Millionturf

guide des courses de chevaux

Bij Welk Werelddeel Horen Groenland En Bermuda?

Bij Welk Werelddeel Horen Groenland En Bermuda
Vlaggen Noord-Amerika bij Faber Vlaggen Zoekt u de vlag van de Verenigde Staten, Canada, Mexico of op zoek naar een andere Noord-Amerikaanse vlag? Ondanks de associatie tussen Noord-Amerika als continent met de Verenigde Staten, omhelst het continent meer dan alleen de Verenigde Staten, Mexico of Canada.

Waar hoort Groenland bij?

Groenland is een autonoom land maar maakt nog wel steeds deel uit van het Koninkrijk van Denemarken. Hoewel de bewoners van Groenland hun eigen politieke systeem hebben kunnen ontwikkelen en zelfbestuur hebben, is de Deense regering nog steeds verantwoordelijk voor buitenlandse zaken, justitie en defensie.

Vanaf rond 2500 B.C. werd Groenland een tijd lang bevolkt door Paleo-Eskimo’s. De huidige Inuit koloniseerden het eiland pas rond het jaar 900. Vanaf 986 werd de westkust ook gekoloniseerd door Noorse en IJslandse kolonisten. In de 14e eeuw werd Noorwegen een deel van het Deense rijk. Door het Verdrag van Kiel, in 1814, kreeg Denemarken echter de zeggenschap over Groenland, waardoor er eind 19e eeuw een dispuut met Noorwegen was ontstaan betreffende Oost Groenland.

Het dispuut werd in 1933 in het voordeel van Denemarken beslecht, dat hierdoor de volledige controle over Groenland kreeg. Het land heeft sinds 1979 zelfbestuur. Het is interessant om te weten dat de Verenigde Staten lang een grote interesse in Groenland hebben getoond.

Is Groenland deel van Europa?

Het instrument voor Groenland van de Europese Commissie ondersteunde Groenland bij het aanpakken van belangrijke uitdagingen. Het doel was om de band tussen Groenland en de Europese Unie te behouden en de duurzame ontwikkeling van Groenland te ondersteunen.

 • Gezien de geostrategische positie van Groenland in het Noordpoolgebied is dit ook voor de Europese Unie van belang.
 • De belangrijkste samenwerkingsgebieden waren: onderwijs en opleiding, toerisme en cultuur, natuurlijke hulpbronnen en energie, klimaat, milieu en biodiversiteit, Arctische kwesties, de sociale sector, mobiliteit van werknemers, sociale bescherming, voedselveiligheid en voedselzekerheid, onderzoek en innovatie en duurzaamheid.

In de periode 1973-1985 was Groenland voor korte tijd lid van de Europese Unie, omdat het onderdeel uitmaakt van het Deense Koninkrijk. Het is echter onafhankelijk binnen het koninkrijk en na een referendum besloot het in 1985 uit de Europese Unie i te stappen.

Na het uittreden werd besloten dat Groenland een “speciaal geval” zou zijn en aan de EU verbonden werd als overzees gebiedsdeel i, In 2013 kwam een nieuwe regering aan de macht, die graag meer economische en sociale groei zag binnen Groenland. Naar aanleiding van dit voornemen werd er met de EU onderhandeld, een verdrag ondertekend en werd het ‘Instrument voor Groenland’ in het leven geroepen.

Het Instrument voor Groenland komt uit de algemene begroting van de EU en was actief voor de periode 2014-2020.

Waar ligt Groenland in Europa?

Waar ligt Groenland? – Groenland ligt tussen Canada en IJsland in, met de Noordelijke IJszee in het noorden en de Atlantische Oceaan ten zuiden van Groenland. Geografisch is het onderdeel van Noord-Amerika, maar politiek hoort het bij Europa vanwege haar banden met Denemarken.

Hoe heet Groenland in het Engels?

Waar staat Groenland om bekend? – Groenland (Groenlands: Kalaallit Nunaat, Deens: Grønland, Engels: Greenland ) is een eiland in de Atlantische Oceaan dat qua ligging zowel bij Noord-Amerika als Europa gerekend kan worden. Groenland is sinds 1979 een autonoom land met zelfbestuur van Denemarken, De hoofdstad van Groenland is Nuuk.

 1. De bevolking bestaat voor een groot deel uit nomaden (lokaal aangeduid als Kalaallit en/of Inuit).
 2. In Groenland leven o.a.
 3. Poolberen, zeehonden en walrussen.
 4. Rondom Groenland wordt volop gevist, onder andere op zalmforellen.
 5. In groenland krijg je ook te maken met de poolnacht/-dag.
 6. Dit is een natuurverschijnsel waarbij men de gehele dag geen zon heeft (27 november tot 15 januari) of juist de gehele dag wel zon (20 mei tot 22 juli).

Net als heel het Arctisch gebied heeft Groenland te maken met de opwarming van de aarde. De zeespiegel stijgt sinds het jaar 2000 jaarlijks met ongeveer 0,8 millimeter. Als alle ijskappen op Groenland zouden smelten, zou dit en zeespiegelstijging betekenen van ongeveer 7 meter.

Wat is het grootste eiland van de wereld?

1. Groenland – 2.130.800 km 2 – Groenland is het grootste eiland ter wereld en mist waarschijnlijk alleen de status van continent vanwege de omvang van de bevolking. Gelegen tussen de Noord-Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee, is het een onafhankelijk gebied van Denemarken en ondanks zijn grootte is het grotendeels onbewoond. Nuuk, Groenland De thuisbasis van iets meer dan 50.000 mensen, het grootste deel van het terrein bestaat uit onherbergzame gletsjers – de grootste buiten het poolgebied – en de op een na grootste ijskappen ter wereld. Er zijn geen wegen die de belangrijkste steden van het eiland met elkaar verbinden, en de Groenlandse bevolking is afhankelijk van vissen, zeehondenjacht en walvisjacht om te overleven.

Waar hoort IJsland bij?

Laatste nieuws: – IJsland is een republiek in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, vlak onder de poolcirkel. De hoofdstad is Reykjavik. Het eiland bestaat deels uit lava- en gletsjervelden en is slechts beperkt bewoonbaar. In de wintermaanden is het Noorderlicht er goed te zien, wat veel toeristen aantrekt.

Er zijn veel uitgedoofde vulkanen, maar ook enkele nog werkende, zoals de Hekla. Verder zijn er veel meren en rivieren. Ruim de helft van de kwart miljoen inwoners woont in Reykjavik. De belangrijkste economische sector is de visserij en visverwerkende industrie. De tweede inkomstenbron is toerisme. IJsland is vanaf circa 900 gekoloniseerd, en is bewoond door Ierse monniken, Vikingen en later de Noren.

In de 13e eeuw kwam het onder Noors bestuur, en later onder een personele Unie van Noorwegen en Denemarken. In 1814 werd IJsland Deens, maar in 1874 werd het land, Vanaf 1904 werd het land bestuurd door een Deense minister van IJslandse zaken, die in 1918 de status van minister-president kreeg.

 • In datzelfde jaar werd IJsland ook een volledig soeverijne staat onder de Deense koning.
 • IJsland werd in 1944 een onafhankelijke republiek.
 • In deze tijd waren er wel nog Amerikaanse troepen op het eiland, die daar gestationeerd bleven tot het einde van de Tweede Wereldoorlog.
 • IJsland heeft ook drie kabeljauwoorlogen gehad met het Verenigd Koninkrijk over de uitbreiding van zijn visserijzone.

In 2008 kende IJsland de grootste economische en politieke crisis van het land en resulteerde in het faillissement van de drie belangrijkste banken van IJsland. Bekende IJslanders zijn onder andere de zangeres Björk en de schrijver en Nobelprijswinnaar Laxness.

hoofdstad Reykjavik
staatshoofd President Gudni Thorlacius JOHANNESSON (since 1 August 2016)
regeringsleider Prime Minister Katrin JAKOBSDOTTIR (since 30 November 2017)

table>

aantal inwoners 360.872 % van de bevolking jonger dan 15 19.98% (mannen: 36.771/vrouwen: 35.314) % van de bevolking van 15 t/m 24 % van de bevolking van 25 t/m 54 % van de bevolking van 55 t/m 64 % van de bevolking ouder dan 65 16.63% (2.023 est.) (mannen: 28.410/vrouwen: 31.618) gemiddelde levensverwachting 83.83 jaar

table>

bruto binnenlands product $? bijdrage van landbouw aan bbp 5.8% bijdrage van industrie aan bbp 19.7% bijdrage van dienstensector aan bbp 74.6% werkloosheid 3.51%

table>

oppervlakte 103.000 km² laagste punt Atlantic Ocean 0 m hoogste punt Hvannadalshnukur (at Vatnajokull Glacier) 2110 m

Bovenstaande gegevens zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het, : IJsland

Kan je leven op Groenland?

Feiten over Groenland, 21 op een rij – Feiten over Groenland: het is een land van extremen. Het grootste eiland ter wereld wordt gedomineerd door ijskappen en gletsjers, maar heeft ook een schitterend rotslandschap. Talloze fjorden, afkalvende gletsjers en een zeer rijke mariene fauna zijn ook kenmerkend voor Groenland.

 1. Hoewel de inwoners die afgelegen wonen nog een traditionele levensstijl hebben, zijn de grotere steden zeer goed ontwikkeld en vrij modern.
 2. Nu de feiten over Groenland op een rijtje: 1.
 3. De naam van Groenland betekent “Het land van de mensen.” 2.
 4. Bijna 80 procent van de landmassa is bedekt met een ijskap en gletsjers.

Het overige oppervlak van het land dat ijsvrij is, is qua oppervlakte vergelijkbaar met de oppervlakte van Zweden.3. De Ilulissat Icefjord staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is de grootste gletsjer buiten Antarctica.4. Groenland heeft een bevolking van ongeveer 57.000 inwoners, waarvan er ongeveer 15.000 in Nuuk wonen, de hoofdstad van Groenland.5.

 • Zeehonden- en walvisjacht, jacht op landdieren en visserij zijn de voornaamste bronnen van inkomsten voor de inwoners in Groenland.
 • De afgelopen jaren spelen de inkomsten van de toeristische industrie een steeds belangrijkere rol.6.
 • Wetenschappers schatten dat de ijskap van Groenland 400.000 tot 800.000 jaar oud is.7.

Groenland was tot 1953 een Deense kolonie. Het land kreeg in 1979 deels zelfbestuur en kreeg in 1981 het volledige zelfbestuur. De regering is een constitutionele monarchie en heeft een premier.8. Op Groenland zijn er talloze warmwaterbronnen die de bezoekers het hele jaar door van heerlijk warm water voorzien om te baden.9.

De grootste stad in het zuiden van Groenland is Qaqortoq en de schatting is dat 4300 jaar geleden hier reeds mensen woonden. Het Qaqortoq museum neemt je mee op een reis in de tijd en laat je middels een kunstcollectie kennismaken met de oude culturen van de Dorset, Thule en Noren.10. De Hvalsey Kerk was de eerste christelijke kerk op het continent en is één van de best bewaarde Noorse ruïnes.11.

De inwoners van Groenland zijn oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië.12. Groenland had tot de Tweede Wereldoorlog een gesloten en zelfvoorzienende economie.13. Het wapen van Groenland heeft een ijsbeer en een blauw schild. De ijsbeer symboliseert de fauna van Groenland en het blauwe schild vertegenwoordigt de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee.14.

 • Het land is geografisch gezien een deel van Noord-Amerika, maar politiek is het een deel van Europa.15.
 • De zon gaat op Groenland niet onder van 25 mei – tot en met 25 juli.21 juni, de langste dag van het jaar, is een nationale feestdag,
 • Juli is de enige maand waarin grote delen van Groenland temperaturen boven het vriespunt bereiken.16.

Deense kroon is de munteenheid van Groenland.17. De termen ‘kayak’ en ‘iglo’ zijn Groenlandse woorden die rechtstreeks door andere talen zijn overgenomen.18. Sinds 2003 heeft het noordoostelijke deel van de Groenlandse ijskap meer dan 10 miljard ton ijs verloren, volgens een Nature Climate Change studie.19.

Wat hoort bij Denemarken?

Kongeriget Danmark
( Details ) ( Details )
Basisgegevens
Talen Deens, Faeröers, Groenlands
Hoofdstad Kopenhagen
Regeringsvorm Constitutionele monarchie met een parlementair stelsel
Landen Denemarken Faeröer Groenland
Oppervlakte 2.220.093 km²
Inwonertal 5.671.050
Overige
Volkslied Burgerlijk: Der er et yndigt land Koninklijk : Kong Kristian
Munteenheid Deense kroon, Faeröerse kroon ( DKK )
Web | Code | Tel. ,dk | DNK | 45 (Denemarken), 298 (Faeröer), 299 (Groenland)
Portaal Landen & Volken

/td>

Groenland (links), Faeröer (boven) en Denemarken (onder) Het Koninkrijk Denemarken ( Deens : Kongeriget Danmark ) is een soevereine staat die bestaat uit het in Noord-Europa gelegen land Denemarken en twee autonome gebieden ( selvstyrende områder ), de Faeröer in de noordelijke Atlantische Oceaan en Groenland in Noord-Amerika,

Kan je op Groenland wonen?

Bevolking – In Groenland wonen ruim 57.000 mensen. Dat is niet erg veel wanneer je je bedenkt dat het nabij gelegen eiland IJsland al ruim 300.000 inwoners heeft. Groenland heeft dan ook de laagste bevolkingsdichtheid ter wereld. De oorspronkelijke bewoners van dit eiland worden Inuit (meervoud van Inuk) genoemd.

 • Inuit willen liever geen ‘eskimo’ genoemd worden.
 • Inuit’ is namelijk de naam die ze zichzelf hebben gegeven, ‘eskimo’ is een benaming die hen door andere mensen is opgelegd.89% van de bevolking is Inuk.
 • De rest van de bevolking is Europeaan.
 • Het grootste gedeelte van deze Europeanen is Deens.
 • De meeste inwoners van Groenland wonen in de hoofdstad Nuuk.

In 2014 woonden daar ongeveer 15.000 inwoners. Verreweg de meeste inwoners leven in het zuidwesten.

Wat is de taal van Groenland?

Taal van Groenland: De officiële voertaal is Groenlands De officiële taal van Groenland is logischerwijs het Groenlands waarnaast ook Deens en Engels gesproken word. Groenlands staat ook wel bekend als Kalaallisut, Groenlands Inuktitut en Groenlands Eskimo en is de taal van de inheemse bewoners.

Het Inuktitut is de gemeenschappelijke stamtaal van de Inuit uit Groenland, Canada en Alaska waarbij de Groenlandse variant veel Deense leenwoorden heeft en nog steeds geen officiële spelling. Het Groenlands is een polysynthetische taal waarin gedachten en zinnen worden uitgedrukt in een woord waaraan voor- en achtervoegsels toegevoegd worden zoals hieronder gedaan word.

In totaal zijn er circa 57.000 mensen die Groenlands als moedertaal hebben. Verder verschillen het Oost-Groenlandse dialect en het West-Groenlandse dialect enorm van elkaar. Het Kalaallisut, of West-Groenlands, is sinds juni 2009 de officiële taal van het Groenlandse autonome gebied; dit is een beweging van de Naalakkersuisut (regering van Groenland) om de taal te versterken in zijn concurrentie met de koloniale taal, Deens.

Waarom heet Groenland en IJsland?

Waarom heet Groenland Groenland en IJsland IJsland? – We kunnen dus zien dat de naam van Groenland voortkwam uit een poging om kolonisten te lokken om het te komen koloniseren. Het is ook waarschijnlijk dat Groenland duizend jaar geleden eigenlijk groener was toen Erik de Rode daar landde, met enig bewijs dat suggereert dat de zuidelijke uitlopers van het eiland bebost waren.

En het is waar dat Erik in een van de meest beschutte en gematigde delen van het eiland is geland – dat eigenlijk verder naar het zuiden ligt dan IJsland – dus misschien realiseerde hij zich niet helemaal hoe ijzig de rest van het eiland was! Maar hoe komt IJsland aan zijn naam, terwijl slechts ongeveer 11 procent van het land bedekt is met permanente ijskappen? Het lijkt erop dat de oorspronkelijke naam van het eiland eigenlijk Snæland was (wat Sneeuwland betekent), maar het werd omgedoopt door een Viking genaamd Hrafna-Flóki, die een fjord vol ijsbergen zag en het zogenaamde eiland IJsland noemde.

Hrafna-Flóki zou het moeilijk hebben gehad in IJsland – zijn dochter verdronk onderweg en al zijn dieren stierven tijdens zijn eerste winter daar. Daarom was hij misschien niet al te positief over het eiland en wilde hij andere kolonisten ervan weerhouden om daarheen te komen – vandaar de iets minder aansprekende naam. Bij Welk Werelddeel Horen Groenland En Bermuda

Waarom zit Denemarken niet in de euro?

Status van de euro – Het Verdrag van Maastricht schrijft voor dat de leden van de wanneer zij voldoen aan alle zij verplicht zijn de in te voeren. Voor zowel Denemarken en Groot-Brittannië zijn hierop uitzonderingen gemaakt ( opt-out ). Denemarken voldoet aan alle vijf de criteria en kan er dus voor kiezen om de euro in te voeren als valuta.

Wat eten en drinken ze in Groenland?

Groenlandse keuken: walvisvlees, aardappelen en rendiervlees Vanwege het koude klimaat eten bestaat de Groenlandse keuken uit weinig groente en vooral veel vetten uit vlees en vis. Zoetwatervis en zeedieren zoals garnalen, kabeljauw en heilbot zijn de meest gegeten vissen op het eiland.

Groenland heeft zijn eigen lokale gerechten maar desondanks zijn er veel gerechten afkomstig uit Denemarken. De Groenlandse keuken maakt – net als de – gebruik van lokale Groenlandse producten zoals rendieren en vis maar tegenwoordig bevat de keuken ook internationale en exotische invloeden. De opwarming van de aarde heeft naast de vele nadelen toch een voordeel op Groenland.

De temperatuur is namelijk één graad gestegen wat genoeg is om meerdere soorten fruit en groente te kunnen kweken waardoor Groenland minder afhankelijk is van Denemarken. De Groenlandse keuken is van oudsher gebaseerd op de ingrediënten die beschikbaar waren, zoals vis en rendierenvlees.

Wie woont er in Groenland?

Groenland is een autonoom deel van Denemarken met 56 duizend inwoners. Die bestaat voor 90 procent uit Inuit, de inheemse bewoners, en kreeg na twee eeuwen kolonialisme in 2009 politieke autonomie en zelfbestuur, exclusief monetair beleid, buitenlandse politiek en defensie.

Wat is de hoofdstad van Groenland?

Nuuk, de kleurrijke hoofdstad van Groenland.

Wat is het mooiste eiland van de wereld?

1. Boracay – Filipijnen – En dan de winnaar: het mooiste eiland ter wereld volgens Condé Nast Traveller: Boracay op de Filipijnen. Vorig jaar ging het eiland een paar maanden op slot omdat er té veel toeristen naar Boracay kwamen. Het eiland moest beschermd worden tegen z’n eigen succes. Boracay op de Filipijnen: het mooiste eiland ter wereld © saiko3p

Wat is het kleinste eiland van de wereld?

Nauru

Republik Naoero Republic of Nauru
Nationale feestdag 31 januari
Web | Code | Tel. .nr | NRU | 674
Detailkaart
Portaal Landen & Volken

Wat is het kleinste bewoonde eiland ter wereld?

Bishop Rock – Eerder ging die eer naar Bishop Rock, een rots in de wateren van Engeland met niets meer dan een (bewoonde) vuurtoren erop. In 1982 werden de lichten in de toren echter geautomatiseerd waardoor de bewoner overbodig werd. Sindsdien is er dus een ‘nieuw’ kleinste bewoonde eiland ter wereld: Just Room Enough Island, een eilandje te midden van 1841 andere eilanden vlak voor de kust van de staat New York.

Welk land zit floki?

De geschiedenis van IJsland Geschiedenis Nadat IJsland zo’n 20 miljoen jaar geleden geologisch is ontstaan is het eiland lang onbewoond gebleven. Op IJsland zijn Romeinse munten gevonden, daterend uit 300, waaruit af te leiden valt dat zeevaarders uit Engeland het eiland hebben bezocht. Engeland was toen een Romeinse kolonie.

Ze hadden het in die tijd over Thule, het noordelijkste eiland van de wereld. Het is niet bewezen dat met dit noordelijkste eiland IJsland wordt bedoeld, maar Thule was de eerste naam van IJsland en werd in de middeleeuwen gedurende enige jaren gebruikt. Het is waarschijnlijker dat men Noorwegen bedoelde, omdat men spreekt over een welvarend land met honingbijen en veeteelt, wat toen absoluut niet op IJsland aanwezig was.

In oude geschriften, het Íslendingabók, is terug te vinden dat de eerste bewoners die op IJsland kwamen wonen Ierse monniken waren en geen Vikingen. Ze kwamen hier aan het eind van de 8ste eeuw om er een vroom en vredig leven te kunnen leiden. Maar toen kwamen de Vikingen, en de monniken vluchtten weg. Bij Welk Werelddeel Horen Groenland En Bermuda De eerste viking die in de negende eeuw op IJsland terechtkwam was de Noor Naddoddr. Hij was op weg van Noorwegen naar de Faeröer. Het schip raakte uit de koers en dreef naar de oostkust van het eiland. Naddoddr verkende het gebied met zijn mannen, maar toen ze geen tekenen van menselijke bewoning aantroffen verlieten ze het eiland weer.

 • Hij gaf het de naam Snæland (Sneeuwland).
 • De tweede die IJsland aandeed en op verkenning ging was de Zweedse viking Garðarr Svavarsson.
 • Hij was de eerste die het hele land omzeilde en vaststelde dat het om een eiland ging.
 • Ze bouwden enkele huizen in het noordelijk deel van het eiland dat sindsdien Husavik (Huisbaai) heet, en waar nu een dorp is.

De volgende zomer maakte Garðarr zijn ronde om het eiland af en voer weg. Bij zijn vertrek gaf hij het eiland de naam Garðarshólmi (Gardars eiland). De derde verkenner, de Noorse viking Flóki Vilgerðarson gaf het eiland haar huidige naam, Island (IJsland).

Volgens zeggen had hij drie raven bij zich – vandaar zijn bijnaam Hrafna-Flóki (Raven-Flóki) – die hem hielpen het eiland te vinden. Nadat de derde raaf was uitgevlogen volgde hij hem. Hij bouwde een nederzetting met zijn gezin, familie en vrienden en bleef daar wonen. Maar tijdens de eerste strenge winter verhongerde al zijn vee, omdat ze verzuimd hadden hooi te verzamelen in de zomer.

Na een paar jaar verliet Flóki het eiland weer om terug te keren naar Noorwegen, en had geen goed woord over voor IJsland. De eerste permanente bewoner van IJsland is de Noor Ingólfur Arnarson. Hij kwam in 874 met zijn schip aan land bij de huidige plaats Ingólfshöfdi aan de zuidoostkust.

 • Daar bracht hij zijn eerste winter door.
 • Vervolgens trok hij na enkele jaren weer verder en kwam hij aan in een baai in het zuidwesten van het eiland, waar hij definitief ging wonen.
 • Omdat hij overal rookpluimen zag noemde hij deze plaats Reykjavík, wat ‘Rookbaai’ betekend.
 • De rookpluimen die hij zag kwamen van de stoom van de warme bronnen.

Veel andere Noorse stamhoofden volgden het voorbeeld van Ingólfur, en al snel verrezen er overal langs de kust nieuwe nederzettingen. Na de emigratieperiode moesten er afspraken gemaakt gaan worden over bijvoorbeeld het grondgebruik. Daarom werd in 930 het in Noorwegen beproefde Þing-systeem ingevoerd en kwam volksvertegenwoordiging, het Alþing, voor het eerst bij elkaar.

 1. Vervolgens kwamen elk jaar de grondeigenaars, handeldrijvers, boeren, krijgslieden, en anderen bijeen om zaken te doen, om recht te spreken, om ruzies uit te vechten, om te trouwen, om nieuwe wetten te maken, nieuwtjes te vertellen, en om nog veel meer te bespreken of te regelen.
 2. De wetten werden mondeling overgedragen en pas in de 12de eeuw konden ze het schriftelijk vastleggen nadat de schrijfkunst naar IJsland kwam.

Het Alþing wordt wel gezien als ‘s werelds oudste parlement. Er is namelijk geen absolute macht, zodat de macht bij het volk ligt. IJsland werd verdeeld in vier regio’s met ieder drie þings. Zo ontstond het begin van het IJslands Gemenebest die vier en een halve eeuw bestond.

 • In deze periode bloeide IJsland op.
 • Er volgden drie eeuwen van bloei en vrijheid.
 • Uit deze periode kwamen de vele saga’s maar werd ook de Edda geschreven, literatuur van hoog niveau.
 • De Edda bevat delen van de oude mythologische verhalen van Noordelijk Europa, maar ook richtlijnen omtrent de poëtische overdracht ervan.

In 1000 n. Chr. werd ook het christendom officieel erkend door het Alþing. En zo’n 56 jaar later kreeg IJsland zijn eerste bisschop. In de 11de en 12de eeuw kwam er een periode van verval, de macht van het Alþing nam af, en enkele families kregen steeds meer macht.

De Sturlungs waren daar een voorbeeld van. De clans van deze familie namen langzaamaan de andere families over. In het jaar 1235 werden zij de getrouwe van de koning van Noorwegen. In 1262 was het Alþing niets anders dan een marionet van de Noorse koning nadat ze hem eeuwig trouw hadden gezworen. Hiermee eindigde ook de bloedigste periode van de IJslandse geschiedenis.

IJsland kwam onder Deens bestuur toen Noorwegen en Denemarken in de 14e eeuw verenigd werden. Door de Unie van Kalmar in 1397 werd het er niet beter op IJsland, de belastingen werden verhoogd en waren nauwelijks meer op te brengen. Daar bovenop werd het land ook nog eens getroffen door een pestepidemie.

 1. In de periode 1540-1550 werden de IJslanders verplicht om over te stappen op het lutherse geloof.
 2. De laatste katholieke bisschop verzette zich hier tegen maar moest het helaas bekopen met de dood, hij werd na een schijnproces in 1550 onthoofd.
 3. De Deense koning besloot vervolgens tot een handelsmonopolie, alleen Deense kooplui mochten handel drijven met IJsland.

De IJslandse vis, wol en vlees werden voor een paar centen gekocht, maar de IJslanders moesten voor de ingevoerde producten woekerprijzen betalen. Ondanks de risico op hoge straffen dreven ze toch handel met andere landen waaronder ook met Nederland. Drop, peperkoek, suiker, koffie, tabak en nog veel meer werden geruild voor truien, sokken en wanten.

De 18de eeuw werd een zwarte bladzijde in de geschiedenis, een derde van de bevolking stierf aan een pokkenepidemie. Er waren vervolgens ook nog eens vele aardbevingen en vulkaanuitbarstingen op het eiland waardoor er ook niet kon worden geoogst. Vele mensen stierven door deze rampen en het inwonersaantal daalde dramatisch op IJsland.

Men was toen zelfs van plan alle overlevenden over te brengen naar Denemarken, maar men heeft daar toch maar van afgezien. Ook werd in deze eeuw het Alþing opgeheven. Bij Welk Werelddeel Horen Groenland En Bermuda In de 19de eeuw ging alles weer beter het Alþing werd weer opgericht en er ontpopte zich een leider die voor meer zelfstandigheid streed, Jón Sigurdsson. Dankzij deze vreedzame strijd kwam ook de opheffing van het Deense handelsmonopolie. In 1874, duizend jaar na het ontstaan van de eerste nederzetting, kreeg IJsland een eigen grondwet.

Desondanks emigreerden er vele IJslanders naar Canada en Amerika voor een betere toekomst, want de veranderingen voor de bevolking zelf gingen maar moeizaam en traag. In Þingvellir werd vervolgens op 17 juni de IJslandse republiek officieel uitgeroepen. In 1949, niet iedereen was het er mee eens, werd IJsland lid van de NAVO en kregen ze het bestuur over Keflavík terug. IJsland heeft niet officieel de commerciële walvisjacht afgezworen, maar in augustus 2007 maakte de minister van Visserij bekend dat hij geen nieuwe vangstquota zal vaststellen voor de walvisjacht, omdat er geen markt meer is voor het vlees.

In 1903 kreeg IJsland een minister van IJslandse Zaken. Deze functie kreeg in 1918 de status van minister-president en door het sluiten van een Personele Unie werd het land nagenoeg zelfstandig. De meeste buitenlandse zaken werden nog door de Denen behartigd en ook de territoriale wateren werden door hun beschermd.

 1. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit.
 2. Denemarken werd bezet door de Duitsers waardoor de communicaties met het Deense bestuur werd verbroken.
 3. De Britten waren bang dat de Duitsers misschien IJsland zouden bezetten en zijn er toen zelf maar binnen gevallen.
 4. In 1941 namen de Amerikanen het land over.
 5. De IJslanders kozen tijdens een referendum in 1944 voor een totale onafhankelijkheid.

Na de onafhankelijkheidsverklaring waren er nog Amerikaanse troepen op het eiland. Zij bleven daar tot het einde van de oorlog gestationeerd. Na de oorlog mochten de Amerikanen Keflavík als hoofdbasis handhaven. Er bleven nog enkele duizenden manschappen achter aangevuld met IJslanders.

In de jaren ’60 en ’70 stond het land in de schijnwerpers vanwege de vis. De visserij werd aanzienlijk gemoderniseerd en hiermee werd de visexport dé economische peiler van het land. Ook de buitenlandse vissers kwamen hier hun graantje van meepikken waardoor de visstand in de wateren rondom IJsland werd bedreigd.

Hierdoor had IJsland geen andere keuze dan het uitbreiden van de visgronden. In 1952 was de visgrens op 4 mijl vanuit de kust, maar in 1975 was dat gegroeid naar 200 mijl. Het land kwam regelmatig in conflict met de vissende buurlanden. Met Engeland werd tot drie maal toe een zogenaamde kabeljauwoorlog uitgevochten.

Het is de vis geweest die IJsland economisch welvaart heeft gebracht, maar men realiseerde zich terdege dat de afhankelijkheid hiervan te groot was om de toekomst rooskleurig tegemoet te zien. Men moest op zoek naar andere exportmarkten. In 1986 kwamen Gorbatsjov en Reagan naar IJsland om elkaar te ontmoeten.

Het zou een veel besproken ontmoeting worden. Gorbatsjov kwam met een voorstel voor een radicale vermindering van de strategische wapens. Omdat Reagan daarop reageerde met nog radicalere voorstellen, stonden de beide leiders op een gegeven moment op het punt de hele strategische bewapening af te schaffen.

 1. Zover kwam het jammer genoeg niet.
 2. Gorbatsjov stond er op dat de Amerikanen het onderzoek naar SDI (Strategic Defense Initiative) zouden stoppen.
 3. Toen bleek dat Reagan daartoe niet bereid was, mislukte de bijeenkomst alsnog.
 4. Hoewel de visserij nog steeds de motor is van de economie is men sinds kort bezig met de ontwikkeling van geothermische energie en het gebruik van waterkracht.

Geothermische energie wordt voornamelijk gebruikt voor verwarming van huizen en gebouwen, maar ook voor bijvoorbeeld de aluminiumsmelter bij Hafnarfjördur. De waterkracht wordt gebruikt voor de elektriciteit. IJsland is hiermee (per hoofd van de bevolking) koploper in het gebruik van geothermische energie voor de opwekking van elektriciteit.

 1. Aan het begin van de 21ste eeuw maakte de IJslandse financiële sector een snelle groei door en het vormde uiteindelijk zelfs ongeveer een derde deel van de totale economie.
 2. IJslandse banken waren actief in landen als het Verenigd Koninkrijk en Nederland en door het bieden van een aantrekkelijke rente wisten ze vele spaarders over te halen om bij hen een rekening te openen.

Toen kwam de kredietcrisis en kwamen vele banken wereldwijd in de financiële problemen, zo ook op IJsland. De banken konden niet meer aan hun verplichtingen voldoen en een groot aantal klanten deed een beroep op het “garantiestelsel” dat was opgezet om met name kleinere spaarders te beschermen tegen een faillissement van de bank. Links geschiedenis : – Icelandic Saga Database – Wikipedia – Antieke kaarten IJsland : De geschiedenis van IJsland

Waarom zijn er geen bomen op IJsland?

De flora van IJsland – Omdat IJsland een vulkanisch land is, bestaat de flora van IJsland voor het grootste gedeelte uit lavavelden, kale rotsen, gletsjers en zand- en grindwoestijnen. Planten krijgen weinig tot geen kans om te groeien. Dit komt door het breekbare grond. Deze grond zorgt ervoor dat water snel wegzakt en dus niet de kans krijgt om planten te voeden. Je vindt in IJsland wel veel korstmossen en gewone mossen. Deze groeien op vochtige plaatsen, bijvoorbeeld in de buurt van watervallen en rivieren, en op lavavelden. Je ziet ze bijvoorbeeld op de lavavelden in het Zuid-IJslandse Katla Geopark en in het Noord-IJslandse Myvatn, Bossen in IJsland Bossen vind je bijna niet (meer) in IJsland. Momenteel bestaat het landschap voor 1% uit bos. Toen IJsland eeuwen geleden door de Vikingen en andere ontdekkingsreizigers ontdekt werd, bestond het land voor 20% uit bos. De namen Skógafoss (waterval in het bos) Skógarströnd (boskust) en Skógarnes (boskaap) verwijzen daarnaar.

 • Het hout van deze bomen werd gebruikt om boten en huizen te bouwen.
 • Ook schapen hebben bijgedragen aan het verdwijnen van de bossen en natuurlijk krijgen de vulkaanuitbarstingen en gletsjers ook voor een deel de schuld.
 • Om het verdwijnen van bos in IJsland te voorkomen, worden er op verschillende plekken bomen geplant.

Gelukkig heeft IJsland nog een bos van 1200 hectare groot, het grootste bos van IJsland. Dit bos vind je in het oosten van het land en draagt de naam Hallormsstadur. In dit bos vind je meer dan zestig boomsoorten en tal van vogels. Er leven ook andere dieren en je treft er diverse soorten planten aan.

Is IJsland ook Europa?

Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.

Waarom heet Groenland en IJsland?

Waarom heet Groenland Groenland en IJsland IJsland? – We kunnen dus zien dat de naam van Groenland voortkwam uit een poging om kolonisten te lokken om het te komen koloniseren. Het is ook waarschijnlijk dat Groenland duizend jaar geleden eigenlijk groener was toen Erik de Rode daar landde, met enig bewijs dat suggereert dat de zuidelijke uitlopers van het eiland bebost waren.

En het is waar dat Erik in een van de meest beschutte en gematigde delen van het eiland is geland – dat eigenlijk verder naar het zuiden ligt dan IJsland – dus misschien realiseerde hij zich niet helemaal hoe ijzig de rest van het eiland was! Maar hoe komt IJsland aan zijn naam, terwijl slechts ongeveer 11 procent van het land bedekt is met permanente ijskappen? Het lijkt erop dat de oorspronkelijke naam van het eiland eigenlijk Snæland was (wat Sneeuwland betekent), maar het werd omgedoopt door een Viking genaamd Hrafna-Flóki, die een fjord vol ijsbergen zag en het zogenaamde eiland IJsland noemde.

Hrafna-Flóki zou het moeilijk hebben gehad in IJsland – zijn dochter verdronk onderweg en al zijn dieren stierven tijdens zijn eerste winter daar. Daarom was hij misschien niet al te positief over het eiland en wilde hij andere kolonisten ervan weerhouden om daarheen te komen – vandaar de iets minder aansprekende naam. Bij Welk Werelddeel Horen Groenland En Bermuda

Wat is de hoofdstad van Groenland?

Nuuk, de kleurrijke hoofdstad van Groenland.

Kan je leven op Groenland?

Feiten over Groenland, 21 op een rij – Feiten over Groenland: het is een land van extremen. Het grootste eiland ter wereld wordt gedomineerd door ijskappen en gletsjers, maar heeft ook een schitterend rotslandschap. Talloze fjorden, afkalvende gletsjers en een zeer rijke mariene fauna zijn ook kenmerkend voor Groenland.

Hoewel de inwoners die afgelegen wonen nog een traditionele levensstijl hebben, zijn de grotere steden zeer goed ontwikkeld en vrij modern. Nu de feiten over Groenland op een rijtje: 1. De naam van Groenland betekent “Het land van de mensen.” 2. Bijna 80 procent van de landmassa is bedekt met een ijskap en gletsjers.

Het overige oppervlak van het land dat ijsvrij is, is qua oppervlakte vergelijkbaar met de oppervlakte van Zweden.3. De Ilulissat Icefjord staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is de grootste gletsjer buiten Antarctica.4. Groenland heeft een bevolking van ongeveer 57.000 inwoners, waarvan er ongeveer 15.000 in Nuuk wonen, de hoofdstad van Groenland.5.

Zeehonden- en walvisjacht, jacht op landdieren en visserij zijn de voornaamste bronnen van inkomsten voor de inwoners in Groenland. De afgelopen jaren spelen de inkomsten van de toeristische industrie een steeds belangrijkere rol.6. Wetenschappers schatten dat de ijskap van Groenland 400.000 tot 800.000 jaar oud is.7.

Groenland was tot 1953 een Deense kolonie. Het land kreeg in 1979 deels zelfbestuur en kreeg in 1981 het volledige zelfbestuur. De regering is een constitutionele monarchie en heeft een premier.8. Op Groenland zijn er talloze warmwaterbronnen die de bezoekers het hele jaar door van heerlijk warm water voorzien om te baden.9.

 1. De grootste stad in het zuiden van Groenland is Qaqortoq en de schatting is dat 4300 jaar geleden hier reeds mensen woonden.
 2. Het Qaqortoq museum neemt je mee op een reis in de tijd en laat je middels een kunstcollectie kennismaken met de oude culturen van de Dorset, Thule en Noren.10.
 3. De Hvalsey Kerk was de eerste christelijke kerk op het continent en is één van de best bewaarde Noorse ruïnes.11.

De inwoners van Groenland zijn oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië.12. Groenland had tot de Tweede Wereldoorlog een gesloten en zelfvoorzienende economie.13. Het wapen van Groenland heeft een ijsbeer en een blauw schild. De ijsbeer symboliseert de fauna van Groenland en het blauwe schild vertegenwoordigt de Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee.14.

 1. Het land is geografisch gezien een deel van Noord-Amerika, maar politiek is het een deel van Europa.15.
 2. De zon gaat op Groenland niet onder van 25 mei – tot en met 25 juli.21 juni, de langste dag van het jaar, is een nationale feestdag,
 3. Juli is de enige maand waarin grote delen van Groenland temperaturen boven het vriespunt bereiken.16.

Deense kroon is de munteenheid van Groenland.17. De termen ‘kayak’ en ‘iglo’ zijn Groenlandse woorden die rechtstreeks door andere talen zijn overgenomen.18. Sinds 2003 heeft het noordoostelijke deel van de Groenlandse ijskap meer dan 10 miljard ton ijs verloren, volgens een Nature Climate Change studie.19.

Is Groenland bewoond?

Opinie FOTO: DOLPH KESSLER Varen door het Ammassalik Fjord vanuit Tasiilaq. In Geografie mei 2019 deed Dolph Kessler verslag van zijn reis langs de westkust van Groenland. In de herfst bezocht hij de oostkust. Over een lengte van 2700 kilometer zijn er slechts enkele dorpen met in totaal 3000 inwoners.

De westkust van Groenland is al dun bevolkt, maar de oostkust is nog veel spaarzamer bewoond. De meeste mensen wonen in de gemeente Ammassalik, ongeveer 150 kilometer ten zuiden van de poolcirkel: 2000 in de grootste plaats Tasiilaq en ongeveer 1000 mensen in 7 omringende dorpen. Het kleinste is Isortoq, 80 kilometer naar het zuiden, met nog slechts 50 inwoners en veel leegstaande huizen.

Het is een van de dorpen in Groenland waarvan het onzeker is hoelang de regering de benodigde voorzieningen nog kan of wil betalen. Het tweede bewoningsgebied is Ittoqqortoormiit, ruim 800 kilometer noordwaarts, ver boven de poolcirkel. Dit dorp ligt aan de ingang van Scoresby Sund, het grootste fjordenstelsel van het noordelijk halfrond, met slechts 500 inwoners. BRON: NATURALEARTHDATA.COM Groenland Eigen taal De Oost-Groenlanders hebben een eigen taal die duidelijk afwijkt van de (officiële) taal die in West-Groenland gesproken wordt. Het Oost-Groenlands lijkt meer op de taal van sommige Canadese Inuit. Dat heeft alles te maken met de oorspronkelijke migratiestromen in Groenland.

Het oostelijke deel is pas laat, in 1884, ‘ontdekt’ door de Deen Gustav Holm. De West-Groenlanders vielen toen al meer dan een eeuw onder Deens bestuur en waren vrijwel allemaal tot het christendom bekeerd. In het oosten leefde men dus veel langer volgens de oude gewoonten en gebruiken. Politiek gezien kunnen de 3000 inwoners in Oost-Groenland op een totaal van 55 duizend Groenlanders nauwelijks een vuist maken.

Noodzakelijke investeringen zijn daardoor moeilijk voor elkaar te boksen. Ik spreek erover met Lars Rasmussen, curator van het kleine en mooie museum van Tasiilaq. Hij vindt het een schande dat álle visverwerkende fabrieken van Royal Greenland zich in West-Groenland bevinden.

Een eigen visfabriek zou passende werkgelegenheid brengen in dit gebied. Ongeschoold werk is hier hard nodig. Want voor de jeugd in Tasiilaq is verder leren moeilijk. Op school leren ze Deens en West-Groenlands. Scholen voor voortgezet onderwijs liggen aan de andere kant van Groenland, met navenante kosten om er te komen en te verblijven.

Begrijpelijk dat weinig 15-jarigen daarvoor kiezen. Om door te leren moet je bovendien ook Engels kennen, dus in feite moet je viertalig zijn. Mede daardoor is de situatie in de nederzettingen van Oost-Groenland problematisch. FOTO: DOLPH KESSLER Tiniteqilaaq is een van de kleinere nederzettingen in Oost-Groenland. In 1967-1968 leefde de Nederlandse antropoloog Gert Nooter een jaar in dit dorp, dat toen nog voornamelijk zelfvoorzienend was. De eigenaar van Arctic Dream, een touroperator die excursies organiseert voor toeristen, vertelt dat bijna de helft van de 2500 inwoners in Tasiilaq jonger dan 18 is.

 1. Ruim 400 van hen zitten in de risicogroep: ouders die te veel drinken, huiselijk geweld, kindermisbruik, het komt allemaal voor.
 2. Het blijkt een speciaal moment van het jaar te zijn.
 3. Door de uitbetaling van pensioenen en lonen aan het eind van de maand augustus heeft iedereen ineens veel geld.
 4. En dat wordt gevierd.

Robert Peroni, eigenaar van The Red House, een klein hotel waar ik verblijf, vertelt dat ongeveer 20 procent van de dorpelingen helemaal vol aan de drank gaat en de andere 80 procent daar met ergernis, verbazing en verdriet naar kijkt. FOTO: DOLPH KESSLER Ruim de helft van de inwoners in Tasiilaq is jonger dan 18, maar ze hebben weinig vooruitzicht. Na de lagere school is het erg moeilijk een goede opleiding te krijgen en later werk te vinden. Ik verblijf een week in Tasiilaq en doe mee met twee excursies.

 • De eerste gaat naar een plek waarvandaan de ijskap begaanbaar is en waar je de dramatische versnelling in het smelten van het ijs goed ziet.
 • Onze gids is hier de afgelopen jaren meerdere malen geweest en kan precies aanwijzen hoever de gletsjers zich teruggetrokken hebben.
 • De tweede excursie gaat om het eiland Ammassalik heen.

Ik bezoek er het dorp Tiniteqilaaq. Hier verbleef in 1967-1968 de Nederlandse antropoloog Gert Nooter een jaar met zijn gezin. Hij leerde de Groenlandse taal en verdiepte zich in het leven en de cultuur van de Oost-Groenlanders. De samenleving was toen nog voornamelijk zelfvoorzienend en de mensen leefden van visserij en zeehondenjacht.

 1. Hij zag de jongere generatie jagers snel moderne westerse technologie overnemen.
 2. Dit had invloed op de leiderschapsstructuren in de samenleving.
 3. Nooters noteerde: ‘Veranderen de dingen, dan veranderen de mensen’.
 4. Ulusuk Van Tasiilaq vlieg ik per helikopter in 10 minuten naar het dorp Kulusuk op het gelijknamige eiland.

Kulusuk is een hechte gemeenschap; iedereen kent elkaar. De plaatselijke school won onlangs een prijs als de beste lagere school van Groenland. Het schoolhoofd heeft een klein museum opgericht waar ze de voorwerpen van haar familie laat zien. Ze is een ondernemende vrouw die midden in het moderne Groenland staat, maar ook de oude tradities en gewoonten in ere probeert te houden.

 • Dat geldt ook voor Peter Basold, zijn vrouw en drie kinderen, bij wie ik de avondmaaltijd gebruik.
 • Peters vader is een Deen, waardoor Peter goed Deens heeft geleerd.
 • Hij werkt op het vliegveld en volgt regelmatig trainingen in Denemarken.
 • Peters vrouw is de verpleegster van het dorp.
 • Duidelijk een gezin van de nieuwe middenklasse, maar ook stevig geworteld in de Groenlandse traditie.

Peter vindt het onzin om ver weg op vakantie te gaan. Liever trekt hij er met zijn hondenslee op uit om te gaan vissen of te jagen op zeehonden, ijsberen of poolvossen. Vol trots toont hij mij op zijn telefoon een foto van een ijsbeer die hij onlangs heeft geschoten.

Vanaf Kulusuk maak ik een boottocht en bezoek enkele dorpen. Het is elke keer weer een bijzondere ervaring om aan te komen en een dorpje te verkennen. Steeds realiseer ik me dat dit voor de meeste bewoners de enige werkelijkheid is die ze kennen. In de zomer kun je wel een eind gaan varen en in de winter ga je er met de sledehonden of sneeuwscooter op uit.

Maar het is voor mij moeilijk voorstelbaar een heel leven binnen een actieradius van 40 à 50 kilometer te moeten functioneren, terwijl de rest van de wereld via tv, internet en sociale media voluit binnenkomt. FOTO: DOLPH KESSLER De vlucht per helikopter van Tasiilaq naar Kulusuk duurt 10 minuten. Amerikaans radarstation De laatste dag wandel ik naar het hoger gelegen, voormalige Amerikaanse radarstation DYE-4. Het is een aantal jaren geleden tot de grond toe afgebroken.

Dit was een van de vier plants die de Amerikanen in de tijd van de Koude Oorlog op Groenland bouwden om vroegtijdig een vijandelijke raketaanval van de Russen te kunnen onderscheppen. Het radarstation op Kulusuk heeft ook impact gehad op de bevolkingssamenstelling in het dorp: een aantal inwoners heeft een Amerikaanse vader.

Het leven in het radarstation was soms heftig. Windsnelheden tot wel 250 kilometer per uur zijn hier geen uitzondering, sneeuw blijft er vrijwel niet liggen. Bij storm stonden de gebouwen te trillen op hun grondvesten, extra geborgd door grote stalen kabels die aan de rotsen bevestigd waren.

 • Op het internet circuleren meerdere, wat nostalgisch aandoende verslagen van voormalige technici die hier hun diensttijd doorbrachten.
 • Ik kan mij er alles bij voorstellen.
 • De grandeur van Groenland, het barre klimaat dat soms ook sprookjesachtig en lieflijk kan zijn en de aanwezigheid van Inuit met hun aanstekelijke levenslust maken dat je dit stukje van de wereld in je hart gaat sluiten.

Hoe verder Toch blijft de vraag hoe het verder zal gaan met Groenland. Het toerisme biedt beslist mogelijkheden. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Het zou mooi zijn als Groenland zich inzet voor ecologisch verantwoord toerisme waarbij de revenuen terecht komen in de lokale economie. FOTO: DOLPH KESSLER Het vlees van een gevangen walvis wordt verdeeld en is bestemd voor de vele sledehonden in Kulusuk. Veel hangt ook af van de opwarming van de aarde en het smelten van de ijskap. In de meest extreme scenario’s zal het noordpoolgebied tot het jaar 2100 nog 10 tot 12 graden verder opwarmen en ‘s winters zelfs het dubbele.

 • De daarmee gepaard gaande veranderingen van het landschap en de ecologie bieden de Groenlandse economie paradoxaal genoeg kansen.
 • Zo wordt de Noordwestelijke Doorvaart wellicht een realiteit voor koopvaardijschepen en kan mijnbouw er veel makkelijker plaatsvinden.
 • Hoe Groenland overeind kan blijven in de storm van economische en geopolitieke krachten die dan losbarst, is stof voor een heel ander verhaal.

Groenland is een autonoom gebied binnen het koninkrijk Denemarken, gelegen tussen de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan, ten oosten van de Canadese Arctische Eilanden. Hoewel het geografisch deel uitmaakt van het continent Noord-Amerika, wordt Groenland politiek en cultureel geassocieerd met Europa.

Oost-Groenland is het best bereikbaar vanuit Reykjavík/IJsland. Icelandair vliegt dagelijks vanaf Amsterdam en België in drie uur naar Keflavík, de internationale luchthavenop zo’n 40 kilometer van de hoofdstad. Vanaf Reykjavík Airport in de stad vlieg je vervolgens met Air Iceland in nog geen twee uur naar Kulusuk.

De verbinding binnen Oost-Groenland wordt met helikopters verzorgd door Air Greenland.