichzelf versterken: een ecologische en een economische vicieuze cirkel.

De ecologische cirkel heeft te maken met de wijze van verbouwen van de inheemse bevolking. Dit is zogenaamde slash-and-burn landbouw, waarbij gebied kort wordt verbrand om vruchtbaarheid te creëren en snel leeg wordt getrokken door intensieve tijdelijke gewassen. Deze slash-and-burn cultivatie maakt land vatbaarder voor bosbranden.

Dit maakt de leefomgeving van de inheemse bevolking kwetsbaarder en veroorzaakt noodgedwongen verplaatsing naar nieuwe gebieden. Dit in combinatie met het verdrijven van de indianen om ruimte voor projecten te creëren, zorgt ervoor dat de verplaatsing van deze slash-and-burn cultivatie versnelt en dus de kans op bosbranden ook groter wordt.

De economische vicieuze cirkel heeft alles te maken met de beleidsplannen van de Sociaal Liberale Partij. Bolsonaro wil de economie graag laten groeien en de Amazone is rijk aan gewilde grondstoffen. Het economische beleid van de Braziliaanse president is erop gericht dit oerwoud te exploiteren. Daarom wordt er hout gekapt om te verkopen en om gebied vrij te maken om mijnen te bouwen.

Voor deze industriële groei dient de infrastructuur uitgebreid te worden. Ook hiervoor dienen bomen gekapt te worden om ruimte te maken voor nieuwe wegen. Door de toename in capaciteit en efficiëntie groeit de economie. Dankzij deze economische groei is er meer vraag naar grondstoffen en vanuit hier begint de cirkel opnieuw.

 • Deze economische cirkel drijft echter meer aan dan alleen zichzelf.
 • Ook de ecologische cirkel wordt versterkt door deze economische.
 • De inheemse bevolking moet eerder verplaatsen door de uitbreiding van mijnen en infrastructuur, waardoor zij op meer plekken hun intensieve landbouw moeten bedrijven.
 • Daarnaast zorgt de sterke demografische groei van de mijnwerkerspopulatie voor een groei in levensbehoefte midden in de kwetsbare Amazone.
Vous pourriez être intéressé :  Vanaf Welk Bedrag Bkr Registratie?

Meer mensen hebben huisvesting en levensvoorziening nodig midden in de Amazone, hiervoor dient eveneens meer ruimte vrijgemaakt te worden. Figuur 2. Een visualisatie van de vicieuze cirkels. Inheemse bevolking Om de gevolgen voor de inheemse bevolking te begrijpen is het van belang om te weten dat deze inheemse bevolking al lang vecht tegen discriminatie en uitsluiting. Sommige indianen verloochenen zelfs hun afkomst: ‘Ze hebben een minderwaardigheidscomplex, bang dat ze als wilden worden gezien.

 • Mensen ontkennen wie ze zijn, waar ze vandaan komen’, aldus Elaize Farias, een Braziliaanse journalist in de HUMAN documentaire ‘Aanval op de Amazone’.
 • Met de nieuwe economische plannen van Bolsonaro staat hun veilige omgeving wederom op het spel.
 • Door de groeiende bevolking van mijnwerkers en houthakkers komen er meer mensen te leven in oorspronkelijk inheemse gebieden.

Hierdoor groeien de spanningen tussen de arbeiders in de Amazone en de oorspronkelijke bewoners met uitingen van geweld tot gevolg. FOTO: UNITED NATIONS PHOTOS/FLICKR Inheemse bevolking in het Amazonegebied. In een poging van de oppositie van Bolsonaro om het geweld ten opzichte van de natuur en de inheemse bevolking te voorkomen heeft zij de president gevraagd meer land beschikbaar te stellen voor deze mensen.

 1. De president wil daar echter niks van weten.
 2. Zoals hij zelf zei in 2019 na nieuwe aankondigingen van economische groei en discussie over het land van de inheemse bevolking: ‘Jullie hebben land.
 3. Meer dan genoeg.
 4. Wij hebben het ook nodig.
 5. Ijk naar de mogelijkheden voor mijnbouw in de gebieden van Ramposa do Sol, de Yanomani onder het oppervlak van het Fransisco Rodrigues-gebied: daar liggen miljoenen, miljarden!’ Volgens de president hebben de indianen geen probleem.

Naast discriminatie en geweldpleging vecht de inheemse bevolking dus ook tegen politieke nalatigheid. De indianen verplaatsen zich uit veiligheidsoverwegingen naar speciaal opgezette kampen. Hier ontstaat langzamerhand overbevolking. Deze kampen zijn aan het krimpen in oppervlakte en raken verder geïsoleerd van elkaar.

De toename van het isolement en de hoeveelheid indianen in de kampen zorgt ervoor dat hun natuurlijke wijze van bestaan in gevaar komt. Voor de indianen vervliegt de hoop op een betere toekomst steeds meer. De Braziliaanse regering blijft doorgaan met de projecten en er heerst dan ook veel wanhoop onder de inheemse bevolking: ‘Ons land wordt ingevallen, opgesplitst en verkocht aan mensen die illegaal onze bossen kappen,’ aldus Adriano Karipuna, leider van de politieke vertegenwoordiging van de inheemse bevolking.

Beurt aan Brazilië Voorlopig ziet de toekomst er nog niet positief uit voor de inheemse bevolking. Ondanks zorgen vanuit verschillende organisaties zoals Amazon Aid, Survival International, de Karipuna en Greenpeace lijkt de situatie niet te veranderen.

 1. Ook zorgen vanuit Europa over de grootschalige ontbossing hebben nog niet geholpen bij het veranderen van de gedachten van Bolsonaro.
 2. De Braziliaanse president is van mening dat de ontwikkeling van het Westen toentertijd ook ten koste is gegaan van veel natuur en dat het nu de beurt is aan Brazilië om een rekening met moeder natuur te vereffenen in ruil voor groei van de economie.

De huidige termijn van Bolsonaro duurt nog tot 2022, dus op korte termijn hoeft er geen verandering in het Braziliaanse beleid verwacht te worden. De economische vicieuze cirkel die draait op grondstoffen zal dus blijven bestaan. Ook de ecologische cirkel die de bodem kwetsbaar maakt voor bosbranden wordt voorlopig nog niet doorbroken. FOTO: NASA GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/FLICKR Bosbranden in Brazilië, vanuit de lucht. Hoewel dit een fatalistisch beeld is, is er ook een sprankje hoop. De nieuwe president-elect van de Verenigde Staten, Joe Biden, heeft aangegeven druk te willen zetten op Brazilië om de ontbossing te verminderen.

Butler, R. (2020, 11 september). Rise in Amazon deforestation slows in August, but fires surge, Mongabay, Farias, E. (2019). Aanval op de Amazone, HUMAN. Vellén-Pérez, S., P. Moutinho, C. Corrêa Nóbrega, P. De Marco, Jr. (2020). Brazilian Amazon gold: indinegnous land rights under risk, Elementa: Science of the Anthropocene 8:31.

Kunnen we zonder het tropisch regenwoud?

Brent Stirton / Getty Images We kunnen niet zonder bossen. Ze zorgen voor zuurstof en regen, ze bieden een thuis aan bijzondere planten, dieren én mensen en ze spelen een belangrijke rol in het tegengaan van klimaatverandering. Zonder bos is er geen leven.

Waar ligt het grootste deel van het Amazone gebied?

Skip to content In Welk Werelddeel Ligt Het Grootste Tropische Regenwoud Amazonebekken – De Amazone voorziet een enorm gebied van water. Dit heet wel de Amazonebekken, Het immense gebied strekt zich uit over de landen Peru, Bolivia, Venezuela, Colombia en Ecuador, Verreweg het grootste deel van dit bassin ligt echter in het hart van Brazilië.

Is de Amazone groter dan Nederland?

Kennis FOTO: QUAPAN/FLICKR Houtkap in het Amazonegebied, Brazilië. Al tientallen jaren is de Amazone, de zogenoemde longen van de wereld, het slachtoffer van groeiend mondiaal kapitalisme. Na 2004 leek het een tijd goed te gaan door een natuurbeschermend beleid, maar de nieuwe politiek van Bolsonaro gooit roet in het eten: de afgelopen jaren is de aanval op de Amazone alleen maar groter geworden.

De inheemse Braziliaanse bevolking is hiervan het grootste slachtoffer. Het Amazonewoud is 5,5 miljoen vierkante kilometer groot, dat is ruim 130 keer Nederland. Maar in de afgelopen twee jaar is er ruim 13.000 vierkante kilometer bos gekapt. Dit is evenveel als in de vier jaar daarvoor. Afgelopen oktober was de ontbossing van dit oerbos 50 procent meer dan dezelfde maand in 2019.

De huidige president en voormalig militair Jair Bolsonaro is de leider van de conservatieve Sociaal Liberale Partij en heeft het land een betere economie beloofd. In de Amazone zijn de middelen te vinden om een sterke economische groei te garanderen, maar wel ten koste van het oerwoud. BRON: MONGABAY Figuur 1. De laatste twee jaar neemt de ontbossing weer toe na een succesvolle periode van afname tussen 2004 en 2018. Twee vicieuze cirkels Er zijn twee belangrijke mechanismen die zichzelf versterken: een ecologische en een economische vicieuze cirkel.

De ecologische cirkel heeft te maken met de wijze van verbouwen van de inheemse bevolking. Dit is zogenaamde slash-and-burn landbouw, waarbij gebied kort wordt verbrand om vruchtbaarheid te creëren en snel leeg wordt getrokken door intensieve tijdelijke gewassen. Deze slash-and-burn cultivatie maakt land vatbaarder voor bosbranden.

Dit maakt de leefomgeving van de inheemse bevolking kwetsbaarder en veroorzaakt noodgedwongen verplaatsing naar nieuwe gebieden. Dit in combinatie met het verdrijven van de indianen om ruimte voor projecten te creëren, zorgt ervoor dat de verplaatsing van deze slash-and-burn cultivatie versnelt en dus de kans op bosbranden ook groter wordt.

Vous pourriez être intéressé :  In Welk Jaar Ontdekte Columbus Amerika?

De economische vicieuze cirkel heeft alles te maken met de beleidsplannen van de Sociaal Liberale Partij. Bolsonaro wil de economie graag laten groeien en de Amazone is rijk aan gewilde grondstoffen. Het economische beleid van de Braziliaanse president is erop gericht dit oerwoud te exploiteren. Daarom wordt er hout gekapt om te verkopen en om gebied vrij te maken om mijnen te bouwen.

Voor deze industriële groei dient de infrastructuur uitgebreid te worden. Ook hiervoor dienen bomen gekapt te worden om ruimte te maken voor nieuwe wegen. Door de toename in capaciteit en efficiëntie groeit de economie. Dankzij deze economische groei is er meer vraag naar grondstoffen en vanuit hier begint de cirkel opnieuw.

Deze economische cirkel drijft echter meer aan dan alleen zichzelf. Ook de ecologische cirkel wordt versterkt door deze economische. De inheemse bevolking moet eerder verplaatsen door de uitbreiding van mijnen en infrastructuur, waardoor zij op meer plekken hun intensieve landbouw moeten bedrijven. Daarnaast zorgt de sterke demografische groei van de mijnwerkerspopulatie voor een groei in levensbehoefte midden in de kwetsbare Amazone.

Meer mensen hebben huisvesting en levensvoorziening nodig midden in de Amazone, hiervoor dient eveneens meer ruimte vrijgemaakt te worden. Figuur 2. Een visualisatie van de vicieuze cirkels. Inheemse bevolking Om de gevolgen voor de inheemse bevolking te begrijpen is het van belang om te weten dat deze inheemse bevolking al lang vecht tegen discriminatie en uitsluiting. Sommige indianen verloochenen zelfs hun afkomst: ‘Ze hebben een minderwaardigheidscomplex, bang dat ze als wilden worden gezien.

 1. Mensen ontkennen wie ze zijn, waar ze vandaan komen’, aldus Elaize Farias, een Braziliaanse journalist in de HUMAN documentaire ‘Aanval op de Amazone’.
 2. Met de nieuwe economische plannen van Bolsonaro staat hun veilige omgeving wederom op het spel.
 3. Door de groeiende bevolking van mijnwerkers en houthakkers komen er meer mensen te leven in oorspronkelijk inheemse gebieden.

Hierdoor groeien de spanningen tussen de arbeiders in de Amazone en de oorspronkelijke bewoners met uitingen van geweld tot gevolg. FOTO: UNITED NATIONS PHOTOS/FLICKR Inheemse bevolking in het Amazonegebied. In een poging van de oppositie van Bolsonaro om het geweld ten opzichte van de natuur en de inheemse bevolking te voorkomen heeft zij de president gevraagd meer land beschikbaar te stellen voor deze mensen.

De president wil daar echter niks van weten. Zoals hij zelf zei in 2019 na nieuwe aankondigingen van economische groei en discussie over het land van de inheemse bevolking: ‘Jullie hebben land. Meer dan genoeg. Wij hebben het ook nodig. Kijk naar de mogelijkheden voor mijnbouw in de gebieden van Ramposa do Sol, de Yanomani onder het oppervlak van het Fransisco Rodrigues-gebied: daar liggen miljoenen, miljarden!’ Volgens de president hebben de indianen geen probleem.

Naast discriminatie en geweldpleging vecht de inheemse bevolking dus ook tegen politieke nalatigheid. De indianen verplaatsen zich uit veiligheidsoverwegingen naar speciaal opgezette kampen. Hier ontstaat langzamerhand overbevolking. Deze kampen zijn aan het krimpen in oppervlakte en raken verder geïsoleerd van elkaar.

 1. De toename van het isolement en de hoeveelheid indianen in de kampen zorgt ervoor dat hun natuurlijke wijze van bestaan in gevaar komt.
 2. Voor de indianen vervliegt de hoop op een betere toekomst steeds meer.
 3. De Braziliaanse regering blijft doorgaan met de projecten en er heerst dan ook veel wanhoop onder de inheemse bevolking: ‘Ons land wordt ingevallen, opgesplitst en verkocht aan mensen die illegaal onze bossen kappen,’ aldus Adriano Karipuna, leider van de politieke vertegenwoordiging van de inheemse bevolking.

Beurt aan Brazilië Voorlopig ziet de toekomst er nog niet positief uit voor de inheemse bevolking. Ondanks zorgen vanuit verschillende organisaties zoals Amazon Aid, Survival International, de Karipuna en Greenpeace lijkt de situatie niet te veranderen.

 • Ook zorgen vanuit Europa over de grootschalige ontbossing hebben nog niet geholpen bij het veranderen van de gedachten van Bolsonaro.
 • De Braziliaanse president is van mening dat de ontwikkeling van het Westen toentertijd ook ten koste is gegaan van veel natuur en dat het nu de beurt is aan Brazilië om een rekening met moeder natuur te vereffenen in ruil voor groei van de economie.

De huidige termijn van Bolsonaro duurt nog tot 2022, dus op korte termijn hoeft er geen verandering in het Braziliaanse beleid verwacht te worden. De economische vicieuze cirkel die draait op grondstoffen zal dus blijven bestaan. Ook de ecologische cirkel die de bodem kwetsbaar maakt voor bosbranden wordt voorlopig nog niet doorbroken. FOTO: NASA GODDARD SPACE FLIGHT CENTER/FLICKR Bosbranden in Brazilië, vanuit de lucht. Hoewel dit een fatalistisch beeld is, is er ook een sprankje hoop. De nieuwe president-elect van de Verenigde Staten, Joe Biden, heeft aangegeven druk te willen zetten op Brazilië om de ontbossing te verminderen.

Butler, R. (2020, 11 september). Rise in Amazon deforestation slows in August, but fires surge, Mongabay, Farias, E. (2019). Aanval op de Amazone, HUMAN. Vellén-Pérez, S., P. Moutinho, C. Corrêa Nóbrega, P. De Marco, Jr. (2020). Brazilian Amazon gold: indinegnous land rights under risk, Elementa: Science of the Anthropocene 8:31.

Waar ligt het grootste deel van het Amazone gebied?

Skip to content In Welk Werelddeel Ligt Het Grootste Tropische Regenwoud Amazonebekken – De Amazone voorziet een enorm gebied van water. Dit heet wel de Amazonebekken, Het immense gebied strekt zich uit over de landen Peru, Bolivia, Venezuela, Colombia en Ecuador, Verreweg het grootste deel van dit bassin ligt echter in het hart van Brazilië.

Waar zijn de meeste regenwouden?

Zuid-Amerika – Het grootste regenwoud op aarde ligt in het Amazonebekken in Zuid-Amerika, Het Amazoneregenwoud, verspreid over tien verschillende landen, bestrijkt een oppervlakte half zo groot als Europa (meer dan 5 miljoen km²). Het grootste deel daarvan ligt in Brazilië (60%), maar ook in Colombia en Peru liggen uitgestrekte gebieden die begroeid zijn met tropisch regenwoud.

Wat is het kleinste regenwoud?

Foto’s Victoria watervallen 901 Victoria watervallen, Zimbabwe Precies tegenover de Victoria watervallen in Zimbabwe ligt het kleinste tropische regenwoud ter wereld. Het is amper 2 kilometer lang en slechts een paar honderd meter breed. Daar waar het opspattende water van de grote watervallen neerdaalt regent het dus continu.