Millionturf

guide des courses de chevaux

In Welk Jaar Zonk De Titanic?

In Welk Jaar Zonk De Titanic
15 april 1912 gezonken – De RMS Titanic zonk 107 jaar geleden naar de bodem van de Atlantische Oceaan. De twee grote wrakdelen liggen al die tijd op zo’n 3800 meter diepte, 600 kilometer van de Canadese kust. Het schip was op weg van Engeland naar New York, maar zonk vijf dagen na vertrek op 15 april 1912 nadat het tegen een ijsberg was opgevaren. In Welk Jaar Zonk De Titanic Lees ook: Duikexpeditie laat zien dat wrak van Titanic langzaam verdwijnt

Welke datum zonk de Titanic?

Titanic, het onzinkbaar geachte schip zinkt toch Publicatiedatum: 15 april 2022 Op 15 april 1912, in 2022 110 jaar geleden, zinkt het legendarisch geworden schip de Titanic. Dat, terwijl door de constructie van het schip de Titanic onzinkbaar wordt geacht.

 1. De pracht en praal, het feit dat er veel leden van beroemde families van die tijd op het schip aanwezig zijn, dat het vergaat op haar 1e reis en dat het schip lange tijd onvindbaar is, zorgt ervoor dat de Titanic wellicht het beroemdste schip uit de geschiedenis is.
 2. Aan het begin van de 20e eeuw is het trans-Atlantische passagiersvervoer per schip een lucratieve onderneming.

Directeur van de White Star Line, J. Bruce Ismay, ontmoet in die jaren de directeur van de Noord-Ierse scheepbouwer Harland and Wolf, William Pirrie, uit Belfast. Ze besluiten 3 luxe oceaanstomers te bouwen: de Olympic, de Titanic en de Britannic. Op 31 maart 1909, ongeveer 3 maanden nadat is begonnen met de bouw van de Olympic, is de kiel gelegd van de Titanic.

De schepen worden zij aan zij gebouwd in Belfast. Ze zijn grotendeels ontworpen door Thomas Andrews van Harland and Wolf. Het schip is schitterend gedecoreerd. Er zijn 4 restaurants, 4 liften, een sauna, een Turks bad, een fitnesruimte en een zwembad. De zusterschepen moeten voor de passagiers in de 1e klasse niet onderdoen voor de meest luxueuze hotels in Europa en Amerika.

De passagiers in de 2e klasse reizen in omstandigheden die vergelijkbaar zijn met de 1e klasse van andere schepen. Maar ook de 3e klasse, waarin zich voornamelijk arme migranten bevinden die hun geluk willen beproeven in Amerika, is voor die tijd luxueus te noemen. In Welk Jaar Zonk De Titanic Restaurant in de Titanic

Hoeveel mensen hebben de Titanic niet overleefd?

Hoeveel mensen hebben de Titanic niet overleefd? – Er paste 40 mensen in de reddingsboten maar veel boten vertrokken met veel minder passagiers. Twee uur later was de hele Titanic gezonken. Slechts 706 mensen hebben de ramp overleefd.

Wie heeft de Titanic overleefd?

Millvina Dean
Doodsoorzaak Longontsteking
Nationaliteit Verenigd Koninkrijk
Bekend van Laatste overlevende Titanic
Portaal Maritiem

Waar zonk de Titanic in 1912?

Skip to content In Welk Jaar Zonk De Titanic De Titanic zonk 107 jaar geleden op zo’n 600 kilometer van de kust van Newfoundland nadat het schip een ijsberg had geraakt.

Hoe lang Titanic nog op bodem van de zee?

In Welk Jaar Zonk De Titanic Uitgezocht: Waarom de Titanic nog steeds op de bodem ligt NOS Jeugdjournaal woensdag 23 juni 2021, 13:01 De Titanic is misschien wel het bekendste schip uit de geschiedenis. Het begon in het jaar 1912 aan een lange reis van Europa naar Amerika. Het schip werd onzinkbaar genoemd. In Welk Jaar Zonk De Titanic

Hoe oud was Rose toen de Titanic zonk?

Verhaal – : Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal. In is de expeditie van Brock Lovett op zoek naar ‘The Heart of the Ocean’, een kostbare die oorspronkelijk aan de Franse koning toebehoorde. Volgens de geruchten is deze diamant 84 jaar eerder samen met de Titanic in zee verdwenen.

Met twee gaan ze naar het wrak dat op 3810 meter diepte ligt. Ze vinden een kluis en verwachten dat de diamant daar nog steeds in ligt, maar in plaats daarvan vinden ze een tekening van een naakte vrouw die een halsketting met daaraan de diamant draagt. Wanneer beelden van de tekening toont, belt een hoogbejaarde vrouw genaamd Rose Calvert op.

Ze zegt dat zij de vrouw op de tekening is. De expeditieleden hopen via Rose te weten te komen waar de diamant nu is. Samen met haar kleindochter Lizzy gaat Rose naar de, het schip waarmee de expeditie plaatsvindt. Rose vertelt vervolgens over haar belevenissen als passagier op de Titanic,

Ze heette destijds Rose DeWitt Bukater. Samen met haar moeder Ruth DeWitt Bukater en haar verloofde Caledon Hockley, de zoon van een staalmagnaat uit, vertrok ze op op 17-jarige leeftijd met de Titanic naar de, Rose’s geplande huwelijk met Hockley is dan gearrangeerd: de DeWitt Bukaters zijn een voorname maar verarmde familie, die hoopt op deze manier weer rijker te worden.

Rose ziet er erg tegen op een leven te moeten leiden dat geheel door anderen bepaald wordt: eerst door haar moeder en binnenkort door een man aan wie ze eigenlijk een hekel heeft. Veel liever zou ze zichzelf ontplooien en beginnen aan een carrière, bijvoorbeeld als of,

De arme jonge kunstenaar Jack Dawson en zijn vriend Fabrizio De Rossi zijn aan boord gekomen na de tickets met een spelletje gewonnen te hebben. Rose en Jack ontmoeten elkaar wanneer Rose ten einde raad wil plegen door vanaf de achtersteven van het schip in zee te springen. Jack weet dit op het laatste moment te verhinderen.

Als Rose even later aan haar moeder en Hockley vertelt dat Jack haar leven heeft gered is Jack weliswaar welkom bij het diner van de Bukaters, maar vanwege zijn afkomst wordt hij niet warm onthaald. Door haar kennismaking met Jack wordt Rose ineens een heel ander persoon: in plaats van alles netjes te doen, bedenkt ze voor zichzelf dat ze ook lol kan hebben.

 • Terwijl de verliefdheid opbloeit maakt Jack op Rose’ verzoek een naakttekening van haar terwijl ze ‘The Heart of the Ocean’ om heeft.
 • Rose besluit vervolgens haar verloofde Hockley voor Jack te verlaten.
 • Hockley begint een en ander te vermoeden en stuurt zijn lijfknecht Lovejoy eropuit om Rose terug te vinden.

De twee weten de lijfknecht af te schudden door zich in een auto te verstoppen, en hebben daar seks met elkaar. Dezelfde nacht vaart de Titanic tegen een aan. Een inspectie wijst uit dat het schip tot zinken is gedoemd, omdat vijf compartimenten water maken terwijl vier het maximum is.

 1. Rose en Jack vangen dit op en willen de rest hiervoor waarschuwen.
 2. Bij hun terugkeer stopt Lovejoy de diamant in een jaszak van Jack, waarna Jacks zakken worden doorzocht en hij ervan wordt beschuldigd de diamant gestolen te hebben.
 3. Het feit dat ook de jas die Jack draagt niet van hemzelf is – hij heeft de jas aangetroffen op het eerste klas dek en stiekem aangetrokken om niet op te vallen toen hij op zoek was naar Rose – verzwakt zijn geloofwaardigheid.

Hockley geeft Lovejoy opdracht Jack in het ruim op te sluiten, terwijl de dames op evacuatie wachten. Jack wordt door Lovejoy vastgeklonken aan een pijp en achtergelaten, terwijl het ruim langzaam volloopt. Hij is daar alleen achtergelaten en begint alle moed te verliezen.

 • Hij schreeuwt, maar niemand hoort hem.
 • Aangezien er te weinig aan boord zijn, kan slechts de helft van alle opvarenden van de Titanic gered worden.
 • Hier komt nog bij dat de bemanning te weinig mensen in de reddingsboten stopt.
 • Rose vlucht het ruim in en weet Jack op het nippertje te redden door met een bijl de ketting tussen de handboeien te breken.

Boven geeft Hockley zijn jas aan Rose, maar op dat moment vergeet hij dat de diamant in een van de zakken van deze jas zit. Hij probeert Rose te overtuigen in een reddingsboot te stappen met de smoes dat hij al een andere boot voor hemzelf, Lovejoy en Jack heeft geregeld.

Jack, die weet dat Hockley liegt, speelt het spelletje mee in de hoop dat Rose in de boot stapt. Uiteindelijk springt Rose toch weer uit de sloep op een lager scheepsdek, waarop Jack naar haar toe rent. De twee omhelzen elkaar en even stopt de tijd. Hockley probeert Jack dood te schieten, maar is te langzaam en de twee weten te ontkomen.

Hockley vindt een alleen achtergelaten kind en doet alsof hij daarvan de vader is. Met deze truc weet hij alsnog een plaats in de laatste reddingsboot te bemachtigen. Als de boeg ten onder gaat, moeten Rose en Jack wel naar het achterschip gaan. De lichten vallen uit en even later breekt het schip doormidden.

 • Ort daarna zinkt ook de,
 • Fabrizio en vele anderen komen om het leven als een van de schoorstenen op hen valt.
 • In twee uur en 40 minuten na de aanvaring gaat de Titanic ten onder, met 1502 mensen die in het water terechtkomen.
 • Rose en Jack bereiken een stuk drijfhout, dat echter niet in staat blijkt hun beider gewicht te dragen.

Jack laat Rose erop liggen en hangt er zelf in het ijskoude water aan. Zo wachten ze samen met de anderen tot de reddingsboten terugkomen. In de tussentijd laat Jack Rose beloven dat ze zal doorzetten, hoe zwaar het leven ook is. Jack spreekt de moed toe aan Rose, maar sterft zelf aan onderkoeling.

 • Uiteindelijk maakt er van de twintig sloepen één rechtsomkeert.
 • Rose maakt Jacks hand los van het vlot, zodat ze het vlot naar de sloep toe kan bewegen.
 • Ze vindt een doodgevroren man in het water, pakt zijn fluit en maakt lawaai totdat die reddingsboot haar hoort en ophaalt.
 • De sloep kan uiteindelijk Rose en vijf andere overlevenden uit het ijskoude water halen, de anderen zijn al dood.

Rose wordt samen met de andere overlevenden aan boord van het schip gebracht. Ook Hockley heeft de ramp overleefd, maar Rose weet hem te ontlopen. Als ze in aankomt, eert ze haar gestorven geliefde door te zeggen dat haar naam Rose Dawson is. Tevens grijpt ze, nu haar familie denkt dat ze is gestorven bij de ramp, de kans aan om eindelijk het leven te gaan leiden dat ze altijd al wilde.

 • Hockley, die uiteindelijk het bedrijf van zijn vader overnam, pleegt later, naar aanleiding van de, zelfmoord.
 • De “Grand Staircase” van de Titanic, waar Jack en Rose naar elkaar komen om te gaan dineren.
 • Na dit verhaal beseft Lovett dat de Titanic meer is dan een stuk ijzer.
 • Die nacht blijkt dat Rose ‘The Heart of the Ocean’ toch nog in haar bezit heeft.

Ze gooit hem echter overboord, als laatste eerbewijs aan Jack. Zo zegt ze gedag aan de persoon die haar leven heeft gered en aan haar heeft laten weten dat het waard is om te leven. In de slotscène ligt Rose in bed, gevolgd door een beeld van het wrak van de Titanic,

Hoe koud was het water toen de Titanic zonk?

Titanic: Fascinerende feiten Wist je dat de vierde schoorsteen van de Titanic alleen voor de sier was? Of dat er geen verrekijkers waren in de uitkijkposten? Dat er 20 paarden nodig waren om het 15,5 ton zware anker naar de Titanic te brengen? Er zijn veel fascinerende feiten bekend over het beroemdste schip uit de geschiedenis. Hier vind je er een aantal. ©

Een in leer gebonden boek versierd met 1050 edelstenen ligt nog steeds in een van de kluizen van de Titanic op de zeebodem. Het boek Rubaiyat van de Perzische dichter Omar Khayyam was geveild in Londen en was op weg naar zijn nieuwe eigenaar, een boekhandelaar in New York. Toen de Titanic op de ijsberg botste, liep de postkamer op het G-dek onder water. Vijf mensen probeerden wanhopig 200 postzakken te redden door ze naar het F-dek te slepen. De Titanic was 269 meter lang. Je zou 22 bussen achter elkaar op het dek kunnen zetten. De ramp met de Titanic leidde in 1914 tot de oprichting van de International Ice Patrol, die ijsbergen opspoort en in kaart brengt om de scheepvaart in de noordelijke Atlantische Oceaan op tijd te kunnen waarschuwen. De organisatie bestaat nog steeds en werpt elk jaar op de dag dat de Titanic verging een krans uit op de rampplek. In de loop van de jaren hebben veel mensen contact opgenomen met de scheepswerf Harland & Wolff, die de Titanic bouwde, omdat ze met de gedachte speelden om een nieuwe Titanic te bouwen. Zo kwam de Zuid-Afrikaanse zakenman Sarel Gous samen met de Ierse Titanic-fanaat Mark Blackburne in 2000 met plannen voor een Titanic 2, die uiterlijk op de Titanic zou lijken en zijn passagiers dezelfde luxe zou bieden, maar ‘onder de motorkap’ hypermodern zou zijn. Het zou zo’n 500 miljoen Britse pond kosten om dit plan te realiseren. Sommige nakomelingen van slachtoffers vonden dit idee ongepast. Het is dan ook bij een plan gebleven. De Titanic had maar drie schoorstenen nodig, maar de baas van de scheepswerf, Lord Pirrie, vond dat het schip er een stuk mooier uit zou zien met een vierde schoorsteen. De achterste schoorsteen was nep en werd gebruikt voor ventilatiedoeleinden. Het oorspronkelijke plan was om de Titanic 64 reddingsboten mee te geven. Om meer ruimte voor de passagiers te maken op het dek, werd dat aantal eerst teruggebracht tot 32 en later tot 20. Tijdens de overtocht werkten 289 kolenscheppers en stokers dag en nacht om de stoommachines aan de gang te houden. De Ierse werfarbeiders die de Titanic bouwden, verdienden gemiddeld twee pond per week. Ze werkten vijf dagen per week van 7.50 tot 17.30 uur, en op zaterdag werkten ze een halve dag.

© Titanic Wiki

De 29 ketels van de Titanic moesten elke dag gevoed worden met 620 tot 640 ton kolen om stoom te maken voor de gigantische machines. Er waren 46.000 paardenkrachten nodig om een vaart van 21 à 22 knopen te halen. Er zaten 37 seconden tussen de melding van Frederick Fleet over de ijsberg en de botsing met de ijsberg. Eén gloednieuwe Renault was de enige auto aan boord. Hij stond in een van de voorste laadruimtes. Men dacht lang dat de ijsberg een scheur van 90 meter in de romp maakte. Maar onderzoek aan het wrak spreekt dit tegen. De klinknagels waarmee de platen van de boeg aan elkaar zaten, werden blootgesteld aan zo’n hoge druk dat ze losschoten, waarna het water naar binnen kon stromen. In de twee kapsalons op de Titanic waren ansichtkaarten en souvenirs te koop, waaronder White Star Line-vlaggetjes. De drie rooksalons op de Titanic waren alleen voor mannen. Onder de passagiers bevond zich één moordenaar. Het betrof een stoker die in de gevangenis had gezeten voor de moord op zijn vrouw. Er waren 200.000 stuks linnengoed aan boord van de Titanic, waaronder 20.000 lakens en duizenden handdoeken. Hoewel kapitein Smith om 2:05 uur alle bemanningsleden van hun verplichtingen ontsloeg, ging de telegrafist Jack Philips door met het uitzenden van noodsignalen. Nog om 2:17 uur, drie minuten voordat het schip zonk, werd een zwak noodsignaal opgevangen door het schip Virginian. Na 24 jaar dienst werd het zusterschip van de Titanic, Olympic, uit de vaart genomen en uit elkaar gehaald.

© Wikimedia Commons

Het jongste zusterschip van de Titanic, de Britannic, werd in februari 1914 te water gelaten. Het zonk twee jaar later tijdens de Eerste Wereldoorlog. Elke avond om 22:00 uur ging het licht uit in de derde klas en moesten de passagiers naar bed. Er waren 13 pasgetrouwde stellen op huwelijksreis aan boord van de Titanic. Slechts twee paren overleefden de ramp. De twee luxesuites aan boord hadden een eigen promenadedek van 15 meter lang. De suites bestonden uit vijf vertrekken: twee slaapkamers, twee kleedkamers en een badkamer. Er werkten 60 koks in de vijf kombuizen van de Titanic. Elke kok had een eigen taak: zo was er een koosjere kok die het eten voor de Joodse passagiers bereidde. Er waren precies 0 verrekijkers in de uitkijkposten. De verrekijkers waren niet meegekomen uit Southampton. De film Titanic van James Cameron won 11 Oscars en bracht bijna 2 miljard dollar op. Voor 25 pence konden de passagiers een half uur de squashbaan op het G-dek afhuren. De professionele squashspeler Fred Wright was beschikbaar als instructeur. Voor 12 pence konden eersteklaspassagiers een kaartje kopen voor het zwembad, dat gevuld was met verwarmd zeewater. De huur van een ligstoel en deken voor de hele reis kostte zo’n 50 pence.

© Evening Sun / Wikimedia Commons

Er waren twee artsen beschikbaar in het hospitaal op het D-dek. Er voer één kanarie mee van Southampton naar Cherbourg in Frankrijk. De eigenaar betaalde 12 pence om de vogel over het Kanaal te laten vervoeren. Er waren minstens 9 honden aan boord. Twee hiervan, een pekinees en een keeshond, kwamen mee in de reddingssloepen en overleefden de ramp. Om 19:30 uur op de avond dat de Titanic de ijsberg raakte, was het 0,5 graden. Toen het schip zonk, was het water zo’n 2 graden onder het vriespunt. Van de 898 bemanningsleden van de Titanic overleefden er maar 212. ‘All saved from Titanic after collision’ – ‘iedereen gered van de Titanic na botsing’ – stond op de voorpagina van de New Yorkse krant The Evening Sun op maandag 15 april 1912. Door ziekte, vertraging of gewoon plichtsverzuim kwamen 25 bemanningsleden niet opdagen voor hun werk, waarmee hun leven gered was. Er wachtten zo’n 35.000 mensen op de kade toen de Carpathia met de overlevenden aankwam op 18 april 1912 in New York. Op de Carpathia stal een vrouw die haar eigen kind niet kon vinden de 2-jarige Phyllis Quick. Het meisje werd later echter herenigd met haar moeder. De slager in de derde klas had een buitenkansje: een Franse passagier had twee prijswinnende hanen en kippen meegenomen.

Vous pourriez être intéressé :  Welk Apparaat Verbruikt Vaak Het Meeste Stroom In Huis?

© Wikimedia Commons

De katholieke priester Thomas Byles nam de biecht af en vergaf de zonden van meer dan 100 passagiers vlak voor de ramp. Byles overleefde het niet. In het ruim stonden 73 kisten met drakenbloed, een rode hars van de drakenbloedboom. Het was bedoeld als ingrediënt voor make-up. Er waren ook 12 kisten struisvogelveren, 63 kisten champagne en 4 kisten strohoeden. De rijke John Jacob Astor had 2440 dollar en 225 pond in zijn portemonnee toen zijn lichaam geborgen werd.20 paarden waren nodig om het 15,5 ton zware anker naar de Titanic te slepen. Toen de Titanic te water gelaten werd, was de helling waar het schip vanaf moest glijden ingesmeerd met 22 ton zeep, vet en olie. De bouw van de Titanic kostte aan twee mensen het leven. In 1898, 14 jaar voor de ramp met de Titanic, schreef de Amerikaanse schrijver Morgan Robertson het boek The Wreck of the Titan, een bijna perfecte voorspelling van de ramp. Het fictieve schip Titan zou onzinkbaar zijn en was vrijwel gelijk aan de Titanic. De Titan liep op een ijsberg en zonk met bijna alle pasagiers aan boord, omdat er te weinig reddingssloepen waren. De bouw van de Titanic kostte in totaal zo’n 1,55 miljoen pond. Nu is dat ruim 100 miljoen euro. De Titanic had drie schroeven. De middelste was zo’n 5 meter breed, en de twee buitenste waren 7 meter. Samen wogen ze 31 ton of hetzelfde als 24 auto’s.32 kilometer kabel verbond de elektrische installaties op de Titanic met elkaar. Het schip had ongeveer 2000 patrijspoorten en ramen.

: Titanic: Fascinerende feiten

Waar zijn de lichamen van de Titanic?

Volgens de ontdekker van het wrak in 1985, Bob Ballard, kunnen er wel nog lichamen in het scheepsskelet liggen, bijvoorbeeld in de machinekamer. Van de 1.500 drenkelingen werden er immers maar 340 geborgen.

Was er een zwembad op de Titanic?

Het zwembad van de Titanic, het grootste zwembad aan boord van een schip.1912. | Titanic, Titanic facts, Titanic artifacts From Scheepvaart, scheepsrampen. Ramp met Britse oceaanstomer RMS Titanic, in april 1912 tijdens de eerste reis tegen een ijsberg gelopen en gezonken.

Waarom dachten ze dat de Titanic onzinkbaar was?

De RMS Titanic was een van de grootste schepen uit de scheepvaartgeschiedenis. Het is bekend en zelfs legendarisch geworden doordat het meteen tijdens zijn eerste tocht over de Atlantische Oceaan tegen een ijsberg voer en daarna zonk, waarbij een groot deel van de opvarenden omkwam.

Het schip werd juist onzinkbaar genoemd omdat er dubbele wanden en tussenschotten in zaten. Het schip was gebouwd in Belfast en te water gelaten op 31 mei 1911. Het mat 41 722 ton, had een lengte van 269,1 m, breedte van 28 m, hoogte van 53 m en een diepgang (onder het water) van 10,5 m. Het schip voer onder de White Star Line,

Haar zusterschepen waren de HMHS Britannic (tewaterlating 1914, getorpedeerd en gezonken 1916) en de RMS Olympic (tewaterlating 1910, uit dienst gesteld en gesloopt 1935).

Hoe diep in de zee ligt de Titanic?

15 april 1912 gezonken – De RMS Titanic zonk 107 jaar geleden naar de bodem van de Atlantische Oceaan. De twee grote wrakdelen liggen al die tijd op zo’n 3800 meter diepte, 600 kilometer van de Canadese kust. Het schip was op weg van Engeland naar New York, maar zonk vijf dagen na vertrek op 15 april 1912 nadat het tegen een ijsberg was opgevaren. In Welk Jaar Zonk De Titanic Lees ook: Duikexpeditie laat zien dat wrak van Titanic langzaam verdwijnt

Hoe oud is Rose Dawson geworden?

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven. Gloria Stuart, de actrice die in 1997 de oudere versie van Kate Winslet vertolkte in ‘Titanic’, is zondag op 100-jarige leeftijd in Los Angeles overleden.

 • Haar dochter Sylvia Thompson heeft het nieuws bevestigd.
 • Ikerremans Maandag 27 september 2010 om 22:16 Stuart startte haar loopbaan in de jaren dertig in horrorfilms en musicals.
 • Zij was toen in meer dan 30 rolprenten te zien, en bleef tot de jaren zeventig acteren.
 • De grote roem kwam er pas toen zij op 87-jarige leeftijd een oscarnominatie kreeg voor haar rol in de rampenfilm ‘Titanic’ van James Cameron.

Zij was meteen de oudste actrice om die eer te beurt te vallen. In de film speelde zij de rol van de hoogbejaarde Rose DeWitt Bukater, die de scheepsramp als meisje had overleefd. De rol van de jongere Rose werd ingevuld door actrice Kate Winslet. Enkele jaren geleden werd bij Gloria Stuart longkanker vastgesteld.

Wie is de laatste overlevende van de Titanic?

31 mei 2009 om 21:33 Update: 14 jaar geleden LONDEN – Millvina Dean, de laatste overlevende van de scheepsramp met de Titanic in 1912, is zondag overleden. Ze stierf op 97-jarige in een verpleeghuis in Engeland, meldde de BBC. Dean was twee maanden oud toen ze met haar ouders en broer met de Titanic reisde om te emigreren naar de Verenigde Staten.

Wat is er gebeurd met de kapitein van de Titanic?

Kapitein Edward Smith van de Titanic was dronken toen het schip tegen een ijsberg botste, nu bijna 100 jaar geleden. Dat zou blijken uit een brief die nu opduikt van Emily Richards die als passagier de ramp overleefde. rvh Vrijdag 9 maart 2012 om 17:10 Emily Richards schrijft in haar brief dat ze kapitein Edward Smith zag drinken in de saloonbar net voor de ramp gebeurde.

 • Volgens de officiële versie woonde de kapitein een diner bij enkele uren voor de ramp en trok zich daarna terug in zijn cabine.
 • Hij werd even voor middernacht gewekt en werd het laatst gezien op de brug van het schip vooraleer hij stierf toen het schip zonk.
 • Er waren geruchten dat de 62-jarige kapitein dronken was toen de ramp gebeurde maar daar werd nooit een bewijs van gevonden.

Nu is een brief opgedoken van Emily Richards die als passagier in tweede klasse aan boord was van de Titanic. ‘De kapitein was aan het drinken in de bar en droeg het bevel aan het schip aan iemand anders over’, schrijft ze in een brief op het schip Carpathia twee dagen na de ramp gericht aan haar familie.

 • Emily werd samen met haar twee zoontjes, zus en moeder gered.
 • Haar broer George was een van de 1.522 slachtoffers van de ramp.
 • ‘Het is de schuld van de kapitein dat mijn broer Georges verdronken is.
 • Ik ben alles verloren maar dat kan mij niet schelen.Liever dat dan een zeemansgraf’, schrijft ze.
 • De 24-jarige Richards was met haar zonen op weg naar haar echtgenoot die eerder al emigreerde naar de staat Ohio in de Verenigder Staten.

De brief, samen met nog een tweede brief die ze schreef bij aankomst in New York, duiken op bij de honderdste verjaardag van de ramp. De brieven werden 75 jaar na de ramp gekocht door een verzamelaar maar de inhoud werd nooit openbaar gemaakt. De brieven worden nu samen te koop aangeboden voor 24.000 euro.

Wat gebeurde er echt met de Titanic overlevenden?

‘Titanic’: Welke delen zijn echt en welke delen zijn nep? s draait om het zinken van het beroemde schip met dezelfde naam. Maar welke delen van de film zijn echt en welke delen zijn dat niet? Hoewel Titanic voor een groot deel gebaseerd is op het echte zinken van het schip, is er veel in de film niet echt gebeurd.

 1. Tegelijk voegde Cameron wel een aantal touches met wortels in de werkelijkheid toe.
 2. Inspiratie voor Rose : Hoewel Rose en Jack volledig fictief zijn, blijkt in elk geval Rose geïnspireerd te zijn op iemand die echt bestond.
 3. Het gaat om de Amerikaanse kunstenares Beatrice Wood, wiens autobiografie Cameron las tijdens de ontwikkeling van de film.

Hij vond haar precies de Old Rose en combineerde daarom delen van haar persoonlijkheid met Rose. Hoewel Wood trouwens nooit op de Titanic stond. Inspiratie voor Jack : Er was een passagier met de naam J. Dawson die de Titanic bevoer, maar zijn echte naam was Joseph.

En hij was geen passagier, maar werkte als kolenschepper op het schip. De echte Molly Brown : Zij was echt aan boord, Margaret Brown. Ze was een Amerikaanse filantroop en socialite, maar niet geboren in een rijke familie. Via haar echtgenoot, James Joseph ‘J.J.’ Brown, wiens familie rijk werd door mijnwerkzaamheden, werd ze wel rijk.

Ze kreeg na hun scheiding in 1909 een maandelijkse alimentatie en kon daardoor blijven reizen en sociaal werk verrichten. Maragret was degene die in het echt ook passagiers hielp terwijl ze op een reddingsboot zat. En toen ze op de RMS Carpathia was, het schip dat overlevenden redde, organiseerde ze een comité dat basisvoorzieningen voor de overlevenden uit de tweede en derde klasse regelde.

Ze kreeg de bijnaam Unsinkable Molly Brown van de media. Een ijsberg : Dit element is natuurlijk echt. Op 14 april 1912, om 11:40 in de avond (schiptijd) zag de crew een ijsberg. First Officer Willaim Murdoch probeerde het schip nog te sturen, maar was te laat en aan stuurboord raakte men de ijsberg. Dat zorgde voor een reeks gaten in de zijkant van het schip, dat daardoor zonk.

Net zo echt waren trouwens de brokstukken ijs die op het dek landden. En helaas ook de reddingsboten waarvan er zeker niet voldoende waren, waardoor veel passagiers uit de derde klasse gevangen raakten en verdronken. Twee en een half uur nadat de TItanic de ijsberg geraakt had, brak het schip in twee delen en zonk het.

Veel passagiers bleven achter in het ijskoude water en overleden binnen 15 tot 30 minuten. De band bleef spelen : Dit element klopt ook echt. De band bleef spelen, maar welk nummer het laatste was is niet zeker. In de kranten stond dat het Nearer, My God, To Thee was, maar volgens overlevenden was het Song d’Automne,

Het oudere echtpaar : In de film zien we een ouder echtpaar uit de eerste klasse. Zij besloten achter te blijven en verdronken. Cameron liet zich voor hen inspireren voor Isidor en Ida Straus. Zij kregen een plek aangeboden op reddingsboot 8, maar Isidor besloot zijn plek af te staan zolang er nog vrouwen op het schip waren.

Ida besloot met hem achter te blijven en samen namen ze plaats op een stel stoelen op het dek. Een ooggetuige noemde het een ongelofelijke vertoning van liefde en toewijding. Passagiers werden uit het water gered : Twee reddingsboten keerden terug en haalden ook echt mensen uit het water, net als in de film.

Een aantal van hen overleden alsnog aan de gevolgen van onderkoeling. De Carpathia : Rond vier uur ‘s middags, op 15 april, werden de overlevenden opgepikt door de Carpathia. Dat schip zou eigenlijk naar Oostenrijk-Hongarije varen, maar keerde terug naar New York omdat het niet de passende voorraden aan boord had.

Wat is de grootste scheepsramp ooit?

De Hitler? – Qua uiterlijk leken de schepen ook erg op elkaar: zowel de Wilhelm Gustloff als de Oranje hadden een waaierboeg, die het schip weliswaar minder stabiel maakte, maar snelheid maken door het water bevorderde. Met allebei een lengte van ongeveer 200 meter en een doopplechtigheid in aanwezigheid van nationale ‘sterren’ waren beide schepen de trots van de natie.

 • Het Duitse schip werd te water gelaten door Hitler en de Oranje werd gedoopt door koningin Wilhelmina.
 • Maar alleen het Nederlandse koningshuis wist het vaartuig naar zichzelf te vernoemen.
 • Adolf had het schip graag de ‘Hitler’ genoemd, maar gunde de eer aan Wilhelm Gustloff, de oprichter en leider van de Zwitserse tak van zijn partij, de NSDAP.

Gustloff was de eerste nazi die werd vermoord door een Joodse man: hij werd in 1936 vijf keer door het hoofd geschoten en een eerbetoon was op zijn plek. Hij stierf als martelaar en om die reden stond Hitler graag zijn plekje op de boeg van het nieuwe schip af. In Welk Jaar Zonk De Titanic De Wilhelm Gustloff was het hospitaalschip van Duitsland, op 30 januari 1945 vonden circa 7000 opvarenden de dood aan boord van dit schip. Deze ging de boeken in als de grootste scheepsramp ooit. Fotocredits: German Maritime Museum Bremerhaven Terwijl de Oranje relatief rustig tussen Nieuw-Zeeland, Australië en Suez op en neer voer met gewonden uit oorlogsgebied, zat de Wilhelm Gustloff in de Oostzee in de penarie.

Om te begrijpen wat er op zee gebeurde, maken we een sprongetje naar de problemen aan land. Het was 1944 toen de Russische legers steeds verder optrokken door Oost-Europa richting nazi-Duitsland en honderdduizenden Duitsers wilden de regio en de dood ontvluchten. In de stervenskoude januarimaand van 1945 – met temperaturen van 30 graden onder nul – verlieten velen huis en haard op weg naar de kust van Polen om uit handen van de Russen te blijven.

Weg- en treinvervoer waren te gevaarlijk geworden en daarom bood transport via water uitkomst; althans, zo leek het. Het was dringen geblazen in Gdynia op de kade bij de afvaart van de Wilhelm Gustloff. Meer dan 60.000 man probeerden aan boord te komen, een fractie van de miljoenen vluchtelingen die geëvacueerd moesten worden.

Maar een klein deel daarvan, 8000 tot 10.000 man, behoorde tot de gelukkigen en waande zich veilig, hoewel het schip gemaakt was voor hooguit een vierde van dit aantal. Óveral zaten mensen, tot in het leeggelopen zwembad aan toe. De wc’s waren verstopt, zeezieke mensen die ver weggestopt in een ruim zaten, haalden vaak de reling niet.

De stank was ondraaglijk. Niemand dacht op dat moment dat de problemen nog erger zouden worden. Dat werden ze wel. In de avond van 30 januari ging het compleet mis voor de Duitsers

Kan de Titanic geborgen worden?

Het is inmiddels bekend dat de Titanic nooit geborgen kan worden. Ze hebben ontdekt dat de Titanic is besmet met een bacterie, die langzaam het ijzer ‘opeet’. Het zal nog wel vele jaren duren, maar dan is de Titanic van de zeebodem verdwenen.

Was de Titanic het grootste schip ter wereld?

Schooltv: De ramp met de Titanic – Aan boord van het ‘onzinkbare’ schip Datum 23 juni 2021 Leeftijd Kijkwijzer Alle leeftijden Duur 14:07 min Bekeken 6.602 Vak Bron In de nacht van 14 op 15 april 1912 zinkt de Titanic, het grootste passagiersschip tot dan toe. Ruim 1500 mensen sterven op de Atlantische Oceaan, slechts 700 worden gered. Of je de ramp overleefde, hing af van je sociale klasse. De Titanic, toen het grootste schip ter wereld 269 meter lang, met aan boord zo’n 2200 zielen, waarvan er rond de 1500 in het ijswater verdwenen.

Twee derde. Inmiddels weten we dat er drie Nederlanders aan boord waren en een volle eeuw later willen we hun spoor terug proberen te vinden. Er zijn een aantal dingen die de Titanic zo bijzonder maakten. Een van de dingen was het feit dat het op dat ogenblik het grootste schip ter wereld was.269 meter lang, 56 meter hoog, van de kiel tot de top van de van de schoorsteen.

Tien dekken, tien verdiepingen, van een flatgebouw, zou je vandaag zeggen. Bijna 28 meter breed. Uhm, het was een schip dat luxe bood. Ongeziene luxe en niet in de eerste plaats voor de voor de mensen die daar het meeste geld voor konden geven, namelijk de eerste klasse passagiers.

 • Maar voor die mensen in derde klas.
 • Je moet je voorstellen dat de overtocht naar Amerika, dat dat voorheen voor landverhuizers, voor mensen die met het goedkoopste ticket gingen, dat dat niet in optimale omstandigheden gingen.
 • Het eten was niet goed.
 • Het logies was niet goed.
 • Het was op velerlei vlak niet oké.

De White Star Line zei: ‘Wij gaan dat beter doen’ en men heeft dat beter gedaan en mensen getuigen daar ook van. Derde klasse passagiers sliepen, daar verbazen ze zich over, tussen lakens. Thuis hadden ze wat, een stro zak of zoiets. Er zijn foto’s bekend van de eetzaal van de derde klasse passagiers.

En wat zie je daar? Daar liggen verse tafellakens op die tafel. Dat hadden ze nog nooit gezien. Het klinkt misschien verwonderlijk, maar er waren op die Titanic slechts drie Nederlanders. Je had in Nederland de tot vandaag zeer beroemde Holland-Amerika Lijn en die zat net als de White Star Line onder de International Mercantiele en Marjanne Company, een investeringsmaatschappij van een Amerikaan Pierpont Morgan.

Dus eigenlijk waren dat min of meer zusterbedrijven. En het ligt min of meer voor de hand dat je mekaar dan in Nederland niet de kaas van tussen de boterham gaat halen en dat je mekaar geen onnodige concurrentie gaat aandoen. Want iemand die niet meegaat met de White Star Line gaat dan wel mee met de Holland Amerika Lijn.

 1. Er is geen bewijs voor, maar mijn vermoeden en het vermoeden van historici is groot dat er een soort “gentleman’s agreement” bestond tussen die twee rederijen.
 2. Van: Kijk, weet je wat, jullie vanuit Groot-Brittannië en wij vanuit Nederland? Er waren twee Nederlanders aan boord van dat schip om er te werken en er was één iemand uitgenodigd, een gast.

Lieve Henry, Vind je het geen mooie boot met vier schoorstenen? Dit is het grootste schip van de wereld. De kamers op dit schip zijn wel driemaal zo groot als de salon bij ons thuis. Dag lieve Henry, een zoen van je vader voor jou en voor Maarten. Wie heeft deze briefkaart geschreven? Dat is Georges Reuchlin, mijn grootvader die op de Titanic aan boord was.

 • En wie is Henry? Henry is zijn oudste zoon en mijn vader.
 • En Maarten was de jongste zoon, en net uit de luiers.
 • Mijn overgrootvader was één van de drie oprichters van de Holland-Amerika Lijn en op jonge leeftijd is mijn grootvader George bij de rederij gekomen en na korte tijd mee in de directie opgenomen.
Vous pourriez être intéressé :  Welk Toestel Heb Ik?

Wat was de reden dat uitgerekend uw grootvader meeging op de maidentrip van de Titanic? Dat is een, zoals we het nu zien, een ongelukkig toeval. Niet hij was uitgenodigd aanvankelijk, maar de oudere directeur Wiersema. Die moest afzeggen vanwege familieomstandigheden.

En omdat hij niet mee kon, is besloten dat mijn grootvader in zijn plaats deze maidentrip zou mogen meemaken. Er waren aan boord van de Titanic dingen die men nooit voor mogelijk had gehouden. Je vindt aan boord van dat schip een zwembad. Een zwembad op een schip, waar halen ze het? Ja, het was er wel.

Een sauna, een Turks bad, een fitnessruimte. Er waren salons, een bibliotheek, er waren orkestjes die muziek maakten. Dus dat sprak tot de verbeelding. Dit is de koffer van Hennie Bolhuis, de broer van mijn opa. Hij was op de Titanic. Hij heeft deze koffer in Southampton laten staan om hem, als hij terugkwam van zijn reis op te gaan halen.

 • Maar zoals jullie weten is met de Titanic mijn oom niet teruggekomen, maar kwam alleen de koffer bij mijn opa thuis terecht.
 • Hij was van beroep kok en de koffer bevat onder anderen zijn Wat als kok natuurlijk het belangrijkste is, dat is zijn kookboek.
 • Dat heeft de familie dus ook bewaard.
 • Verder had hij een wandelstok nog in de koffer.

Daar moet hij waarschijnlijk wel meer van hebben gehad, want op de foto was het een andere wandelstok. En een ring, dat is ook heel persoonlijk. En voor de rest zijn het foto’s, ansichtkaarten, kaarten die door vriendinnen van gestuurd zijn. Hij had voor zover wij weten twee vriendinnen gehad en van één vriendin had hij er dus een afscheidsbrief.

 1. De indruk die ik ervan gekregen heb, dat is dat hij gewoon een zeer zelfstandige, reislustige, ambitieuze jongeman was en die wat van zijn leven wilde maken en die wat van de wereld wilde zien.
 2. Aan boord van de Titanic zit nog een Nederlander die iets van de wereld wil zien.
 3. Een bemanningslid van wie zo goed als niets bekend is, behalve z’n naam.

Wessel van der Brugge en zijn beroep. Wessel van der Brugge is stoker. Hij is dus één van die mensen die diep beneden in het ruim van dat schip kolen gooit. In die gigantische ketels die dat schip dus aan aan de gang moeten houden. En dan is de vraag natuurlijk als je zo diep in zo’n schip zit, was hij dan één van de eersten die geconfronteerd werd met de ramp? De Titanic verlaat Queenstown in Ierland.

 • De laatste tussenstop en op dat ogenblik komen al de eerste berichten binnen dat er heel veel ijs op de route is.
 • Hoe komt dat? Het is een zeer zachte winter geweest.
 • Er is heel veel noordpoolijs losgeraakt.
 • Dat zwalkte overal rond en vormt een gevaar voor de scheepvaart.
 • George Reuchlin stuurt op zondagavond 14 april, dus dat is enkele uren voor de aanvaring met die ijsberg.

Om kwart over zes is een laatste telegram naar zijn vrouw, waarin hij zegt We gaan vlotjes vooruit. Lieve groeten. En dat is het allerlaatste wat we hebben gehoord of gezien van gaslucht na. De Titanic botste niet op een ijsveld, maar een losse ijsberg.

 1. Die van een pak ijsveld was afgebroken.
 2. Het was een losse drijvende ijsberg.
 3. Er was niets dat daarop wees.
 4. Geen kleinere stukken ijs, niets dat duidde op het naderende gevaar.
 5. Plotseling wordt de Titanic geconfronteerd met een enorme ijsberg.
 6. Gigantisch groot.
 7. En het grootste deel bevond zich onder water.

Er was geen enkele aanwijzing dat er zo’n ijsberg in de buurt ronddreef. De ijsbergen worden eerst gezien door de mannen in kraaiennest. Lekker ouderwets. Die zaten daar te bevriezen bovenin die mast, zien die ijsberg en slaan alarm. Dat alarm komt aan op de brug en daar neemt eerste stuurman Murdock een fatale beslissing.

 • In die paar seconden was het lot van de Titanic bezegeld.
 • Het schip was te dichtbij genaderd.
 • De steven kon niet snel genoeg wenden om de ijsberg te vermijden.
 • Het schip schampte de ijsberg onder de waterlijn.
 • Daarbij werden vijf van de waterdichte compartimenten opengereten.
 • De kapitein geeft het bevel: vrouwen en kinderen eerst.

Dat is de regel op zee. Vrouwen en kinderen gaan altijd eerst. Aan één kant van de boot werd dat ingevuld als vrouwen en kinderen eerst maar aan de andere kant als alléén vrouwen en kinderen. Zo kon het gebeuren dat een sloep, voor de helft gevuld met vrouwen en kinderen, bij gebrek aan nog meer vrouwen en kinderen, van het schip wegvoer, terwijl er nog mannen stonden te wachten om in een sloep te stappen.

Dat heeft ertoe geleid dat er 700 doden meer zijn gevallen. Terwijl de boeg richting zeebodem dook kwam de achtersteven haast loodrecht omhoog, zoals passagiers vertelden. Men stond voor een verschrikkelijke keuze: aan boord blijven of in de zee springen. Toen de Titanic even bijna verticaal stil hing gingen de lichten uit en daarna zonk het schip snel naar de bodem.

Veel passagiers sprongen eraf, in het ijskoude water. Veel overleefden de klap op het water niet de meesten vroren dood, een enkeling verdronk. Omdat het water zo koud was, kon je het maar enkele minuten overleven. En al haalde je een reddingsboot dan had je met je bevroren kleren nauwelijks kans om het te overleven.

De mensen in de reddingsboten, die vooral door de bemanning werden bestuurd, roeiden zo snel mogelijk weg, uit angst om meegezogen te worden. En de redding kon twee uur later in de vorm van een cruiseschip, van de concurrenten nog, van de Cunard Line. De Carpathia pikt twee uur na het zinken van de Titanic de eerste overlevenden uit die reddingssloepen op.

De Carpathia zal uiteindelijk ruim zevenhonderd mensen aan boord nemen. De dood van George Reuchlin was voorpaginanieuws in Nederland. Op het ogenblik dat de Nederlandse kranten bol staan van het nieuws over Reuchlin, heeft men bij de familie Bolhuis en Van der Bruggen nog geen flauw idee dat die mensen zelfs aan boord waren van de Titanic.

 • Het is pas op, hou je vast, 22 juli 1912, dat eerst de familie Bolhuis op de hoogte wordt gebracht van het overlijden van Henry, van de kok.
 • En nog een maand later komt de familie Van der Bruggen pas te weten dat Wessel aan boord was van de Titanic en ook dat niet heeft overleefd.
 • Je overlevingskans hing af van je klasse en je geluk.

De minste kans hadden de mannelijke passagiers in de derde klasse. Maar er is ook een groot aantal kinderen van de derde klasse omgekomen. Dat hield verband met de positie van de reddingsboten. Die bevonden zich bij de eerste en tweede klassen. Voor de derdeklaspassagiers waren geen reddingsboten.

Hoe duur was een kaartje voor de Titanic?

7. Grand Staircase op ware grootte. Of toch niet? – Voor het prijskaartje van 200 miljoen dollar, krijgen we natuurlijke prachtig nagebouwde sets. Een van de paradepaardjes van het echte schip – en ook van de filmset zelf – was de Grand Staircase, de centrale trappenhal.

Langs die trap flaneerden de eersteklaspassagiers elegant naar het eetsalon en spraken Rose en Jack af aan de klok. Klein probleempje voor de setbouwers: mensen waren in 1912 gemiddeld iets kleiner dan de mensen in de jaren 90. Het zou voor de acteurs en figuranten behoorlijk krap geweest zijn om naast elkaar de trap te nemen mochten de ware afmetingen zijn gerespecteerd.

En dus maakten de setbouwers de trap zo’n 30 centimeter breder.

Wat betekent Titanic in het Nederlands?

Titanic -, de naam van het Britse passagiers-stoomschip (46 329 BRT) dat in 1912 als grootste schip ter wereld was voltooid in opdracht van de White Star Line en dat als onzinkbaar werd beschouwd wegens het systeem van waterdichte schotten. Op 10 april 1912 vertrok het schip voor zijn eerste reis van Southampton via Cherbourg naar New York. Lees verder

Welk jaar zonk de Titanic op 15 april in de Atlantische Oceaan tijdens zijn eerste reis vanuit Southampton?

De ramp met de Titanic – Aan boord van het ‘onzinkbare’ schip Datum 23 juni 2021 Leeftijd Kijkwijzer Alle leeftijden Duur 14:07 min Bekeken 6.602 Vak Bron In de nacht van 14 op 15 april 1912 zinkt de Titanic, het grootste passagiersschip tot dan toe. Ruim 1500 mensen sterven op de Atlantische Oceaan, slechts 700 worden gered. Of je de ramp overleefde, hing af van je sociale klasse. De Titanic, toen het grootste schip ter wereld 269 meter lang, met aan boord zo’n 2200 zielen, waarvan er rond de 1500 in het ijswater verdwenen.

Twee derde. Inmiddels weten we dat er drie Nederlanders aan boord waren en een volle eeuw later willen we hun spoor terug proberen te vinden. Er zijn een aantal dingen die de Titanic zo bijzonder maakten. Een van de dingen was het feit dat het op dat ogenblik het grootste schip ter wereld was.269 meter lang, 56 meter hoog, van de kiel tot de top van de van de schoorsteen.

Tien dekken, tien verdiepingen, van een flatgebouw, zou je vandaag zeggen. Bijna 28 meter breed. Uhm, het was een schip dat luxe bood. Ongeziene luxe en niet in de eerste plaats voor de voor de mensen die daar het meeste geld voor konden geven, namelijk de eerste klasse passagiers.

Maar voor die mensen in derde klas. Je moet je voorstellen dat de overtocht naar Amerika, dat dat voorheen voor landverhuizers, voor mensen die met het goedkoopste ticket gingen, dat dat niet in optimale omstandigheden gingen. Het eten was niet goed. Het logies was niet goed. Het was op velerlei vlak niet oké.

De White Star Line zei: ‘Wij gaan dat beter doen’ en men heeft dat beter gedaan en mensen getuigen daar ook van. Derde klasse passagiers sliepen, daar verbazen ze zich over, tussen lakens. Thuis hadden ze wat, een stro zak of zoiets. Er zijn foto’s bekend van de eetzaal van de derde klasse passagiers.

En wat zie je daar? Daar liggen verse tafellakens op die tafel. Dat hadden ze nog nooit gezien. Het klinkt misschien verwonderlijk, maar er waren op die Titanic slechts drie Nederlanders. Je had in Nederland de tot vandaag zeer beroemde Holland-Amerika Lijn en die zat net als de White Star Line onder de International Mercantiele en Marjanne Company, een investeringsmaatschappij van een Amerikaan Pierpont Morgan.

Dus eigenlijk waren dat min of meer zusterbedrijven. En het ligt min of meer voor de hand dat je mekaar dan in Nederland niet de kaas van tussen de boterham gaat halen en dat je mekaar geen onnodige concurrentie gaat aandoen. Want iemand die niet meegaat met de White Star Line gaat dan wel mee met de Holland Amerika Lijn.

Er is geen bewijs voor, maar mijn vermoeden en het vermoeden van historici is groot dat er een soort “gentleman’s agreement” bestond tussen die twee rederijen. Van: Kijk, weet je wat, jullie vanuit Groot-Brittannië en wij vanuit Nederland? Er waren twee Nederlanders aan boord van dat schip om er te werken en er was één iemand uitgenodigd, een gast.

Lieve Henry, Vind je het geen mooie boot met vier schoorstenen? Dit is het grootste schip van de wereld. De kamers op dit schip zijn wel driemaal zo groot als de salon bij ons thuis. Dag lieve Henry, een zoen van je vader voor jou en voor Maarten. Wie heeft deze briefkaart geschreven? Dat is Georges Reuchlin, mijn grootvader die op de Titanic aan boord was.

En wie is Henry? Henry is zijn oudste zoon en mijn vader. En Maarten was de jongste zoon, en net uit de luiers. Mijn overgrootvader was één van de drie oprichters van de Holland-Amerika Lijn en op jonge leeftijd is mijn grootvader George bij de rederij gekomen en na korte tijd mee in de directie opgenomen.

Wat was de reden dat uitgerekend uw grootvader meeging op de maidentrip van de Titanic? Dat is een, zoals we het nu zien, een ongelukkig toeval. Niet hij was uitgenodigd aanvankelijk, maar de oudere directeur Wiersema. Die moest afzeggen vanwege familieomstandigheden.

 1. En omdat hij niet mee kon, is besloten dat mijn grootvader in zijn plaats deze maidentrip zou mogen meemaken.
 2. Er waren aan boord van de Titanic dingen die men nooit voor mogelijk had gehouden.
 3. Je vindt aan boord van dat schip een zwembad.
 4. Een zwembad op een schip, waar halen ze het? Ja, het was er wel.

Een sauna, een Turks bad, een fitnessruimte. Er waren salons, een bibliotheek, er waren orkestjes die muziek maakten. Dus dat sprak tot de verbeelding. Dit is de koffer van Hennie Bolhuis, de broer van mijn opa. Hij was op de Titanic. Hij heeft deze koffer in Southampton laten staan om hem, als hij terugkwam van zijn reis op te gaan halen.

 1. Maar zoals jullie weten is met de Titanic mijn oom niet teruggekomen, maar kwam alleen de koffer bij mijn opa thuis terecht.
 2. Hij was van beroep kok en de koffer bevat onder anderen zijn Wat als kok natuurlijk het belangrijkste is, dat is zijn kookboek.
 3. Dat heeft de familie dus ook bewaard.
 4. Verder had hij een wandelstok nog in de koffer.

Daar moet hij waarschijnlijk wel meer van hebben gehad, want op de foto was het een andere wandelstok. En een ring, dat is ook heel persoonlijk. En voor de rest zijn het foto’s, ansichtkaarten, kaarten die door vriendinnen van gestuurd zijn. Hij had voor zover wij weten twee vriendinnen gehad en van één vriendin had hij er dus een afscheidsbrief.

 • De indruk die ik ervan gekregen heb, dat is dat hij gewoon een zeer zelfstandige, reislustige, ambitieuze jongeman was en die wat van zijn leven wilde maken en die wat van de wereld wilde zien.
 • Aan boord van de Titanic zit nog een Nederlander die iets van de wereld wil zien.
 • Een bemanningslid van wie zo goed als niets bekend is, behalve z’n naam.

Wessel van der Brugge en zijn beroep. Wessel van der Brugge is stoker. Hij is dus één van die mensen die diep beneden in het ruim van dat schip kolen gooit. In die gigantische ketels die dat schip dus aan aan de gang moeten houden. En dan is de vraag natuurlijk als je zo diep in zo’n schip zit, was hij dan één van de eersten die geconfronteerd werd met de ramp? De Titanic verlaat Queenstown in Ierland.

 • De laatste tussenstop en op dat ogenblik komen al de eerste berichten binnen dat er heel veel ijs op de route is.
 • Hoe komt dat? Het is een zeer zachte winter geweest.
 • Er is heel veel noordpoolijs losgeraakt.
 • Dat zwalkte overal rond en vormt een gevaar voor de scheepvaart.
 • George Reuchlin stuurt op zondagavond 14 april, dus dat is enkele uren voor de aanvaring met die ijsberg.

Om kwart over zes is een laatste telegram naar zijn vrouw, waarin hij zegt We gaan vlotjes vooruit. Lieve groeten. En dat is het allerlaatste wat we hebben gehoord of gezien van gaslucht na. De Titanic botste niet op een ijsveld, maar een losse ijsberg.

 • Die van een pak ijsveld was afgebroken.
 • Het was een losse drijvende ijsberg.
 • Er was niets dat daarop wees.
 • Geen kleinere stukken ijs, niets dat duidde op het naderende gevaar.
 • Plotseling wordt de Titanic geconfronteerd met een enorme ijsberg.
 • Gigantisch groot.
 • En het grootste deel bevond zich onder water.

Er was geen enkele aanwijzing dat er zo’n ijsberg in de buurt ronddreef. De ijsbergen worden eerst gezien door de mannen in kraaiennest. Lekker ouderwets. Die zaten daar te bevriezen bovenin die mast, zien die ijsberg en slaan alarm. Dat alarm komt aan op de brug en daar neemt eerste stuurman Murdock een fatale beslissing.

In die paar seconden was het lot van de Titanic bezegeld. Het schip was te dichtbij genaderd. De steven kon niet snel genoeg wenden om de ijsberg te vermijden. Het schip schampte de ijsberg onder de waterlijn. Daarbij werden vijf van de waterdichte compartimenten opengereten. De kapitein geeft het bevel: vrouwen en kinderen eerst.

Dat is de regel op zee. Vrouwen en kinderen gaan altijd eerst. Aan één kant van de boot werd dat ingevuld als vrouwen en kinderen eerst maar aan de andere kant als alléén vrouwen en kinderen. Zo kon het gebeuren dat een sloep, voor de helft gevuld met vrouwen en kinderen, bij gebrek aan nog meer vrouwen en kinderen, van het schip wegvoer, terwijl er nog mannen stonden te wachten om in een sloep te stappen.

Dat heeft ertoe geleid dat er 700 doden meer zijn gevallen. Terwijl de boeg richting zeebodem dook kwam de achtersteven haast loodrecht omhoog, zoals passagiers vertelden. Men stond voor een verschrikkelijke keuze: aan boord blijven of in de zee springen. Toen de Titanic even bijna verticaal stil hing gingen de lichten uit en daarna zonk het schip snel naar de bodem.

Veel passagiers sprongen eraf, in het ijskoude water. Veel overleefden de klap op het water niet de meesten vroren dood, een enkeling verdronk. Omdat het water zo koud was, kon je het maar enkele minuten overleven. En al haalde je een reddingsboot dan had je met je bevroren kleren nauwelijks kans om het te overleven.

 • De mensen in de reddingsboten, die vooral door de bemanning werden bestuurd, roeiden zo snel mogelijk weg, uit angst om meegezogen te worden.
 • En de redding kon twee uur later in de vorm van een cruiseschip, van de concurrenten nog, van de Cunard Line.
 • De Carpathia pikt twee uur na het zinken van de Titanic de eerste overlevenden uit die reddingssloepen op.
Vous pourriez être intéressé :  Welk Land Is Roc?

De Carpathia zal uiteindelijk ruim zevenhonderd mensen aan boord nemen. De dood van George Reuchlin was voorpaginanieuws in Nederland. Op het ogenblik dat de Nederlandse kranten bol staan van het nieuws over Reuchlin, heeft men bij de familie Bolhuis en Van der Bruggen nog geen flauw idee dat die mensen zelfs aan boord waren van de Titanic.

 • Het is pas op, hou je vast, 22 juli 1912, dat eerst de familie Bolhuis op de hoogte wordt gebracht van het overlijden van Henry, van de kok.
 • En nog een maand later komt de familie Van der Bruggen pas te weten dat Wessel aan boord was van de Titanic en ook dat niet heeft overleefd.
 • Je overlevingskans hing af van je klasse en je geluk.

De minste kans hadden de mannelijke passagiers in de derde klasse. Maar er is ook een groot aantal kinderen van de derde klasse omgekomen. Dat hield verband met de positie van de reddingsboten. Die bevonden zich bij de eerste en tweede klassen. Voor de derdeklaspassagiers waren geen reddingsboten.

Hoe koud was het toen de Titanic zonk?

Titanic: Fascinerende feiten Wist je dat de vierde schoorsteen van de Titanic alleen voor de sier was? Of dat er geen verrekijkers waren in de uitkijkposten? Dat er 20 paarden nodig waren om het 15,5 ton zware anker naar de Titanic te brengen? Er zijn veel fascinerende feiten bekend over het beroemdste schip uit de geschiedenis. Hier vind je er een aantal. ©

Een in leer gebonden boek versierd met 1050 edelstenen ligt nog steeds in een van de kluizen van de Titanic op de zeebodem. Het boek Rubaiyat van de Perzische dichter Omar Khayyam was geveild in Londen en was op weg naar zijn nieuwe eigenaar, een boekhandelaar in New York. Toen de Titanic op de ijsberg botste, liep de postkamer op het G-dek onder water. Vijf mensen probeerden wanhopig 200 postzakken te redden door ze naar het F-dek te slepen. De Titanic was 269 meter lang. Je zou 22 bussen achter elkaar op het dek kunnen zetten. De ramp met de Titanic leidde in 1914 tot de oprichting van de International Ice Patrol, die ijsbergen opspoort en in kaart brengt om de scheepvaart in de noordelijke Atlantische Oceaan op tijd te kunnen waarschuwen. De organisatie bestaat nog steeds en werpt elk jaar op de dag dat de Titanic verging een krans uit op de rampplek. In de loop van de jaren hebben veel mensen contact opgenomen met de scheepswerf Harland & Wolff, die de Titanic bouwde, omdat ze met de gedachte speelden om een nieuwe Titanic te bouwen. Zo kwam de Zuid-Afrikaanse zakenman Sarel Gous samen met de Ierse Titanic-fanaat Mark Blackburne in 2000 met plannen voor een Titanic 2, die uiterlijk op de Titanic zou lijken en zijn passagiers dezelfde luxe zou bieden, maar ‘onder de motorkap’ hypermodern zou zijn. Het zou zo’n 500 miljoen Britse pond kosten om dit plan te realiseren. Sommige nakomelingen van slachtoffers vonden dit idee ongepast. Het is dan ook bij een plan gebleven. De Titanic had maar drie schoorstenen nodig, maar de baas van de scheepswerf, Lord Pirrie, vond dat het schip er een stuk mooier uit zou zien met een vierde schoorsteen. De achterste schoorsteen was nep en werd gebruikt voor ventilatiedoeleinden. Het oorspronkelijke plan was om de Titanic 64 reddingsboten mee te geven. Om meer ruimte voor de passagiers te maken op het dek, werd dat aantal eerst teruggebracht tot 32 en later tot 20. Tijdens de overtocht werkten 289 kolenscheppers en stokers dag en nacht om de stoommachines aan de gang te houden. De Ierse werfarbeiders die de Titanic bouwden, verdienden gemiddeld twee pond per week. Ze werkten vijf dagen per week van 7.50 tot 17.30 uur, en op zaterdag werkten ze een halve dag.

© Titanic Wiki

De 29 ketels van de Titanic moesten elke dag gevoed worden met 620 tot 640 ton kolen om stoom te maken voor de gigantische machines. Er waren 46.000 paardenkrachten nodig om een vaart van 21 à 22 knopen te halen. Er zaten 37 seconden tussen de melding van Frederick Fleet over de ijsberg en de botsing met de ijsberg. Eén gloednieuwe Renault was de enige auto aan boord. Hij stond in een van de voorste laadruimtes. Men dacht lang dat de ijsberg een scheur van 90 meter in de romp maakte. Maar onderzoek aan het wrak spreekt dit tegen. De klinknagels waarmee de platen van de boeg aan elkaar zaten, werden blootgesteld aan zo’n hoge druk dat ze losschoten, waarna het water naar binnen kon stromen. In de twee kapsalons op de Titanic waren ansichtkaarten en souvenirs te koop, waaronder White Star Line-vlaggetjes. De drie rooksalons op de Titanic waren alleen voor mannen. Onder de passagiers bevond zich één moordenaar. Het betrof een stoker die in de gevangenis had gezeten voor de moord op zijn vrouw. Er waren 200.000 stuks linnengoed aan boord van de Titanic, waaronder 20.000 lakens en duizenden handdoeken. Hoewel kapitein Smith om 2:05 uur alle bemanningsleden van hun verplichtingen ontsloeg, ging de telegrafist Jack Philips door met het uitzenden van noodsignalen. Nog om 2:17 uur, drie minuten voordat het schip zonk, werd een zwak noodsignaal opgevangen door het schip Virginian. Na 24 jaar dienst werd het zusterschip van de Titanic, Olympic, uit de vaart genomen en uit elkaar gehaald.

© Wikimedia Commons

Het jongste zusterschip van de Titanic, de Britannic, werd in februari 1914 te water gelaten. Het zonk twee jaar later tijdens de Eerste Wereldoorlog. Elke avond om 22:00 uur ging het licht uit in de derde klas en moesten de passagiers naar bed. Er waren 13 pasgetrouwde stellen op huwelijksreis aan boord van de Titanic. Slechts twee paren overleefden de ramp. De twee luxesuites aan boord hadden een eigen promenadedek van 15 meter lang. De suites bestonden uit vijf vertrekken: twee slaapkamers, twee kleedkamers en een badkamer. Er werkten 60 koks in de vijf kombuizen van de Titanic. Elke kok had een eigen taak: zo was er een koosjere kok die het eten voor de Joodse passagiers bereidde. Er waren precies 0 verrekijkers in de uitkijkposten. De verrekijkers waren niet meegekomen uit Southampton. De film Titanic van James Cameron won 11 Oscars en bracht bijna 2 miljard dollar op. Voor 25 pence konden de passagiers een half uur de squashbaan op het G-dek afhuren. De professionele squashspeler Fred Wright was beschikbaar als instructeur. Voor 12 pence konden eersteklaspassagiers een kaartje kopen voor het zwembad, dat gevuld was met verwarmd zeewater. De huur van een ligstoel en deken voor de hele reis kostte zo’n 50 pence.

© Evening Sun / Wikimedia Commons

Er waren twee artsen beschikbaar in het hospitaal op het D-dek. Er voer één kanarie mee van Southampton naar Cherbourg in Frankrijk. De eigenaar betaalde 12 pence om de vogel over het Kanaal te laten vervoeren. Er waren minstens 9 honden aan boord. Twee hiervan, een pekinees en een keeshond, kwamen mee in de reddingssloepen en overleefden de ramp. Om 19:30 uur op de avond dat de Titanic de ijsberg raakte, was het 0,5 graden. Toen het schip zonk, was het water zo’n 2 graden onder het vriespunt. Van de 898 bemanningsleden van de Titanic overleefden er maar 212. ‘All saved from Titanic after collision’ – ‘iedereen gered van de Titanic na botsing’ – stond op de voorpagina van de New Yorkse krant The Evening Sun op maandag 15 april 1912. Door ziekte, vertraging of gewoon plichtsverzuim kwamen 25 bemanningsleden niet opdagen voor hun werk, waarmee hun leven gered was. Er wachtten zo’n 35.000 mensen op de kade toen de Carpathia met de overlevenden aankwam op 18 april 1912 in New York. Op de Carpathia stal een vrouw die haar eigen kind niet kon vinden de 2-jarige Phyllis Quick. Het meisje werd later echter herenigd met haar moeder. De slager in de derde klas had een buitenkansje: een Franse passagier had twee prijswinnende hanen en kippen meegenomen.

© Wikimedia Commons

De katholieke priester Thomas Byles nam de biecht af en vergaf de zonden van meer dan 100 passagiers vlak voor de ramp. Byles overleefde het niet. In het ruim stonden 73 kisten met drakenbloed, een rode hars van de drakenbloedboom. Het was bedoeld als ingrediënt voor make-up. Er waren ook 12 kisten struisvogelveren, 63 kisten champagne en 4 kisten strohoeden. De rijke John Jacob Astor had 2440 dollar en 225 pond in zijn portemonnee toen zijn lichaam geborgen werd.20 paarden waren nodig om het 15,5 ton zware anker naar de Titanic te slepen. Toen de Titanic te water gelaten werd, was de helling waar het schip vanaf moest glijden ingesmeerd met 22 ton zeep, vet en olie. De bouw van de Titanic kostte aan twee mensen het leven. In 1898, 14 jaar voor de ramp met de Titanic, schreef de Amerikaanse schrijver Morgan Robertson het boek The Wreck of the Titan, een bijna perfecte voorspelling van de ramp. Het fictieve schip Titan zou onzinkbaar zijn en was vrijwel gelijk aan de Titanic. De Titan liep op een ijsberg en zonk met bijna alle pasagiers aan boord, omdat er te weinig reddingssloepen waren. De bouw van de Titanic kostte in totaal zo’n 1,55 miljoen pond. Nu is dat ruim 100 miljoen euro. De Titanic had drie schroeven. De middelste was zo’n 5 meter breed, en de twee buitenste waren 7 meter. Samen wogen ze 31 ton of hetzelfde als 24 auto’s.32 kilometer kabel verbond de elektrische installaties op de Titanic met elkaar. Het schip had ongeveer 2000 patrijspoorten en ramen.

: Titanic: Fascinerende feiten

Is de Titanic 2 al klaar?

Australische miljardair: Titanic II gaat toch varen, mogelijk al in 2022 In Welk Jaar Zonk De Titanic Blue Star Line NOS Nieuws • woensdag 24 oktober 2018, 10:54 Het plan om de Titanic op ware grootte na te bouwen is na jaren vertraging weer nieuw leven ingeblazen. Het iconische schip moet in 2022 te water worden gelaten. De Titanic II is een idee van de Australische zakenman Clive Palmer.

 1. Hij kondigde het plan in 2012 al aan.
 2. De replica die in China gebouwd zou worden, moest in 2018 zijn eerste reis maken.
 3. In 2015 werd het project echter stilgelegd vanwege een financieel conflict tussen Palmers mijnonderneming Mineralogy en het Chinese bedrijf Citic.
 4. Eind vorig jaar bepaalde een Australische rechter dat het Chinese bedrijf 150 miljoen dollar moet betalen.

Het juridische gevecht is nog niet voorbij, maar Palmer zegt dat de overwinning hem ertoe heeft aangespoord het project weer op te pakken. Deze week kondigde hij aan dat zijn cruisebedrijf Blue Star Line begin volgend jaar een Europees hoofdkwartier zal openen, waarschijnlijk in Parijs.

De replica van het schip moet op de originele route van Titanic gaan varen, tussen het Britse Southampton en New York. De eerste reis zal echter van Singapore naar Dubai gaan, meldt, Palmer stelde dat het schip in 2022 kan vertrekken, 110 jaar na de fatale eerste reis van de originele Titanic. De Titanic II moet er precies zo uit gaan zien als zijn voorganger, compleet met het indrukwekkende trappenhuis.

De negen dekken moeten plaats bieden aan 2435 passagiers. De kopie wordt wel veiliger dan het origineel. Het schip is vier meter breder om aan de moderne veiligheidsregels te voldoen en zal ook genoeg reddingsboten hebben voor alle passagiers. Toen de Titanic in 1912 na een aanvaring met een ijsberg verging, was er maar voor 1178 mensen plek in de reddingsboten.

Er waren 2224 passagiers aan boord. Zo’n 1500 mensen kwamen om het leven. Niet alleen vanwege het tragische lot van de originele Titanic is het project omstreden. Palmer, in Australië onder meer bekend doordat hij grote aanplakborden met de tekst ‘ Make Australia Great’ door het hele land heeft laten zetten, heeft zijn neef Clive Mensink als directeur van het Europese kantoor benoemd.

De neef was eerder directeur van een ander bedrijf van Palmer dat in 2016 failliet ging. Mensink verhuisde daarna naar Bulgarije en ging niet terug naar Australië om vragen van curatoren te beantwoorden. Er is een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd.

 • Palmer zegt in een verklaring op de dat Mensink niet is teruggegaan omdat de curatoren zijn reiskosten niet wilden betalen.
 • Mocht het bedrijf de beloftes niet kunnen waarmaken, dan is er nog een tweede replica van de Titanic in aanbouw.
 • Een andere Chinese scheepswerf begon in 2016 aan een 269 meter lange,

Deze replica zal echter niet gaan varen, maar wordt als toeristische attractie aangemeerd in een rivier, honderden kilometers van zee. Dat schip zou in 2019 klaar moeten zijn. Deel artikel: : Australische miljardair: Titanic II gaat toch varen, mogelijk al in 2022

Is het verhaal van Rose en Jack waar?

‘Titanic’: Welke delen zijn echt en welke delen zijn nep? s draait om het zinken van het beroemde schip met dezelfde naam. Maar welke delen van de film zijn echt en welke delen zijn dat niet? Hoewel Titanic voor een groot deel gebaseerd is op het echte zinken van het schip, is er veel in de film niet echt gebeurd.

Tegelijk voegde Cameron wel een aantal touches met wortels in de werkelijkheid toe. Inspiratie voor Rose : Hoewel Rose en Jack volledig fictief zijn, blijkt in elk geval Rose geïnspireerd te zijn op iemand die echt bestond. Het gaat om de Amerikaanse kunstenares Beatrice Wood, wiens autobiografie Cameron las tijdens de ontwikkeling van de film.

Hij vond haar precies de Old Rose en combineerde daarom delen van haar persoonlijkheid met Rose. Hoewel Wood trouwens nooit op de Titanic stond. Inspiratie voor Jack : Er was een passagier met de naam J. Dawson die de Titanic bevoer, maar zijn echte naam was Joseph.

 1. En hij was geen passagier, maar werkte als kolenschepper op het schip.
 2. De echte Molly Brown : Zij was echt aan boord, Margaret Brown.
 3. Ze was een Amerikaanse filantroop en socialite, maar niet geboren in een rijke familie.
 4. Via haar echtgenoot, James Joseph ‘J.J.’ Brown, wiens familie rijk werd door mijnwerkzaamheden, werd ze wel rijk.

Ze kreeg na hun scheiding in 1909 een maandelijkse alimentatie en kon daardoor blijven reizen en sociaal werk verrichten. Maragret was degene die in het echt ook passagiers hielp terwijl ze op een reddingsboot zat. En toen ze op de RMS Carpathia was, het schip dat overlevenden redde, organiseerde ze een comité dat basisvoorzieningen voor de overlevenden uit de tweede en derde klasse regelde.

 1. Ze kreeg de bijnaam Unsinkable Molly Brown van de media.
 2. Een ijsberg : Dit element is natuurlijk echt.
 3. Op 14 april 1912, om 11:40 in de avond (schiptijd) zag de crew een ijsberg.
 4. First Officer Willaim Murdoch probeerde het schip nog te sturen, maar was te laat en aan stuurboord raakte men de ijsberg.
 5. Dat zorgde voor een reeks gaten in de zijkant van het schip, dat daardoor zonk.

Net zo echt waren trouwens de brokstukken ijs die op het dek landden. En helaas ook de reddingsboten waarvan er zeker niet voldoende waren, waardoor veel passagiers uit de derde klasse gevangen raakten en verdronken. Twee en een half uur nadat de TItanic de ijsberg geraakt had, brak het schip in twee delen en zonk het.

 1. Veel passagiers bleven achter in het ijskoude water en overleden binnen 15 tot 30 minuten.
 2. De band bleef spelen : Dit element klopt ook echt.
 3. De band bleef spelen, maar welk nummer het laatste was is niet zeker.
 4. In de kranten stond dat het Nearer, My God, To Thee was, maar volgens overlevenden was het Song d’Automne,

Het oudere echtpaar : In de film zien we een ouder echtpaar uit de eerste klasse. Zij besloten achter te blijven en verdronken. Cameron liet zich voor hen inspireren voor Isidor en Ida Straus. Zij kregen een plek aangeboden op reddingsboot 8, maar Isidor besloot zijn plek af te staan zolang er nog vrouwen op het schip waren.

 • Ida besloot met hem achter te blijven en samen namen ze plaats op een stel stoelen op het dek.
 • Een ooggetuige noemde het een ongelofelijke vertoning van liefde en toewijding.
 • Passagiers werden uit het water gered : Twee reddingsboten keerden terug en haalden ook echt mensen uit het water, net als in de film.

Een aantal van hen overleden alsnog aan de gevolgen van onderkoeling. De Carpathia : Rond vier uur ‘s middags, op 15 april, werden de overlevenden opgepikt door de Carpathia. Dat schip zou eigenlijk naar Oostenrijk-Hongarije varen, maar keerde terug naar New York omdat het niet de passende voorraden aan boord had.