Als je gaat wassen dan kun je vloeibaar wasmiddel of waspoeder in trommel of bakje doen. Waar moet wasmiddel in lijkt een eenvoudige vraag, maar soms is het niet helemaal duidelijk welk wasmiddel in welk vakje hoort. Er zijn verschillende vakken in wasmachine bakjes, namelijk voor voorwas, hoofdwas en wasverzachter.
Voorwas is een extra programma op je wasmachine, dat je alleen gebruikt als er hardnekkige vlekken (zoals smeer of ontlasting) in je kleding zitten. De kleding wordt met dit programma geweekt, zodat in de hoofdwas de vlekken er makkelijker uit gaan. Hoofdwas is het normale wasprogramma, en wasverzachter kun je toevoegen als je van extra zachte was houdt.
Vaak staan er wasmachine tekens in het bakje: Romeins cijfer I voor voorwas, II voor hoofdwas en een bloemetje, zonnetje of sterretje voor wasverzachter. Als het niet duidelijk is aangegeven, dan kun je het opzoeken in de wasmachine handleiding. Wil je trouwens meer informatie over algemene wassymbolen? Hier vind je hun betekenis.
- Het meest gebruikte programma op de wasmachine is het hoofdwasprogramma.
- Vraag je je af in welk vakje wasmiddel moet, dan kun je ervan uitgaan dat het grootste vakje wasmiddelenlaatje met twee streepjes of het cijfer 2 voor de hoofdwas is bedoeld, dus daar doe je het hoofdwasmiddel in.
- Soms zit er een schuifje in het bakje.
Dit is bedoeld voor vloeibaar wasmiddel, anders loopt de vloeistof direct de machine in en dat is niet de bedoeling. De voorwas is een speciaal wasprogramma dat was met ernstige vlekken weekt. Je kunt hier speciaal voorwasmiddel voor kopen met enzymen die de vlekken aanpakt.
Je doet het voorwas-middel in het bakje met één streepje of het cijfer 1. Wasverzachter heeft geen apart programma, het wordt aan het einde van de hoofdwascyclus toegevoegd om de was zachter en antistatisch te maken. Vraag je je af ‘In welk vakje moet wasverzachter?’ Meestal is dit het kleinste vakje in het wasmiddelenlaatje, het vakje met een zonnetje of een sterretje of bloemetje.
Bij twijfel kun je de vraag ‘waar moet wasverzachter in’ ook opzoeken in de handleiding van je wasmachine. Naast het wasmiddelenbakje, ook wel dispenser of verdeler genoemd, kun je ook een wasbolletje gebruiken. Je legt het wasbolletje rechtstreek op de was en vult het met vloeibaar wasmiddel of waspoeder.
Hoe doseer je waspoeder?
Hoe moet je je wasmiddel doseren? Geschreven door Rowan 6 december 2022 14.56 Voor elk soort was gebruik je een andere hoeveelheid wasmiddel. Hoeveel was je hebt en hoe vuil deze is, speelt hierbij een rol. De dosering hangt ook af van het type wasmiddel. Voor de juiste dosering kijk je daarom altijd naar het doseeradvies op de fles. Je leest hier hoe je je wasmiddel doseert. Hoeveel wasmiddel je nodig hebt, hangt van 3 dingen af:
Hoeveel was je hebt. Of je was licht, middelmatig of zwaar bevuild is. Wat de hardheid van het water is.
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid. Om je was goed schoon te krijgen, gebruik je meer wasmiddel bij een zwaar bevuilde was. Bijvoorbeeld wanneer er wijn op je nieuwe overhemd zit. Of als je kinderen hebt die graag buitenspelen. Houd er wel rekening mee dat je was sneller vaal wordt wanneer je meer wasmiddel gebruikt. Voor een licht bevuilde was gebruik je bij voorkeur minder wasmiddel. Zo blijft je was langer mooi. Ook de hardheid van het water speelt een rol bij het doseren van je wasmiddel. Hoe meer kalk er in het leidingwater zit, hoe harder het water is. Je hebt dan meer wasmiddel nodig voor een schoon resultaat. Op de site van Waterhardheid.nl vind je de hardheid van het water binnen je gemeente. Om zeker te weten dat je was schoon wordt, neem je een wasmachine met automatische wasmiddeldosering. De wasmachine voegt automatisch de juiste dosering toe. Je gebruikt dan niet meer dan nodig. Dit bespaart wasmiddel en je was blijft langer mooi. Bovendien is het beter voor het milieu.
Hoe weeg je wasgoed?
Weeg je standaard was – Toch was je met een volle trommel altijd nog op de meest zuinige manier de was het beste schoon. Lees meer over zuinig wassen, Het is daarom slim om het vulgewicht van de wasmachine af te stemmen op de grootte van een gangbare hoeveelheid wasgoed.
Wat gebeurt er als je te veel waspoeder gebruikt?
Gevolgen van over- en onderdosering – Tegenwoordig zijn wasmachines een stuk energiezuiniger dan vroeger. Daarom is nu veel minder water nodig en is het belangrijker geworden om je wasmiddel goed te doseren. Te veel wasmiddel kan namelijk slecht zijn voor je was, de machine en het milieu.
- Door te weinig wasmiddel wordt jouw was niet schoon genoeg.
- Overdosering kan ertoe leiden dat de hoeveelheid water in de trommel onvoldoende is om goed te mengen met het wasmiddel.
- Hierdoor kan het wasmiddel samenklonteren met vuil in de machine, met als gevolg dat deze kan gaan stinken.
- En je wasgoed dus ook! Overdosering veroorzaakt een onaangename geur op de lange termijn.
Heb jij wel eens kleding uit de machine gehaald waar een luchtje aan zit? Grote kans dat er dan te veel wasmiddel is gebruikt. Te veel wasmiddel zorgt ook voor onnodige belasting van het milieu, verspilling van je wasmiddel en een hoger energieverbruik.
Hoeveel graden moet je beddengoed wassen?
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood. Lees je op het wasetiket dat een hogere temperatuur ook mogelijk is? Dan kun je ervoor kiezen om heter te wassen.
Wat te doen tegen vetluis in de wasmachine?
Hoe kom je er vanaf? – Stap 1: Draai een hete was De makkelijkste manier om vetluis te verwijderen is door een lege kookwas te draaien. Doe dit op de hoogste mogelijke temperatuur, bijvoorbeeld 90 graden. Een was van 60 graden is niet heet genoeg om alle vetluis te doden.
- Door de hoge temperatuur kook je de vetluis uit en zijn ze in ieder geval dood.
- Eventueel kun je er een scheutje (schoonmaak)azijn of 2 vaatwastabletten in de trommel bij gooien voor een nóg frisser resultaat.
- Gooi er in ieder geval geen wasmiddel bij.
- Dit verergert het probleem alleen maar.
- Na afloop laat je de wasmachine deur een aantal uur openstaan, zodat de trommel volledig opdroogt.
Tip: Reinig je wasmachine nooit met soda en azijn tegelijkertijd! Azijn en soda samen zorgen voor een chemische reactie. Bovendien werkt het goedje ook niet om je wasmachine schoon te maken omdat de werking van zuur en soda elkaar opheft. Stap 2: Maak de filter schoon De filter van je wasmachine zit aan de voorkant, verstopt achter een klep.
- Als er veel restjes in de filter blijven zitten, wordt het afvalwater minder goed afgevoerd.
- Misschien vind je ook nog wat verloren sokken, ondergoed of haarelastiekjes terug, want ook die raken regelmatig verdwaald in de filter.
- Plaats een emmer onder de filter, open voorzichtig het klepje en laat het water via het aftapslangetje leeglopen.
Verwijder voorzichtig de filter en spoel deze makkelijk met warm water af onder de kraan. Plaats ‘m weer schoon terug en sluit het klepje weer. Stap 3: Zorg dat de rubberen rand goed schoon is Veel viezigheid blijft hangen in de rubberen ring van de wasmachine.
- Maak een sopje met heet water en maak de rubberen rand met een schoon doekje schoon.
- Eventueel komt een oude tandenborstel ook van pas om het hardnekkige vuil schoon te maken.
- Haal er als laatste nog een schone, droge doek langs.
- Stap 4: Vergeet het zeepbakje niet Als het goed is, kan je deze in z’n geheel uit de wasmachine halen.
Maak deze onder de kraan met een sopje schoon en stop deze terug.
Hoe gebruik je witte reus?
Voor de was
Frisse Reus Orchidee Macadamia Gel Voor heerlijk en langdurig fris ruikend wasgoed Hardnekkige vlekken zijn verleden tijd met Color Reus Gel Frisse Reus Lotus Amandel Gel Voor heerlijk en langdurig fris ruikend wasgoed Hardnekkige vlekken zijn verleden tijd met Witte Reus Gel Hardnekkige vlekken zijn verleden tijd met Zwarte Reus Gel
De vertrouwde reuzenwaskracht van Witte Reus in één capsule De vertrouwde reuzenwaskracht van Color Reus in één capsule
Hardnekkige vlekken zijn verleden tijd met Witte Reus Poeder Hardnekkige vlekken zijn verleden tijd met Color Reus Poeder
Frisse Reus Orchidee Macadamia Gel Voor heerlijk en langdurig fris ruikend wasgoed Hardnekkige vlekken zijn verleden tijd met Color Reus Gel Frisse Reus Lotus Amandel Gel Voor heerlijk en langdurig fris ruikend wasgoed Hardnekkige vlekken zijn verleden tijd met Witte Reus Gel Hardnekkige vlekken zijn verleden tijd met Zwarte Reus Gel
De vertrouwde reuzenwaskracht van Witte Reus in één capsule De vertrouwde reuzenwaskracht van Color Reus in één capsule
Hardnekkige vlekken zijn verleden tijd met Witte Reus Poeder Hardnekkige vlekken zijn verleden tijd met Color Reus Poeder
Witte Reus staat voor waskracht, kwaliteit en betrouwbaarheid. Onze wasmiddelen zijn verkrijgbaar als wasgel, waspoeder en power caps. Gebruik Witte Reus wasmiddel voor grondig schoon en waslijnfris wasgoed na elke wasbeurt.
Nieuw! Witte Reus Brilliant Gel
: Voor de was