Als je gaat wassen dan kun je vloeibaar wasmiddel of waspoeder in trommel of bakje doen. Waar moet wasmiddel in lijkt een eenvoudige vraag, maar soms is het niet helemaal duidelijk welk wasmiddel in welk vakje hoort. Er zijn verschillende vakken in wasmachine bakjes, namelijk voor voorwas, hoofdwas en wasverzachter.
Voorwas is een extra programma op je wasmachine, dat je alleen gebruikt als er hardnekkige vlekken (zoals smeer of ontlasting) in je kleding zitten. De kleding wordt met dit programma geweekt, zodat in de hoofdwas de vlekken er makkelijker uit gaan. Hoofdwas is het normale wasprogramma, en wasverzachter kun je toevoegen als je van extra zachte was houdt.
Vaak staan er wasmachine tekens in het bakje: Romeins cijfer I voor voorwas, II voor hoofdwas en een bloemetje, zonnetje of sterretje voor wasverzachter. Als het niet duidelijk is aangegeven, dan kun je het opzoeken in de wasmachine handleiding. Wil je trouwens meer informatie over algemene wassymbolen? Hier vind je hun betekenis.
- Het meest gebruikte programma op de wasmachine is het hoofdwasprogramma.
- Vraag je je af in welk vakje wasmiddel moet, dan kun je ervan uitgaan dat het grootste vakje wasmiddelenlaatje met twee streepjes of het cijfer 2 voor de hoofdwas is bedoeld, dus daar doe je het hoofdwasmiddel in.
- Soms zit er een schuifje in het bakje.
Dit is bedoeld voor vloeibaar wasmiddel, anders loopt de vloeistof direct de machine in en dat is niet de bedoeling. De voorwas is een speciaal wasprogramma dat was met ernstige vlekken weekt. Je kunt hier speciaal voorwasmiddel voor kopen met enzymen die de vlekken aanpakt.
- Je doet het voorwas-middel in het bakje met één streepje of het cijfer 1.
- Wasverzachter heeft geen apart programma, het wordt aan het einde van de hoofdwascyclus toegevoegd om de was zachter en antistatisch te maken.
- Vraag je je af ‘In welk vakje moet wasverzachter?’ Meestal is dit het kleinste vakje in het wasmiddelenlaatje, het vakje met een zonnetje of een sterretje of bloemetje.
Bij twijfel kun je de vraag ‘waar moet wasverzachter in’ ook opzoeken in de handleiding van je wasmachine. Naast het wasmiddelenbakje, ook wel dispenser of verdeler genoemd, kun je ook een wasbolletje gebruiken. Je legt het wasbolletje rechtstreek op de was en vult het met vloeibaar wasmiddel of waspoeder.
Welk bakje is voor waspoeder?
Veelgestelde vragen – In welk bakje doe je wasmiddel? Een wasmachine heeft een zeeplade met twee of drie bakjes. Wasmiddel doe je in het grootste bakje dat geen plastic klepje heeft, aangeduid met hoofdwas, nummer 2, II, een tobbe met twee streepjes, wash of laundry detergent.
Wat is voorwas? Voorwas is een optioneel extra deel aan het begin van een wasprogramma waarin de was geweekt wordt zodat vlekken er in de hoofdwas makkelijker uit gaan. Wat is hoofdwas? Hoofdwas is een vast onderdeel van elk wasprogramma en het gedeelte van het wasprogramma waar je wasmiddel voor gebruikt.
Hoeveel wasmiddel moet je gebruiken? Er staat op de verpakking aangegeven hoeveel milliliter wasmiddel je moet toevoegen, meestal 35ml wasmiddel voor gemiddeld vieze was en 50ml voor was met vlekken.
Waar waspoeder en wasverzachter?
Wasverzachter (*) – Wasverzachter doe je in het vak met een ster of bloem. Dit is meestal het kleinste vak van de lade. Door wasverzachter te gebruiken, voelt je wasgoed zacht aan. Ook geeft het een frisse geur. Let erop dat je niet meer gebruikt dan aangegeven staat.
Hoe gebruik je waspoeder in de wasmachine?
Wanneer je gebruik maakt van wasmiddel in poedervorm, doe je deze altijd in het daarvoor bestemde laatje van je wasmachine. Als je het poeder namelijk in de trommel bij je was doet, concentreert zich het poeder te veel op één plek en wordt de rest van je was niet goed schoon.
Kun je waspoeder in de trommel doen?
Conclusie – Waspoeder kan je beter in het zeepbakje stoppen, behalve als er vaak of veel waspoeder achterblijft in de doseerla Vloeibare wasmiddelen kan je meestal het best in een wasbol gebruiken en dan rechtstreeks in de wastrommel op of tussen de was stoppen.
Hoeveel waspoeder moet je gebruiken?
Hoe moet je je wasmiddel doseren? Geschreven door Rowan 6 december 2022 14.56 Voor elk soort was gebruik je een andere hoeveelheid wasmiddel. Hoeveel was je hebt en hoe vuil deze is, speelt hierbij een rol. De dosering hangt ook af van het type wasmiddel. Voor de juiste dosering kijk je daarom altijd naar het doseeradvies op de fles. Je leest hier hoe je je wasmiddel doseert. Hoeveel wasmiddel je nodig hebt, hangt van 3 dingen af:
Hoeveel was je hebt. Of je was licht, middelmatig of zwaar bevuild is. Wat de hardheid van het water is.
Hoe meer was je hebt, hoe meer wasmiddel er nodig is. Op een fles van 0,75 liter zit vaak een dop waar rond de 40 milliliter in past. Je gebruikt deze om je wasmiddel te doseren. Een volle dop is genoeg voor een halfvolle trommel was met een normale vuilgraad en een middelmatige waterhardheid. Om je was goed schoon te krijgen, gebruik je meer wasmiddel bij een zwaar bevuilde was. Bijvoorbeeld wanneer er wijn op je nieuwe overhemd zit. Of als je kinderen hebt die graag buitenspelen. Houd er wel rekening mee dat je was sneller vaal wordt wanneer je meer wasmiddel gebruikt. Voor een licht bevuilde was gebruik je bij voorkeur minder wasmiddel. Zo blijft je was langer mooi. Ook de hardheid van het water speelt een rol bij het doseren van je wasmiddel. Hoe meer kalk er in het leidingwater zit, hoe harder het water is. Je hebt dan meer wasmiddel nodig voor een schoon resultaat. Op de site van Waterhardheid.nl vind je de hardheid van het water binnen je gemeente. Om zeker te weten dat je was schoon wordt, neem je een wasmachine met automatische wasmiddeldosering. De wasmachine voegt automatisch de juiste dosering toe. Je gebruikt dan niet meer dan nodig. Dit bespaart wasmiddel en je was blijft langer mooi. Bovendien is het beter voor het milieu.
Is wasmiddel en waspoeder hetzelfde?
Waspoeder – Waspoeder is echter vaak een stuk goedkoper dan vloeibaar wasmiddel en het laat een net iets frissere geur achter op je kleding. Daarentegen kan waspoeder op lage temperaturen zorgen voor vlekken omdat het middel niet goed genoeg oplost. Ook bevat het vaak bleekmiddel en kan je wasmachine hierdoor beschadigen.
Wat is beter voor je wasmachine waspoeder of wasmiddel?
Beiden maken effectief schoon Bij korte wasjes kun je beter vloeibaar wasmiddel gebruiken omdat het sneller oplost. Dit voorkomt vlekken op je kleding. Ook wanneer je op lage temperatuur gaat wassen is wasmiddel een betere optie. Was je juist op hoge temperaturen, dan is waspoeder effectiever.
Waar moet waspoeder in Samsung?
II: de hoofdwas – Zitten je kleren niet enorm onder de vlekken, dan kies je alleen voor het hoofdwasprogramma. Het vakje in de wasmiddellade met de ‘II’ is het vakje voor de hoofdwas. Let op, als je een programma kiest met voorwas, doe je dus in beide vakjes wasmiddel! Het vakje voor de hoofdwas is ook te herkennen omdat het de grootste van de drie is, je stopt hier namelijk meer wasmiddel of waspoeder in dan bij de andere twee.
Wat doet waspoeder?
Wat zit er in wasmiddel?, – De volgende stoffen zitten in wasmiddel:
Oppervlakteactieve (wasactieve) stoffen: Oppervlakteactieve stoffen, ook wel wasactieve stoffen genoemd, weken het vuil in textiel los en zorgen ervoor dat het vuil opgelost blijft in water, zodat het water het vuil makkelijk af kan voeren. Voorbeelden van oppervlakteactieve stoffen zijn zeep, anionogene oppervlakteactieve stoffen en niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen, Enzymen : Enzymen zijn die het vuil in textiel afbreken, zodat het vuil makkelijk weggespoeld kan worden met water. Waterontharders: Waterontharders, zoals polycarboxylaten en fosfonaten, breken kalk in het water af. Zo wordt de was niet grauw. Parfum : Parfum laat wasmiddel en je was lekker ruiken. Conserveermiddelen: Conserveermiddelen, zoals methylisothiazolinon en benzisothiazolinon, zorgen ervoor dat het wasmiddel langer houdbaar is.
Verschillende typen wasmiddelen hebben deels een andere samenstelling. Zo zit er in wit-wasmiddelen bleekmiddel, om de was witter te maken. In bonte-wasmiddelen zitten meer kleurbeschermers. Wasmiddelen voor de fijne was zijn milder voor de was en bevatten geen bleekmiddel.
Hoeveel lepels waspoeder?
Hoeveel wasmiddel moet je dan wel gebruiken? – Hoeveel wasmiddel je dan wél gebruiken moet voor het beste resultaat in de wasmachine? Twee eetlepels per lading – en dat is voor grote wasjes. Voor een gemiddelde waslading heb je aan één eetlepel wasmiddel genoeg.
- Doe je een wasje met de hand dan kun je zelfs nog minder gebruiken.
- Less is in dit geval echt more.
- Oh ja, ook goed om te weten: op de fles of verpakking staat waarschijnlijk dat je meer moet gebruiken dan dat.
- Niet doen! Zij verkopen een product en willen dat je fles zo snel mogelijk leegraakt, want dan koop je weer een nieuwe.
Als laatste is het volgens experts ook het beste te gebruiken. Die zijn al vloeibaar, poedertjes moeten nog oplossen in water en dat wil niet altijd honderd procent goed gaan. Pods zijn al iets beter, maar daar kun je vervolgens weer niet bij afmeten hoeveel je nodig hebt.
Hoe gebruik je Wasparels?
Hoe gebruik je de Lenor geurbooster? – De Lenor Geurbooster is heel eenvoudig in het gebruik! Volg deze 7 eenvoudige stappen voor een vlekkeloze was met een onweerstaanbare frisse geur:
- Raadpleeg het etiket, Raadpleeg het etiket in je kleren om te weten hoe je elk stuk moet onderhouden en verzorgen.
- Sorteer de was, Zorg ervoor, om het beste resultaat te bekomen, dat je het wasgoed sorteert volgens kleur, type stof en mate van bevuiling en was ze afzonderlijk.
- Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel, Bepaal de gepaste hoeveelheid wasmiddel en giet die in het daartoe voorziene vakje van je wasmachine. Of nog beter, plaats simpelweg een capsule Ariel All-in-1 in de lege wastrommel.
- Voeg de Lenor Geurbooster toe, Doe de Lenor parels in de doseereenheid, giet ze in de trommel van je machine en geniet zo van de heerlijke frisheid en langdurig lekkere geur van je was. Pas de geurintensiteit aan door zelf te kiezen welke hoeveelheid Geurbooster je wilt gebruiken.
- Voeg de wasverzachter toe, Creëer een cocon van zachtheid voor je was en bescherm hem tegen verkleuren, vervormen en pluizen met de Lenor liquide wasverzachter die je gewoon in het daartoe voorziene vakje van je wasmachine kunt gieten.
- Doe de was in de machine, Doe de was in de trommel van de wasmachine en gebruik je open handpalm om je ervan te vergewissen dat er genoeg plaats overblijft tussen de wand van de trommel en de was.
- Kies het juiste programma en de juiste temperatuur, Kijk op het etiket in de kleding om te bepalen welk wasprogramma je het beste gebruikt.
Welke was programma?
Kies het juiste wasmiddel – Gebruik voor wit of licht katoen een witwasmiddel, Voor gekleurde en donkere kleding gebruik je een wasmiddel voor bonte was, Voor fijne en/of wolwas gebruik je een speciaal wasmiddel. Voor zwarte was zijn er speciale zwartwasmiddelen.
Hoeveel waspoeder bij handdoeken?
Hoeveel waspoeder bij handdoeken? – Tips & tricks voor handdoeken wassen – Bovenstaand stappenplan helpt om uw handdoeken mooi en fris te houden. Ook zijn er nog meer handige tips & tricks voor handdoeken wassen.1. Gebruik geen wasverzachter bij handdoeken wassen Gebruik liever geen wasverzachter als u handdoeken wast.
- Hoewel de handdoeken zachter worden, krijgen ze minder absorberend vermogen.2.
- Niet strijken Strijk handdoeken niet.
- Dit zorgt ervoor dat de vezels kapot gaan.
- Ook dit zorgt ervoor dat handdoeken minder vocht absorberen.3.
- Drogen na handdoeken wassen Het best is wel om handdoeken in de droger te drogen.
Of hang ze goed uit met voldoende afstand tussen de handdoeken, het liefst over twee lijnen.4. Rol handdoeken op U kunt handdoeken wel opvouwen na het handdoeken wassen. Maar het is beter om ze losjes op te rollen. Dan blijven ze zachter.5. Handdoeken apart wassen Er kunnen pluisjes van de handdoek op kleding komen.
- Het is geen probleem om handdoeken te wassen op 90 graden.
- Maar ook op 60 graden worden bacteriën gedood.7.
- Programma handdoeken wassen U kunt handdoeken wassen op een normaal katoenwasprogramma.8.
- Wasmiddel Op 60 graden kunt u vloeibaar wasmiddel gebruiken.
- Toch is het vaak wel beter om waspoeder te gebruiken.9.
Dosering wasmiddel Gebruik niet teveel wasmiddel. Bij een volle trommel van 7 kg, is 45 ml waspoeder voldoenden om handdoeken te wassen. Met vloeibaar wasmiddel gebruik u 50 ml. Het liefst in een doseerbol.10. Niet teveel was Doe niet teveel handdoeken in de machine.
Hoe ontstaat Vetluis in de wasmachine?
Wasmachine stinkt – Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is ‘vetluis’ de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken. Of de boel flink laten stinken.
Hoeveel wasbeurten 1 liter wasmiddel?
Iedere fles is goed voor 20 wasbeurten.
Hoe gebruik je Wasparels?
Hoe gebruik je de Lenor geurbooster? – De Lenor Geurbooster is heel eenvoudig in het gebruik! Volg deze 7 eenvoudige stappen voor een vlekkeloze was met een onweerstaanbare frisse geur:
- Raadpleeg het etiket, Raadpleeg het etiket in je kleren om te weten hoe je elk stuk moet onderhouden en verzorgen.
- Sorteer de was, Zorg ervoor, om het beste resultaat te bekomen, dat je het wasgoed sorteert volgens kleur, type stof en mate van bevuiling en was ze afzonderlijk.
- Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel, Bepaal de gepaste hoeveelheid wasmiddel en giet die in het daartoe voorziene vakje van je wasmachine. Of nog beter, plaats simpelweg een capsule Ariel All-in-1 in de lege wastrommel.
- Voeg de Lenor Geurbooster toe, Doe de Lenor parels in de doseereenheid, giet ze in de trommel van je machine en geniet zo van de heerlijke frisheid en langdurig lekkere geur van je was. Pas de geurintensiteit aan door zelf te kiezen welke hoeveelheid Geurbooster je wilt gebruiken.
- Voeg de wasverzachter toe, Creëer een cocon van zachtheid voor je was en bescherm hem tegen verkleuren, vervormen en pluizen met de Lenor liquide wasverzachter die je gewoon in het daartoe voorziene vakje van je wasmachine kunt gieten.
- Doe de was in de machine, Doe de was in de trommel van de wasmachine en gebruik je open handpalm om je ervan te vergewissen dat er genoeg plaats overblijft tussen de wand van de trommel en de was.
- Kies het juiste programma en de juiste temperatuur, Kijk op het etiket in de kleding om te bepalen welk wasprogramma je het beste gebruikt.
Waar gooi je Wasparfum in?
Wasparfum is een toevoeging aan je reguliere wasmiddel. Gebruik dus je gewone, favoriete wasmiddel en doe enkele druppels in het kleine spoelbakje ernaast. Dat is het bakje van de wasverzachter.